Στη Μαρμαρίδα επέστρεψε το Explora

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Στο λιμάνι της Μαρμαρίδας επέστρεψε χθες το ιταλικό ερευνητικό σκάφος Explora. Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο σκάφος δεν κινήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου (όπως αναφερόταν γενικά στα ΜΜΕ), αλλά κατά μήκος της τουρκικής ακτής στην περιοχή του Καστελλορίζου.


Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η πορεία που ακολούθησε το Explora στις έρευνές του.



Γενικά το Explora δεν προέβη σε παραβίαση ελληνικών χωρικών υδάτων ή έρευνες σε ελληνικές περιοχές υφαλοκρηπίδας. Η σύγχυση που επικράτησε σε σχέση με τη θέση του Explora (ότι δηλαδή βρισκόταν κοντά στην Κύπρο) μάλλον προέκυψε επειδή το σκάφος δεν εξέπεμπε σήμα στο AIS (η παραπάνω εικόνα προέρχεται από άλλη πηγή του "Εν Κρυπτώ"). Στην Κύπρο παραμένει το "Πίρι Ρέις" και τα μισθωμένα νορβηγικά Thor Beamer και Bergen Surveyor.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι, εκτός της περιοχής του Καστελλορίζου όπου ακολούθησε τη μέση γραμμή, το ιταλικό ερευνητικό σκάφος κινήθηκε σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τις τουρκικές ακτές, και αυτό παρ' ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας του 1982 που παρέχει δικαίωμα αιγιαλίτιδας ζώνης 12 ναυτικών μιλίων (και έχει διατυπώσει casus belli για την περίπτωση επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ.). Ίσως θα μπορούσε αυτό το γεγονός να αξιοποιηθεί κάπως από ελληνικής πλευράς...

2 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Οκτωβρίου 2011 στις 12:23:00 π.μ. EEST  

Είχε δημοσιευθεί σε πολλά ΜΜΕ ότι μετά απο ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας η Τουρκία υπαναχώρησε και με νέα "nautics" όπως ανέφεραν η Άγκυρα εξαίρεσε τα σημεία βορειοδυτικά της Ρω και βορείως του Καστελόριζου που θα πραγματοποιούσε έρευνες για χαρτογράφηση των τουρκικών ακτών, σε θαλάσσια περιοχή, σημεία της οποίας βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Tελικά δεν τα εξαίρεσε αλλά και δεν ήταν εντος ελληνικών χωρικών υδάτων και υφαλοκρηπίδας; Έγινε διάβημα ή όχι; Ανέφεραν ότι τα σημεία ήταν βόρεια των νησιών μας κι εκεί τα θαλάσσια περάσματα είναι πολύ στενά, έχει και υφάλους!

:P

Ανώνυμος 11 Οκτωβρίου 2011 στις 12:28:00 π.μ. EEST  

Κινήθηκε 12 νμ γιατί είναι Μεσόγειος!!! Μόνο στο εγκέ μπουνταλα γιουνάν ντενίζ έχει έξι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP