Πυρκαγιά στο ΠΤΜ "Κέρκυρα"

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012


Το ΠΤΜ "Κέρκυρα" κατά την πρόσφατη άσκηση "Πυρπολητής 1/12"


Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο ΠΤΜ Κέρκυρα (L-182). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ, η πυρκαγιά κατασβέσθηκε άμεσα από το προσωπικό του πλοίου με την συνδρομή πυροσβεστικών οχημάτων του πυροσβεστικού σταθμού Ναυτικής Βάσης ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Περάματος και Ικονίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΤΜ Κέρκυρα (L-182) είναι το νεώτερο από τα τέσσερα αερόστρωμνα τύπου Zubr που διαθέτει το ΠΝ (παραδόθηκε τέλη του 2004 και ύψωσε σημαία τον Ιανουάριο του 2005) και είχε συμμετάσχει πρόσφατα στην διακλαδική άσκηση "Πυρπολητής 1/12".

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ζημιές κρίνονται επισκευάσιμες.

26 σχόλια:

Ανώνυμος 31 Ιουλίου 2012 στις 1:50:00 π.μ. EEST  

Οι ζημιές μπορεί να είναι επισκευάσιμες, θα διατεθούν όμως τα απαραίτητα κονδύλια για να πραγματοποιηθούν;;;
Ελπίζω πως ναι...
Αλήθεια, γνωρίζει κανείς τι έγινε με τις εργασίες αποκατάστασης της ΤΠΚ (αν δε κάνω λάθος ήταν η -εκσυγρονισμένη- "Μυκόνιος") που επίσης είχε υποστεί ζημιές από πυρκαγιά προ αρκετών μηνών; Απ' ότι γνωρίζω είχε παραμείνει για μεγάλο διάστημα ανεισκεύαστη στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, επειδή δεν αποδεσμευόταν το σχετικό κονδύλι αλλά έκτοτε δεν ξανακούστηκε τίποτα...
Κάθε νεώτερη πληροφορία είναι ευπρόσδεκτη!

ΥΓ: αγαπητοί διαχειριστές λάβατε το mail μου;

Γ.Μ.

Νίκος 31 Ιουλίου 2012 στις 2:10:00 π.μ. EEST  

Tο defencepoint χαρακτηριζει τις ζημιες μη επισκευασιμες.
Τι ακριβως ισχυει;

Μεγαλο κριμα για τα μοναδικα αυτα σκαφη αν εχει οντως αχρηστευτει.

Ανώνυμος 31 Ιουλίου 2012 στις 6:49:00 π.μ. EEST  

Θα παραιτηθεί κάποιος ανώτατος αξιωματικός του Π.Ν.;

Μanolis 31 Ιουλίου 2012 στις 8:16:00 π.μ. EEST  

Kαι το ΖΑΚΥΝΘΟΣ (L-183)εχει (επισκευασιμες) ζημιες μετα απο επικαθιση σε εμποδιο ξηρας , αλλα εχει επιλεχθει η μη επισκευη του, μαλλον για εξοικονομιση ανταλακτικων.

Οδυσσέας 31 Ιουλίου 2012 στις 9:33:00 π.μ. EEST  

@ Νίκο:
Το defencepoint δε χαρακτηρίζει τις ζημιές "μη επισκευάσιμες". Γράφει ότι οι ζημιές το θέτουν εκτός ενέργειας - πράγμα αληθές, αλλά διαφορετικό.
Ένα σκάφος εκτός ενέργειας μπορεί να είναι επισκευάσιμο, αλλά για να επανέλθει σε ενέργεια πρέπει να επισκευαστεί. Και αυτό μάλλον θα εξαρτηθεί από το αν θα διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Ανώνυμος 31 Ιουλίου 2012 στις 12:48:00 μ.μ. EEST  

ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ ....ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!! Ο ΔΚ/ΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ!!!
\./ΕΛ

Ανώνυμος 31 Ιουλίου 2012 στις 2:40:00 μ.μ. EEST  

Αν είναι κάποιος καχύποπτος μπορεί να υποθέσει πως επίκειται τουρκική επίθεση ή κάποιοι θέλουν να αφανίσουν οτιδήποτε ρωσικό υπάρχει. Η πιο αθώα περίπτωση είναι η πλήρης ανικανότητα. Πρέπει να παρθούν κεφάλια και το σκάφος να επισκευαστεί άμεσα. Πόσοι έχουν τιμωρηθεί εως τώρα για το περιστατικό;

Ανώνυμος 31 Ιουλίου 2012 στις 3:45:00 μ.μ. EEST  

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ !!!! ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ??????? ΠΩΣς ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ?????? ΜΗΠΩΣ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ??????? ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΦΥΓΑΝ ???? ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΧΘΡΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ?????????????

Ανώνυμος 31 Ιουλίου 2012 στις 5:00:00 μ.μ. EEST  

Ελεος τι άλλη μπούρδα θα διαβάσουμε...Βλέπω το δημοσιέυμα της πράβδας το πήγατε αμάσητο κάτω ορισμένοι.Μάλλον πιστέυετε οτι οι τούρκοι με υπερόπλο λέιζερ ή με υπεραπόρρητο μεγενθυντικό φακό έβαλαν φωτιά στο ZUBR μεσημέρι προς απόγευμα και δεν τους είδε κανείς...Το γεγονός οτι χθές ήταν απο τις πιό ζεστές μέρες του καλοκαιριού και η ποδιά του ZUBR είναι λαστιχένια δεν σας λέει κάτι?Κακό πράγμα να προτρέχει κανείς και ακόμα πιο κακό να θεωρεί τις μπουρδολογίες ενός ιστότοπου που κάθε καλοκαίρι κατ αποκλειστικότητα μας ενημερώνει για...πόλεμο ώς αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης.Ισως δεν μάθουμε ποτέ τι έγινε αλλά η περίπτωση πυρκαιάς σε πολεμικό πλοίο είναι παγκόσμιο φαινόμενο και φυσικά συμβαίνει και στο ναυτικό μας.Ας αφήσουμε τα καραγκιοζιλίκια περι εμπρησμού γιατί αν κάποιος ήθελε να κάνει κακόβουλη ενέργεια στον ναύσταθμο μάλλον αλλού θα έστρεφε την προσοχή του...

Ανώνυμος 31 Ιουλίου 2012 στις 5:09:00 μ.μ. EEST  

Και για να συμπληρώσω το σχόλιο μου,το πράβδα νετ μας ενημερώνει και για επικείμενη επίθεση απο τους τούρκους με χημικά όπλα.Μήπως κάπου πρέπει να σταματάει η μ...ια και αρχίζει ο εισαγγελέας?Επίσης για το περιστατικό του ZUBR αναφέρει:περιέργως μεταδόθηκε πολύ γρήγορα, καθώς δεν υπήρχε καν ομάδα πυρόσβεσης σε ετοιμότητα...
Οι Φωτιές μεταδίδονται ταχύτατα ειδικά σε λάστιχο και δεν υπάρχει τίποτα περίεργο σε αυτό.Ομάδα πυρόσβεσης υπήρχε ΑΛΛΑ η ύπαρξη τοξικών καπνών απο την κάυση του λάστιχου υποχρεώνει τα αγήματα να χάσουν χρόνο για να φορέσουν αναπνευστική συσκευή.Επίσης σε απόσταση αναπνοής υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα τα οποία και προσήλθαν άμεσα.Τώρα για ποίο λόγο ξεκίνησε η φωτιά δεν το ξέρει κανείς.Πόσο μάλλον η πράβδα.Οπότε και εγώ λέω οτι το ξεκίνησαν οι εξωγήινοι για να σαμποτάρουν την κοσμοσφαίρα ZUBR του Πούτιν και όποιος θέλει το πιστέυει.ΑΛΛΑ το να μιλάμε για περίεργη επέκταση της πυρκαιάς και απουσία ομάδας πυρόσβεσης αποτελεί συκοφαντία.

Ανώνυμος 31 Ιουλίου 2012 στις 5:17:00 μ.μ. EEST  

Ίσως είναι ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές και να ξαναγίνουν επιχειρησιακά τα τρία απο τα τέσσερα (τουλάχιστον).

Ανώνυμος 31 Ιουλίου 2012 στις 9:37:00 μ.μ. EEST  

Ας αφησουμε κυριοι τις δικαιολογιες γιατι καποιοιυς μπορει να τους βολευει αυτο κ ας μπουμε στο ψητο αναλογιστειτε ποσο κοστιζει ενα ζουμπρ και μετα πειτε μου αν ενα τετοιο καραβι μπορει να καιγεται τοσο απλα.......... ( λογο ζεστης αναφεραι καποιος χα χα
)τα λεφτα μας πεταμενα ως συνηθος κ κανεις μα κανεις να μην απολογειτε απο τους στρατοκεφαλους αρχοντες που κατεχουν μια καρεκλα πλεον κ δεν απολογουνται, δεν νομιζω ποτε να ονειρευτηκαμε τετοιες ηγεσιες διαφορων πολιτικων χρωματων ελεος πια τοσα λεφτα καηκαν μερα μεσημερι κ που μεσα στην καρδια του ναυτικου μας να σας χαιρομαστε κυριοι

Ανώνυμος 1 Αυγούστου 2012 στις 4:28:00 π.μ. EEST  

Αν μεγάλε οι ποδιές των αερόστρωμνων έπιαναν φωτιά λόγω ζέστης... Τι άλλο θα ακούσουμε για να δικαιολογήσουν κάποιους; Έλεος!
ΥΓ: Θα λογοδοτήσει κανείς επιτέλους;

Ανώνυμος 1 Αυγούστου 2012 στις 9:31:00 π.μ. EEST  

@31 Ιουλίου 2012 5:00:00 μ.μ. EEST

Πρέπει να είσαι τελείως άσχετος για να πιστεύεις πως τα ειδικά λάστιχα του ZUBR θα έπιαναν φωτιά λόγω της θερμοκρασίας ή της έκθεσης σε ηλιακό φως!!! Αν τα πιστεύεις αυτά, καλύτερα πάνε βγάλε τα λάστιχα του αυτοκινήτου σου.

Ανώνυμος 1 Αυγούστου 2012 στις 9:45:00 π.μ. EEST  

η φωτιά μάλλον ξεκίνησε απο τεμπελιά. κάποιος είπε σε εποπ/ναύτη κόψε τα χόρτα, ο ναύτης τον έγραψε και το δάσος πήρε φωτιά μάλλον απο καμιά γόπα. το ναυτικό δεν φημίζεται έτσι και αλλιώς για την πειθαρχία του...
τώρα όλα τα άλλα... κακώς δίνεται σημασία σε μούφες. μια συμβουλή: μην ανοίγεται ιστοσελίδες που ξεφτιλίζουν τη νοημοσύνη σας.

το ναυτικό θα συρρικνωθεί στο μέλλον άσχετα φωτιάς, σεισμού ή καταστροφής. σε μια δεκαετία θα κοιτάμε τους αριθμούς του 1991-2000 και θα κλαίμε.

μηδενιστής

Alexandros 1 Αυγούστου 2012 στις 12:09:00 μ.μ. EEST  

Ελπίζω μονο σε σωστή αντίδραση, τουλάχιστον στο στράτευμα κάποιος πρέπει να πληρώσει για το τρομερό αυτό σφάλμα, ενώ θα πρέπει να πράξουμε καταλλήλως ανάλογα με το πόρισμα............

Ανώνυμος 1 Αυγούστου 2012 στις 2:58:00 μ.μ. EEST  

@ 31 Ioυλίου ώρα 9.37 μ.μ
Το Zubr ΔΕΝ είναι καράβι. Πόσο κοστίζει εσύ που ξέρεις ?? Εγώ ξέρω πως δεν είναι ακριβό.

Xmale 1 Αυγούστου 2012 στις 9:18:00 μ.μ. EEST  

Άσχετο ίσως με το θέμα αλλά γιατί η βάση των ZUBR είναι μακριά από τη βάση των πεζοναυτών;

Μήπως επί τη ευκαιρία να δουν και το θέμα αυτό;

Ανώνυμος 2 Αυγούστου 2012 στις 9:52:00 π.μ. EEST  

@Xmale

Μήπως το ΓΕΣ πρέπει να δει γενικά τον λόγο που έχει-χρειάζεται πεζοναύτες; να δει τις ανάγκες να τους οργανώσει και να τους εξοπλίσει ανάλογα; είναι ο πιο αδικημένος σχηματισμός με το δυσκολότερο έργο.

προσωπικά θα ήθελα 1 ολόκληρη μεραρχία πεζοναυτών που θα λειτουργεί σαν δύναμη ταχείας αντίδρασης με ενσωματωμένες μέσα τις 71α/φ, 13σακ, ΜΥΚ, 1η ΤΑΞΑΣ και στο σύνολο θα λειτουργεί σαν ένα μεγάλο σχολείο για το πεζικό.

όσο μειώνεται η θητεία και σβήνουν οι μονάδες προκάλυψης στα νησιά, όσο οι α/φ και αμφίβιες δυνατότητες πολλαπλασιάζονται οι πεζοναύτες είναι μονόδρομος τόσο για την ασφάλεια των νήσων όσο και για την απειλή επίθεσης σε στρατηγικά τουρκικά σημεία τόσο στο αιγαίο όσο και στην μεσόγειο.

μηδενιστής

Ανώνυμος 2 Αυγούστου 2012 στις 3:20:00 μ.μ. EEST  

@ 1 Αυγούστου 2012 9:31:00 π.μ.

Είσαι παντελώς άσχετος αν πιστεύεις οτι πρόκειται για δολιοφθορά 4 η ώρα το μεσημέρι και σε παρακινώ μιας και πιστεύεις σε ιστότοπους που ξεφτιλίζουν ακόμα και την νοημοσύνη πιθήκου να αγοράσεις αντιασφιξιογόνο προσωπίδα μιας και το πράβδα νετ προειδοποιεί για επιθεση με χημικά.Οσο για το λάστιχο της ποδιάς αν διάβασες τι έγραψα,που μάλλον η υπερβολική σου...τεστοστερόνη δεν σε άφησε,δεν έγραψα οτι η ποδιά πήρε φωτιά λόγω ζέστης.Εξηγώ γιατί μάλλον δεν έγινα αντιληπτός οτι λόγω ζέστης πιθανόν να ξεκίνησε η φωτιά (ξερόχορτα,τσιγάρο,μπουκάλια και ίσως και τούρκοι τζείμς μπόντ) η οποία με την επέκταση της σε ένα τόσο έφλεκτο υλικό πήρε μεγάλες διαστάσεις.Εσύ που είσαι σχετικός βάλε φωτιά στην λαστιχένια λαβή ενός σφυριού και αν δεν πέσεις ξερός απο τις αναθυμιάσεις έλα να μας το πείς.Τα προστατευτικά δε για τις λάστιχο ειναι εξαιρετικά έυφλεκτα.Και εξηγώ ΟΧΙ τόσο εύφλεκτα ωστε να πάρουν μόνα τους απο τον ήλιο αλλά αρκετά εύφλεκτα ωστε να συντηρήσουν μια φλόγα που ήδη καίει π.χ απο ξερόχορτα πλάι στην ποδιά.Αλλά εσείς τα έχετε ήδη βγάλει τα συμπεράσματα σας οι ''Σχετικοί''.Κάποιος δε βρήκε και υπαίτιο τον τεμπέλη νάυτη.Αν το πόρισμα μιλάει για δολιοφθορά το πραγματικά αστείο θα είναι,όταν οι υπεύθυνοι ζητήσουν:θερμικές/TV κάμερες για επιτήρηση της περιοχής,ειδικό δίχτυ για περίφραξη της εισόδου του ναυτάθμου,νέα ταχύπλοα που να περιπολούν συνεχώς την περιοχή και γενικά όλα όσα χρειάζεται ένας ναυσταθμός για να είναι ασφαλής και ράψουν κανένα κουστουμάκι κανα δυό εκατ.ευρώ ξέρετε ποια θα είναι η απάντηση απο ΥΠΕΘΑ?Εντό στο ελλάντα θέλουμε και λεφτά να μην δίνουμε,και το πυροσβεστικό να δουλεύει ρολόι και οι εγκαταστάσεις να είναι ασφαλέις με περίφραξη-κοτετσόσυρμα και μετά να ζητάμε και ευθύνες απο όσους χρόνια τώρα προειδοποιούν για την καταστροφή αλλά ποιός τους ακούει.
Και για τους φανατικούς του πράβδα νετ:http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=gas+mask

Ανώνυμος 3 Αυγούστου 2012 στις 12:48:00 π.μ. EEST  

@2 Αυγούστου 2012 3:20:00 μ.μ. EEST

Άσε, σε καταλάβαμε! Όσοι διαφωνούμε με τα λεγόμενα σου πρέπει να διαβάζουμε Πράβδα και να πιστεύουμε και στον Πάτερ Παστίτσιο! Τι λες ρε τιτάνα της λογικής; Ναι, πήρε φωτιά το πεύκο στα 200 μέτρα και πετάχτηκε κουκουνάρι και το 'καψε! Ή τα χόρτα στην ακροτσιμεντιά, εεε στην ακροθαλασσιά ήθελα να πω! Μα τι φαντασία είναι αυτή; Δολιοφθορά δεν χρειάζεται να γίνει από ξένο (Ράμπο,Τζέσε Βεντούρα κτλ κτλ). Ας θυμηθούμε τις δολιοφθορές στην ΠΑ παλαιότερα! Υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι, υπάρχουν και συμφέροντα εμπόρων και βέβαια υπάρχουν και οι "κατάλληλοι" αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, ΕΠΟΠ και κληρωτοί που θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο για μια χούφτα δολάρια!!! Τα αγιογραφήματα να τα πασάρετε αλλού!

Ανώνυμος 3 Αυγούστου 2012 στις 9:28:00 π.μ. EEST  

@ 3 Αυγούστου ώρα 12.48 π.μ
,,κατάλληλοι,, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, ΕΠΟΠ, κληρωτοί που θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο για μία χούφτα δολλάρια ??
Βρες να γράψεις καμμιά καλύτερη ,,εξυπνάδα,,.
Μήπως πέρα το καμένο Ζουμπρ και εσύ το έχεις κάψει προ πολλού. Λυπάμαι που δεν κατάφερα να βρω μερικές χούφτες δολλάρια να αγοραστούν τα ΑΤ-802 και CL-415 για να σώσω τον προ πολλού καμένο εγκέφαλο σου.

Alexandros 3 Αυγούστου 2012 στις 11:29:00 π.μ. EEST  

Χαλαρώστε λίγο ρε παίδες, τι τρελαινόσαστε, κανένα σενάριο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εμείς, μπορεί να ήταν και ατύχημα μπορεί και δολιοφθορά. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να μάθουμε τι έγινε πραγματικά και να βρεθούν αυτοί που το έκαναν, με το εμείς εννοώ το στρατό όχι εμάς εδώ στο blog. Χτες έβλεπα ένα docymanter για τον πόλεμο των έξι ημερών και έλεγε πως οι Αμερικανοι έψαχναν εναγωνίως να βρούν ένα Mig 21 που να μπορεί να πετάει για να το μελετήσουν και οι Ισραηλινοί τους πρότειναν να πως ο καλύτερος τρόπος ήταν να βρούν κάποιον πιλότο να πετάξει με ένα αεροπλάνο στο Israel και να τους το παραδώσουν. Μετά από πολύ ψάξιμο στόχευσαν την Ιρακινή αεροπορία και βρήκαν τον πιλότο στόχο που έψαχναν, τα αλλα είναι ιστορία, με αυτό θέλω να πω πως οι δολιοφθορές δεν μπορεί να αποκλείονται ποτε. Ωστόσο ψυχραιμία πρέπει να έχουμε και τίποτα άλλο!

Ανώνυμος 3 Αυγούστου 2012 στις 2:19:00 μ.μ. EEST  

@3 Αυγούστου 2012 9:28:00 π.μ. EEST

Καμένος είσαι εσύ και όλο το σινάφι σου. Εσύ κάνεις ευφάνταστα σενάρια πως έπιασε φωτιά από ... χόρτα! Εδώ και τσιγάρο να πετάξεις στα χόρτα, τα χόρτα δεν θα πάρουν φωτιά αν δεν πέσεις σε τέτοια θέση που να έχει συνεχής επαφή με τα χόρτα, και ακόμα και αν αρπάξει κάποιο χόρτο δεν σημαίνει πως θα υπάρξει στο τέλος πυρκαγιά. Τώρα εσείς που θέλετε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα μας λέτε για δασική φωτιά ... που έκαψε το Zubr! Όσο για το αν υπάρχουν βρομιάρηδες και απάτριδες μέσα στο στρατό, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, και το ναυτικό μάλλον είναι ακόμα χειρότερο και από τον Στρατό Ξηράς σ' αυτό το θέμα. Άντε τώρα να πάρεις το ψυχοφάρμακο σου γιατί σε βλέπω λίγο με τσιτωμένα τα νεύρα σου.

ΑΧΕΡΩΝ 3 Αυγούστου 2012 στις 4:18:00 μ.μ. EEST  

@Alexandros
Το συγκεκριμένο ιστορικό συμβάν έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο.
Έπαιζε η Μύριελ Χέμινγουαίυ,και νομίζω και ο Μπέν Κρόςς.
Για να αποφορτίσουμε λίγο.

Ανώνυμος 3 Αυγούστου 2012 στις 7:19:00 μ.μ. EEST  

ρε παιδια κοροιδευομαστε κ καποιοι δεν βλεπουν τα αυτονοητα δηλαδη να καταλαβω ετι απλα αυριο θα λεμε καηκε ενα f-16 λογο χορταριων η τσιγαρου η δεν ξερω τι αλλο κ κανεις δεν θα απολογειτε αλλα επιμενω να μου πει καποιος απο τους τοσους ειδικους που σχολιαζουν την πραγματικη αξια ενως Ζουμπρ.............. να ξερω ποσα λεφτα καηκαν ετσι απλα απο αμελεια μαλλον κ δεν χρειαζεται να απολογηθει κανεις !!!!!!!! κυριοι του εν κρυπτο σας παρακαλω πειτε μου την δικια σας γνωμη γιατι πιστευω οτι τουλαχιστον εσεις γνωριζετε κ εχετε αποψη για το συμβαν σας ευχαριστω φιλικα Γιαννης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP