Ελιγμός των Σκοπίων για απευθείας συνομιλίες, με σκοπό τις ενταξιακές

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων και παραπομπή του ζητήματος της ονομασίας σε διεθνή διαιτησία πρότεινε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι. Την ώρα που ο διαπραγματευτής της Ελλάδας, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα συναντάται ατύπως με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, από τις Βρυξέλλες ο κ. Μιλοσόσκι εξέφραζε την επιθυμία της χώρας του να βρεθεί «εποικοδομητικός μηχανισμός για διάλογο με την Ελλάδα». Ως τέτοιο υπέδειξε τις απευθείας διαπραγματεύσεις, παραθέτοντας ως επιτυχημένο το παράδειγμα Σλοβενίας – Κροατίας.

Οι δύο χώρες, έπειτα από 18 χρόνια διαμάχης για τη συνοριογραμμή και με τη Σλοβενία να μπλοκάρει την ένταξη της Κροατίας στην Ε. Ε., κατέληξαν στην υπογραφή συμφωνίας για ορισμό διεθνούς επιτροπής διαιτησίας, η απόφαση της οποίας θα είναι δεσμευτική και για τις δύο πλευρές. Η Σλοβενία, μετά την παραπομπή της διαφοράς σε διεθνή διαιτησία, συμφώνησε να άρει τα εμπόδια στις ενταξιακές
διαπραγματεύσεις της Κροατίας.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα μιλούν για ελιγμό των Σκοπίων, που επιχειρούν με κάθε τρόπο να παρακάμψουν τις αντιρρήσεις της Αθήνας και να λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ε. Ε., τον επόμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, έθεσε τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στη βάση εκβιαστικού διλήμματος. Οπως είπε, με τη στάση της τον Δεκέμβριο η Αθήνα θα δείξει εάν επιθυμεί συμβιβασμό, καθώς εάν μπλοκάρει την πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ε. Ε., θα δείξει ότι επιθυμεί ακριβώς το αντίθετο.

www.antinews.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP