Κρύφτηκε η πολιτική ηγεσία

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η καθολική απουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ από την τελετή παράδοσης/παραλαβής καθηκόντων Α/ΓΕΣ. Μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τόσο τον αποχωρούντα Στρατηγό Ζιαζιά όσο και τον παραλαμβάνοντα Αντιστράτηγο Γκίνη και κατά συνέπεια ολόκληρο το Στράτευμα. Η τελετή έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) στη Βάρη Αττικής, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωσταράκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Αντιθέτως ο υφυπουργός Παναγιώτης Καράμπελας την επόμενη μέρα επέλεξε να δώσει το παρών στην τελετή παράδοσης – παραλαβής άλλης Διοικήσεως στην Αττική. Επιλογή καθόλου τυχαία, σχετιζόμενη άμεσα με την αντίδραση Ζιαζιά που οδήγησε στην παραίτηση του..

Επιτέλους, λίγη ντροπή..Δεν αντιλαμβάνεστε την ζημιά που προκαλείτε στο ηθικό του Στρατεύματος, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσετε κάποια προσωπικά καπρίτσια;

24 σχόλια:

enkripto 29 Ιουλίου 2012 στις 3:07:00 μ.μ. EEST  

Οι ημερήσιες διαταγές του απερχόμενου και του νέου Α/ΓΕΣ, για όσους θέλουν να τις διαβάσουν.

http://army.gr/files/image/20120726_teleth_paradoshs/HD_PARADIDONTOS_ZIAZIAS.pdf

http://army.gr/files/image/20120726_teleth_paradoshs/HD_PARALAMVANONTOS_GKINIS.pdf

Ο Στρατηγός Ζιαζιάς ως τεθωρακισμένος έκανε και μια αναφορά στο θέμα των αρμάτων μάχης Μ-1, λέγοντας πώς έχουμε φτάσει στην τελική φάση για την απόκτηση τους.

Ανώνυμος 29 Ιουλίου 2012 στις 4:27:00 μ.μ. EEST  

Την τουρκομπαρόκ παράμβαση στη στολή του Α/ΓΕΕΘΑ ποιος την εμπνεύστηκε;

Τι να πεις...

Ανώνυμος 29 Ιουλίου 2012 στις 5:01:00 μ.μ. EEST  

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το εν-κρυπτώ υποστηρίζει συγκεκριμένο πρόσωπο στα παραπάνω άρθρα. Ας κάνει ένα εκτεταμένο ρεπορτάζ να καταλάβουμε και εμείς οι αμύητοι περί τίνος πρόκειται.

Διάβασα ότι το εν λόγω πρόσωπο τοποθετήθηκε στην θέση του από τους εθνοπροδότες του Πασόκ, Μπεγλίτη και Παπ. Είναι αυτό αλήθεια;

Ευχαριστώ. ΛΚ

enkripto 29 Ιουλίου 2012 στις 5:26:00 μ.μ. EEST  

Για να γίνει τότε απολύτως ξεκάθαρο, διάβασε το παρακάτω κείμενο,


http://www.enkripto.com/2012/07/blog-post_7065.html


και αν θες ρίξε μια ματιά στα σχόλια του

Αρματιστή
, του
Βελισάριου
και του
Οδυσσέα

Ανώνυμος 29 Ιουλίου 2012 στις 5:39:00 μ.μ. EEST  

ΝΑΙ ΣΙΓΑ .ΣΚΑΣΙΛΑ ΤΟΥΣ.

enkripto 29 Ιουλίου 2012 στις 5:57:00 μ.μ. EEST  

Και για αυτούς που βαριούνται να διαβάσουν, να το κάνουμε ακόμα πιο λιανά.

Πολιτική ηγεσία που πασάρει "μπιλιετάκια" για το ποιος ανώτατος αξιωματικός πρέπει να προαχθεί, κάνει μόνο για την ποδοσφαιρομάνα Ουγεγάμπε. Τελεία.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία και σε ένα μάχιμο στράτευμα, αυτά δεν χωράνε.

Και αν θέλουμε ποτέ να τα αποκτήσουμε (εμείς θέλουμε), τέτοιες πρακτικές πρέπει καταδικάζονται. Σφόδρα.

tancred de hauteville 29 Ιουλίου 2012 στις 9:59:00 μ.μ. EEST  

Για άλλη μια φορά βλέποντας την παραπάνω εικόνα με έπιασε το αίσθημα υπερηφάνειας και τιμής, αυτό που με πιάνει κάθε φορά όταν παρατηρώ το «φαίνεσθαι» ως έκφραση του «είναι», όταν παρατηρώ παιδάκια με κακεντρεχή εγωισμό να επιδεικνύουν τα παιχνίδια τους και να λένε ότι το ένα έχει πιο πολλά από το άλλο και κυρίως όταν βλέπω σε κοινωνικές εκδηλώσεις γριές με λιωμένα από τα μπότοξ πρόσωπα να αυτοβαυκαλίζονται με τα κοσμήματά τους από πολύτιμους λίθους και μέταλλα.

Δεν έχω κάτι με τα τρία κύρια πρόσωπα στην εικόνα αλλά απορώ με την χώρα και την νοοτροπία της να επιβραβεύει την μετριότητα. Έχουμε τρεις στρατηγούς βουτηγμένους κυριολεκτικά στα μετάλλια, τα παράσημα και τις διαμνημονεύσεις. Μετάλλια τα οποία τα καρφίτσωσαν στο στήθος τους και τα έλαβαν από μια χώρα που έχει να ρίξει όπλο εδώ και ακριβώς 38 χρόνια (αντίθετα, αυτοί που πολέμησαν εκείνη την περίοδο το μόνο μέταλλο που πήραν ήταν το full metal jacket καμιάς 7,62mm).

Δεν είναι θρίαμβος της μετριότητας η παραγωγή παρασήμων και μεταλλίων επειδή διοίκησαν μεγάλο σχηματισμό; Αφού ο βαθμός τους το προβλέπει, ο ταξίαρχος να διοικήσει ταξιαρχία, ο στρατηγός να διοικήσει μεραρχία, και πάει λέγοντας. Τι περίμεναν να διοικήσουν, στάβλο; Επειδή όμως διοίκησαν μεγάλο σχηματισμό, να σου το μετάλλιο με της διεμβολές της μονάδας. Επειδή είχαν ευδόκιμη υπηρεσία, να σου και το άλλο μετάλλιο, επειδή αποφοίτησαν από μια σχολή να σου και το τρίτο, επειδή γυάλισαν τα παπούτσια τους θα έρθει και το τέταρτο.

Από την άλλη ως στρατιωτικοί, χωρίς να έχουν προσφέρει τίποτα στην πατρίδα (χωρίς ίχνος υπερβολής), παρά μόνο το καθήκον τους για το οποίο πληρώνονται και οι ίδιοι επέλεξαν, μπαίνουν και στα τάγματα αριστείας (της εποποιίας, της τιμής, της αξίας, του Φοίνικα, του Σωτήρος). Τι λέτε ρε; Πάτε καλά; Γίνεται να πάρει ο Α’ΓΕΣ σταυρό του Φοίνικα και να εξισωθεί πχ με τον Νίκολας Χάμοντ που ήταν κάτοχος του ίδιου παρασήμου; Ο ένας πολέμησε για την Ελλάδα, δόξασε την Ελλάδα, κόντεψε να πεθάνει για την Ελλάδα, υπερασπίστηκε όσο κανένας την ιστορία της Ελλάδος και ο άλλος απλά διάβασε (αν τα διάβασε κιόλας) τα κατορθώματα του πρώτου.

Κάντε μια σύγκριση παρακαλώ για να καταλάβετε μόνοι σας.

Α’ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, στην εικόνα φαίνεται κάτοχος 12 παρασήμων, μεταλλίων και διαμνημονέυσεων (μεταξύ των οποίων Σταυρός Ανωτέρων Ταξιαρχών του Τάγματος της Αξίας, Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, Αστέρα Αξίας και Τιμής). Θα μου πείτε προβλέπονται από τον βαθμό του. Ε απαντώ, πως αν καταργηθούν δεν θα προβλέπονται πλέον…

Α’ ΓΕΕΘΑ (Ισραήλ). Τέσσερις παρακαλώ, νυν Benny Gantz και πρώην Gabi Ashkenazi, Dan Halutz, Moshe Ya'alon, όλοι τους μαζί (επαναλαμβάνω ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ), φέρουν σύνολο… 11 μετάλλια! Ναι, βεβαίως, 2 ο νυν, 2 ο πρώην, 4 ο παραπρώην και 3 ο παραπαραπρώην. Και φυσικά όλα τα μετάλλιά τους είναι από επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος, όχι από το γραφείο διοικώντας «μεγάλους σχηματισμούς».

Ιδού οι αποδείξεις:

yaalon - http://wanted.org.il/images/moshe_bogie_yaalon.jpg
gantz - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/Flickr_-_Israel_Defense_Forces_-_20th_Chief_of_Staff%2C_Lt._Gen._Benny_Gantz.jpg
askenazi - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/Gabi_Ashkenazi5.jpg
halutz - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e6/Flickr_-_Israel_Defense_Forces_-_Lt._Gen._Dan_Halutz_Congratulates_Graduating_Officers.jpg

NF 29 Ιουλίου 2012 στις 10:03:00 μ.μ. EEST  

Συγγνωμη αλλα ο Στρατηγος Ζιαζιας μιλαει στην ημερησια διαταγη του γενικως και αοριστως σε αποκτηση "δωρεαν οπλικων συστηματων απο τις ΗΠΑ". Αυτο μπορει να σημαινει οτιδηποτε (πχ Μ901, Μ113). Δεν μιλαει συγκεκριμενα για τα Abrams.

Manolis 30 Ιουλίου 2012 στις 1:11:00 π.μ. EEST  

Συμφωνω ανεπιφυλακτα με τον tancred de hauteville - το ειχα και εγω απορια. Τη στιγμη που οσοι πολεμησαν στην ΚΥΠΡΟ οχι μεταλλιο δεν πηραν , αλλα ουτε πολεμικη δραση δεν τους αναγνωριζεται , ουδεις αλλος δεν θα επρεπε να φερει τιποτε πλην των τυχον διασημων εκπαιδευσης που εχει περασει. Εαν ο Ζιαζιας εχει 12 μεταλλια ειρηνης , τι αξια εχουν τα πολεμικα μεταλλια?

Ανώνυμος 30 Ιουλίου 2012 στις 9:50:00 π.μ. EEST  

@tancred de hauteville

σωστότατος.

μηδενιστής

TED 30 Ιουλίου 2012 στις 12:44:00 μ.μ. EEST  

Εγώ λέω καλύτερα που δεν πήγε κανένας πολιτικάντης.

Ανώνυμος 30 Ιουλίου 2012 στις 12:54:00 μ.μ. EEST  

Μήπως να μας εξηγήσει ο φίλτατος ένδοξος ήρως της Νορμανδίας(...) τη σχέση του με τις Ελληνικές ΕΔ, για να καταλάβουμε πως έγινε από καθέδρας κριτής των Αξκών των; Ένας θαυμαστής του Φωκά Φωκά (Έλληνος ήρωος...)

Ανώνυμος 30 Ιουλίου 2012 στις 2:11:00 μ.μ. EEST  

@tancred de hauteville

σωστότατος.


LAKIS GALIOURIS.

Ανώνυμος 30 Ιουλίου 2012 στις 2:39:00 μ.μ. EEST  

Άλλα ντάλα κουτρουβαλά της παρασκευής το γάλα. Μπορεί κάποιος να μας πει πως όλοι οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του ΕΣ και των υπολοίπων κλάδων παίρνουν τα γαλόνια τους; Για τα παράσημα δεν το συζητώ, πασχαλιάτικα. Άλλα αυτήν την απορία μπορεί να μου την λύσει κάποιος;

HBS 30 Ιουλίου 2012 στις 3:17:00 μ.μ. EEST  

@tancred de hauteville
Μαζί σου

Αρματιστής 30 Ιουλίου 2012 στις 4:19:00 μ.μ. EEST  

@ tancred de hauteville

Συμφωνώ. Έχεις δίκιο. Το φρούτο αυτό παρουσιάστηκε εκεί γύρω στο 1990. Αφού προηγουμένως είχαν "τελειώσει" οι αξιωματικοί που είχαν λάβει μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις και δικαίως έφεραν πολεμικά μετάλλια και κάποιοι ανώτατοι, παράσημα που τους είχαν απονεμηθεί επειδή διοίκησαν σχηματισμούς σε επιχειρήσεις. Έχω την άποψη όμως, ότι οι διαμνημονεύσεις διοίκησης θα πρέπει να απονέμονται και μάλιστα να δείχνουν και πόσο χρόνο κάποιος άσκησε διοίκηση. Σχετικά με τα παράσημα, μπορούν να δίδονται κάποια, αλλά κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και όχι κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα.

Έχω την εντύπωση όμως, ότι τόσες λεπτομέρειες για τα παράσημα, τα μετάλλια και τις διαμνημονεύσεις δεν τα γνωρίζεις (μόνο) εγκυκλοπαιδικά... Κάποια σχέση θα πρέπει να έχεις με το "σινάφι"... Και εφόσον δεν κάνω λάθος, καλό θα ήταν να μας έλεγες αν εσύ αρνήθηκες την απονομή... Αν κάνω λάθος, τότε ζητώ συγνώμη προκαταβολικά για την καχυποψία μου.

Burgos 30 Ιουλίου 2012 στις 4:21:00 μ.μ. EEST  

όσοι ψήφισαν τα κόμματα της συγκεβέρνησης: ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ !

Ανώνυμος 30 Ιουλίου 2012 στις 8:50:00 μ.μ. EEST  

Στην Ελλάδα έχουμε γεμίσει με ήρωες στην ειρηνική περίοδο. Θέλω να ρωτήσω αυτούς που προβάλουν τα παράσημα του απελθόντος Α/ΓΕΣ αλλά και των υπολοίπων κάτι, που είναι τα παράσημα ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974; Δεν ντρέπονται να εμφανίζονται με πασχαλιάτικα χαϊμαλιά μπροστά στους Έλληνες πολίτες; Ε; Ρεζίληδες του κέρατα που είσαστε και άξιοι. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.

ΝΕΣΤΩΡ 31 Ιουλίου 2012 στις 12:02:00 μ.μ. EEST  

@ tancred de hauteville
Έχω την γνώμη ότι ο τρόπος με τον οποίον έγινε ο σχολιασμός που αφορά τα μετάλλια και τα παράσημα είναι άδικος, παραπλανητικός, ειρωνικός και κακόβουλος που φθάνει κατά την άποψή μου στα όρια της ύβρεως και επικεντρώνεται στα πρόσωπα των Αρχηγών των Επιτελείων. Τι εννοώ ? Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Το Ηθικό είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους ποιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την Μαχητική Ισχύ ενός Στρατού, για μερικούς ο ποιο σπουδαιότερος. Κινητήριος δύναμης ο άνθρωπος, ο Στρατιώτης με την γενική έννοια του όρου. Για τον λόγο αυτό όλοι ανεξαιρέτως οι Στρατοί του Κόσμου έχουν καθιερώσει τον θεσμό των λεγόμενων Ηθικών Αμοιβών.
΄΄Με τις ηθικές αμοιβές αναγνωρίζεται η αξία. Οι ηθικές αμοιβές είναι για τη Διοίκηση ένα αποτελεσματικό μέσο, για να εκδηλώνει επίσημα την ικανοποίηση της και να προκαλεί την άμιλλα. Για να διατηρούν την αξία τους οι ηθικές αμοιβές, πρέπει να απονέμονται με μέτρο στους πραγματικά άξιους και χωρίς καθυστέρηση. Οι Ηθικές Αμοιβές Απονέμονται: - Για ξεχωριστές πράξεις θάρρους και αυτοθυσίας - Για υποδειγματική απόδοση στην υπηρεσία - Για προσφορά εξαιρετικών υπηρεσιών - Για υποδειγματική αφοσίωση στο καθήκον Για να προκαλούν την άμιλλα οι ηθικές αμοιβές, πρέπει να γίνονται ευρύτατα γνωστές.΄΄ ΄΄Οι ηθικές αμοιβές είναι τα Τάγματα Αριστείας της Ελλάδος (Παράσημα), τα Στρατιωτικά Μετάλλια, οι Διαμνημονεύσεις και οι ηθικές αμοιβές που απονέμονται με διαταγή (έπαινος κλπ). ΄΄ π.χ ΄΄Η ένταξη σε Τάγμα Αριστείας και η απονομή των οικείων διασήμων αποτελούν αναγνώριση και επιβράβευση εξαίρετων προς τη πατρίδα Υπηρεσιών ή εξόχου επίδοσης σε οποιονδήποτε τομέα της δημοσίας ζωής, τις επιστήμες, τα γράμματα, τις τέχνες, τη γεωργία, τη βιομηχανία, το εμπόριο, τη ναυτιλία, ή ιδιάζουσα δραστηριότητα ευποιΐας.΄΄.. κλπ. /ΓΕΣ/Ιστοσελίδα.
Ο τρόπος που φέρονται τα παράσημα και τα λοιπά σύμβολα καθώς και ο αριθμός των σε μια στολή ενός Αξκού διαφέρει από χώρα σε χώρα Νομίζω ότι έχουμε στα μάτια μας τις εικόνες των Στολών Αξκών των ΗΠΑ, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και των χωρών του πρώην Υπαρκτού Σοσιαλισμού, όπου φαίνεται η υπερβολική τους χρήση. Επίσης ανωτάτων Αξιωματούχων των Σοβιέτ να φέρουν μεγάλο αριθμό τέτοιων παρασήμων, αρκετά από τα οποία έχω αγοράσει στο Μοναστηράκι όπου πωλούνται με το κιλό. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν άλλη κουλτούρα , οι Αξκοί φορούν λιγότερα παράσημα, στην Γερμανία πχ πολλοί Αξκοί, δεν φορούν καθόλου, εάν και έχουν, για ευνόητους λόγους νομίζω, προτιμούν να φέρουν αυτά που αφορούν την Διοίκηση και την Εκπαίδευσή τους.
Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα που φαίνεται ότι σκοπίμως υπάρχει άγνοια. Οι Ηθικές Αμοιβές απονέμονται σε μια Δημοκρατική Πολιτεία που είναι το Κράτος μας από αυτόν που έχει το δικαίωμα, βάσει Νόμου, να τις απονέμει κάθε φορά. Οι Αξκοί και οι βαθμοφόροι γενικά ενός Στρατού δεν είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι με ωράριο 0800-1600 Ω και μετά κλείσαμε. Είναι 24ώρες σε συνεχή υπηρεσία και αυτό δεν πληρώνεται με χρήματα, αλλά με άλλα πράγματα Ηθικής Αξίας, τα οποία πιθανώς μερικοί δεν τα καταλαβαίνουν, επειδή δεν τα έχουν σε μεγάλο βαθμό ανεπτυγμένα. Υπάρχει αντίτιμο σε χρήμα για έναν Πιλότο της ΠΑ, που εδώ και 38 χρόνια πετά στο Αιγαίο αναχαιτίζοντας τους Τούρκους ? Οι Αρχηγοί των Επιτελείων των ΕΔ και οι λοιποί Αξκοί δεν είναι μετριότητες, είναι άνθρωποι μορφωμένοι που έχουν τελειώσει Στρατιωτικές Σχολές επιπέδου Πανεπιστημίου, έχουν κάνει μεταπτυχιακά, εκπαίδευση στο Εξωτερικό, μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
Γιαυτή την φράση : ΄΄Από την άλλη ως στρατιωτικοί, χωρίς να έχουν προσφέρει τίποτα στην πατρίδα (χωρίς ίχνος υπερβολής), παρά μόνο το καθήκον τους για το οποίο πληρώνονται και οι ίδιοι επέλεξαν, ..΄΄ @ tancred de hauteville
και για το:
Ο/Η ΗΒS είπε...
@tancreddehauteville
Μαζί σου
30 Ιουλίου 2012 3:17:00 μ.μ. EEST,
θα ήθελα ένα σύντομο σχόλιο από το αγαπητό enkripto.

tancred de hauteville 31 Ιουλίου 2012 στις 8:15:00 μ.μ. EEST  

Όπως είπα και πιο πάνω και επαναλαμβάνω και εδώ έχουμε εθιστεί στην επιβράβευση της μετριότητας και θεωρούμε φυσικό να τιμάμε το προφανές, δηλαδή κάποιον που κάνει απλά την δουλειά του, επειδή ακριβώς έχουμε συνηθίσει να έχουμε χαμηλότερες προσδοκίες. Η έννοια των μεταλλίων και των παρασήμων όμως παγκοσμίως είναι να τιμήσει όχι αυτόν που κάνει κάτι το φυσιολογικό, μέσα στα πλαίσια του καθήκοντος, αλλά αυτόν που υπερβαίνει αυτήν την έννοια, τον ζηλωτή, τον άριστο. Στον πόλεμο δεν παρασημοφορούνται όλοι πολεμιστές, παρασημοφορούνται όσοι αριστεύουν, όσοι διαπρέπουν, ενώ σχεδόν όλοι κάνουν το καθήκον τους. Ακόμη και σε έναν αγώνα (μιας και είναι επίκαιρο λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων), δεν κερδίζουν μετάλλια όλοι οι αθλητές, παρά μόνον αυτοί που τερματίζουν πρώτοι. Αυτή είναι η έννοια της ηθικής αμοιβής.

Εξ ορισμού δηλαδή, εγώ προσωπικά, θεωρώ ότι ένας στρατιωτικός ΔΕΝ μπορεί να διαπρέψει εν καιρώ ειρήνης. Οπότε θεωρώ και άστοχο να παρασημοφορείται με Τάγματα Αριστείας μοναδικός σκοπός των οποίων είναι η επιβράβευση Ελλήνων και ξένων πολιτών οι οποίοι διαπρέπουν στον τομέα τους και κυρίως στην προβολή της Ελλάδος στο εξωτερικό. Οι στρατιωτικοί όμως τα αποκτούν αυτά ΧΩΡΙΣ να διαπρέψουν κάπου, παρά μόνο επειδή κατέχουν τον προβλεπόμενο από τις σχετικές διατάξεις βαθμό. Ως εκ τούτου ένας αξιωματικός καριέρας θα γίνει μέλος όλων των Ταγμάτων Αριστείας (και της Ευποιίας αν είναι γυναίκα) μόνο και μόνο επειδή ανέρχεται στην ιεραρχία των ΕΔ. Εάν σας φαίνεται δίκαιο και σωστό, με συγχωρείται άλλα έχω διαφορετική άποψη.

Όπως είπε και ο Αρματιστής η απάτη με τις διαμνημονεύσεις ξεκίνησε το 1991, τότε που άρχισαν να μας τελειώνουν οι αξιωματικοί το στήθος των οποίων ήταν γεμάτο με πολεμικά μετάλλια. Φτιάχτηκαν κάπου δέκα τέτοιες με κύριο στόχο την ανύψωση του ηθικού (είναι ευφημισμός για την ματαιοδοξία των αξ/κων) και οπτικά είναι ίδια με τα μετάλλια και φέρονται με παρόμοιο τρόπο και έχουν την δική τους ιεραρχία. Τιμούν κάποιον πχ που ήταν επιτελικός αξ/κος, κάποιον που διετέλεσε διοικητής μεγάλης μονάδας, κάποιον που διοίκησε μεγάλο σχηματισμό (λες και δεν έφτανε η διοίκηση μεγάλης μονάδας) κλπ. Το γιατί να τιμηθεί κάποιος που υπηρέτησε σε επιτελικό γραφείο παραμένει μυστήριο, το να τιμηθεί κάποιος πάλι που διοίκησε μεγάλη μονάδα πάλι μυστήριο. Μα συγγνώμη, δεν έγιναν ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί γι αυτόν τον λόγο; Δεν τους καρφίτσωσαν παραπάνω αστέρια; Η μόνη διαμνημόνευση που αξίζει κατά την γνώμη μου είναι αυτή που αποδίδεται για ειρηνευτικές αποστολές, επειδή αποδίδεται για κάτι πολύ συγκεκριμένο και επίσης για τον φέροντα έχει και αναμνηστικό χαρακτήρα καθώς του θυμίζει ότι εκπροσώπησε την χώρα του στο εξωτερικό.

Απαντώ εδώ και σε σένα Αρματιστή πως οι γνώσεις μου περί των μεταλλίων είναι απλά εγκυκλοπαιδικές, και συνδέονται τρόπον τινά με την ερασιτεχνική μου ενασχόληση με την εραλδική. Ούτως ή άλλως σαν έφεδρος αξ/κος αυτομάτως αποκλείομαι από την παρασημοφόρηση.

ΝΕΣΤΩΡΑ, δεν έχω τίποτα με τους Αρχηγούς σαν πρόσωπα, ούτε σαν θεσμό βεβαίως (αν και δεν έχω και την μεγαλύτερη εκτίμηση για τα πρόσωπα ο βαθμός των οποίων βασίζεται σε πολιτικές αποφάσεις), ούτε με τους αξιωματικούς ως σύνολο (θα ήταν κάτι αδιανόητο για μένα), αλλά θεωρώ πως μπορώ να κρίνω κάποια πράγματα (έστω και λόγω αισθητικής) τα οποία δεν μου αρέσουν πριν εξελιχθούν σε figures grotesques όπως οι παρακάτω:
http://www.strangemilitary.com/images/content/110512.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-WBKaG6CsJ5Q/T7kfLan0gwI/AAAAAAAAEb8/izhZG8SE04I/s1600/22352.jpg

Μου είχε τύχει σε παρέλαση να ακούσω να λένε «που τα βρήκανε οι στρατηγοί τόσα μετάλλια, που πολεμήσανε». Άντε να τους εξηγήσεις εσύ μετά ότι είναι διαμνημονεύσεις και Τάγματα Αριστείας.

Ανώνυμος 1 Αυγούστου 2012 στις 10:21:00 π.μ. EEST  

@tancred de hauteville

"Ούτως ή άλλως σαν έφεδρος αξ/κος αυτομάτως αποκλείομαι από την παρασημοφόρηση."

χαχαχαχαχαχαχα πολύ σωστός!

για τα παράσημα δεν έχεις άδικο. διάβαζα πριν κανα μήνα οτι ο πετρέους έφτασε κοντά 40 χρονών για να κολλήσει στον ώμο του το σήμα της 101 (ή 82 δεν θυμάμαι). Ήταν ο άριστος των άριστων και όμως επειδή δεν είχε διοικήσει ένοιωθε λειψός!!! Όταν ο αρχιλοχίας του, του έδωσε τη στολή με ραμμένο το σήμα, σχεδόν έβαλε τα κλάματα.
Στην αμερική που υπάρχουν μόνο 10 μεραρχίες και 500 στρατηγοί η διοίκηση είναι ΤΙΜΗ. στην ελλάδα δεδομένο.
αν δεν υπήρχαν θέσεις θα έφτιαχναν. ακόμα και 30,000 στρατό να είχαμε πάλι θα είχαμε 10 εφ. μεραρχίες, 5 εφ. σώματα, εφ. στρατιά και 50 εφ ταξιαρχίες. πώς να νοιώσει κάποιος οτι πάλεψε οτι σκίστηκε για να πάρει διοίκηση;;;;

επίσης λόγω της ύπαρξης 5-6 μεραρχιών (αν μπορούμε να τις πούμε έτσι) που στην πράξη "διοικούν" αυτόνομες ταξιαρχίες-συντάγματα δεν καταλαβαίνω τί διοικεί ο υποστράτηγος... εκεί βάφτισαν τις μεραρχίες "επιχ. στρατηγεία"... ξέχασαν οτι οι μεραρχίες υπάρχουν για την βασική διοίκηση μάχης και την έκαναν θέση χαλάρωσης για να μην πνίγονται οι σωματάρχες...

στο ισραήλ - εμ τί άλλο θα κοιτάγαμε - ο υποστράτηγος διοικεί κλάδο (σχολές, ειδικά τάγματα, επιθεωρητής) ή ένα απο τα 6 σώματα (3 μάχης, 1 πολιτικής άμυνας, 1 το ναυτικό, 1 η αεροπορία). υπάρχει μια μεραρχία ανα σώμα, μια εθνοφυλακής και 2-3 εφεδρικές. στο λίβανο το 2006 η ενεργή μεραρχία έκανε τον αγώνα με το σώματα να έχει την γενική εικόνα, την αεροπορική υποστήριξη και την ενίσχυση μάχης με ΔΜ, ΑΕΥ και εφέδρους.
οι ταξίαρχοι διοικούν τις "μεραρχίες" και τα όπλα-διακλαδικά σώματα και οι συνταγματάρχες τις ταξιαρχίες/πτέρυγες/στόλο. όποιοι μπορούν διοικούν! ανεβαίνουν βαθμό μόνο απο διοίκηση!
οι άλλοι γράφονται στα πανεπιστήμια (όλοι οι αξκοι είναι απο ΔΕΑ, ΜΗ μόνιμοι) και απολύονται στην εφεδρεία για να ασκήσουν το νέο τους επάγγελμα. πχ βλέπουμε ταγματάρχες πεζικού στην εφεδρεία γιατρούς στο επάγγελμα. απόλυτα συνιθισμένο στο ισραήλ.

έχουμε πάρει πολύ πολύ στραβά το επάγγελμα του στρατιωτικού. ειδικά μετά τις πανελλήνιες. ο βαθμός είναι τιμή δεν είναι υποχρέωση του κράτους σε όποιον πήγε σε σχολή!
να δω πότε θα στρώσουμε...

μηδενιστής

Ανώνυμος 1 Αυγούστου 2012 στις 2:39:00 μ.μ. EEST  

ο "καημένος" Α/ΓΕΣ που δήθεν πιέστηκε και κατήγγειλε κομματική παρέμβαση, πήδηξε 9 αντιστρατήγους για να γίνει Α/ΓΕΣ από τον διαβόητο Μπεγλίτη, σταμάτησε την τάφρο του Έβρου, ήταν υπέρ της κατάργησης της Στρατιάς (γι αυτό άλλωστε και επιλέχτηκε... )έβγαλε απαράδεκτο κομματικό λόγο σε 300 αξιωματικούς σε αμφιθέατρο του πενταγώνου (αν το είχε κάνει άλλος θα φώναζαν για πραξικόπημα)ενώ χρησιμοποίησε το γραφείο ΔΣ του ΓΕΣ για να απαντήσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου! Επομένως, ο παλιός Α/ΓΕΣ της καρατόμησης αξίων στρατηγών μάλλον είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει για κομματικοποίηση των ενόπλων δυνάμεων. Το δε μπλογκ καλό θα ήταν να επιδεικνύει αντικειμενικότητα...

Ανώνυμος 2 Αυγούστου 2012 στις 1:13:00 π.μ. EEST  

σ' ευχαριστώ.άψογος

Ανώνυμος 2 Αυγούστου 2012 στις 7:57:00 π.μ. EEST  

@ 1 Αυγούστου 2012 2:39:00 μ.μ. EEST

Τα περί "απαράδεκτου κομματικού λόγου στο αμφιθέατρο και πραξικοπήματος" είναι εμπνεύσεις γνωστού ιστότοπου, της ίδιας αξιοπιστίας με τα διαστημόπλοια που έρχονταν.
Όσο για την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΓΕΣ, τί πιο φυσιολογικό σε περίπτωση παραίτησης Α/ΓΕΣ να βγάζει σχετική ανακοίνωση το αρμόδιο γραφείο τύπου; Δηλαδή ποιος έπρεπε να βγάλει την ανακοίνωση, ο περιπτεράς της γειτονιάς;

Όσο για την αντικειμενικότητα του μπλογκ, αυτή παραμένει παρά τις επιθυμίες κάποιων σχολιαστών, που θα προτιμούσαν το μπλογκ να ακολουθεί τυφλά την δική τους κομματική γραμμή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP