Εξηγήσεις απαιτεί η Ρωσία από την Άγκυρα για την κράτηση του αεροπλάνου προς τη Συρία

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012


Φωτογραφία AFP
Η Μόσχα «απαιτεί εξηγήσεις» από την Τουρκία για την κράτηση του ρωσικού αεροπλάνου που είχε κατεύθυνση την Συρία, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στην κίνηση των τουρκικών αρχών να προσγειώσουν στην Άγκυρα ρωσικό αεροπλάνο με 30 επιβάτες που θεωρούσε «ύποπτο» για μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στον Άσαντ. Έντονη η αντίδραση και της Συρίας, που χαρακτήρισε «αεροπειρατεία» το περιστατικό.

Η Τουρκία, τονίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, έθεσε σε κίνδυνο τους 30 επιβάτες της πτήσης. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η Άγκυρα αρνήθηκε να επιτρέψει στο ρωσικό διπλωματικό προσωπικό να έχει επαφή με τους 17 Ρώσους υπηκόους που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Πηγή στη ρωσική υπηρεσία εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού είχε αρνηθεί νωρίτερα ότι το αεροπλάνο μετέφερε εξοπλισμό. Η Τουρκία από την πλευρά της υποστήριξε ότι έπραξε σύννομα, έχοντας δικαίωμα να ερευνά αεροσκάφη που θεωρεί ότι μεταφέρουν ύποπτο φορτίο.

Έντονα είχε ήδη αντιδράσει και η Δαμασκός, δείχνοντας πως η υπόθεση μπορεί να ρίξει λάδι στη φωτιά των ήδη τεταμένων σχέσεων με την Άγκυρα: Ο Σύρος υπουργός Μεταφορών κατηγόρησε την Τουρκία για «αεροπειρατεία που αντιβαίνει στις συνθήκες πολιτικής αεροπορίας».

Το βράδυ της Τετάρτης, πολεμικά της τουρκικής αεροπορίας συνόδευσαν το αεροσκάφος Airbus A320 από τη Μόσχα με προορισμό τη Δαμασκό στο αεροδρόμιο της Άγκυρας λόγω υποψιών πως μετέφερε εξοπλισμό προς στήριξη του Άσαντ.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μέρος του φορτίου του αεροσκάφους κατασχέθηκε από τις τουρκικές Αρχές. Τα ξημερώματα, επιτράπηκε η απογείωση του αεροσκάφους.

Ο Νταβούτογλου δεν ανακοίνωσε τι είδους φορτίο εντοπίστηκε στο αεροσκάφος. Νωρίτερα, τουρκικά ΜΜΕ είχαν κάνει λόγο για αριθμό κιβωτίων με επικοινωνιακό εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Πηγή Τα Νέα


2 σχόλια:

Αναδελφος 11 Οκτωβρίου 2012 στις 2:08:00 μ.μ. EEST  

Ο εξαναγκασμος σε προσγειωση επιβατικου αεροσκαφους που προερχοταν απο την Ρωσια, αποτελει προκληση και προσβολη προς την συγκεκριμενη χωρα, καθως υπονοει οτι εκεινη διεξαγει λαθρεμποριο απαγορευμενων υλικων.Πιστευω οτι αυτη η ενεργεια θα εχει ασσυμετρα μεγαλυτερες συνεπειες για την Τουρκια απ'οτι η ανταλλαγη πυροβολικου με την Συρια.Ο καθορισμος η οχι, ημερομηνιας επισκεψης του Πουτιν στην Τουρκια θα μας δωσει μια πρωτη εικονα των αντιδρασεων.

Gor 11 Οκτωβρίου 2012 στις 4:45:00 μ.μ. EEST  

..εγω παλι αν κ θα ηθελα πολυ να ισχυει αυτο που λες Αναδελφε, φοβαμαι οτι δε θα αντιδρασουν ιδιαιτερα.

Μονοι μας μεγαλοποιουμε τη Ρωσια κ μονιμως νομιζουμε οτι ειναι καποια αγριεμενη τρομακτικη 'αρκουδα' που ειναι με το πλευρο μας κ οτι δεν υποστηριζει την Τουρκια κτλ κτλ..

Απλα πιστευουμε κ ελπιζουμε αυτο που θα θελαμε να ισχυει, αλλα η πραγματικοτητα ισως ειναι καπου ενδιαμεσα!

[μακαρι βεβαια να δουμε αντιδραση]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP