Ερμηνεύοντας την Πραξούλλα-Παραφράζοντας τον Ρέιγκαν

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

του Ευστάθιου Παλαιολόγου

Σε πρόσφατη τηλεοπτική της εμφάνιση η κυρία Πραξούλλα Αντωνιάδου σέρβιρε την γνωστή καραμέλα, μα θα στείλουμε τα παιδιά μας στον πόλεμο, να τα σκοτώσει ο Αττίλας;! Όχι, πρέπει να λύσουμε το κυπριακό πάση θυσία. Αυτά που προτείνουν οι «απορριπτικοί» (βλέπε Λιλλίκας, τασσικό ΔΗΚΟ) μας ωθούν σε νέα ’74... Είναι το χιλιοειπομένο από την λεγόμενη σχολή των ρεαλιστών «Δηλαδή τι θέλετε, να κάνουμε πόλεμο;».

Θα αφήσω τον Ρέιγκαν να τους απαντήσει. Ας μου επιτρέψει να παραφράσω τα λόγια του. Αυτό που μας προτείνετε κυρία Πραξούλα και λοιποί «ρεαλιστές»(ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ) είναι η πολιτική του κατευνασμού. Ο εξευμενισμός του Θηρίου με ότι ζητήσει για να μης μας κάνει άλλο κακό. Ότι αν πάρει η Τουρκία όλα όσα ζητά θα μάθει στο τέλος να μας αγαπά. Λένε ότι οι «απορριπτικοί» προτείνουν απλοϊκές λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα και τους κολλούν την πινακίδα του πολεμοχαρή. Ίσως. Ίσως οι λύσεις να είναι απλές. Δύσκολες αλλά απλές.


Δεν μπορείς να εξαγοράσεις την ελευθερία και την ασφάλεια. Δεν μπορούμε να διαπράξουμε μια τόσο μεγάλη ατιμία όπως να πούμε στους πρόσφυγες και τους εγκλωβισμένους και στους συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων, παρατείστε τα όνειρα σας για ελευθερία και δικαιοσύνη διότι εμείς είμαστε πρόθυμοι, προκειμένου να σώσουμε το τομάρι μας, να έρθουμε σε οποιαδήποτε συμφωνία με τον φονιά και τον δεινάστη σας.

Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Δεν υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στην επιλογή μεταξύ του πολέμου και της ειρήνης. Υπάρχει όμως μόνο ένας εγγυημένος τρόπος να επιτύχεις την ειρήνη, και μάλιστα στο επόμενο δευτερόλεπτο. Να παραδωθείς!

Ασφαλώς υπάρχει κίνδυνος σε οποιαδήποτε επιλογή κάνεις πέραν της παράδωσης. Όμως, μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει αν ακολουθήσεις την πολιτική του κατευνασμού. Η πολιτική του κατευνασμού δεν είναι η επιλογή μεταξύ πολέμου και ειρήνης, αλλά αγώνα και υποδούλωσης. Αν συνεχίσουμε με την πολιτική του κατευνασμού και της υποχώρησης στην κάθε απαίτηση των Τούρκων στο τέλος θα έρθουμε αντιμέτωποι με την τελική επιλογή, το τελεσίγραφο. Και τότε; Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι όταν έρθει εκείνη ώρα, του τελεσίγραφου, η υποδούλωση μας θα είναι εθελοντική, διότι μέχρι τότε θα έχουν καταφέρει να μας εξασθενήσουν ηθικά, πνευματικά, οικονομικά, θα έχουν καταφέρει να εξαλείψουν κάθε ικμάδα αγωνιστικότητας. Και το γνωρίζουν αυτό διότι ακούν από ανάμεσα μας τις φωνές των «ρεαλιστών», της «λύσης με κάθε θυσία», το «καλύτερα Τούρκος παρά νεκρός», ή, το «προτιμώ να ζώ γονατιστός παρά να πεθάνω όρθιος». Και σε αυτά κρύβεται ο πραγματικός κίνδυνος του πολέμου. Διότι αυτές οι φωνές δεν εκφράζουν όλους μας.

Οι πιο πολλοί από εμάς γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ζωή τόσο όμορφη και ειρήνη τόσο γλυκιά που να αξίζει τα δεσμά της σκλαβιάς. Αν δεν υπάρχει τίποτα στη ζωή που να αξίζει αγώνα και θυσία πότε ξεκίνησε να ισχύει αυτό; Μόνο ενώπιον του σημερινού εχθρού; Μήπως οι Μαραθωνομάχοι έπρεπε να υποχωρήσουν βλέποντας την Περσική στρατιά; Μήπως θα έπρεπε ο Λεωνίδας να παραδώσει γη και ύδωρ; Ο Παλαιολόγος μήπως θα έπρεπε να επιλέξει την φυγή στην Πελοπόννησο; Οι αγωνιστές του 1821, του 1912, του 1940, του 1955; Οι αγωνιστές της μακραίωνης ιστορίας μας δεν ήταν ηλίθιοι, ούτε και πολεμοχαρείς. Οι τιμημένοι μας νεκροί δεν έχυσαν μάταια το αίμα τους. Που βρίσκεται λοιπόν ο δρόμος της ειρήνης. Τελικά η απάντηση είναι απλή.
Όλοι μας να βρούμε το θάρρος να δηλώσουμε στους εχθρούς μας, «υπάρχει ένα τίμημα το οποίο δεν θα καταβάλουμε», «υπάρχει μια γραμμή την οποία δεν θα σας επιτρέψουμε να διαβείτε». Ειρήνη μέσω της ισχύος. Ισχύς διπλωματική, ισχύς στρατιωτική, ισχύς οικονομική. Αλλά και ισχύς ηθική και ισχύς στην παιδεία.

Είτε θα διαφυλάξουμε την Πατρίδα για τους απογόνους μας με κάθε κόστος είτε θα καταδικάσουμε τα παιδιά μας στο σκοτάδι και την σκλαβιά.

Ο Ουϊνστον Τσώρτσιλ είχε πεί ότι όλα τα μεγάλα πράγματα της ζωής είναι και απλά και τα πιο πολλά μπορείς να τα περιγράψεις με μια μόνο λέξη. Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Τιμή, Αξιοπρέπεια, Καθήκον, Ελπίδα.

Ευστάθιος Παλαιολόγος

8 σχόλια:

Alexandros 18 Οκτωβρίου 2012 στις 11:59:00 π.μ. EEST  

Είχα παρα πολύ καιρό να διαβάσω άρθρο άποψης με το οποιο να συμφωνώ ολοκληρωτικά και πραγματικά να με εκφράζει!

Γιώργος Χαρκοφτάκης 18 Οκτωβρίου 2012 στις 3:31:00 μ.μ. EEST  

Έχω συζητήσει με ανθρώπους οι οποίοι υποστηρίζουν τον ειρηνισμό με κάθε τίμημα και το πιστεύουν ειλικρινά. Η εμπειρία μου λέει ότι πιο εύκολα θα σβήσεις τον ήλιο παρά θα τους πείσεις με λογικά επιχειρήματα για το αντίθετο. Η βάση τους είναι περισσότερο συναισθηματική. Το σημαντικό είναι να μην αποκτήσουν πολιτική ισχύ, γιατί τότε οι σκέψεις (και ο αφοπλισμός) θα γίνουν πράξεις.

Ανώνυμος 18 Οκτωβρίου 2012 στις 4:50:00 μ.μ. EEST  

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ιερό απο τον ειρηνισμό. Αρκεί να τον πιστεύει και ο τύπος με το πιστόλι απέναντι.

μηδενιστής

NF 18 Οκτωβρίου 2012 στις 7:14:00 μ.μ. EEST  

Η Πραξουλα προερχεται απο το ΑΚΕΛ. Τι περιμενατε; Θα γραψω αργοτερα περισσοτερα για την κυρια.

Η Κυπρος δεν εχει κανενα λογο να υποκυψει τωρα στους Τουρκους. Η γεωπολιτικες ισορροπιες στην Ανατολικη Μεσογειο αλλαξαν και ο χρονος δουλευει πλεον υπερ ημων,ασχετα αν οι Τουρκοι και οι απο εδω συνοδοιποροι τους δεν το καταλαβαν. Η συμμαχια με το Ισραηλ αλλαξε τα παντα.

flanker7 18 Οκτωβρίου 2012 στις 10:01:00 μ.μ. EEST  

Η Πραξούλα είναι ΕΔΗ, όχι ΑΚΕΛ, αλλά δεν έχει και πολύ σημασία. Εγώ πιστεύω ότι οι "ρεαλιστές" πάσχουν από... έλλειξη ρεαλισμού, και δειλία ίσως. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, διότι η άλλη εξήγηση που δείνω είναι να εξυπηρετούν συγκεκριμένη αντζέντα, να γνωρίζουν δηλαδή το επικίνδυνο των θέσεων τους αλλά να επιμένουν σε αυτές εξυπηρετώντας αλλότριους σκοπούς και στόχους

Ανώνυμος 19 Οκτωβρίου 2012 στις 4:01:00 μ.μ. EEST  

η πραξουλλα η και η καθε πραξουλλα τα πιστευω τισ να τα κρατει για τον εαυτο τους!
αν θελουν να ζησουν αδερφικα με τουσ τουρκουσ να πανε στην τουρκια και να μας παρετησουν!!
η ηττοπαθεια εννα μας φαει , ο τουρκος δεν καταλαβη απο ειρηνη μονο απο την δυναμη των οπλων !!...
αν πουν και καμουν κανενα θερμο επεισοδειο η ακομα και απελαση σε νησι η στην κυπρο, να βγουν να τους υποδεχτουν με τριανταφυλλα !
... εμας, αν μας αφησουν ,εννα κανουμε το καθηκον μας!
ενας κυπριος

NF 19 Οκτωβρίου 2012 στις 8:52:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητε Κυπριε, δεν ειναι μονο η Πραξουλα. Α(υ)νανιστές δυστυχως υπαρχουν πολλοι, ακομα και στην Κυπριακη Δεξια , με πρωτο και καλυτερο τον προεδρο του ΔΗΣΥ Νικο Αναστασιαδη!

Ανώνυμος 20 Οκτωβρίου 2012 στις 4:27:00 μ.μ. EEST  

...για τον ραγιά

"Ραγιάς, είναι εκείνος που τρέμει από φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του. Εκείνος που κάνει τον ψόφιο κοριό, για να μην τον πατήσουν. Τη δε ραγιαδοσύνη του, την ονομάζει αναγκαία φρονημάδα."

Ίων Δραγούμης

...περίπου, από μνήμης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP