Εκλεκτικές συγγένειες και «γαλάζια» διαδοχή

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Του Σταυρου Λυγερου

Η μάχη της διαδοχής δεν είναι εσωτερική υπόθεση της Ν.Δ. Αφορά το πολιτικό σύστημα και την πορεία της χώρας. Μπορεί στο τιμόνι σήμερα να βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το ποια αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει απέναντί του. Αυτό ισχύει για όλα τα θέματα, αλλά κυρίως για τα εθνικά. Ο πρωθυπουργός έχει αποκρυσταλλωμένες απόψεις/προθέσεις για τα εθνικά θέματα και για την εθνική ταυτότητα. Τις απόψεις του μπορεί να μην τις διακήρυξε, αλλά ούτε και τις έκρυψε. Το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με αυτές τις απόψεις (όπως προκύπτει από κατά καιρούς ποιοτικές έρευνες) είναι πολύ ενδιαφέρον ζήτημα, αλλά όχι του παρόντος.

Του παρόντος είναι ότι μπορεί να συμβεί το ίδιο και στη Ν.Δ. Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά που πρεσβεύει μία άλλη θεώρηση, η Ντόρα Μπακογιάννη εμφορείται από μία παραλλαγή των αντιλήψεων του πρωθυπουργού, με τις οποίες δεν συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των «γαλάζιων». Εάν –παρά τις δημοσκοπήσεις– εκλεγεί η θυγατέρα Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός και η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχουν παρεμφερή στάση για τα εθνικά θέματα και για τα ζητήματα που αφορούν την εθνική ταυτότητα. Λόγω, μάλιστα, του αρχηγικού χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., είναι λογικό να προεξοφλήσουμε ότι αυτή η στάση θα επιβληθεί ως πολιτική και των δύο κομμάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα επιβληθεί σαν εθνική πολιτική μία πολιτική που πιθανότατα θα βρίσκεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις πεποιθήσεις και επιθυμίες της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Η πεμπτουσία, όμως, του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η δυνατότητα έκφρασης και αναλογικής εκπροσώπησης - παρέμβασης στο κοινοβουλευτικό επίπεδο των υπαρκτών σε μία κοινωνία ιδεολογικο-πολιτικών ρευμάτων. Οσο πιο πολύ οι κομματικοί σχηματισμοί εκφράζουν αυτά τα ρεύματα τόσο πιο λειτουργική και πιο παραγωγική καθίσταται η δημοκρατία. Αντιθέτως, όταν οι πολιτικές ηγεσίες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εκφράσουν αυτά τα ρεύματα δημιουργείται ένα χάσμα, που υπονομεύει τη δημοκρατία. Ας το έχουν υπόψη τους όσοι θα πάνε να ψηφίσουν στις 29 Νοεμβρίου.

www.kathimerini.gr

(σημ Εν κρυπτώ: Μας πρόλαβε με το άρθρο του ο εξαίρετος Σ.Λυγερός..ίσως να θυμούνται μερικοί απο τους αναγνωστες τι λέγαμε στις 16/9 για το "οριζόντιο σχίσμα που διαπερνα τα δυο κομματα εξουσίας".. ετοιμάζουμε κάτι σχετικό με το θέμα,προσεχώς περισσότερα )

5 σχόλια:

Ανώνυμος 20 Νοεμβρίου 2009 στις 5:24:00 μ.μ. EET  

Πάντα εύστοχες οι αναλύσεις του Σταύρου Λυγερού. Και δείχνουν με σαφήνεια ποιος υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ πρέπει να ψηφιστεί και ποια υποψήφια αρχηγίνα πρέπει να φάει μαύρο...

Ανώνυμος 20 Νοεμβρίου 2009 στις 6:22:00 μ.μ. EET  

εχουμε αυτους που εμεις ψηφιζουμε,
ας ελπισουμε οτι ξυπνησε πια αυτος ο λαος και θα ψηφισουν αυτον που μας αξιζει αλιως καληνυχτα ελλαδα

Ανώνυμος 20 Νοεμβρίου 2009 στις 7:38:00 μ.μ. EET  

ΓΑΠ, Ντόρα, Αντώνης = 'Ιδια πολιτική στα εθνικά θέματα... Δεν υπάρχει ελπίδα! Ο πολύ καλός κ. Λυγερός δε διαβάζει εφημερίδες;

enkripto 20 Νοεμβρίου 2009 στις 8:08:00 μ.μ. EET  

ποιές εφημερίδες ανώνυμε φίλε? την Α1?


νομίζω ότι αυτό που ισχυρίζεσαι δεν θα αντέξει σε σοβαρή κριτική..εάν και εφόσον θές να το συζητήσουμε

Ανώνυμος 22 Νοεμβρίου 2009 στις 12:16:00 μ.μ. EET  

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP