Ισραηλινά F-16 και Απάτσι στην Κύπρο

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Αλλά και δυσαρέσκεια από ισραηλινούς επιχειρηματίες για καθυστερήσεις της Λευκωσίας

Πλήρη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ φαίνεται πως αποφάσισε η κυπριακή κυβέρνηση, αφού συμφωνήθηκε να υπάρξουν κοινές ασκήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.



Αν και η Κύπρος δεν διαθέτει Πολεμική Αεροπορία (παρά μόνον επιθετικά ελικόπτερα ρωσικής κατασκευής και ελικόπτερα για έρευνα και διάσωση) διαθέτει όμως ένα σύγχρονο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Πάφο, τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», η οποία δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

Οι Ισραηλινοί έχουν αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου την προστασία της ΑΟΖ Κύπρου από οποιεσδήποτε προκλήσεις, αφού σ΄ αυτήν έχουν συμφέροντα εβραϊκές και αμερικανικές εταιρίες πετρελαϊκών κολοσσών.

Έτσι το Τελ Αβίβ προγραμματίζει ασκήσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου (έχει ήδη εκδοθεί και ΝΟΤΑΜ προς τους αεροναυτιλομένους) που περιλαμβάνουν ασκήσεις ανεφοδιασμού στον αέρα, αναχαιτίσεις αεροσκαφών, αλλά και ασκήσεις αποπροσγειώσεων («touch and go») στη στρατιωτική βάση της Πάφου.


Ισραηλινοί πάντως επιχειρηματίες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους προς τη Λευκωσία, τη στιγμή που έχουν υποβάλει προτάσεις για συνεργασία σε θέματα ενέργειας και δεν υπήρξε ακόμη ανταπόκριση από κυπριακής πλευράς.


Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει προτάσεις για επένδυση κρατικών κεφαλαίων με στόχο τη διαχείριση του φυσικού πλούτου, ενώ έχει ετοιμάσει τους νόμους για να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης θαλάσσιων οικοπέδων πριν από το τέλος του έτους.

To Bήμα

11 σχόλια:

Ανώνυμος 21 Οκτωβρίου 2011 στις 2:57:00 μ.μ. EEST  

ME ΑΠΟΥΣΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤ.ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙ ΙΣΡΑΗΛ!ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ..ΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ!
./ΕΛ

ΑΧΕΡΩΝ 21 Οκτωβρίου 2011 στις 6:28:00 μ.μ. EEST  

Ὸταν ὰκουσα το 1994 για το ενιαὶο δὸγμα και τα σχὲδια για δημιουργὶα αεροπορικὴς βὰσεως στην Κὺπρο,ὲνοιωσα μὶα πηγαὶα δυσπιστὶα.Ευχὸμουν να μην χρησιμοποιηθεὶ αυτὴ η βὰση απο το ΝΑΤΟ ἢ το Ισραὴλ.
Σὴμερα,με την Ελλὰδα αυτοεξορισμὲνη απὸ την Κὺπρο,δεν ξὲρω αν θα πρὲπει να χαρὼ,ἢ ὲστω να παρηγορηθὼ που η βὰση δεν θα μεὶνει εντελὼς αναξιοποὶητη,ἢ να ντραπὼ για τον ξεπεσμὸ του ''εθνικοὺ κὲντρου''.

Ανώνυμος 21 Οκτωβρίου 2011 στις 9:19:00 μ.μ. EEST  

Ενημερωτικα, τα Shelter(στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Πάφο) μπορουν να "χωρεσουν" και F-15.

Ανώνυμος 21 Οκτωβρίου 2011 στις 11:52:00 μ.μ. EEST  

και γιατί παρακαλώ τόσα χρόνια οι Κύπριοι ΔΕΝ αγόρασαν πολεμικά αεροσκάφη;

μέχρι τώρα δεν μου έχει απαντήσει κανείς

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2011 στις 11:39:00 π.μ. EEST  

Δεν γινεται μια ζωη να περιμενει η Κυπρος στηριξη απο αλλους.Μια μοιρα πολεμικων Α/Φ (τουλαχιστον) ειναι αναγκαια ειδικα σημερα-λογω ΑΟΖ-, οσο τιποτα.

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2011 στις 5:37:00 μ.μ. EEST  

"Ισραηλινοί πάντως επιχειρηματίες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους προς τη Λευκωσία, τη στιγμή που έχουν υποβάλει προτάσεις για συνεργασία σε θέματα ενέργειας και δεν υπήρξε ακόμη ανταπόκριση από κυπριακής πλευράς."
Ονομα δεν έχουν αυτοί οι "επενδυτές" κατά τον αρθρογράφο του Βήματος? Η Κυβέρνηση του Ισραήλ είναι τώρα επενδυτής σε αυτό το μεγάλο ενεργειακό έργο και όπως ξέρουμε καλά οι Εβραίοι συνεργάζονται μεταξύ τους πολύ στενά.Ποιούς εννοεί ο αρθρογράφος οτι έχουν "αποκλειστεί" απο το όλο εγχείρημα και γιατί...

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2011 στις 7:14:00 μ.μ. EEST  

Και τι θα προλάβει να κάνει μια μοίρα αεροσκαφών και ένα αεροδρόμιο σε περίπτωση επίθεσης αν δεν υπάρξει κάλυψη από την Ελλάδα;

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2011 στις 10:17:00 μ.μ. EEST  

αντί να είναι η Ελλάδα εκεί.. έστω ΚΑΙ η Ελλάδα.. Ντροπή! Κρίμα για τα αδέρφια μας που τα αφήνουμε (ξανα) μόνα τους (ή εστω με αλλους μόνο).

Ανώνυμος 24 Οκτωβρίου 2011 στις 7:07:00 π.μ. EEST  

Οκτώ μαχητικά ελικόπτερα του Ισραήλ πραγματοποίησαν προσγειώσεις και απογειώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο άσκησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση έγινε, όχι απλά σε συνεννόηση, αλλά και σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές. Τα μαχητικά του Ισραήλ, που κινούνταν σε σχηματισμούς ανά ζεύγη, δοκίμασαν τεχνικές πτυχές για πτήσεις και προσγειώσεις στο αεροδρόμιο, όπως τα υψόμετρα, τις ταχύτητες, τις αποστάσεις σε κάθε πορεία, αλλά και τα πιθανά εμπόδια. Σήμερα ξεκινούν στη Λευκωσία κοινές συσκέψεις ομάδων ασφαλείας Κύπρου - Ισραήλ, σε σχέση με την επίσκεψη του Προέδρου της γειτονικής χώρας στο νησί μας.

Φιλελευθέρος

Ανώνυμος 27 Οκτωβρίου 2011 στις 5:46:00 π.μ. EEST  

@ mas
Αγαπητέ "mas" δεν γνωρίζω πόσο σχετικός είσαι με τα θέματα άμυνας προσωπικά δεν είμαι πολύ σχετικός. Ξέρω κάποια πράγματα για διάφορα οπλικά συστήματα και για γεωστρατηγικά θέματα που αφορούν κυρίως την Ελλάδα.
Αλλά από τα πράγματα που έμαθα όταν άρχισα να ασχολούμαι (14-15 χρονών) είναι ότι οι αμερικάνοι ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ. Αυτό θα έλεγα είναι βασικό για όποιον ασχολείται με αυτά τα θέματα.
Επίσης δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να κοιτάξεις στην wikipedia να δεις ότι οι κύπριοι διαθέτουν επιθ. ελικόπτερα: τα ρώσικα: Mil Mi-35P "Black Panther" (θεωρητικά και μόνο θεωρητικά αντιστοιχα των AH-64D Apache των ισραηλινών).
Αν ρωτάς γιατί η Κύπρος δεν αγόρασε κάποια στιγμή μαχητικά αεροσκάφη π.χ. τα γαλλικά Mirage (F-1 ή 2000) ή κάποια ρωσικά Sukhoi ή Mig αυτό είναι εξίσου εύκολο να απαντηθεί 1ον το ΑΕΠ της Kύπρου αν και πιο υγιές από το (μέχρι πρόσφατα) ΑΕΠ της Ελλάδος δεν παύει να είναι ένα κλάσμα αυτού και 2ον οι αντιδράσεις που θα προκαλούσε μία τέτοια αγορά θα ήταν τόσο μεγάλη αν όχι μεγαλύτερη από αυτή της αγοράς των S-300 PMU1.
Το ερώτημα έιναι αν τα πράγματα είχαν πάει διαφορετίκα θα μπορούσε τα ελληνικά π.χ. Mirage να σταθμευσουν μόνιμα στην Κύπρο.

Ανώνυμος 27 Οκτωβρίου 2011 στις 1:18:00 μ.μ. EEST  

giati kala mou paidia oi tourkoi 8a ta axrhsteyan apla me to puroboliko tous. einai mia poly akribh ependysh eukola e3oudeterwsimh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP