Η Τουρκία προκαλεί εκ νέου με το Καστελόριζο

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Στην αμφισβήτηση της ελληνικής αρμοδιότητας στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου επανήλθε χθες η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε για δέσμευση περιοχής για τη διεξαγωγή άσκησης, στην οποία περιλαμβάνεται και τμήμα που εμπίπτει στα όρια του FIR Αθηνών. Η ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε για την αεροναυτική άσκηση «Θάλασσα ...Φιλίας 2009», που γίνεται με τη συμμετοχή τουρκικών και αιγυπτιακών δυνάμεων. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απάντησε με δική της ΝΟΤΑΜ, στην οποία ενημερώνει ότι τμήμα της περιοχής που δεσμεύθηκε βρίσκεται εντός των ορίων του FIR Αθηνών και, ως εκ τούτου, είναι ελληνική αρμοδιότητα η δέσμευσή της και θα πρέπει να αγνοηθεί η τουρκική ειδοποίηση. Η ανταλλαγή ΝΟΤΑΜ συνεχίσθηκε, με την Τουρκία να επανέρχεται και να δηλώνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών για τα όρια του FIR στην εν λόγω περιοχή. Η Αθήνα αναμένεται να απαντήσει εκ νέου σήμερα.

Η αρχική ΝΟΤΑΜ αφορά δέσμευση της περιοχής για αύριο, Πέμπτη. Τα τουρκικά και αιγυπτιακά πλοία που συμμετέχουν στην άσκηση βρίσκονται από προχθές, ημερομηνία έναρξης, ελλιμενισμένα στον Κόλπο του Ακσάζ και προβλέπεται έξοδός τους στη θάλασσα για άσκηση με πραγματικά πυρά αύριο. Εκεί θα φανεί στην πράξη εάν όντως η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα την προκλητικότητα, με τα σκάφη να παραβιάζουν την περιοχή ελληνικής ευθύνης ή εάν η ΝΟΤΑΜ αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα ανάλογων ενεργειών της Αγκυρας, που χρησιμοποιεί το σύστημα προειδοποίησης για να δημοσιοποιεί τις αξιώσεις της.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η τακτική παρενόχλησης των αεροσκαφών που συμμετέχουν στη δύναμη FRONTEX για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Ετσι, χθες, στις 4.41 π.μ. εσθονικό αεροσκάφος, που περιπολούσε βορείως του Φαρμακονησίου, δέχθηκε προειδοποίηση από το τουρκικό ραντάρ στην περιοχή Ντάτσα, με την οποία καλείτο να εγκαταλείψει την περιοχή, διότι είχε εισέλθει σε τουρκικό εναέριο χώρο. Το αεροσκάφος, που είχε απογειωθεί από την Κω στις 4.24 π.μ., ολοκλήρωσε την αποστολή του σύμφωνα με το πρόγραμμα και επέστρεψε στην Κω στις 9.18 π.μ.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η τουρκική δραστηριότητα με παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών. Δύο σχηματισμοί, αποτελούμενοι από 16 αεροσκάφη, προέβησαν σε 2 παραβάσεις και 7 παραβιάσεις. Εξι εκ των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών ήταν οπλισμένα κατά την είσοδό τους σε περιοχές του βορείου και κεντρικού Αιγαίου. Οι σχηματισμοί αναχαιτίσθηκαν από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

www.kathmerini.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος 18 Νοεμβρίου 2009 στις 11:56:00 μ.μ. EET  

Προκλήσεις από την Τουρκία θα έχουμε συνεχώς και ασταμάτητα.
Ειναι οφθαμοφανές ότι θέλουν να αρπάξουν Ελληνικά νησιά, την Θράκη, τα δικαιώματα μας στην θάλασσα και ότι μπορούνε παραπάνω.
Είναι ανόητο να μειώνουμε την θητεία και τον στρατό μας, να αποδεκατίζουμε τον πληθυσμό μας με τις εκτρώσεις και να μην εξοπλιζόμαστε επαρκώς.
Δεν καταλαβαίνουνε οι πολιτικοί μας ότι η σύγκρουση είναι θέμα χρόνου, που συνεχώς πλησιάζει?
Ας προετοιμαστούμε όσο είναι καιρός,κάνοντας και οικονομικές θυσίες, για να μην έχουμε το τέλος της Σύβαρης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP