Σήμερα η Τριμερής στις Πρέσπες

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ατυπη τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ πραγματοποιείται σήμερα στις Πρέσπες, με πρωτοβουλία του κ. Γ. Παπανδρέου. Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας για την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών (Κέντρο Πληροφόρησης Πύλης).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία την οποία αποδίδει η Ελληνική Κυβέρνηση στα θέματα του περιβάλλοντος και έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή και δύο μήνες πριν τη συμπλήρωση δέκα ετών από την έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος των τότε Πρωθυπουργών των τριών χωρών (2 Φεβρουαρίου 2000, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων), με το οποίο διακήρυξαν τη δέσμευσή τους να συνεργασθούν για την προστασία του οικοσυστήματος των Πρεσπών.

ΥΠΕΞ: Εύλογο να συζητηθεί όλο το εύρος των θεμάτων


Η Αθήνα επιδιώκει τη δημιουργία ενός πλαισίου με την εμπλοκή κοινοτικών προγραμμάτων και τεχνογνωσίας, ώστε η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία να μπορούν να συνεργάζονται για να αντιμετωπίζουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξουν κατά τη συνάντηση συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Δελαβέκουρας δήλωσε οτι είναι εύλογο να συζητηθεί όλο το εύρος των θεμάτων που απασχολούν τις συμμετέχουσες χώρες, οπότε λογικό είναι στη συνάντηση με τον κ. Γκρούεφσκι να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «δεν θα πρέπει να υπάρχει περιθώριο παρερμηνείας», σημειώνοντας ότι το πλαίσιο για τη λύση, είναι η διαδικασία που ακολουθείται στα Ηνωμένα Εθνη υπο τον κ.Νιμιτς ... Απο εκεί περιμένουμε τη λύση και περιμένουμε η άλλη πλευρά να συμμετάσχει εποικοδομητικά σ' αυτή τη διαδικασία».

Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι «συναντήσεις άμεσες και κατ' ιδίαν, μπορούν να συμβάλουν στο να προσδώσουν δυναμική στη διαδικασία του διαλόγου των Ηνωμένων Εθνών».

«Το ζητούμενο παραμένει να προσέλθουν τα Σκόπια με εποικοδομητική διάθεση ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε λύση αμοιβαία αποδεκτή. Όσο αυτή η λύση δεν επιτυγχάνεται δεν μπορεί να υπάρξει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι αυτό πρέπει να είναι σαφές, ώστε «να μην υπάρχουν ούτε εκπλήξεις, ούτε παρεξηγήσεις και να μην καλλιεργούνται προσδοκίες που δεν έχουν αντίκρυσμα».

Πηγή : αποσπάσματα απο naftemporiki.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP