Νεοκλής Σαρρής : Tομές 3/11

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009



Μέρος 1ο : Turkey's Transformers
- Ενώ Έλληνες πολιτικοί, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί κ.τ.ό., στα πλαίσια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, παρουσιάζουν μια προοδευτική Τουρκία, η οποία πιστεύει ότι σε λίγα χρόνια θα έχει εξελιχθεί σε υπερδύναμη, το Council on Foreign Relations επισημαίνει ποια είναι η πραγματικότητα.
(Turkey's Transformers, Foreign Affairs Magazine, Nov/Dec 09M)

Μέρος 2ο: Εθνικώς ύποπτοι
- Εν όψει των εξελίξεων στις ελληνο-ισραηλινές και κυπρο-ισραηλινές σχέσεις (όπου εναπόκειται στην Ελλάδα να επωφεληθεί από τη στάση που τηρεί το Ισραήλ), επισημαίνεται ο ύποπτος ρόλος κάποιων δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα, όπως του κ. Μακάριου Δρουσιώτη.(Ρωσική σαλάτα για τους TOR επί Τάσσου, 25.10.09)

Μέρος 3ο: Σχολείο και Ιστορία
- Ενώ ο Αχμέτ Νταβούτογλου στο «Στρατηγικό Βάθος» δηλώνει:
«Η Τουρκία έχει συνείδηση της ιστορικής της ταυτότητας, η οποία έρχεται σε μια αντιπαράθεση προς τη Δύση [,,,] Οι λαοί οι οποίοι δεν έχουν ιστορική μνήμη και δεν έχουν συνείδηση της ιστορικότητάς τους, είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν», η κα. Άννα Φραγκουδάκη, κοινωνιολόγος, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Αθηνών, προπαγανδίζει ότι τα σχολικά βιβλία Ιστορίας στο ελληνικό σχολείο κακώς «μαθαίνουν» στα παιδιά ότι ο ελληνισμός έχει διαχρονική συνέχεια, και ότι τα παιδιά διαμορφώνονται με έναν εθνοτικό εθνικισμό. Επίσης ότι κακώς θεωρούν οι φοιτητές ότι υπάρχουν Έλληνες, οι οποίοι δεν είναι πολίτες του ελληνικού κράτους. Υπογραμμίζει επίσης ότι είναι επείγουσα ανάγκη να αρχίσει το σχολείο να διδάσκει Ιστορία, αλλά... ένας δάσκαλος που έχει διδαχθεί μια τέτοια Ιστορία, πώς θα τη μεταφέρει στα παιδιά και πώς θα τα κάνει να την αγαπήσουν;(Σχολείο και Ιστορία, 31.10.09)

Μέρος 4ο: Υπερπατριώτες και υποπατριώτες
- Σχολιασμός άρθρου του κ. Τάκη Καμπύλη, που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της 1.11.09 με θέμα «Μια άλλη ελληνοτουρκική (δια)μάχη» και αναφέρεται στους Γκαγκαούζους, όπου γίνεται προσπάθεια σύνδεσης τους με τους τουρκόφωνες της Μικράς Ασίας, ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι η Ελλάδα κακώς ενδιαφέρεται για «ομογενείς». Σ όλους αυτούς τους ρατσιστές δημοσιογράφους υποπατριώτες υπενθυμίζεται ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα, εφόσον έχει ελληνική συνείδηση και μετέχει της ελληνικής Παιδείας. (Μια άλλη ελληνοτουρκική (δια)μάχη, 1.11.09)


[1] Τομές 10.2.09 5/5 - Το μίσος στους «άλλους» Έλληνες
http://www.youtube.com/watch?v=J5eOBp_Obkk

[2] Τομές 1.9.09 2/6 - Κων/πολη & Πόντος πορείες αντίστροφες (1/5)
http://www.youtube.com/watch?v=lmwZGWOm0Dk

1 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2009 στις 8:22:00 μ.μ. EET  

To τραγικό περιστατικό στη μεγάλη στρατιωτική βάση του Fort Hood των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε συνδυασμό με τη πρόθεση της νεοεκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης για απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας στους μετανάστες (το οποίο μεταφράζεται και σε δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εθνικές εκλογές) δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP