Πρόβες κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Το αντιτορπιλικό «Smetlivi» περνά τα στενά του Βοσπόρου κατευθυνόμενο προς την Συρία.

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο με την ταυτόχρονη παρουσία Ρωσικών, Τουρκικών, Βρετανικών και Ισραηλινών δυνάμεων πλησίον την σπαρασσόμενης από τον εμφύλιο πόλεμο Συρίας.

Πριν από δυο εικοσιτετράωρα τα έμφορτα Ρώσικα αρματαγωγά Ν.Filchenkov (κλάσης Alligator/Project 1171) και Tsesar Kunikov (κλάσης Ropucha-I /Project 775) και τα ρυμουλκά Shakhtar και Okhtensy εξήλθαν από Δαρδανέλια και διερχόμενα νοτίως της Ίμβρου, αγκυροβόλησαν ανοιχτά της Λήμνου, σε διεθνή ύδατα, εν αναμονή της συνοδείας τους που δεν είναι άλλη από το αντιτορπιλικό Smetlivi, τελευταίο πλοίο της κλάσης Kashin Mod. Το τελευταίο απέπλευσε από τον ναύσταθμο της Σεβαστούπουλης το πρωί της Τρίτης, πέρασε τα στενά του Βοσπόρου την επόμενη ημέρα και συνάντησε τα αποβατικά ανοιχτά της Λήμνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι είχαν ενημερώσει τις Ελληνικές αρχές σχετικά με την είσοδό των πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο.

Το αντιτορπιλικό Smetlivi που εκσυγχρονίστηκε την περίοδο 1990-95, με βλήματα ναυτικής κρούσης SS-N-25 Switchblade και σύστημα εντοπισμού υποβρυχίων MNK-300, δεν είναι άγνωστο στην περιοχή καθώς τον περασμένο Απρίλιο-Μάιο περιπολούσε ανοιχτά της ρωσική ναυτικής βάσης στην Ταρτούς της Συρίας.

Ένας δεύτερος αποβατικός στολίσκος αποτελούμενος από πλοία του Βορείου και του Βαλτικού στόλου, το αντιτορπιλικό Аdmiral Chabalenko κλάσης Udaloy, τα αποβατικά Aleksander Otrakovskiy, Kondopoga και Georgiy Pobedonosets (κλάσης Ropucha-I /Project 775), το πετρελαιοφόρο Sergey Osipov και το βοηθητικό Nikolay Chiker, απέπλευσε από την ναυτική βάση του Σεβερομόρσκ επίσης κατευθυνόμενος προς την Συρία. Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν την προετοιμασία και άλλων ναυτικών μονάδων, γεγονός που κάνει την συγκεκριμένη κινητοποίηση μια απο τις μεγαλύτερες για το Ρωσικό ναυτικό τα τελευταία 20 χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας "πολεμικά πλοία του στόλου της Μαύρης θάλασσας κατευθύνονται προς προς σημείο συνάντησης με πολεμικά του Βορείου στόλου και του στόλου της Βαλτικής. Ο κύριος σκοπός του ταξιδιού του μεικτού αυτού στολίσκου [‘gruppirovka’ στα Ρώσικα] είναι οι ασκήσεις υπό κοινή διοίκηση".

Θα πρέπει να θεωρείται σχετικά ασφαλής υπόθεση η παρουσία ισχυρής δύναμης Πεζοναυτών επί των πέντε Ρωσικών αρματαγωγών, με αποστολή την προστασία του προσωπικού και των εγκαταστάσεων της Ρωσικής ναυτικής βάσης στην Ταρτούς. Στο διπλωματικό πεδίο τώρα, Ρωσικές πηγές έκαναν γνωστό πως δεν θα υποστηρίξουν ψήφισμα του ΟΗΕ που θέτει θέμα κυρώσεων εναντίον της Συρίας, ενώ ο Vyacheslav Dzirkaln, υποδιευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας δήλωσε από την διεθνή αεροπορική έκθεση του Farnborough ότι το Ρωσικό Ναυτικό θα προστατεύσει τα Ρωσικά εμπορικά πλοία σε περίπτωση εμπάργκο εναντίον της Συρίας...

Και ενώ ισχυρή δύναμη του Ρωσικού Ναυτικού κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία ανακοίνωσε την διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων στην περιοχή, την ίδια στιγμή που το Ισραήλ διεξάγει αεροπορική άσκηση εντός του FIR Λευκωσίας...

Πιο συγκεκριμένα οι Τούρκοι εξέδωσαν ΝΑVTEX με την οποία δεσμεύουν παρανόμως σήμερα και αύριο περιοχή εντός του FIR Λευκωσίας για την διαξαγωγή αεροναυτικής άσκησης με πραγματικά πυρά. Η εν λόγω περιοχή εκτείνεται στα χρυσοφόρα οικόπεδα 12,9,8 της Κυπριακής ΑΟΖ.


Την ίδια στιγμή το Ισραήλ διεξάγει από την Τρίτη πολυήμερη αεροναυτική άσκηση εντός του FIR Λευκωσίας , με την άδεια των Κυπριακών αρχών..Πριν από μερικές ημέρες (18/6) ισχυρή αεροπορική δύναμη του Ισραήλ είχε ασκηθεί ξανά εντός του Κυπρικού FIR. Στην άσκηση εκείνη συμμετείχαν περί τα 30 μαχητικά F-16Ι Sufa και F-15Ι Ra’am, πέντε αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Φιλελεύθερος η άσκηση περιελάμβανε πλήθος σεναρίων όπως εκτέλεση εναέριου ανεφοδιασμού, αποστολές εναέριας περιπολίας μάχης (CAP) και προσβολές στόχων σε προσομειωμένο περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου.

Οι Βρετανοί προχωρούν και αυτοί σε κοινές ασκήσεις με το Ισραηλινό Ναυτικό, σε περιοχή πλησίον των βρετανικών βάσεων, άσκησεις για τις οποίες εξασφάλισαν την έγκριση της Λευκωσίας.


Oι τελευταίες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από την Ουάσιγκτον, η οποία στέλνει εσπευσμένα τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον στη Λευκωσία.

20 σχόλια:

Επώνυμος 12 Ιουλίου 2012 στις 1:18:00 μ.μ. EEST  

Turgay? :D Χαχα

Ανώνυμος 12 Ιουλίου 2012 στις 1:30:00 μ.μ. EEST  

Τον προηγούμενο μήνα έγραψα ότι "ψάρεψα" από το press.gr αυτές ακριβώς τος κινήσεις των ρώσων και με την αποστολή στρατευμάτων! το "εν κρυπτώ" αφού δημοσίευσε το σχόλιο στη συνέχεια το "κατέβασε", ενώ 'άλλος σχολιαστής έγραψε "τι γράφει το πραβδανετ!"
Δυστυχώς επαληθεύεται ότι οι ρώσοι δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια στα θέματα της Μεσογείου, πολύ περισσότερο όταν βλέπουν ότι ρόλο "χωροφύλακα" της περιοχής ad hoc διεκδικούν οι τούρκοι!! γιαυτό έκαναν και τις μαγκιές τους με το καταρριφθέν α/φ, ποντάροντας στις αντιδράσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας!
Μακάρι να μην "ανοιξουν οι ασκοί του Αιόλου" γιατί πολλούς θα "πάρει η μπάλα"!

Γιάννης

enkripto 12 Ιουλίου 2012 στις 3:10:00 μ.μ. EEST  

Γιάννη, υπάρχει μια σημαντική διαφορά.

Οι Ρωσικές κινήσεις στις οποίες αναφερόμαστε παραπάνω δεν ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας κανενός, αλλά πραγματοποιούνται αυτή την στιγμή..

Τα δημοσιεύματα στα οποια αναφέρεσαι τις έβλεπαν στον ύπνο τους, πριν κανα μήνα..

Ανώνυμος 12 Ιουλίου 2012 στις 3:15:00 μ.μ. EEST  

καλύτερη λεζάντα θα ήταν η εξής:

"τα τρελά αγόρια της Πόλης παρτάρουν στον Βόσπορο υπο την σκιά Ρωσικού αντιτορπιλικού"

Alexandros 12 Ιουλίου 2012 στις 3:21:00 μ.μ. EEST  

Πάνω σε αυτό το θέμα εγώ έχω να παρατηρήσω το εξής. Στις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριου Αβραμόπουλου στη βουλή, προς μεγάλη μου έκπληξη, ο Κύριος Αβραμόπουλος δήλωσε, πως το καθεστώς Assad πρέπει να πέσει από την εξουσία, αφού είναι ένα καθεστώς που έχει χάσει τη νομιμότητα. Πέρα από το ότι η συζήτηση περί της νομιμότητας του είναι τεραστια και μπορούμε να την κουβεντιάσουμε με οποιον θέλει, μου έκανε εντύπωση και μάλιστα κακή το ότι ο Κύριος Αβραμόπουλος και άρα η Ελλάδα τάχτηκε ανοιχτά υπέρ της μιας πλευράς. Είναι κάτι που ξενίζει, γιατί αφενός σε δικά μας ζητήματα δεν έχει ακολουθηθεί ποτε η πολιτική της ξεκάθαρης ρητορικής αφετέρου ούτε στην περίπτωση της Λιβύης ούτε και της Αιγύπτου είχε γίνει κάτι παρόμοιο ενώ σε εκείνες τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα ήταν προδικασμένο εκ των προτερων. Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε τώρα η Ελληνική κυβέρνηση να ταχθεί υπέρ της μιας η της άλλης πλευράς στη Syria όταν σημαντικότατοι παίκτες της περιοχής απέχουν χαρακτηριστικά από το να τοποθετηθούν και η Ρωσία φαίνεται αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους?

Ανώνυμος 12 Ιουλίου 2012 στις 5:54:00 μ.μ. EEST  

Χθές το μεσημέρι το Βρετανικό Α/Τ D32 Darwing κατέπλευσε στο Κουσάντασι απέναντι απο την Σάμο.
Δεν κατέβηκαν μόνο οι Ρώσοι στην περιοχή (του Αιγαίου) αλλά και μεγάλη δύναμη του ΝΑΤΟ. Κοιτάχτε γύρω μας σε Ρόδο-Κρήτη-Πειραιά πόσα κομμάτια μαζεύτηκαν.
Πάντως μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως οι Τούρκοι στο Κουσάντασι χάρηκαν με τον κατάπλου του Darwing. Αυτή η πολεμική ετοιμότητα στην περιοχή να είστε σίγουροι ότι έχει ανησυχήσει και τους τούρκους και όλοι τους νοιώθουν την ανάσα του πολέμου στην μύτη τους.Δεν νοιώθουν μόνοι τους λένε και το ΝΑΤΟ είναι μαζί τους.Έτσι λένε.Πάντως σας αναφέρω ότι το εμπόριο στην γείτονα το τελευταίο δίμηνο πήρε την κάτω βόλτα οι αγοροπωλησίες σχεδόν σταμάτησαν , ο κόσμος μαζεύτηκε και γενικώς η οικομία τους πέρνει την κάτω βόλτα και μην ακούτε διάφορα παπαγαλάκια να τους ανεβάζουν οινομικοστρατιωτικά. Και όλα αυτά δεν μου τα είπαν ήμουν εκεί και τα παρατήρησα και τα κατέγραψα.

απο το νησί... Πέτρος

Ανώνυμος 12 Ιουλίου 2012 στις 6:24:00 μ.μ. EEST  

Πέτρο....
Ποιό νησί??

Ανώνυμος 12 Ιουλίου 2012 στις 10:06:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητοί φίλοι.
Περί αβραμόπουλου, γιατί σας ξενίζει η συμπεριφορά του;;; όπως η ντόρα ήταν βασιλικότερη του βασιλέως έτσι και αυτός!! δημόσιες σχέσεις κάνουν οι άνθρωποι και ανάθεμα αν έχουν πάρει χαμπάρι τι παίζεται γύρω μας!!! όσο για τη "δυνατή" τουρκία το έχω ξαναγράψει. "γίγαντας" με πήλινα πόδια που την θωπεύουν οι προστάτες της για τα δικά τους συμφέροντα και η "κυρία", επιτήδειος ουδέτερος "γλείφοντας και με τα κέρατα" επιβιώνει!! απλώς δεν έχουν αβραμόπουλους, ντόρες, δρούτσες και λοιπούς μαϊντανούς!! έχουν δημοσιοσχετίστες για την προβολή τους στον υπόλοιπο κόσμο όπως ο ΑΛΙ ΜΠΙΡΑΝΤ, ο οποίος δηλώνει: αφήστε τους Έλληνες, το Αρμένικο τσουνάμι να φοβάστε!!! και κατακλύζει με την πένα του υπέρ της τουρκίας ΟΛΑ τα δίκτυα του κόσμου! τον αβραμόπουλο θα σκιαχτούν ωρέ;;; μεγάλε μωραϊτη με το μεσημεριανό σου άρθρο, ποιός μπορεί να σε ακούσει και να σε καταλάβει;;;!!!

Γιάννης

Burgos 12 Ιουλίου 2012 στις 11:47:00 μ.μ. EEST  

Γιατί αυτό το "mini-gathering" μου θυμίζει τον Αρμαγεδδώνα ?

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2012 στις 1:49:00 π.μ. EEST  

Έλα ρε... σοβαρά ονόμασαν την βάρκα τους Turgay??

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2012 στις 3:12:00 π.μ. EEST  

θεωρειτε τραβηγμενο που ως πολιτης πιστευω οτι επρεπε να παρενοχλουσαμε με καποιο τροπο της ασκηση τους που ειναι παρανομη και χωρις την αδεια της κυπρου..φυσικα αυτο θελει και μια πολιτικη ηγεσια που δεν ειναι φοβικη αλλα τι αποτελεσμα ειχε τοσα χρονια η υποχωρητικοτητα.

ΝΕΣΤΩΡ 13 Ιουλίου 2012 στις 2:56:00 μ.μ. EEST  

Μην σας φαίνονται περίεργα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα. Υπάρχει εξήγηση η οποία είναι απλή, η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση Πολιτική, Οικονομική και Κοινωνική που επηρεάζει σοβαρά και την Στρατιωτική της Ισχύ, με αποτέλεσμα στα σημαντικά αυτά γεγονότα που εξελίσσονται στην Ανατ. Μεσόγειο να είναι απλός θεατής, σε αντίθεση με την Τουρκία που είναι Ισχυρός παίχτης, θέλουμε ή δεν μας αρέσει να το παραδεχθούμε. Οι δηλώσεις των Πολιτικών μας και ιδίως του ΥΠΕΞ, είναι ανάλογες της δεινής μας θέσης ως χώρα. Η Κύπρος δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην αμυντική ομπρέλα της Μητέρας Πατρίδας, είναι πλέον φανερό, επέλεξε άλλον προστάτη (Ισραήλ), η ίδια δεν έχει την δύναμη και τα κότσια να δημιουργήση όλα αυτά τα χρόνια μια στοιχειώδη αμυντική δύναμη, πάντα βασίζονταν στην Ελλάδα, υπονομεύοντας την ταυτόχρονα. Τώρα τα ψέμματα τελείωσαν, να δούμε πως θα βγάλει το αέριο, οι νέοι προστάτες της τι ανταλλάγματα έχουν ζητήσει ? Ο Ερντογάν επισκέπτεται τις επόμενες μέρες την Μόσχα, η Τουρκία παίζει σε δυο ταμπλό γιατί έχει όλες τις προϋποθέσεις ( Γεοπολιτικοστρατιωτικές ) για να το κάνει.Η Ρωσία δεν έχει τις δυνατότητες να κάνει πολλά πράγματα στην Αν. Περιοχή της Μεσογείου, δεν μπορεί να σώσει τον γιο Άσαντ., στο τέλος μπορεί και να τον αδειάσει. Στη Συρία διεξάγεται ένας αδυσώπητος πόλεμος μεταξύ της πλειοψηφίας των Αδελφών Μουσουλμάνων, που είναι Σουνίτες και της οικογένειας Άσαντ, που είναι Σιίτες μια αίρεση των Αλεβιτών, που ανήκουν ακόμη οι Αξκοί του Στρατού και η άρχουσα Ελίτ, που είναι μειοψηφία. Εάν επικρατήσουν οι Σουνίτες Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα τους σφάξουν όλους για να εκδικηθούν τον πατέρα Χαφέζ Αλ Άσαντ, ο οποίος το 1982 κατέστρεψε κυριολεκτικά την πόλη Hama σφάζοντας τον Σουνιτικό πληθυσμό ( πάνω από 12.000 νεκρούς ). Η εμφύλια αυτή διαμάχη δεν έχει καμία σχέση με την λεγόμενη ΄΄Αραβική Άνοιξη΄΄ Στη Συρία ο Ελληνισμός έχει συμφέροντα, θεωρώ ότι το ΥΠΕΞ ίσως κάνει το δυνατόν καλύτερο να πάρει το μέρος αυτών που θα επικρατήσουν μετά τον Άσαντ για να σώσουμε κάτι από τον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό μας. Εάν είμαστε τυχεροί και ποντάρουμε στην σωστή πλευρά ίσως σώσουμε κάτι. Η Ελλάδα δεν έχει τις Γεοπολιτικοστρατιωτικές προϋποθέσεις, όπως η Τουρκία, να το παίξει σε δυο ταμπλό, είναι μονόδρομος η συμπαράταξη της με την Δύση (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ), αυτή είναι η πραγματικότητα, το πάθημα του 1973, που δεν αφήσαμε τα Αμερικάνικα Α/Φ να πετάξουν στο Ισραήλ, το πληρώσαμε το καλοκαίρι του1974, μας έγινε μάθημα.

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2012 στις 3:02:00 μ.μ. EEST  

@13 Ιουλίου 2012 3:12:00 π.μ. EEST

φίλε ήδη ενοχλούνται απο τον κολλητό πια φίλο και αδερφό της κύπρου το ισραηλινό ναυτικό.

το δικό μας μάλλον έχει μπουφέ.

Alexandros 13 Ιουλίου 2012 στις 5:25:00 μ.μ. EEST  

@Νέστορα

"Η διαμάχη της Συρίας δεν έχει καμια σχέση με την Αραβική άνοιξη"

Διαφωνώ, οι αδελφοί μουσουλμάνοι είναι ένα παναραβικό κίνημα, το οποιο πρόσκειται στο ΑΚΡ και εκφράζει έναν θρησκευτικό "ετηνικοσοκιαλισμο", απόδειξη του ότι σε όλες τις χώρες που επικρατεί αφανίζει όλες τις μειονότητες, η ευθύνη για τις σφαγές των μειονοτικών πληθυσμών της Συρίας βαραίνουν την αντιπολίτευση. Οι Κούρδοι φαίνεται να τάσσονται με την αντιπολίτευση γιατί μάλλον τους έχουν τάξει αυτονόμηση η ίσως και ένωση με το Ιρακινό Κουρδιστάν, το οποιο είναι σχεδόν ανεξάρτητο.

Σε αντίθεση με τα αλλα καθεστώτα ο Assad έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας και μάλιστα της Μεγάλης πλειοψηφίας των Σύριων αλλα και του στρατού και αυτό είναι "οφθμοφανες", οι κατά καιρούς αυτομολήσεις μπορεί να εξηγηθούν ποικιλοτρόπως και κυρίως αφορούν με τις βλέψεις αυτών που αυτομόλησαν για θέσεις στη μελλοντική διακυβέρνηση. Υπάρχει και άλλη μια διαφορα ο Assad έχει την ανοικτή υποστήριξη της Ρωσίας, της Κίνας και του Iran, σίγουρα οι Ρώσοι δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δυνάμεις και να υπερασπιστούν τη Syria, αλλα σίγουρα διαθέτουν δυνάμεις να εισβάλλουν στην Τουρκια.....

Το Israel δεν έχει ακόμα πάρει θέση για το ποιον υποστηρίζει, αν το Israel δεν θέλει να παρέμβει σε αυτό τον χαμό όπως και η Σαουδική Arabia άλλωστε, εμείς που πάμε?

"στη syria ο ελληνισμός έχει συμφέροντα"

Ο Ελληνισμός κανονικά έχει συμφέροντα σε όλα τα κράτη της μέσης Ανατολής, ωστόσο τα έχει αρνηθεί πολλάκις, η Μέση Ανατολή συμπεριλαμβανομενης της Αιγύπτου, είχε έναν πληθυσμό χριστιανικό στο 25%, μέχρι και πριν 5 χρονια, με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι Ελληνοορθόδοξοι και κόπτες, γιατί δεν εκφράσαμε άποψη στην Αίγυπτο και εκφράζουμε εδώ και γιατί έχουμε μείνει σιωπηροί στην σφαγή των Χριστιανών τα τελευταία 5 χρονια, που είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση του ποσοστού σε 5%?

Γιατί να υποστηρίξουμε τους αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποιοι ταυτίζουν τα syumferonta τους με τα Τουρκικα συμφέροντα? Γιατί να υπερασπίσουμε αυτούς που έχουν αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και αυτούς που στοχεύουν σε κοινή AOZ με την Τουρκια. Κανένας δεν μπορεί να μας αναγκάσει να λάβουμε σε πολεμικές επιχειρήσεις και γιατί να μπούμε σε αντιπαράθεση εμείς με τη Ρωσία και την Κίνα εν δυνάμει επενδυτες αλλα και τρέχοντες επενδυτες στην Ελλάδα? Αν η Ρωσία εγκαταλείψει τον Assad ok μαζί σου, αλλα γιατί τέτοια βιασύνη από μέρους μας?

Αυτό που λες για το 73 και το 74 πολύ απλά δεν ισχύει! Το ποιοι πρόδωσαν τον Ελληνισμό τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου είναι ηλιου φαεινότερο, αλλα εμείς αρνούμαστε επίμονα να το δούμε, όπως αρνούμαστε να δούμε γιατί οι δημοκρατικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης είναι τόσο δουλικές απέναντι στην Τουρκια, η απάντηση είναι απλή, ο κοινοβουλευτισμός τόσο της Ελλάδος όσο και της Κύπρου χρωστάει χάρη στην Τουρκια, αυτή είναι η αλήθεια αν θέλουμε να πούμε ποιος φταίει για την Κύπρο, αλλα αυτή είναι άλλη συζήτηση για άλλο θέμα, ωστόσο απλώς θέλω να τονίσω ότι δεν ήταν αυτή η τιμωρία μας γιατί δεν αφήσαμε να περάσουν αεροπλάνα.

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2012 στις 7:19:00 μ.μ. EEST  

Οι αδελφοί μουσουλμάνοι είναι φονταμενταλλιστές ισλαμοφασίστες του κερατά που έχουν σφάξει και θα σφάξουν κόσμο και κοσμάκη. Καμμία διαφορά με τα μπουμπουκια του Άσσαντ.

NF 13 Ιουλίου 2012 στις 8:44:00 μ.μ. EEST  

Αλεξανδρε:
Περι Κυπρου:
Το 1974 Βρεττανικα και Αμερικανικα μαχητικα αεροσκαφη παρεμποδισαν την επεμβαση της Ελληνικης Αεροπριας στην Κυπρο, και αυτο αναφερεται ξεκαθαρα στην εκθεση του Σμηναρχου Σεμερτζακη.
Επισης οι Αμερικανοι παραπλανησαν τον Ιωαννιδη, υποσχομενοι να συγκρατησουν τους Τουρκους, ετσι ωστε να αιφνιδιαστει και να μην προβει στις αναγκαιες στρατιωτικες ενεργειες πριν το πρωι της 20/7/1974. Το εχει δηλωσει ο ιδιος ο Ιωαννιδης.
Δεν ειναι σαφες γιατι το εκαναν: Ισως ο Κισιγκερ ηθελε να τιμωρησει την Ελλαδα για την αρνηση της να συνδραμει το Ισραηλ το 1973. Το πιθανοτερο ομως ηταν οτι ηθελαν να τιμωρησουν τους Κυπριους για τη φιλοσοβιετικη πολιτικη του Μακαρίου.

Περι Μεσης Ανατολης:
Η Μεση Ανατολη ειναι ενα παιχνιδι για γεωπολιτικους γιγαντες: Αραβες, Εβραιοι, Ρωσοι, Αμερικανοι. Οταν στο ποταμι τσακωνονται οι κροκοδειλοι με τους ιπποποταμους, τα βατραχακια (Ελλαδα) καλυτερα να βγουν στην οχθη και να μεινουν εκει. Να αφησουμε τα περι «ελληνικων συμφεροντων» , να μη μιλαμε πολυ, και να μην ανακατευομαστε σε ενα παιχνιδι που ειναι για μεγαλους παικτες.

Alexandros 14 Ιουλίου 2012 στις 9:00:00 π.μ. EEST  

@NF

Άρα συμφωνείς μαζί μου πως δεν είχε καμία δουλειά να κάνει τέτοια δήλωση και έπρεπε να μην αναφερθεί καν, όταν δεν αναφέρεται τόσο ευθέως για θέματα όπως η ΑΟΖ, τα δώδεκα μίλια και οι "γκρίζες" ζώνες, που υποστηρίζει η Τουρκία, τι δουλειά έχει να κάνει τέτοια δήλωση? Αφού λοιπόν μερικοί ιπποπόταμοι και κροκόδειλοι δεν έχουν εμπλακεί στη μάχη γιατί ο βάτραχος πήρε θέση? Αυτό είναι το ερώτημα. Ωστόσο τα Ελληνικά συμφέροντα υφίστανται ακόμα αν και δυστυχώς η σμίκρυνση του Ελληνισμού, την οποία επιβάλλαμε μόνοι μας στους εαυτούς μας είναι άλλο ένα δείγμα της μικρότητας αυτών που μας κυβέρνησαν και της δουλοπρέπειας που δείχνουν, έτσι μας έχουν κάνει να χορεύουμε στο ρυθμό που μας παίζουν χωρίς καμία αντίδραση. Τα Ελληνικά συμφέροντα δεν έχουν να κάνουν με το να παίζουν πολιτικά παιχνίδια στην περιοχή, έχουν να κάνουν όμως με το να "εκμεταλλευτούν" τις μεγάλες και σημαντικές Χριστιανικές μειονότητες, με τις οποίες πρέπει να έχουν στενή επαφή και να τις στηρίζουν έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις κυβερνήσεις της περιοχής, διαφορετικά δεν μπορούμε να κερδίσουμε τίποτα και όχι μόνο αυτό αλλά θα κερδίζει μόνο ο εχθρός, εκτός και αν πιστεύεις ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος χώρα.
Εν τέλει νομίζω πως η δήλωση του στράφηκε προς λάθος κατεύθυνση, αυτό που θα μπορούσε να δηλώσει και όπως κάνει δηλαδή συνήθως, θα ήταν να πει πως θα πρέπει να τελειώσει η αιματοχυσία και να υπάρξει μια δημοκρατική λύση, η οποία θα αντιπροσωπεύει τη βούληση του Συριακού λαού, ενώ θα πρέπει οπωσδήποτε να προστατευτούν οι άμαχοι και οι μειονότητες. Πολύ απλό και όλοι ευχαριστημένοι! Αν θα ξεκινήσουν πολεμικές επιχειρήσεις θα σημαίνει πως η Ρωσία εγκατέλειψε τον Άσαντ, οπότε εννοείται πως στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορούμε χωρίς καμία αρνητική συνέπεια για μας να παραχωρήσουμε τη Σούδα, γιατί αν μιλάμε πως θα αρχίσουν πολεμικές επιχειρήσεις από τη Δύση με τη Ρωσία παρούσα, τότε ό,τι και να λέμε δεν έχει μεγάλη σημασία, σε δυο τρεις μήνες θα μιλάμε με σήματα καπνού αν μπορούμε να ξεμυτίσουμε από τις τρύπες που θα έχουμε κρυφτεί.



Κύπρος:
Απλώς ήθελαν να πέσει η δικτατορία και να αποφύγουν την πιθανότητα ένωσης Ελλάδος-Κύπρου σε περίπτωση δικτατορίας και στην Κύπρο. Μια τέτοια ένωση θα ήταν ενάντια και στα δικά τους και στα Βρετανικά συμφέροντα, μιας και θέλουν το αεροπλανοφόρο της Μεσογείου υπό πλήρη έλεγχο, το ίδιο βέβαια ήθελε και η Τουρκία, αφού μια τέτοια ένωση θα την περικύκλωνε και μιας και ο Τούρκος Πρόεδρος τότε ήταν προσωπικός φίλος του Αμερικανού Προέδρου, τον έπεισε να εισβάλλει. Ένα σχέδιο που βόλευε τους "δημοκρατικούς" πολιτικούς μας και σίγουρα είναι πολύ ύποπτη η δήλωση του Καραμανλή περί μακρινής Κύπρου, κάτι που ουσιαστικά εδραίωνε την υπάρχουσα απαράδεκτη για τα Ελληνικά συμφέροντα κατάσταση!

NF 14 Ιουλίου 2012 στις 3:43:00 μ.μ. EEST  

@Αλεξανδρε:
Και βεβαια δεν επρεπε να μιλησει ο Μητσαρας Αβραμοπουλος! Επρεπε να κανει μια αοριστη δηλωση, που να ευχαριστει τους, παντες, ο Μητσαρας ξερει απο αυτα. (πχ "προτεινουμε στους αντιμαχομενους ειρηνικη λυση, δημοκρατικες διαδικασιες, αυτοσυγκρατηση" κλπ). Αλλα δεν κρατιοταν, ηθελε να παιξει «διεθνη ρολο», ηθελε να ευχαριστησει και τους Αμερικανούς!
Εδω το Ισραηλ βγαζει επιμελως εξω την ουρα του απο το Συριακο μπαχαλο. Το Ισραήλ!

Σε οτι αφορα την Κυπρο δεν εχεις δικιο. Θα πλατιασω λιγο, γιατι η μαυρη επετειος πλησιαζει:
Το καλοκαιρι του 1974 δεν υπηρχε Προεδρος στην Αμερικη, ο Νιξον κατερρεε υπο το σκανδαλο του Watergate. Κουμαντο εκαναν ο Υπουργος Εξωτερικων Henry Kissinger και ο Υπουργος Αμυνας James Schlessinger. Αυτοι οι δυο μας την εφεραν.Νομιζω οτι ο Ετσεβιτ ηταν φοιτητης του Kissinger. Στην Εξωτερικη πολιτικη ομως δεν υπαρχουν προσωπικες φιλιες, και το ξερουμε ολοι.
Θα πρεπει να ειμαστε δικαοι με τους Αμερικανους. Το 1964 οι ΗΠΑ μας προτειναν στο πιατο την Ενωση ολοκληρης της Κυπρου με την Ελλαδα, με το σχεδιο Ατσεσον.Το τορπιλισε ο Μακαριος με τη βοηθεια του Ανδρεα Παπανδρεου και του ΑΚΕΛ.
Η Ενωση θα εκανε την Κυπρο ΝΑΤΟικο εδαφος και βολευε πολυ τους Αμερικανους. Ομως αυτη η λυση δεν προχωρουσε λογω της φαγωμαρας Αθηνων Λευκωσιας. Τα φιλοσοβιετικα ανοιγματα του Μακαριου, αλλα και η μεγαλη δυναμη του ΑΚΕΛ εξοργισαν τελικα τους Αμερικανους. Επιπλεον μετα το 1969 ο αδιστακτος και φιλοτουρκος Κισιγκερ , κυριαρχησε στην Εξωτερικη πολιτικη των ΗΠΑ, και προωθησε το εναλλακτικο σεναριο της διχοτομησης.

Δεν εχω στοιχεια οτι ο Καραμανλης και οι πολιτικοι προδωσαν επιτηδες.Ο Καραμανλης απλα δεν ενδιαφεροταν καθολου για την Κυπρο, και το ειχε αποδειξει το 1956-1963. Ειχε αλλα σχεδια, να φερει οικονομικη αναπτυξη, να βαλλει την Ελλαδα στην ΕΟΚ, κατι που κατα τη γνωμη του ηταν ο υπερτατος εθνικος στοχος, να εχει η Ελλαδα καλη θεση στη Δυση κλπ. Με ελληνοτουρκικους πολεμους θα εμπλεκε τωρα; Ηταν και γέρος 67 ετών.Ετσι προτιμησε «την ανατροπη των τετελεσμενων δια διπλωματικων μεσων».

Το 1976-1981 η Ελλαδα απεκτησε συντριπτικη Αεροπορικη υπεροχη εναντι των Τουρκων, ενω και οι αλλοι 2 Κλαδοι ηταν σε εξαιρετικη κατασταση.Αντιθετως οι Τουρκικες Ενοπλες δυναμεις ηταν σε κακη κατασταση λογω των φοβερων οικονομικων δυσκολιων που οδηγησαν την Τουρκια σε μερικη χρεωκοπια και προσφυγη στο ΔΝΤ το 1978-1980 . Και παλι ομως η Ελλαδα δεν αποτολμησε να ανακτησει με τα οπλα αυτο που εχασε το 1974, γιατι ο Καραμανλης ειχε αλλες προτεραιοτητες. Οσο για τον Ανδρεα Παπανδρεου, ΑΥΤΟΣ και αν ειχε «αλλες προτεραιοτητες»!

Ηλίας από Κομοτηνή 16 Ιουλίου 2012 στις 8:03:00 μ.μ. EEST  

Αναφορικά με την ενδιαφέρουσα συζήτηση που γίνεται για την Κύπρο, ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας (;) ως τροφή για σκέψη:
Α. Αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, χειμώνας του 1973. Απόρρητη σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Χένρυ Κίσσινγκερ και των συμβούλων του, με αντικείμενο την εισήγηση πολιτικών στον πρόεδρο των ΗΠΑ για τον τερματισμό της έκρυθμης κατάστασης στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Η συζήτηση βρίσκεται στο τέλος της και ένας εκ των συμβούλων των υπουργού συνοψίζει τα κύρια σημεία της εισήγησης προς το Λευκό Οίκο:
«Νομίζω πως οι επιλογές μας στο θέμα είναι συγκεκριμένες. Στην Κύπρο υπάρχει εδώ και χρόνια διαρκής διαμάχη των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκύπριους η οποία μας αναγκάζει να αναλώνουμε διπλωματικό κεφάλαιο και να εκτιθέμεθα στους συμμάχους μας Ελλάδα και Τουρκία αναλόγως με το ποια πλευρά υποστηρίζουμε. Σε περιόδους όπου η κατάσταση εκτραχύνεται (π.χ. με τουρκικές απειλές εισβολής) ο Έκτος Στόλος αναγκάζεται να αφιερώσει μονάδες για επιτήρηση και παρεμβολή μεταξύ Κύπρου και τουρκικών ακτών. Το ίδιο συμβαίνει, αν και σε μικρότερο βαθμό, και με την Αεροπορία. Σε περίπτωση νέων, ισχυρότερων συγκρούσεων στην Κύπρο, αποτελεί πιθανότητα, αν και όχι τόσο ισχυρή, η απευθείας ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πολύ πιο πιθανή είναι η ενίσχυση των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων από κάθε χώρα αντίστοιχα, με αποτέλεσμα γενίκευση των ταραχών στην Κύπρο, πιθανόν θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας εκεί ή στο Αιγαίο, μέχρι και τουρκική εισβολή στο νησί. Σε κάθε περίπτωση θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μεγάλη αναταραχή, στην καλύτερη περίπτωση, στη νοτιοανατολική μας πτέρυγα. Αυτό θα αποτελούσε ευκαιρία για τους Σοβιετικούς να προσπαθήσουν να αποκτήσουν επιρροή, είτε στην Κύπρο (στην οποία ήδη έχουν παραδώσει ποσότητες οπλισμού) είτε στην Ελλάδα είτε στην Τουρκία, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί. Το Ισραήλ θα ήταν επίσης εκτεθειμένο, μια και για άγνωστο χρονικό διάστημα η υποστήριξη που του παρέχουμε θα αντιμετώπιζε δυσχέρειες, βάζοντας σε πειρασμό τους Άραβες να το πιέσουν εκ νέου, πιθανώς με σοβιετική ενθάρρυνση.
Αυτό που χρειάζεται είναι η χρήση των κατάλληλων μέσων προκειμένου να παγιώσουμε μια κατάσταση ηρεμίας η οποία θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε σε σημαντικότερα ζητήματα. Μαζί με τη διπλωματία και την ισχυρή επίδειξη στρατιωτικής παρουσίας από την πλευρά μας πρέπει να εξετάσουμε και το σενάριο της χρήσης ένοπλης ισχύος, όχι απαραίτητα από τις δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά οπωσδήποτε σε τόπο, χρόνο και διάρκεια ελεγχόμενα από εμάς, μια και η επιλογή αυτή, παρά τους μεγαλύτερους κινδύνους, πλεονεκτεί ως προς τη μονιμότητα των επιθυμητών αποτελεσμάτων».
(συνεχίζεται)

Ηλίας από Κομοτηνή 16 Ιουλίου 2012 στις 8:04:00 μ.μ. EEST  

Β. Αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, άνοιξη του 1975. Σύνοψη της ακολουθητέας πολιτικής στο Κυπριακό ζήτημα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Ένας εκ των συμβούλων του Υπουργού Εξωτερικών διαβάζει τη σχετική αναφορά:
«Με τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην Κύπρο έχουμε επιτύχει το ζητούμενο, δηλαδή την εξάλειψη μιας σημαντικής εστίας έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένη, άρα και δεκτική σε πιέσεις για την ανάληψη επιπλέον υποχρεώσεων εκ μέρους της αναφορικά με την παρακολούθηση των σοβιετικών δραστηριοτήτων πέραν των συνόρων της. Με την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων θα παγιωθεί ο διαχωρισμός Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και θα απαλειφθούν οι συγκρούσεις μεταξύ τους άρα και η ευκαιρία ανάμειξης των Σοβιετικών, ενώ η ικανότητα υποστήριξης του Ισραήλ έχει ήδη αποκατασταθεί. Το εμπάργκο όπλων είναι μια δυσάρεστη παρενέργεια αλλά αναζητούνται ήδη λύσεις για να μετριαστούν οι επιπτώσεις του στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Αναφορικά με την Ελλάδα, δεν απαιτήθηκαν μεγάλες προσπάθειες εκ μέρους μας, ούτε για την ενθάρρυνση της ελληνικής στρατιωτικής κυβέρνησης στην πραγματοποίηση του πραξικοπήματος ούτε για την άμβλυνση των αντανακλαστικών της αναφορικά με την τουρκική αντίδραση, συνεπώς στο ζήτημα αυτό είμαστε ελάχιστα έως καθόλου εκτεθειμένοι. Η χώρα μόλις απέκτησε εκ νέου δημοκρατικό πολίτευμα και εκτιμάται ότι η βαρύτητα θα δοθεί στην οικονομική της ανάπτυξη, με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής να έχουν μικρή προτεραιότητα για σημαντικό χρονικό διάστημα. Αναμένεται έξαρση αντιαμερικανισμού μεσοπρόθεσμα η οποία κρίνεται αντιμετωπίσιμη. Με δυο λόγια, η πολιτική που ακολουθήθηκε στο θέμα μας εξασφάλισε την επιθυμητή σταθερότητα στην περιοχή για χρονικό διάστημα που εκτιμάται, συντηρητικά, σε δέκα με δεκαπέντε χρόνια».

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP