O χάρτης νούμερο 9

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012


Του Μιχάλη Ιγνατίου

Η 38η μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ως επακόλουθο του χουντικού πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου, πέρασε και έφυγε χωρίς πολλές αναφορές από τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης. Αποδέχομαι ότι η οικονομική κρίση ισοπέδωσε τα πάντα, και ένα θέμα όπως η τραγωδία της Κύπρου, που δεν επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων, είναι λογικό να περνά απαρατήρητο. Αλλωστε, πρόκειται για μία μεγάλη εθνική ήττα, αλλά και ενοχή, που η Ελλάδα εδώ και χρόνια, προσπαθεί να ξεχάσει –αν και η φράση «σβήσει από τη μνήμη της», αποτυπώνει καλύτερα την πραγματικότητα.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια επιχειρείται να παρουσιαστεί το διπλό έγκλημα, το πραξικόπημα και η εισβολή, ως μία ανόητη πράξη του Δημήτριου Ιωαννίδη, και αυτή η προσπάθεια έχει θυμώσει δικαιολογημένα όσους ασχοληθήκαμε πραγματικά και χωρίς κομματικές παρωπίδες, με την αμερικανική ευθύνη, η οποία είναι αποδεδειγμένη, σε σημείο που δεν αμφισβητείται ούτε από τους ίδιους τους Αμερικανούς. Αλλωστε, ο μακαρίτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μίλησε και δημόσια και ιδιωτικά σε φίλους του δημοσιογράφους, για το αμερικανικό λάθος την περίοδο του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Οταν ξεκίνησε η έρευνα για τα αρχεία του Χένρι Κίσιγκερ, καλοί μου φίλοι, που με αγαπούσαν πραγματικά, μου ομολόγησαν πως μερικές φορές τους θύμιζα τον «Δον Κιχώτη», και άλλες φορές ένα ονειροπαρμένο δημοσιογράφο, ο οποίος πιστεύει πως γίνονται θαύματα. «Πως θα βρείτε εσείς τα έγγραφα του Κίσιγκερ», μου είπε θυμωμένα ένας εξ αυτών, «όταν απέτυχαν τόσοι άλλοι». Ολοι ήθελαν πραγματικά να με προστατεύσουν από το τράνταγμα της απογοήτευσης, ως αποτέλεσμα μίας μεγάλης αποτυχίας της έρευνας, που αρχίσαμε με άλλους ερευνητές και φοιτητές.

Τον Αύγουστο του 2001 –και μετά από 14 χρόνια έρευνας- είχαμε φτάσει στο γλυκό τέλος, για να ακολουθήσει ένα ντελίριο πανηγυρισμών έξω από τα αμερικανικά αρχεία, στο College Park της Πολιτείας του Μέριλαντ. Κρατούσαμε πιά στα χέρια μας τον ΧΑΡΤΗ που αναζητούσαμε χρόνια, και ο οποίος –σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο της εποχής Κίσιγκερ, που μας βοηθούσε- θα έλυνε όλες τις απορίες μας και θα απαντούσε στα πολλά βασανιστικά ερωτήματα, που έχουμε όλοι στην Κύπρο και αρκετοί στην Ελλάδα. Μαζί με τον χάρτη είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε με διάφορους τρόπους, πάντα ΝΟΜΙΜΟΥΣ, τη συντριπτική πλειοψηφία των εγγράφων του Κίσιγκερ για την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Χιλή, την Μπαγκλαντές και το Ανατολικό Τιμόρ.

13 Αυγούστου του 1974:
Στα γραφεία της CIA –και σε στενή συνεργασία με το επιτελείο του Κίσιγκερ, συμπεριλαμβανομένου και του νομικού του συμβούλου, Χέλμουντ Σόνενφελτ- τα μέλη της ομάδας Bureau of Intelligence and Research, που ασχολούνταν με την «Κυπριακή Κρίση», όπως είχε χαρακτηριστεί η εισβολή, σχεδίασαν ένα χάρτη με τον αριθμό 9. Ήταν ο ένατος μίας σειράς χαρτών, που απεικόνιζαν τις κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων από την 20η ουλίου 1974, όταν άρχισε η εισβολή, μέχρι εκείνη την ημέρα, την 13η Αυγούστου. Την επομένη ημέρα, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εισβολή, που ολοκλήρωσε την τραγωδία. Οι οκτώ χάρτες καταστράφηκαν και ο ένατος διασώθηκε επειδή ο Κίσιγκερ είχε μία κακή, όπως αποδείχθηκε, συνήθεια να κρατά στο προσωπικό του αρχείο μερικά από τα σημειώματα των συνεργατών του.

Ο χάρτης*, παρουσίαζε το νησί διχοτομημένο, όπως ακριβώς το έκοψαν στα δύο την επομένη ημέρα (14 Αυγούστου του 1974), τα στρατεύματα του Αττίλα. Θυμάμαι, όταν τον παρουσίασα σε φίλο καθηγητή που μας συμβούλευε στη διάρκεια της έρευνας, υπέστη το ίδιο σοκ με το δικό μας, όταν τον πρωτοπήραμε στα χέρια μας. Και πολύ ορθά μας υπογράμμισε, πως αυτός ο χάρτης αποδεικνύει όλα όσα υποστηρίξαμε κατά καιρούς, ότι το πραξικόπημα και η εισβολή ήταν σχεδιασμένα από την Ουάσιγκτον.

Τον χάρτη ανακαλύψαμε μαζί με ένα φάκελο γεμάτο έγγραφα, με τον χαρακτηρισμό “For Eyes Only”. Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης τη σημαντικότητά τους, αρκεί να εξηγήσουμε ότι το είδος των εγγράφων αυτών, καταστρέφονται μόλις διαβαστούν από τον παραλήπτη (που ήταν ο Κίσιγκερ). Δεν είναι περίεργο σε εμάς ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν τα κατέστρεψε. Ενοιωθε άτρωτος και είχε σχεδιάσει να περάσει από τη Γερουσία μία τροπολογία, η οποία θα απαγόρευε την αποκάλυψη των εγγράφων του μέχρι το θάνατό του. Ομως, τον Αύγουστο του 2001, υπό την επιμονή και την πίεση των ερευνητών, Αμερικανών και ξένων, αποδέχθηκε τη δημοσιοποίηση μερικών εκ των εγγράφων του, τα οποία είχαμε ήδη εξασφαλίσει πάντα με νόμιμο τρόπο. Δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά.

Πιστεύω ότι τα έγγραφα με τον χαρακτηρισμό “For Eyes Only”, είναι καταστροφικά για τον Κίσιγκερ και απαντούν στους όψιμους υποστηρικτές του στην Ελλάδα και την Κύπρο. Σε ένα από αυτά, με ημερομηνία 14 Αυγούστου 1974 (ημέρα της δεύτερης εισβολής και ενώ οι μάχες μαίνονταν στην Αμμόχωστο και τη Μόρφου), ο νομικός του σύμβουλος γράφει στον Κίσιγκερ –ανάμεσα στα άλλα- και τα εξής:

«Τίποτα από ό,τι μπορώ να σκεφθώ θα σταματήσει τους Τούρκους από το να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν δια της βίας όσα απαίτησαν στα τελεσίγραφά τους. Ουσιαστικά, όπως ήταν έτσι κι αλλιώς η αλήθεια, η μόνη πιθανή βιώσιμη λύση (modus vivendi) θα πρέπει να βασισθεί σε μια ντε φάκτο διαίρεση του νησιού, όποια και αν είναι η μορφή της. Εάν οι Τούρκοι κινηθούν γρήγορα και μετά αναγκασθούν να υποχωρήσουν, ίσως προκληθεί ελληνική αντίδραση και τότε ίσως μας δοθεί η ευκαιρία να προσπαθήσουμε για μια συμφωνία (η οποία, Ίσως, σώσει και τον Καραμανλή).

Καθώς οι Σοβιετικοί μπορούν να λειτουργήσουν ως φόβητρο, πρέπει να τους κρατήσουμε σε απόσταση. Δεν μπορούν να εξελιχθούν σε διαιτητές μεταξύ συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα συμφέροντά τους διαφέρουν ριζικά από τα δικά μας. Εμείς επιθυμούμε ένα modus vivendi μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ αυτοί θέλουν μια αδέσμευτη Κύπρο, και προτιμούν την Ελλάδα ή την Τουρκία, ή και τις δυο αποστασιοποιημένες από το ΝΑΤΟ.

Έτσι, θα πρέπει:

- Να προσπαθήσουμε
, επειγόντως, να περιορίσουμε την ελληνική αντίδραση, τουλάχιστον για 24 ώρες,

- Να πούμε ξεκάθαρα στους Τούρκους
ότι πρέπει να σταματήσουν σήμερα, ή το αργότερο αύριο (tomorrow at the latest),

- Να προειδοποιήσουμε τους Τούρκους
ότι η Ελλάδα κινείται ταχύτατα προς τα αριστερά.

- Να στείλουμε
έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην Αθήνα γιά να ασκεί συνεχή και άμεση επιρροή στον Καραμανλή,

- Με δεδομένο ότι οι Τούρκοι θα καταλάβουν γρήγορα την Αμμόχωστο, να διαβεβαιώσετε ιδιωτικά τους Τούρκους (privately assure Turks) ότι θα τους εξασφαλίσουμε λύση που θα περιλαμβάνει το ένα τρίτο του νησιού, στο πλαίσιο κάποιου διακανονισμού ομοσπονδιακής φύσης.

- Να διαβεβαιώσουμε τους Ελληνες
ότι θα περιορίσουμε τις τουρκικές απαιτήσεις και δεν θα επιτρέψουμε άλλους εγκλωβισμένους, κλπ.

Δεν πρέπει να εμπλακείτε άμεσα, άστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Αφού γίνει αυτό, πρέπει να το κάνετε διότι δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα, και μόνο εμείς έχουμε το βάρος (να το πράξουμε)».


Ο χάρτης, το Μνημόνιο του Σόνενφελντ και τα υπόλοιπα έγγραφα με τον χαρακτηρισμό “For Eyes Only”, αποδεικνύουν τον απαράδεκτο ρόλο του Κίσιγκερ στην κυπριακή τραγωδία. Όσες προσπάθειες και αν κάνουν οι κατευθυνόμενοι υποστηρικτές του, θα αποτύχουν, διότι ομιλούν από μόνα τους τα δικά του έγγραφα…

* Ο χάρτης πρωτοδημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσιγκερ» (Εκδόσεις Λιβάνη) του Κώστα Βενιζέλου και του Μιχάλη Ιγνατίου. . Ο Κίσιγκερ, δεν αμφισβήτησε ποτέ την εγκυρότητα του χάρτη και των εγγράφων. Μάλιστα, με επιστολή που έστειλε η προσωπική του γραμματέας στο Μιχ. Ιγνατίου, αποδέχεται την ύπαρξη του Μνημονίου Σόνενφελντ.

www.aixmi.gr

22 σχόλια:

Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2012 στις 10:18:00 μ.μ. EEST  

Είναι φοβερό συναίσθημα να νιώθεις απόλυτα δικαιωμένος! Μπράβο στον δημοσιογράφο.

Εγώ έχω άλλη απορία:
ΓΙΑΤΙ χάθηκε η Κύπρος; Τόσο συντριπτικές ήταν οι δυνάμεις των Τούρκων; Ή τόσο ανοργάνωτες οι "δικές" μας;

Ανώνυμος 27 Ιουλίου 2012 στις 12:54:00 π.μ. EEST  

γιατι χαθηκε η Κυπρος??

Τα υποβρυχια και τα αεροπλανα που ειχαμε ηταν ικανα να διαλυσουν τους Τουρκους

Αλλα αυτοι που δινανε εντολες...για κατσε μπηκαν φυλακη για εσχατη προδοσια η πηραν μεταλλια και την πληρωσαν οι βλακες χουντικοι μονο???

NF 27 Ιουλίου 2012 στις 1:15:00 π.μ. EEST  

Γιατι χαθηκε η Κυπρος:
1)Η Εθνοφρουρα πιαστηκε στον υπνο, ενω το δικτυο πληροφοριων ειχε προειδοποιησει απο τις 17 Ιουλιου οτι επικειται αποβαση. Γιατί ; Ο Κισινγκερ παραπλανησε τον Ιωαννιδη, διαμηνυοντας του μεσω της CIA οτι θα συγκρατουσε τους Τουρκους. Αυτος πιστεψε τον Κισινγκερ, αγνοησε τις αξιοπιστες πληροφοριες, και δεν επετρεψε την εγκαιρη στρατιωτικη κινητοποιηση, προφανως για να μην προκαλεσει τους Τουρκους.
2) Οταν εγινε η αποβαση, αμερικανικα και βρεττανικα αεροσκαφη σχηματισαν "φραγμα" ανατολικα της Κρητης, κανοντας σαφες οτι θα εμποδιζαν επεμβαση της Ελληνικης Αεροποριας. Αναφερεται σαφως στην εκθεση του Σμηναρχου Σεμερτζακη.

Ο φακελλος της Κυπρου δεν ανοιγει ακριβως λογω της εμπλοκης των Αμερικανοβρεττανων.

Exocet4 27 Ιουλίου 2012 στις 5:12:00 π.μ. EEST  

@NF 27 Ιουλίου 2012 1:15:00 π.μ.

Συγγνώμη αλλά αυτό το φράγμα δεν νομίζω να υπήρχε. Μάλλον είναι ένα άλλοθι που κατασκευάσαμε μόνοι μας με τον καιρό ώστε να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα… ότι δηλαδή δεν υπερασπιστήκαμε ως Ελλάδα την Κύπρο. Επίσης αναιρείτε από την ίδια την επιχείρηση ΝΙΚΗ. Όπως πέρασαν τα ογκώδη και βραδυκίνητα Noratlas από το όποιο φράγμα υπήρχε ανατολικά της Κρήτης, Αμερικανό-αγγλικό ή Τουρκικό, έτσι θα μπορούσαν να περάσουν και μαχητικά αεροσκάφη… για να μην μιλήσουμε και για τα υποβρυχια.

Πολύ απλά δεν ήθελε η τότε στρατιωτική και μετέπειτα πολιτική ηγεσία να υπερασπιστεί την Κύπρο ακόμα κι αν αυτό οδηγούσε σε ελληνοτουρκικό πόλεμο. Γιατί ότι παραμύθι και να έφαγε η Χούντα και υστέρα ο Καραμανλής από τον Κίσινγκερ και την CIA, από την στιγμή που ξεκίνησε η απόβαση και χύθηκε το πρώτο αίμα η εγκληματική αδράνεια και απραξία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί διαφορετικά παρά μόνο ως προδοσία.

Η κατάρριψη των τουρκικών F-102 στο αιγαίο από ελληνικά μαχητικά εκείνη την περίοδο έγινε μια χαρά και χωρίς πολλά πολλά… εκεί όμως υπήρχε βούληση και θάρρος. Τι θα έκανε άραγε η Αμερική εάν υπήρχε βούληση από την τότε ηγεσία ακόμα και για ολοκληρωτικό ελληνοτουρκικό πόλεμο; Εάν σήκωνε όλα τα μαχητικά και χτυπούσαν τους προκαθορισμένους στόχους βγάζοντας συγχρόνως και όλο τον στόλο έξω, σε ποιο σημείο από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο και με ποια μέσα θα έκανε φράγμα η Αμερική και η κάθε Αμερική σε μια τέτοια περίπτωση; Το πιθανότερο είναι πως η Αμερική θα μπορούσε να κάνει ελάχιστα έως τίποτα τουλάχιστον για τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα και ίσως η ιστορία να εξελίσσονταν πολύ πιο ευνοϊκά για εμάς…

Ανώνυμος 27 Ιουλίου 2012 στις 12:06:00 μ.μ. EEST  

Είναι απλό, ο επίσημος εχθρός της Ελλάδας τότε (χούντα και κυβέρνηση Καραμανλή) ήταν οι κακοί κομμουνιστές. Η Τουρκία άσχετα αν έχυνε ελληνικό αίμα ήταν σύμμαχη χώρα για αυτούς.
Αυτό φάνηκε και μετέπειτα, όταν ο Αβέρωφ έδιωξε έξαλλος αντιπροσωπεία ελληνοκυπρίων λέγοντας τους "χάσαμε το Ιράν (είχε προηγηθεί η ισλαμική επανάσταση), θέλετε να χάσουμε και την Τουρκία;"

Ανώνυμος 27 Ιουλίου 2012 στις 1:18:00 μ.μ. EEST  

«Θυμάμαι τον Οκτώβριο του '74, ο Καραμανλής μου έλεγε ότι το μεγάλο σφάλμα της ζωής του ήταν που έβγαλε την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Κυρίως, με συμβουλευόταν σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Οποτε βρισκόμουν στην Αθήνα κανόνιζε συνάντηση των υπουργών που είχαν άμεση σχέση με τα οικονομικά. Την περίοδο που συζητιόταν η ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, με ρώτησε ποιες θα είναι οι αρνητικές επιπτώσεις από αυτήν την κίνηση. Του μίλησα για τις εμπειρίες των άλλων κρατών, προπάντων της Αγγλίας. Η Αγγλία ακολουθούσε από αιώνες πολιτική φθηνών τροφίμων. Η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική έφερε όμως στην Αγγλία μια αύξηση τιμών στα τρόφιμα πάνω από 60%. Και μου λέει τότε ο Καραμανλής: «Ακουσε, Ζομπανάκη, για δύο λόγους θέλω να βάλω την Ελλάδα στην ΕΟΚ. Πρώτον, για να μας σέβονται οι εχθροί μας και, δεύτερον, για να ανοίξω τις πόρτες της Ευρώπης στον Ελληνα επιχειρηματία. Εμείς δεν είμαστε βιομηχανική χώρα, μεταπράτες είμαστε και σε τριάντα χρόνια η Ευρώπη θα είναι ένα σουβλατζίδικο».
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_ell_3_14/02/2010_390860
Σήμερα, προσπαθούμε να τιμωρήσουμε την ΕΕ λέγοντας οτι η έξοδος απο το ευρώ θα δώσει λύσεις.Ετσι "τιμώρησε" τότε -το 74- ο Καραμανλής το ΝΑΤΟ και έκανε... μια τρύπα στο νερό!Ελπίζω να μη πάθουμε καμία ζημιά πάλι, όπως τότε...

NF 27 Ιουλίου 2012 στις 4:20:00 μ.μ. EEST  

Exocet4:
Η εκθεση του Σμηναρχου Σεμερτζακη περιγραφει το εξης περιστατικο στις 20/7/1974:

Στις 17.10 καταγράφεται scrαmble ζεύγους F-5Α της 341 ΜΑΗ που είχαν μετασταθμεύσει στο Ηράκλειο (126 Σμηναρχία Αεροπορικής Βάσεως). Στόχος τους ήταν η αναγνώριση/ αναχαίτιση αγνώστων ιχνών που είχαν εντοπισθεί ανατολικώς της Σητείας. Κατά το διάστημα 15.04 και 22.20, οι ελληνικοί σταθμοί ραντάρ θα απο¬καλύψουν συνολικώς 14 ίχνη αμερικανικών αεροσκαφών, που πετούσαν σε απόσταση 60 ν.μ. νοτίως και ανατολικώς της Κρή¬της, μέχρι την Ρόδο, δίνοντας την εντύπωση δημιουργίας ενός «φράγματος». Περί τις 19.15 η 28 ΤΑΔ Θα αναφέρει ότι από το πρωί είχαν διαπιστωθεί συνεχείς περιπολίες αεροσκαφών του 6ου Στόλου των ΗΠΑ μεταξύ Καστελλορίζου και Σητείας, κάτι που φανέρωνε ότι οι Αμερικανοί επεδίωκαν να παρεμποδίσουν τυχόν ελληνική αεροπορική ενέργεια προς την Κύπρο.

Στην "Εκθεση Σεμερτζάκη, περιγράφεται και μία αερομαχία που έλαβε χώρα μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών αεροσκαφών. Ζεύγος ελληνικών F-5Α που έσπευσε προς αναγνώριση αγνώστου ίχνους, ενεπλάκη σε αερομαχία με ζεύγος αμερικανικών F-4 (προφανώς F-4J). «Εις απόστασιν 3-4 ν.μ. ο ημέτερος σχηματισμός εγένετο αντιληπτός υπό του στόχου, όστις ήρξατο εκτελών επιθετικούς ελιγμούς. Τούτο εχαρακτηρίσθη υπό του ημετέρου σχηματισμού ως εχθρική ενέργεια και ούτω ενεπλάκη εις αερομαχίαν μετά του στόχου, ενημερώνων συγχρόνως και τον έλεγχον RADAR (Ε/W ΖΝΡΟΥ).

Εις την εξέλιξιν της αερομαχίας τα αεροσκάφη διεσπάσθησαν (εις εναντίον ενός). Το ημέτερον Νο2 απενεπλάκη των ελιγμών, επιστρέψαν διά προσγείωσιν. Το ημέτερον ΜΙ, κατά την εμπλοχήν, ευρεθέν εις πλεονεκτικήν Θέσιν (όπισθεν του στόχου και εις απόστασιν βολής) εζήτησεν, εκ του ελέγχοντος σταθμού RADAR, την έυκρισιν εκτελέσεως βολής κατά του στόχου, και έλαβεν αρνητιχήν απάντησιν. Εν συνεχεία, όμως, αντιληφθέν ότι ο στόχοG (F--4) έβαλεν διά του πυροβόλου του, ηττήσατο, εχ νέου, έγκρισιν διά την κατάρριψιν του στόχου. H απάντησις ήτο και πάλιν αρνητική, ότε τούτο επέστρεψεν διά προσγείωσιν.
Στην περίπτωση αυτή, αξίζει να σχολιασθεί η μη εφαρμογή της από 10.15 διαταγής του Αρχηγού Αεροπορίας, η οποία προέβλεπε απάντηση σε περίπτωση που βληθούν τα ελληνικά αεροσκάφη.

Πέρα από αμερικανικά αεροσκάφη, την ημέρα εκείνη οι 'Ελληνες πιλότοι συναντήθηκαν και με βρετανικά. Σε απόσταση 20 ν.μ. βορείως του Αγίου Νικολάου Κρήτης, ελληνικά αεροσκάφη αναγνώρισαν βρετανικά τα οποία μάλιστα έλαβαν επιθετική Θέση. Δεν αναφέρεται εάν διεξήχθη αερομαχία μεταξύ τους. Πάντως από τις 18 του μηνός ήδη, είχε παρατηρηθεί αυξημένη δραστηριότητα βρετανικών αεροσκαφών μεταξύ των περιοχών Κρήτης -Ρόδου - Κύπρου.

NF 27 Ιουλίου 2012 στις 4:22:00 μ.μ. EEST  

Επισης οι Αμερικανοι διοχετευσαν πληροφοριες στην Αθηνα περι δηθεν μετακινησεως βουλγαρικων δυναμεων στα ελληνοβουλγαρικα συνορα, για να τρομοκρατησουν την Ελλαδα με το ενδεχομενο ενός διμετωπου πολεμου. Η Ελλαδα πιστεψε ότι θα πηγαινε σε ελληνοτουρκικο πολεμο με τους Αμερικανους κοντρα, και με τους Βουλγαρους ετοιμους να επιτεθουν απο Βορρα, και υποχωρησε.

To 1976 o τοτε Υπουργος Δικαιοσυνης Κ. Στεφανακης εθαψε το φακελλο της Κυπρου με το αιτιολογικο ότι «…ανακύπτει κίνδυνος να προκύψουν γεγονότα ικανά να διαταράξουν τας διεθνείς σχέσεις της Ελλάδος μετ’ άλλων κρατών…». Τι εννοουσε;.

Και εγω καποτε πιστευα ότι τα περι βοηθειας των Τουρκων από τους Αμερικανοβρεττανους ηταν ανοητες φαντασιωσεις της Αριστερας, μεχρι που διαβασα την εκθεση Σεμερτζακη, αλλα και την αποφαση του Υπουργου Στεφανακη.

Γιατι αφησαν οι Αμερικανοι να περασουν τα Noratlas;Ισως να μην τα εντοπισαν λογω χαμηλου υψους πτησης. Ισως επισης να τα αφησαν επιτηδες: Το ένα ταγμα καταδρομων που μετεφεραν δεν μπορουσε να κανει τη διαφορα. Αντιθετως ο εφαπαξ βομβαρδισμος του προγεφυρωματος από ένα σμηνος μαχητικων της Ελληνικης Αεροποριας θα εκανε τεραστια διαφορα, και επρεπε να εμποδιστει.

Πριν κατηγορηθω για αντιαμερικανισμο, να υπενθυμισω ότι οι Αμερικανοι μας προσεφεραν στο πιατο την Ενωση της Κυπρου με την Ελλαδα το 1964, με το σχεδιο Ατσεσον, το οποιο ετορπιλισαν ο Μακαριος και ο Ανδρεας Παπανδρεου. Οι Αμερικανοι υποστηριζαν ανοικτα την Ενωση της Κυπρου με την Ελλαδα το 1964-1967. Δυστυχως για εμας ο αδιστακτος και φιλοτουρκος Κισιγκερ κυριαρχησε στην εξωτερικη πολιτικη των ΗΠΑ μετα το 1969, και τα πραγματα αλλαξαν.
Επισης τον Ιουλιο του 1974 δεν υπηρχε κυβερνηση στις ΗΠΑ. Ο Νιξον κατερρεε λογω Watergate, και ο Kissinger με τον Schlesssinger εκαναν κυριολεκτικα ότι ηθελαν.
Πιστευω οτι αν δεν ηταν στα πραγματα ο Κισιγκερ το 1974, οι Αμερικανοι δεν θα μας ειχαν μαχαιρωσει πισωπλατα, εξαλλου η Κυβερνηση της Δικτατοριας ηταν ακρως φιλοαμερικανικη.
Πρεπει ομως καποτε να γινει μια τιμια εξηγηση με τους Αμερικανους στο θεμα αυτο. Καποιος Ελλην Πρωθυπουργος πρεπει να τους ρωτησει ευθεως, γιατι συμπεριφερθηκαν ετσι, αφου η Ελλαδα μεχρι το 1974 ηταν μια ακρως φιλοαμερικανικη χωρα.

Mithridates 27 Ιουλίου 2012 στις 5:18:00 μ.μ. EEST  

Γιατί στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν φιλίες, μόνο συμφέροντα! Το επαναλαμβάνουμε στο Εν Κρυπτώ σε κάθε ευκαιρία.

Ανώνυμος 27 Ιουλίου 2012 στις 9:02:00 μ.μ. EEST  

Εγώ να αναφέρω ότι οι Αμερικανοί δεν μας πρόσφεραν στο πιάτο την Κύπρο με το σχέδιο Ατσεσον, ήταν άλλη μια απόπειρα διαμελισμού της μεγαλονήσου με την παραχώρηση εσαϊ στρατιωτικής βάσης στην Τουρκία, την δημιουργία τουρκοκυπριακών περιοχών καντονιών και για αυτήν την "παραχώρηση" της Τουρκίας θα έπαιρνε ελληνικά κατοικημένα νησιά, το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, και την Ρόδο! αν αρνούνταν οι Ελληνες την Ρόδο 2-3 άλλα μικρότερα νησιά πιθανώς στα Δωδεκάνησα. Επίσης οι Βρετανικές βάσεις θα αναβαθμίζονταν κυριαρχικά με παρόμοιο τρόπο του σχεδίου Αννάν. Για ποια παραχώρηση της Κύπρου στην Ελλάδα μιλάμε? Με τη διατήρηση της μεγάλης στρατιωτικής βάσης και των επίσημων καντονιών η Τουρκία ουσιαστικά διατηρούσε το δικαίωμα επέμβασης στα εσωτερικά της Κύπρου η οποία μετατρεπόταν σε είδος ομοσπονδιακού κράτους με την Τουρκία να ελέγχει τους τουρκοκύπριους, οι Βρετανοί παρέμεναν, και η Ελλάδα θα παρέδιδε μεγάλα κατοικημένα νησιά στην Τουρκία για πλήρη ενσωμάτωση, γεγονός το οποίο θα ταπείνωνε την Ελλάδα στο εξωτερικό εμφανίζοντας την αδύναμη, δημιουργώντας ένα καινούργιο διχασμό στο εσωτερικό και άνοιγε ο δρόμος για επιπλέον διεκδικήσεις της Τουρκίας στα Δωδεκάνησα τα οποία η Τουρκία είχε βάλει στο μάτι από την κατοχή της Ελλάδας και προσπαθούσε να της παραχωρηθούν από τους συμμάχους ή την Γερμανία (όποιος νικούσε) μετά το τέλος του Β Π.Π.

Πέτρος Κ.

NF 27 Ιουλίου 2012 στις 9:47:00 μ.μ. EEST  

Tα παπραπανω ειναι εντελως ψευδη. Τα περι παραχωρησης της Ροδου τα διεδωσαν οι Μακαριακοι, ιδιως ο «παρακοιμωμενος» του Μακαριου Υφυπουργος παρα τω Προεδρω Πατροκλος Σταυρου.
Η Ελλαδα σε καποια στιγμη σκεφθηκε να παραχωρησει το Καστελλοριζο, τιποτε αλλο.
Το σχεδιο Ατσεσον το διαπραγματευτηκε ο απο την ελληνικη πλευρα ο πρεσβης Τζων Σωσσιδης.
Στον παρακατω συνδεσμο μπορειτε να δειτε μια συνεντευξη του στον Αλεξη Παπαχελα το 2001.
http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=169275

Συμφωνα με το σχεδιο Ατσεσον η Ελλαδα ενοικιαζε το 4,6 % του Κυπριακου εδαφους στην Καρπασια, ως στρατιωτικη βαση για 50 χρονια και προσαρτουσε ολοκληρη την Κυπρο.
Αυτα λεει αυτος που διαπραγματευτηκερ το σχεδιο.
Οι Τουρκοι θα ειχαν περιορισμενη αυτονομια σε μερικες περιοχες οπου ειχαν πλειοψηφια, οπως ο θυλακας Λευκωσιας Αγυρτας.

Το 1966 η Ελλαδα πετυχε νεες βελτιωσεις και οι Τουρκοι αρκουντο να παρουν μια απο τις 2 βρεττανικες βασεις, και συγκεκριμενα τη Δεκελεια. Ολες τις προσπαθειες τις τορπιλισε ο Μακαριος.

Ανώνυμος 27 Ιουλίου 2012 στις 11:23:00 μ.μ. EEST  

Φαίνεται ότι υπήρχε αεροπορικό "φράγμα" και σαφείς προειδοποίησεις ή τουλάχιστον η (τότε) ΠΑ και υποθέτω και η πολιτική ηγεσία έτσι πίστεψε. Άρχες του 90 έτυχε να βρεθώ σε μια συζήτηση με αρκετούς αεροπόρους που υπηρετούσαν σε διάφορες μονάδες το 74 (άρα δε μπορούσαν αν σχηματίσουν παρόμοιες απόψεις όντας σε όλη την Ελλάδα). Η άποψη που σχημάτισα από τα λεγόμενα τους είναι πως τις πρώτες μέρες είχαμε ευκαιρία να επέμβουμε και να καθαρίσουμε αλλά καθυστερήσαμε αδικαιολόγητα με πολιτικές αποφάσεις (ή μήπως προφάσεις). Αναφέρθηκε πως υπήρξε ετοιμασία και απόφαση να εμπλακούμε στον ατίλα Β και πως ξεκίνησε κάποια ενέργεια προς Κύπρο με F4 και υπήρξε αναχαίτιση και συγκεκριμένο μήνυμα σε πολλαπλά επίπεδα να κάτσουμε στα αυγά μας. Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα (κάποιοι είναι πια νεκροί) ούτε να το τεκμηριώσω αλιώς, απλά το αναφέρω. Δεν θα ήθελα να παρουσιαστώ σαν υπερασπιστής του "η Κύπρος είναι μακριά" απεναντίας πιστεύω πως έπρεπε να εμπλακούμε όποιον και να είχαμε απέναντί μας γιατί "εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περι πάτρης".
Υ.Γ, Η περίπτωση των Νορατλας νομίζω το επιβεβαιώνει δεν το διαψευδει. Γιατί πέταξαν νύχτα γλύφωντας τη θάλασσα? τα F100 των τούρκων αποφεύγαν ή κάτι άλλο? Οι τούρκοι πιλότοι ειδικά εκείνη την εποχή δεν άφηναν τη στεριά από τα μάτια τους για να μη χαθούν, νυχτερινή αναχαίτιση θα κάναν?

Ανώνυμος 28 Ιουλίου 2012 στις 2:10:00 μ.μ. EEST  

@NF

Οι πληροφορίες περί κινήσεων βουλγαρικών στρατευμάτων στα βόρεια σύνορά μας δεν δόθηκαν από τους Αμερικανούς αλλά από συγκεκριμένα στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια! Το αν τα στελέχη αυτά εκτελούσαν απλώς εντεταλμένη από τις ΗΠΑ υπηρεσία, χρείζει ξεχωριστείς έρευνας. Σε κάθε περίπτωση πάντως και σε αυτήν την περίπτωση διαπιστώνεται το μέγεθος της προδοτικής διάθεσης ορισμένων ατόμων που κατείχαν ζωτικές θέσεις....

@Πέτρο Κ.
Τα περί παραχωρήσεως τις Ρόδου, του Καστελόριζου και "2-3 νησιών της Δωδεκανήσου" από που τα αντλείς;;;

Πάντοτε φιλικά,
Γ.Μ.

ΝF 28 Ιουλίου 2012 στις 9:53:00 μ.μ. EEST  

Τα περι παραχωρησης της Ροδου στην Τουρκια ειναι φληναφηματα της Μακαριακης προπαγανδας, που ειχε αναμασησει ο παρακοιμωμενος του Μακαριου "Υφυπουργος παρα τω Προεδρω" Πατροκλος Σταυρου στην εφημεριδα ΤΟ ΒΗΜΑ στις 13/1/2002 Ιδου το Link:

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=139526

Στα ψευδη του Σταυρου και των Μακαριακων απαντησε ο ιδιος ο ανθρωπος που διαπραγματευτηκε το σχεδιο Ατσεσον πρεσβης Ι. Σωσσιδης παλι απο ΤΟ ΒΗΜΑ στις 27/1/2001.
Ιδου το Link:
http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=139845

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΣΕΣΟΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΕΦΕΡΝΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΝΕΔΟΥ.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΝΑΘΛΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΠΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ, ΕΦΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΓΕΛΟΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΡΟΔΟΥ.

Ανώνυμος 29 Ιουλίου 2012 στις 10:43:00 π.μ. EEST  

'Οντως το άρθρο του βήματος είχα διαβάσει 13/1/2001. την απάντηση του πρέσβη Ρωσίδη στο Βήμα 27/1/2001 μου είχε διαφύγει.

Πέτρος Κ.

Ανώνυμος 29 Ιουλίου 2012 στις 11:35:00 π.μ. EEST  

Όμως αμφιβάλω αν οι Αμερικάνοι θα κατάφερναν στο τέλος να πεισθούν οι Τούρκοι να δεχτούν το σχέδιο Άτσεσον χωρίς περαιτέρω σημαντικές παραχωρήσεις σε αυτούς, (άλλωστε είχαν επενδύσει πολλά στην Κύπρο με την αμέριστη συμπαράσταση και υποκίνηση των Άγγλων) όπως λέει και ο πρέσβης σε επόμενη συνάντηση με τον Lyndon Jhonson για την επανάληψη της πρότασης Άτσεσον, του ανέφερε ότι προωθούσε μόνιμη κυριαρχική βάση και όχι μισθωμένη για 50 χρόνια (πιθανώς μετά από πρόταση των Τούρκων), είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι έχουν πολύ δυνατή "αντοχή" σε πιέσεις των ΗΠΑ που αντιτίθενται στα συμφέροντα τους σε αντίθεση με την Ελλάδα! ξέρουμε αν τελικώς οι τούρκοι απέρριψαν και αυτοί το σχέδιο πριν ή μετά από την Ελλάδα?

Πέτρος Κ.

trexagireyopoulos 29 Ιουλίου 2012 στις 1:27:00 μ.μ. EEST  

http://www.youtube.com/watch?v=CRU8CTEsrSQ&feature=related

νομιζω οτι το documantair ξεκιναει δειχνοντας αυτον τον χαρτη και ειναι του 1974.

NF 29 Ιουλίου 2012 στις 9:51:00 μ.μ. EEST  

@Πετρος Κ.
Να μην πιστευεις τους Μακαριακους και την προπαγανδα τους.


Oι Τουρκοι απερριπταν το σχεδιο Ατσεσον δημοσιως, αλλα ολοι ηξεραν οτι εδιναν μαχη οπισθοφυλακων.
Τι θα εκαναν δηλαδη; Στρατιωτικα δεν μπορουσαν να αντιδρασουν: Η Ελληνικη Μεραρχια ειχε φθασει στο νησι. Ο Πρωθυπουργος Γ. Παπανδρεου ελεγε –ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΝΟΥΣΕ- οτι η Ελλαδα θα πολεμουσε ευχαριστως για την Κυπρο. Ο Τζονσον ειχε στειλει το περιφημο γραμμα του στον Ινονου στις 5/6/1964, οπου προειδοποιουσε τους Τουρκους σε σκληροτατο υφος να μην προκαλεσουν πολεμο με την Ελλαδα.
Στην πραγματικοτητα οι Τουρκοι συζητουσαν ακομη χειροτερες γι αυτους εκδοχες του σχεδιου Ατσεσον το 1965-1966.
Τι αλλαξε μετα την Κοφινου το Νοεμβριο του 1967; Γιατι αλλαξαν σταση οι ΗΠΑ, πραγμα που οδηγησε στη στροφη 180 μοιρων της Τουρκιας;
Αυτο ειναι ενα μεγαλο ερωτημα που δεν ειναι του παροντος.

Ανώνυμος 30 Ιουλίου 2012 στις 4:10:00 μ.μ. EEST  

Κάθομαι και διαβάζω τι έφταιγε πριν 40 χρόνια, πριν 60 χρόνια, πριν 2000 και 3000 χρόνια όταν έλληνες πέθαναν και εδάφη χάθηκαν.
Ακούω τα ίδια και τα ίδια.
Δυστυχώς δεν διαβάζω τι έπρεπε ή τι πρέπει να γίνει για να αντιστρέψουμε μια κατάσταση που ήταν/είναι εις βάρος μας...

Μας φταίει η κύπρος 2 μήνες το 74 και ΔΕΝ μας φταίει οτι 40 χρόνια δεν έχουμε κάνει τπτ.

Απο το 74 μέχρι το 87 με πλήρη υπεροπλία δεν έγινε για τη κύπρο τπτ.
Απο το 87 μέχρι τώρα όχι μόνο δεν έγινε τπτ αλλά υποστήριξαν "έλληνες" και το σχέδιο αναν.
Ο πληθυσμός ελλαδίτες και κυπραίοι απεδείχθησαν πολλοί πολλοί λίγοι.
Βίλες, μερσεντές, λούσα, αδιαφορία αντικατέστησαν εθνικές αντιλήψεις.
[Κερασάκι η Αμμόχωστος ελεύθερη θα χτύπαγε τον τουρισμό στους "νέους" προορισμούς της πάφου, της λεμεσού, της ρόδου κτλ.]

Το "δεν ξεχνώ" έγινε "στα @@ μου"

Η αγάπη του έθνους έγινε τοπικιστικό μίσος. Είμαι έλληνας. Έχει σχέση αν είμαι μακεδόνας ή κύπριος;;; Μισώ περιοχές;;;;
Και όμως αυτή η νοοτροπία όχι μόνο δεν καταπολεμήθηκε αλλά ενισχύθηκε.

Η κύπρος δεν έπεσε το 74. πέφτει ακόμα και σήμερα

μηδενιστής

Ανώνυμος 30 Ιουλίου 2012 στις 9:17:00 μ.μ. EEST  

Πρεπει ομως καποτε να γινει μια τιμια εξηγηση με τους Αμερικανους στο θεμα αυτο. Καποιος Ελλην Πρωθυπουργος πρεπει να τους ρωτησει ευθεως, γιατι συμπεριφερθηκαν ετσι, αφου η Ελλαδα μεχρι το 1974 ηταν μια ακρως φιλοαμερικανικη χωρα.

Μα φίλτατε, σήμερα συμπεριφέρονται καλλίτερα;

Δεν βλέπετε πως συνεχώς αβαντάρουν την ΦΥΡΟΜ πιέζοντάς μας να παραμείνουμε προτεκτοράτο τους,ή ενισχύοντας παντοιοτροπως την ¨φίλη" Τουρκίαη οποία έχει εξοπλισθεί και έχει βοηθηθεί άπειρες φορές στο παρόν και στο παρελθόν!

Ίσως, διότι ήδη από το 1800 που οι Αμερικανοί διεξήγαγαν λαθρεμπόριο οπίου, με το οποίο προμήθευαν τους δυστυχείς Κινέζους, πλουτίζοντας έτσι και ιδρύοντας το πανεπιστήμιο Γέηλ ορισμένοι λαθρέμποροι .. ... έχουν σήμερα την τιμητική τους με τον αδριάντα τους έξω από το πανεπιστήμιο!

Όσο αφορά την Κύπρο, οι εκεί διοικητές της κατεπρόδωσαν τον αγώνα.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα άρνησης της πραγματικότητας. Άρνησης διαταγών βολής ΠΑΟ ή πυροβολικού κατά τουρκικών πλοίων!

Ανώνυμος 31 Ιουλίου 2012 στις 1:51:00 π.μ. EEST  

Απόλυτα σωστός ο φίλος "μηδενιστής"! Αυτός ο τοπικισμός θα μας φάει....
Γ.Μ.

Ανώνυμος 31 Ιουλίου 2012 στις 9:58:00 π.μ. EEST  

Δεν υπάρχει αμερικανική ή ευρωπαική φιλία. Είναι χαζός όποιος το πιστεύει. Η κύπρος άρχισε να μπαίνει στα σχέδια όταν η χούντα δεν έδωσε τα αεροδρόμια για την ενίσχυση της 51ης αμερικανικής πολιτείας γνωστής και ως ισραήλ. Μέχρι τότε οι αμερικάνοι και οι άγγλοι την ήθελαν σαν βάση αλλά με τις 2 τελευταίες ισραηλινές νίκες, το σουέζ εξασφαλισμένο και την περσία να φυλάει απο ανατολικά δεν την είχαν στα πλάνα.
μετέπειτα έκαναν ότι και στον ΑΠΠ. κοίταξαν την πάρτη τους.

φταίνε;;;; ναι και όχι. ναι γιατί μας έβλαψαν, όχι γιατί είναι το εθνικό τους συμφέρον. εθνικό συμφέρον που μας έδωσε ελευθερία στον εμφύλιο, ελευθερία στο ναβαρίνο.
συμφέρον για το οποίο χύνουν αίμα.
κάτι που εμείς δεν κάνουμε.

λέει ο φίλος οτι η ΗΠΑ ενισχύει τα σκόπια. βλέπουν μια αγορά για να πουλάνε. βλέπουν μια βάση που δεν τους βρίζουν και δεν τους πετάνε ρουκέτες. γιατί όχι; γιατί όχι;;;;;

πάω στοίχημα οτι εμείς ούτε καν κάναμε παράπονα. πήγε ο πρωθυπουργός στην ουάσινγκτον να κάνει παράπονα;;;; παράπονα και όχι "αν δεν σου κάνει κόπο..." μπήκε στα σκόπια η ΠΑ; έστειλε ΕΔ στην αλβανία να εκπαιδεύσουν κόσμο; έκανε ανορθόδοξο πόλεμο; τίποτα.

οι αμερικάνοι πρώτοι απο όλους ΖΟΥΝ και ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ στην βία . το πρότυπο είναι η ρώμη όχι η αθήνα ούτε η σπάρτη ούτε το βυζάντιο.

πώς θα δείξεις σε αυτούς οτι ΘΕΛΕΙΣ κάτι με όλη σου την ψυχή όταν δεν την υποστηρίζεις με βία;
εδώ δεν έχουμε στρατό!!!!

η ελλάδα ενοχλείται απο τα σκόπια και τί κάνει; στέλνει 50εκΕ και ΤΟΜΠ λεωνίδας.... αυτό οι αμερικάνοι το λένε "malakes me perikefalea". (θυμάμαι οτι τότε οτι δεν είχαμε πυρομαχικά των 5,56 και μας έλειπαν μόλις 5εκΕ...)

ενισχύουν την αλβανία, την τουρκία, τα σκόπια και πόσους άλλους - και νωρίτερα και μας - γιατί τους καταλαβαίνουν! βλέπουν εθνικούς στόχους. βλέπουν προσπάθεια.
αντιθέτως δεν καταλαβαίνουν τπτ εδώ. βλέπουν μια αποικία μια μπανανία που την κάνουν κουμάντο με ελάχιστη προσπάθεια. οι φιλιππίνες της ευρώπης.

έχουμε χάσει το παιχνίδι τόσο πολύ και τόσο νωρίς που απορώ πόσο τυφλοί είμαστε νοητικά και πρακτικά. τέτοια στραβομάρα ούτε τα στρατεύματα του σαμουήλ μετά το κλειδί.

στραβομάρα που είχαν επιβάλει με τη βία οι στρατιώτες ενός έθνους που πίστευε και έπραττε αναλόγως του εθνικού συμφέροντος.

που πήγε αυτό το έθνος; χάθηκε στον φραπέ; ξέπεσε όπως οι αθηναίοι μετά τους περσικούς σε μια ρουτίνα ασφάλειας και καλοπέρασης. παραισθήσεις που καθάρισαν οι σπαρτιάτες με το ...ναυτικό τους. τόσο χάλια και τόσο χάλια έχουμε ξεπέσει και μεις. έρχονται οι σπαρτιάτες της εποχής μας -γνωστοί σε μας και ως τούρκοι- και θα μας ξεστραβώσουν μια και καλή.

μηδενιστής

ΥΓ κάηκε το κέρκυρα. μόλις χάσαμε στην πράξη ένα ΝΗΣΙ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP