Στο τραπέζι ξανά η αύξηση της θητείας

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Επανέρχεται "από το παράθυρο" το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, αυτή την φορά λόγω αναζήτησης νέων τρόπων για την μείωση των κρατικών δαπανών από το οικονομικό επιτελείο. Στα πλαίσια αυτά, σύμφωνα με σημερινά ρεπορτάζ, έχουν πέσει στο τραπέζι τρεις προτάσεις για την εξεύρεση συνολικά 11,5 δισ. ευρώ : H αύξηση της στρατιωτικής θητείας από 9 σε 12 μήνες, η μετακύλιση του 50% του μισθολογικού βάρους των κληρικών στην Εκκλησία και η θέσπιση διδάκτρων για τους αιώνιους φοιτητές για τα έτη πέρα του κανονικού χρόνου φοίτησης.

Όπως είναι προφανές το σενάριο για αύξηση της θητείας προκρίνεται για καθαρά οικονομικούς λόγους, καθώς θα περιορίσει τις ανάγκες πρόσληψης επαγγελματιών οπλιτών πενταετούς θητείας.

Μια πρώτη αναγνωριστική σύσκεψη έγινε την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Χρήστου Σταϊκούρα, Πάνου Παναγιωτόπουλου, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, Αντώνη Μανιτάκη, Κωστή Χατζηδάκη, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, Ανδρέα Λυκουρέτζου, Αντώνη Ρουπακιώτη και Νίκου Παναγιωτόπουλου. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την προσεχή Τετάρτη στην συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη.

Για να δούμε..Θα βρεθεί κάποιος να πράξει το δέον, έστω και με αυτό τον τρόπο;

23 σχόλια:

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2012 στις 12:51:00 μ.μ. EEST  

Η Ελλάς δεν αυξάνει την θητεία γιατί η κυβέρνηση διαπίστωσε το έλλειμμα άμυνας και την αναγνώριση της τουρκικής απειλής αλλά γιατί βοηθά στην οικονομία που επιβάλει η τρόικα!
κατά τα άλλα δεν υπάρχει απειλή, χρειαζόμαστε μείωση των εξοπλιστικών δαπανών (των ανύπαρκτων την τελευταία επταετία) άποψη την οποία ασπάζονται τα περισσότερα κόμματα, αλλά ως δια μαγείας η ετοιμότητα και ικανότητα των Ε.Ε.Δ. της χώρας δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξηθεί!

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2012 στις 12:56:00 μ.μ. EEST  

Αυτη πρέπει να ειναι η 15η αναρτηση που κάνετε για την αυξηση της θητείας, αλλά ούτε τώρα θα αυξηθεί και πάλι θα εκτεθείτε.

enkripto 13 Ιουλίου 2012 στις 12:59:00 μ.μ. EEST  

Έχεις τέτοια πρεμούρα να μην εκτεθούμε ανώνυμε φίλε;

Με συγκινείς!

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2012 στις 1:05:00 μ.μ. EEST  

Άργησαν αυτή τη φορά οι βαρεμένοι του Σπαρτακου.

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2012 στις 1:07:00 μ.μ. EEST  

Μα την ανάρτηση για τη θητεία δεν την κάνει το "εν κρυπτώ" από το κεφάλι του! ήδη από χθές έχουν ξεκινήσει τα "όργανα" των μμε και ενημερώνουν για την αύξηση της στρα. θητείας, για τις πληρωμές των ιερωμένων, τα ειδικά μισθολόγια κ.λπ. που είναι το μεμπτό και το αναληθές για να εκτεθεί το "εν κρυπτώ";;;

Γιάννης

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2012 στις 1:09:00 μ.μ. EEST  

ΤΟ ΛΙΒΑΝΙΖΟΥΝ ,ΤΩΡΑ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΟ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ.Η ΘΗΤΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟΥΣ 6 ΜΗΝΕΣ.

enkripto 13 Ιουλίου 2012 στις 1:12:00 μ.μ. EEST  

"που είναι το μεμπτό και το αναληθές για να εκτεθεί το "εν κρυπτώ";;; "

Θα σου πώ που είναι το "μεμπτό" - Υποστηρίζουμε την αύξηση της θητείας επισταμένως και με επιχειρήματα. Και αυτό ενοχλεί κάποιους.

Δεν πειράζει, ξύδι.

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2012 στις 1:23:00 μ.μ. EEST  

ΞΥΔΙ και έχω να προτείνω το "ΤΟΡ"!!
Όταν ο κόσμος γύρω μας "καίγεται", εμείς θεωρούμε εαυτούς ως κατοίκους της Ελβετίας, Λουξεμβούργου ή Μονακό;;;!!!
έγραψα τελευταία για τα παράπονα των διαβιβαστών στην "κόλαση" της Μυτιλήνης, εν έτει 2012!!! που ο τύπος το έκανε θέμα!! δεν πάνε να πνιγούνε, που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει και αυτοί ενοχλούνται για τη θητεία!! αλλά είναι το πλέον σίγουρο, ότι οι "κύριοι" αυτοί με το πρώτο "μπαμ" στο αεροπλάνο και δρόμο!! κατά τ΄άλλα η θητεία μας βαραίνει!!

Γιάννης

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2012 στις 1:36:00 μ.μ. EEST  

Με τα δεδομένα της θητείας που βίωσα εγώ στον ΕΣ (οπότε και εκθέτω την αυστηρά προσωπική μου γνώμη)και μία ώρα παραπάνω θητείας είναι χαμένος κόπος.

αν αποφασίσουμε να κλείσουμε όλα τα στρατόπεδα δυτικά της καβάλας και να εισαγάγουμε στοιχεία πραγματικής εκπαίδευσης, απαιτησεων, αξιολόγησης και αμοιβών των στρατευμένων νέων, να το συζητήσουμε.

αλλίως σκοπάνθρωπος 15 μήνες και ασκήσεις χαρτονισμού του σάκκου ιματισμού και της εξάρτησης, όχι ευχαριστώ.

Gor 13 Ιουλίου 2012 στις 1:38:00 μ.μ. EEST  

..συμφωνω με Γιαννη κ enkripto -- εχουμε σκ@τογειτονια, δεν ειμαστε Λουξεμουργο κ Λιχτενστάιν με τις ζαπλουτες φιλειρηνικες Αλπεις τριγυρω μας!

Ας ημασταν ικανοι κ μυαλωμενοι (δε μιλαω για αυτους που οντως διαπρεπουν, για τους υπολοιπους ευκολους σχολιαστες-των-παντων-μιλαω) κ θα μπορουσαμε ΚΑΙ να αναπτυσσουμε βιομηχανια (οπως το Ισραηλ) κ να εχουμε τη θητεια που πρεπει (για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ μας και τιιιποτα αλλο!)

Οχι τιποτα ΚΥΡΙΟΙ, αλλα τη ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΑΠ@ΡΑ, (που ΘΑ ΓΙΝΕΙ σιγουρακι!) κανενας απο τους συμμαχους δε θα βαλει επαρκη πλατη!! το'χουμε ξαναδει το στόρυ!

πρόακτιβ ράδερ δαν ρίακτιβ ντούντς! [δε μας παιρνει αλλιώς]

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2012 στις 2:03:00 μ.μ. EEST  

θεωρώ πως η όποια αύξηση της θητείας θα έχει νόημα μόνο και μόνο αν συνδυαστεί με:
α)ολοκληρωτική αλλαγή και εκσυγχρονισμό του συτήματος εκπαίδευσης (πρώτο μέτρο ο περιορισμός του αριθμού και του ρόλου των ΚΕΝ και κατανομή των στρατεύσιμων σε Μονάδες συντομότερα για συνέχιση της εκπαίδευσής τους εκεί, σε Λόχους Εκπαιδεύσεως κατα τα διεθνή πρότυπα)
β)σεβασμό στον κληρωτό (συνθήκες διαβίωσης,"επίδομα" κτλ.)
γ)κατάργηση περιττών Μονάδων

Αν δεν επιτευχθούν πρώτα αυτά τα βασικά (και πολλά άλλα) η αύξηση της θητείας δεν θα έχει κανένα μα κανένα αντίκρυσμα στον κύριο τομέα που θα έπρεπε να μας απασχολεί: την αύξηση του μαχητικού επιπέδου των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αλλιώς το μόνο που θα μας ενδιαφέροι θα είναι απλά και μόνο να καλύψουμε τις οροφές προσωπικού αλλα με φαντάρους ανεκπαίδευτους,αδιάφορους και δικαίως αναρωτούμενους για το τι ακριβώς αποκομίζουν από την θητεία τους και τι θα μπορούσαν να προσφέρουν στη μάχη.
Επίσης, αν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα (στράτευση στα 18, αυστηρές διώξεις στους φυγόστρατους, κατάργηση των μετατάξεων και των "ρουσφετιών" κτλ.) το μόνο που θα δούμε θα είναι κάθετη αύξηση της φυγοστρατίας και των "βυσμάτων".

Συμπερασματικά: είτε η θητεία μείνει ως έχει, είτε αυξηθεί στους 12 ή στους 18 ή στους....50 μήνες, θα είναι εντελώς ανώφελη αν πρώτα δεν υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας με κριτήρια αμιγώς επιχειρησιακά και όχι λογιστικά ή πελατειακά.

Γ.Μ.

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2012 στις 2:57:00 μ.μ. EEST  

Σωστός ο Γ.Μ

μηδενιστής

NF 13 Ιουλίου 2012 στις 3:17:00 μ.μ. EEST  

Σωστες αποψεις. Μεγαλυτερη θητεια (σχεδιο 18+18) πολυ λιγοτερα στρατοπεδα,(ιδιως ΚΕΝ),λιγοτερα ταγματα αλλα με επανδρωση τουλαχιστον 60 %, (90 % για τις μοναδες τεθωρακισμενων και μηχανοκινητου Πεζικου στο 4ο ΣΣ)
Αυτο σημαινει λιγοτερες σκοπιες και αγγαρειες, περισσοτερος χρονος για εκπαιδευση, αλλα και για εξοδους και αδειες.

Θα υπαρξουν αντιδρασεις ομως απο βουλευταδες και βλαχοδημαρχους. Τα ξερουμε ολοι.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 13 Ιουλίου 2012 στις 3:38:00 μ.μ. EEST  

Ρε παιδιά το αυτονόητο: Ο κύκλος εκπαίδευσης στη μονάδα είναι εξαμηνιαίος, βάλε και το ΚΕΝ, την εκπαίδευση σε κάποιο σχολείο για ειδικότητα, ίσως και επιπλέον εκπαίδευση για υπαξ....όλα αυτά χρειάζονται το λιγότερο δέκα με δώδεκα μήνες, οπότε μια θητεία κοντά στους δεκαπέντε μήνες θα ήταν απλώς ικανοποιητική.

Εξ άλλου πέρα από όσα γραφικά ακούγονται, οι μονάδες έχουν συνήθως τραγική επάνδρωση και δε θα λυθεί αυτό με το να καταργήσεις στρατόπεδα φαντάσματα (απαραίτητο ωστόσο για οικονομικούς λόγους). Κανείς δε θέλει την αύξηση της θητείας άσκοπα αλλά δυστυχώς, όσοι υπηρέτησαν στα σύνορα και βλέπουν τους γείτονες με επάνδρωση 110% και την αναλογία 3 ή και 4:1 νομίζω οτι θα το ξανασκεφτούν.

Σπάρτακος...θυμάμαι κάμποσους τέτοιους από φοιτητής. Άμα τους άκουγες νόμιζες οτι θα σε στείλουν στην κόλαση. Τελικά υπηρέτησα σε αρκετά έως πολύ ζόρικη μονάδα και ήταν κολλέγιο από συμπεριφορά και συνθήκες διαβίωσης. Και ας ήσουν στην τσίτα και ας κοιμόσουν 6 ώρες το 24ωρο σε τρία δίωρα. Αλλά βέβαια δεν είχε τζακούζι. Επίσης έμαθα οτι στην Τουρκία κυκλοφορούσαν στις μονάδες και κυρίες ελαφρών ηθών (ουκρανικής και ρωσικής καταγωγής εικάζω) με αποστολή να καλύψουν ουσιαστικές ανάγκες των ενστόλων - των αξιωματικών βασικά αλλά υποθέτω οτι το μέτρο θα επεκταθεί και στους στρατευμένους. Να καταγγείλω εδώ την ιδιαίτερα σημαντική αυτή έλλειψη που υπονομεύει τη μαχητική ικανότητα του στρατεύματος και προσθέτει έναν πολλαπλασιαστή ισχύος στους γείτονες.
Ορίστε όλη η υπόθεση: http://www.analystsforchange.org/2012/07/blog-post_1309.html

ΥΓ Τώρα βλέπω οτι το πρόσεξαν και στον Σπάρτακο (διάβασαν το OnALert)αλλά τα συμπεράσματά τους είναι επιπέδου πολιτικού νηπιαγωγείου. Κρίμα, αντί να ζητήσουν να έλθει και η κυρία Κορκμάζ από εδώ. http://diktiospartakos.blogspot.gr/2012/07/blog-post_09.html

karsus 13 Ιουλίου 2012 στις 8:08:00 μ.μ. EEST  

Θα συμφωνήσω με τον Ανώνυμο. Πιο σημαντικό από την αύξηση της θητείας είναι το θέμα του να μη θεωρείτε εντελώς χαμένος χρόνος ο χρόνος της θητείας από τους φαντάρους. Προσωπικά για μένα αυτό σημαίνει περισσότερες εκπαιδεύσεις και λιγότερες σκοπιές.

Άλλο να κάνεις πυρ και κίνηση, βολές κλπ και άλλο να πήζεις στο σκοπέτο.

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2012 στις 8:42:00 μ.μ. EEST  

Θα συμφωνησω με τον κυριο Γ.Μ.
Το πρωταρχικο ζητημα ΔΕΝ ειναι η αυξηση θητειας αλλα η αυξηση του επιπεδου εκπαιδευσης και η προκλητικη σπαταλη απειρων χαμενων χρονων κατα τη διαρκεια της θητειας.

Μιλανεζος

Ανώνυμος 14 Ιουλίου 2012 στις 1:45:00 π.μ. EEST  

Αύξηση της θητείας κατα 6 μήνες και βελτίωση της εκπαίδευσης. Για την ακρίβεια, οι οπλίτες πρέπει να ασχολούνται μόνο με το αντικείμενο τους και όχι για καθαριότητες και ως παραδουλεύτρες των ΕΠΟΠ. Και όσοι ΕΠΟΠ δεν δείχνουν ζήλο για το αντικείμενο τους να απολύονται άμεσα.

Ανώνυμος 14 Ιουλίου 2012 στις 10:19:00 π.μ. EEST  

Δεν γινεται να μην πήζεις στην σκοπιά. Δεν γινεται να μην κανεις αγγαρείες. Δεν γινεται να μην κανεις λάντζα. Αυτές οι δουλειες δεν μπορουν να γίνουν από αλλους παρα μονο από κληρωτούς. Ας μην γελιόμαστε. Το θεμα είναι αλλου, και όχι στην αύξηση της θητείας. Το θεμα είναι στην εκπαίδευση. Είναι αδιανόητο ΠΑΜΑ να μην εχουν κανει βολή με άρμα. Είναι αδιανόητο στρατιώτες να τελειώνουν την θητεία τους μονο με μια βολή με G3. Ελεος κύριοι. Εγω ημουν από τους τυχερούς! Εκπαιδεύτηκα σε Μ48MOLF, Μ60Α1, έμαθα και κατι λιγα από Μ106, Μ113 και ΒΜΡ1. Ειδα όμως άλλους στρατιώτες που δεν ήξεραν ουτε το όπλο τους να λυσουν! Και επίσης θα πρεπει να κοιτάξουν και λιγο την εκπαίδευση των ΕΠΟΠ. Απαγορεύεται ΕΠΟΠ, 3 χρονια στο στράτευμα να μην ξερει και να μην καταλαβαίνει τι ζημίες προκαλεί ένα βλημα APFSDS!

ΟΠΛΙΤΗΣ 14 Ιουλίου 2012 στις 11:19:00 π.μ. EEST  

Συμφωνώ με τους προηγούμενους σχολιαστές,απαίτηση των περισσοτέρων στρατιωτών ήταν και είναι η ουσιαστική εκπαίδευση, βολές, κλπ με μοναδική διαφοροποίηση ο χρόνος θητείας.Ο χρόνος αυτός θα έχει ουσία όταν η στρατιωτική ηγεσία αποφασίσει ποιός είναι ο αντικειμενικός σκοπός της θητείας και τι ζητούμε από τους στρατευσίμους. Επίσης να αποφασίσει πόσες μονάδες εκστρατείας, διοικητικής μέριμνας,ΚΕΝ θέλουμε και που, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος και τις θέσεις διοικητών που θα απωλεσθούν.Διαφορετικά, όλα ήταν, είναι και θα είναι μάταια.

E.A.V. 14 Ιουλίου 2012 στις 12:40:00 μ.μ. EEST  

Καλημέρα!

Συνυπογράφω κι εγώ τα σχόλια όλων όσων συμφωνούν ότι η εκπαίδευση είναι η ουσία της θητείας, όσο κι αν διαρκεί αυτή. Προσωπικά υπηρέτησα 12 μήνες, ο πατέρας μου 32 και οι παπούδες μου 28 (με τον πόλεμο μέσα).

Υπηρέτησα με άτομα 18 χρονών που μόλις είχαν τελειώσει το σχολείο και κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών κοντά στα 30. Όλοι συμφωνούσαν ότι αν είχαμε μάθει κάτι ουσιαστικότερο από την διαδικασία αναγνώρισης και λύση-αρμολόγηση G-3, ο χρόνος μας δεν θα ήταν χαμένος.

Οφείλω όμως να παρατηρήσω και το εξής: όσο η απουσία παροχής εκπαίδευσης βάρυνε τους αξιωματικούς (από απροθυμία να εκπαιδεύσουν κάποιον που αμέσως μετά θα έφευγε από τη μονάδα πριν προλάβει να προσφέρει σε αυτήν), η ΕΥΘΥΝΗ για την κατάντια του στρατού βαρύνει τους πολιτικούς, που μείωσαν (και ξαναμείωσαν) τη θητεία σε σημείο εκμηδενισμού. Σε ποιά δουλειά έξω στη ζωή ένας εργοδότης προσλαμβάνει και εκπαιδεύει έναν υπάλληλο γνωρίζοντας ότι αμέσως μετά αυτός θα φύγει; Δεν προσδοκά τουλάχιστον διπλάσιο (ή τριπλάσιο) χρόνο παραμονής και απόδοσης; Γιατί λοιπόν φταίνε οι στρατιωτικοί, αν όχι γιατί δέχονται τέτοιες παρεμβάσεις στο έργο τους; Στη Γαλλία αμέσως μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν η κυβέρνηση ζήτησε μείωση της οροφής των ΕΔ λόγω απουσίας απειλής, παραιτήθηκε όλη η ηγεσία του Γαλλικού στρατού! Εδώ;

Ανώνυμος 14 Ιουλίου 2012 στις 3:45:00 μ.μ. EEST  

Είχα την τιμή να υπηρετήσω 20 από τους 21 μήνες της στρατιωτικής θητείας μου στο Πολεμικό Ναυτικό και ειδικότερα σε πλοίο του Αρχηγείου Στόλου. Είναι προφανές ότι η θητεία σε πλοίο ενός κληρωτού δεν μπορούσε παρά να συμπεριλαμβάνει μεγάλο αριθμό "μη μάχιμων" εργασιών, καθ' όσον οι εξειδικευμένες "μάχιμες" δραστηριότητες ήταν αντικείμενο της απασχόλησης μόνο των αξιωματικών και των μονίμων υπαξιωματικών του Π.Ν. Εντούτοις, παρά την έλλειψη ουσιαστικής εκπαίδευσης, διαφωνώ κάθετα με τον αποκαλούμενο "επαγγελματικό" στρατό, επειδή η αντίληψη αυτή καλλιεργεί τη νοοτροπία ότι η άμυνα της χώρας δε συγκαταλέγεται στις θεμελιώδεις υποχρεώσεις ενός πολίτη, αλλά περίπου αφορά μόνον όσους επέλεξαν να την υπηρετούν επαγγελματικά. Θητείες τύπου 9μηνου και 6μηνου, πέραν της αποψίλωσης του στρατεύματος από πολίτες που μπορούν να προσφέρουν, ο καθένας από τη θέση του, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία η άμυνα είναι αντικείμενο μιας επαγγελματικής τάξης, ενώ οι υπόλοιποι μπορούμε να ασχολούμαστε ατάραχοι με τις διάφορες ασχολίες μας. Όμως, ακριβώς όπως αν θέλουμε Δημοκρατία, οφείλουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας ως εκλογείς και μέλη εφορευτικών επιτροπών, αν θέλουμε Εθνική Άμυνα, οφείλουμε ανεξαίρετα να την υπηρετούμε ως στρατιώτες και να τη χρηματοδοτούμε ως πολίτες.
Α.Ε.

Ανώνυμος 15 Ιουλίου 2012 στις 11:32:00 π.μ. EEST  

@ 13 Ιουλίου ώρα 12.56 μμ
Έγραψες πως δεν θα αυξηθεί η θητεία. Δεν ξέρω από που άντλησες την πληροφορία σου (μάλλον για δικαή πόθο την κόβω..) αλλά να σε ενημερώσω πως θα αυξηθεί η θητεία. (στους 12 μήνες)
Περαστικά !!

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2012 στις 12:54:00 μ.μ. EEST  

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑΚΙΑ, ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ! ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ! ΑΡΑ ΠΟΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ? ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΩΝ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP