Το βουνό της σιωπής (Μέρος 2ο)

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Το δεύτερο μέρος του ντοκυμαντέρ για την Ηρωϊκή 181 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού της ΕΦ. Της Μοίρας που ήταν επιφορτισμένη σύμφωνα με τα σχέδια να ταχθεί στον Πενταδάκτυλο και να αντιμετωπίσει πιθανή Τουρκική αποβατική ενέργεια στην περιοχή της Κερύνειας υποστηρίζοντας την 182ΜΠΠ.

Η Κυπριακή τραγωδία μας θυμίζει κάθε χρόνο όχι μόνο τα θύματά της, νεκρούς τραυματίες (σωματικά και ψυχικά) και αγνοούμενους αλλα μας δείχνει το τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη φορά αν χρειαστεί καθώς και το τι πρέπει ν' αποφύγουμε. Το αν πράγματι έχουμε μάθει, ως λαός, ως πολιτική ηγεσία και κυρίως ως ΕΔ, παραμένει το ζητούμενο. Μακρυά από στερεότυπα, κλισέ και ιδεοληψίες. Με την βασική προϋπόθεση να παραδεχτούμε πρώτα το αυτονόητο: ότι παρά τον ηρωϊσμό και την αυτοθυσία πολλών, την Μάχη της Κύπρου την χάσαμε. Ας ξεκινήσουμε από αυτό, το βασικό, το γεγονός ότι πάθαμε δηλαδή και θα έχουμε κάνει το μεγαλύτερο βήμα. Κατόπιν ίσως μπορέσουμε να μάθουμε. Αν δεν μάθαμε τίποτα τριανταοκτώ χρόνια μετά, η θυσία του Ανχη Καλμπουρτζή, των ανδρών του και τόσων άλλων που πολέμησαν με αυταπάρνηση τον εχθρό, θα παραμείνει αδικαίωτη.

Θα το επιτρέψουμε;

Μέρος 2ο



Πήγή ΡΙΚ

3 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Αυγούστου 2012 στις 6:59:00 μ.μ. EEST  

Απο τις μαρτυριες φαινεται ο καποιες φορες ο διοικητης μιας μοναδας πρεπει να παρακουει τις διαταγες. Ενας ανημερωτος ή ηλιθιος ανωτερος πρεπει να αγνοειται. Αν επαιρναν τον αλλον ασφαλεστερο δρομο η μοναδα μαλλον θα διασωζωταν και θα πολεμουσε στον Αττιλα 2. Καθε περιπτωση εχει τις δικες της καλες λυσεις που τις υποδεικυει η πληροφορηση και η λογικη και γενικοτητες οπως "δεν υποχωρουμε ποτε" οδηγουν σε καταστροφες.

Βασίλης Ζορμπάς 11 Ιουνίου 2013 στις 12:29:00 π.μ. EEST  

Αγαπητό ΕνΚρυπτώ, τα λινκ και στα δύο αφιερώματα για το Βουνο της Σιωπής δεν υπάρχουν.
Πρόσφατα γνώρισα συμμαθητή του Ανχη Καλπουρτζή, πυροβολητή εκείνης της εποχής, και ήθελα να του το δείξω.

Μπορείς σε παρακαλώ να το δεις;
Ευχαριστω

Mithridates 11 Ιουνίου 2013 στις 2:37:00 μ.μ. EEST  

Τα βίντεο ήταν από το ΡΙΚ το οποίο και τα έβγαλε από το διαδίκτυο.

Προσπάθησε εδω:
http://www.blogger.com/video-play.mp4?contentId=15fde595ca1694e6&type=video%2Fmp4

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP