Σταύρος Λυγερός : Η κατάσταση στην σημερινή Τουρκία

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

πηγή : xronos.gr


ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87,5fm
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ένα συγκλονιστικό άρθρο του για την σημερινή κατάσταση στην Τουρκία τις πιέσεις και τις απειλές που δέχεται ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός και τις αντιδράσεις του με συλλήψεις και άλλες ενέργειες, ήταν η αφορμή για να μιλήσει πιο διεξοδικά για την επικαιρότητα στην γειτονική μας χώρα, ο γνωστός κι έγκυρος διπλωματικός αναλυτής Σταύρος Λυγερός ο οποίος και απαντά σε καυτά ερωτήματα αποκαλύπτοντας τα σκοτεινά σχέδια που επεξεργάζεται για την Θράκη το βαθύ κράτος της Τουρκίας. Δημοσιεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της ραδιοφωνικής αυτής συνέντευξης που μεταδόθηκε χθες από το ράδιο Χρόνος 87,5fm.


Διάβαζα κάποια κομμάτια από το άρθρο που έχετε στον «Κόσμο του Επενδυτή» για τα πλοκάμια της Εργκένεκον στην Δυτική Θράκη και μας κάνουν εντύπωση κ. Λυγερέ πάρα πολλά πράγματα τα οποία τα γνωρίζουμε μεν αλλά δεν τα δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Δηλαδή έρχεται εδώ ένας επίσημος όπως ο κ. Μπουλούκμπασι, τον δεχόμαστε όλοι κανονικά, μετά μαθαίνουμε εκ των υστέρων τι εστί ο καθένας, αλλά βλέπω να τηρείται σιγή ιχθύος στους περισσότερους. Τι συμβαίνει λοιπόν με αυτή την οργάνωση την Εργκένεκον και τι ακριβώς έχει να κάνει και ποια η σχέση της με την περιοχή;

Η Εργκένεκον είναι μία οργάνωση η οποία στην πραγματικότητα είναι το alter ego της στρατογραφειοκρατίας. Είναι να το πούμε έτσι, η οργάνωση η οποία είναι επιφορτισμένη να κάνει την βρώμικη δουλειά, από δολοφονίες και βομβιστικές ενέργειες, μέχρι το Κλισταραχόμ, δηλαδή τις προβοκατόρικες υποθέσεις που το επίσημο κράτος δεν τις κάνει για λόγους ευνόητους…

Δηλαδή πριν μιλήσουμε για πληροφορίες, θα ήταν περίεργο και λογικά να το σκεφθεί κανείς η Εργκένεκον να απουσιάζει από την Θράκη. Ξέρουμε την σημασία που αποδίδει ο τουρκικός επεκτατισμός, πώς προσπαθεί να ανοίξει ένα νέο μέτωπο, ξέρουμε ότι μετά από μία προσπάθεια στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Ερντογάν παραιτήθηκε από τα να ελέγξει τα πράγματα στην περιοχή, να κάνει αυτή παιχνίδι, για λογαριασμό πάντα της Τουρκία πάντα μιλάμε, και ξέρουμε επίσης ότι η Εργκένεκον η οποία όπως είπα δεν είναι μία παράνομη οργάνωση, μην φανταστούμε δηλαδή ότι είναι τίποτα 17 Νοέμβρη, είναι μία οργάνωση η οποία στην πραγματικότητα λειτουργεί υπό την σκέπη του βαθέως κράτους. Είναι το μακρύ χέρι του βαθέως κράτους η οποία κάνει διάφορες δουλειές που αξιωματικοί ή άλλοι παράγοντες δεν θέλουν να κάνουν. Όπως είχε αποκαλυφθεί με την υπόθεση Σουρλούκ που είχαμε δει τις διασυνδέσεις του βαθέως κράτους με την μαφία της Τουρκίας, δηλαδή με το κοινό έγκλημα και εδώ βλέπουμε τις πολύ πιο στενές σχέσεις στην πραγματικότητα με αυτή την οργάνωση της οποία ηγείτο ο αρχηγός της Ζιτέμ, δηλαδή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας η οποία δεν είναι, μην την φανταζόμαστε με ελληνικούς όρους, ήταν ένας πανίσχυρος μηχανισμός καταστολής με χιλιάδες δολοφονίες Κούρδων, προβοκάτσιες και μέσα στην οποία υπήρχαν ανώτατοι αξιωματικοί και βεβαίως είχαμε και το πλοκάμι που ασχολείται με την Θράκη.

Γιατί αναγκάστηκαν τώρα και έκαναν κάποιες συλλήψεις; Το παρατράβηξε μήπως λίγο;
-Όχι καθόλου, έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό των δύο πόλων εξουσίας. Στην Τουρκία έχουμε ένα δυϊσμό εξουσίας ο οποίος υπάρχει από το 2002 όταν κέρδισε την κυβέρνηση το κόμμα του Ερντογάν. Από τότε τα πράγματα είναι σε μία ασταθή ισορροπία. Πέρυσι όταν τέθηκε θέμα εκλογής νέου προέδρου, έφυγε ο Σεζέτ, δικαστικός, επίλεκτο μέλος του κεμαλικού κατεστημένου, προσπάθησε ο Ερντογάν να σπάσει την περικύκλωση, τον είχαν κάνει λίγο …σάντουϊτς, από κάτω ο στρατός και οι δυναμικοί μηχανισμοί της εξουσίας.

Φαίνεται ότι τον έχουν στο στόχαστρο.

-Όχι απλώς τον είχαν στον στόχαστρο, τον είχαν κάνει «σάντουϊτς». Από κάτω τον πίεζε ο στρατός, το συνταγματικό δικαστήριο, οι μυστικές υπηρεσίες, το υπουργείο Εξωτερικών και από πάνω ήταν ο πρόεδρος Δημοκρατίας ο οποίος δεν έχει την κάλυψη. Ήθελε λοιπόν να σπάσει αυτή την περικύκλωση και να ελέγξει το θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος δεν έχει μεγάλες εξουσίες. Είναι περίπου όπως στην Ελλάδα, λίγο πιο ισχυρός, αλλά είχε πολύ μεγάλη σημασία αν είσαι κυβέρνηση να έχεις και την προεδρία της Δημοκρατίας γιατί τότε θα μπορούσες να κάνεις και αλλαγές στο συσχετισμό δυνάμεων στο εσωτερικό των δυναμικών μηχανισμών του κράτους. Γι’ αυτό και υπήρξε λυσσαλέα αντίδραση, έγιναν αυτά που έγιναν πέρυσι, οι εκλογές το σαρωτικό 47%, δε νομίζω ότι τα χειρίστηκε καλά ο κ. Ερντογάν για το συμφέρον του.

Προσπαθούσε να πατήσει σε δύο βάρκες, εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι.

-Ακριβώς, και όποιος προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες κινδυνεύει να πέσει στο νερό, είναι γνωστό αυτό. Και νομίζω ότι αυτός ήταν ο λόγος ο οποίος έχουμε φτάσει σήμερα, αντί για να κατεβάσουν τα τανκ χρησιμοποιούν την τήβεννο, τους δικαστές του συνταγματικού δικαστηρίου, προσπάθησε λοιπόν να αντεπιτεθεί κι αυτός. Ξέρουμε πολύ καλά ότι απειλούν αυτόν, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Γκιουλ και άλλα 69 στελέχη του κόμματος να τα βγάλουν εκτός πολιτικής και να θέσουν και εκτός νόμου και το κόμμα. Δηλαδή να κάνουν πράγματα πρωτοφανή που δεν μπορεί να τα διανοηθεί ένας Ευρωπαίος. Και αυτός απάντησε κάνοντας συλλήψεις στελεχών της Εργκένεκον στηριζόμενος στο γεγονός ότι υπήρχαν. Μη νομίζετε ότι ήταν άγνωστα.

Κύριε Λυγερέ, τώρα όσον αφορά τις συλλήψεις για να έρθουμε και λίγο τα της περιοχής μας, τι ακριβώς συμβαίνει στην Τουρκία και γιατί προχώρησε ο Ερντογάν και έκανε αυτές τις συλλήψεις. Μιλάμε τώρα για δυο δημοσιογράφους και το νομικό σύμβουλο του περιοδικού Γενί Μπατί Τράκια, είναι ένα περιοδικό που το γνωρίζουμε εδώ στην περιοχή μας και ποια πολιτική πάει να εφαρμόσει.

-Δεν είναι ένα απλό περιοδικό ξέρετε και πρέπει να κάνουμε πολλές φορές την μετάφρασή του γιατί αν μας ακούσει κάποιος ακροατής τώρα και λέει «ένα περιοδικό. Σιγά τώρα ένα περιοδικό, συζητάμε για ένα περιοδικό».... Όταν λοιπόν εννοεί περιοδικό, εννοεί το περιοδικό έτσι όπως το αντιλαμβάνεται με ελληνικά δεδομένα, ότι κάποιοι βγάζουν ένα περιοδικό το οποίο πουλάει περισσότερα ή λιγότερα. Δεν πρόκειται περί αυτού.
Το περιοδικό Γενί Μπατί Τράκια είναι ας το πούμε η βιτρίνα, ο μηχανισμός μέσω του οποίου το βαθύ κράτος ασχολείται με την Θράκη. Δεν αναφέρομαι στα επίσημα προξενεία κλπ, αναφέρομαι στα υπόλοιπα, στα πιο κάτω, στα πιο μαύρα ας πούμε.
Από εκεί θα γίνουν ψυχολογικές επιχειρήσεις, από εκεί θα δώσουν χρηματοδοτήσεις, από εκεί θα γίνουν τα ανεπίσημα δηλαδή, όχι τα επίσημα που γίνονται μέσω προξενείου. Γι’ αυτό λοιπόν είναι μία προέκταση της στρατογραφειοκρατίας, δεν είναι ένα περιοδικό κάποιων πολιτών.


Μιλάμε και για ένα καθαρά προπαγανδιστικό περιοδικό που για την περιοχή μας και για τα προβλήματα έχει αναφερθεί με ένα τέτοιο τρόπο που δεν είναι δυνατόν πολλές φορές να γράφονται σε επίσημα τέτοια περιοδικά.


-Κάτι πολύ περισσότερο έστω και από προπαγανδιστικό περιοδικό. Δεν είναι απλώς ένα προπαγανδιστικό περιοδικό, είναι ένας μηχανισμός ο οποίος προωθεί την ιστορία αυτή. Δηλαδή πραγματοποιεί συνέδρια, δηλαδή συσπειρώνει ανθρώπους και κάτω από αυτό, γίνονται και άλλα πράγματα.



Άρα τι δεν άρεσε στον κ. Ερντογάν που είπε, συλλάβετε αυτούς τους δυο δημοσιογράφους;


-Δεν τους συνέλαβαν για κάτι που έκαναν στην Θράκη. Τους συνέλαβαν ως επίλεκτα μέλη της Εργκένεκον. Δηλαδή στην πραγματικότητα αποκαλύπτεται μία δράση η οποία έχει να κάνει με την Θράκη, όχι γιατί υπάρχει μία διάθεση εξυγίανσης, αλλά επειδή ο σκληρός πόλεμος για την εξουσία που μαίνεται στην Τουρκία υποχρεώνει την κάθε πλευρά να δίνει χτυπήματα στην άλλη και ως υποπροϊόν αυτού του ανταγωνισμού, αυτού του πολέμου προκύπτουν στοιχεία.
Να θυμίσω ότι με την υπόθεση Σουρλούκ όταν κάποιος από τους συλληφθέντες τότε είχε κατηγορηθεί με πολλά είπε, «εμείς έχουμε λέει διακινδυνεύσει το κεφάλι μας για την Τουρκία, εμείς δεν βάζαμε φωτιά στα ελληνικά νησιά;» Αυτό είναι επίσημη δήλωση, δηλαδή βγήκε στην τηλεόραση και το είπε γιατί τον κατηγορούσαν και στην προσπάθειά του να υπερασπίσει τον εαυτό του, εγώ είμαι πατριώτης τα κάνω για την Τουρκία και τι άλλο. Άρα αποκάλυψε κάτι. Έτσι και τώρα. Στην πραγματικότητα ξηλώνεται ο αντίπαλος και παίρνει μπάλα διάφορα πράγματα…


Γράφετε εδώ στο άρθρο σας, στον κατάλογο των συλληφθέντων είναι και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας Σινάν Αϊγκιούν, μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν χρηματοδοτήσεις ψυχολογικών επιχειρήσεων στον χώρο της μειονότητας.
Ο εν λόγω επιχειρηματίας ήταν χρηματοδότης του Σαδίκ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και την τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Δυτική Θράκη με ιδιωτικό αεροσκάφος δήλωσε με νόημα ότι την επόμενη φορά θα έλθει με πολλά αεροσκάφη…

-Ναι, είναι οι γνωστοί λεονταρισμοί των Τούρκων. Αυτός είναι μία ειδική περίπτωση.
Στην πραγματικότητα δεν είναι, μην φανταστείτε κανένας επιχειρηματία ο οποίος κοιτάει τα συμφέροντά του, είναι επίλεκτο μέλος του κεμαλικού κατεστημένου και μπλεγμένος πάρα πολύ στο βρώμικο κομμάτι και άνθρωπος ο οποίος διεκπεραιώνει υποθέσεις. Έχει συνδεθεί με την Θράκη, δεν κατάγεται από εκεί από ό,τι γνωρίζω, αλλά είναι συνδεδεμένος και αυτό μόνο που έχουμε δει, που έχει δηλαδή προκύψει από τις συλλήψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τουλάχιστον αυτές είναι οι δικές μου πληροφορίες.


Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον κ. Μπουκούλμπασι που ούτε λίγο ούτε πολύ τον είχαμε εδώ 2-3 μέρες με μία άλλη ομάδα βουλευτών των Γκρίζων Λύκων, θα επισκέπτονταν τον σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη. Αυτές οι επισκέψεις διέπονται από κανένα πρωτόκολλο; Δηλαδή όποιος έρχεται είναι υποχρεωμένος ο νομάρχης, ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης, ο οποιοσδήποτε να τους δέχεται;


-Βεβαίας όχι, βεβαίως δεν είναι.



Στα πλαίσια της καλής γειτονίας όπως ακούγεται και όλα αυτά;


-Δεν είναι ότι απαγορεύεται να τους δεχθούν κλπ, ιδιωτικές επισκέψεις είναι, κατά συνέπεια μπορεί να συναντήσει κάποιον ή να μην συναντήσει. Στην Θράκη υπάρχει ο παράγοντας ψήφος, είναι η αγορά ας πούμε ελληνικών συνειδήσεων μέσω της ψήφου, ή τέλος πάντων για να μην είναι τόσο βαρύς ο χαρακτηρισμός, θα πω ότι πάρα πολλοί κάνουν εκπτώσεις σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί καλώς εννοούμενο -ας το πούμε έτσι- όχι εθνικό καθήκον, συμπεριφορά ενός πολιτικού άρχοντα, ενός νομάρχη, ενός δήμαρχου, ενός βουλευτή ακόμη, απέναντι σε κάτι το οποίο όλοι γνωρίζουμε. Δηλαδή απέναντι σε μία προσπάθεια αποσταθεροποίησης της ελληνικής κυριαρχίας στην Θράκη που γίνεται με συστηματικό τρόπο. Άρα έχετε δίκιο. Δεν είναι καθόλου υποχρεωμένοι να κάνουν υποδοχή.
Θέλουν να το κάνουν γιατί στην πραγματικότητα ελπίζουν σε μουσουλμανικές ψήφους. Αυτή είναι η πραγματικότητα για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Παρότι είναι εκτός θέματος, ίσως έχει ενδιαφέρον να πούμε στους ακροατές, είναι για θέμα που δεν είναι της περιοχής, αλλά είναι ελληνικό και μάλιστα πολύ σημαντικό, κυκλοφόρησε το καινούριο μου βιβλίο εδώ και δύο εβδομάδες με τον τίτλο «Εν ονόματι της Μακεδονίας» από τις εκδόσεις Λιβάνη. Είναι ο 18χρονος πολιτικός πόλεμος για το όνομα.

Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Λυγερέ θα χαρούμε να σας φιλοξενήσουμε και να μιλήσουμε για το βιβλίο σας.


Δήμος Μπακιρτζάκης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP