Toυρκία : Αποφάσεις για εξοπλιστικά

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν χθες στην συνεδρίαση της Τουρκικής Εκτελεστική Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK), υπό τον προεδρεύοντα Ταγίπ Ερντογάν. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΘΑ Ismet Yilmaz, ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ Necdet Özel και ο διευθυντής της Υπογραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) Murad Bayar. Στην συνεδρίαση διάρκειας 4 ωρών συζητήθηκε η πορεία εξοπλιστικών προγραμμάτων σε εξέλιξη και η ανάπτυξη νέων τουρκικών αμυντικών συστημάτων. Πιο συγκεκριμένα, ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις :

1) Συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την απόκτηση 4 συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς (Τ-LORAMIDS) για τις ανάγκες της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Για το πρόγραμμα έχουν θέσει υποψηφιότητα οι Raytheon/Lockheed Martin (Patriot PAC-3), η ΕUROSAM (SAMP/T Aster 30), η ρωσική Rosobronexport (S-300) και η κινεζική CPMIEC (HQ-9, αντίγραφο του ρωσικού συστήματος). To συνολικό κόστος του προγράμματος υπολογίζεται στα 4 δις δολάρια.

2) Έναρξη προετοιμασιών για την κατασκευή Τουρκικού διαστημικού κέντρου, με κατάλληλες εξέδρες εκτόξευσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της SSIK απώτερος στόχος είναι η "εκτόξευση δορυφόρου".

3) Έναρξη τροποποιήσεων στο ΜΕΑ Anka, με στόχο την επέκταση της ακτίνας δράσης του και την αύξηση του μεταφερόμενου φορτίου. Δόθηκε το πράσινο φως για την εξέλιξη νέου κινητήρα turboprop από την ΤΑΙ έτσι ώστε το σύνολο των υποσυστημάτων του αεροχήματος να είναι τουρκικής κατασκευής.

4) Έναρξη του προγράμματος σχεδίασης Πλοίου Γενικής Υποστήριξης για τις ανάγκες του Τουρκικού Ναυτικού.

5) Έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού των περιπολικών SAR-33 της Τουρκικής ακτοφυλακής.

6) Έναρξη ανάπτυξης Εξομοιωτή κατάδυσης υποβρυχίων από την εταιρία Havelsan.

7) Έναρξη προγράμματος ανάπτυξης "Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικού πολέμου" (μτφ σύστημα ESM) από την εταιρία Aselsan, που θα τοποθετηθεί αρχικά στις φρεγάτες Meko200 Track I του TDK.

8) Κάλυψη των "αναγκών των ΤΕΔ" σε οπλικό υλικό και διάφορα υποσυστήματα μέσω μικρότερων προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης με την συμμετοχή τουρκικών πανεπιστημίων και τοπικών βιομηχανιών.

9) Εκσυγχρονισμός των ελικοπτέρων της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου (Özel Kuvvetler Komutanlığı - OKK). Να σημειωθεί ότι τα S-70 ειδικών επιχειρήσεων έχουν ήδη υποστεί ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Το πρόγραμμα Yarasa (νυχτερίδα) προϋπολογισμού 96 εκ δολαρίων ξεκίνησε το 2002 από την ΤΑΙ, με την βοήθεια της ισραηλινής Elbit. Tουλάχιστον τέσσερα S-70A-28D της ΟΚΚ απέκτησαν νέο υπολογιστή αποστολής, FLIR νέα γενιάς, έγχρωμες MFD, ισραηλινά κράνη MIDASH (Modular Integrated Display And Sight Helmet), συστήματα INS/GPS, σύστημα καταγραφής VCR,TACAN, νέους ασυρμάτους VHF/UHF, Personnel Locator System (PLS), εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων και εγκατάσταση πολυβόλων στις πλευρικές θύρες. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η ΤΑΙ απέκτησε ως "προίκα" ένα σύγχρονο Εργαστήριο Ολοκλήρωσης Συστημάτων, μια εγκατάσταση κρίσιμης σημασίας..

Οι ανωτέρω βελτιώσεις προσέδωσαν στα ε/π αυξημένη αυτονομία και ικανότητες νυκτερινής, εξαιρετικά χαμηλού ύψους και παντός καιρού πτήσης. Η παρουσία οργανικών ελικοπτέρων ειδικών επιχειρήσεων απετέλεσε πραγματικό άλμα για τις επιχειρησιακές ικανότητες των μονάδων του ΟΚΚ.

9) Πράσινο φως έλαβε επίσης ο , ο εκσυγχρονισμός των avionics των μεταγωγικών αεροσκαφών CN-235, η κατασκευή προτύπου πλοίου λογιστικής υποστήριξης, η προμήθεια 5 ελαφρών ελικοπτέρων από την Bell Helicopters για την κάλυψη αναγκών της Γενικής Γραμματείας Δασών και η κατασκευή δευτέρου διαδρόμου αποπροσγείωσης στο διεθνές αεροδρόμιο Sabiha Gokcen.

15 σχόλια:

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2012 στις 1:18:00 μ.μ. EEST  

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα τι γίνεται;;;

Γιάννης

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2012 στις 1:45:00 μ.μ. EEST  

Αφού δεν έχουμε χρήματα για συντάξεις κτλ, τι θες να γίνεται;
Ξέρω ότι με λίγο στρατό, ούτε Α.Ο.Ζ. θα έχουμε, ούτε τίποτα...

enkripto 18 Ιουλίου 2012 στις 1:48:00 μ.μ. EEST  

Το δικό μας πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα, ανώνυμε φίλε..

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2012 στις 2:08:00 μ.μ. EEST  

έχουμε όμως χρήματα για το ενοίκιο των αυτοκινήτων (LEXUS) παρακαλώ!! (1200 ευρώ/μήνα)των βολευτών!!!
φίλοι του "εν κρυπτώ" σας παρακαλώ μη το κόψετε!!
ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!

Είναι ΜΙΑ ΟΔΥΝΗΡΗ πραγματικότητα!
Κόβουν "ειδικά" μισθολόγια των αντρών των ΕΔ!! και ΔΕΝ κόβουν άλλα κι άλλα!!
ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΣΤΗΝ Π.Α. και να ΠΕΤΑΝΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΚΑΡΟΥΣ ΜΑΣ, να δούν τι εστί "βερύκοκο"!! και μάλιστα σε πτήσεις ΑΝΑΧΑΙΤΗΣΕΩΝ για να πουν "το σκυλί αλεπού!!!"
Να κάνουν οι ΙΚΑΡΟΙ τα "καλλιτεχνικά τους" και τα "λουπ και μουπ" και τις βουτιές πάνω από το Αιγαίο, για να "ξερνάνε" οι εθνοπατέρες για μήνες!!!
Κακό ψόφο νάχουν!!

Γιάννης

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2012 στις 2:10:00 μ.μ. EEST  

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα:

1. Οι εξοπλισμοί αντιμετωπίζονται από τους μεν ως περιττή δαπάνη και από τους δε ως ιμπεριαλιστικό όπλο ενάντια στην ειρήνη των λαών. Στις σοβαρές χώρες οι εξοπλισμοί χρησιμοποιούνται ως μοχλός ανάπτυξης της τεχνολογικής επάρκειας και ανεξαρτησίας του λαού, βασικό και αναφαίρετο δικαίωμά του (βλέπε χάρτα των Ηνωμένων Εθνών). Εδώ όμως οι ιδεοληψίες και η λατρεία σάβανων καλά κρατεί.

2. Τα Πανεπιστήμια εξακολουθούν να λειτουργούν ως φυτώρια για κάθε είδους εκκολαπτόμενο αρχηγίσκο και τσεγκεβαρίσκο του γλυκού νερού (με το απαραίτητο κρατικό σπονσοράρισμα σε μεταπτυχιακά και ερευνητικά έργα αμφίβολου παραγόμενου αποτελέσματος, προστιθέμενης αξίας και παραγωγής γνώσης).

3. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες μας διαρρέουν στο εξωτερικό (ακόμα και στην Τουρκία) όπου τους δίνεται η δυνατότητα να εργαστούν και να ερευνήσουν χωρίς να κινδυνεύουν να τους "χτίσει" καμιά συνιστώσα μέσα σε κανένα γραφείο/εργαστήριο ή να τους κόψει απρεπώς κάποιος το ερευνητικό γιατί θίχτηκε κάποια εταιρία ή μεγαλέμπορος/αντιπρόσωπος οίκος του εξωτερικού.

Ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχίζει αλλά και αυτά φτάνουν.
Ψιλά γράμματα όμως... για ένα λαό που δεν βλέπει μακρύτερα από την ημερομηνία κατάθεσης του επόμενου μηνιάτικου στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Καλή συνέχεια στο εξαιρετικό ιστολόγιό σας.
Βασίλης

Gor 18 Ιουλίου 2012 στις 2:25:00 μ.μ. EEST  

..ακριβως!! μονο τα € ΔΕΝ ειναι το προβλημα στον τοπο μας!

[τουλαχιστον σε επιπεδο macro..]

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2012 στις 3:11:00 μ.μ. EEST  

Καποιοι λενε για Ρωσια,ολοι για τα φραγκα νοιαζοντε δεν υπαρχουν φιλιες μεταξυ χωρων μονο συμφεροντα..κανεις δεν ενδιαφερετε για μας

Πηραμε tor m1 εχουμε s300 δεν επρεπε να μπει βετο απο εμας εφοσον πηραμε s300για αμυνα αμα το εχουν και οι Τουρκοι ουσιαστικα ξερουν τα μυστικα του συστηματος
Βεβαια αμα παρουν s300 μαλλονθα κανουν πρωτοι βολη παρα εμεις

Nikos 18 Ιουλίου 2012 στις 3:57:00 μ.μ. EEST  

Δυστυχώς το πρόβλημα μας είναι κυρίως, αν και όχι μόνο, οικονομικό…Το 1987 (το έτος της μεγάλης κρίσης) το ΑΕΠ της Ελλάδος ήταν περίπου όσο της Τουρκιάς. Σήμερα το ΑΕΠ της Τουρκιάς είναι υπερδιπλάσιο (2,5 επί)…ακόμα και αν οι δυο χώρες ξοδεύουν το ίδιο ποσοστό επι του ΑΕΠ για την άμυνα το ποσό που δαπανά η Τουρκία είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο. Πόσο μάλλον τώρα, και για τα επόμενα χρόνια, που η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να ξοδεύει ένα πολύ μικρότερο % επί του ΑΕΠ. Θέλετε να σας πάω και παρακάτω? Αν σε 20-30 χρόνια η Τουρκία εχει το ίδιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με την Ελλάδα και 7 φορές τον πληθυσμό δεν θα έχει και 7 φορές το ΑΕΠ? Δεν θα μπορεί να ξοδεύει 7 φορές περισσότερα? Για κάθε μια φρεγάτα που θα μπορούμε να αγοράζουμε εμείς οι Τούρκοι θα αγοράζουν 7. Το παιχνίδι είναι χαμένο, και δεν χάθηκε τώρα αλλά τις προηγούμενες δεκαετίες… π.χ. όταν εμείς διαλέξαμε να διώξουμε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία και να χωθούμε όλοι στο δημόσιο ή όταν εμείς διαλέξαμε να μπούμε σε ένα νομισματικό κλαμπ το οποίο δεν μας ταίριαζε χωρίς να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία ώστε να μπορεί να δουλέψει με σκληρό νόμισμα και αντ’ αυτού κάναμε το γλέντι της αστακομακαρονάδας με δανικά που ερχόταν με τη σέσουλα…Τότε οι Τούρκοι επέλεξαν να γίνουν ένα βιομηχανικό κράτος και να έχουν στη χώρα τους όλες αυτές τις βιομηχανίες που εμείς διώχναμε ειδικά από το 81 και μετά…

ΥΓ Κάπως έτσι δεν έληξε και ο ψυχρός πόλεμος? Η οικονομία του ενός εκ των δυο δεν μπορούσε πια να συντηρήσει την κούρσα εξοπλισμών και η ψαλίδα άνοιγε κάθε χρόνο μέχρι που ο ένας σήκωσε τα χέρια ψηλά και άφησε το κουμάντο στον άλλο

Ανιχνευτής 18 Ιουλίου 2012 στις 4:23:00 μ.μ. EEST  

Το εμπόριο όπλο είναι σημαντικό οικονομικό κεφάλαιο και οι "παίκτες" λίγοι (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία..). Δυστυχώς οι Τούρκοι το κατάλαβαν. Αναπτύσσουν πολλά συστήματα για την πάρτι τους και βραχυπρόθεσμα με μεγαλύτερο κόστος, αλλα μακροπρόθεσμα με οφέλη (εμπορικά, εξαγωγικά). Αλλά ακόμα και αν έχει μεγαλύτερο απόλυτο κόστος σε σχέση με εισαγόμενα η διαφορά είναι ότι το χρήμα "μένει μέσα" και Τούρκοι εργάζονται.

Τι να πώ,εύχομαι να ξυπνήσουμε και κάτι να αλλάξει απλά τώρα τα πράγματα είναι πολύ χάλια για να ελπίζω σε αλλαγές.

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2012 στις 7:09:00 μ.μ. EEST  

Φίλοι, Βασίλης και Ανιχνευτής
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ με τα σχόλια σας!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, τα γεγονότα "τρέχουν" με ταχύτητα ετών φωτός και από τη ανάρτηση των προγραμμάτων της τουρκίας παρατηρώ ότι ούτε που "ιδρώνει το αυτί τους" για τι τι θα πουν ή θα σκεφθούν εχθροί και φίλοι τους! αυτοί ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ!!

Γιάννης

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2012 στις 9:59:00 μ.μ. EEST  

Well,the turkish arme forces are trying to get their long range air defence systems since how many years now?We hear about this summits and "decision for air defence systems" sinve mid90s?And then comes the next "delay".Year after year after year.

In the meantime the greek air force has 8 batteries of patriot/S300 in service since a decade.

Obviously the turkish gouvernment has similiar problems to provide her armed forces with modern weapon systems then the greek gouvernment has right now.

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2012 στις 11:14:00 μ.μ. EEST  

μήπως μεταφρασμένα τα αγγλικά κείμενα γιατί στ΄αγγλικά η ορθογραφία είναι σκέτο δράμα!

Γιάννης

Ανώνυμος 19 Ιουλίου 2012 στις 2:08:00 π.μ. EEST  

Από το 1991 η Τουρκία έλεγε ότι θα αγοράσει 10 συστοιχίες Πάτριωτ. 20 και χρόνια αργότερα και ακόμα να παραγγείλουν τις 4 που τόσο επιθυμούν. Nike-Hercules 4 EVER!

ΝΕΣΤΩΡ 19 Ιουλίου 2012 στις 11:48:00 π.μ. EEST  

Το εμπόριο Όπλων εκτός του ότι είναι πολύ κερδοφόρο, εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες, όπως το πάρε δώσε μεταξύ των Κρατών με διάφορα ανταλλάγματα από οικονομικά μέχρι και διπλωματικά σε θέματα Αμυντικής Πολιτικής. Θα πάρεις από μένα τα Όπλα και εγώ θα σου παρέχω προστασία έναντι κάποιας απειλής ή θα σε υποστηρίζω στον ΟΗΕ, στις διενέξεις που έχεις με τρίτες χώρες κλπ. Η Τουρκία παίζει το παιχνίδι αυτό ανακοινώνοντας μεγάλες προμήθειες Οπλικών συστημάτων στα εξοπλιστικά της προγράμματα προκαλώντας το ενδιαφέρον των χωρών που παράγουν πολεμικό υλικό και τυχαίνει να είναι και Μεγάλες Δυνάμεις ( ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, κλπ), χωρίς στο τέλος να υλοποιούνται αυτές οι εξαγγελίες. Το 1999 η Τουρκία έκανε γνωστό ότι προτίθεται να αγοράσει από την Γερμανία 1000 καινούργια Άματα του τύπου Leo 2, δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου συζήτηση στην Γερμανία, που έφθασε και σε Κυβερνητική Κρίση, διότι το Κόμμα των Πρασίνων ( Κυβερνητικός Εταίρος) ήταν αντίθετο με την πώληση αυτή, με το επιχείρημα ότι οι Τούρκοι θα χρησιμοποιούσαν τα Άρματα εναντίον των Κούρδων. Τελικά δεν έγινε τίποτα, διότι οι Τούρκοι παίζοντας καλά το παιχνίδι τους, ενώ δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην Κυβέρνηση της Γερμανία, δεν προχώρησαν επίσημα στην παραγγελία. Πέραν αυτών είναι γεγονός ότι η Τουρκία σήμερα δημιουργεί μια Ισχυρή Στρατιωτική μηχανή, υποστηριζόμενη από την Εθνική της Αμυντική Βιομηχανία, ως απόρροια της Πολιτικής και Οικονομικής της Ανάπτυξης, κάνοντάς την Περιφερειακή Δύναμη. Τώρα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι ένα μεγάλο Ερώτημα, διότι ΄΄Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστι γενέσθαι των δεόντων΄΄ , για Εξοπλιστικά προγράμματα, ούτε στα όνειρα μας, εάν μπορέσουμε να συντηρίσουμε αυτά που έχουμε, θα είναι επιτυχία. Επίσης τα οικονομικά προβλήματα του Στρατιωτικού προσωπικού, για τα οποία μεγάλος θόρυβος γίνεται, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν όπως και των άλλων Ελλήνων Πολιτών που πλήττονται από την Κρίση και πιστεύω ότι το Καθήκον και η Αποστολή τους απέναντι στην Πατρίδα είναι αυτό που προέχει και γιαυτό έχουν καταταγεί Εθελοντικά και υπηρετούν στις ΕΔ και θα αποδείξουν ότι δεν είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι και να απομονωθούν όλοι εκείνοι που κινούνται ύποπτα και παρουσιάζονται ως όψιμοι υποστηριχτές τους και πατριώτες, αλλά στην ουσία ο Σκοπός τους είναι η υπονόμευση του Ηθικού των ΕΔ και την έκθεσή τους απέναντι στον δοκιμαζόμενο Ελληνικό Λαό, εάν χαθεί και αυτό ( το Ηθικό ), τότε θα έχουμε τελειώσει ( Υπομονή και Καρτερία ). Είμαι σίγουρος ότι Ελληνικός Λαός θα τους το αναγνωρίσει αυτό. Εγώ Πιστεύω ότι οι Πιλότοι μας πρωτίστως δεν πετούν στο Αιγαίο εδώ και πάνω από 35 χρόνια για το πτητικό επίδομα, εάν ήταν έτσι θα είχαν πάει στην Ολυμπιακή και δεν θα κινδύνευαν να σκοτωθούν, μην τους υποβιβάζουμε κατ΄αυτόν τον τρόπο μερικοί.

Ανώνυμος 20 Ιουλίου 2012 στις 3:53:00 μ.μ. EEST  

paidia psyhremia.... akrivos afti h megali anaptyxi tis tourkias sta egxoria exoplistika kathos kai h ;;ntavatzidiki'' simperifora tis sti perioxi einai kai oi logoi pou tha diamelisti sintoma... den nomozo na yparxei kaneis logikos kai gnostis se afto to site pou na pistevei oti tha afisoun ameriki kai rosia tin tourkia na kanei to ntavatzi sti perioxi kai malista oxi mono na mon agorazei opla apo aftous alla na tous antagonizetai kiolas.... !!!!!!!

ta parapano vevaia den dinoun afesi amartion stin kontofthalmi kai proxeiri opos panta diaxeirisi afton ton thematon diaxronika apo tin politiki hgesia....

kaka ta psemata.... pramateftades mpakalides aki kleftokotades vazame sti vouli tosa xronia analoges tha einai kai oi politikes tous....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP