Τουρκικές ακταιωροί στο Φαρμακονήσι

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

«Ανενόχλητες», τρεις τουρκικές ακταιωροί μπαινόβγαιναν στα ελληνικά νερά του Φαρμοκονησίου, προκαλώντας την αγανάκτηση των λιγοστών κατοίκων, που διά γυμνού οφθαλμού παρακολουθούσαν την παραβίαση των χωρικών μας υδάτων, μέχρις ότου καταπλεύσουν στην περιοχή, όπου νωρίτερα είχε εντοπιστεί λέμβος με 24 μετανάστες, δύο περιπολικά του Λιμενικού, τα οποία κατάφεραν να διώξουν τις γειτονικές «σφήνες».

Η πρώτη παραβίαση ήταν χθες το πρωί. Στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, σκάφος του Λιμενικού εντόπισε μηχανοκίνητη πλαστική βάρκα με 24 μετανάστες στερουμένων ταξιδιωτικών εγγράφων (ανάμεσά τους 9 γυναίκες) και τους οποίους μετέφερε στη Λέρο για τα περαιτέρω. Επιστρέφοντας στην περιοχή του Φαρμακονησίου ο κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους του Λ.Σ. εντόπισε να πλέει ανάμεσα στα διεθνή και τα δικά μας «νερά» τουρκική ακταιωρό. Αρχικά την προειδοποίησε μέσω VHF ότι παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το «παιχνίδι» της αποτροπής. Και ενώ στην περιοχή έσπευσε ένα ακόμα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ., λίγη ώρα αργότερα έκανε την εμφάνιση ρωσικό φορτηγό πλοίο με ρότα τον Βόσπορο, ενώ πίσω του έπλεαν με επικίνδυνους ελιγμούς δύο τουρκικές ακταιωροί. Αμέσως σήμανε συναγερμός και τα δύο περιπολικά σκάφη του Λ.Σ. ζητούν εξηγήσεις για την παρουσία των γειτονικών σκαφών στα χωρικά μας ύδατα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι Τούρκοι κυβερνήτες δικαιολογούνται αναφέροντας ότι είναι σε «φάση καταδίωξης» του ρωσικού φορτηγού πλοίου το οποίο κατά τον απόπλου του από τουρκικό λιμάνι προκάλεσε ζημιές σε ψαράδικα σκάφη και σε ιχθυοκαλλιέργειες και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Τελικά, οι τουρκικές ακταιωροί ανάγκασαν το εμπορικό πλοίο να τους ακολουθήσει στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για το περιστατικό των παραβιάσεων άργησε να ενημερωθεί ο ΥΠΡΟΠΟ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αποτέλεσμα να απαιτήσει από τους υπεύθυνους αξιωματικούς του Λ.Σ. ότι για περιστατικά παραβιάσεων από τουρκικά περιπολικά σκάφη, η ενημέρωσή του οφείλει να είναι άμεση.

www.enet.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP