Hurricane Mk. IIc vs. Messerschmitt Bf109

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012


Πίνακας Κώστα Καββαδία
Από τον ιστότοπο της ΠΑ:

A) 29/10/1942

Ένδεκα Hurricane της 335 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως πραγματοποίησαν αποστολή κάλυψης της 274 Βρετανικής Μοίρας, στην περιοχή του El Alamein. Ένας από τους Έλληνες χειριστές, ο Ανθυποσμηναγός Ι. Αναγνωστόπουλος, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης εμφανίστηκαν τέσσερα γερμανικά BF 109 και ο ίδιος κατέρριψε ένα από αυτά. Το αποτέλεσμα της αερομαχίας επιβεβαιώθηκε από τις Βρετανικές Αρχές και από τα προκεχωρημένα τμήματα του Στρατού, που είχαν λάβει σχετική πληροφορία. πηγές (1),(3),(4)

B) Στις 29 εκείνου του μήνα απογειώθηκαν 11 αεροπλάνα με επικεφαλής τον Χόνδρο για μια επιθετική περιπολία, «Offensive Sweep» όπως χαρακτηρίζεται. Και να τι έγινε τότε:
«11 αεροσκάφη απογειώθηκαν στις 11:00 ως κάλυψη της Νο. 274 Μοίρας. Τρία ΜΕ επιτέθηκαν από την πλευρά της θάλασσας κατά τη διάρκεια της περιπολίας και άρχισαν να πυροβολούν από τις 1.500 γιάρδες. Ο Ανθσγος Αναγνωστόπουλος ισχυρίζεται ότι προκάλεσε ζημιές σε ένα ΜΕ 109. Την ίδια ώρα 4 ΜΕ.109 περιπολούσαν υψηλότερα. Τα αεροσκάφη μας προσγειώθηκαν στις 12:30».

Ήταν η πρώτη φορά που γινόταν κάτι τέτοιο. Ο πτέραρχος Καρταλαμάκης περιγράφει την αερομαχία αυτή και τη θεωρεί ως την πρώτη ελληνική κατάρριψη στη Μέση Ανατολή.

Βεβαίως θα πρέπει να αναφέρουμε το αεροπλάνο του Αναγνωστόπουλου που ήταν το Hurricane ΙΙc με αριθμό ΒΡ.279.(πηγή 2)

Kαι μια περιγραφή για την κατάρριψη που βασίζεται στα λόγια του τότε Ανθ/γου Ιωάννη Αναγνωστόπουλου για την δημιουργία του παραπάνω πίνακα:

Στις 29 Οκτωβρίου 1942, 11 Hurricanes της 335 Μ.Δ. ενώ πετούν σε αποστολή συνοδείας της 274 Μοίρας δέχονται επίθεση από τέσσερα Me 109. Ο Ανθυποσμηναγός Αναγνωστόπουλος εντοπίζει πρώτος τα 4 απειλητικά στίγματα στον ουρανό, και εκτελεί αμέσως ελιγμό αντεπιθέσεως. Αρχίζει τότε μία άγρια αερομαχία με το τέταρτο Me 109. Αν και ο Γερμανός πλεονεκτεί σε ύψος και ταχύτητα, οι επιθέσεις του αστοχούν. Έτσι ο Αναγνωστόπουλος, εκμεταλλευόμενος την ανώτερη ευελιξία του Hurricane, καταφέρνει μ'έναν απότομο ελιγμό,να φέρει το αεροσκάφος του σε θέση βολής. Τα βλήματα του Ελληνικού αεροσκάφους χτυπούν το Messerschmitt περί την μέση της ατράκτου. Το γερμανικό α/φος χάνεται περιδινούμενο στην πυκνή νέφωση. Αργότερα η κατάρριψη επιβεβαιώθηκε από τις αγγλικές επίγειες δυνάμεις. πηγές (3),(4)

Πηγές:1)http://www.haf.gr/
2)Το Hawker Hurricane στην Ελληνική Αεροπορία
3)"Πρώτη κατάρριψη"
4)Οι καταρρίψεις, οι Έλληνες αεροπόροι και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP