Περί Πεζικού: Αναβαθμίζοντας το G-3

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

To γνώριμο G-3 με σκοπευτικό EoTech.
(φωτ: Aegeanhawk)
Του Ευστάθιου Παλαιολόγου

Ο Ελληνικός Στρατός, όπως και η Εθνική Φρουρά, με τα οικονομικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα, ουσιαστικά δεν έχουν ελπίδες αντικατάστασης του φορητού οπλισμού των Μονάδων τους στο προβλεπτό μέλλον. Αν και οι ανάγκες είναι δεδομένες, εντούτοις πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το G-3 θα είναι εδώ για πολλά χρόνια ακόμα. Τι θα μπορούσε να γίνει; Πολλά, πολλά ουσιαστικά και φτηνά!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Οι περισσότεροι δυτικοί στρατοί σήμερα χρησιμοποιούν οπλισμό διαμετρήματος 5,56x45 ΝΑΤΟ. Το διαμέτρημα αυτό έχει δεχτεί πολλή κριτική τελευταίως, ειδικά «διαδικτυακή», ως αναποτελεσματικό και ανεπαρκές. Η κριτική αυτή «στηρίζεται» σε διδάγματα κυρίως από το Αφγανιστάν όπου μαρτυρίες στρατιωτών λένε ότι απέτυχαν να σκοτώσουν τον αντίπαλο τους παρόλο που του επέφεραν πολλαπλά πλήγματα. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο στο θέμα, απλά θα καταθέσω την άποψη μου. Όλα τα διαμετρήματα φορητού οπλισμού αποτελούν συμβιβασμούς ενός αριθμού παραγόντων όπως είναι η ισχύς, το βάρος, η ανάκρουση, το βεληνεκές κλπ. Πιστεύω ότι το 5,56x45 είναι ένα καθόλα ικανοποιητικό διαμέτρημα. Σίγουρα δεν είναι το πιο ισχυρό. Σίγουρα δεν έχει την καλύτερη απόδοση σε μεγάλα βεληνεκή, αλλά, είναι άριστος συμβιβασμός για αυτό που πρόκειται να εξυπηρετεί. Να είναι το διαμέτρημα του φορητού οπλισμού του πεζού στρατιώτη. Ο οποίος πεζός, σε ένα συμβατικό πόλεμο όχι μόνο δεν μπορεί να πετύχει στόχους σε μεγάλα βεληνεκή, δεν μπορεί καν να τους δει. Οπότε προέχει γι αυτόν το ΒΑΡΟΣ και η ευκολία χρήσης.

Αφήνουμε όμως το 5,56x45 (οι Ελλαδίτες Καταδρομείς ευτυχώς το έχουν, ελπίζω να τους ακολουθήσουν και οι Κύπριοι Καταδρομείς). Η μεγάλη μάζα του ΕΣ χρησιμοποιεί το 7,62x51 ΝΑΤΟ με το G-3. Αυτό είναι δεδομένο και θα είναι για πάρα πολλά χρόνια ακόμη. Πως θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την απόδοση του G-3 και σαν επακόλουθο την φονικότητα της Ομάδας Πεζικού; Κύριο μειονέκτημα του G-3, πέραν από το βάρος των πυρομαχικών του, είναι το βάρος του ίδιου του όπλου, αλλά γι αυτό πολύ λίγα μπορούν να γίνουν.

Εκεί που θα πρέπει να εστιαστεί η όποια προσπάθεια «εκσυγχρονισμού» του είναι στον τομέα της σκόπευσης. Τα σταθερά σκοπευτικά του G-3, αν και παρέχουν την δυνατότητα εξαιρετικής ακρίβειας, εντούτοις είναι δύσκολα στην χρήση ειδικά από ένα κληρωτό στρατιώτη που δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες εξάσκησης.

Σουηδός στρατιώτης με το AK4B (Τοπικά τροποποιημένη έκδοση του Η&K G3A3). Απουσιάζουν τα σταθερά σκοπευτικά τα οποία αντικατέστησε σκοπευτικό βοήθημα Aimpoint επί ράγας picatinny. Διακρίνεται brass catcher (συλλέγει τους κάλυκες) και πώμα αερίων για εκπαίδευση με αβολίδωτα (αντί για το κλασσικό μπαμ-μπαμ του ΕΣ..) Οικονομία (σε χαλκό) και αποτελεσματικότητα (στην εκπαίδευση)
Η λύση είναι τα οπτικά βοηθήματα ταχείας σκόπευσης. Οι διόπτρες ερυθρής κουκίδας ή red dot στα νεοελληνικά... Για όσους έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοιες συσκευές δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση. Απλοποιούν την διαδικασία σκόπευσης καθότι ο σκοπευτής εστιάζει πλέον σε ένα και μόνο επίπεδο, αυτό του στόχου. Αντίθετα, με τα σταθερά σκοπευτικά χρειάζεται να ευθυγραμμίσεις τον στόχο με την ακίδα και το κλεισιοσκόπιο. Αυτή η διαδικασία οδηγεί και στα περισσότερα λάθη στη σκόπευση. Με τις διόπτρες ερυθρής κουκίδας η διαδικασία απλοποιείται στον μέγιστο βαθμό καθώς το μόνο που έχει να κάνει ο σκοπευτής είναι να φέρει την κουκίδα επί του στόχου, έχοντας και τα δύο στο ίδιο εστιακό επίπεδο.

Οι προσφερόμενες λύσεις στην αγορά είναι πάρα πολλές. Στον δυτικό κόσμο έχουν επικρατήσει κυρίως δύο εταιρείες. Η σουηδική Aimpoint με τα ομώνυμα σκοπευτικά και η αμερικανική ΕΟΤech με τα Holosight. Και τα δύο χαρακτηρίζονται από πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μεγάλο πλεονέκτημα της σουηδικής εταιρείας είναι η μεγάλη διάρκεια λειτουργίας των σκοπευτικών χωρίς αλλαγή της μπαταρίας, που φτάνει μέχρι και τις 80,000 ώρες σε λειτουργία ημέρας ή τις 500,000 σε διαμόρφωση για χρήση από Διόπτρες Νυχτερινής Όρασης. Επίσης είναι πολύ απλής κατασκευής και στιβαρότατες. Οι αμερικάνικες, αντίστοιχα, προσφέρουν πιο καλό σκοπευτικό, συνήθως με κύκλο 65 ΜΟΑ και κουκίδα ενός ΜΟΑ στο κέντρο(οι Aimpoint έχουν συνήθως κουκίδα 2 ή 4 ΜΟΑ). Θεωρούνται όμως πιο «εύθραυστες» και περισσότερο «ενεργοβόρες»(10,000 ώρες στηνκαλύτερη περίπτωση. Γενικά όμως και τα δύο σκοπευτικά αντέχουν στην σκληρή χρήση (soldierproof).


Βολή Εθνοφύλακα με τροποποιημένο G-3A4 το οποίο φέρει σκοπευτικό EOTech, και άλλα καλούδια όπως ράγες piccatiny στο χειροφυλακτήρα, δίποδα και χειρολαβή. Η Εθνοφυλακή μας δείχνει τον δρόμο.. (βίντεο AegeanHawk)

Πέραν της απλοποίησης της διαδικασίας και της δραματικής αύξησης της ταχύτητας σκόπευσης, αυτά τα σκοπευτικά προσφέρουν κουκίδα απαλλαγμένη από το φαινόμενο της παράλλαξης, πράγμα που σημαίνει ότι οπουδήποτε μες την διόπτρα βλέπουμε την κουκίδα, εφόσον αυτή είναι πάνω στο στόχο τότε η σκόπευση μας είναι σωστή. Επίσης η δυνατότητα σκόπευσης και με τα δύο μάτια ανοιχτά βελτιώνει την αντίληψη της τακτικής κατάστασης από τον σκοπευτή και επιτρέπει μια πιο φυσική θέση του κεφαλιού κατά την βολή.

Υπάρχουν φυσικά και άλλες εταιρείες με παρόμοια σκοπευτικά, όπως οι ισραηλινές Meprolight και ΙΤL, ή η γερμανική Carl Zeiss, καθώς και ανατολικοευρωπαϊκές και ασιατικές, με λιγότερο γνωστά και αποδεκτά προϊόντα. Στο τομέα αυτό θα μπορούσαν κάλλιστα να δραστηριοποιηθούν και Ελληνικές εταιρίες, προσφέροντας μια αμιγώς εθνική λύση με προφανή πλεονεκτήματα.

Οι ανωτέρω διόπτρες ερυθρής κουκίδας, πέραν της χαμηλής τιμής τους, μπορούν να προσαρμοστούν πολύ εύκολα σε ένα G-3 μέσω μια απλής βάσης Picatinny χαμηλού προφίλ. Συνήθως, αφότου προσαρμοστεί στο τυφέκιο, το σκοπευτικό θα μηδενιστεί στα 200 ή 300 μέτρα. Με αυτόν τον μηδενισμό θα έχουμε όλες μας τις βολές επί του στόχου(από τον λαιμό μεχρι τον ομφαλό) ανεξαρτήτως απόστασης μέχρι τα 400 μέτρα εφόσον σκοπεύουμε το κέντρο μάζας(τρίγωνο που σχηματίζεται από την βάση του λαιμού και το δεξί και αριστερό στήθος). Φυσικά εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο πλέον καθοριστικός παράγοντας, αυτός της ρεαλιστικής εκπαίδευσης.

Κλασσικό παράδειγμα προσθήκης σκοπευτικών ερυθρής κουκίδας σε G3 αποτελούν τα σουηδικά ΑΚ4 στα οποία ενσωματώθηκε σε βάση Picatinny μια διόπτρα Aimpoint, μάλιστα αφαιρέθηκαν τελείως τα σταθερά σκοπευτικά. Ως αποτέλεσμα, ο Σουηδικός Στρατός αναγκάστηκε να δυσκολέψει τα τεστ καθορισμού επιπεδου σκοπευτικής ικανότητας, διότι μετά την εισαγωγή της Aimpoint διαπιστώθηκε ότι όλοι οι σκοπευτές κατατάσονταν ακούραστα στο μέγιστο από τα 3 επίπεδα που ίσχυαν. Τα σκοπευτικά ερυθρής κουκίδας βελτιώνουν θεαματικά την απόδοση της Ομάδας Πεζικού επιτρέποντας γρήγορα και απότελεσματικά πυρά σε συνθήκες έντονου στρες (τονίζω τον παράγοντα ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ). Με την σημερινή οργάνωση, και με δεδομένα τα έξι G-3 σε κάθε Ομάδα Πεζικού (οι δύο φέρουν Minimi), εάν υποθέσουμε ότι ένα από τα έξι θα έχει κάποια διόπτρα ακροβολιστού τότε χρειάζονται πέντε σκοπευτικά ανά Ομάδα.

Φυσικά μπορεί η βελτίωση να συνεχιστεί περιλαμβάνοντας προσαρτήματα X3 για κάποια από τα σκοπευτικά ερυθρής κουκίδας, χειροφυλακτήρες με ράγες Picatinny για προσαρμογή σκοπευτικών LASER ή εμπρόσθιων χειρολαβών (που αποδεδειγμένα βελτιώνουν και αυτές κατά πολύ την ευστοχία των βολών), βελτιωμένα κοντάκια ή έστω την αντικατάσταση των  «Α4» από κοινά «Α3», πλαστικές θήκες σκανδάλης με αμφιδέξιο μοχλό επιλογής πυρός και ασφαλείας, αορτήρες μάχης ενός ή δύο σημείων, και πολλά άλλα. Αυτά είναι σχετικά φτηνές λύσεις που όμως βελτιώνουν κατά πολύ την εργονομία του όπλου και ταυτόχρονα μπορούν πολύ εύκολα να παραχθούν στην Ελλάδα. Με ένα κόστος μικρότερο από 500 Ευρώ ανά όπλο, συμπεριλαμβανομένης μια εργοστασιακής συντήρησης (φωσφάτωση, πιθανή αλλαγή κάννης και λοιπών φθαρμένων εξαρτημάτων).

Σχετικά άρθρα:

Εσύ κύριε Υπουργέ/Αρχηγέ/Διοικητή/Μόνιμο Στέλεχος..
Basic Soldiering
Περί θητείας
Περί Πεζικού
Τρικυμία εν κρανίω στο ΥΠΕΘΑ

158 σχόλια:

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:24:00 μ.μ. EET  

+1000 με παραλληλη αναβαθμιση των Μ-14 σε τυφεκιο ελευθερου σκοπευτη στα προτυπα socom,αλλα που? ακουει κανεις απο αυτους που πρεπει?

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:49:00 μ.μ. EET  

Μερικές παρατηρήσεις πάνω στο άρθρο.

1. Πολλά G3 έχουν ήδη σκουριάσει σε επικίνδυνο βαθμό, έχουν στραβά και χτυπημένα σκοπευτικά ή και στραβές κάννες, από τα στοργικά χέρια των στρατιωτών. Οι μονάδες της παραμεθορίου έχουν πιο παλιά όπλα από τις μονάδες της Αθήνας, άλλος ελληνικός παραλογισμός. Επομένως πρώτα πρέπει να γίνει διαλογή των όπλων.

2. Τα Aimpoint και τα EOTech δεν είναι φθηνά. Για τα δεύτερα η τιμή λιανικής είναι γύρω στα 600 δολάρια.

3. Το Minimi δεν είναι αρκετά διαδεδομένο στο πεζικό και αν δοθούν περισσότερα όπλα θα υπάρχει το λογιστικό πρόβλημα των δύο διαμετρημάτων.

4. Αμφιδέξια ασφάλεια: άπιαστο όνειρο, είμαι αριστερόχειρας και ξέρω.

5. Με 500 ευρώ και μεγάλο συμβόλαιο προμηθεύεσαι καινούριο όπλο.

6. Αν και σέβομαι το μεράκι ορισμένων εφέδρων, υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα κατά τη γνώμη μου ως προς το αν είναι θεμιτό να κάνει κάποιος customizing σε όπλο που δεν είναι δικό του. Άλλο πράγμα η εφεδρεία, άλλο ο σκοπευτικός όμιλος.

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:53:00 μ.μ. EET  

Έχει γίνει καταγραφή πόσα αχρησιμοποίητα G3 υπάρχουν λαδωμένα σε αποθήκες;

Nassos 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:23:00 μ.μ. EET  

Κύριε Παλαιολόγε, καλά όλα αυτά, αλλά να ξέρετε ότι προσθέτουν βάρος στο G3.

Είναι που είναι βαρύ "σκέτο", φανταστείτε να προσθέσετε ένα EOTech ή ένα Aimpoint (+300 με 400 γραμμάρια, συν άλλα τόσα αν βάλουμε και magnifier), ράγα mid-range για χρήση και των μεταλλικών σκοπευτικών (+150 γραμμάρια περίπου) και εμπρόσθια ράγα picatinny με χειροφυλακτήρα και δίποδα Harris όπως του Εθνοφύλακα από τη Χίο (+ 1κιλό περίπου). Καταλαβαίνετε ότι κάνοντας το G3 πιο "tactical" αυξήσαμε κατά πολύ το βάρος του. Και το κόστος είναι απαγορευτικό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα (υπολογίστε γύρω στα 2.500 Ευρώ μέσες-άκρες).

Καταδείκτες laser (A/N PEQ-15 ATPIAL) δεν νομίζω ότι αξίζουν τον κόπο πλήν Ειδικών Δυνάμεων (βλ. Καταδρομείς Εθνικής Φρουράς). Γιατί γι'αυτά προϋποθέτουν χρήση διοπτρών νυκτερινής όρασης.

Προσωπικά τι θα επέλεγα; Kοντάκιο τύπου Μ4 για καλύτερη επώμιση (το χρησιμοποιούν οι ακροβολιστές του Γερμανικού Στρατού στο Αφγανιστάν), ράγα picatinny συμβατή με STANAG για προσαρμογή τόσο των σκοπευτικών ερυθράς κουκίδας/holosight όσο και του Steiner (και των διοπτρών NX-122 της Theon με την ανάλογη βάση picatinny) και έναν αορτήρα είτε 2 είτε 3 σημείων. Μη ξεχνάτε ότι το G3 είναι "battle rifle" και όχι "assault rifle" ή "carbine".

Γενικά είναι πολλά που πρέπει να αλλάξουν-βελτιωθούν σε επίπεδο ατομικού οπλισμού και εξοπλισμού, αλλά αν γράψετε σε μια λίστα στο Excel τι χρειάζεται ένας "σύγχρονος πεζικάριος" θα πάθετε ίλιγγο.

Costas 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:30:00 μ.μ. EET  

Και ένας νέος φλογοκρύπτης/χαλινωτήριο στομίου για μειωμένη ανάκρουση που θα διευκολύνει την ταχεία βολή πιστεύω ότι θα ήταν καλή ιδέα.

Ευστάθιος Παλαιολόγος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:53:00 μ.μ. EET  

[quote]Κύριε Παλαιολόγε, καλά όλα αυτά, αλλά να ξέρετε ότι προσθέτουν βάρος στο G3.
[/quote]

Επειδή έχω προσωπική πείρα, πχ, ο χειροφυλακτήρας είναι πιο ελαφρύς από τον κλασσικό. Επίσης το κοντάκι Α3 είναι πιο ελαφρύ από το Α4. Στο τέλος της ημέρας, καθόλου ή ελάχιστα θα προσθέσουμε στο βάρος αν μέινουμε συγκρατημένοι(μην το κάνουμε χριστουγενιάτικο δέντρο) ενώ ταυτόχρονα τα ωφέλη θα είναι πολλαπλά

AegeanHawk 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:18:00 μ.μ. EET  

Πολύ καλό άρθρο με ρεαλιστικές και απλές λύσεις για την ουσιαστική βελτίωση του ατομικού όπλου μας από τον καλό φίλο και γνώστη του θέματος Ευστάθιο Παλαιολόγο....

Όσον αφορά το βάρος του εικονιζόμενου μεταλλικού χειροφυλακτήρα είναι κατά-τι πιο ελαφρύς από τον κλασσικό γνωστό πλαστικό του G3 του ΕΣ.
Το όποιο έξτρα βάρος προσθέσομε στο όπλο με σκοπευτικά, ράγες κλπ αντιμετωπίζεται πανεύκολα με λίγη έξτρα....γυμναστική.

Μεταξύ Aimpoint και Eotech επιλέξαμε τελικά την Aimpoint.

Nassos 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:31:00 μ.μ. EET  

Ο χειροφυλακτήρας μπορεί να είναι πιο ελαφρύς όντας αλουμινένιος, όμως δεν έχει την ειδική θέση για τη προσαρμογή του δίποδα της Heckler & Koch. Άρα αναγκαστικά καταλήγουμε αγορά και εγκατάσταση του δίποδα Harris.

Εκτός και αν επιλέξουμε τη λύση του λεγόμενο gri-pod

http://ecx.images-amazon.com/images/I/31swRhdmIcL.jpg

Το κλασικό κοντάκιο δεν βολεύει στην επώμιση με τη παρούσα εξάρτυση Μ71. Και επίσης δεν προσαρμόζεται σε θέσεις αναλόγως του πώς βολεύει σε κάθε χρήστη.

Το παρακάτω κοντάκιο για παράδειγμα θα βελτίωνε κατακόρυφα την εργονομία.

http://img380.imageshack.us/img380/1213/dsc1307ud3.jpg
http://img291.imageshack.us/img291/6351/dsc1309yz9.jpg

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:39:00 μ.μ. EET  

Ποιο ειναι το ακριβες βαρος του ενος χειροφυλακτηρα και ποιο του αλλου κυριε Παλαιολογε; Μηπως στο βαρος του πλαστικου υπολογιζετε και τον διποδα; Ομολογω οτι σημερα εμαθα κατι καινουριο . Επισης δεν θα ηταν προτιμοτερο να τοποθετηθουν σκοπευτικα τριτιου (night sights) τυπου ghost αντι για red dot; και απο αποψη τιμης , αλλα και απο αποψη αντοχης;
Δεν θα ηταν κατι τετοιο πρακτικοτερο;
Μπως οι μετατροπες που προτεινετε θα ηταν ρεαλιστικοτερες στα Μ4/16 των ειδικων δυναμεων/ελαφρου πεζικου;
Μιλαμε για ενα οπλο προδιαγραφων 50-70 χρονων το οποιο αντικατασταθηκε σχεδον ΠΑΝΤΟΥ .Αξιζει οποιασδηποτε προσπαθειας βελτιωσης με εξαιρεση ισως καποιες ειδικες εκδοσεις;

Ευστάθιος Παλαιολόγος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:06:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ ανώνυμε 08:13μμ, οι απόψεις μου φυσικά και δεν αποτελούν θέσφατο. Δεν έχω τα ακριβή στοιχεία τώρα για τους χειροφυλακτήρες. Όσον αφορά τα σκοπευτικά τριτίου αυτά σε τίποτα δε ευκολύνουν την σκόπευση, απλά είναι πιο ορατά την νύχτα(πάλιν όμως δεν βλέπεις τον στόχο). Το αρθρίδιο στηρίχτηκε στην δεδομένη αδυναμια αντικατάστασηε του G3. Φυσικά και θα ήταν καλύτερα ένα καινούριο οπλο

Πέτρος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:08:00 μ.μ. EET  

Πολύ εύστοχα τα όσα γράφει το άρθρο, αλλά νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε απο τα βασικά. Είναι δυνατον εν ετει 2013 ο ΕΣ να χρησιμοποιεί ακόμα αυτές τις εξαρτύσεις με τις 2 γεμιστηροθήκες; Ακόμα και τριτοκοσμικές χώρες διαθέτουν πιο εργονομικές εξαρτύσεις. Και όλα αυτά ενω υπάρχει ελληνική εξάρτυση τύπου γιλέκου (αυτήν που έχουν οι καταδρομείς) και η οποία με μια καλή παραγγελία για λίγο μεγαλύτερες γεμιστηροθήκες (ώστε να χωράνε 2 γεμιστήρες G3 στην κάθε μια, θα ήταν ότι έπρεπε. Νομίζω ότι ο ΕΣ θα πρέπει να ξεκινήσει απο τις εξαρτύσεις και τα κράνη (είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμα μονάδες με τενεκέδες για κράνος;) και μετά ας κοιτάξει να βελτιώσει και τον οπλισμό.

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:11:00 μ.μ. EET  

Α,ρε τι σου είναι ο σινεμάς..

Προβοκάτωρ

Ιωνάς 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:16:00 μ.μ. EET  

@6.49

"Τα Aimpoint και τα EOTech δεν είναι φθηνά. Για τα δεύτερα η τιμή λιανικής είναι γύρω στα 600 δολάρια"

Πρώτον δεν μιλάμε για λιανική, δεύτερον σε σύγκριση με την αγορά νέου τυφεκίου, ναι είναι φθηνα - πολύ φθηνά.

"5. Με 500 ευρώ και μεγάλο συμβόλαιο προμηθεύεσαι καινούριο όπλο."

Το πρόγραμμα νέου τυφεκίου (g-36) είχε ταμπελάκι 250 εκ ευρώ για περίπου 115.000 χιλ τυφέκια. Για κάνε τον υπολογισμό...

"Αν και σέβομαι το μεράκι ορισμένων εφέδρων, υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα κατά τη γνώμη μου ως προς το αν είναι θεμιτό να κάνει κάποιος customizing σε όπλο που δεν είναι δικό του. Άλλο πράγμα η εφεδρεία, άλλο ο σκοπευτικός όμιλος"

Απαράδεκτη άποψη κατα την γνώμη μου.

@ 8.39

"Μιλαμε για ενα οπλο προδιαγραφων 50-70 χρονων το οποιο αντικατασταθηκε σχεδον ΠΑΝΤΟΥ ."

Mην λέμε οτι μας κατέβει παιδιά, το g-3 στις διάφορες εκδόσεις του είναι σε υπηρεσία με πάνω από 40 στρατούς ανα την υφήλιο.

Δεν αγοράζουμε αυτοκίνητο, ούτε κινητό, ας κάνουν οι κατασκευαστές το μάρκετινγκ τους, οι εγχώριοι αντιπρόσωποι το "μασάζ" τους, και εμείς την δουλειά μας.

Πάνε οι εποχές που δένανε τους σκύλους με λουκάνικα.

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:27:00 μ.μ. EET  

@Προβοκάτορα

Αντί να αντιγράφετε εγχειρίδια του 50, δεν ξεστραβώνεστε μέσα να δείτε τι κάνουν οι στρατοί που δεν είναι για παρελάσεις και μπουφέδες; Και οι εβραίοι στον σινεμά τα είδανε τα mepro;

Σουβλάκια,εκτός έδρας και παπάτζα - πρώτοι. Μόλις όμως μας ξεβολέψουνε το ρίχνουμε αμέσως στην παλαβή.

AegeanHawk 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:32:00 μ.μ. EET  

Ο πλαστικός είναι 377 γραμμάρια ΧΩΡΙΣ τον δίποδα.
Ο εικονιζόμενος αλουμινένιος είναι 330 γραμμάρια.

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:37:00 μ.μ. EET  

@Ιωνά

1. http://www.defenseindustrydaily.com/Colt-M4-Data-Rights-The-Individual-Carbine-Competition-06942/

Δες εδώ για κόστη και κάνε κι εσύ έναν υπολογισμό. Αλλά είπαμε, εδώ είναι Ελλάδα...

2. Ηθικό ζήτημα υπάρχει, για όποιον το αντιλαμβάνεται.

3. Το G3 όντως έχει αντικατασταθεί στους τακτικούς στρατούς. Μόνο κάποια ελάχιστα υπάρχουν σε ρόλο DMR.

Πάντως καλό θα είναι, αφού η προμήθεια άργησε, να περιμένουμε το αποτέλεσμα του Individual Carbine, γιατί μπορεί να έχουμε εκπλήξεις.

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:45:00 μ.μ. EET  

@24 Φεβρουαρίου 2013 - 9:27:00 μ.μ.

Και που ακριβώς γνώρισες τί κάνουν οι σοβαροί στρατοί;

Υ.Γ: Ξέχασες τις πίτσες..

Προβοκάτωρ

Pro από Συμβασιλεύουσα 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:58:00 μ.μ. EET  


Χτίζοντας τον Ελληνικό στρατό του Μέλλοντος , θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε όλα τα HK11(10.000+) σε ΗΚ21 . Αυτό απαιτεί την αντικατάσταση μόνο ενός απαρτιού που μπορεί να κατασκευαστεί εγχώρια με πολύ μικρό κόστος (ίσως και 100-200€) και μετατρέπει ένα ακατέργαστο διαμάντι (οπλοπολυβόλο με γεμιστήρα 20!!!!!!! φυσιγγίων????) σε διαμαντένιο μονόπετρο (πολυβόλο τροφοδοτούμενο από ταινία) . Παράλληλα μπορούμε να αγοράσουμε ή να κατασκευάσουμε ειδικούς υφασμάτινους σάκους των 100 φυσιγγίων , οι οποίοι να κουμπώνουν στο όπλο . Έτσι με ελάχιστο κόστος , μικρότερο των 500 ευρώ ανά όπλο , προσφέρουμε στην ομάδα πεζικού ένα κορυφαίο ελαφρύ πολυβόλο υποστήριξης στο διαμμέτρημα των 7.62Χ51 , ανώτερο σε ακρίβεια βολής , αντίστοιχων σύγχρονων σχεδιάσεων(ΜΚ48) . Το μειονέκτημά του , σε σχέση με άλλα πολυβόλα , το οποίο απορέει από το γεγονώς ότι βάλλει από θέση κλειστού κλείστρου , και έτσι μπορεί ευκολότερα να παρουσιάσει φαινόμενα υπερθέρμανσης και ακούσιας πυροδότησης φυσιγγίου , καλύπτεται από το γεγονός ότι θα χρησιμοποιείται στα πλαίσια μικρών ομάδων κρούσης και άρα ο αριθμός των φυσιγγίων που θα βάλλει , θα είναι σχετικά περιορισμένος . Ένα τέτοιο οπλο , θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται από τις ομάδες μάχης πεζικού του Ελληνικού στρατού για τα επόμενα 20-30 χρόνια .
(συνεχίζεται)

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:00:00 μ.μ. EET  

1: red dot
2: σκοπευτικο που επιτρέπει τη βολή με το μαχητή υπό κάλυψη όπως το aimpoint ceu
3: laser για μηδενισμο των σκοπευτικών
4: MPRS και airburst rifle grenades
Όλα τα ανωτέρω πέρα του ότι θα αναβαθμίσουν τις ικανότητες της ομάδος πεζικού, μπορούν να προσαρμοστούν και σε οποιοδήποτε τυφέκιο αγοραστεί στο μέλλον.
Η μεγαλύτερη ανάγκη σε φορητό οπλισμό αυτή τη στιγμή είναι ότι οι ειδικές δυνάμεις δεν έχουν ένα όπλο με σιγαστήρα ικανό να διατρήσει τα σύγχρονα γιλέκα. Το MP5SD είναι πλέον ξεπερασμένο, απαιτέιται να αγοραστεί κάτι σαν το mp7

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:16:00 μ.μ. EET  

Κατά την γνώμη μου,προτεραιότητα πρέπει να δωθεί στα εξής:
-υιοθέτηση πολυβόλων minimi δύο σε κάθε ομάδα μάχης ΠΖ,(από ένα η κάθε ημιομάδα)
-υιοθέτηση βομβιδοβόλων προσαρμοσμένων στο G3,δύο σε κάθε ομάδα μάχης ΠΖ,(από ένα η κάθε ημιομάδα)
-υιοθέτηση γεμιστήρων χωρητικότητας 30 σφαιρών
-χορήγηση περισσότερων γεμιστήρων ανά πεζικάριο
-αναβάθμιση των ΗΚ11, με κατάργηση της τροφοδοσίας τους με γεμιστήρες και αντικατάσταση τους με ελαφρύ κυτίο (δεσμίδα) πυρομαχικών
-υιοθέτηση σιγαστήρων,(από ένα η κάθε ημιομάδα)
-κατάργηση της ύπαρξης της ημιομάδας ελιγμού και της ημιομάδας υποστήριξης και υιοθέτηση δύο ημιομάδων με ίδια (μεγαλύτερη της προηγούμενης) ισχύ πυρός

ΣΕΛΕΥΚΟΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΕΦΕΔΡΟΣ

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:23:00 μ.μ. EET  

Προς Pro από Συμβασιλεύουσα

συμφωνώ απόλυτα, είναι αδιανόητο το "βαρύ όπλο" της ομάδας, αυτό που παράσχει τα πυρά υποστήριξης να τροφοδοτείται απο γεμιστήρα 20 σφαιρών!!!
η τροφοδοσία του με δεσμίδα και η υιόθέτηση και δεύτερου οπλοπολυβόλου (ένα απο ημιομάδα) είναι από τα στοιχειώδη που μπορούν να γίνουν και έχουν ελάχιστο κόστος
το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν έγινε καμία προσπάθεια αναβάθμισης του, είναι ένα ενδείκτικό δείγμα για την κατάντια του Πεζικού σήμερα

ΣΕΛΕΥΚΟΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΕΦΕΔΡΟΣ

Pro από Συμβασιλεύουσα 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:34:00 μ.μ. EET  



Χτίζοντας τον Ελληνικό στρατό του Μέλλοντος , θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε έναν αριθμό G3A4 σε DMR . Δηλαδή σε τυφέκια ακροβολιστή ομάδας μάχης πεζικού . Φυσιολογικά θα έλεγα να αγοράσουμε καινούρια τυφέκια τύπου AR10 όπως έκαναν πρόσφατα οι Βρετανοί , λόγω της μικρότερης ανάκρουσης (παρόλο το γεγονός ότι το διαμμέτρημα είναι το ίδιο -7.62X51) και της ώριμης σπονδυλωτής σχεδίασης , αλλά η αγορά ενός ολοκαίνουριου τυφεκίου ακροβολιστού στρατιωτικών προδιαγραφών κυμαίνεται μεταξύ 4-6.000 δολαρίων κομπλέ (sic) .
O αριθμός που υπολογίζω ότι χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε τυφέκια ακροβολιστή πρώτης γραμμής -2 ανά ομάδα μάχης πεζικού , μαζί με 1 minimi , 1 ΗΚ11 και 5 τυφέκια 5.56(θέλω , αλλά έχουν μόνο οι "ειδικές" δυνάμεις) 7,62(έχουμε στο πεζικό) - είναι 6000 . Ας πούμε 12.000 μαζί με τις εφεδρείες .
Αφού γίνει μια προσεκτική επιλογή ευθύβολων όπλων εκ των υπαρχόντων , να τοποθετηθεί καινούριας τεχνολογίας φλογοκρύπτης , αλουμινένιος χειροφυλακτήρας κατασκευασμένος εγχώρια , Χειρολαβή τύπου grip-pod , ράγα για τοποθέτηση σκοπευτικής διόπτρας τύπου Trijicon 4Χ32 ψευτό-μπάφερ για τοποθέτηση πτυσόμενου κοντακίου , κατά (προσωπική) προτίμηση magpul CTR με δυνατότητα ρύθμισης τόσο μήκους όσο και ύψους παρειάς με ειδικά μαξιλαράκια . Όλα αυτά , δεν πρόκειται να στοιχίσουν παραπάνω από 2000 δολάρια ανά όπλο με το μεγαλύτερο κόστος να φεύγει στα ACOG . Φυσικά το τυφέκιο που αποδίδει το συγκεκριμένο πρόγραμμα , χωρίς καμιά μετατροπή στην κάνη και στην σκανδάλη , δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες ενός υπάρχοντος συστήματος και υστερεί σημαντικά σε σχέση με σύχρονες σχεδιάσεις .
Παρόλα αυτά , προσδίδει στην ομάδα μάχης πεζικού , κάτι που μέχρι τώρα της έλειπε . Βολές ακριβείας εώς τα 500-600 μέτρα . Ένα τέτοιο οπλο , θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται από τις ομάδες μάχης πεζικού του Ελληνικού στρατού για τα επόμενα 20-30 χρόνια .
(συνεχίζεται)

Αριστοτέλης 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:38:00 μ.μ. EET  

Με ελάχιστο κόστος, αυξάνεις την επιβιωσιμότητά σου.

http://viewitem.eim.ebay.gr/STRIKE-SYSTEMS-TACTICAL-REDGREEN-DOT-SIGHT-20mm-MP5G3-AIRSOFT-GUN-RIFLE-AEG/300865818811/item

Αριστοτέλης 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:54:00 μ.μ. EET  

Για περισσότερες επιλογές

http://search.eim.ebay.gr/?kw=red+dot+g3&el=3&es=1&elc=-2&epf=10

Ντεμέκ είναι για airsoft.

Αν σκεφτείς ότι τα airsoft είναι ολόιδια με τα πραγματικά. Ταιριάζουν απόλυτα.

Ξέρω ότι δουλεύουν κανονικά, υπό κανονικές συνθήκες.

Pro από Συμβασιλεύουσα 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:57:00 μ.μ. EET  


Να γράψω και το τελευταίο σχόλιο της ........σειράς(sic)

H αγορά (και επιμένω αγορά και όχι εγχώρια κατασκευή)τυφεκίων ΑΚ102 σε "ειδική" διαμόρφωση με κάνη 14.5" (ιντσών- ας την πούμε ΑΚ102Η) όπως ακριβώς και το Μ4 , με πλήρες κιτ και γεμιστήρες , θα στοιχίσει περισσότερο από 500 δολάρια το κομμάτι? . Εγώ πάω στοίχημα ότι θα στοιχίσει λιγότερα .
Φυσικά ο φίλος Ευστάθιος Παλαιολόγος έγραψε πριν ότι προτιμάει ένα καινούριο τυφέκιο .

Ποιός άραγε με στοιχειώδη αντίληψη του βάρους (τυφεκίου-πυρομαχικών), της ανάκρουσης και του μεγέθους των δύο όπλων ΑΚ102-Η(5.56Χ45) και G3A4(7.62Χ51) με RED-DOT , θα προτιμήσει το δεύτερο ως τυφέκιο πεζικού ?

Ρητορική ερώτηση .

Pro από Συμβασιλεύουσα 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:02:00 μ.μ. EET  


Γειά σου Σέλευκε συνάδελφε .

Και εγώ συμφωνώ με τα θέματα που έβαλες . Έχουν λογική βάση . Μάλιστα το θέμα του ΗΚ-21 το θέσαμε ταυτόχρονα από ότι κατάλαβα .

Pro από Συμβασιλεύουσα 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:08:00 μ.μ. EET  


@AEGEAN HAWK .

Ζηλεύω τρελά ρε φίλε .

377!!!!!!! πλάκα μας κάνεις!!!!!

Ηλεκτρονική ζυγαριά έχεις?

Pro από Συμβασιλεύουσα 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:10:00 μ.μ. EET  


@ Αριστοτέλη

Το δοκίμασε αυτό κανείς?
Αντέχει στην ανάκρουση? Το g3.........κλοτσάει .

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:16:00 μ.μ. EET  

Σαν πεζικαριος θελω να θυμηθω οτι κανενας Τ/Φ δεν εκτιμουσε το G3 απεναντιας ολοι εκτιμουσαν το FN kai το HK11. Συμφωνω οτι και το Μ14 πρεπει να αξιοποιηθει! Συμπαραγωγη ΑΚ στα 7.62 στην Ελλαδα δεν μας κανει;;;;

Δ.Ν.

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:21:00 μ.μ. EET  

Με 500 ευρω παιρνεις το ΑΚ-12 σε 7.62 Χ 51 και εχεις ενα οπλο χωρις εμπλοκες και
συγχρονο

enkripto 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:25:00 μ.μ. EET  

Αυτό απο πού το γνωρίζουμε; Γιατί αν είναι τα 500 στην πορεία να γίνουν 5.000 (αλα BMP-3) καλύτερα να το αφήσουμε..

Αριστοτέλης 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:36:00 μ.μ. EET  

Έχω δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο σε καραμπίνα, που κλωτσάει γερά (περισσότερο από το G3) και άντεξε.

Άλλωστε μιλάω κάτι για προσωπική χρήση. Ο στρατός θα ψάξει για κάτι που θα βγάλει πολλές "σειρές".

Εμείς το θέλουμε για κανά εξάμηνο.

Αν γίνει κάτι τόσο πιστεύω ότι θα κρατήσει με τους απέναντι.

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:14:00 π.μ. EET  

Οι τουρκοι εχουν ηδη επιλεξει κα παραγουν ενα τροποποιημενο HK-417 παντα σε 7.62.Θεωρειται το κορυφαιο παγκοσμιως...Δεν μπλοκαρει ουτε κλωτσαει...

Manolis 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:56:00 π.μ. EET  

Σελευκος, Pro
Eχοντας χρεωθει FALO στη θητεια μου, σε αλλο ποστ εκανα μνεια για αναβάθμιση των ΗΚ11, χωρις κατάργηση της τροφοδοσίας τους με 20αρηδες γεμιστήρες , απλα με συμπληρωση/μερικη αντικατάσταση τους απο περιστροφικους γεμιστήρες 100 σφαιρων. Τους παιρνει το οπλο οπως ειναι ! Καποιος πιο εμπειρος κατα τα φαινομενα στη χρηση του οπλου, μου απαντησε οτι δεν ειναι το ιδιο το οπλο καταλληλο για ελαφρο πολυβολο. Δεκτη καθε αποψη.

Aegeanhawk τι λες?

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:30:00 π.μ. EET  

Φιλε μου το Hk21 υπαρχει . Δεν ανακαλυπτουμε τον τροχο . Το οπλο χρησιμοποιειται λογο της μεχρι προσφατα ελειψης ελαφρων πολυβολων στο διαμετρημα των 7.62Χ51 και οπως γραφτηκε και παραπανω . Εχει μεγαλη ακριβεια και σαν οπλο εφοδου , η βολη κλειστου κλειστρου δεν θα δημιουργει προβλημα . Επιπλεον διαθετει και συστημα ταχειας αλλαγης κανης .
Οι γεμιστηρες των 60 ΗΚ η των 100 Cmag ειναι ακριβοι και εχουν και μεγαλο βαρος . Η μετατροπη σε οπλο που τροφοδοτειται απο ταινια , ειναι η πιο καλη επιλογη .

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:34:00 π.μ. EET  

Ναι οντως το Τουρκικο ΗΚ417 ειναι το κορυφαιο παγκοσμιως . Φτιαχνει και παστουρμα . Το εγραψε η Σαμπαχ και το επαναλαμβανουν και οι εγχωριοι .......#&&*-*%#.

AegeanHawk 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:51:00 π.μ. EET  

Μια μικρή προσθήκη στο εξαιρετικό άρθρο που αφορά την βελτίωση του όπλου μας με την χρήση σκοπευτικού red dot είναι η πολύ εύκολη και επιτυχής σκόπευση με το "κακό" μάτι ή το αντίθετο χέρι-ώμο, δηλαδή η αλλαγή πλευράς.
Ένας δεξιόχειρας αν θέλει να ρίξει από την αριστερή πλευρά του εμποδίου που τον καλύπτει, εκτίθεται πολύ λιγότερο αν αλλάξει χέρι-ώμο. Αν βγει να ρίξει με το δεξί χέρι και ώμο από αριστερά θα δώσει μεγαλύτερο στόχο στα πυρά του αντιπάλου, από ότι αν αλλάξει χέρι-ώμο. Οι αλλαγές αυτές με την κατάλληλη εκπαίδευση, εξάσκηση γίνονται πανεύκολα.

AegeanHawk 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:04:00 π.μ. EET  

Φίλε Μανώλη θα έλεγα ότι ένας περιστροφικός γεμιστήρας ξαναγεμίζει με πολύ αργό ρυθμό, είναι βαρύς, ογκώδης και δεν έχομε θήκες μεταφοράς, αλλά ακόμα και αν είχαμε, δεν έχομε εξαρτήσεις που να "σηκώνουν" τέτοιο βάρος.
Με σοβαρή εκπαίδευση στην ταχύτατη αλλαγή γεμιστήρων και όχι μόνο το "πρόβλημα" των 20άρηδων γεμιστήρων του ΗΚ11 λύνεται πανεύκολα.
Οι σιδερένιοι γεμιστήρες των G3 και ΗΚ 11 είναι φτιαγμένοι για πολύ σκληρή χρήση.....και όχι για πεδία μάχης με....χλοοτάπητα και τρίμματα καουτσούκ.

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:23:00 π.μ. EET  

Σωστα ολα οσα λεει το αρθρο περι αποτελεσματικοτητας των red dot αλλα στην πραξη μη εφαρμοσιμα λογω κοστους.

Επισης δεν θεωρω οτι τιθεται "ηθικο ζητημα" οταν καποιος βαζει στο οπλο του ενα τετοιο σκοπευτικο βοηθημα. Σε μια μαχη αυτο που εχει σημασια ειναι να εισαι αποτελασματικος,οχι προβλεπομενος.

Το οπλο δεν ειναι το μονο που χρειαζεται αλλαγη. Υπαρχουν μια σειρα απο αλλα πραγματα που θα μπορουσαν να αυξησουν την αποτελεσματικοτητα ενος στρατιωτη και με πολυ μικροτερο κοστος.Πραγματα οπως: 1) Η εξαρτηση του.Το παρον σχεδιο ανερχεται σε αντιγραφη αμερικανου απο τα 60's με κατι μικροβελτιωσεις.Δεν προσφερει καθολου γρηγορη προσβαση σε γεμιστηρες,εχει περιορισμενες θηκες και δεν προσφερει στον εκαστοτε στρατιωτη την δυνατοτητα να μπορει να το προσαρμωσει στις αναγκες και στις απαιτησεις του οπως τα συγχρονα γιλεκα τυπου MOLLE. 2) To κρανος. Τα κρανη που εχουν κυριως οι μοναδες της αεροποριας και του ναυτικου (αν εξαιρεσουμε τις ομαδες φυλαξης στρατοπεδου,που εχουν κρανη τυπου PASGT),ειναι αμερικανικο σχεδιο του Β' Π.Π. που δεν προσφερει καμμια απολυτως προστασια παρα μονο επιπλεον βαρος και επιπλεον σου κρυβει και το οπτικο πεδιο,ειδικα οταν καλεισαι να κανεις βολη.
3) Τα αρβυλα. Ειναι ανοητο να εφοδιαζεται με αρβυλα χειρίστης ποιοτητας ο στρατιωτης μονο και μονο επειδη ειναι ελληνικης κατασκευης. Τα αρβυλα που χρησιμοποιουνται τωρα,ειναι σαν βαρυδια,ειναι πολυ σκληρα και κανουν καλους και πληγες σε οποιον τα φοραει.Δεν ειναι τυχαιο αλλοστε οτι ολοι σχεδον οι μονιμοι στρατιωτικοι αγοραζουν αρβυλα απο το εμποριο ενω σε οτι αφορα τους στρατευσιμους,αξιζει να ριξει κανεις καμμια ματια στα βιβλια των ιατρειων των κεντρων εκπαιδευσης νεοσυλλεκτων,για να δει τι πληγες προκαλουν και με τι συχνοτητα.
4) Η εκπαιδευση. Κακα τα ψεμματα,αν εξαιρεσουμε τις ειδικες δυναμεις και ισως ελαχιστους αλλους σχηματισμους,εκπαιδευση υπαρχει μονο στα λογια.Σχεδον κανεις δεν γνωριζει ποια ειναι η σωστη λαβη ενος οπλου,ειτε αυτο ειναι G3,ειτε αυτο ειναι πιστολι,οπως επισης κανεις δεν γνωριζει οτι πολυ μεγαλο μερος μιας ευστοχης βολης εξαρταται απο την λαβη του οπλου.Ποσες φορες εχει τυχει να εχει καποια μοναδα προγραμματισει βολες για μια μερα, και εκεινη την ημερα να πηγαινει ο αλλος για να ριξει "εκ του πρηνηδον" με στολη "εξοδου",ή να στελνουν καποιον αλλο επειδη βαριουνται ή να μην πηγαινουν καθολου και να ριχνουν τις σφαιρες του οι υπευθυνοι βολης,ή απλα να ριχνουν γρηγορα "μπαλωτιες" προκειμενου να τελειωνουν μια ωρα νωριτερα και να γυρισουν στα γραφεια τους. Με αυτο τον τροπο γινεται μονο σπαταλη πυρομαχικων.ΟΧΙ εκπαιδευση.Και φυσικα εκπαιδευση δεν ειναι μονο οτι εχει να κανει με τα οπλα. Αλλα και με τακτικες,που και αυτο ειναι αγνωστη λεξη στους περισσοτερους...

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:38:00 π.μ. EET  

Μάλλον κάποιοι έχουν μπερδέψει το airsoft με το στρατό. Το G-3 είναι ήδη βαρύ. Το να συζητάμε για κουκίδες είναι για γέλια.
1. Θα κάνει το όπλο πιο βαρύ. Ακόμα και 300 γρμ έξτρα είναι τεράστια διαφορά.
2. Σκέφτεσαι φαντάρους να μηδενίζουν το red dot;
3. Σκέφτηκες το κόστος; Οχι μόνο αρχικής απόκτησης αλλά στη συνέχεια που θα καταστρέφονται.
4. Το red dot, πλήν ειδικών περιπτώεων, είναι όχι απλώς άχρηστο αλλά επικίνδυνο για σοβαρό σκοπευτή. Σου περιορίζει το οπτικό πεδίο.
Αν χρειάζεται κατι ο ΕΣ αυτή τη στιγμή είναι νέα κράνη, δίοπτρες και δόγμα ακροβολιστή και ελεύθερου σκοπευτή. Ας μην αναφέρουμε άρβυλα-εξαρτήσεις. Επίσης, καλή η πρόταση για το HK.

Ευστάθιος Παλαιολόγος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:16:00 π.μ. EET  

Στους φίλους που εισηγήθηκαν την μετατροπη του ΗΚ11Α1 σε ΗΚ21, η μετατροπή θέλει, πέραν της τροφοδοσίας, διαφορετικό κλείστρο(που να δουλεύει τα "αστεράκια" του ταινιόδρομου) και καινούριο επανατατικό ελατήριο. Οπως και να έχει όμως, πολύ πιο απλή θα ήταν η πρόμήθεια γεμιστήρων 50 φυσιγγίων της ΗΚ(τυμπανοειδών) που όμως είναι πανάκριβοι.
Επίσης, όσον αφορά την αξιοπιστία του G3(να μην "μπλοκάρει"), το τυφέκιο είναι "τέρας" αξιοπιστίας. Πέραν των εμπλοκών λόγω χτυπημένου γεμιστήρα(τότε που όλη η γραμμή βολής έριχνε με τους ίδιους γεμιστήρες), εγώ προσωπικά δεν είχα ποτέ μου καμιά άλλη εμπλοκή. Μάλιστα το G3 μου σε 3 ώρες στο πεδίο βολής έριξε πάνω από 850 φυσίγγια χωρίς καμία εμπλοκή. Χρειάζεται λίγη επιμέλεια στον καθαρισμό του κοίλου της θαλάμης(των 12 ραβδώσεων) .

Πέραν αυτών όμως, ο ατομικός εξοπλισμός είναι μεγάλο κεφάλαιο αλλά δεν ήταν ο σκοπός της παρούσας ανάρτησης.

Nassos 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:55:00 π.μ. EET  

@Manolis:

Αν εννοείς να βάλουμε Beta C-MAG των 100 σφαιρών, δεν αξίζει.

Δές πως είναι ένα G3 με C-MAG

http://i37.tinypic.com/2w36nmg.jpg

Και ένα ΗΚ11 με γεμιστήρα 50 σφαιρών

http://i24.photobucket.com/albums/c41/mklawson1/greyg8.jpg

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:47:00 π.μ. EET  

Αν και είμαι κι εγώ ένας απο αυτούς που υπηρέτησαν τη θητεία για τη πατρίδα εξοπλισμένος με το θρυλικό G3A3,ομολογώ οτι μετά τη παράθεση χρήσιμων λεπτομερειών απο όλους εσάς τους φίλους,έγινα λίγο περισσότερο γνώστης επί του συγκεκριμένου όπλου.Να είστε όλοι καλά ....

@Pro απο Συμβασιλεύουσα

Καλώς τον,χάθηκες....

Μέντωρ

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:23:00 π.μ. EET  

Να βάλουμε καλούδια πάνω στο G3 είναι σαν να βελτιώσουμε το LADA βάζοντας σπόιλερ και ποδιές.

Ας δούμε τί θα γίνει απο το διαγωνισμό στην αμερική, να δούμε και το 6,8 πώς θα πάει - το δοκιμάζουν στο αφγανιστάν εδώ και καιρό και ίσως η καθυστέρηση να μας βγει σε καλό.

Ότι φοράμε και κρατάμε είναι άθλιο απο οποιαδήποτε πλευρά. Και καλύτερο όπλο να έχουμε κύριοι όσο δες έχουμε τα υπόλοιπα (κράνος, θώρακας, σ/α, οπτικά) αδιάβαστοι θα πάμε.

μηδενιστής

ΥΓ Είναι πολύ κρίμα το 2013 να μιλάμε για τυφέκια όταν πριν απο 70 χρόνια είχαμε Stg44 και FG42...

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:40:00 π.μ. EET  

Φιλε μου το Hk21 υπαρχει . Δεν ανακαλυπτουμε τον τροχο . Το οπλο χρησιμοποιειται λογο της μεχρι προσφατα ελειψης ελαφρων πολυβολων στο διαμετρημα των 7.62Χ51 και οπως γραφτηκε και παραπανω . Εχει μεγαλη ακριβεια και σαν οπλο εφοδου , η βολη κλειστου κλειστρου δεν θα δημιουργει προβλημα . Επιπλεον διαθετει και συστημα ταχειας αλλαγης κανης .
Οι γεμιστηρες των 60 ΗΚ η των 100 Cmag ειναι ακριβοι και εχουν και μεγαλο βαρος . Η μετατροπη σε οπλο που τροφοδοτειται απο ταινια , ειναι η πιο καλη επιλογη .

Costas 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:52:00 π.μ. EET  

Μανώλη, απ' όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, το ΗΚ11 μπορεί να τροφοδοτηθεί από τυμπανοειδή γεμιστήρα των 50 και από διπλό τυμπανοειδή (double drum) των 80 φυσιγγίων. Και αν θυμάμαι καλά, η ΕΒΟ/ΕΑΣ προσέφερε εξάρτημα τροφοδοσίας με ταινία...

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:37:00 μ.μ. EET  

Μηπως πολλές φορές η επάρκεια η μη ενος μέσου οφείλεται και σε ψυχολογικούς λόγους?
πχ. Δεν είμαι ειδικός να κρίνω το G3 ΑΛΛΑ, ως "φαντάρος" μπροστά στα πιο εμφανισιμα άλλα όπλα με έκανε να νιώθω μειονεκτικά. Από χρώμα μέχρι μορφή και υφή υλικών. Φυσικά υπήρχε και ο βομβαρδισμός εικόνων στην tv απο ξενους στρατούς

Επιπλέον, προσωπικά όταν φορούσα (στα τελη του 90)
-τον τενεκέ (κρανος) στο κεφάλι μου
- την "τιράντα"¨εξαρτυση μου,
- το αδιάβροχο που έγραφε 1955
- το άρβυλο μου που έκανε PEAK PERFORMANCE μόνο για τους μηνες Μάιο και 15 Σεπ-εως πρωτοβρόχια
και έβλεπα τον αξιωματικό μου να φορά πιστολοθήκη του 40

,....ε πως να το κάνουμε δεν ένιωθα και G.I. JOE. ΠΑΡΌΛΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙ ΤΗς ΟΥΣΊΑς ΚΆΠΟΙΑ ΑΠΟ AYTA τα εξαρτύματα λειτουργούσαν πολυ καλα

thanks
ΑΠΛΟς ΠΟΛΙΤΗΣ

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:55:00 μ.μ. EET  

@ Manolis

Σελίδα 367 πάνω πάνω. Νομίζω το Hk11Α1 δέχεται 50αρηδες και 20αρηδες γεμιστήρες.
http://books.google.gr/books?id=qEhLZbdpkbYC&pg=PA368&lpg=PA368&dq=HK+11+50+round+magazine&source=bl&ots=UGuKZNB2Zr&sig=Lv3b3PWtzsUjxtOLUt4BW3NMjnE&hl=en&sa=X&ei=WEkrUeK8LYbItAa-1YBQ&ved=0CEEQ6AEwBQ#v=onepage&q=HK%2011%2050%20round%20magazine&f=false

Υπάρχουν πολλοί γεμιστήρες διαθέσιμοι στo εμπόριο των 100 και ακόμη περισσότεροι των 50 φυσιγγίων.

Γενικότερα οσον αφορα το G3 κάθε αναβάθμιση σκοπευτικού είναι παραπάνω από επιθυμητή δεδομένου ότι τα ίδια σκοπευτικά κάλιστα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στο μελλοντικό βασικό τουφέκιο εφόδου του ΕΣ.

Να προτείνω επίσης την εισαγωγή του βομβιδοβόλου ΗΚ69/79 το οποίο προσαρμόζεται στο G3. Ήρθε καιρός να αποσύρουμε πλήρως τα βομβιδοβόλα M79.

Καλό άρθρο, εν κρυπτώ

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:02:00 μ.μ. EET  

Φίλε Μanoli,
κι εγώ από την θητεία μου θυμάμαι ότι κανένας χειριστής οπλοπολυβόλου (FN FALO), δεν εκπαιδεύονταν (παρόλο που το αντκειμενο του μέσα στην ομάδα ήταν να παράσχει πυρά υποστήριξης) σε κτά ρυπάς πυρά ,παρά μόνο στην γνωστή βολή κατά βολή.
Δηλαδή είχαμε το εξής τραγελαφικό: το μοναδικό όπλο υποστήριξης, έριχνε βολή κατά βολή και είχε τροφοδοσία γεμιστήρες 20άρες!!!
Η μόνη πρόβλέψη που υπήρχε ήταν ότι ο χειριστής του κουβαλούσε τις διπλάσιες γεμιστήρες και είχε και ένα ταλαίπωρο βοηθό.
Ετσι η ομάδα δέσμευε και ένα επιπλέο άτομο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Οσο αφορά την εκπαίδευση στην αλλαγή γεμιστήρας , ήταν απλά ανύπαρκτη

ΣΕΛΕΥΚΟΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΕΦΕΔΡΟΣ

Ευστάθιος Παλαιολόγος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:15:00 μ.μ. EET  

[quote]Μάλλον κάποιοι έχουν μπερδέψει το airsoft με το στρατό. Το G-3 είναι ήδη βαρύ. Το να συζητάμε για κουκίδες είναι για γέλια.
1. Θα κάνει το όπλο πιο βαρύ. Ακόμα και 300 γρμ έξτρα είναι τεράστια διαφορά.
2. Σκέφτεσαι φαντάρους να μηδενίζουν το red dot;
3. Σκέφτηκες το κόστος; Οχι μόνο αρχικής απόκτησης αλλά στη συνέχεια που θα καταστρέφονται.
4. Το red dot, πλήν ειδικών περιπτώεων, είναι όχι απλώς άχρηστο αλλά επικίνδυνο για σοβαρό σκοπευτή. Σου περιορίζει το οπτικό πεδίο.[/quote]

1.Νομίζω ήδη λέχθηκε ότι η αύξηση στο βάρος είναι ελάχιστη εώς και καθόλου, και σίγουρα λιγότερη από μια Steiner 4x24, ή μια ECON Optics ή ένα διπλό γεμιστήρα. Και σίγουρα να πετυχαίνεις τον στόχο σου δεν είναι για γέλια.
2&3.Να επιστρέψουμε στην Σάρισσα τότε, ή στο Αώρ.
4.Προφανώς δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ σκοπευτικό ερυθρής κουκίδας. Το οπτικό σου πεδίο περιορίζει το κολλημένο στο κοντάκι μάγουλο και το ένα κλειστό μάτι, απαραίτητα για επίτευξη ακρίβειας με σταθερά σκοπευτικά. Με την "red dot", παρόλο που θα έχεις το μέγουλο στο κοντάκι, θα το έχεις στο σημείο που σε βολέυει και θα έχεις και τα δύο μάτια ανοιχτά, ένας ολόκληρος κόσμος θα ξετυλήγεται μπροστά σου...

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:29:00 μ.μ. EET  

Στα τέλη του 70(-αρχές 80 - δεν θυμάμαι) οι σοβιετικοί άλλαξαν το pkt στο μακρύκανο ακ-74 (και καλά οπλοπολυβόλο). η κίνηση παραξένεψε πολλούς ειδικά αυτούς με το γερμανικό (γκουχ γκουχ τουρκικό) δόγμα του ενός μέσου πολλ/λου στην ομάδα.
Διαπίστωσαν και αυτοί ότι είναι αδύνατο να τρέξεις με βαρύ τυφέκιο (πέρα απο 6 κιλά) να ανεβοκατέβεις λόφο ή κτήριο και μετά να έχεις ανάσα για να ρίξεις.
το αγγλοαμερικανικό δόγμα του 40 με το οπλοπολυβόλο προφανώς ήταν καλύτερο...

το λέω για 2 λόγους:

1. ηκ-21 είναι ελ πολυβόλο. θέλει γεμιστή. άρα 1 άτομο μείον. βάλε οτι ο 2ος χρειάζεται για τις ταινίες. ποιός θα κουβαλάει τις κάνες;;; θέλει μια ανα 5λεπτο και τον κουβά με νερό δίπλα.

2. βομβιδοβόλο στην κάνη του G3 = ακόντιο για όλμους. μόνο για εκεί θα κάνει αφού θα κοιτάει μόνο κάτω.

επισης ο μέσος πεζός κουβαλάει ΑΤ μιας χρήσης, έξτρα πυρομαχικά, χειροβομβίδες, πυρομαχικά των 40 για το Μ79, κανα βλήμα όλμου κτλ. δεν έχει μόνο το g3 για να του κολλήσουμε πάνε ότι θέλουμε. είναι δύσκολη η δουλειά του και έτσι.

σε άσκηση στα νιάτα μου σε λόφο οι άντρες έφεδροι και εποπ (πλήρως φορτωμένοι) κατάφεραν 20 μέτρα άλματα πριν πέσουν κάτω.
κάναμε κοντά μισή ώρα για 150 μέτρα περίπου. εγώ μόνο που δεν ξέρασα και αν θυμάμαι καλά είχα πλέον του σεμ, 2 ρακαλ και μπαταρίες στα μπούτια.
στην θεωρεία όλα καλά είναι. να πω την αλήθεια αν είχαμε τον τύπο απο τα βιντεάκια πάνω απέναντι θα καλούσα όλμους αν ζούσα...
καλό το τυφέκιο αλλά πρέπει να μπορείς να τρέξεις πρώτα.

μηδενιστής.

Unknown 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:05:00 μ.μ. EET  

Μάγκες μην το ψάχνετε.

Υπερπολύτιμα χρήματα πάνω σε όπλο του 1970 δε ρίχνεις.

Μαζεύεις όλα τα G3, τα διαλέγεις, εξοπλίζεις με αυτά όλες τις μονάδες που δεν είναι ά ετοιμότητος ή ά γραμμής, τα υπόλοιπα τα πουλάς σε τριτοκοσμική χώρα (όσα πωλούνται, κι όσα δεν πωλούντα τα κανιβαλίζεις για ανταλλακτικά) και ασφαλώς πριν κάνεις όλα αυτά, έχεις φροντίσει να κάνεις μια σοβαρή μελέτη και να έχεις κλείσει μια σοβαρή συμφωνία συμπαραγωγής για ένα όπλο σύγχρονο.

Pro από Συμβασιλεύουσα 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:28:00 μ.μ. EET  


Πάνω στην ώρα .

Νέο συμβόλαιο του Αμερικανικού Στρατού με την FN για 120.000 M4A1 με τιμή ανά όπλο το αστρονομικό ποσό των............ κρατηθείτε 482,6 ΕΥΡΩ ανά όπλο σε σημερινές ισοτιμίες .
http://www.thefirearmblog.com/blog/2013/02/24/fn-manufacturing-wins-contract-to-supply-m4a1/

OK μη λέμε και ότι θέλουμε για τo red dot . Είναι εργαλιάρα πάνω στο τυφέκιο και πολλαπλασιαστής .
Μειώνει τον χρόνο εκπαίδευσης , τον χρόνο επανάκτησης στόχου για συνεχείς βολές - βολές αδύναμης πλευράς και υποβοήθηση νυχτερινής βολής .

Ας συμφωνήσουμε επίσης και στο γεγονός ότι ένας χειροφυλακτήρας με κάθετη χειρολαβή , βοηθάει στον χειρισμό του όπλου χωρίς να αυξάνει το βάρος αισθητά .

Κύριε Παλαιολόγε , θα προτιμούσατε 120.000 τέτοια τυφέκια για τον στρατό σας ή 120.000 Μ4Α1?

Pro από Συμβασιλεύουσα 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:51:00 μ.μ. EET  


@Μηδενιστή

Συμφωνώ με όλα όσα λες , εκτός από αυτά που έχουν σχέση με το ΗΚ21 .

Φυσικά χρειαζόμαστε εκπαίδευση και τεχνική και φυσικής κατάστασης .

ΑΛΛΑ .

Πολυβόλα αυτού του τύπου (ΗΚ21/Μ60Α3/ΜΚ48) χρησιμοποιούνται για χρόνια από ομάδες και υποομάδες ελαφρού πεζικού/ειδικών επιχειρήσεων , και φυσικά τα χειρίζεται 1 άνδρας , ο οποίος τα "γεμίζει" και πιθανώς ένας δεύτερος να κουβαλάει έναν επιπλέον φόρτο πυρομαχικών .

Ο άνδρας αυτός (πολυβολητής), συμμετέχει κανονικά στο "Πυρ και κίνηση" και απλά είναι πιο γυμνασμένος/σωματώδης από τους άλλους .
Το Μίνιμι με κυτίο 200 βλημάτων 5,56 , εχει σχεδόν ίδιο βάρος με ένα ΗΚ21 με κυτίο 100 βλημάτων 7.62

Ανταλακτική κάνη δεν χρειάζεται , γιατί στα πλάισια μιας ομάδας κρουσης , δεν μεταφέρονται αρκετά πυρομαχικά για να υπερθερμανθεί η κάνη και να αλλαχτεί .

Εγώ προσωπικά έχω κάνει πυρ και κίνηση με ομοίωμα M249 (8κιλά) , ΗΚ11 (+-9κιλά) και Φτιαγμένο SΑ-80LSW(+8κιλά) . Τα δύο τελευταία πραγματικά και με πυρομαχικά . Οποιονδήποτε έφεδρο στρατιώτη αν του δώσεις για δύο μήνες να κουβαλάει ένα πολύβόλο , θα μάθει να το χειρίζεται σαν πιστολάκι για τα μαλιά .

Το θέμα που βάζεις για τα οπλοπολυβόλα , είναι ένα άρθρο μόνο του . Πάντως θα αρκεστώ να γράψω ότι έχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα . Εγώ προτιμώ τα πολυβόλα , εκτός αν μπορώ να τα έχω.......όλα

ΥΓ . Το 6.8 δεν υφίσταται πλέον για τον Αμερικανικό στρατό . Ο αντικαταστάτης του Μ855 5,56Χ45 , λέγεται Μ855Α1 5,56Χ45 .

Ευστάθιος Παλαιολόγος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:52:00 μ.μ. EET  

[quote]Κύριε Παλαιολόγε , θα προτιμούσατε 120.000 τέτοια τυφέκια για τον στρατό σας ή 120.000 Μ4Α1;[/quote]

Επιτέψτε μου την αλλαγή του ? σε ;.

Φυσικά και θα ήθελα Μ4Α1, αλλά το κόστος δεν είναι μόνο το τυφέκιο. Και για τα Μ4 θα χρειαζόσουν σκοπευτικά άλλωστε. Και καινούριους γεμιστήρες, ανταλλακτικά, εκπαίδευση, και Βασικούς Φόρτους Πυρομαχικών! Από θέμα τιμής δεν υπάρχει σύγκριση, άλλωστε κανένας δεν θα θα βελτίωνε τον ήδη υφιστάμενο οπλισμό του και θα αγόραζαν καινούρια αν ήταν πιο φτηνά

Pro από Συμβασιλεύουσα 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:54:00 μ.μ. EET  


@Μέντωρ

Είμαι παρών φίλε . Διαβάζω τα άρθρα απλά δεν σχολιάζω . Στο συγκεκριμένο θέμα έχω άποψη και γι'αυτό γράφω .

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:35:00 μ.μ. EET  

@Pro από Συμβασιλεύουσα

Καλησπέρα φίλε
Η κουβέντα οπλοπολυβόλο ή πολυβόλο όντως είναι τεράστια και στο τέλος είναι και θέμα χρήστη.
Στην κουβέντα έχουμε 3 είδη:
οπλοπολυβόλο 7,62
ελ πολυβόλο 7,62
ελ πολυβόλο 5,56.

Εννοείται οτι το 3ο είναι το πιο επιθυμητό για την ομάδα τόσο για το βεληνεκές του όσο και για το βάρος του. Αυτό το διαπίστωσαν και οι 2 χρήστες του MG3: οι γερμανοί με το MG4 και οι τούρκοι με ρωσικά οπλοπολυβόλα και το μινιμι.

Μια ομάδα με 2 ίσες ημιομάδες (με 1 οπλοπολυβόλο, 1 τυφέκιο+βομβ, 1 τυφέκιο ακριβείας και 1 τυφέκιο σκέτο) και 2 MG3 με τρίποδο στην δρια των 4 ομάδων είναι παραπάνω απο ικανή για όλες τις αποστολές.

Εμείς τί κάνουμε είναι το θέμα;

Μείναμε στο 7,62 που δεν έχει κατασταλάξει αν θα παραμείνει εν ενεργεία άλλα 50 χρόνια, σε ένα τυφέκιο του 50 και δυστυχώς σε μια οικονομική κατάσταση που δεν επιτρέπει αλλαγές....

Οι ισραηλινοί βρέθηκαν στις αρχές του αιώνα στην ίδια θέση και άλλαξαν το δόγμα τους ως εξής:
τζαμπέ Μ-4 σε όλους, οπλοπολυβόλα μινιμι στο ελαφρύ πεζικό, και πολυβόλα MAG στο μ/κ πεζικό πάνω στα τομπ - λόγω φιλοσοφίας κάθε τομπ έχει 4-6 πολυβόλα. όταν χρειαζόταν τα κατέβαζαν και προχωρούσαν με αυτά έχοντας 2 διαφορετικούς τύπους πυρομαχικών, δυσκολεύοντας την εποχούμενη ομάδα και στην κίνηση λόγω του σωματότυπου των 17χρονων εφέδρων.
Στην συνέχεια άλλαξαν όλα τα μ4 με ακόμη μικρότερο τυφέκιο σε βάρος και κάνη...ενώ πρόσθεσαν περισσότερα και τηλεχειριζόμενα πολυβόλα στα τομπ... πραγματικά δεν ξέρω αν θα τους βγει σε καλό.

Εμείς έχουμε τεράστιο θέμα και με το δόγμα. Δεν έχουμε!
Όταν σκεφτούν κάτι θα είναι διαφορετικό απο όρη σε νησιά σε μ/κ και σε εδ και φαντάζομαι θα υπάρχει διαφορετικός συνδυασμός ανα περιοχή και σχηματισμό.

Ελπίζω να μην πάμε για πόλεμο όπως το 40 με τυφέκια 30ετίας και 7 διαφορετικά διαμετρήματα.

μηδενιστής

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:59:00 μ.μ. EET  

Φίλε μηδενιστή συμφωνώ, το κύριο πρόβλημα, είναι η έλλειψη δόγματος.

Υπάρχει ένας σχεδιασμός για παραγγελία minimi για το ΠΖ, εάν όταν και εφ' όσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ας αναλογιστούμε τι θα συμβεί και τι θα επακολουθήσει , όταν στη πρωτη επαφή με τον εχθρό , στο πρώτο πυρ και κίνηση εξαντληθούν (ταχύτατα), οι 100 σφαίρες και πεταχτούν οι 5 γεμιστήρες του κάθε ανεκπαίδευτου πεζικάριου !!!!!!!


ΣΕΛΕΥΚΟΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΕΦΕΔΡΟΣ

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:13:00 μ.μ. EET  

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΤΑ G3 ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΜΕ M4 Η ΕΣΤΩ ΑΚ-12 ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ G3 ΝΑ ΧΡΕΩΝΟΤΑΝ ΣΕ ΕΦΕΔΡΟΥΣ.
ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΤΟΥΦΕΚΙΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ!

Pro από Συμβασιλεύουσα 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:01:00 μ.μ. EET  


"Ελπίζω να μην πάμε για πόλεμο όπως το 40 με τυφέκια 30ετίας και 7 διαφορετικά διαμετρήματα."

@ μηδενιστής

Παντως φίλε είμαστε και οι μοναδικοί στον κόσμο που μπορούμε να το κάνουμε και να νικήσουμε .

ΥΓ1. Όλο λέω να ξεκινήσω να γράφω ένα κειμενάκι σχετικά με την δική μου άποψη για την διάρθρωση και εξοπλισμό υποομάδων/ομάδων διμοιριών και λόχων ελαφρού/μηχανοκίνητου πεζικού και ποτέ δεν έχω χρόνο .

Η άποψή μου σε επίπεδο οκταμελούς ομάδας :

Ομαδάρχης Μ4/Μ203
Βοηθός Μ4/Μ203
Πολυβολητής ΗΚ21 με 400 φυσίγγια
Πολυβολητής M249 με 800 φυσίγγια
2 Τυφεκιοφόροι Μ4
2 Ακροβολιστές G3 DMR

Επιπλέον 500 φυσίγγια 7.62 σε ταινία , 1000 φυσίγγια 5,56 σε ταινία , 2 RPG26 και 1 RHSG2 μοιρασμένα στους άνδρες της ομάδας .

Κατά την άποψή μου , Αυτή πρέπει να είναι η διάταξη και ο εξοπλισμός , όλων των ομάδων μάχης του Ελληνικού στρατού , σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας .
Ο λόγος είναι ότι έτσι όπως είναι η χώρα μας , η ίδια ομάδα , μπορεί να βρεθεί σε 48 ώρες , να αμύνεται κατά απόβασης , να πολεμάει εντός κατοικημένων τόπων , μετά ορεινό αγώνα , μετά πάλι μάχη κατοικημένων τόπων και μετά αντιαντάρτικο . Όπως γίνεται αντιληπτό , με την σχεδόν σίγουρη έλειψη τ/θ οχημάτων για να υποστηρίξουν με βαρέα όπλα , η ταυτόχρονη ύπαρξη δύο διαμετρημμάτων για να αλληλοκαλύπτονται σε όλες τις περιοχές και τις αποστάσεις εμπλοκών , κρίνεται απαραίτητη .

ΥΓ2 Και μην παραπονεθεί κανείς για βάρος . Βρισκόμαστε στο 2013 και θέλει προπόνηση το άθλημα .

http://www.youtube.com/watch?v=w846UcmIo5o

Το παληκάρι είναι καναδός και είναι χρεωμένος Μινιμι με σκοπευτικό ELCAN (C9) . Κουβαλάει κάθε μέρα 45-60 κιλά εξοπλισμού όπλου και πυρομαχικών .

ΥΓ3. Ένα παλιό βιντεάκι με απεμπλοκή Navy Seals , όπου φαίνεται η χρήση ελαφρών πολυβόλων M60(7,62Χ51-βαρύτερων του ΗΚ21) σε κλασικό πύρ και κίνηση . Ένα τέτοιο όπλο έχει πολλά να προσφέρει στην ομάδα και το "μόνο" που χρειάζεται , είναι εκπαίδευση-εκπαίδευση-εκπαίδευση .
Εικόνες πολύ μακριά από τις κλασικές πολυβολητή-γεμιστή σε βολή από πρινή θέση .

http://www.youtube.com/watch?v=roMIypAesAI

Τα παραπάνω προυποθέτουν δευτερευόντως χρήμα και πάνω από όλα βούληση τόσο της ηγεσίας , όσο και του λαού , αφού ο μέσος Έλληνας θα μπαίνει λαπάς στο στράτευμα και θα βγαίνει βιομηχανικός χάλυβας .

YΓ4 . Ο Στρατός ξηράς χρειάζεται να ανανεώσει το 99% των ατομικών υλικών των στρατιωτών .

Εύχομαι να μην κούρασα . Ήταν απλά κάποιες από τις απόψεις μου .


Αριστοτέλης 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:15:00 π.μ. EET  

Για μάχη σε κατοικημένη περιοχή κάτι στο στιλ G36 ή tavor είναι το καλύτερο

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:52:00 π.μ. EET  

Οι αμερικάνοι πεζοναύτες αντικαθιστούν το ΜΙνιμι με το IAR για λόγους βάρους και ευελιξιας, να υπιθέσω με βάση τα λεγόμενα διαφόρων ότι αυτοί δεν είναι γυμνασμένοι...Πρέπει να το καταλάβετε όλοι: πυρ και κίνηση, μάχη σε κατοικημένους τόπους και αυτόματο πυρ στην έφοδο ΔΕΝ γίνεται με 7.62, γίνεται πολύ δύσκολα με ΜΙΝΙΜΙ. Τους τυφεκιοφόρους τους έχουμε για αυτές τις δουλειές. Εαν καταργήσουμε όλους τους τυφεκιοφόρους μιας ομάδας και τους αντικαταστήσουμε με βαρυφορτωμένους φορείς βαρέων όπλων μειώνουμε την ικανότητα της ομάδας πεζικού να εκτελέσει την σημαντικότερη της αποστολή: την τελική εκκαθάριση μιας τοποθεσίας

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:05:00 π.μ. EET  

Κανείς δεν είπε ποιος είναι ο sustained fire rate του ΗΚ11 και μιλάμε για γεμιστήρες, κοντάκια και άλλες λεπτομέρειες. Ποιος είναι ο ρυθμός παρατεταμένης βολής του ΗΚ11, φέρονται εφεδρικές κάνες? Μήπως το ΜΙΝΙΜΙ έχει υψηλότερο ρυθμό παρατεταμένης βολής και από θεωρητικής πλευράς αλλά και από πρακτικής, υπό την έννοια ότι η ομάδα μπορεί να μεταφέρει τα ανάλογα πυρομαχικά? Να τελειώνει η ιστορία με το ΗΚ11, έρχονται τα ΜΙΝΙΜΙ και τέλος τα ΗΚ11. Τώρα πόσο θα ενισχυθεί η μαχητική ικανότητα με red dot σκοπευτικά είναι άλλη ιστορία. Εαν δεν αγοραστούν λέηζερ για μηδενισμό των σκοπευτικών, τότε τα red dot θα είναι ΕΠΙΖΗΜΙΑ. Μήπως η αγορά σε μικρό αριθμό είτε air burst οπλοβομβίδων είτε των μίνι όλμων Fly-K είναι αυτά τα στοιχεία τα οποία θα πολλαπλασιάσουν την ισχύ πυρός των ομάδων πεζικού και θα τις δώσουν ανεπανάληπτες ικανότητες (εμπλοκή καλυμένων στόχων). Μήπως η αγορά Infra red σκοπευτικών (όχι απλών διοπτρών νίσχυσης φωτός) για τα πολυβόλα θα πολλαπλασιάσει τις ικανότητες νυκτερινής μάχης? Πως οι ειδικές δυνάμεις θα εξουδετερώσουν αθόρυβα τους σκοπούς του εχθρού? Με τα ΜΡ5SD που δεν τρυπάν γιλέκο ούτε στα 5 μέτρα?

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:37:00 π.μ. EET  

εγώ πάντως από την θητεία μου με το G-3A3 δεν είχα ψυχολογική προκατάληψη εναντίον του, είχα ακούσει διάφορες ιστορίες ότι ζεσταινόταν μπλόκαρε κτλ αλλά δεν τις πίστευα γιατί ήξερα ότι γενικώς οι φαντάροι δεν ξέρουν πολλά από τεχνικής άποψης, το δικό μου G-3 είχε ρίξει πολλές σφαίρες κατά ριπάς στην βολή και ήταν βρώμικο και δεν μπλόκαρε ούτε ζεστάθηκε, δεν ήταν να ρίξει κανονικά, το πήραν τυχαία γιαυτό και δεν το είχα καθαρίσει. το σχετικά μεγάλο βάρος του G-3 δεν είναι τόσο μεγάλο μειονέκτημα (4,25 το Α3 και 4,5 κιλά το Α4) αλλά βοηθά να μην κλωτσά πολύ το ισχυρό φυσσίγγιο 7,62. έπιασα στα χέρια μου και το FN FAL και το βρήκα απλώς ελάχιστα καλύτερο στην αίσθηση, πιθανώς να κλωτσούσε λιγότερο λόγου του ότι είχε ρυθμιστή αερίων και μακρύτερη κάννη.

γιατί πιστεύουμε ότι ο στρατιώτης θα έχει μόνο 100 σφαίρες, 5 γεμιστήρες? είτε θα φορτωθεί με τελαμώνες στους ώμους με έξτρα γεμιστήρες ή το πιο πιθανό με κάπου 300 σφαίρες σε χάρτινες συσκευασίες τις οποίες θα έχει στο σακίδιο Μ-71 για να ξαναγεμίσει τους γεμιστήρες του, μην νομίζει κανείς ότι οι γεμιστήρες είναι μίας χρήσης και θα τους πετάμε! και οι εξαρτήσεις Μ-71 έχουν χώρο συνολικά για 6 φυσσιγγιοθήκες αν θέλει ο Ε.Σ. να προσθέσει, αν και είναι όντως άβολες και μη εργονομικές με τέτοιο βάρος και χρειαζόμαστε νέα σχεδίαση. Τώρα γιατί όλοι προτιμάτε το Μ4 από το Μ16? η κοντύτερη κάννη του Μ-4 είναι που κυρίως έχει κατηγορηθεί για την μη αποτελεσματική απόδοση του 5,56 γιατί υπάρχει σημαντική μείωση της ταχύτητας της βολίδας, κάτι που έγινε εμφανές καθώς όλες οι ειδικές μονάδες του US προτιμάνε το Μ4 και σε πολλές αποστολές φάνηκαν οι περιορισμοί την κοντής κάννης.

Πέτρος Κ.

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:27:00 π.μ. EET  

Για το ΗΚ:
http://www.hkpro.com/index.php?option=com_content&view=article&id=32:the-hk21e
Υπαρχουν συλλογές μετατροπής στον ΕΣ και ΕΦ για τα ΗΚ11? Είναι κατα τη γνώμη μου απαραίτητο να αποκτήθούν.

@Pro από Συμβασιλεύουσα

Εύστοχες οι παρατηρήσεις σου αν και νομίζω ότι στην ομαδα ΠΖ καλύτερα να υπάρχουν 2 πολυβόλα 5.56 και τα υπόλοιπα g3 + 2 hk79 + 2 διοπτρες(ακροβολιστες) + 2 A/T. Για 7.62 πολ/λα δ/ρια υπ.

Τα εξτρα στο G3 τα θεωρώ περιττά λόγω κόστους. Υπάρχουν πολλά αλλα πιο σημαντικά και φτηνά να γίνουν.

Pro από Συμβασιλεύουσα 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:08:00 π.μ. EET  


Απαντάω σε 3 θέματα που τέθηκαν για εμένα συγκεκριμένα .

1. Κάθε φυσίγγιο 5,56Χ45 έχει το μισό βάρος από το 7.62Χ51 . Δηλαδή 300Χ7.62 = 600Χ5.56 . Μακάρι όλοι μας να είμαστε τόσο γυμνασμένοι και να έχουμε τα υλικά ώστε να μεταφέρουμε 1000 φυσίγγια 7.62Χ51 ο καθένας .(25 κιλά μόνο για φυσίγγια -είναι πρακτικά αδύνατο)

2. Το IAR δεν αντικαθιστά το ΜΙΝΙΜΙ (από ότι ξέρω μέχρι σήμερα). Το συμπληρώνει . Χρησιμοποιείται και είναι στην ευχέρεια των διοικητών πιο όπλο από τα δύο θα χρησιμοποιήσουν οι πολυβολητές , ανάλογα με την αποστολή . Φαντάζομαι καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν γίνεται στον Ελληνικό στρατό . Κάπου πιό πάνω έγραψα ως απάντηση στον Μηδενιστή ότι μεταξύ οπλοπολυβόλων και πολυβόλων προτιμάω τα δεύτερα εκτός αν μπορώ να τα έχω όλα . Αυτό ενοούσα .

3.Δεν υπάρχει θέμα φονικότητας για το Μ4 και τις κοντές του κάνες . Πλέον το Μ4 , είναι το επίσημο τυφέκιο των Αμερικανών πλήν Πεζοναυτών(Μ16Α4) . Αυτή η συζήτηση ηταν πριν 10+ χρόνια και έχει χρόνια που έληξε . Ακόμα και οι Ισραηλινοί , παράγουν μαζικά το TAVOR με κάνη 15 ιντσών(σχεδόν ίδια με το Μ4) . Παρεπιπτόντως τώρα παράγεται το M4A1 , το οποίο είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Μ4 με πιο χοντρή , αλλά ίδιου μήκους κάνη και μια σειρά από άλλες βελτιώσεις , το οποίο είναι αποτέλεσμα πιέσεων από τους στρατιώτες . Αν ήθελαν μακρύτερες κάνες , δεν θα μπορούσαν απλά να το ζητήσουν?

4. Κάποιοι φίλοι , δεν έχουν καταλάβει ότι με την κατακόρυφη αύξηση της ισχύς πυρός στο σύγχρονο πεδίο , δεν έχεις επιλογή παρά να εξοπλιστείς και άρα να "βαρύνεις" .
Η ισχύς πυρός και οι θωρακίσεις των ομάδων μάχης , έχει αυξηθεί παγκοσμίως . Η μόνη λύση είναι , καταρχήν να μπορείς να μεταφέρεις τα όπλα - θώρακα και πυρομαχικά που ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ και κατά δεύτερον να μάθεις να κινήσαι με αυτά κάνοντας πολύ προπόνηση . Η συζήτηση Θωράκιση-όπλα ή ευκινησία , υπάρχει από τα αρχαία χρόνια . Η απάντηση είναι εκπαίδευση-εκπαίδευση-εκπαίδευση .
(θυμάμαι που διάβαζα για τις εκπαιδευτικές καθημερινές πορείες των φαλαγγιτών του Μέγα-αλέξανδρου πριν ΤΗΝ εκστρατεία με 30+ κιλά)
Οι εποχές που φορούσαμε εξαρτύσεις , παίρναμε όπλο και ήμασταν Κούκλοι και παίζαμε και ποδόσφαιρο Full-gear(10-12κιλά) ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ .
Τώρα θέλει εξοικείωση με το βάρος που κουβαλας και πολύ γυμναστική .
ΠΟΛΥ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ .
Είναι εφικτό .

ΥΓ . Φυσικά αν πάρεις 100.000 ανεκπαίδευτους και αμάθητους επιστρατευόμενους κληρωτούς και τους φορτώσεις από 50-60 κιλά υλικά τον καθένα .............. ΕΧΑΣΕΣ .

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:01:00 π.μ. EET  

@Pro από Συμβασιλεύουσα

Καλημέρα! Φιλε το έγραψα στο ποστ αλλά δεν το είδες.
Καλά τα 2 πολ/λα+2 βομβιδοβόλα αλλά πολύ το βάρος. Οκ γυμναστική θα πεις και θα απαντήσω: απο ποιόν;;;Ο ΕΣ δεν γυμνάζει παρά 2-3 ταξιαρχίες. Οι άλλες 40; Οι άλλες 40 εφεδρικές με τον κυρ μένιο; Δεν νομίζω - που είμαι σε καλή φυσική κατάσταση (1000 τουλάχιστον έλξεις μωρού τη μέρα χαχαχαχα) να μπορώ να κουβαλήσω 40 κιλά και να τρέξω.
Για να μάθει το σώμα θέλει 1-2 μήνες με καλό φαί. δεν θα προλάβει σε ένα πόλεμο 6-10 ημερών.

Πάμε και στο άλλο σημαντικό που ξεχνάμε άπαντες. Στον πόλεμο δεν πεθαίνεις απο σφαίρες αλλά απο οβίδες των 155χλς και όλμους των 120.

Στην άσκηση που ανέφερα στα 30 λεπτά που κάναμε για 100 μέτρα στην πραγματικότητα δεν θα ζούσαμε. Ένας εκπαιδευμένος λοχίας θέλει 5 λεπτά το πολύ να καλέσει όλμους των 60/81.
Οι seal που αναφέρεις τότε με τα stoner δεν είχαν εχθρικό πυροβολικό. Οι καλογυμνασμένοι πεζοναύτες στα σύνορα με το β. βιετναμ είχαν m60 με δίποδο. αν έχεις χρόνο ρίξε μια ματιά σε αυτό: http://www.amazon.com/Magnificent-Bastards-Joint-Army-Marine-Defense/dp/089141861X. στις απλές μάχες σώμα με σώμα οι βιετναμέζοι τους θέριζαν με τα ακ-47 τρέχοντας, και οι αμερικάνοι με τα μ60 όταν είχαν θέση βολής. στο τέλος κλασικά το πυροβολικό έβγαλε τον νικητή. το μ16 ήταν πατάτα αλλά κανείς δεν νοιάστηκε σε μάχες που πρωτεύων όπλο ήταν ο ασύρματος.

Στο ελληνικό έδαφος η ομάδα μάχης που θα μείνει παραπάνω απο 5 λεπτά στο ίδιο σημείο είναι νεκρή. ΔΕΝ υπάρχουν πτυοσκάπανα, ΔΕΝ υπάρχει αντοχή ή θέληση για σκάψιμο (μικρασιατική καταστροφή, αλβανία) Οπότε το να φορτώσεις οποιωνδήποτε εκτός των πεζοναυτών που θα κάνουν απόβαση με τόσο βάρος είναι αυτοκτονία.

2 διαφορετικά διαμετρήματα στον ΕΣ και μάλιστα στο πεζικό;;;; στο πεζικό;;;;; στο πεζικό;;;;;

Το όπλο πρέπει να είναι ελαφρύ, να έχει βεληνεκές και διατριτικότητα και να κουβαλάς τεράστια ποσότητα πυρομαχικών. όποιος βρει ποιο όπλο κάνει όλα αυτά...

Πάμε και στα λοιπά που κάποιοι ανέφεραν: ειδικές οπλοβομβίδες. Δεν υπάρχει σάλιο. Κύριοι θα πάμε ως είμαστε τώρα. Δυστυχώς σε φορητό οπλισμό οι τούρκοι μας έχουν κατα κράτος και για πρώτη φορά θα πάμε για πόλεμο απο το 1821 με υποδεέστερο οπλισμό απο τον εχθρό δείγμα της ξεφτίλας του Όπλου μου.
2 πράγματα θα μας σώσουν:

>μαζική χρήση των εφεδρικών οπλοπολυβόλων και πολυβόλων(.30, .50, falo/bren + ελ σκοπευτές-ακροβολιστές), σε ομάδες υποστήριξης των ομάδων εφόδου (g3, hk11, m79, rpg18), εποχούμενα σε φορτηγάκια και ότι κινείται.
>+++στόλος απο πίσω με πυρομαχικά.
με βάση πυρός και όγκο πυρός οι ελαφριοί πεζοί θα μπορέσουν να τρέξουν τα 200-300 μέτρα μέχρι τον ανσκ. οι πολυβολητές και οι ολμιστές πρέπει να πετάνε.

μελλοντικά το ΓΕΣ μπορεί να κάνει μια μελέτη, αντί να ασχολείται με την παρέλαση στην πάτρα κάθε φλεβάρη δοκιμάζοντας πιξελιαστές στολές, πουλάδες και σήματα στο τζόκει.
ένα σύνολο που θα φοράει και θα πολεμάει ο πεζός τουλάχιστον αρχικά για τους 15,000 περίπου πεζούς και εθνοφύλακες στις ταξιαρχίες πρώτης γραμμής. στην συνέχεια για τους υπόλοιπους με έναν ορίζοντα 20ετίας.

πιθανόν να έχει ωριμάσει ο συνδυασμός όπλου-βομβιδοβόλου, και ελαφρού πολ/λου μέχρι τότε....

μηδενιστής

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:36:00 π.μ. EET  

Φίλε Πέτρο Κ.,
λίγες επισημάνσεις:

-ο Ε.Σ προβλέπει την χορήγηση σε κάθε Τ/Φ 5 γεμιστήρων
-ξέρεις πόσο λειτουργικές είναι οι τελαμώνες και εάν υπάρχουν για να δωθούν;
-ξέρεις τις διαστάσεις ενός κυτίου σφαιρών 7.62 και την χωρητικότητα του;
-ξέρεις εάν χοράνε στο Μ71; εάν αντέχει Μ71;εάν ειανι βολικό να κουβαλάς τέτοιο βάρτος στην μέση;εάν πρέπει να βγάλεις την εξάρτηση για ναε έχεις πρόσβαση στο Μ71;
-οι γεμιστήρες δεν είναι ασφαλώς μιας χρήσης, απλά ο ανεκπαίδευτος Τ/Φ πάνω στον χαμό της μάχης και στο αγχος του να αλλάξει γεμιστήρα και μην έχοντας σάκο απόρριψης, τι νομίζεις ότι θα τις κάνει;

Για όλους τους παραπάνω λόγους και ακόμα περισσότερους οι Εθελοντές Εφεδροί εκπαιδεύονται:
-στην ταχεία αλλαγή γεμιστήρας
-στην θεραπεία εμπλοκής
-στην αλλαγή από τον πρωτευον οπλισμό στον δευτερευον
-εχουν προσαρμοσμένο στην εξάρτηση τους σάκο απόρριψης
-εχουν σακκίδιο μάχης

Φιλικά
ΣΕΛΕΥΚΟΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΕΦΕΔΡΟΣ

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:35:00 π.μ. EET  

Να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί με το Μ4 φέρουν 7 γεμιστήρες των 30 πάνω στο γιλέκο τους. Υποθέτω ότι πρόκειται για ένα συμβιβασμό μεταξύ βάρους και αυτονομίας πυρών. Ο χειριστής του Μ249 φέρει 3 "κουτιά" των 200.

Unknown 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:52:00 μ.μ. EET  

Όσων αφορά το διαμέτερημα,

7,62 και πάλι 7,62 για πεζικό και λοιπά Όπλα,Σώματα και Κλάδους.

Δεν έχει νόημα να μιλάμε για το βάρος του τυφεκίου σε Μηχανοκίνητα Τμήματα.

Στο σύγχρονο ΠΖ θέλεις ένα τυφέκιο που να σου παρέχει :
α. Ισχύ Πυρός με καλή εργονομία και φυσικά άριστα σκοπευτικά νύχτα και μέρα.


Unknown 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:57:00 μ.μ. EET  

Διευκρίνηση:

Όταν λέω οτι δεν τίθεται θέμα βάρους του τυφεκίου του Μ/Κ ΠΖ εννοώ οτι σε όλα τα σύγρονα τυφέκια, η σχεδίαση βασίστηκε πάνω σε αυτό, οπότε είναι ήδη "πιασμένο" το θέμα, από τον κατασκευαστή

Ευστάθιος Παλαιολόγος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:38:00 μ.μ. EET  

Μεταφέρω εδώ ένα σχόλια από αλλού:


"Το 7,62 έχει καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά το τι μπορεί να θεωρηθεί ως κάλυψη. Όμως, όσον αφορά την φονικότητα αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι που θα πετύχει η σφαίρα κι όχι τι σφαίρα θα πετύχει. Δηλαδή, πλήγμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα σημαίνει βέβαιος και άμεσος θάνατος. Από κει και πέρα είναι θέμα τι θα πληγεί και πόσο γρήγορα η αιμορραγία που θα προκαλέσει θα ρίξει τα επίπεδα του αίματος μέχρι το σημείου του θανάτου ή οι αντίστοιχες επιπλοκές στην λειτουργεία του σώματος. Συνήθως αυτά οδηγούν στον θάνατο.

Στο Αφγανιστάν παράγοντες όπως τα εκτεταμένα βεληνεκή εμπλοκής, τόσο λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους όσο και της φύσης του αγώνα που διεξάγεται(δηλαδή δεν κάνει το πεζικό επίθεση, μάλλον μένει ακίνητο εκτοξεύοντας πυρά μέχρι να έρθει η αεροπορία ή το πυροβολικό-λείπει δηλαδή ο ελιγμός), οωματότυπος του αντιπάλου(υποσιτισμένοι, που σημαίνει υπερβολικά λεπτοί σε σημείου να εξέρχεται η βολίδα πριν εκδηλώσει τις πλήρης δυνατότητες της), και τις περισσότερες φορές η υποκειμενική αντίληψη αυτού που πυροβολεί ως προς το τι πέτυχε ή που τον πέτυχε οδήγησαν στην διαδυχτιακή φημολογία περί ανεπάρκειας του 5,56.

Παραδόξως, όλες οι επικρίσεις προέρχονται από τους Αμερικάνους(άλλη μια περίπτωση 9χιλ vs 0,45''; ) αντιθέτως όλοι οι υπόλοιποι φαίνονται ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι με μικρές αλλαγές στην οργάνωση τους όπως την εισαγωγή τυφεκίων ακροβολιστού σε 7,62 για εκείνες τις περιπτώσεις που πραγματικά δεν φτάνει το 5,56.

Επίσης, ακόμα και η USSOCOM που έχει προμηθευτεί χιλιάδες SCAR-H βλέπουμε ότι στις επιχειρήσεις τους οι πλειονότητα των όπλων των στοιχείων είναι 5,56.

Όπως γράφω, όλα τα διαμετρήματα είναι συμβιβασμός. Αν ξεκινήσεις με το τι είναι πιο φονικό ως το μόνο κριτήριο σου τότε όλη η Ομάδα θα κρατεί από ένα 0,50''... Το Αφγανιστάν είναι κακό παράδειγμα για εξαγωγή συμπερασμάτων."

Επαναλαμβάνω, αυστηρά προσωπικές μου απόψεις, δεν διεκδικώ το αλάθητο.
Επιζητώ συζήτηση

enkripto 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:53:00 μ.μ. EET  

Ο φίλος Σάββας Βλάσσης μας ενημερώνει ότι στο ερχόμενο τεύχος του περιοδικού του (Δούρειος Ίππος) θα υπάρχει άρθρο για τις τελευταίες ενέργειες του ΕΣ όσον αφορά τον οπλισμό και τα άλλα υλικά του πεζού μαχητή

Pro από Συμβασιλεύουσα 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:54:00 μ.μ. EET  


@μηδενιστή

Δεν μπορώ ρε φίλε να διαφωνήσω με τίποτα απο όσα γράφεις .
Έχουν όλα στέρεα λογική βάση .

Αυτά που προτείνω εγώ δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμα . Προυποθέτουν μεγάλη αλλαγή και για αυτό έγραψα .

"Τα παραπάνω προυποθέτουν δευτερευόντως χρήμα και πάνω από όλα βούληση τόσο της ηγεσίας , όσο και του λαού , αφού ο μέσος Έλληνας θα μπαίνει λαπάς στο στράτευμα και θα βγαίνει βιομηχανικός χάλυβας"

Χωρίς ίχνος υπερβολής πλήρης ανακαίνισης λαού και στρατού.


Κατά τα άλλα , αυτές είναι απλά οι απόψεις μου και γράφω απο την οπτική του ομαδάρχη , σκεφτόμενος τι θα χρειαζόμουν ωστε να είμαι αποτελεσματικός οποτεδήποτε οπουδήποτε , με αντίπαλο τον οποιονδήποτε .

ΥΓ1 .Ίσως να αφαιρούσα το 1 εκ των δύο G3 DMR και να έβαζα στην θέση του ένα Μ16Α2 με ACOG .

ΥΓ2 . Τα βάρη επίσης είναι υπολογισμένα και "λογικά" με βάση την προσωπική μου εμπειρία .

Pro από Συμβασιλεύουσα 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:03:00 μ.μ. EET  


Συμφωνώ 100% με το τελευταίο ποστ του Ευστάθιου Παλαιολόγου .

Pro από Συμβασιλεύουσα 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:05:00 μ.μ. EET  


Να συμπληρώσω ότι οι Βρετανοί στο ίδιο θέατρο επιχειρήσεων , διατήρησαν το μίνιμι και προσέθεσαν ένα τυφέκιο ακροβολιστού 7.62χ51 και ένα ελαφρύ πολυβόλο 7.62χ51 σε επίπεδο οκταμελούς ομάδας .

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:06:00 μ.μ. EET  

@Pro

με πρόλαβες στο θέμα βάρους.

τελικά το 2013 είναι τεράστια η διαφορά και η αποτελεσματικότητα ενός μόνιμου και ενός έφεδρου φαντάρου μόνο και μόνο απο την ικανότητα του πρώτου να τρέχει φορτωμένος.

@Σέλευκε

κάπου παίζει ένα gif με έναν αμερικανό που αλλάζει γεμιστήρα σε λιγότερο απο 2 δεύτερα. μέχρι να επανοπλίσω το "γκρα" γεια και χαρά βρυσούλες...

μηδενιστής

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:24:00 μ.μ. EET  

Ο συγγραφέας του άρθρου έχει γνώσεις εξειδικευμένες επί του θέματος;

Γράφει σχόλια και προτάσεις που προέρχονται από προσωπικές εμπειρίες ή από συρραφή πληροφοριών περιοδικών του αποκαλούμενου αμυντικού τύπου(έντυπου και ηλεκτρονικού)και του διαδικτύου;

Όχι πως οι περισσότεροι κάνουν κάτι διαφορετικό..

Προβοκάτωρ

enkripto 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:11:00 μ.μ. EET  

"Ο συγγραφέας του άρθρου έχει γνώσεις εξειδικευμένες επί του θέματος; "

Ναι.

"Γράφει σχόλια και προτάσεις που προέρχονται από προσωπικές εμπειρίες ή από συρραφή πληροφοριών περιοδικών του αποκαλούμενου αμυντικού τύπου(έντυπου και ηλεκτρονικού)και του διαδικτύου;"

Το πρώτο.

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:38:00 μ.μ. EET  

@ enkripto

Πιο συγκεκριμένα..?

Γιατί από το τελευταίο σχόλιο του τουλάχιστον, δεν τεκμαίρεται διόλου αυτό που επιβεβαιώνεις.

Κατά τα λοιπά,διακρίνω μια προσπάθεια για διαφήμιση σκοπευτικών και επικεντρώνεται εκεί όλο το άρθρο σε ότι αφορά την υποτιθέμενη αναβάθμιση του τυφεκίου HK G-3A3&A4.Μόνο στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται επιδερμικά στα πραγματικά σημεία αναβάθμισης του HK G-3.

Μάλλον έπρεπε να διορθώσει τον τίτλο, σε αναβάθμιση σκοπευτικών του εν λόγω τυφεκίου προς αποφυγή παρερμηνειών.

Κρατώ μόνο τα σχόλια κάποιου Theo Inpapaell που αποτελούν κατακλείδα και του Μηδενιστή που είναι το βασικότερο, 2 διαφορετικά διαμετρήματα στον ΕΣ και μάλιστα στο πεζικό;;;; στο πεζικό;;;;; στο πεζικό;;;;;

Έτι μια φορά επαναλαμβάνω, άλλο οι ταινίες στο σινεμά(φαντάζομαι οι πιο πολλοί στην ουρά για zero dark..) και την τηλεόραση και άλλο η πραγματικότητα.

Προβοκάτωρ

enkripto 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:46:00 μ.μ. EET  

Τι θες, ΑΜ; :)

Όπως και να ´χει, ο αρθρογράφος κρίνει -και συμφωνώ και εγώ- πως η αναβάθμιση θα πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στα σκοπευτικά και δευτερευόντως σε αυτα που αναφέρονται παρακάτω. Αναφέρεται ρητά. Πού την είδες την παρερμηνεία;

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:06:00 μ.μ. EET  

Φίλε Σέλευκε

όχι δεν ξέρω στα σίγουρα αν υπάρχουν τελαμώνες σαν πολεμικά αποθέματα, απλώς υποθέτω, γιατί οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ τους χρησιμοποιούσαν σ αυτόν τον ρόλο, έχω δει αρκετές φωτογραφίες στρατιωτών φορτωμένων μ αυτές στους ώμους και επειδή ο Ε.Σ. αντιγράφει γενικώς σε πρακτικές τον US ARMY δεν νομίζω να χρησιμοποιεί τελαμώνες μόνο για τις σκοπιές. αν υπάρχουν αποθέματα τότε στα σίγουρα θα είναι σε καλή κατάσταση γιατί απλώς είναι στις αποθήκες και δεν χορηγούνται στους στρατιώτες με αποτέλεσμα να μην καταπονούνται, και θα είναι φορτωμένες με 18 φυσίγγια όπως αυτές στις σκοπιές για να μην εξασθενεί το ελατήριο από την μακρόχρονη φόρτωση μέσα στους γεμιστήρες, US ARMY ή Ε.Σ. πρακτική;

φυσίγγια 7,62
βάρος 25,4 γραμμάρια το ένα 300χ25,4 = 7,620 κιλά σύνολο συν κάποια για τις χάρτινες συσκευασίες.
100 φυσίγγια 10χ10 χωρίς το χαρτόκουτο είναι 12χ12χ7 εκατοστά, μικρό μέγεθος χωρητικότητας τα στριμώχνεις πολύ εύκολα στο Μ71.

G-3A3 βάρος 4,250
γεμιστήρας αλουμινίου 140gr (αυτούς είχα) ατσάλινος 260gr.
5 γεμιστήρες αλουμινίου με 100 σφαίρες = 3,2 κιλά
οπότε έχουμε 15,4 κιλά περίπου για G-3, 5 γεμιστήρες και σύνολο 400 φυσίγγια.

Το σακίδιο Μ71 προβλέπει φόρτωση 1/2 από αντίσκηνο δύο ατόμων το οποίο και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο εσωτερικό μέρος του, πετσέτα προσώπου, καραβάνες, ξυριστικά είδη, ένα εσώρουχο και ένα φανελάκι. στο εξωτερικό του 4 πασαλάκια, μία κουβέρτα και ένα αδιάβροχο πάνω/κάτω (ο θεός να το κάνει είχα ένα του 1950 υφασμάτινο στο οποίο το κερί είχε φύγει και μόνο αδιάβροχο δεν ήταν πια).

είναι πλήρως γεμάτο με αυτά τα άχρηστα είδη σε μάχη, αν βγάλεις κάποια όπως πετσέτα, εσώρουχα, ξυριστικά χωράς άνετα 300 φυσίγγια πάνω πάνω (το αντίσκηνο μπαίνει πάντα στον πάτο) αλλά το πιο αποτελεσματικό θα ήταν η αφαίρεση του αντίσκηνου που πιάνει το μεγαλύτερο μέρος του και χρησιμοποιείται μόνο σε περιόδους ησυχίας, το πιο πιθανόν είναι να το βάλεις στο λουκάνικο και στην θέση του την ατομική μερίδα ξηράς τροφής και έχεις χώρο και για τα πυρομαχικά. είναι ανθεκτικό το Μ71 αλλά αν το παραφορτώσεις (και είναι όντως παραφορτωμένο με τα προβλεπόμενα είδη) είναι βαρύ αλλά κυρίως πάει δεξιά/αριστερά όταν τρέχεις και σε δυσκολεύει πολύ, χρειαζόμαστε σακίδια σαν τα ορειβατικά τα οποία εκτός από τους ώμους πιάνουν και την μέση και σε αγκαλιάζουν.
η πρόσβαση στο σακίδιο για να πάρεις τα κουτιά των φυσιγγίων είναι όντως δύσκολη αφού το Μ71 δεν έχει γρήγορο άνοιγμα, οπότε οικονομία βολών, ριπές σύντομες κοφτές 2-3 φυσιγγίων που είναι άλλωστε οι μόνες αποτελεσματικές για 7,62 αφού λόγω ανάκρουσης ο στόχος χάνεται από τα σκοπευτικά

Πέτρος Κ.

Ευστάθιος Παλαιολόγος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:09:00 μ.μ. EET  

@ Προβοκάτωρ

"Γιατί από το τελευταίο σχόλιο του τουλάχιστον, δεν τεκμαίρεται διόλου αυτό που επιβεβαιώνεις."

Παρακαλώ, μπορείς να είσαι πιο συγκεκριμένος επ' αυτού;
Ξαναλέω, σκοπός είναι η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:10:00 μ.μ. EET  

Ειναι η κλασικη ερμηνεια του προβοκατωρα βασισμενη στην τεραστια εμπειρια του σε ταινιες του σινεμα και ερμηνεια αρθρων του διαδυκτιου .
Οτι να ναι ........

Το πεζικο εχει παραγγειλει πανω απο 2000 μινιμι τα οποια θα αντικαταστησουν τα ΗΚ11 , οποτε...............

Δυο διαμετρηματα στο πεζικο;;;;;;στο πεζικο;;;;;στο πεζικο;;;;;;
ΝΑΙ...ΝΑΙ....ΝΑΙ....

COMING SOON TO A WAR THEATER NEAR YOU.

PRO

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:22:00 μ.μ. EET  

Προβοκατωρ

Τρολαρεις τρελα - τρελοτρολαρεις

Αστο παρατο το γραψε σε κανενα αλλο αρθρο.

Εδω δεν το'χεις ρε παιδι μου και εκτειθεσαι.

Θυμαμαι ακομα αλλο αρθρο που ελεγες οτι το Μ4 (εκατομμυρια τυφεκια σε υπηρεσια) και το 5.56 (το οποιο το χρησιμοποιει ολος ο δυτικος κοσμος) κανουν μονο για ΕΚΑΜ .

Αντε πανε να προβοκαρεις πουθενα αλλου .

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:30:00 μ.μ. EET  

Φίλε Σέλευκε

εκπαίδευση αλλαγής από πρωτεύον όπλο σε δευτερεύον; δηλαδή σε ξιφολόγχη ή χειροβομβίδες? γιατί δεν μας είχαν χρεώσει ποτέ ξιφολόγχες σε καμία μονάδα ούτε ρίξαμε ποτέ χειροβομβίδα εκτός μιας εκπαιδευτικής στο κέντρο χάχά (ίλη διοικήσεως ΤΘ Τεχνίτες!) μάλλον έλεγαν τι να τις κάνουν τις ξιφολόγχες αυτοί οι ΤΘ θα σφαχτούν στις σκοπιές! παρότι είχαν στις αποθήκες και αυτό γινόταν σε όλα τα στρατόπεδα και στην Αυλώνα. το μόνο που είχαμε ήταν G-3 και γεμιστήρες.

τα άλλα είναι ενδιαφέροντα όπως ο σάκος απόρριψης γεμιστήρων. και εγώ το είχα σκεφτεί πως να βάζω τις γεμιστήρες στις φυσιγγιοθήκες ώστε να τις βγάζω έτοιμες να μπουν στο όπλο, ανάποδα με τις βολίδες να κοιτούν δεξιά, με το αριστερό χέρι την έβγαζα πιάνοντας την από τον πάτο και καθώς την έβγαζα και την έστρεφα κοιτούσε ακριβώς στην σωστή θέση έτοιμη να μπει στην υποδοχή!

αυτοσχεδιασμοί θα μου πείς!
Πέτρος Κ.

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:43:00 μ.μ. EET  

@Ευστάθιος Παλαιολόγος

Δεσμεύομαι να σου απαντήσω αν όχι αργά το βράδυ, αύριο το πρωί, λόγω υποχρεώσεων.

Τουλάχιστον ατυχής η αναφορά σου σε ότι αφορά τη φονικότητα, διότι και με σφεντόνα άμα σε πετύχει στο μάτι ή στο μέτωπο, αχρηστεύτηκες.

Σε ότι αφορά τις αποστάσεις κάτω στο Αφγανιστάν και την φυσική κάλυψη που είναι σχεδόν ανύπαρκτη(flat έρημες πεδιάδες και γυμνά βουνά), ίσα ίσα απαιτείται τουλάχιστον μεγάλο δραστικό βεληνεκές για να μπορέσεις να ξεφύγεις από ενέδρες στα βουνά και στους λόφους, που οι βράχοι παρέχουν κάλυψη.

Κυκλοφορούν βίντεο από ενέδρες Αφγανών και από επιθέσεις σε βάσεις..να δεις ζευγάρι άπλυτα ταλιμπάνια με ΑΚ μόνο άντε και καμιά χειροβομβίδα, να καθηλώνουν ομάδα+ από φορτωμένα αμερικανά..να βαράνε 10 Μ-16 και ένα Minimi για 2 ταλιμπάνια.

http://www.youtube.com/watch?v=rLHU-_OhT8g

κάτι από ενέδρα σε βουνό...
http://www.youtube.com/watch?v=5xqcrB6wyzo

Τώρα θα μου αντιτάξεις, εκπαίδευση, ηθικό και ένα σωρό παράγοντες αλλά δεν είναι επί της παρούσης.

Λειτουργούμε βάσει των δικών μας αναγκών και απαιτήσεων, που έχουν προκύψει μέσα από εμπεριστατωμένες μελέτες και δοκιμές, και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες και τους σχεδιασμούς των άλλων.

@Εν Κρυπτώ

Θα επιμείνω σε ένα διαφορετικό τίτλο, διότι καθώς αναλώνει χώρο αναφορικά με τα διαμετρήματα, έπειτα μεταβαίνει σε πρόταση αύξησης της φονικότητας της ομάδας ΠΖ, κάτι που δημιουργεί λανθασμένους συνειρμούς.

Αν και παρατηρήσεις συγγραφικού περιεχομένου, εν τούτοις θεωρώ πως είναι σημαντικές για την ουσία και τη ροή του άρθρου.

Για τα επιμέρους θα αναφερθώ αργότερα.

Να σας υπενθυμίσω ένα βασικό και καίριο πλεονέκτημα των Ρωμαϊκών Λεγεώνων έναντι των Μακεδονικών φαλαγγών..?

Υ.Γ: Το trollaki είναι το γνωστό ή καινούριο?

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:52:00 μ.μ. EET  

Πρεπει να επανελθουμε στο θεμα μας "αναβαθμιση G3"! To G3 ειναι ενα μετριο οπλο! Χαμενος χρονος η αναβαθμιση του! Η καθημερινοτητα δειχνει οτι τα ΑΚ δεν παιζονται ας μην χανουμε χρονο!
Επιπλεον θα θελα να πω οτι καλα τα ΗΚ11 και minimi αλλα μηπως εναντι του βαρεως εξοπλισμενου τουρκικου στρατου να τα θυσιαζαμε σε ενα βαθμο υπερ ας πουμε του RPG που ειναι πολυπλευρο, φθηνο ευκολοχρηστο και δοκιμασμενο οπλο! Το 1974 αν το χαν στην Κυπρο οπως το χαν οι Αιγυπτιοι το 1973 εναντι των Ισραηλινων μαλλον ακομα θα γελουσαμε....

Δ.Ν.

Pro από Συμβασιλεύουσα 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:02:00 μ.μ. EET  


Κύριε Παλαιολόγε , μην ασχολείστε μαζί του . Όπως το λεέι και το ψευδώνυμό του ο άνθρωπος Προβοκάρει για να σπάει πλάκα .

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:04:00 μ.μ. EET  

η ομαδα μαχης πεζικου ειναι ομαδαρχης G3A4,μινιμι, τ/φ ελ σκοπευτης G3A3EA, τ/φ G3A3 και βοηθος ομαδ A4,μινιμι,τ/φ βομβιστης G3 M79 ,τ/φ G3A3.... το ηκ11 εφυγε.Μπορει καποιος να μας πει την αντιστοιχη τουρκικη;;

Pro από Συμβασιλεύουσα 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:49:00 μ.μ. EET  

@μηδενιστή

Ομαδάρχης
ΕΣ2013
G3A4 :4500gr
5x Mags:1000gr
200x7.62:5000gr
Σύνολο 10,5κιλα

Ομαδάρχης
ΠΡΟΤΑΣΗ μου
M4/M203 :4240gr
5x Mags :600gr
300x5.56:3800gr
8x40mm :1800gr
Σύνολο 10,44κιλα

Απίστευτο και όμως αληθινό .
Το Μ4/Μ203 με τους φόρτους του (ΜΟΥ) , είναι πιο ελαφρυ από αυτά που κουβαλάμε τώρα .

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:04:00 π.μ. EET  

Πλησιάζουμε την κατοστάρα..

enkripto 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:11:00 π.μ. EET  

Γεγονός που μας χαροποιεί ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ανώνυμε φίλε

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:46:00 π.μ. EET  

Στο τέλος του Β'ΠΠ οι Ρώσοι και οι Γερμανοί είχαν οργανώσει τις ομάδες πεζικού με υποπολυβόλα και πολυβόλα. Κάτι αντίστοιχο σήμερα με ΜΡ7 και ΜΙΝΙΜΙ φαίνεται πολύ ελκυστικό. Το ΜΡ7 παρέχει δυνατότητα ευστόχων πυρών σε κοντινές αποστάσεις και πυρά καταστολής σε αποστάσεις εώς και 300μ. Όσον αφορά τα red dot αυτά έχουν αξία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και σε βολή από τον ώμο. Σε βολές από την πρηνηδόν θέση μικρή ωφέλεια έχουν. Για να εξοπλιστούν οι Τ/Φ 80 ταγμάτων πεζικού απαιτούνται 6χ27χ80=12960 διόπτρες με κόστος 500 ευρω ανά διόπτρα το συνολικό κόστος είναι 6.5 εκ Ευρώ. Με τα ίδια λεφτά αγοράζεις από μια infra red διόπτρα για κάθε ομάδα πεζικού και γίνεσαι κυρίαρχος του νυκτερινού αγώνα ή εξοπλίζει ένα στρατιώτη ανά ομάδα με MPRS και air burst οπλοβομβίδες και εξουδετερώνεις στόχους υπό κάλυψη σε αποστάσεις εώς 300-400 μέτρα ή εξοπλίζεις κάθε ομάδα με ένα μίνι όλμο FLY-K (βάρους 4 κιλών, βεληνεκούς 650 μέτρων, βάρος βομβίδας 750 γρ και killing radius 30 μέτρα!)και θερίζεις τους αντιπάλους. Με λίγα λόγια, δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας είναι προτιμότερο να προβείς σε άλλες λύσεις ενίσχυσης του πεζικού από την αγορά red-dot, εκτός και μπορούν να παραχθούν εδώ με κόστος μέχρι 100 Ευρώ.
Ο "ιατρός"

Ευστάθιος Παλαιολόγος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:37:00 π.μ. EET  

@ Προβοκάτωρ

Δεν ξέρω αν διάβασες το " Το Αφγανιστάν είναι κακό παράδειγμα για εξαγωγή συμπερασμάτων" ή το υπόλοιπο σχόλιο μου.

Δεν αντιληφθηκα σε ποιό σημείο διαφωνείς; Π.χ για την φονικότητα.

Το Αφγανιστάν έχει πολλές ιδιαιτερότητες κάποιες από τις οποίες ανάφερα πιο πάνω. Ακόμα και εκεί όμως η περιορισμένη και όχι η καθολική εισαγωγή ορισμένων όπλων 7,62 ήταν η λύση(συνήθως ένα τυφέκιο ακροβολιστή και ένα ελαφρύ πολυβόλο).
Το 5,56 εκδηλώνει την μέγιστη απόδοση του μέχρι τα 200μ. Πέραν από τα 200μ δεν σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά "φονικό". Απλά, έχοντας πλέον ταχύτητα βολίδας μικρότερη των 2500π/δ δεν επιτυγχάνει την ¨εκρηκτική διάσπαση¨του. Οπότε ακόμα μεγαλύτερο ρόλο παίζει το σημείο που θα κτυπήσει τον στόχο.
Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και με όλα τα διαμετρήματα.

Αναμένω το σχόλιο σου για τα προηγούμενα

Pro από Συμβασιλεύουσα 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:59:00 π.μ. EET  


@ιατρε

To σύστημα Orion FCS , το οποίο μετατρέπει οποιοδήποτε υπάρχον σύστημα βομβιδοβόλου σε σύστημα εναέριας προγραμματιζόμενης εκτόνωσης βομβίδων (σε τυφέκιο MPRS) , έχει βάρος 600 γρ . θεωρώ ότι είναι το επόμενο βήμα της εξέλιξης του πεζού μαχητή . Ένα οπλοσύστημα ,το οποίο αποτελείτε από Μ4Α1 , Μ320 , Orion Fcs έχει βάρος 5,0κιλά άδειο . Με επιπλέον ένα σύτημα υπέρυθρης κατάδειξης , φακού , γεμάτου αλουμινένιου γεμιστήρα των 30 και βομβίδας , φτάνουμε τα 6,5κιλά . Είναι εφικτό .
Αν σκεφτείς ότι η διόπτρα Susat X4 που χορηγεί ο Βρετανικός στρατός σε όλα τα τυφέκια SA80 , έχει βάρος 1 κιλό , το ίδιο το τυφέκιο έχει βάρος πάνω από 4 κιλά και πλήρες με αντίστοιχα συστήματα υπέρυθρης σκόπευση και 30 φυσίγγια , το βάρος του πλησιάζει το παραπάνω νούμερο.
Ο όλμος fly-k , είναι ένα όπλο που μπορεί να μπεί στην ομάδα διοίκησης και υποστήριξης διμοιρίας (X8 άνδρες πρότασή ΜΟΥ με 5 ομάδες κρούσης ανά διμποιρία σύνολο 48 άνδρες ), αλλά έχει δυνατό ανταγωνισμό .
Εγώ θα απαντήσω βομβιδοβόλο Μ32 με Orion FCS και βομβίδες 40mm αυξημένης εμβέλειας .
Θα πω επίσης RPG-32 .
Και τα δύο παραπάνω όπλα είναι κατ-εμέ πιο χρήσιμα από τον FLY-K στην υποστήριξη των ομάδων κρούσης.

Τώρα το MP7 , είναι φοβερό όπλο μάχης εκ του συστάδην . Μεγάλη αναχωρηγία , μικρή ανάκρουση , σίγουρα πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα εύστοχων βολών εώς τα 100μ.Ουσιαστικά ένα πολυβολ(-άκι) για κάθε μέλος της ομάδας . Έχω δει να τα χρησιμοποιούν και οι us navy seals όταν μπαίνουν-σκοτώνουν και φεύγουν . Τί θα γίνει όμως όταν η ομάδα κρούσης σου βγει περίπολο και σου την πέσουν από τα 300-400 μέτρα? Με όλα τα σύγχρονα διαμετρήματα τυφεκίων εφόδου , μπορείς να απάντήσεις(όχι πυρά ακριβείας) μέχρι τα 400-500 μέτρα με τα σκοπευτικά σου . Με το 7.62 , μπορείς και μακρύτερα αν έχεις διόπτρες .
Το 4.6Χ30 , είναι πολύ καλό για μάχη εκ του συαστάδην . Δεν κάνει για γενική χρήση . Θα έλεγα μέχρι τα 100μ Οκ , μέχρι τα 200 ανεκτό . Από εκεί και μετά το πετάς .
Συμφωνώ μαζί σου για τα θερμικά και για την εγχώρια κατασκευή red-dot σε χαμηλό κόστος . Τα red-dot , είναι το μέλλον και ειδικά τα μικρά -ελαφριά -ανθεκτικά τύπου aimpoint T-1 ή trijicon rmr , είναι κορυφή .

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:24:00 π.μ. EET  

Φίλε Πέτρο Κ.

Η εκπαίδευση αλλαγής από πρωτεύον όπλο σε δευτερεύον, αφορά την αλλαγή από το τυφεκιο μάχης στο πιστόλι !!!

Όσο αφορα:
την ξιφολόγχη
το μαχαιρι μάχης
την χειροβομβίδα

είναι σημαντικά κεφάλαια και κάποια απο αυτά θα μπορούσαν να έχουν καιμηδενικό κόστος για τον Ε.Σ
Π.Χ εάν επιτρεποταν η αγορά από τους στρατεύσιμούς με δικά τους έξοδα και χωρίς να είναι υποχρεωτικό μιας πληθώρας υλικών
από άρβυλα και σακίδια μάχης, μέχρι εξαρτήσεις μάχης, ατομικά φαρμακεία, κιτ επιβίωσης, επιγονατίδες κλπ
Υλικά που οι Εθελοντές Εφεδροι διαθέτουν
Ας αφήσει ο Ε.Σ την ομοιμορφία για τις παρελασεις και ας δει πόσο εύκολα μπορεί να εξοπλίσει τους πεζικάριους και χωρίς κόστος
Προσωπικά είμαι σίγουρος ότι οι στρατεύσιμοι θα ανταποκριθούν και θα αυξηθεί κατακόρυφα και η διάθεση για πραγματική επιοχειρησιακή εκπαίδευση

Μήπως να εξέταζες τοενδεχόμενο να γραφείς σε κάποιο εφδρικό σωματείο;
Φιλικά
ΣΕΛΕΥΚΟΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΕΦΕΔΡΟΣ

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:47:00 π.μ. EET  

http://www.youtube.com/watch?v=vo3rZ4vaz1o

η τουρκικη ομάδα μάχης διαθέτει MG3!!

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:49:00 π.μ. EET  

Καλημέρα σε όλους

Οι απόψεις όλες είναι ενδιαφέρουσες - "ιατρέ" ξέχασες το 6ρι περίστροφο 40ρων βομβίδων.

Το θέμα είναι όμως να δούμε τί είναι ρεαλιστικό ΤΩΡΑ και όχι τι θα θέλαμε να υπάρχει. Ακόμα και 5εκ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ γιατί αν υπήρχαν θα είχαμε 400 abrams στη θράκη.

Όπως το βλέπω δεν πρόκειται ούτε παραπάνω μινιμι να πάρουμε ούτε διόπτρες ούτε τίποτα.

Η λύση που μπορεί να δώσει το πεζικό (αν τελειώσει το σταυρόλεξο) είναι:

αλλαγή της παρούσας ομάδας μάχης τόσο στο μ/κ όσο και στο απλό πεζικό μεαπλή παραχώρηση 2ου οπλοπολυβόλου HK11 ή FALO και 2 διοπτρών steyner ανα ομάδα. Συν
εκπαίδευση βολών, νυχτερινών βολών, ταχέων βολών, και βολών εν κινήσει.

τώρα για παραπέρα πολλά πράγματα υπάρχουν και όπως είπα το ΓΕΣ, η ΔΙΔΟΕ και τα όπλα μπορούν να φτιάξουν μια μελέτη για το τί θέλουν.

Μα θυμίσω οτι υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα πράγματα απο τον προσωπικό οπλισμό για μια ομάδα μάχης: ηγεσία, επικοινωνίες, έμμεσα πυρά, διοικητική μέριμνα.

Αν είναι να πάρουμε διόπτρες ας πάνε εκεί που θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά: στα βαρέα όπλα. Τέλος πρέπει να φτιαχτεί επιτέλους σχολή ακροβολιστών, ελ σκοπευτών. Η αξία της είναι ανυπολόγιστη.

Όλα τα πάνω έχουν να κάνουν με την αναδιάρθρωση των όπλων και την παραγωγική θητεία. αλλιώς τζάμπα μιλάμε.

μηδενιστής

Sifis Petac 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:06:00 π.μ. EET  

Πάντως σας βλέπω αρκετά ενημερωμένους και ως προς την σύνθεση της ομάδας (6 G3 - 2 Μinimi). Με την διαφορά ότι δεν έχουμε τα Μinimi αλλά τα γνωστά ΗΚ στην πράξη. Τα υπόλοιπα στα χαρτιά. Συγχαρητήρια και πάλι διότι δεν παραπληροφορείτε τον κόσμο.

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:03:00 μ.μ. EET  

@27 Φεβρουαρίου 2013 - 9:47:00 π.μ. EET

"η τουρκικη ομάδα μάχης διαθέτει MG3!!"

εδώ και 30+ χρόνια.
αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις απο την αρχή το θέμα θα έπεφτες και στο σημείο που είπα οτι αλλάζουν μαζί με τους γερμανούς σε ελ πολυβόλα μινιμι + ρώσικα pkt

το πολυβόλο στην ομάδα είναι γερμανικό δόγμα και ο κύριος λόγος επικράτησης αυτών σε μάχες πεζικού στον ΒΠΠ.

μηδενιστής

Μanolis 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:15:00 μ.μ. EET  

To HK11 απο οσα εγραψαν οι φιλοι σχολιαστες , μαλλον θα μεινει ως εχει. Ηδη καποια αντικαθιστανται απο τα 2000 ΜΙΝΙΜΙ/ΕΒΟ. Δεν βρισκω κανενα λογο να μην μπουν (και σε G3) καποια σκοπευτικα , οπως κανουν καποιοι εθνοφρουροι, αρκει αυτα να μπορουν να μπουν και σε αλλο οπλο.
Αλλιως θα χρειαζεται να βληθουν 450 - 500 σφαιρες για να πετυχουν 10 - 20 το πολυ απο αυτες π.χ. ενα χαμηλα ιπταμενο ελαφρο ελικοπτερο :
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aghG9KDpoow

enkripto 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:45:00 μ.μ. EET  

Aπό επιχειρήσεις στο τουρκικό Κουρδιστάν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο φόρτος, καθώς και το σκοπευτικό

http://i.imgur.com/RB9b8zf.jpg

O ανωτέρω κύριος μάλλον δεν παίζει airsoft..

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:14:00 μ.μ. EET  

@enkripto

G33 είναι των 5,56. εδ ο τύπος. μ αρέσει ο αορτήρας!!!

μηδενιστής

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:20:00 μ.μ. EET  

Ενδιαφερων παρουσιαζει ο τροπος με τον οποιο ο αορτηρας ειναι πιασμενος με κρικο στο σακιδιο . Το κρανος ειναι γερμανικου τυπου κεβλαρ . Προφανως αγοραστηκε ως surplus .
Ενδιαφερον παρουσιαζει επισης και το γεγονος οτι χρησιμοποιουν τις διαφενες 30αρες γεμιστηρες 5.56 που κατασκευαζουν εγχωρια . (5,56 - για αυτο δεν σκοτωνονται οι Κουρδοι) . Μου αρεσει και αυτο το κατι σαν γκετες που φοραει . Αραγε ειναι στανταρ εξοπλισμος;
Παντως το Ορκ πρεπει να ειναι ειδικες-δυναμεις. Αραγε χωροφυλακη η στρατος;

PRO

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:45:00 μ.μ. EET  

Τα ρωσικα πολυβολα ειναι PKM και οχι PKT που ειναι η εκδοση για Τ/Θ και ειναι σε διαμμετρημα 7.62Χ54

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:55:00 μ.μ. EET  

Μια που σχολιασαμε ταυτοχρονα τον αορτηρα με τον μηδενιστη , να κανω και μια ακομα παρενθεση επ'αυτου .
Ο αορτηρας ειναι πιασμενος εκει για να μην τον ενοχλει στην πλατη και τον λαιμο σε συνδηασμο με το μεγαλο σακιδιο .
Εγω προσωπικα θα τον επιανα στην εξαρτυση με κρικο γιατι σε περιπτωση αναγκης για ταχεια αποριψη του σακιδιου οπως ενεδρα ή ατυχημα, το οπλο φευγει μαζι με το σακιδιο .
Εμεις φοραμε το οπλο και μετα το σακιδιο (ειδικα για βαρια οπλα) ή πιανουμε τον αορτηρα στην εξαρτυση .
PRO

Nassos 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:22:00 μ.μ. EET  

@PRO

Δεν είναι κάτι καινούργιο. Δές τον στρατιώτη της ΕΛΔΥΚΟ, δεκαετίας και βάλε φωτογραφία

http://z7.invisionfree.com/worldconflictsforum/ar/t3754.htm

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:24:00 μ.μ. EET  

Έχω αποστείλει σχόλιο από τις 11:30-11:45 το πρωί και δεν έχω κρατήσει και αντίγραφο.

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:30:00 μ.μ. EET  

@NASOS
Ξερω αδελφε . Καπου στο διαδυκτιο υπαρχουν και δικες μου φωτο με αυτοσχεδιους αορτηρες επι γιλεκων . Η δε εταιρεια agilite απο Ισραηλ φτιαχνει το δικο της Hi-Vest με ετοιμο αορτηρακι . Τσεκαρε το θα σου αρεσει αν εισαι ο ιδιος Νασος με το ΤΤ ΜΚ2. Αν εισαι αλλος , ειναι ενδιαφερον ετσι η αλλιως.

PRO

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:02:00 μ.μ. EET  

προς μηδενιστή

μικρή σημασία έχει εάν είναι MG3 ή PKT ή PKM ή MINIMI

σημασία έχει ότι η τουρκική ομάδα μάχης διαθέτει ανάμεσα στα άλλα τουλάχιστον ένα πολυβόλο,
κι εμείς συζητάμε τι θα γίνει με τα HK11

(δεν διαφωνούμε σε κάτι)

Nassos 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:09:00 μ.μ. EET  

@PRO

Ναι, ο Nassos298 από το site της ΛΕΦΕΔ είμαι (μικρός που είναι ο... διαδικτυακός κόσμος τελικά έτσι;) . ;)

enkripto 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:42:00 μ.μ. EET  

Προβοκάτωρα,

Δεν μας έχει έρθει άλλο σχόλιο

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:49:00 μ.μ. EET  

@enkripto

To έχω στείλει την ώρα που σου έγραψα, το πρώι, μεταξύ 11:30 και 12:00. Είναι μεγάλο και έχει λίστα Α-Β-Γ-Δ.

Δεν μπορώ να κάτσω να το ξαναγράψω γιατί δεν τα θυμάμαι όλα και δεν έχω χρόνο.

Κρίμα πάντως, γιατί εμφανίζομαι ασυνεπής προς τον Ευστάθιο Παλαιολόγο που θα ήθελα τα σχόλια του και τα δικά σου επίσης.

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:38:00 μ.μ. EET  

-συγχαρητηρια στον κ.Παλαιολογο και στο εν κρυπτω. το αξιζουν και οι δυο.

-αναβαθμιση στο g3 περα του σκοπευτικου ,δεν αξιζει. το κοστος π.χ. των αλλαγων (χειροφυλακτηρας/κοντακι) ειναι σχεδον ενα Μ4.

-συμφωνω ομως ,αν το υπεθα ,θελησει και εχει τοσο 'οραμα' να δημιουργησει θεσμο/σχημα πιο οργανωμενης εφεδρειας ,στην πωληση/μεταβιβαση κληρωτων των τυφεκιων ,παντα και αυστηρα υπο την επιβλεψη του και πωληση παρελκομενων απο τα ΕΑΣ ,με τα εσοδα (τυφεκιο,παρελκομενα,σκοπευτικα αλλα και σφαιρες για βολες αγορασμενες απο ιδιωτες) να χρηματοδοτησει την αγορα του νεου τυφεκιου του ΕΣ.

-σε οτι αφορα το διαμετρημα ,αφου η ομαδα πεζικου των 8 ατομων ,αναφερεται ουσιαστικα σε μ/κ ταγμα (8 +2 αρχηγος-οδηγος) ,το 5,56 ειναι επαρκεστατο. καλυπτεται ,υποτιθεται η ομαδα απο τα οπλα του τομπ(τομα;) και σε ισχυ αλλα και σε κινηση αποσταση.

-σε ομαδες καθαρα πεζικου ,συμφωνω σε οτι διαβασα για ηκ11 (ηκ21;) με μινιμι και 1g3dmr/μ16aog. 2 διαμετρηματα με οτι κακο συνεπαγεται αλλα και με οτι καλο.
δεν ειμαστε στο 1920 στην μ.ασια για να φοβομαστε την υποστηριξη.

-επισης ,θεωρω πως η ομαδα δεν πρεπει να διαχωριζεται σε 2 υπο-ομαδες αλλα να λειτουργει σε μια πληρη ,ειτε ειναι μ/κ ειτε καθαρα πεζικο. καλυτερη και πληροτερη δυναμη συμπληρωση σε αποστολη και ρολο.

-σε οτι αφορα την σωματικη βελτιωση ,πλεον και στην ελλαδα (αλλα ιδιως στην ελλαδα καλυτερα) υπαρχουν γυμναστες και προγραμματα που βελτιωνουν και διπλασιαζουν/τριπλασιαζουν την σωματικη δυναμη και αντοχη σε 4 εβδομαδες χωρις συμπληρωματα διατροφης και κυριως χωρις την απαιτηση ειδικων οργανων.
καιρος ο ΕΣ να ασχοληθει σοβαρα με αυτο ,στον ιδιο χρονο που ασχολειται και σημερα.
ευχαριστω για τον χωρο και χρονο σας.

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:00:00 π.μ. EET  

@27 Φεβρουαρίου 2013 - 7:02:00 μ.μ. EET

φίλε το όλο θέμα περιστρέφεται γύρω απο αυτό:
"σημασία έχει ότι η τουρκική ομάδα μάχης διαθέτει ανάμεσα στα άλλα τουλάχιστον ένα πολυβόλο,
κι εμείς συζητάμε τι θα γίνει με τα HK11 "

γιατί απο την αρχή συζητάμε για 3 πράγματα:
1. βελτίωση του G3
2. βελτίωση της ομάδας μάχης
3. ελ πολυβόλο ή οπλοπολυβόλο


όπως είπα αρχικά το MG3 έχει αρχίσει και αντικαθίσταται στον γερμανικό στρατό και στον τουρκικό με ελ πολ/λο των 5,56.
οι 2 στρατοί δεν είχαν ΠΟΤΕ οπλοπολυβόλο και οι ομάδες μάχης τους δεν είχαν τον ρόλο που έχουν οι δικές μας.

το γερμανικό δόγμα του πολ/λου είχε την ομάδα σαν προστάτη αυτού βάση των διδαγμάτων του ΑΠΠ και οι γερμανοί σχεδόν σε όλη την διάρκεια είχαν αμυντικό δόγμα.
το συμμαχικό της ίδιας εποχής που ακολουθούμε είχε την ομάδα να κινείται καθώς θεώρησε οτι το γερμανικό πυροβολικό ήταν χειρότερο απο τα μαξιμ και ήταν επιθετικό.

οι τούρκοι άλλαξαν το δόγμα βάση οργανωτικών αλλαγών στο στρατό τους αρχικά με μηχανοκίνηση σχεδόν στο 80% και μετά με την εισαγωγή του 5,56 σαν επακόλουθο (συμβαίνει σε όλους τους μ/κ στρατούς καθώς το 7,62 και η ισχύς του καλύπτεται απο τα πολ/λα και πυροβόλα των τομπ/μα)

εμείς ούτε μηχανοκίνηση φτάσαμε σε τέτοιο βαθμό ούτε αλλάξαμε σαν επακόλουθο το διαμέτρημα.

άρα βλέπουμε οτι το να συγκρίνουμε τις 2 ομάδες είναι ανόμοιο καθώς η μια έχει 7,62 και η άλλη 5,56.

η εισαγωγή του μίνιμι στους τούρκους είναι κάτι φυσιολογικό. σε μας όχι. θα ήταν 2 διαμετρήματα και παρόλο που δεν είμαστε στο 22 δεν έχουμε αλλάξει και πολύ σε νοοτροπία.

το πεζικό έχει πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι αρχικά να μπει στον 20ο αιώνα (μέσα της δεκαετίας του 60 βασικά με εισαγωγή ΤΟΜΑ και 5,56) και στην συνέχεια στον 21ο (πλήρες σύστημα μάχης)

τα οικονομικά και η νοοτροπία δυστυχώς δεν βοηθάνε.

γι αυτό και σαν μόνη λύση στην κουβέντα βλέπω την εισαγωγή 2ου HK11 στην ομάδα και οπτικών στα βαρέα όπλα. ότι άλλο και να λέμε είναι αέρας κοπανιστός.

=============================

χτες διάβαζα για προβλήματα που έχουν οι ισραηλινοί με τον στρατό τους. κλαίνε οτι έχει πέσει πολύ η εκπαίδευση με εξαίρεση τις εδ! ο καθένας τον πόνο του...

μηδενιστής

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:32:00 μ.μ. EET  

@enkripto

Πλάκα μου κάνεις;Έκανα post στις 09:50 το πρωί, και πάλι δεν σου έχει έρθει σχόλιο μου?

Προβοκάτωρ

enkripto 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:41:00 μ.μ. EET  

Μάλλον εσύ κάνεις πλάκα..δεν ειναι δυνατόν να μην ήρθαν και τα δύο.

Αναμένω την απάντηση σου με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:44:00 μ.μ. EET  

Φταιει το δικτυο η το μηχανημα . Το εχω παθει και εγω. Ψαξτο.

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:52:00 μ.μ. EET  

@ enkripto-Ευστάθιος Παλαιολόγος
(Τώρα μου το επεσήμανε ο browser, υπέρβαση ορίου χαρακτήρων.)

Ξεκινώντας από το διαμέτρημα του τυφεκίου, το οποίο πρέπει να παραμείνει το υπάρχον 7,62x51mm μιας και οι εχθροί της χώρας στην περιοχή μας, χρησιμοποιούν αντίστοιχο διαμέτρημα για τα ατομικά τυφέκια τους.

Αν και οι λόγοι είναι ευνόητοι, ωστόσο τους αναφέρω, διότι το θέμα που τίθεται είναι το βεληνεκές των πυρών και η φονικότητα τους.

Α) Λειτουργικότητα- Βιωσιμότητα:
Ζητούμενο είναι η μείωση του συνολικού βάρους του τυφεκίου, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση συνθετικών και φυσικών πολυμερών, στα σημεία του χειροφυλακτήρα και της προστιθέμενης χειρολαβής, της πιστολοειδούς λαβής και του κοντακίου.

Στα κινητά μέρη του όπλου, πρέπει να σχεδιαστεί νέο κλείστρο, για πιο εύκολη και γρήγορη συντήρηση του, δίχως τα «αυτάκια» (γιατί αποτελούν βασική αιτία εμπλοκής των κινητών μερών απ’όσο θυμάμαι) και νομίζω ότι υπήρχε θέμα και με το επανατατικό ελατήριο.

Η σκληρότητα της σκανδάλης ρυθμίζεται ευκόλως.

Νέα κράματα μετάλλων ώστε να έχει αντοχή στο θαλασσινό νερό και μην σκουριάζει πολύ εύκολα και γρήγορα (βλ. προϊόντα της Colt, ξέβγαλμα με γλυκό νερό-καλό στέγνωμα-πολύ ελαφριά επάλειψη με μέσο έλαιο λιπάνσεως) καθώς επίσης αυτά θα επιτρέψουν και μείωση του βάρους.

Προσθήκη ρυθμιστή αερίων ίσως για το θέμα της ανάκρουσης αν χρειαστεί.

Νέα γεμιστήρα ελαφρύτερη όσο είναι εφικτό και χωρητικότητας 25 φυσιγγίων(πιθανό ότι κερδηθεί από την όποια μείωση του βάρους να ισοσκελιστεί από την προσθήκη των επιπλέον φυσιγγίων αλλά το όφελος είναι ασφαλώς μεγαλύτερο)

Β) Σταθερά Σκοπευτικά:

Τα σταθερά σκοπευτικά του HK G-3A3-4 τα βρίσκω και εγώ δύσχρηστα, αν και η κάλυψη της πρόσθιας ακίδας σκοπεύσεως είναι τουλάχιστον πολύ χρήσιμη. Μπορούν να προστεθούν άλλα σκοπευτικά από τα τόσα που υπάρχουν που θα είναι πιο εύχρηστα.

Αν και η διόπτρα Steiner με δραστικό βεληνεκές σκοπεύσεως τα 600m είναι εξαιρετική και πολύ εύχρηστη και για το συγκεκριμένο τυφέκιο! Τα οφέλη από τη χρήση της διόπτρας αυτής, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα είναι πολλαπλά! Ας μοιραστούν αυτές και όταν υπάρχουν οι συνθήκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές αντί των τύπου red dot που προσφέρουν ελάχιστα αν όχι την ικανοποίηση ότι συμμετέχεις σε κάποιο ψηφιακό παιχνίδι.

Γιατί, πραγματοποιώντας βολές μάχης ταχείας αντιδράσεως ή εν κινήσει, πρόκειται να σου στερήσουν υπερπολύτιμα δέκατα του δευτερολέπτου που κατά 99% θα σου «στοιχίσουν» ατομικά είτε σε αυτόν-ους που καλύπτεις. Η χρήση τους δε συνθήκες χαμηλού φωτισμού επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.
Ο άλλος λόγος που απορρίφθηκαν πριν πολλά χρόνια, μαζί με άλλα «καλούδια», είναι η μηδενική αντοχή σε θαλασσινό νερό, υγρασία.

Γ)Εργονομία:

Σαφώς και πρέπει να επικρατήσει μόνον ο τύπος Α4, με νέας σχεδίασης κοντάκιο, το οποίο να εφάπτεται καλύτερα στον ώμο. Ασφαλώς και επιβάλλεται η τοποθέτηση νέου αορτήρα 2-3 σημείων για λόγους χρηστικότητας. Προσθήκη κάθετης πρόσθιας χειρολαβής ή πιστολοειδούς σχήματος που βοηθά στην ευκολότερη σκόπευση.

Τώρα θα προκύψει το βασικό θέμα πως θα εκτελείται το επ΄ώμου (κ.τ.λ.) αλλά πιστεύω θα ξεπεραστεί(sic).

Το εν λόγω τυφέκιο το έχω χρησιμοποιήσει λίγο. Έχει προβλήματα αρκετά που επιλύονται όμως άμεσα. Στα διάφορα περιβάλλοντα που το είχα χρησιμοποιήσει, μου προσέθετε μια στέρεη αυτοπεποίθηση (και στους δίπλα μου) και ας ήμουν και 10 σφαίρες μείον.

Πολύ απλά, σταματάει Steyer, Unimog, Tatra, Oshkosh, Land Rover Defender και διαπερνά εγκάρσια Lada, Mercedes GD 240 & 290, αθωράκιστο Humvee και άλλα πολλά.

Συνεχίζεται…

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:53:00 μ.μ. EET  

Συνεχίζεται..

Αν σώνει και καλά πρέπει ο Ε.Σ. να αλλάξει διαμέτρημα και τυφέκιο(ποιος ή ποιοι έχουν κάνει μελέτες και τι είδους?), τότε υπάρχουν και τα HK G-33&36 για να δουλέψει επάνω σε αυτά η Ε.Β.Ο. και να παράξει κάτι δικό της και όχι να αγοράσουμε πάλι από έξω.

Επιτέλους, πρέπει να γίνει κατανοητό, πως πρέπει να λειτουργούμε βάσει των δικών μας αναγκών και σχεδιασμών, που προκύπτουν έπειτα από εμπεριστατωμένες μελέτες και πολλών ρεαλιστικών και κατάλληλα οργανωμένων δοκιμών.

Μπορούσε η Ε.Β.Ο να κάνει αυτό που κάνουν οι Αμερικάνοι και αντί να κατέβουν 2mm στο διαμέτρημα, να κατέβει 1mm και να βγάλει το 6,56mm ή 6,8mm (δεν θυμάμαι ακριβώς) γιατί όντως κάτω στο Αφγανιστάν, «πήραν» πολλά μαθήματα σε ότι αφορά τα ατομικά τυφέκια και τακτικές μάχης(θα μας τα στείλουν κάποια στιγμή με νέους κανονισμούς για να «εκπαιδευθούμε»). Αντιλήφθησαν πως ακόμη και στα 100m απέναντι από AK το M4 είναι ανεπαρκές!

Το διαμέτρημα αυτό, είναι για SWAT και ΕΚΑΜ.

Αν παραλείπω κάτι, μου το επισημαίνεις.

Υ.Γ: Το μειονέκτημα των Μακεδονικών στρατευμάτων έναντι των Ρωμαϊκών έγκειτο στο μικρό μέγεθος των σπαθιών τους έναντι των βαρύτερων και μεγαλύτερων ρωμαϊκών. Άλλωστε, τα περισσότερα Ελληνικά σπαθιά ήταν μικρά σε μέγεθος και όχι σαν του Λεονάϊντας.


Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:45:00 μ.μ. EET  

γιατί τα 2 σκοπευτικά;

http://imageshack.us/photo/my-images/856/ls12234145232voleseliko.jpg/

@Προβοκάτωρ
"Το μειονέκτημα των Μακεδονικών στρατευμάτων έναντι των Ρωμαϊκών έγκειτο στην ελάχιστη εκπαίδευση στην ξιφασκία."

το έφτιαξα.

η ισπανική μαχαίρα ήταν ξίφος κοπής παρόμοιο με την μονής κόψης μαχαίρα των ελλήνων ειδικά του ιππικού.
το μικρό ξίφος είχε σχεδόν εξαφανιστεί καθώς η κύρια χρήση του - ξεκοίλιασμα όταν έσπαγε το δόρυ- δεν είχε νόημα την εποχή της σάρισσας και των τουλάχιστον 2 μέτρων απο τον αντίπαλο. η εποχή που ακουμπούσαν τα 'όπλα' είχε τελειώσει απο την χαιρώνεια.

μηδενιστής

Ηλίας Κ. 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:51:00 μ.μ. EET  

Καλό αρθρο και ωραια τα σχολια.
Πραγματικα εμαθα παρα πολλα πραγματα.Απο ενα σημειο και μετα ομως ειναι σα να γυρισαμε σχολειο και παιζουμε Σουπερ Ατου.
Ειλικρινα οτι και να (μας) δωσουν καλο θα ειναι αρκει να δουλευει, να εχει σφαιρες, να εχει γινει καποια εκπαιδευση/βολες, να ειμαστε λιγο γυμνασμενοι.
Μιας και το κρατος, με την γνωστη αγαπη για την Πατριδα (αφηνει Σημαιες να τις παιρνει ο αερας, υποβρυχια να παιζουν οι αραβες και συνδικαληστες, στρατιωτικες σχολες & αστυνομια για τον Αλη και τον Σαλι κλπ κλπ κλπ) οταν γινει το μπραφ, αν γινει μπορει να μας πουλησουν και σκλαβους, θα μας δωσουν @#$%^.

Θα ημουν εξαιρετικα ευτυχης να πολεμησω και να πεθανω για την Ελλαδα χωρις οπλο με red dot, χωρις digital παραλλαγη, χωρις Ciras/chest rig εξαρτηση, χωρις υποδηματα.

Θα μας δωσουν οτι μας δωσουν.
Θα κανουμε το καλυτερο που μπορουμε. «Οι πόλεμοι μπορεί να διεξάγονται με όπλα, αλλά κερδίζονται από ανθρώπους»

Οπως εγραψε και ο Σελευκος, μήπως να εξέταζατε το ενδεχόμενο να γραφτειτε σε κάποιο σωματείο/λεσχη εφεδρων;

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:00:00 μ.μ. EET  

@Προβοκατωρ
Παραλειπεις.Φυσικα παραλειπεις
Ειναι εντελως τυχαιο το οτι τα παραπονα για το 5,56 προερχονται μονο απο το Αφγανισταν και μονο απο Αμερικανους;Εγω ουτε παραπονα απο το Κοσοβο ή τη Βοσνια εχω ακουσει, ουτε απο αλλους στρατους που απλα συμπληρωσαν τα τυφεκια τους με τυφεκια ελευθερου σκοπευτη(οι Σοβιετικοι το εκαναν απο τη δεκαετια του '60 αλλα αντι να επιστρεψουν στο 7,62*54 μικρυναν και αλλο το διαμετρημα των ΑΚ).Και στο κατω-κατω γιατι να εμπιστευτω το Αφγνισταν και να μην εμπηστευτω τους αραβοισραηλινους και τους ινδοπακιστανικους πολεμους,που ηταν συμβατικοι πολεμοι(οι ισραηλινοι και οι ινδοι χρησιμοποιουν το 5,56 ,οι αραβες το ΑΚ και οι πακιστανοι δεν εχουν λεφτα για πολυ πιο σοβαρο εξοπλισμο);

Pro από Συμβασιλεύουσα 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:27:00 μ.μ. EET  


Ρε φιλε με τα ρεντ ντοτ χανεις πολυτιμα δευτερολεπτα; Μας κανεις πλακα η δεν καταλαβα καλα; Μηδενικη αντοχη στην υγρασια ; Σε συνθηκες χαμηλου φωτισμου επιβαρυνουν την καταστση;

Σιγουρα πλακα μας κανεις .

Δεν ειναι υποχρεωτικο να γραφουμε ολοι για ολα . Εκτειθεμεθα .

Υγ1. Ακυρο . Τι να σχολιασω και τι να αφησω και τα 2-3 σωστα πραγματα που γραφεις καταστραφηκαν απο τις κοτσανες. Καλυτερα να σβηστουν τα σχολια ή μαλλον ας μεινουν για "εκπαιδευτικους" λογους.

Υγ2. Σιγουρα πλακα μας κανεις. Δεν παιζει κατι αλλο .

Ευστάθιος Παλαιολόγος 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:49:00 μ.μ. EET  

@ Προβοκάτωρ

Α) Δηλαδή εισηγείσαι ριζικό επανασχεδιασμό του G3 ή τελείως καινούριο όπλο;
Όλα αυτά που γράφεις υπονοούν καινούριο όπλο, αλλά και πάλιν το καινούριο όπλο χρειάζεται οπτικά σκοπευτικά.
Εν πάσι περιπτώση, στο θέμα βάρος πρωταρχικός παράγοντας αύξησης ή μείωσης του βάρους είναι τα πυρομαχικά και όχι τόσο το όπλο(δηλαδή μικρότερο διαμέτρημα) αλλά αυτό αποκλείστηκε.

Β) Δεν έχει προφανώς προσωπική αντίληψη περι των σκοπευτικών ερυθρής κουκίδας. Πχ, προφανώς δεν ξέρεις πόσος χρόνος χρειάζεται να βρείς τον στόχο μέσα από την Steiner και το στενό της οπτικό πεδίο. Επίσης προφανώς και αγνοείς ότι μια χαρά εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι Έλληνες βατραχάνθρωποι κάνουν καταδύσεις με τα σκοπευτικά τους και εδώ (Κύπρο)και στην Ελλάδα χωρίς πρόβλημα, αφόυ είναι σχεδιασμένα για χρήση σε τέτοιο περιβάλλον.

Γ)Εγώ προσωπικά μισώ το κοντάκι του Α4. Έστω. Προτιμήσεις

Νομίζω για τα μαθήματα από το Αφγανιστάν απάντησα πιο πάνω.
Αρκεί να πώ ότι για τον διαγωνισμό της καινούρια αραβίδας του Αμερικανικού Στρατού οι προδιαγραφές έδιναν το δικαίωμα στις εταιρείες να υποβάλουν προσφορές με όπλα σε οποιοδήποτε διαμέτρημα, 5,56, 7,62 ή οτιδήποτε άλλο, Όλες οι εταιρείες υπόβαλαν προτάσεις ΜΟΝΟ για όπλα 5,56. Οπότε, μέχρι που φτάνει το μάτι μόνο 5,56 φαίνεται στον ορίζοντα. Εγώ είπα να μείνουμε στο 7,62 για λόγους κόστους.

Όσο για το διαμέτρημα για SWAT και ΕΚΑΜ, μάλλον όλοι οι δυτικοί στρατοί είναι ΄τετοιοι, αλλά και ο Ρωσσικός με το 5,45χ39, και οι Κινέζοι με το 5,8.

Υ.Γ. Είχα την εντύπωση ότι το Gladio ήταν κοντό κοφτερό ξίφος και πιό μικρό από τα ελληνικά.

Υ.Γ.2 Ο τουρκικός στρατός δεν έχει πολυβόλα 5,56 στις ομάδες του εκτός από τους Μπορντώ Μπερελλί και τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας. Ως επί το πλείστον έχουν ΡΚΜ στους Καταδρομείς και MG3 για τον μείζονα στρατό. Οι Καταδρομείς είχαν και ΗΚ23(κάτι σαν ΗΚ21 σε 5,56-παλιά υπήρχε συλλογή μετατροπής ΗΚ11=γεμιστήρα 7,62 , ΗΚ21=ταινία 7,62 , ΗΚ13=γεμιστήρα 5,56 , ΗΚ23=ταινία 5,56 και ΗΚ12 και22 σε 7,62χ39) με τα οποία δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι, κυρίως λόγω της λειτουργείας κλειστού κλείστρου, αυτό ως σχόλιο για το ΗΚ21

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:02:00 μ.μ. EET  

καλά έχουμε τρελαθεί εντελώς? Πιστεύει κανείς ότι ο πεζικάριος του ΣΞ θα μπορεί να πετύχει κινούμενο στόχο ή αντίπαλο στρατιώτη που βρίσκεται σε πρηνηδόν θέση (αυτοί είναι οι πραγματικοί στόχοι στο πεδίο της μάχης και όχι οι χάρτινοι των πεδίων βολής που αντιστοιχούν σε όρθιους ακίνητους στρατιώτες) σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 300 μέτρων? Πέρα από κάποιους ευκαιριακούς στόχους που είναι σπάνιοι, η εμπλοκή στόχων σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 300 μέτρων γίνεται από οπλοπολυβόλα και πολυβόλα (με πυρά καταστολής) και από High Explosive μέσα (κυρίως όλμους και βομβιδοβόλα). Ο αμερικάνικος στρατός χρησιμοποιεί το Μ4 το οποίο έχει ωφέλιμο βεληνεκές 550 μέτρα και πίστευε ότι θα έχει κάποιο τακτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους Ταλιμπάν που χρησιμοποιούσαν ΑΚ με ωφέλιμο 400 μέτρα. Στην πράξη όμως δεν συνέβει κατι τέτοιο γιατί οι Ταλιμπάν είχαν και πολυβόλα με βεληνεκες μεγαλύτερο των 400 μέτρων.
Στο ερώτημα σχετικά με το ιδεατό τυφέκιο του ΣΞ έχω να πω πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα για ποιο πεζικό μιλάμε. Άλλες οι ανάγκες του αερομεταφερόμενου/ελαφριού πεζικού, άλλες οι ανάγκες του μηχανοκίνητου, άλλες οι ανάγκες του επιστρατευόμενου πεζικού των νησιών, άλλες οι ανάγκες των ειδικών δυνάμεων. Εαν ψάχνουμε για το one size fits all, τότε καλό είναι να δούμε το παράδειγμα όλων των σoβαρών στρατών που στην παρούσα φάση έχουν καταλήξει στο 5.56. Τα περί μειωμενης ισχύος του φυσιγγίου μπορούν να έχουν σημασία για τους κυνηγούς (που θέλουν να σκοτώνουν τα θηράματα με την πρώτη σφαίρα)ή όσους εντυπωσιάζονται από μεγάλα "μπαμ", αλλά στο σύγχρονο πεδίο μάχης αυτά που έχουν σημασία είναι: να μπορείς να πετύχεις τον στόχο (η μικρότερη ανάκρουση του 5.56 και η ικανότητα μεταφοράς περισότερων πυρομαχικών είναι σημαντικά πλεονεκτήματα και πρακτικά έχουν το ίδιο βεληνεκές), η διατρητική ικανότητα της σφαίρας (όλοι οι πιθανοί αντίπαλοι μας φέρουν γιλέκα και δεν είναι Ταλιμπαν και η 5.56 έχει την ίδια διατρητική ικανότητα με την 7.62) και τέλος η ικανότητα να εξουδετερώσεις τον στόχο που μεγαλύτερη σημασία έχει που θα τον βρει η σφαίρα (κεντρικίο νευρικό σύστημα ή καρδιά/μεγάλα αγγεία) παρά το τι σφαίρα θα είναι αυτή.
Η αποψή μου λοιπόν είναι: εισαγωγή των ΜΙΝΙΜΙ και αντικατάσταση των Ηκ11 (η οποία είναι σε εξέλιξη), καμμία αλλαγή στα G3 δεν αξίζει σε αυτή τη φάση που δεν έχουμε ούτε καν τα λεφτά να φέρουμε τα Αμπραμς...
Ο ιατρός

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:09:00 μ.μ. EET  

@Ευστάθιος Παλαιολόγος

για τα σπαθιά:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gladius
http://en.wikipedia.org/wiki/Makhaira

οι τούρκοι έχουν αρκετά πολ/λα και διαφόρων τύπων στις μονάδες τους. έχω δει μέχρι και RPK - μάλλον λάφυρα. βασικά δουλεύουν με ότι έχουν και ότι πυρομαχικό υπάρχει για πέταμα.
όντως η κανονική ομάδα έχει μόνο MG3

μηδενιστής

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:28:00 μ.μ. EET  

@Προβοκάτορα

Με το πρόσχημα των "επιχειρημάτων", τρολλάρεις ασύστολα. Αναρωτιέμαι τι θα μείνει ίδιο στο τυφέκιο αν γίνουν όλες οι αλλαγές που περιγράφεις. Να ελαφρύνει το G3 - και μετά να κλωτσάει σαν άλογο. Να σχεδιαστεί νέο κλείστρο (!!!). Χώρια για την "ανεπάρκεια" του 5.56x45. Τι να ξέρει η έρημη η Delta...

Pro από Συμβασιλεύουσα 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:12:00 μ.μ. EET  

@ Ευσταθιε παλαιολογε .

Και δυο προσωπικες ερωτησεις μια που σε βρηκα

Το σκοπευτικο ριφλεξ τριτιου του Ρ90 της ρινγκ-σαιτς τι λεει;(σε σχεση με τα υπολοιπα ρεντ ντοτ)

Μ4 5,56Χ45 ή ΑΚ74 5.45; Φανταζομαι εχεις χρησιμοποιησει και τα δυο .

Τι λες;

Ευστάθιος Παλαιολόγος 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:35:00 μ.μ. EET  

@ Pro από Συμβασιλεύουσα

Το reflex του Ρ90 είναι σκέτο σκουπίδι. Μάλιστα είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ένας εκ των σχεδιαστών του Ρ90(έχει αποχωρήσει από την FN) ήταν καθετος εναντίον και εισηγήθηκε το προφανές, ράγα πικατίννι και πχ. Aimpoint. Το διόρθωσαν μετά με το μοντέλο P90TR.

Μ4 χωρίς καμιά αμφιβολία. Κυρίως λόγω εργονομίας και φιλικότητας στη χρήση(λιγότερα μέρη του μπορούν να σε.. τραυματίσουν)Και με μία λογική συντήρηση λειτουργεί άψογα.

AegeanHawk 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:27:00 μ.μ. EET  

Μερικά σχόλια και "προτάσεις" είναι ολοφάνερο ότι γίνονται μόνο και μόνο για να ρίξουν το επίπεδο της όποιας συζήτησης ή και να υποβαθμίσουν την αξία και τη σημασία του άρθρου.
Διαβάζοντας πολλές μπούρδες και ασυναρτησίες ο αναγνώστης κουράζεται, βαριέται και με ένα κλικ "υποχωρεί" μπροστά στον καταιγισμό "πυρών βλακείας" όλων των διαμετρημάτων.
Κρίμα.....

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:32:00 μ.μ. EET  

@μηδενιστή

Λανθάνεις φίλε. Μην ξεχνάς ότι η σάρισες είχαν πεδίο εφαρμογής πεδιάδες και ανοιχτές εκτάσεις μόνον, σε στενό χώρο, κάναν τις οδοντογλυφίδες.

Στις Κυνός Κεφαλές(Β Μακεδονικός πόλεμος) όταν αχρηστεύτηκε η Μακεδονική φάλαγγα και γινόταν μάχη εκ του συστάδην, σημαντικότατο ρόλο διαδραμάτισε ο παράγοντας βαρύτερο και μεγαλύτερο ξίφος.

Μπορείς να δεις άλλωστε και τα αρχαιολογικά ευρήματα στη χώρα μας αναφορικά με τα ξίφη.

@ Ευστάθιος Παλαιολόγος

Α) Τί δεν κατάλαβες; Αλλαγές στα συγκεκριμένα μέρη που αναφέρω. Ή μήπως δεν χρειάζονται;

Β)Έχω προσωπική εμπειρία, ήμουν μεταξύ των πρώτων που τα δοκίμασαν στην Ελλάδα, πριν πάνε φαντάροι οι περισσότεροι εδώ μέσα και μετά γίνουν παντογνώστες. Εσύ;

Παραβλέπεις αυτά που αναφέρω για τις βολές μάχης ταχείας αντιδράσεως, βολές εν κινήσει κ.τ.λ., που είναι απίθανο να τις κάνουν φαντάροι ή επίστρατοι και μάλιστα με τη χρήση τέτοιου είδους σκοπευτικών.

Έχω χρησιμοποιήσει την Steiner για μικρό χρονικό διάστημα με G-3A4 και την βρήκα αρκούντως ικανοποιητική. Και αναφέρθηκα σε συνθήκες που θα επιτρέψουν σε ένα πεζικάριο να βάλει με τη χρήση τις διόπτρας, κάλυψη και δίχως άμεσο κίνδυνο από εχθρικά πυρά.

Δεν μπαίνουν όλες οι διόπτρες στη θάλασσα και όλα τα σκοπευτικά βοηθήματα στην θάλασσα δίχως αδιαβροχοποίηση. Ελάχιστες είναι αδιάβροχες και με αντοχή στο αλάτι.

Άλλο η φωτογραφίες στα περιοδικά. Να υποθέσω ότι μιλάς εκ πείρας;

Γ) Προτιμήσεις. Το πτυσσόμενο κοντάκι βοηθάει σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Μέσα σε όχημα, σε λέμβο και γενικότερα όταν υπάρχει έλλειψη χώρου.

Το ενδιάμεσο διαμέτρημα των 6mm θα βγει αρχικά για SF και αφού το δουν όλοι στις φωτογραφίες και στην τηλεόραση από τους αμερικάνους, θα σπεύσουν να βροντοφωνάξουν πως αυτό είναι το κατάλληλο όπλο για τον Έλληνα πεζικάριο, αστροναύτη, μαζί με λίγο από όλα και μια χωριάτικη..

Έχεις προσωπική εμπειρία από το Αφγανιστάν;

Παραβλέπεις αρκετά από αυτά που σου έγραψα σχετικά με την αναβάθμιση του τυφεκίου. Εκτός αν επιμένεις ότι η αναβάθμιση του συγκεκριμένου όπλου επιτυγχάνεται με την προσθήκη σκοπευτικών τύπου red dot?

Παραβλέπεις πάλι, ότι πράττουμε βάσει των δικών μας αναγκών, απαιτήσεων και σχεδιασμών και όχι των αναγκών του U.S Army και του ΝΑΤΟ. Είναι τουλάχιστον αδόκιμο να συγκρίνεις τον αμερικάνικο και τον ρώσικο στρατό με τον Ελληνικό.

Η κριτική είναι αφορά την αναβάθμιση που γράφεις για το HK G3-A3. Έχω παραθέσει και τις προτάσεις για το «ιδανικό» διαμέτρημα που τις παράβλεψες και αυτές.

Πάντως, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα η υποτιθέμενη γνώση των πάντων από τους πάντες.

Πάρα πολλοί με πολλά χρόνια εμπειρίας και σε διαφορετικά ειδικευμένα αντικείμενα και δεν έχουν καταλήξει οριστικά σε συμπεράσματα.

Προτάσεις επί προτάσεων, δοκιμές, επαληθεύσεις και προσαρμογή ανάλογα την περίσταση. Δεν υφίσταται κάτι άλλο.

Τα περιοδικά, οι εφημερίδες τα blogs και τα sites(που βάζουν διαφημίσεις), σκοπεύουν στο κέρδος και μόνον.

Υ.Γ: Είχα δοκιμάσει και το P90 που αναφέρεις παρακάτω, που υποτίθεται ότι σπάει Kevlar..το δοκιμάσαμε από 20m απόσταση..σε ληγμένο Kevlar… σαν τον κώλο της μαϊμούς είχαν γίνει τα πρόσωπα των ντίλερ (πρώην συναδέλφων).

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:14:00 μ.μ. EET  

Παιδιά διαβάστε αυτό:

http://www.rusi.org/downloads/assets/Real_Role_of_Small_Arms_RDS_Summer_09.pdf

Υπάρχει λόγος που εδώ και 100 χρόνια σχεδιάζονται και παράγονται οπλοπολυβόλα σαν το ΗΚ-11.

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:13:00 μ.μ. EET  

Με τους Τουρκους το προβλημα ειναι οι αξιωματικοι τους και το οτι εχουν αρκετα αρματα και Τομα! Αυτα τα 2 πρεπει να χτυπησουμε! Οι πεζικαριοι τους ειναι κασμαδες ανεκαθεν!
Τι χρειαζομαστε για το ΠΖ:;;;
FN με διοπτρα και
RPG
Aυτες ειναι οι 2 φτηνες λυσεις και δοκιμασμενες! Καλα τα ελαφρα πολυβολα αλλα πως θα σταματησεις τα αρματα τους ;;;;;;
Στη Λιβυη και τη Συρια ειδα ισλαμιστες με FN και διοπτρα! Γιατι τετοια περιφρονηση στο οπλο αυτο απο το συντακτη;;;; Το G3 ειναι αντικειμενικα κατωτερο του και δεν καταλαβαινω γιατι το αντικατεστησε;;;;;
Ισως για τα Τουρκικα μπουλουκια ειναι καλυτερο το 5.56!
Δ.Ν.

Pro από Συμβασιλεύουσα 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:38:00 μ.μ. EET  


Οχι αλλο καρβουνο.........
Το οτι καποιοι εδω μεσα ειναι επαγγελματιες με χιλιαδες βολες με τυφεκια διαφορων διαμμετρηματων και κατοχοι του εν λογω εξοπλισμου δεν μας περναει απο το μυαλο ετσι;

Υγ . Συμφωνω για πολλα φτηνα RPG26/27 και RHSG2 (θερμοβαρικα) . 2-3 ανα ομαδα . Σημερα εχουμε τα law .

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2013 στις 12:47:00 π.μ. EET  

Το λινκ με το pdf που εβαλε ο παραπανω φιλος ειναι πολυ καλο .
Εξηγει εμεσως και τον λογο που μπηκε στο οπλοστασιο των Αμερικανων πεζοναυτων το Μ27 IAR .
Αποδυκνειει παλι εμεσως γιατι τα μικρα διαμμετρηματα (5.56-5.45-5.8) υπερεχουν σε σχεση με τα μεγαλυτερα(7.62 )για χρηση απο το πεζικο .
Τελος φαινεται ξεκαθαρα(σε οσους ξερουν) γιατι τα οπλα με σκοπευτικα ρεντ ντοτ ειναι πολλαπλασιαστες στο συγχρονο πεδιο μαχης οπου μερικα κλασματα δευτερολεπτου στην σκοπευση κανουν την διαφορα μεταξυ ζωης και θανατου.

Ισως αν μας το σχολιαζε καποιος πιο ειδικος........ Γκουχ Παλαιολογος Γκουχ

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2013 στις 8:35:00 π.μ. EET  

Πολλές οι γνώμες και οι απόψεις απο ειδικούς και μη

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι η ομάδα μάχης του Ε.Σ, πάσχει σε πολλά και κυρίως πάσχει δραματικά σε ισχύ πυρός και η λύση πρέπει να δωθεί τώρα γιατι ο χρόνος τελείωσε.
Ο ρόλος του Πεζικού πρέπει ν αναβαθμιστεί επειγόντος

Ευχαριστώ το εν κρυπτώ, τον αρθρογράφο και τους συνομιλητές για την ευκαιρία που μου έδωσαν για εέυθερη ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμό.

Σε αναμονή νέων άρθρων ή ακόμα καλύτερα μελετών

ΣΕΛΕΥΚΟΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΕΦΕΔΡΟΣ

Ραντεβού στοn ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2013 στις 10:03:00 π.μ. EET  

@Προβοκάτωρ

"κάναν τις οδοντογλυφίδες"

δεν σε πιάνω. φαντάζομαι οτι λες για τα ξίφη των πεζεταίρων. οι πεζέταιροι και περισσότερο οι υπασπιστές ήξεραν και χρησιμοποιούσαν και το πελοποννησιακό δόρυ και την μαχαίρα-κοπίδα όταν το έδαφος δεν επέτρεπε σάρισσα.
την ίδια νοοτροπία είχε και ο ρωμαικός στρατός με την τρίτη του γραμμή που είχε βαρύ δόρυ και όχι το pilum που είχε φτιαχτεί ειδικά για να ρίχνει τα ελληνικά βαρέα 'όπλα' της μεγάλης ελλάδας.

"Στις Κυνός Κεφαλές(Β Μακεδονικός πόλεμος) όταν αχρηστεύτηκε η Μακεδονική φάλαγγα και γινόταν μάχη εκ του συστάδην, σημαντικότατο ρόλο διαδραμάτισε ο παράγοντας βαρύτερο και μεγαλύτερο ξίφος."

την εποχή των κυνών κεφαλών οι ελληνικοί στρατοί είχαν ξεπέσει αν και χρειάστηκε προδοσία για να χάσουμε την μάχη.

το βαρύτερο και μεγαλύτερο ξίφος δεν ήταν άγνωστο για τους έλληνες - είχαν και αντίστοιχο στους ιφικράτιους και τους πελταστές - και το είχαν αντιμετωπίσει επιτυχώς στις εκστρατείες του πύρρου. εδώ οι λακεδαιμόνιοι είχαν αντιμετωπίσει τσεκούρια μάχης των Σάκων στις θερμοπύλες, λες οι έλληνες να έτρεμαν το gladio;

την εποχή εκείνη απλώς ήταν ανεκπαίδευτοι ήταν σε ξιφομαχίες... ουδέποτε στην ιστορία ο καλά εκπαιδευμένος δορυφόρος έχασε απο ξιφομάχο. αν ζούσε ο φίλιππος δεν θα μιλάγαμε για ρώμη τώρα.

===================================

@Δ.Ν

φίλε και διοπτρα να βάλεις σε όπλο αν το χρήστης δεν ξέρει να ρίχνει το όπλο είναι άχρηστο. παράδειγμα οι 500 κάλυκες πρόσφατα στην μάχη με το ε/π και ο ένας τραυματίας που δεν είχε καν όπλο και θυμίζει τον σκοπιανοαλβανικό εμφύλιο ή κρητικό γάμο.

το FN FAL και το HK G3 τα ίδια όπλα είναι με το πρώτο να είναι μακρύτερο (βαράει αλλά 100 μέτρα πιο μακρυά). Το G3 το αντικατέστησε λόγω καλύτερου μάρκετινγκ και φτηνότερης τιμής.

AT όπλα μιας χρήσης έχει ζητήσει το πεζικό απο την εποχή που πήγαινα δημοτικό...

Όσο για τους ρόλους πια έχουν αντιστραφεί. Οι ανάγκες σε ΑΤ ρόλους καλύπτονται απο τα χιλιάδες ατ και άρματα ενώ οι ανάγκες σε αντι-"πεζικό" δεν καλύπτονται. Εμείς είμαστε πια οι κασμάδες που το πολυπληθές τουρκικό πεζικό πρέπει να φάει και μεις πρέπει να βρούμε λύση για να τους αποτρέψουμε.

===================================

Κύριοι η συζήτηση έχει γίνει καθαρά θεωρητική πια...

μηδενιστής

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2013 στις 12:06:00 μ.μ. EET  

Ακομα καλυτερα να μας εγραφε ενα αρθρο σχετικο με την κατισχιση πυρων (μια που βρηκαμε παπα.......)

enkripto 1 Μαρτίου 2013 στις 3:51:00 μ.μ. EET  

@προς κάθε ενδιαφερόμενο

Ανοχή στο τρολάρισμα γιοκ.

Ευστάθιος Παλαιολόγος 1 Μαρτίου 2013 στις 4:02:00 μ.μ. EET  

Πολύ ενδιαφέρον το έγγραφο που αναρτήθηκε. Η μόνη μου "ένσταση" είναι ότι δεν λαμβάνεται αρκετά υπ' όψιν το γεγονός ότι ένα ελαφρύ πολυβόλο(με ταινία) μπορεί χωρίς διακοπές να διατηρεί κατασταλτικά πυρά περιοχής(δηλαδή όχι σε σημειακό στόχο) για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Πολλές φορές οι στόχοι της Ομάδας είναι στόχοι περιοχής(δηλαδή μία συγκέντρωση εχθρού επιπέδου ομάδας-ημιομάδας=έκταση μερικών μέτρων-δεκάδων μέτρων) και όχι σημειακοί(ένας στρατιώτης ή ένα όρυγμα)

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2013 στις 4:22:00 μ.μ. EET  

@μηδενιστή

Όχι στις σάρισες αναφερόμουν.Οι πεζεταίροι απ'ὀσο θυμάμαι έφεραν ακόντιο και αντικαθιστούσαν φαλαγγίτες που σκοτώνονταν.

Δεν ανέφερα ότι το φοβόταν ούτε ότι ήταν άγνωστα, απλά δεν τα προτιμούσαν.Το βεβαιώνει η αρχαιολογική σκαπάνη και οι πηγές εν μέρει.

Όντως την εποχή εκείνη υπήρχε ξεπεσμός αλλά ο Φίλλιπος Ε΄ είχε φτιάξει μεγάλο στρατό και ικανό με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Για αυτό του κόψαν τη φόρα οι Ρωμαίοι.

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2013 στις 4:43:00 μ.μ. EET  

@Προβοκάτωρ

φίλε τα έχεις μπερδέψει λίγο.

δες μια αυτά:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Macedonian_army#Infantry
http://en.wikipedia.org/wiki/Hellenistic_armies#Hellenistic_infantry
http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_army_of_the_mid-Republic#Legionary_infantry

μηδενιστής

Pro από Συμβασιλεύουσα 1 Μαρτίου 2013 στις 4:45:00 μ.μ. EET  


@ μηδενιστη

Ενοεις οτι το HK G3 και το FN FAL ειναι περιπου ιδιας αξιας φανταζομαι . Γιατι σαν σχεδιασεις και στον χειρισμο ειναι τελειως διαφορετικα .

@ ευσταθιε παλαιολογε

Και επισης η επιδραση της κατισχυσης ειναι αντιστροφως αναλογη της αποφασιστικοτητας των αντιπαλων .
Δηλαδη . Για καποιους ισως να ειναι αρκετο να πεσουν λιγα βληματα κοντα τους ενω για καποιους αλλους μονο ενα αμεσο πληγμα ειναι ικανο να τους απομακρυνει απο την θεση τους ή ισως ουτε αυτο . Παντως ηταν οντως πολυ ενδιαφερον το pdf .

Σε ευχαριστω παρα πολυ για την παρουσια σου εδω . Περιμενω και αλλα αρθρα .

Ευχαριστω και το εν κρυπτω . Νο1

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2013 στις 7:24:00 μ.μ. EET  

Όταν ο Ελληνας πεζικάριος σε Μ/Κ έχει μόνο ένα 50άρι να τον καλύπτει από το Μ-113 ή το ΒΜΡ απέναντι σε Τούρκικα ΤΟΜΑ, άρματα, BLACKHAWK και επιθ. Ελικόπτερα με τι καθόμαστε και ασχολούμαστε με το G3 ;;; Η ομάδα μάχης πρέπει να χει RPG (oxι AT μιας χρησης). Aυτό είναι το ΠΒ του πεζικάριου και η μόνη του ελπίδα αν ζορίσουν τα πραγματα. Κανένα πολυβόλο δεν τον σώνει. Άλλωστε τα σύγχρονα τυφέκια πλησιάζουν πολύ τα ελαφρα πολυβόλα.

Δ.Ν.

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2013 στις 9:47:00 μ.μ. EET  

η ομάδα μάχης δεν μάχεται αυτόνομα, ούτε αποτελείται το πεζικό μονάχα από το άθροισμα των ομάδων μάχης. Κανείς δεν αμφισβητεί την αξία όπλων όπως μέσα πολυβόλα 7,62Χ51 και ΠΑΟ/RPG, το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να οργανώνονται σε επίπεδο ομάδας ή διμοιρίας ή λόχου.

Ανώνυμος 2 Μαρτίου 2013 στις 10:43:00 π.μ. EET  

@μηδενιστή

Είδον για -εταίρους αλλά θα σε επιπλήξω για τη χρήση της wikipedia ως πηγής.Αντιλαμβάνεσαι τους λόγους φυσικά.

Y.Γ: Φανατικός του Nicholas Hammond

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 2 Μαρτίου 2013 στις 2:27:00 μ.μ. EET  

Ξέρει κανείς πόσους γεμιστήρες φέρουν στις εξαρτύσεις τους οι τούρκοι με το G-3 (απλό πεζικό όχι επίλεκτες δυνάμεις) και πόσους οι Ρώσοι για το ΑΚ-47/74?

Πέτρος Κ.

Ευστάθιος Παλαιολόγος 2 Μαρτίου 2013 στις 3:04:00 μ.μ. EET  

Ο βασικός φόρτος των Τούρκων για τα G3 είναι 7 γεμιστήρες(6 στην εξάρτηση + 1 στο όπλο)

Το ανατολικό-ρωσσικό στάνταρ είναι 5 γεμιστήρες.(τόσες χωρούσαν παλιά οι φυσιγγιοθήκες-ακόμα και στα δικά μας Zastava M77B2) Τα τελευταία χρόνια όμως όλες οι εξαρτήσεις των Ρώσσων είναι για 8 γεμιστήρες. Ίσως έχει να κάνει και με την υιοθέτηση του ΑΚ-74

Ανώνυμος 3 Μαρτίου 2013 στις 3:29:00 μ.μ. EET  

Oλα ειναι αχρητσα οταν.
1.οι εφεδροι κανουν βολες απο νεοσυλεκτοι εως και την απολυση τους δινονυας τους ετοιμες γεμιστηρες
2.οταν ολες οι βολες τους ειναι εκ του πρυνιδον (ποσοι εφεδροι εχουν ριξει βολες εκ του ορθιως ??)
3.οταν ακομα δεν εχουμε εξαρτησεις και κρανη που βοηθανε τον μαχητη.
4.οταν δεν υπαρχουν τουλαχιστον 2 οπλουργοι ανα μοναδα για την συντηρηση και την καλη λειτουργεια
ΕΣΤΩ ομως κι αν ακομα ολα αυτα που προανεφερα ξεπεραστουν εχουμε να ξεπερασουμε ακομα ενα μεγαλο εμποδιο .....ποιο ειναι αυτο ??μα φυσικα τα μυαλα καποιων για το αν το νεο τυφεκιο θα ειναι ικανο στο να χειριζετε που αλλου ??στις ασκησεις ακριβειας και στις αποδωσεις τιμων .

Ανώνυμος 28 Μαρτίου 2013 στις 4:23:00 μ.μ. EET  

ενδιαφερον αρθρο...βεβαια η αληθεια ειναι καπου στην μεση (οσον αφορα την αποψη του αθρογραφου και τις αποψεις ορισμενων σχολιαστων απο κατω...).

καταρχην συμφωνω οτι με 500-600 ευρω και με ενα μεγαλο συμβολαιο, παιρνεις νεα τυφεκια...
καλο το g3 αλλα οχι κατι το σουπερ...

απο την αλλη, το 7,62 το θεωρω πολυ καλυτερο διαμετρημα-απο καθε αποψη- απο το 5,56...και το συζηταω με οποιον εχει αντιρηση αυτο...

το 5,56 ειναι μονο για μαχες μεσα σε πολεις για τιποτα ειδικες ομαδες εφοδου τυπου δελτα κτλ...δεν κανει για "αμυντικη" χρηση, διοτι πολυ απλα δεν εχει εχει "ισχυ σταματηματως"...
σε μια αναμετρηση Ελλαδας-τουρκιας στον εβρο πχ, δεν θα ηθελα να εχω 5,56 στα χερια μου...αν επεφτα ομως με αλεξιπτωτο σε καποια τουρκικη κομωπολη στρατιγικης σημασιας που επρεπε ταχεως να καταλαβουμε, τοτε το συζηταμε...
προσωπικα αν ηταν στο χερι μου τι διαμετρηματα θα χρησιμοποιουσε ο Ε.Σ , θα διαλεγα το 7,62 για τα πολυβολα και τα τυφεκια και για τις ειδικες δυναμεις θα επελεγα το grendel δλδ 6 χιλιοστα...
αλλη εναλακτικη θα ηταν να υιοθετηθει μονο το grendel για ολους, και το 7,62 να παραμεινει μονο στα τυφεκια ελευθερων σκοπευτων και στα πολυβολα.

θεωρω το mg3 φανταστικο πολυβολο, παρολου που ουσιαστικα ειναι η "ευνουχισμενη " εκδοση του mg42 οσον αφορα το διαμετρημα. βεβαια δεν θα εβλαπτε να πραγματοποιουνταν και η ιδεα του φιλου που ειπε για τα hk11...επιπλεον δλδ...

σιγουρα τα red dots δεν ειναι κακη ιδεα...αν και ειπαμε, με 600 ευρω θα μπορουσαμε να παρουμε νεα τυφεκια που πιθανοτατα θα ειχαν και τα red dots επανω...η εστω με λιγα χρηματα ακομα...

βασικα για μενα το μεγαλο προβλημα ειναι οτι ο Ελληνικος στρατος στην πλειοψηφια του ειναι ανεκπαιδευτος...
1)δεν ειναι δυνατον να κανεις στην θητεια σου απο 1 εως 4 βολες και να θεωρεισαι εξοικιωμενος με το οπλο...κανω 12 χρονια σκοποβολη με τυφεκια και ακομα μαθαινω.
2)ο τροπος σκοπευσης που "μαθαινουμε" στον στρατο ειναι για γελια και εντελως λαθος...
3)ο τροπος που γινεται η βολη ειναι λαθος. δεν ειναι δυνατον να ριχνει ο φανταρος και ο ο λοχιας να του χτυπαει το κρανος για να τελειωνει πιο γρηγορα την ...τυπικη βολη...αυτα ειναι καραγκιοζιλικια!!!
4)δεν ειναι δυνατον μια χωρα σαν την Ελλαδα με τους τοσους κινδυνους, να μην εχει υιοθετησει ακομα το ελβετικο δογμα...

ειμαστε για γελοια και για κλαματα στον τομεα αυτο...δυστυχως :(

Ανώνυμος 28 Μαρτίου 2013 στις 4:29:00 μ.μ. EET  

και κατι ακομα...
το βαρος ειναι ενα θεμα οκ...αλλα οταν ειχες ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ με τα fn...και τωρα καθομαστε και συζηταμε αν το red dot θα αυξησει το βαρος...και αν το 7,62 θα αυξησει το βαρος εναντι του 5,56...δλδ ελεος παιδια...για στρατιωτες μιλαμε οχι για λουλουδες...το μονο πραγματικο θεμα οσον αφορα τα διαμετρηματα ειναι οτι με το 5,56 μπορεις να κουβαλας παραπανω πυρομαχικα λογο χωρου...

νομιζω οτι το grendel λυνει ολα τα προβληματα αυτα...και stopping power εχει σε αντιθεση με το αστειο 5,56...και ανακρουση πολυ δεν εχει...και σε βαρος και χωρο κερδιζεις και δεν "κλωτσαει " οσο το 7,62 και ευθυβολο ειναι σαν το 7,62 αλλωστε...και και και...
το μονο προβλημα ειναι οτι ολοι οι νατοικοι πιαστηκαν κοροιδα τοσα χρονια με τα 5,56 και τωρα θα δυσκολευτουν να αλλαξουν σε grendel. η αμερικη νομιζω οτι θα το κανει αρκετα συντομα...

Ανώνυμος 28 Μαρτίου 2013 στις 5:44:00 μ.μ. EET  

κατι ακομα...γιατι βλεπω γραφετε πολλα για ταλιμπαν, για αφγανισταν για καλασνικοφ και για μ4...

οι αμερικανοι στο αφγανισταν δεν τις ετρωγαν απο τα καλασνικοφ παιδες...τις ετρωγαν απο κατι ντραγκουνωφ απο βολες 1000 μετρων. ναι καλα ακουσατε. βολες 1000 μετρων!

οι .."απλυτοι" βλεπετε..η μαλλον ορισμενοι εξ αυτων, ειχαν αυτοεκπαιδευτει παρα πολυ καλα σε βολες μεγαλης αποστασεως με τα ντραγκουνωφ, χρονια πριν εισβαλουν οι αμερικανοι!
για να τελειωνουμε με το διαμετρημα...το καθε διαμετρημα εχει την χρησιμοτητα του (γιαυτο και υπαρχει), τα πλεονεκτηματα και τα μειονεκτηματα του. το 5,56 ΔΕΝ ειναι ενα διαμετρημα με το οποιο πας στο αφγανισταν να πολεμησεις με "κατσικια" που σε λιανιζουν απο 1000 η 800 η ακομα και 400 μετρα. πολυ απλα ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ.
τωρα αν δεν το καταλαβαινετε...προβλημα σας.

το επιχειρημα "οι δυτικοι στρατοι προτιμουν τοσα χρονια το 5,56" ειναι φαιδρο.
το ΓΙΑΤΙ το προτιμουν, δεν εχει καμια σχεση με το αν πραγματικα κανει. το γιατι το προτιμησαν καπιοι καπου καποτε, ναι εχει μια λογικη. το γιατι το "προτιμουν" ακομα ομως, δεν συμβαινει για τους λογους που νομιζετε αλλα για τα φραγκα.
δεν μπορει ενα διαμετρημα να κανει και για "αμυντικες" βολες και για επιθετικες και για ανοιχτο "τερεν" και για πολη και για να πολεμησεις ατακτους και τακτικο στρατο κτλ κτλ κτλ
το grendel γιαυτον ακριβως τον λογο βγηκε. γιατι σε μεγαλο βαθμο συνδιαζει πλεονεκτηματα των αλλων 2 κυριων διαμετρηματων και μπορει να χρησιμοποιηθει αξιοπρεπως σε πολλα διαφορετικα "τερεν" καταστασεις και διαφορετικους πολεμους
το 5,56 αν δεν υπηρχε το θεμα φραγκα στην μεση, θα ηταν ηδη παρελθον. εκτος απο τις ειδικες δυναμεις και εκει παιζεται...θεωρω οτι το grendel θα ηταν και στις ειδικες δυναμεις καλυτερο.

ξαναλεω, ο μεσος Ελληνας (γιατι μας ενδιαφερει τι κανουμε εμεις και οχι οι αμερικανοι η καποιος αλλος) στρατιωτης, που θα αμυνθει στον εβρο, θα ειναι πιο ασφαλης με 7,62 παρα με το νεροπιστολο το 5,56...

ξερετε, το νατο τελευταια πολεμησε σχεδον αποκλειστηκα απεναντι σε ανθρωπους των σπηλαιων...να το πω απλα, εισεβαλε στο αφγανισταν και στο διελυμενο ιρακ...και πριν απο αυτα, στο βιετναμ...
η Ελλαδα αν κανει πολεμο με την τουρκια, δεν θα πολεμησει με εναν στρατο κατωτερα οργανωμενο η κατωτερα εξοπλισμενο, αλλα με εναν στρατο αστακο...
και ο πολεμος που θα κανουμε-κακα τα ψεμματα- θα ειναι αμυντικος.
αρα, αυτα που κανουν οι αγγλοαμερικανοι απεναντι στους υποαναπτικτους ταλιμπαν κτλ δεν εχουν εφαρμογη εδω...
εδω θελεις ισχυρα οπλα με μεγαλυ δυναμη πυρος, stopping power και στρατο πολυ καλα εκπαιδευμενο.
οχι στρατο που κανει 4 βολες και μετα 14 μηνες καθαριζει πατατες...

ειπε και ενας φιλος κατι για σχολη ελευθερων σκοπευτων...
χαχαχα εδω γελαμε...
μακαρι φιλε...και γω μαζι σου...παντως μεχρι το 2002 που θυμαμαι, οι ελαχιστοι ελευθεροι σκοπευτες που ειχαμε (κατι αξιωματικοι των ειδικων δυναμεων) πηγαιναν στον μελα δρυμο για 6μηνη εκπαιδευση...
τουφεκια ελευθερων σκοπευτων δεν υπηρχαν...
χαλια δλδ η κατασταση.
τωρα εχουμε τα barret...οκ...αντιαρματικα τυφεκια.
τιποτα σε 7,62 εχει ο Ε.Σ? κατι του στυλ accuracy international πχ ...η sakko...?
ειλικρινα δεν ξερω. φανταζομαι πως οχι ε?...
δραμα η κατασταση
φανταστειτε να ειστε τουρκος φανταρος...να υπηρετειτε σε εναν στρατο καλοεξοπλισμενο με ψηλο ηθικο (γιατι τους εχουν φουσκωσει τα μυαλα οτι ειναι ανικητοι κτλ) και να εχεις 3πλασια αρματα απο τους ελληνες, στους οποιους προκειται να εισβαλεις...και να εχεις και 4πλασια νουμερα ως στρατος...και φανταστειτε να εχεις να αντιμετωπισεις ελληνες στρατιωτες που θα αμυνονται με 5,56...
εγω αν ημουν στην θεση των μογγολων δεν θα ανησυχουσα και πολυ παντως...
παιδια, τα 5,56 οπως λεει και ο προβοκατρας? (νομιζω αυτος το ειπε), ειναι για ειδικες δυναμεις που επιχειρουν μεσα σε πολεις...δεν ειναι για κατι αλλο

φιλικα Κωστας

Ανώνυμος 29 Μαρτίου 2013 στις 12:23:00 π.μ. EET  

κατι για μακεδονικες φαλαγγες που ειδα και για ρωμαιους...

οι φαλαγγες μας ηττηθηκαν για 2 λογους. ο ενας ηταν οι συνεχομενες αλληλοπροδοσιες και αλλαγες συμμαχων και το ηθικο των στρατιωτων...ο δευτερος ηταν οτι στην μαχη της πυδνας το εδαφος ηταν τετοιο που οι μακεδονικες φαλαγγες δεν μπορεσαν να αναπτυχθουν. οι ρωμαιοι ειχαν εξασκηθει στην ενας προς ενα μαχη με σπαθια. ηταν πιο ευελικτοι και μολις η φαλαγγες αρχισαν να σπανε, στην ημιορεινη περιοχη, οι ρωμαιοι απεκτησαν πλεονεκτημα.

οσο για το πιλουμ που ειπε ενας φιλος, οι ρωμαιοι δεν το δημιουργησαν για τους Ελληνες της magna grecia. ουτε στον υπνο τους δεν μπορουσαν να διανοηθουν αυτοι οι ημιβαρβαροι μακρινοι συγγενεις μας (βιργιλιος) οτι θα εισβαλουν ποτε σε ελληνικες πολεις, ειδικα στην μητροπολιτικη Ελλαδα...
το πιλουμ το εφτιαξαν για τους γαλατες γειτονες τους


τωρα για να επανελθουμε στα τυφεκια...
οι ραβδωσεις της κανης ενος τυφεκιου, παραμενουν σε αριστη κατασταση μεχρι περιπου να ριξουν 10000 σφαιρες...
οχι οτι μετα οι κανες αυτες δεν ειναι αξιοπιστες, απλα δεν ειναι τοσο ευθυβολο το οπλο οσο ηταν αρχικα.
λεμε καμια φορα οτι οι φανταροι ευθυνονται για το οτι τα g3 δεν ειναι ευθυβολα..οτι τα κακομεταχειριζονται κτλ...
ναι ισχυει. αλλα επισης ισχυει ο αριθμος των βολων που εχουν κανει...και η συντηριση που τους κανουμε...αυτα τα 3 μαζι μας δινουν το αποτελεσμα...

παντως ρε παιδια τι καθομαστε και συζηταμε...καποια πραγματα ειναι κωμικοτραγικα...επιτρεπεται να υπαρχει στον Ε.Σ ακομα στο 2013 bren???
καπου ελεος δηλαδη...ελεος!
bren? οι γεμιστηρες τους ειναι ολοι για πεταμα υποψιν. ριχνουν 303 british, δλδ 3ο διαμετρημα για τον ελληνικο στρατο...(το λεω επειδη καποιος προτεινε να τα χρησιμοποιει το εφεδρικο πεζικο)...εδω θα μου πειτε μεχρι το 2005 χρησιμοποιουσαμε ακομα και τα garand... και μετα κοροιδευουμε τους βουλγαρους(οι οποιοι ειχαν καλασνικοφ απο το 63)...και καθομαστε και λεμε για αναβαθμιση των g3 κτλ...τι αναβαθμιση ρε παιδια...ας κρατησουμε οσα ειναι σε αξιοπρεπη κατασταση για ορισμενες μοναδες και το υπολοιπο στρατευμα να παρει νεο τυφεκιο. απλα πραγματα. και μην πει κανεις για την οικονομικη κριση...αμα θελουν λεφτα βρισκονται. οταν κινδυνευει η ιδια σου η υπαρξη ολα τα αλλα πανε περιπατο. δεν υπαρχει επιλογη σε αυτο.η επιβιωση ειναι μονοδρομος. ας κοψουν απο αλλου δεν με νοιαζει. ας κοψουν τον λαιμο τους

Ανώνυμος 3 Αυγούστου 2013 στις 9:15:00 μ.μ. EEST  

Καλα θα ηταν ο στρατιωτης σημερα να μην τελειωνει το στρατο βγαζοντας τις υπηρεσιες των ΕΠΟΠ και να κανει πραγματικη εκπαιδευση.Ειμαι 5 μηνες μεσα και εχω μαθει τελεια να σφουγγαριζω και να κοβω ντοματες.Α και να καθομαι 3 ωρες την φορα και 8 ωρες συνολικα την ημερα με αυτες τις σαπιες αρβυλες που μου εχουν κανει τα ποδια πουρε και ενα Μ71 που κουναει περα δωθε οταν περπαταω σαν βαρκα.

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2016 στις 8:52:00 π.μ. EET  

Θα με ενδιέφεραν ιδιαίτερα οι απόψεις σας σήμερα, μετά από 2,5 έτη.
Αν και πλέον πιστεύω ότι δεν υπάρχουν θέματα επιλογών νέου υλικού, μόνο αξιοποίησης του ήδη υπάρχοντος υλικού και εξέτασης άλλων παραγόντων π.χ. αύξησης των ικανοτήτων του προσωπικού.
:-)

Unknown 24 Μαΐου 2016 στις 9:36:00 μ.μ. EEST  

Ένσταση , ένσταση , ένσταση .

Όταν ο Στρατός μελέτησε τον τύπο του τυφεκίου που έπρεπε να πάρουμε ήταν εντώς αξιολόγησης και το Μ16 . 5.56 , ελαφρυ , μπλα , μπλα , μπλα

Ξεχνάτε πολλά .

Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ Ε.Σ. ΕΙΝΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΗ

Πράγμα που σημαίνει οτι ο στρατιώτης θα χωθεί στο όρυγμα για να πολεμήσει . Θα στήσει ίσως και τον δίποδα . Αντίο βάρος !

Τι σημαίνει δεν μπορεί να σηκώσει ένα όπλο 4 κιλά με τις σφαίρες . Κάθε μέρα γυμναστική , σωματική βελτίωση που το ξεχάσαμε . Κάναμε τον στρατιώτη σκοπετάνθρωπο . Στους σύγχρονους στρατούς τους βάζουν μέχρι και σε γυμναστήριο να πάνε με μηχανήματα και βαράκια για να βελτιωθούν σωματικά . Εδώ στην Ελλάδα αγκαρίες , σκοπιές , ανοησίες , καραβανάδες .
Το κοντάκι του G3Α4 είναι πραγματικά απο τα πιο βολικά τα οποία μπορουν να παραμετροποιηθούν με μηδενικό κόστος . Τα κοντάκια τύπου Crane Stock έχουν πολλαπλές θέσεις . Εαν πάρουν τους βραχίωνες του κοντακίου του Α4 και απλά τους πάνε στην φρέζα , το κοντάκι θα αποκτήσει 3-4 επιπλέον θέσεις κλειδώματος βολικό για κάθε ύψος . ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ !

Αν κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν στον στρατό δεν είναι τα G3 . Μια συντήρηση ναι .
-- Μαυρα απαίσια άρβυλα -- Μόνο για ταγματικές - ταξιαρχικές κάνουν . Οι Αμερικάνοι - Ρώσσοι - Αγγλοι το γυρίσανε στα επιχειρεσιακά μποτάκια !
-- Ηλίθιο Μ71 . Ενα ρημάδι σακίδιο 50 λίτρων φοριέται πιο εύκολα , χωράει περισότερα πράγματα και δεν σε εμποδίζει στις κινήσεις !
-- Εαν ενας στρατιώτης θέλει να φέρει απο έξω μπουφάν , άρβυλα , η ακόμα και ρημάδια γυαλιά ηλίου , να τα φέρει αρκεί να πληρούν οπτικές και ποιοτικές προδιαγραφές .
Ποιός ανόητος επιτελάρχης δεν μπορεί να δεί ότι πλέον όλοι οι στρατιώτες στο εξωτερικό φοράνε γυαλιά ηλίου - προστασίας που βοηθάει και στην έντονη ηλιοφάνεια και στην προστασία των ματιών απο σωματίδια .

Είμαστε 500 χρόνια πίσω παλιοκαραβανάδες !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP