Διάβημα της Τουρκίας για την ισραηλινή άσκηση στο Μυρτώο

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες η πρώτη άσκηση με πραγματικά πυρά ισραηλινών πολεμικών σκαφών σε ελληνικό πεδίο βολής και συγκεκριμένα στις βραχονησίδες Καράβια στα ανοικτά της Μήλου, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο ελληνοϊσραηλινής αμυντικής συνεργασίας. Στην άσκηση συμμετείχαν η κορβέτα Lahav κλάσης Sa’ar 5 και η πυραυλάκατος Υaffo κλάσης Sa’ar 4.5 του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία εκτέλεσαν βολές πυροβόλων και συστημάτων εγγύς άμυνας (CIWS) Phallanx, συνοδευόμενα από την ΤΠΚ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ (P69) τύπου Super Vita του ΠΝ. Στην εκπαιδευτική δραστηριότητα δε συμμετείχαν ελληνικές ναυτικές ή αεροπορικές μονάδες καθώς βρίσκεται σε ισχύ η συμφωνία Παπούλια – Γιλμάζ για τη μη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων κατά τη θερινή περίοδο, η οποία παραβιάζεται συστηματικά από την Άγκυρα. Νωρίτερα μάλιστα είχε προηγηθεί διάβημα των Τούρκων για την ισραηλινή άσκηση, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή. Σημειώνεται ότι το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό είχε ζητήσει πριν από αρκετό καιρό την άδεια άσκησης εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και δη σε ενεργό πεδίο βολής.

strategyreports

8 σχόλια:

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 22 Ιουλίου 2012 στις 1:45:00 μ.μ. EEST  

Τι ξεφτίλα είναι αυτή να στέλνεις σε δικά σου νερά μία πυραυλάκατο - για συνοδεία τιμητική μόνο, χωρίς συμμετοχή - και με το ζόρι μη θιχτούν λέει οι γείτονες. Τρέλλα πουλάμε, οι εβραίο με στόλο μερικές κορβέτες και αλωνίζουν τη Μεσόγειο και εμείς με φρεγάτες κορβέτες υποβρύχια στέλνουμε μετά φόβου μια Super Vita... καλά που δεν έστειλαν καμια Combattante ii. Γίναμε που γίναμε κολλητοί με τους Ισραηλινούς (γνωστή η άποψή μου για το ποιόν τους) ας είμαστε αξιοπρεπείς. Μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο με συμμετοχή θα ήταν αξιοπρεπής συμμετοχή. Ή μήπως εκτός από τους Τούρκους πρέπει να ρωτάμε και την τρόικα;

AegeanHawk 22 Ιουλίου 2012 στις 7:37:00 μ.μ. EEST  

Αξιοπρέπεια ειναι να τιμάς τις υπογραφές και τις συμφωνίες που έχεις κάνει σαν κράτος με όλους....
Ξεφτίλα είναι να μην τιμάς τις υπογραφές και τις συμφωνίες που έχεις υπογράψει σαν κράτος με όλους ή με κάποιους, επιλεκτικά....
"Τα πολλά λόγια (post) είναι φτώχεια"....

Ανώνυμος 23 Ιουλίου 2012 στις 2:04:00 π.μ. EEST  

Μια παρατήρηση για ένα παράπλευρο γεγονός: θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι επετράπει σε ξένα πολεμικά σκάφη (ανεξαρτήτως εθνικότητας και σχέσης της χώρας μας με τη χώρα προέλευσής τους) να καταπλεύσουν στο κύριο επιχειρησιακό ναύσταθμο της χώρας.Κάποια στοιχειώδη πράγματα πρέπει να τηρούνται.
Και επειδή προβλέπω ότι θα γίνει παραλληλισμός με τις επισκέψεις ξένων αποστολών σε Αεροπορικές Βάσεις, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι δυο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις για πολλούς λόγους....
Γ.Μ.

Ανώνυμος 23 Ιουλίου 2012 στις 9:18:00 π.μ. EEST  

@Γ.Μ
Ποιοί λόγοι; Σιγά τα μυστικά του ναυστάθμου σαλαμίνας του πιο φανερού ναυστάθμου στο νάτο...
Επίσης τί θα δουν οι ισραηλινοί που δεν ήδη ξέρουν;;;; Εδώ μπαίνουν τούρκοι μέσα στα πλοία μας σε επισκέψεις και ασκήσεις...
Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας;;;
Να λέμε και ευχαριστώ που έρχονται και να ετοιμαζόμαστε και μεις για επίσκεψη.
μηδενιστής

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 23 Ιουλίου 2012 στις 12:34:00 μ.μ. EEST  

@ AegeanHawk
Αν δεν κάνω λάθος ο τίτλος της ανάρτησης είναι "Διάβημα της Τουρκίας για την ισραηλινή άσκηση στο Μυρτώο". Με άλλα λόγια διαμαρτύρονται γιατί σε δικά μας νερά κάνουμε άσκηση με όποιον θέλουμε. Επίσης μέσα στην ανάρτηση διαβάζω "η [συμφωνία] οποία παραβιάζεται συστηματικά από την Άγκυρα. Η τήρηση συμφωνιών που συστηματικά και κατάφωρα παραβιάζει η άλλη πλευρά δεν είναι αξιοπρέπεια. Είναι είτε βλακεία είτε φόβος. Να θυμηθούμε τα γεγονότα της πόλης και το ξερίζωμα του ελληνισμού; Τη συστηματική και έμπρακτη αμφισβήτηση του συνοριακού status quo to Αιγαίο; Υφαλοκρηπίδα, θαλάσσιος χώρος, ΑΟΖ και μύρια άλλα. Τις συμφωνίες τις κρατάς όσο τις κρατά και ό άλλος.
Και τέλος: η σιωπή είναι χαρακτηριστικό του απολυταρχισμού και ο λόγος της δημοκρατίας. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του.΄Ευτυχώς, ακόμα ελεύθερα.

Ανώνυμος 23 Ιουλίου 2012 στις 1:52:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ μηδενιστή
Δεν είναι ανάγκη να ξέρει ο καθένας ποια πλοία είναι σε ετοιμότητα, ποια σε ακινησία, ποια υπο συντήρηση, ποια σε δεξαμενισμό κλπ. Φυσικά στοιχεία όπως τα παραπάνω είναι εντελώς άλλης βαρύτητας σε σχέση με όσα θα μπορούσε να αντλήσει κανείς από μια επίσκεψη σε ένα πλοίο μας στο πλαίσιο μια ΝΑΤΟικής δραστηριότητας.
Φυσικά και οι ισραηλινοί ή ο κάθε άλλος "ενδιαφερόμενος" έχουν κι άλλους τρόπους (ή μέσα) να μάθουν όσα θέλουν. Δεν χρειάζεται όμως και να τους τα δίνουμε στο πιάτο....
Φιλικά,
Γ.Μ.

Ανώνυμος 23 Ιουλίου 2012 στις 3:24:00 μ.μ. EEST  

@φίλε Γ.Μ
μου φαίνεται οτι με μια επίσκεψη απλώς κλείνεις την απόσταση απο την απέναντι ακτή...

@φίλε AegeanHawk
την στιγμή που δεν κρατάμε άλλες συμφωνίες πχ αφοπλισμός 12νήσων και οι απέναντι δεν κρατάνε απολύτως καμία τί νόημα έχει;
είναι η μόνη στιγμή που πραγματικά μπορούμε να μάθουμε κάτι στους νέους μας σύμμαχους. και αυτό το κάτι μπορεί να ανταλλαγεί με μια επίσκεψη μας εκεί ενός μ/κ τ.συγκροτήματος.
νομίζω οτι αυτό σκέφτηκαν και οι ισραηλινοί. αντί για βράχια και 1,000 μίλια μακριά, βάραγαν και σημαδούρες έξω απο την χάιφα...

μηδενιστής

Alexandros 25 Ιουλίου 2012 στις 8:08:00 μ.μ. EEST  

Και μιας και λέμε για το Israel και το διάβημα της Τουρκίας, θα πρέπει να αξιολογήσουμε και την νέα τροπή που ίσως παίρνουν οι σχέσεις των δυο αυτών χωρων και έχει να κάνει με την προσπάθεια του Νετανιάχου να επαναπροσέγγιση την Τουρκια. Αυτό βεβαια γίνεται για πολλούς λόγους και πρώτος και καλύτερος είναι η διατήρηση της εξουσίας στο Israel κατά την άποψη μου. Από τη στιγμή που οι Αμερικανοι εμπιστεύονται τους Τούρκους δεν νομίζω να ανεχτούν το Israel να τα σπάσει με την Άγκυρα ολοκληρωτικά, το θέμα είναι τι παιχνίδι παίζεται. Είναι υποκριτική η έχθρα των δυο χωρων για να εμπιστευτούν οι φονταμελιστές Μουσουλμάνοι και άρα να ελεγχτούν από τους Αμερικανους? και αν είναι έτσι μπορεί το Israel να εμπιστευτεί μια Τουρκια που θα έχει αποκτήσει τόση δύναμη? Μπορεί η Αμερική εν τελει να εμπιστευτεί μια τέτοια Τουρκια, ειδικά όταν ταυτόχρονα η Τουρκια κάνει τα πάντα για να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως στρατιωτικά αλλα και ενεργειακά? Εμείς δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε απολύτως κανέναν κατά την άποψη μου, αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον. Καλο είναι όμως να επενδύσουμε στη συνεργασία με το Israel αλλα πολύ προσεκτικά, όπως κατάλαβα άλλωστε στη συγκεκριμένη άσκηση ουσιαστικά ασκήθηκε το Israelino ναυτικό σε Ελληνικά χωρικά ύδατα, καλή είναι αυτή η συνεργασία, αλλα μήπως δίνουμε πολύ χώρο στο Israel? Εκτος και αν σκοπεύουμε και σε ενίσχυση του ελληνικού ναυτικού με τις συγκεκριμένες κορβέτες και θέλαμε να τις αξιολογήσουμε. Άλλωστε τέτοιου είδους πλοία θα αποτελούσαν πολύ πιο οικονομικές λύσεις από ότι οι γαλλικές φρεγάτες αλλα καθόλα αξιόλογες.

Κατά τα αλλα πρέπει να κινούμαστε πολύ προσεκτικά αλλα και πολύ αποφασιστικά, ενώ σίγουρα θα πρέπει να επενδύσουμε εμείς οι ίδιοι στις υποδομές μας και άμεσα, αυτή την περίοδο δεν μπορεί να μπαίνουμε στη διαδικασία πώλησης σχεδόν οποιασδήποτε δημόσιας περιουσιας. Υπάρχουν πολλές περικοπές που μπορούν να γίνουν από τελείως πεταμένα λεφτά, όπως είναι τα ενοίκια που δίνονται για τη στέγαση κρατικών υπηρεσιών ενώ ταυτόχρονα κτίρια κρατικής περιουσιας μένουν ανεκμετάλλευτα και μιλάμε για πολλά λεφτά!

Δίνω κάποιες άλλες διαστάσεις στο θέμα αυτό καθεαυτό, αλλα νομίζω είναι ενδιαφέρουσες :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP