Νέα πρόκληση στη Θράκη

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Σε μια πρωτοφανή προσπάθεια συκοφάντησης της χώρας η λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δ. Θράκης» απευθύνθηκε με επιστολή και σχετικό υπόμνημα στις ξένες πρεσβείες στην Αθήνα, ζητώντας να ενημερωθούν οι κυβερνήσεις τους και καλώντας τους ξένους διπλωμάτες για επιτόπιους έλεγχους στη Θράκη, προκειμένου να διαπιστωθούν οι «παραβιάσεις των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων».

Τις επιστολές υπογράφει ο πρόεδρος της «Συμβουλευτικής», ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ενώ στην επιτροπή συμμετέχουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Α. Χατζηοσμάν και Τ. Μαντατζή και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Α. Ιλχάν. (σημ "Eν Kρυπτώ" : o οποίος προσφάτως τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας της κ Μπακογιάννη..)

Ο κ. Μετέ περιγράφει την Επιτροπή ως το ανώτατο συμβουλευτικό και αποφασιστικό Οργανο της μειονότητας και δικαιολογεί την πρωτοβουλία του, με το επιχείρημα ότι οι διεθνείς εκθέσεις οργανισμών και επιτροπών για τη Θράκη δεν αντανακλούν τα προβλήματα της μειονότητας σε όλες τις
διαστάσεις τους..

Το κείμενο αποτυπώνει όλη την ατζέντα που προωθούν ακραία στοιχεία της μειονότητας με μοναδικό σκοπό να καταδείξουν την Ελλάδα ως χώρα παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων, να κατοχυρώσουν την γκετοποίηση της μειονότητας και συγχρόνως να νομιμοποιήσουν αιτήματα που οδηγούν σε άτυπη «συνδιοίκηση» στη Θράκη.

Η «Συμβουλευτική» καλεί τους «κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους» να πάρουν τα ακόλουθα μέτρα με στόχο να «διασώσουν τη χώρα από τη δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει στον διεθνή στίβο και να αποτρέψει τις παραβιάσεις των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων με τα οποία τώρα είναι αντιμέτωπη η μειονότητα»:

Το κείμενο έχει ως εξής:
«- Αμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για την «ΤΕΞ» την «Πολιτιστική Ενωση Τούρκων γυναικών της Ροδόπης» και της «Μουσουλμανικης Ενωσης Νέων του Εβρου». Να επιτραπεί η ελεύθερη λειτουργία όχι μόνο των συγκεκριμένων αλλά και άλλων ιστορικών οργανώσεων.

Οι περιορισμοί στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών και της ελευθερίας της συνείδησης (βάσει διμερών συνθηκών ή των Συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα). Στο πλαίσιο αυτό να επιτραπεί η εκλογή των Μουφτήδων, να σταματήσει η υλοποίηση του νόμου 3536/2007 για διορισμό ιεροδιδασκάλων και να αρθούν οι περιορισμοί στους χώρους λατρείας όπως ο περιορισμός στο ύψος των μιναρέδων.

Η διαχείριση των βακουφικών περιουσιών πρέπει να επιστραφεί άμεσα σε ανθρώπους που εκλέγονται ελευθέρα από τη μειονότητα. Ο νέος νόμος για τη διοίκηση των ιδρυμάτων για τον οποίο δεν ζητήθηκε η γνώμη της μειονότητας πρέπει να τροποποιηθεί σύμφωνα με τις βουλήσεις της μειονότητας. Πρέπει να επιστραφούν ή να αποζημιωθούν οι περιουσίες που χάθηκαν από το 1967. Να διαγράφουν όλοι οι φόροι που έχουν επιβληθεί στα Βακούφια και να αρθούν οι περιορισμοί της ιδιοκτησίας ιδίως στην ορεινή περιοχή.

Πρέπει να αποδοθεί άμεσα η ιθαγένεια σε σχεδόν 60.000 μέλη της μειονότητας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ζουν στο εξωτερικό, που έχασαν την ιθαγένεια βάσει του άρθρου 19 στο διάστημα μεταξύ του 1955 - 1998.

Τα προβλήματα στη μειονοτική εκπαίδευση πρέπει άμεσα να λυθούν.

Μειονοτικά νηπιαγωγεία όπου η διδασκαλία θα γίνεται στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα πρέπει να ανοίξουν για τους μειονοτικούς μαθητές. Πρέπει να βελτιωθεί το επίπεδο των αποφοίτων της ΕΠΑΘ και να επιλυθούν τα προβλήματα για το τουρκικό πρόγραμμα σπουδών. Πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για λειτουργία νέων μειονοτικών γυμνασίων στη Ροδόπη και στην Ξάνθη.

Ζητούν κατάργηση του 3%


Η Συμβουλευτική έχει άποψη για τη διοικητική διάρθρωση της χώρας και τον... εκλογικό νόμο και ζητά:

Οι κανονισμοί που περιορίζουν το δικαίωμα ελεύθερης συμμετοχής της μειονότητας στην ελληνική πολιτική ζωή πρέπει να αρθούν. Πρέπει να καταργηθεί το όριο του 3% για την είσοδο στη βουλή καθώς και το σύστημα των Διευρυμένων περιοχών που εφαρμόζονται στις Νομαρχίες Ξάνθης και Ροδόπης. ? Οι προβλέψεις για κάλυψη του 0,5 0/οο των διαγωνισμών στο δημόσιο από μειονοτικούς, πρέπει να εφαρμοσθεί στη Θράκη.(σ.σ. να διορίζονται στη Θράκη). ?Το μειονοτικό καθεστώς των Τούρκων που ζουν στα νησιά της Ρόδου και της Κω πρέπει να αναγνωρισθεί και πρέπει να τους αποδοθούν τα σχετικά δικαιώματα.»

Tο «καπέλωμα» στους άλλους μειονοτικούς


Στην επιστολή επιχειρείται να δοθεί απάντηση στις εκθέσεις και στις αναφορές που έχουν εκδοθεί για το πρόβλημα που συνιστά η ενδεχόμενη εκλογή μουφτήδων με δεδομένη τη δικαστική εξουσία που ασκούν, αλλά και για να αποκρουσθούν οι καταγγελίες για την καταπίεση άλλων μειονοτικών ομάδων από τους τουρκογενείς:

«-Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι οι Μουφτήδες δεν μπορεί να εκλέγονται λόγω των ισλαμικών δικαστικών δικαιοδοσιών που έχουν. Τα μέλη της μειονότητας είναι απολύτως ελεύθερα να προσφύγουν είτε στις ισλαμικές νομικές προβλέψεις είτε στα πολιτικά δικαστήρια (με την εξαίρεση των διαζυγίων ζευγαριών που έχουν παντρευτεί σε θρησκευτικό γάμο). Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, οι ισλαμικές αποφάσεις του μουφτή είναι παράνομες και χωρίς ισχύ εκτός εάν εγκριθούν από το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο, που εξετάζει τη συνταγματικότητα της απόφασης και εάν έχει υπάρξει υπέρβαση αρμοδιότητας από τον Μουφτή. Το πιο σημαντικό είναι ότι το αίτημα της μειονότητας για εκλογή Μουφτή προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει υπογράψει η Ελλάδα...

- Σε μερικές εκθέσεις αναφέρεται ότι διάφορες ομάδες εντός της μειονότητας αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό πίεση και απειλή. Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι μια ενιαία μειονοτική ομάδα το καθεστώς της οποίας, το στάτους και τα δικαιώματα της προβλέπονται από διάφορες διεθνείς συμφωνίες όπως η Συνθήκη της Λοζάννης του 1923.Οι δηλώσεις που γίνονται από μερικά μέλη της μειονότητας που υιοθετούν αντιμειονοτική ρητορική για τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δ. Θράκης καλωσορίζει κάθε απλό μέλος της μειονότητας που θέλει να συνδράμει τις προσπάθειές μας για τη διεύρυνση των μειονοτικών δικαιωμάτων μας. Ο στόχος αυτής της επιστολής είναι να καλέσει τη χώρα μας, την Ελλάδα, να συνεργασθεί για την επίλυση των προβλημάτων κάθε είδους, με την εγκαθίδρυση μηχανισμού διαλόγου με τις μειονοτικές οργανώσεις και θεσμούς. Σαν νομοταγείς και συμπατριώτες Ελληνες πολίτες πιστεύουμε ειλικρινά ότι ο διάλογος και η συνεργασία είναι εφικτοί...».

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ,www.ethnos.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος 16 Νοεμβρίου 2009 στις 12:10:00 π.μ. EET  

δεν φταινε αυτοι βρε παιδια τα
δικα μας τα λαμογια φταινε και αυτοι που τους ψηφηζουν.Στην
Γερμανια εχει 4 εκκατομυρια τουρκους,η Μερκελ λεει οχι στην τουρκια για την ενταξη της στην Ευρωπη,αλλα κανενας απο αυτους τους τουρκους δεν κουνιεται,γιατι;
επιδης ξερουν οτι στην Γερμανια δεν περνανε τα κολπα τους,αυτη ειναι πολιτικη.

Νήμα 16 Νοεμβρίου 2009 στις 12:58:00 π.μ. EET  

Μια η λύση και την γνωρίζουμε.

Κατάργηση του Προξενείου στην θράκη.

Πότε επιτέλους θα λογοδοτήσουν -για την ολιγωρία τους- όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες που περι άλλων συνεχώς τυρβάζουν;
Νήμα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP