Τουρκικά πυρά πυροβολικού προς τη Συρία σε απάντηση της επίθεσης με όλμο

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού στόχους μέσα στη Συρία το απόγευμα της Τετάρτης, σε απάντηση στον βομβαρδισμό τουρκικού χωριού στη μεθόριο ο οποίος προκάλεσε το θάνατο πέντε μελών μίας οικογένειας, ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Άγκυρα.

Όπως διευκρινίστηκε, το πυροβολικό έπληξε στόχους «σε σημεία στη Συρία που εντοπίστηκαν με ραντάρ, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής». Η Τουρκία, προστίθεται, «ποτέ δεν θα αφήσει αναπάντητες τέτοιου είδους προκλήσεις κατά της εθνικής ασφάλειας από το συριακό καθεστώς». Η οβίδα από το συριακό έδαφος (συγκεκριμένα από το Ταλ-αλ-Αμπιάντ που είναι μόλις ένα χιλιόμετρα μακριά από την τουρκική κωμόπολη) και μάλλον από τις κυβερνητικές δυνάμεις έπληξε κατοικία στη μεθοριακή κωμόπολη Ακτσάκαλε στη νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώνοντας μία μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της.

Υπάρχουν κι άλλοι τραυματίες, μεταξύ των οποίων παιδιά, είπαν μάρτυρες. Η κωμόπολη πλήττεται τακτικά το τελευταίο διάστημα από αδέσποτες σφαίρες και οβίδες που εκτοξεύονται στις μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Μπασάρ αλ- Άσαντ και των Σύρων αντικαθεστωτικών κοντά στη μεθόριο, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν θύματα.
Η Συρία εξέφρασε πάντως τα συλληπητήριά της για τους θανάτους και υποστηρίζει ότι ερευνά το περιστατικό.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι συνεδριάζει εκτάκτως η τουρκική ηγεσία υπό τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για να εκτιμήσει την κατάσταση ενώ προς τη μεθόριο κινούνταν στρατιωτικές μονάδες, όπως ανέφερε στο δικτυακό της τόπο η Hurriyet.

Για «πολύ σοβαρό επεισόδιο που ξεπερνά τα όρια» είχε κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, λέγοντας ότι η Συρία πρέπει να λογοδοτήσει και να δοθεί απάντηση στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, που σύστησε αυτοσυγκράτηση αλλά και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, και τον διεθνή μεσολαβητή για τη Συρία Λακχντάρ Μπραχίμι.

Μετά από αίτημα της Άγκυρας, αργά την Τετάρτη συνεδρίασαν τα μέλη του ΝΑΤΟ με αφορμή το περιστατικό και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 για απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της ασφάλειάς του. Στην ανακοίνωση, μετά από μία πολύ σύντομη συνεδρίαση, το ΝΑΤΟ ζήτησε την άμεση διακοπή των επιθετικών πράξεων κατά της Τουρκίας από τη Συρία, πράξεων που συνιστούν «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου». Η Συμμαχία επισήμανε ότι βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας. «Όλοι οι σύμμαχοι καταδίκασαν το επεισόδιο» και διατύπωσαν «ένα απερίφραστο μήνυμα υποστήριξης στην Τουρκία», η οποία αποτελεί μέλος της συμμαχίας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Το ζήτημα τέθηκε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο αναμένει πλέον επιστολή της Τουρκίας για το επεισόδιο, προτού εξετάσει τις πιθανές του κινήσεις.

(Με στοιχεία από Newsroom ΔΟΛ)

Σημ Εν κρυπτώ: Βίντεο αμέσως μετά το πλήγμα στο Τουρκικό χωριό, μπορείτε να δείτε εδώ:

11 σχόλια:

Ανώνυμος 4 Οκτωβρίου 2012 στις 9:33:00 π.μ. EEST  

Καλοστημένη προβοκάτσια, όπως συνέβη και με τον όλμο στην αγορά του Σεράγεβο, για να αρχίσει η τουρκία τις επιθετικές της ενέργειες!
Από τη στιγμή που το ρεπορτάζ αναφέρει ότι κωμόπολη πλήττεται τακτικά το τελευταίο διάστημα από αδέσποτες σφαίρες και οβίδες που εκτοξεύονται στις μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Μπασάρ αλ- Άσαντ και των Σύρων αντικαθεστωτικών κοντά στη μεθόριο, τα "γεράκια" άρπαξαν την ευκαιρία!

Γιάννης

Ανώνυμος 4 Οκτωβρίου 2012 στις 9:41:00 π.μ. EEST  

Γιατί κάτι μου λέει πως η επίθεση με όλμο είναι προβοκάτσια; Μήπως η συριακή αντίσταση είναι με την πλάτη στον τοίχο και θέλει να εμπλέξει και τη Τουρκία; Το σενάριο αυτό το είχαμε ξαναδεί και παλιότερα με την έκρηξη βλήματος όλμου στην αγορά του Σεράγεβο.

Alexandros 4 Οκτωβρίου 2012 στις 12:02:00 μ.μ. EEST  

Με αφορμή αυτό το δημοσίευμα, θα ήθελα να γράψω πως οι μάσκες πέφτουν, ασχέτως με το αν είναι προβοκάτσια η όχι το συγκεκριμένο περιστατικό, είναι πάντως ολοφάνερο πως η Τουρκια συνεργάζεται με την Al kάιντα, όπως κάνει και το ΝΑΤΟ και επισήμως πλέον. Για όλες τις βομβιστικες επιθέσεις στη Syria υπεύθυνη είναι η Al kάιντα, για τις πυρκαγιές στα dasi των Μεσογειακών χωρων υπεύθυνη είναι η Al kάιντα, ενώ αν το συνδυάσουμε με τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας, η Τουρκια μάλλον έκαψε την Ελλάδα μέσω της Al kάιντα, όπως και καίει και τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες για οικονομικούς λόγους. Αυτά και καλή επιτυχία στα φυντάνια των υπουργείων μας, που περιμένουν την FSB να τους πει αυτά που έπρεπε να ξέρουν και αν τα ξέρουν γιατί τα κρύβουν?

Fidei Defensor 4 Οκτωβρίου 2012 στις 1:05:00 μ.μ. EEST  

Φυσικά και είναι προβοκάτσια. Άμα δεν ήταν το ΝΑΤΟ δε θα κρατούσε τη στάση που κράτησε. Το ίδιο ίσχυσε και για το RF-4E που έριξαν οι Σύριοι.

Ανώνυμος 4 Οκτωβρίου 2012 στις 2:38:00 μ.μ. EEST  

Οπως και να χει για ακομη μια φορα οι απεναντοι μας δειχνουν ποσο ετοιμοπολεμοι ειναι σε σχεση με εμας που ουτε την εισοδο του υπουργειου εθνικης αμυνας δεν μπορεσαμε να κρατησουμε.....

Ανώνυμος 4 Οκτωβρίου 2012 στις 4:01:00 μ.μ. EEST  

@4 Οκτωβρίου 2012 2:38:00 μ.μ. EEST

ετοιμοπόλεμη με πλάτη το νάτο είναι και η ισλανδία

μηδενιστής

enkripto 4 Οκτωβρίου 2012 στις 6:23:00 μ.μ. EEST  

Σύμφωνα με την Μιλιέτ, την επίθεση πραγματοποίησαν α/κ πυροβόλα Φιρτίνα της 20ης ΤΘΤ, υπομονάδες της οποίας πιθανότατα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή

Φτωχός και μόνος καόυ - μπόυ 5 Οκτωβρίου 2012 στις 1:35:00 π.μ. EEST  

Με Firtina έριξαν;, Ωχ, φαντάζομαι, τα στρατόπεδα σημάδευαν, άμαχους σε κανένα χωριό θα τσάκισαν...

enkripto 5 Οκτωβρίου 2012 στις 1:49:00 π.μ. EEST  

o εντοπισμός έγινε με TPQ-36, ρίξανε περίπου 50 βλήματα στην πόλη Τελ Αμπιγιαντ, απέναντι από το Ακτσάκαλε

Ανώνυμος 5 Οκτωβρίου 2012 στις 9:56:00 π.μ. EEST  

TPQ-36 + φιρτίνα! χαχαχαχαχαχαχα

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 6 Οκτωβρίου 2012 στις 11:03:00 μ.μ. EEST  

Μη μπερδευόμαστε, το TPQ36 δεν είναι TPQ37 που αγόρασε με το έτσι θέλω ο Τσοχατζόπουλος (το γιατί όλοι το μαντεύουμε)και αποτυγχάνει στην ανίχνευση βλημάτων τρεις στις τέσσερις φορές. Η εικόνα του TPQ36 είναι αντίθετα θετική. Δεν είναι ARTHUR αλλά κάνει τη δουλειά του. Όσο για τα Firtina είχαν παλιότερα σοβαρά προβλήματα ευστοχίας. Τώρα δεν ξέρω αν υφίσταται ακόμη το πρόβλημα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP