Κίτρινη κάρτα, κύριε Παναγιωτόπουλε...

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Με την σημερινή του παραίτηση, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Ζιαζιάς ξεγύμνωσε, κατά τρόπο ηχηρό, το φαύλο σύστημα κομματικών προαγωγών και μεταθέσεων που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, με εξωθεσμικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν στις διαδικασίες και τους κομματικά αρεστούς να υποσκελίζουν τους ικανούς.

Είναι αδιάφορο αν κατά καιρούς αναδείχθηκαν και μερικοί ικανοί, ή αν το σύστημα αυτό "οργίασε" παλιότερα περισσότερο απ' όσο σήμερα. Δε μειώνει κάτι από αυτά την αξία της σημερινής παραίτησης, γιατί σημασία έχει ότι επιτέλους ένας αρχηγός αντέδρασε παραιτούμενος. Αυτό το σύστημα επιζεί, όχι μόνο επειδή το επέβαλαν τα πολιτικά κόμματα, αλλά και επειδή οι εκάστοτε στρατιωτικές ηγεσίες το αποδέχθηκαν. Η τελευταία παραίτηση στρατιωτικού πριν τον αντιστράτηγο Ζιαζιά λόγω πολιτικής παρέμβασης στις κρίσεις, σημειώθηκε πριν από μια ολόκληρη δεκαετία: ήταν αυτή του μακαρίτη αντιναυάρχου Θεοδωρουλάκη, που ως Α/ΓΕΝ απέρριψε ανάλογες παρεμβάσεις του τότε ΥΕΘΑ Γιάννου Παπαντωνίου και παραιτήθηκε. Αν περισσότεροι αρχηγοί είχαν την παραίτηση έτοιμη, ο κομματισμός στις ΕΔ θα είχε πολύ μικρότερο πεδίο δράσης.

Η παραίτηση Ζιαζιά "βγάζει στη σέντρα" κατ' αρχήν τον υφυπουργό κ. Καράμπελα, που φέρεται από όλες τις πηγές ως φορέας των κομματικών πιέσεων προς τον Α/ΓΕΣ. Η αλήθεια είναι ότι η παρουσία του κ. Καράμπελα στο ΥΕΘΑ ήταν εξ αρχής κακός οιωνός, καθώς ο πρώην διοικητής 1ης Στρατιάς επιβλήθηκε από την κλαδική αποστράτων της ΝΔ ως υφυπουργός (αντί για τον "απρόβλεπτο" Φ. Φράγκο), με σκοπούς που είναι πλέον προφανείς... Φαίνεται μάλιστα ότι αυτή η κλαδική έχει επαφές και με κάποιες αμυντικές ιστοσελίδες, που δεν ντράπηκαν να δημοσιεύσουν αθλιότητες εις βάρος του παραιτηθέντος αρχηγού, ξεκινώντας από προθέσεις πραξικοπήματος και φτάνοντας μέχρι και σε ροζ σενάρια. Προφανώς οι ιδιοκτήτες τους θυμήθηκαν τα χρόνια που πέρασαν ως κομματικοί σύμβουλοι στο ΥΕΘΑ το 2005-2007...

Έκθετος όμως βρίσκεται και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος: την τελική πολιτική ευθύνη για όσα συμβαίνουν σε ένα υπουργείο την έχει πάντα ο αρμόδιος υπουργός. Με την παραίτηση Ζιαζιά το ηθικό του Στρατού, που έχει δοκιμαστεί από την κρίση, τις περικοπές αποδοχών αλλά και την καθυστέρηση των μεταθέσεων, υφίσταται ένα νέο πλήγμα, και μάλιστα σε στιγμές μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας και εθνικών κινδύνων. Αυτή η αρνητική εξέλιξη χρεώνεται και στον υπουργό, ιδίως αν αληθεύει ότι από τον πρωθυπουργό είχαν δοθεί εντολές για "ήπιες" κρίσεις. Η δράση οποιωνδήποτε παράκεντρων εξουσίας στον τομέα αρμοδιότητας του κ. Παναγιωτόπουλου δεν αποτελεί δικαιολογία. Ακόμα χειρότερο, αποτελεί τεκμήριο ανεπάρκειάς του, ιδίως αν δεν έχει φροντίσει να διαμορφώσει δικούς του μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, ώστε να μην εξαρτάται από κλαδικές και παράκεντρα...

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον, ότι από την παραίτηση του Αρχηγού θα προκύψει ένα καλό: ότι με όλους τους προβολείς στραμμένους πάνω τους, ο κ. Καράμπελας και η κλαδική αποστράτων θα δυσκολευτούν να ολοκληρώσουν το "θεάρεστο" έργο της και τουλάχιστον οι πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις θα αποτραπούν. Θα είναι η τελευταία υπηρεσία που προσέφερε στην Πατρίδα ο στρατηγός Ζιαζιάς.

5 σχόλια:

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2012 στις 10:08:00 μ.μ. EEST  

''Με την σημερινή του παραίτηση, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Ζιαζιάς ξεγύμνωσε, κατά τρόπο ηχηρό, το φαύλο σύστημα κομματικών προαγωγών''

Δεν το ξεγυμνώνει κάποιος που το υπηρετεί σε κάθε βαθμό απο ευελπις μέχρι στρατηγός.35 χρόνια το
φαύλο σύστημα κομματικών προαγωγών μιά χαρά τον εξυπηρέτησε.Δεν προσγειώθηκε τυχαία σε αυτή την θέση.Αν αντιδρούσε όταν είχε σημασία η αντίδραση του (πρίν βολευτεί δηλαδή) θα ήταν σπίτι του καιρό τώρα.Η ηρωοποίηση των υπαίτιων για τα στραβά στο στράτευμα προκαλεί αηδία.Οσοι δεν υπηρετούν το φαύλο σύστημα κομματικών προαγωγών δεν ανεβαίνουν στα ανώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας.Ξυπνήστε γιατί καταντάτε πιο γραφικοί και απο την πράβδα.

Mithridates 26 Ιουλίου 2012 στις 12:10:00 π.μ. EEST  

Με όλο το σεβασμό Ανώνυμε 10:08:00 μ.μ, γραφικό είναι να σώζει κάποιος ένα παιδάκι στο δρόμο πριν το πατήσει λεωφορείο, και αντί για μπράβο να του λέμε ότι έχει περάσει με κόκκινο πριν 9 μήνες. Το σύνδρομο της κατσίκας του γείτονα δηλαδή. Με αυτή τη νοοτροπία δε θα πάμε ποτέ μπροστά.

Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2012 στις 1:00:00 π.μ. EEST  

Δηλαδή φίλε μου Μυθριδάτη αν υποθέσουμε οτι ο Ζιαζιάς άφησε κάποιο έργο πίσω του(αν και ειδικά στον αμυντικό τύπο αυτό θα το είχαμε πληροφορηθεί) αυτό απενοχοποιεί τον σκανδαλώδη "διορισμό" του πριν από 9 μήνες από τον αμαρτωλό σκληροπυρηνικό πασοκικό μηχανισμό;Πολύ δε περισσότερο αν και ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε την κομματική του ταυτότητα για την ανέλιξη του;Αναρωτιέμαι αν τότε λογάριασε καθόλου τις αντιδράσεις των καρατομηθέντων συναδέλφων του!O ίδιος επιστρέφει σήμερα "πληρωμένος με το ίδιο νόμισμα" για να διαμαρτυρηθεί για την κομματική αδικία εις βάρος του και μάλιστα καταγγέλλοντας το σύστημα που υπηρέτησε;Δεν συμφωνώ καθόλου με τις κομματικές πρακτικές¨από όποιον χώρο και αν προέρχονται αλλά λυπάμαι,αυτό κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ο ορισμός του απύθμενου θράσους!

Mithridates 26 Ιουλίου 2012 στις 1:19:00 π.μ. EEST  

1ον όπως ανέφερε και ο Αρματιστής, ο Ζιαζιάς ήταν ο νεότερος Ανγος, όλοι οι άλλοι καρατομήθηκαν. Έτυχε να είναι στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή. ΔΕΝ είναι ΠΑΣΟΚ. Απλά δεν υπήρχε άλλος.

2ον Γιατί να "λογαριάσει" αντιδρασεις των καρατομηθέντων συναδέλφων του, αν δεν πήρε μέρος στην καρατόμησή τους;

3ον Δεν "διαμαρτύρεται". Έχει τα κότσια να παραιτηθεί. Αντρίκια πράγματα. Κάποιοι άλλοι παίρνουν τηλέφωνα σε κλαδικές και ζητούν "αποκατάσταση". Την διαφορά την διακρίνεις νομίζω.

4ον Είναι καιρός να πάψει αυτό το κομματικό παιχνίδι στην πλάτη της Πατρίδας. Συνεπώς έπραξε άριστα.

5ον Μην είσαι σίγουρος ότι ο αμυντικός τύπος θα πληροφορούσε π.χ. για κάποιον Σχη(ΤΘ) που όντας πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης στον διαγωνισμό των αρμάτων, αρνήθηκε μίζα(ες). Διαφημίσεις γαρ.

6ον Η λαϊκή σοφία λέει: τα ύστερα κρίνουν τα πρώτα. Κάτι θα ξέρει παραπάνω.

Αναδελφος 28 Ιουλίου 2012 στις 1:38:00 π.μ. EEST  

Μονον οταν γινονται αρχηγοι οι επικεφαλης της σειρας αρχαιοτητας,θα υπαρχει αξιοκρατια.Τα υπολοιπα ειναι αλλα λογια να αγαπιωμαστε.Κατι τετοιο μπορει να επιτευχθει αν το ζητησουν ομοφωνα οι στρατιωτικοι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP