Παραιτήθηκε ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Την παραίτηση του υπέβαλλε πριν απο λίγο ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς.

Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες η αιτία για την παραίτηση του Α/ΓΕΣ ήταν οι εντονότατες πιέσεις του υφυπουργού Παναγιώτη Καράμπελα για παρεμβάσεις στις κρίσεις των ανώτερων αξιωματικών, αλλά και το όργιο βυσματικών μεταθέσεων στα χαμηλότερα κλιμάκια. Μη δεχόμενος τις ωμές πολιτικές παρεμβάσεις (προς τιμήν του), ο απερχόμενος Α/ΓΕΣ επέλεξε τον δρόμο της παραίτησης. Απ' ότι φαίνεται στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας ήταν να διατηρήσει τους Αρχηγούς στα Επιτελεία, καθυποτάσσοντας τους όμως πλήρως στα γνωστά κομματικά στάνταρ..Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καράμπελας είναι πρώην στρατιωτικός.

Ο Αντιστράτηγος Κ.Ζιαζιάς κατήγγειλε τις παρεμβάσεις αυτές ενώπιον του ΥΕΘΑ, παρουσία και του Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκου, υποβάλλοντας την παραίτηση του. Ο ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος προσπάθησε να τον μεταπείσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού αναφέρεται ότι, "την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 και ώρα 02:00, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, σεβόμενος το προσωπικό που είχε την τιμή να διοικήσει επί εννιάμηνο, υπέβαλε την παραίτησή του, για λόγους που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τόσο της δικής του όσο και του Στρατεύματος."

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

37 σχόλια:

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2012 στις 11:36:00 π.μ. EEST  

Τον συγκεκριμένο τον θυμάμαι Ταξίαρχο στην Κύπρο το 2005.... πολύ γρήγορα δεν ανέβηκε σε αρχηγό ΓΕΣ μέσα σε 7 χρόνια? Πάντως οτι και αν έγινε, ειναι αρνητική η όλη υπόθεση

Nikos 25 Ιουλίου 2012 στις 11:36:00 π.μ. EEST  

Αν οι ρομαντικοί και οι πιτσιρικάδες που διαβάζουν τον ειδικό τύπο πάρουν καμιά ώρα χαμπάρι τι άντρο αναξιοκρατίας είναι οι ΕΔ βλέπω να στέλνουν το αρχείο με τα περιοδικά τους στη πυρά και να περνούν τον Μπλαβέρη με τις λεμονόκουπες...

Ένας πρώην ρομαντικός που από μικρός παρακολουθούσε τον ειδικό τύπο...

ΥΓ με όλο το σεβασμό προς τον ΛΣΜ έναν εκ των θεμελιωτών του ειδικού τύπου

enkripto 25 Ιουλίου 2012 στις 11:37:00 π.μ. EEST  

πάντως οι αντιδράσεις είχαν αρχίσει απο νωρίς..

http://www.enkripto.com/2012/07/blog-post_6765.html

TED 25 Ιουλίου 2012 στις 11:40:00 π.μ. EEST  

Στα συν: επιτέλους παραιτήθηκε κάποιος αστεράτος σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στα πλην: ο εν λόγω ήταν απόλυτα κομματικοποιημένος (ΠΑΣΟΚος) και είχε επιλεγεί από τον κατάπτυστο Μπεγλίτη.

Πότε ακριβώς ανακάλυψε ο κ. Ζιαζιάς την Αμερική; Άραγε στις κρίσεις του 2011 δεν υπήρξανε "πιέσεις" και "ρουσφέτια" της πολιτικής ηγεσίας;

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2012 στις 12:09:00 μ.μ. EEST  

πέστα ρε TED

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2012 στις 12:11:00 μ.μ. EEST  

Χαχα, στο Defencenet μιλάνε για πραξικόπημα! Τα κλικ μετράνε απ' ότι φαίνεται.

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2012 στις 12:27:00 μ.μ. EEST  

Κι όμως, από τους 4 (3 πλέον) Αρχηγούς, ένας είναι πασόκος και αυτός δεν είναι ο Ζιαζιάς believe it or not που λένε και στο χωριό μου.

Φίλε TED, έτερον εκάτερον.

Alexandros 25 Ιουλίου 2012 στις 12:50:00 μ.μ. EEST  

Ότι ο Ζιαζιάς είναι ΠΑΣΟΚ το ξέρουν και οι πέτρες, καλώς παραιτήθηκε, αλλα άργησε κάποια χρονια, δεν μπορώ να τον επιβραβεύσω γιατί όταν αυτός γινόταν αρχηγός δεν έβγαλε αχνα για το τι γινόταν, η αξιοκρατία στο στράτευμα είναι μια λέξη που δεν ξέρουν τι σημαίνει, το κομματικό κράτος και το ρουσφέτι ζει και βασιλεύει, μην υποκρινόμαστε δεν υπάρχει κανένας λόγος και αυτό ισχύει και για τις δυο παρατάξεις και χωρίς εξαιρέσεις, ο Romel να ήταν στον Ελληνικό στρατό, στρατηγός δε θα γινόταν, αν δεν υποστήριζε το σωστό κόμμα, τι να λέμε τώρα.....

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2012 στις 1:26:00 μ.μ. EEST  

Αξιος Στρατηγός
Αξιος Μαχητής

Γι αυτό και η τόση λάσπη που πέφτει, επάνω του.
Δεν επέλεξε ούτε επικρότησε ποτέ τις ωμεςς πολιτικες-πραξικοπιματικες επεμβασεις στο στράτευμα.
Προσπάθησε φιλότιμα να διατηρήσει το αξιόμαχο των Ε.Δ

Δυστυχώς τον έχασε η πατρίδα, σε μια πολύ κρίσισμη περίοδο.

Πολύ φοβάμαι ότι έρχεται καταστροφή τέτοιου μεγέθους, που η μικρασιατική και η κυπριακή θα έιναι τίποτα μπροστά της.

Στρατηγέ τίμησες τα παράσημα σου.
ΑΞΙΟΣ

ΣΕΛΕΥΚΟΣ

Caspian 25 Ιουλίου 2012 στις 1:31:00 μ.μ. EEST  

Είναι παράλογο τα λάθη που γίνονται στο παρελθόν, να αποτελούν άλλοθι για την επανάληψή τους. Ό,τι και να ήταν ή όπως και να έγινε Α/ΓΕΣ ο Ζιαζιάς, δεν μπορούν να επαναλαμβάνονται οι κατάπτυστες πρακτικές του παρελθόντος.

Η ουσία βρίσκεται στα πεπραγμένα του Ζιαζιά ως Α/ΓΕΣ. Ήταν το έργο του στη θέση αυτή επωφελές και ενδεδειγμένο; Ναι ή όχι; Έφυγε διότι το έργο αυτό ολοκληρώθηκε, ή διότι η σοβαρότητα είναι είδος προς εξαφάνιση όταν πρόκειται για τις ΕΔ και την ασφάλεια της χώρας, ή για άλλο λόγο; Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του, αλλά νομίζω πως δεν πρέπει να πέφτουμε στην "παγίδα" του να χρησιμοποιούμε σαν κριτήριο τι είχε γίνει μία φορά και έναν καιρό, αλλά σαν μάθημα. Από το παρελθόν μαθαίνουμε αλλά στο σήμερα ζούμε.

β. πικρός 25 Ιουλίου 2012 στις 2:35:00 μ.μ. EEST  

οἱ ἀξιότιμοι ἀναγνῶστες τοῦ "ἐν κρυπτῶ" νὰ μὲ συγχωρήσουν ποὺ ἐγὼ ἕνας μιαρὸς ἀριστερὸς θὰ σχολιάσω (γιὰ πρὼτη φορὰ στὸ ἀξιόλογο ἰστολόγιό σας):

εἶναι ἐξαιρετικὰ ἐνδιαφέρον ποὺ σὲ μία συγκυρία τόσο κρίσιμη γιὰ τὴν πατρίδα καὶ τὸν κόσμο μας τὸ πολιτικὸ προσωπικό τοῦ τόπου εἶναι ἕνα τέτοιο μίγμα ἀνικανότητας, ἰδιοτέλειας καὶ παράδοσης σὲ ἀλλότρια τοῦ τόπου συμφέροντα. εἶναι ἐπίσης έξαιρετικὰ θλιβερὸ νὰ βέπης τὸ ἀμυντικὸ προσωπικὸ νὰ εἶναι (πῶς ἀλλιῶς;) ἀντίγραφο τῆς μικροαστικῆς καὶ μικρόψυχης κοινωνίας μας. ἡ ὅλη κατάσταση φοβᾶμαι ξεπερνᾶ κατὰ πολὺ τὰ πρὶν τὴν κυπριακὴ ἧττα μας. τολμῶ νὰ συκρίνω τὴν ὅλη συγκυρία (οἰκονομική, πολιτισμική, ἀμυντική, κοινωνικὴ) μὲ τὸν 14ο αἰ. τὸ δυστύχημα, ὅπως τότε εἶναι ὅτι ὅσοι βλέπουν νὰ ἔρχεται ἡ δεινὴ ἔκβαση τῶν πραγμάτων ἰδιωτεύουν (εἴτε κουρασμένοι εἴτε στὴν φροντίδα τῶν οἰκείων), οἱ λοιποὶ ἀντιπολιτεύονται ἐαυτοὺς καὶ ἀλλήλους. ἂς τελειώνουμε λοιπόν, παρατράβηξε ἡ ἀναμονή.

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2012 στις 2:41:00 μ.μ. EEST  

''Μη δεχόμενος τις ωμές πολιτικές παρεμβάσεις (προς τιμήν του)''

Προς τιμή του?Ποιός ήρθε????Για ποιά τιμή μιλάτε?.Η ωμή πολιτική παρέμβαση του απίθανου Μπεγλίτη δεν τον έβαλε σε αυτή τη θέση?Αργά ξύπνησε.Αν είχε τα κότσια θα αντιδρούσε όταν έπρεπε όχι όταν τον βόλευε.Αντε με τους προσκυνημένους κρετίνους που θυμούνται την ''τιμή'' τους μόνο όταν έρθει η ώρα να φιλήσουν κατουρημένες ποδιές διαφορετικού χρώματος.Λάσπη δεν είναι αυτή που ρίχνουμε εμείς.Ενας αξιοπρεπής ένστολος δεν θα δεχόταν να καρατομηθεί το μισό στράτευμα απο έναν πραγματικό υπουργό κλόουν προκειμένου να πάρει την καρεκλίτσα του.Η επιλογή του και μόνο με μία τέτοια διαδικασία είναι λάσπη απο μόνη της και αν είχε την στοιχειώδη αξιοπρέπεια δεν θα δεχόταν να τον βολέψει (λές και ήταν κανένας γιωτάς φανταράκος που τον έβαλαν επιτέλους στο ΚΨΜ για λούφα) ο κάθε Μπεγλίτης.Τώρα που θα πρέπει να διοικήσει ένα στράτευμα με κουτσουρεμένους μισθούς ο ''στρατάρχης'' το έβαλε στα πόδια.Βλέπεις χωρίς τις πλάτες απο τους προστάτες τους δείχνουν ποιοί είναι πραγματικά όλοι αυτοί.

Οδυσσέας 25 Ιουλίου 2012 στις 2:51:00 μ.μ. EEST  

Παρ' ότι κι εκείνος έγινε αρχηγός με αντίστοιχο τρόπο, ο αντιστράτηγος Ζιαζιάς με την παραίτησή του έδειξε χαρακτήρα και τίμησε το αξίωμά του. Όση λάσπη και να πέσει, αυτό δεν αλλάζει. Όλοι ξέρουν τι παίζεται στις κρίσεις, και αν υπήρχαν περίσσότεροι αρχηγοί σαν τον Ζιαζιά ίσως κάποτε να γλιτώναμε συνολικά από τον κομματισμό. Ο προηγούμενος αρχηγός που παραιτήθηκε λόγω κομματικών παρεμβάσεων στις κρίσεις ήταν ο μακαρίτης ναύαρχος Θεοδωρουλάκης, όταν συγκρούστηκε με τον Παπαντωνίου. Πριν μια δεκαετία...
Ίσως η παραίτηση Ζιαζιά να κόψει λίγο την όρεξη της γνωστής κλαδικής αποστράτων για εκκαθαρίσεις... Το βέβαιο είναι ότι γίνεται ζημιά στο (ήδη βεβαρυμένο) ηθικό των στελεχών.

enkripto 25 Ιουλίου 2012 στις 3:11:00 μ.μ. EEST  

@Βασίλη

Ο πατριωτισμός δεν είναι προνόμιο κανενός πολιτικού χώρου, όπως άλλωστε και η κοινωνική ευαισθησία.

Χαίρομαι ειλικρινά που αναγνώστες αριστερών πεποιθήσεων όπως ο "Φτωχός και μόνος καουμποι" εμπλουτίζουν το Εν Κρυπτώ, μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι.

Κοινή συνισταμένη εδώ είναι η εθνική άμυνα, όχι οι πολιτικές πεποιθήσεις.

Αρματιστής 25 Ιουλίου 2012 στις 3:19:00 μ.μ. EEST  

Και ασφαλώς ο πρώην πλέον Α/ΓΕΣ στρατηγός Ζιαζιάς (των ΤΘ), έγινε αρχηγός με ανορθόδοξο τρόπο. Ο Μπεγλίτης αποστράτευσε το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας για να φθάσει στο Ζιαζιά το νεώτερο των αντιστρατήγων.. Αν μπορούσε ο Μπεγλίτης θα αποστράτευε και αυτόν, αλλά τότε ποιον θα έκανε αρχηγό; Θα πήγαινε στους υποστράτηγους; Δηλαδή θα αναλάμβανε αρχηγός κάποιος που δεν θα είχε διοικήσει τίποτε πάνω από Μεραρχία; Αλλά ούτε και ο τότε διοικητής του Δ’ΣΣ στρατηγός Ζιαζιάς μπορούσε να αρνηθεί την αρχηγία. Ως ανώτατος αξιωματικός, έφερε μεγάλη ευθύνη αν δεν αποδεχόταν την αρχηγία. Σε αυτή τη περίπτωση, το πλέον πιθανό ο Μπεγλίτης θα έβγαζε από τη κατάψυξη κάποιους απόστρατους στρατηγούς.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ο στρατηγός Ζιαζιάς, τίμησε τα αστέρια του και προστάτεψε τη τιμή και αξιοπρέπεια του Στρατού. Πάντοτε αναρωτιόμασταν αν θα βρεθεί κάποτε ένας αρχηγός, που θα πει στους πολιτικούς παραιτούμαι. Βρέθηκε ο Ζιαζιάς και νομίζω ότι αφήνει παρακαταθήκη.

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2012 στις 3:20:00 μ.μ. EEST  

Ίσως η παραίτηση Ζιαζιά να κόψει λίγο την όρεξη του Καράμπελα, που όπως φαίνεται πήγε εκεί ως εκπρόσωπος της κλαδικής αποστράτων της ΝΔ για να κάνει εκκαθαρίσεις. Γι' αυτό μάλλον δεν ήθελαν και τον Φράγκο.

enkripto 25 Ιουλίου 2012 στις 3:21:00 μ.μ. EEST  

"Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ο στρατηγός Ζιαζιάς, τίμησε τα αστέρια του και προστάτεψε τη τιμή και αξιοπρέπεια του Στρατού. Πάντοτε αναρωτιόμασταν αν θα βρεθεί κάποτε ένας αρχηγός, που θα πει στους πολιτικούς παραιτούμαι. Βρέθηκε ο Ζιαζιάς και νομίζω ότι αφήνει παρακαταθήκη."

προσυπογράφω

Alexandros 25 Ιουλίου 2012 στις 3:36:00 μ.μ. EEST  

Κι εγώ συμφωνώ, καλώς παραιτήθηκε αλλα...και δυστυχώς δεν γίνονταν τα πράγματα ανάποδα μη φορα κι έναν καιρό αλλα μέχρι τώρα και για να ξεκαθαρίσω και τη θέση μου, έχω στην οικογένεια μου ένα, πρώην πλέον, στέλεχος των ενοπλων δυνάμεων που έπεσε θύμα της κομματικής μηχανής και με τα δυο κόμματα, με διαφορετικούς τρόπους αλλα ναι οι κομματικές μηχανές τον γράπωσαν και οι δυο και παρα το ότι το πρόσωπο αυτό υπήρξε παρα πολύ επιτυχημένος στρατιωτικός και με μεγάλες ικανότητες, κάτι το οποιο το έχω διασταυρώσει από διαφορετικές πηγες
Πάντως η πρώτη μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει στη χωρα, η μεταρρύθμιση εγκεφαλου, δεν προχωράει, οποτε δύσκολα τα πράγματα......

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2012 στις 4:48:00 μ.μ. EEST  

Κανένας στρατηγός δεν τίμησε ποτέ τον ΕΣ. Τουλάχιστον οι νεότεροι. Λέει ότι παραιτήθηκε γιατί δεν δεχόταν παρεμβάσεις στο έργο του, πλακά μας κάνει;

Φτωχός και μόνος καου - μπόυ 25 Ιουλίου 2012 στις 5:28:00 μ.μ. EEST  

....και η λάσπη για τον Ζιαζιά συνεχίζεται. Στο παράρτημα της φωνής της Ρωσσίας ειρωνεύονται: 'Πραξικόπημα ετοιμάζει;" λένε και έπειτα οτι είναι καραπασόκος και οτι αυτός έτσι ανέβηκε κλπ. Εγώ δεν ξέρω τι είναι, ούτε αν ανέβηκε γρήγορα, ούτε αν αξιζει σαν στρατιωτικός. Εγώ βλέπω έναν ανώτερο αξιωματικό που τον κρίνει ουσιαστικά ένας....υπουργός ή υφυπουργός που αμφιβάλλω αν έχει κρατήσει κάτι πιο επικίνδυνο από νεροπίστολο στη ζωή του. Και επίσης βλέπω οτι φορά (ο αξιωματικός) παντελόνια γιατί δε δέχεται να τον καθαρίσουν σαν αυγό στα μουγγά. Τη γνώμη του Οδυσσέα και του Αχέροντα χρειαζόμουν μόνο και έβγαλα συμπέρασμα. Να θυμηθώ να το εξηγήσω μόνο στη γυναίκα μου που νομίζει οτι είναι άλλος ένας πασόκος που τον ξυλώνουν και καλά του κάνουν (αυτό ειναι το νοημα της ανάρτησης στο προαναφερθέν παράρτημα του Πούτιν)

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2012 στις 5:54:00 μ.μ. EEST  

"Ίσως η παραίτηση Ζιαζιά να κόψει λίγο την όρεξη του Καράμπελα, που όπως φαίνεται πήγε εκεί ως εκπρόσωπος της κλαδικής αποστράτων της ΝΔ για να κάνει εκκαθαρίσεις. Γι' αυτό μάλλον δεν ήθελαν και τον Φράγκο".

Με λίγα λόγια τα είπες όλα. Επειδή είμαι κι εγώ προσωπικά "θύμα" της κομματοκρατίας (δυστυχώς μου είναι αδύνατον έστω και συνοπτικά να πω πως και γιατί) και τον τελευταίο καιρό του ανεκδιήγητου κ. Καράμπλελα. Έτσι είναι τα πράγματα.

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2012 στις 7:15:00 μ.μ. EEST  

Η υποκρισία στο μεγαλείο της.Οταν για χάρη του Ζιαζιά αποστρατεύτηκε όλο το ΑΣΣ τότε τουμπέκα για ηθική και αξιοκρατία.Το γεγονός ότι βγάλαμε τον Φράγκο για να φέρουμε ντε και καλά τον Ζιαζιά θύμισε μεταγρεαφές ποδοσφαίρου.Δι'ωξαμε τον Μέσι για να φέρουμε τον...Πίου!!!

ΑΧΕΡΩΝ 25 Ιουλίου 2012 στις 7:53:00 μ.μ. EEST  

@Φτωχὸ και μὸνο κὰου-μπὸυ
''την γνὼμη του Οδυσσὲα και του Αχὲροντα χρειαζὸμουν μὸνο και ὲβγαλα συμπὲρασμα''
Ἂν και με κολακεὺει αυτὴ σου η διατὺπωση φὶλε μου,εγὼ δεν τοποθετὴθηκα στην παροὺσα ανὰρτηση,καθὼς δεν γνωρὶζω κὰτι περισσὸτερο απ´ὸτι διαβὰζω στον τὺπο,και,κυρὶως,στο διαδὶκτυο.Μαντεὺω ὸτι εννοοοὺσες τον Αρματιστὴ και το σχὸλιὸ του.
Αφοὺ ὸμως,εκὼν-ὰκων συμμετὲχω στον σχολιασμὸ,θα πὼ μὸνο ὸτι η φορὰ των πραγμὰτων στον χὼρο της Ὰμυνας εὶναι συνὲπεια δεκαετιὼν απαξιὼσεως,και εγὼ προσωπικὰ,αντὶ να κλαὶω για στρατηγοὺς,κλαὶω για το Στρὰτευμα.

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2012 στις 9:55:00 μ.μ. EEST  

@Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2012 7:15:00 μ.μ. EEST

ποια τουμπέκα ρε μεγάλε, είχε βουίξει το σύμπαν

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2012 στις 10:35:00 μ.μ. EEST  

Ο Ζιαζιάς, όπως είπε και ο Αρματιστής, πολύ απλά ήταν ο νεότερος στην επετηρίδα αντιστράτηγος και όταν τους έκοψε όλους ο @@@@ ο Μπεγλίτης, έμεινε αυτός. Όχι ότι του είχε κάποια αδυναμία ο Μπεγλίτης.
Αυτά περί ΠΑΣΟΚου είναι γελοιότητες. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε και του έδιναν συγχαρητήρια, αμέσως συμπλήρωνε ότι υπήρχαν πολύ καλύτεροι απ΄ αυτόν που αποστρατεύτηκαν (δείγμα μετριοφροσύνης).

Πάντως όσοι είμαστε από τον καναπέ, πολλά μπορούμε νά λέμε. Αλλά όταν σε παίρνει ο πρώην στρατιωτικός υφυπουργός στο τηλέφωνο και σου λέει "΄γράφε" κι εσύ νομίζεις ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό κι αυτός αρχίζει να σου λέει ονόματα αξιωματικών, έτσι στην ψύχρα. . . .ε τότε λες άντε και γαμήσου. Και τα παρατάς.

ΝΕΣΤΩΡ 25 Ιουλίου 2012 στις 11:59:00 μ.μ. EEST  

Οι κρίσεις στις ΕΔ ιδίως των Ανωτάτων Αξκών γίνονται κάτω από τον έλεγχο της εκάστωτε Κυβέρνησης μέσω του Υπουργού Άμυνας οποίος Διοικεί της ΕΔ. Μετά την μεταπολίτευση οι Κρίσεις αυτές πέρασαν στα χέρια των λεγομένων Κλαδικών κάθε κόμματος και ιδιαίτερα των δύο κομμάτων εξουσίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ). Αυτές οι Κλαδικές των κομμάτων έγραφαν τις λίστες με τα ονόματα που έπρεπε να προαχθούν, να τοποθετηθούν, κλπ και μέσω του εκάστοτε ΥΠΕΘΑ τις έδιναν στους Αρχηγούς για να τις υλοποιήσουν.( Θα πρέπει να πούμε ότι σε αυτές ήταν πολύ λίγοι οι Απόστρατοι και επομένως είναι αστήριχτες οι κατηγορίες που ρίχνονται στους απόστρατους ). Το σύστημα αυτό προέκυψε από την ανάγκη όπως μετά την στρατιωτική δικτατορία να καταγράφονται οι λεγόμενοι ΄΄χουντικοί΄΄ Αξκοί και να απομονώνονται όσο το δυνατόν ποιο γρήγορα. Στο σημείο αυτό μπορεί να υπήρξε και δικομματική συνεργασία. Επίσης κάθε κλαδική κατέγραφε τους Αξκούς του άλλου κόμματος που έδειχναν έντονη κομματική δραστηριότητα σε βάρος των άλλου κόμματος. Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το σύστημα, το οποίο στην πολύχρονη εφαρμογή του είχε και διάφορες παραλλαγές. Επομένως το σύστημα αυτό καθιερώθηκε από τους Πολιτικούς, οι οποίοι ήθελαν να ελέγχουν τους Αξκούς γιατί φοβόντανε μήπως κανένα βράδυ τους δέσουνε. Αυτή είναι η Αλήθεια και το σύστημα αυτό το υποστηρίζουν όλα τα κόμματα ασχέτως εάν κάθε φορά το ένα κατηγορεί το άλλο για κομματισμό. Υπάρχει και άτυπη συμφωνία για αναλογική εκπροσώπηση των Κομμάτων εξουσίας στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΝΣΣ) τόσοι Αντιστράτηγοι του ΠΑΣΟΚ ανάλογοι της ΝΔ. Τώρα πως λειτούργησε το σύστημα αυτό στην Ελληνική πραγματικότητα είναι νομίζω σε όλους γνωστό σε μερικούς ακόμη ποιο γνωστό γιατί το έζησαν στο πετσί τους.( Ρουφιανιά, λασπολογία και ότι μπορεί να φανταστεί ο νους ενός διαστρεμμένου ανθρώπου ). Να μην λέμε λοιπόν πράγματα που είναι εκτός πραγματικότητας. Αξιοπρέπεια, αξιοκρατία , ανδρισμός, τιμή, ηθική, κλπ είναι Αξίες που δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν στο σύστημα που περιέγραψα. Διότι εάν κάποιος Αξκός είχε κάποια από τις Αξίες που ανέφερα το πολύ που θα φθάσει είναι στον Βαθμό του μίνι Ταξιάρχου και πολύ του είναι. Επομένως η παραίτηση του νυν Α/ΓΕΣ δεν έχει καμία Αξία, διότι δεν έχει ηθικό υπόβαθρο, καθ΄ όσον υπήρξε αποδεδειγμένα κομματάνθρωπος. Τώρα γεννιέται ένα μείζον πρόβλημα Ηθικής Τάξεως για τους Αρχηγούς που παρέμειναν, ιδίως για τον Α/ΓΕΕΘΑ. Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει τίποτα ? Είναι αδύνατον, επομένως είναι Ηθικά εκτεθειμένοι.

Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2012 στις 9:35:00 π.μ. EEST  

και ο χρόνος περνάει και περνάει και περνάει. και διοίκηση δεν υπάρχει. και έργο δεν βγαίνει. και μπροστά δεν πάμε. πίσω μόνο πίσω.
και όσο κλαίνε κάποιοι τους στγους εγώ κλαίω το εφ πεζικάριο του 2012.

μηδενιστής

Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2012 στις 12:02:00 μ.μ. EEST  

@Νέστωρ

Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τη στάση σου.

Η μεταπολιτευτική κατάσταση στις ΕΔ είναι γενικά ακριβώς την περιγράφεις.

Το δια ταύτα, ποιο είναι; Ότι πρέπει να συνεχιστεί η κατάσταση, με τους Αρχηγούς να παίρνουν τα χαρτάκια με τις προαγωγές σαν τους προπονητές της συμφοράς που έπαιρναν τη σύνθεση από την Προεδράρα; Ότι αυτό δεν πρέπει να σταματήσει; Ότι όταν έρχεται ο Υφυπουργός με το χαρτάκι και με ύφος χιλίων καρδιναλίων, ο (κάθε) αρχηγός να παίρνει το χαρτάκι και να λέει κι ευχαριστώ; Ότι δεν πρέπει να κάποια στιγμή να σπάσει αυτό; Και πως θα σπάσει; Μόνον με τη συμπεριφορά του Ζιαζιά ΚΑΙ με την επανάληψη της.

Ο Ζιαζιάς προφανώς και είναι παιδί του κομματικού σωλήνα. (Και, παρεμπιπτόντως, το ότι βρέθηκε στη σωστή θέση τη σωστή στιγμή δε στέκει σαν επιχείρημα). Αλλά έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει τη δεδομένη στιγμή. Τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

Αν ο Καράμπελας ήταν έντιμος (ή στοιχειωδώς έξυπνος) έπρεπε να αφήσει το Ζιαζιά να κάνει τις κρίσεις, να εξακριβώσει που έκανε φάουλ(εύκολο), και μάλιστα σκόπιμα, και να τον βγάλει ατιμωτικά στη σέντρα - απομπέμποντάς τον. Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι εν συνεχεία θα δεσμευόταν κι αυτός από τέτοιου είδους κρίσεις. Όπερ προς αποφυγήν, σωστά;

Βελισάριος

enkripto 26 Ιουλίου 2012 στις 1:09:00 μ.μ. EEST  

"Η υποκρισία στο μεγαλείο της.Οταν για χάρη του Ζιαζιά αποστρατεύτηκε όλο το ΑΣΣ τότε τουμπέκα για ηθική και αξιοκρατία."

Μπράβο, την είπες και εσύ την @@ριά σου

Δες τι γράφαμε τον περασμένο Νοέμβριο και πες μου παλι ποιος "εκανε τουμπεκα"

http://www.enkripto.com/2011/11/blog-post_3202.html
http://www.enkripto.com/2011/11/blog-post_17.html
http://www.enkripto.com/2011/11/blog-post_04.html
http://www.enkripto.com/2011/11/4_01.html

ΝΕΣΤΩΡ 26 Ιουλίου 2012 στις 3:57:00 μ.μ. EEST  

Βελισάριος
26 Ιουλίου 2012 12:02:00 μ.μ. EEST
Βελισάριε,
Εγώ έκανα μια απλή τοποθέτηση και καθόρισα το γήπεδο μέσα στο οποίο παίζεται το παιχνίδι. Το παιχνίδι είναι στημένο και εξήγησα τους λόγους.Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι γνωστοί και όλοι τους μαθαίνουν και τους αποδέχονται, εννοώ αυτοί που γίνονται ανώτατοι Αξκοί. Δεν γνώριζε ο κ. Ζιαζιάς τους κανόνες αυτούς ? Δεν γνώριζε πως λειτουργούσε το ΑΝΣΣ ? Λέτε να άφηναν τον κ. Ζιαζιά να κάνει μόνος του τις κρίσεις, έχετε δει κανέναν ΥΠΕΘΑ να το κάνει αυτό ? Και πως θα έκανε ο κ Ζιαζιάς και οι άλλοι Αρχηγοί τις κρίσεις ? Με ποια κριτήρια ? Ποιος θα έκανε τις λίστες ? Μόνοι τους ? Ή θα ήταν κυβέρνηση η ΝΔ και τις λίστες θα τις έδινε το ΠΑΣΟΚ ? Και άλλα πολλά ερωτήματα.Εσείς τι λέτε με το χέρι στην καρδιά τους έχετε εμπιστοσύνη?. Ποιά είναι η δική μου θέση ? θα μπορούσα να πω πολλές θεωρίες, να φέρω παραδείγματα από άλλες χώρες πχ την Γερμανία την οποία γνωρίζω καλά, αλλά αυτό δεν θα βοηθούσε πουθενά. Εάν αυτό το γεγονός γίνονταν στην Γερμανία, η Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κρατηθεί, θα έπεφτε, είμαι σίγουρος γιαυτό. Εδώ πως αντέδρασε η Ελληνική κοινωνία ? Πως είδε την ενέργεια αυτή του Α/ΓΕΣ ? Έδειξε ενδιαφέρον ? Σε τι ποσοστό ? Μπορεί να έχει πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση ή μετά από δυο μέρες το συμβάν θα έχει ξεχαστεί ? Είστε σίγουρος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει ? Εγώ έθεσα το ερώτημα, στις Κρίσεις που γίνονται οι Αρχηγοί δεν θα δεχθούν λίστες ? Θα μας στο ανακοινώσει ο Α/ΓΕΕΘΑ στο twitter του: ΄΄Οι φετινές Κρίσεις έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια χωρίς καμία παρέμβαση, τα Συμβούλια απεφάσισαν μόνα τους΄΄ και εμείς θα τον πιστέψουμε ? Εάν αυτή η παραίτηση φέρει κάτι καλό θα χαρούμε όλοι μας, αλλά έχω σοβαρές επιφυλάξεις. Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται Ιστορικά σε μεγάλη παρακμή. Θα μου πείτε απαισιοδοξία ? Πιθανώς ναι. Στην ζωή μου προσπαθούσα να κάνω αυτό που μου επέτρεπαν οι σωματικές και πνευματικές μου δυνάμεις, σε όπια θέση και εάν έκανα και πιστεύω ότι έκανα πολλά, χωρίς θόρυβο και εάν το κάνουμε όλοι μας ίσως διορθώσουμε κάτι, αυτή είναι η στάση μου.
Θα ήθελα επίσης να πω ότι μεγάλη επίθεση δέχεται ο Υφυπουργός ο κ. Καράμπελας και οι απόστρατοι Αξκοί, νομίζω ότι αυτό είναι άδικο. Θεωρώ ότι ο κ. Καράμπελας είναι σοβαρός, έντιμος και υπήρξε άριστος Αξκός και είναι πολύ καλύτερος από όλους τους μέχρι τώρα επαγγελματίες πολιτικάντηδες, γιατί αυτή κακία, επειδή φορούσε Στολή ? Πιστεύω ότι πρέπει να προστατευθεί και να κριθεί από το έργο του. Από τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις που δέχεται, από ορισμένα κέντρα, πχ ο κ. Καρβουνόπουλος έχει ΄΄λυσσάξει΄΄ εναντίον του και εναντίον των αποστράτων, μου φαίνονται ύποπτα, κάποια συμφέροντα σίγουρα θα θίγονται, δεν εξηγείται αλλιώς. Στο ΥΠΕΘΑ ο κύριος υπεύθυνος και υπόλογος δεν είναι ο Υπουργός ? Γιατί οι επιθέσεις στον κ. Καράμπελα και όχι στον κ. Παναγιωτόπουλο ?

Ανώνυμος 27 Ιουλίου 2012 στις 12:08:00 μ.μ. EEST  

Νέστωρ, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τη θέση σου.

Το καθεστώς των κρίσεων ήταν (και προφανώς, θα παραμείνει στην παρούσα κυβέρνηση) αυτό που περιέγραψες προηγουμένως. Και είναι ο βασικός λόγος παρακμής των ΕΔ.

Περιγράφεις ένα σύστημα "προστασίας" από τη Μαφία. Κι όταν κάποιος "υπό προστασία" κάνει καταγγελία στην Αστυνομία, τότε… κατηγορείται ως συνένοχος. Επειδή είχε πληρώσει προστασία στο παρελθόν. Το οποίο τον καθιστά… συνένοχο. Ε, όχι, δεν πάει έτσι. Δεν είναι από κοινού ένοχοι αυτός που επιβάλει τον εκβιασμό κι αυτός που υποκύπτει. Και δεν αλλάζει τους ρόλους και τις ευθύνες το ότι κάποιοι άλλοι δεν υπέκυψαν. Και σίγουρα δεν είναι συνένοχος αυτός που αναλαμβάνει το βάρος να σπάσει την Ομερτά. Για την ακρίβεια, είναι η καλύτερή του στιγμή.

Και συνεχίζεις περιγράφοντας το σύστημα ως εάν να έχει ισχύ φυσικού νόμου, οπότε… προς τι ο πανικός; " Λέτε να άφηναν τον κ. Ζιαζιά να κάνει μόνος του τις κρίσεις, έχετε δει κανέναν ΥΠΕΘΑ να το κάνει αυτό ? " Όχι, μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κανέναν ΥΠΕΘΑ να το κάνει αυτό. Γι' αυτό από εδώ τους έχουμε κράξει όλους, γι΄ αυτό δεν έχουμε σοβαρές Ένοπλες Δυνάμεις. Τι σημαίνει: "έχετε δει κανέναν ΥΠΕΘΑ να το κάνει αυτό?". Θυμίζει την παιδική δικαιολογία: "Γιατί εμένα, Κυρία; Και τα άλλα παιδάκια μιλάνε!" Όσο αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση, απλώς αποδεχόμαστε ότι δε θα έχουν ΕΔ της προκοπής – καλό είναι να μην έχουμε ψευδαισθήσεις επ' αυτού. Και το ζητούμενο είναι να αλλάξει η κατάσταση, όχι να συνεχιστεί χωρίς αναταράξεις.

Η Νέα Δημοκρατία, αν ήθελε, είχε τρόπο να το σπάσει αυτό, χωρίς να αφήσει τον έλεγχο στο ΠΑΣΟΚ. Τον τρόπο στον είπα: Μπορούσε να αφήσει το Ζιαζιά να κάνει τις κρίσεις (με μία άτυπη προειδοποίηση ότι θα γίνουν αξιοκρατικά, γιατί αλλιώς θα έχει επιπτώσεις). Κι αν ο Ζιαζιάς έκανε στραβή στο ΑΣΣ, θα έβγαινε ο υπουργός, και θα τον απέπεμπε ατιμωτικά, αναφέροντας και τεκμηριωμένα τους λόγους (και ξέρεις ότι αυτό είναι εύκολο). Αλλά η ΝΔ αποφάσισε απλώς να τηρήσει τη σειρά της στη διαδοχή κομματικής κυριαρχίας στις ΕΔ – μια από τα ίδια δηλαδή. Ε, όταν το βλέπουμε, το φωνάζουμε.

Έχω κατά καιρούς γράψει διάφορα "περισπούδαστα" περί αμυντικής πολιτικής, κι σκοπεύω να γράψω και άλλα. Αλλά όλα αυτά είναι θεωρίες. Για οποιονδήποτε υπουργό άμυνας (που δεν έχει, τουλάχιστον, σα δεδηλωμένη πολιτική θέση ότι οι ΕΔ πρέπει να διαλυθούν), η ΜΟΝΗ πολιτική που αρκεί να ασκήσει είναι η περιφρούρηση της αξιοκρατίας στις ΕΔ. Και τίποτα άλλο. Αυτό από μόνο του θα αρκούσε για να τον κάνει τον πιο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ (κι όχι απλώς "ακέραιο") υπουργό. Προφανώς, θα πρέπει να (ξανα)περιμένουμε για κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον, εν τω μεταξύ θα φωνάζουμε. Γιατί ΜΟΝΟΝ η πολιτική ηγεσία μπορεί να φτιάξει, με την πολιτική της τις ΕΔ. Και ουδείς άλλος.

Και κάτι ακόμη, σε σχέση με τον Καράμπελα και τους αποστράτους.
Κατ' αρχάς, για να είμαι ειλικρινής, έχω κακές σχέσεις με την τηλεόραση, και σχεδόν καμία με το μπομπολοκάναλο. Αλλά αυτή τη σύγχυση μεταξύ αποστράτων (εν γένει) και κομματικών κλαδικών αποστράτων δεν την καταλαβαίνω. Οι απόστρατοι είναι ένα πράγμα – σεβαστό. Οι κλαδικές αποστράτων είναι ένα άλλο, τελείως διαφορετικό πράγμα, που δεν δικαιούται κανενός σεβασμού. Και μομφή στον Καράμπελα, τουλάχιστον από εδώ, προφανώς και δεν οφειλόταν στο ότι ήταν απόστρατος, αλλά στο ότι ήταν η λύση που επιβλήθηκε από την κλαδική αποστράτων της ΝΔ – προφανώς όχι τυχαία. Τη δική του επιλογή λούζεται.

Και, προφανώς, η μομφή αφορά κυρίως τον Παναγιωτόπουλο. Γι' αυτό και ο τίτλος του άρθρου ήταν "Κίτρινη κάρτα, κύριε Παναγιωτόπουλε..."

Βελισάριος

Ανώνυμος 27 Ιουλίου 2012 στις 2:14:00 μ.μ. EEST  

« Το χθεσινό ΚΥΣΕΑ, που εξαγγέλθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού προχθές στις 2 το μεσημέρι, προβλεπόταν να είναι μια «τυπική» διαδικασία, αφού δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε κρίσεις αρχηγών. Όμως λόγω της «unfair» ενεργείας του υφυπουργού Άμυνας, του απόστρατου στρατηγού Π. Καράμπελα, προκλήθηκε «σεισμός». Γιατί ο ΥΦΕΘΑ δεν είχε καν τη διπλωματικότητα να κάνει ό,τι ήθελε να κάνει «διακριτικά» και κατ’ ιδίαν. Αλλά με ύφος «λοχία προς στρατιώτη» του είπε μονολεκτικά «γράψε» και ο αρχηγός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιστεύοντας ότι εννοούσε να γράψει κάποιο τηλέφωνο, πήρε στυλό και χαρτί και ετοιμάστηκε. Όταν άρχισε να ακούει διάφορα ονόματα, ο πρώην αρχηγός άφησε το στυλό κάτω, «κάτι» είπε στον ΥΦΕΘΑ, «κάτι» του απάντησε εκείνος και υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του στον υπουργό Π. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος προσπάθησε να δράσει κατευναστικά, κάτι όμως που δεν έγινε δυνατό. των. »

http://issuu.com/metrogreece.gr/docs/20120726_athens/1

Φτωχός και μόνος καόυ - μπόυ 27 Ιουλίου 2012 στις 3:23:00 μ.μ. EEST  

Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω τι σύστημα είναι αυτό να ανακαλούνται στην υπηρεσία απόστρατοι. Αφού τελείωσαν τον εργασιακό τους κύκλο, τι τους ξαναματακαλούν, φεύγουν, έρχονται και όλο αυτό το πηγαινέλα; Δεν υπάρχουν νεώτεροι αξιωματικοί για τις θέσεις; Αν έχεις πόλεμο ή θεωρείς οτι κινδυνεύεις άμεσα μπορείς να καλέσεις όσους έχουν πια τόση πείρα που να είναι αναντικατάστατοι.

Και γιατί κρίσεις κάθε τρεις και λίγο; Ας υπήρχε ένα πλαίσιο αξιολόγησης με μόρια (σχολεία, υπηρεσία σε διεθνείς οργανισμούς, υπηρεσία σε αποστολές εκτός Ελλάδας, ξένες γλώσσες, πτυχία και τέλος επετηρίδα) με μόρια και χωρίς συνέντευξη - το θεωρώ απαξιωτικό για αξιωματικό καρριέρας και άλλωστε είναι δούρειος ίππος για στημένες αξιολογήσεις. Η θέση επιπλέον θα είχε καθορισμένο και απαραβίαστο χρόνο παραμονής, πχ μια πενταετία. Φυσικά δεν ξέρω τα πράγματα αλλά σε όλους τους δημόσιους φορείς αυτό είναι το πνεύμα που παλεύει να επικρατήσει (παλεύει ακόμη). Υποθέτω οτι το θέμα απασχολεί όλους τους αξιωματικούς και ελπίζω να το πιάσει κάποτε ο Βελισσάριος που ψάχνει και ξένη βιβλιογραφία.

ΝΕΣΤΩΡ 27 Ιουλίου 2012 στις 3:38:00 μ.μ. EEST  

Βελισάριε, καταρχήν θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου όσον αφορά τα δικά μου σχόλια για το υπόψιν θέμα. Θα ήθελα σύντομα να πω ότι η Πράξη της παραίτησης του κ. Ζιαζιά, αυτή καθ΄αυτή όπως παρουσιάζεται ότι έγινε, εάν την κρίνει κανείς αντικειμενικά δεν θα μπορεί να είναι αντίθετος, όπως και εγώ δεν είμαι και θα άξιζαν τα καλύτερα για τον κ. Ζιαζιά. Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα και όχι σε άλλη χώρα και όχι στον παράδεισο, ανέλυσα το σύστημα μέσα στο οποίο έγινε το συμβάν. Επίσης δεν ξέρουμε στην πραγματικότητα τι έγινε, ακούσαμε την μια πλευρά και διαρροές. Θα ήθελα να σου πω ότι δεν με έχει πιάσει πανικός για το σύστημα, σε διαβεβαιώνω δεν με έπιασε τότε που το ένιωσα στο πετσί μου και είμαι πολύ καλά στην Υγεία μου και δεν πάσχω από κατάθλιψη ή από συναφείς παθήσεις όπως συμβαίνει σε πολλούς, διότι ήμουν πάντα προετοιμασμένος και δεν έτρεφα ψευδαισθήσεις, ούτε ήθελα σώνει και καλά, πατώντας επί πτωμάτων, να γίνω Θεός.
Έκανα αναφορά σε ένα σύστημα για να δώσω μια εξήγηση το τι συμβαίνει στο χώρο των ΕΔ και ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και να μην παρασυρόμαστε από αυτά που φαίνονται εξωτερικά και από αυτά που διαρρέουν τα πληρωμένα παπαγαλάκια, αλλά από το τι συμβαίνει από πίσω που δεν φαίνεται. Εγώ είμαι έτοιμος να συμπαραταχτώ σε όποιον αγωνίζεται για την ανατροπή ενός ανήθικου και παράνομου συστήματος, με ένα άλλο σύστημα Δίκαιο, Αξιοκρατικό που να ταιριάζει σε ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου, αλλά δεν θα παρασυρθώ από εκείνους που ενώ σκίζουν τα ιμάτιά τους για τις αδικίες που γίνονται, από την άλλη μεριά είναι έτοιμοι να εγκαθιδρύσουν το δικό τους ΄΄σύστημα΄΄, το οποίο θα είναι χίλιες φορές χειρότερο από το καταλυθέν.
Παρά τις όποιες διαφορές έχουμε στις απόψεις μας και αυτό είναι λογικό και γόνιμο, σε προτρέπω να συνέζεις να γράφεις, διότι έχεις πολύ καλές ιδέες και όλοι μας μπορούμε να επωφαιληθούμε από αυτές.

enkripto 27 Ιουλίου 2012 στις 6:13:00 μ.μ. EEST  

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι το ΚΥΣΕΑ, με την υπ’ αριθμό 1/ Σ.6/26-07-2012 απόφασή του, προέβη:

1. Στην τοποθέτηση των Αντιστρατήγων, Αντιναυάρχων και Αντιπτεράρχων, καθώς και Υποστρατήγων, Υποναυάρχων, Υποπτεράρχων σε θέση Αντιστρατήγων, Αντιναυάρχων και Αντιπτεράρχων, αντίστοιχα, ως εξής:

α. ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

(1) Τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Σοφιανίδη (ΑΜ:42218), ως Διοικητή 1ης Στρατιάς.

(2) Τον Αντιστράτηγο Αθανάσιο Κουτρουμπέλη (ΑΜ: 42226), ως Γενικό Επιθεωρητή Στρατού και Β’ Υπαρχηγό ΓΕΣ .

(3) Τον Αντιστράτηγο Νικόλαο Ταμουρίδη (ΑΜ: 42611), ως Α’ Υπαρχηγό ΓΕΣ.

(4) Τον Αντιστράτηγο Χρήστο Μανωλά (ΑΜ: 42613), ως ΣΑ/ΣΕΒΑΣ.

(5) Τον Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη (ΑΜ: 42619), ως Διοικητή ΑΣΔΕΝ.

β. ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

(1) Τον Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Μαζαράκη - Αινιάν ΠΝ (ΑΜ: 1594), ως Αρχηγό Στόλου.

(2) Τον Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ (ΑΜ:1630), ως Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ.

γ. ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

(1) Τον Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά (ΑΜ: 12201), ως Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας και Διοικητή CAOC-7 (COMBINED AIR OPERATION CENTER).

(2) Τον Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση (ΑΜ: 12206), ως Διοικητή ΔΑΥ.

(3) Τον Υποπτέραρχο (Ι) Δημήτριο Προκοπίου (ΑΜ:12224), ως Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ.

(4) Τον Υποπτέραρχο (ΜΑ) Κωνσταντίνο Ζαγγογιάννη (ΑΜ: 12543), ως Γενικό Επιθεωρητή ΓΕΑ.

2. Στη διατήρηση της θέσης τους, όπως τοποθετήθηκαν με την υπ’ αριθ. 1/Σ.10/3-11-2011 Απόφαση του ΚΥΣΕΑ των παρακάτω:

α. ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

(1) Τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη (ΑΜ: 42271), ως Διοικητή Γ΄ΣΣ / NDC-GR.
(2) Τον Αντιστράτηγο Αθανάσιο Τσέλιο (ΑΜ: 42283), ως Διοικητή Δ’ ΣΣ.

(3) Τον Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τόπη (ΑΜ: 42317), ως Διοικητή Β’ ΣΣ.

(4) Τον Υποστράτηγο Στυλιανόπουλο Αθανάσιο (42652), ως Διοικητή ΑΣΔΥΣ.

(5) Τον Υποστράτηγο Σπυρόπουλο Γεώργιο (43447), ως Διοικητή ΣΕΘΑ.

β. ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

(1) Τον Αντιναύαρχο (Μ) Ελληνιάδη Παναγιώτη (Μ-569), ως Διοικητή ΔΔΜΝ.

Ανώνυμος 27 Ιουλίου 2012 στις 6:24:00 μ.μ. EEST  

Τελικά ο Ζιαζιάς με την παραίτησή του πράγματι έσωσε το στρατό από μια δεύτερη σφαγή αντιστρατήγων/υποστρατήγων.

Ο Καράμπελας μετά την κατακραυγή έκανε πίσω. Ευτυχώς, γιατί θα ήταν η δεύτερη σφαγή σε λιγότερο από ένα χρόνο (μετά τα αίσχη Μπεγλίτη το Νοέμβριο), με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν σε επίπεδο εμπειρίας της στρατιωτικής ηγεσίας.

Στην ΠΑ φαίνεται ότι έπεσε λεπίδι, αλλά κι αν ακόμα οι αποστρατευθέντες ήταν ικανοί όπως λένε τα ΝΕΑ, η ζημιά δεν είναι τόσο μεγάλη γιατί δεν είχε προηγηθεί σφαγή από το Μπεγλίτη.

Ανώνυμος 28 Ιουλίου 2012 στις 3:40:00 μ.μ. EEST  

Νέστωρ,

Κατ΄ αρχάς, σε ευχαριστώ ειλικρινώς για τα καλά σου λόγια.

Αν ανατρέξεις στα δικά μου σχόλια για το θέμα, δεν αρνήθηκα την πραγματικότητα που έχεις περιγράψει. Μάλιστα, υπερθεματίζοντας, είπα ότι ο Ζιαζιάς είναι παιδί του (ΠΑΣΟΚΙΚΟΥ) κομματικού σωλήνα, και δεν βρέθηκε "τυχαία" στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή. Δεν "έτυχε" να είναι απλώς ο νεώτερος αντιστράτηγος όταν φαγώθηκαν ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι. Αντιθέτως, όλοι οι υπόλοιποι φαγώθηκαν έτσι ώστε να φτάσει η επετηρίδα στον Ζαζιά. Τυπικό δείγμα γραφής του ΠΑΣΟΚ που δε δίσταζε να ξυρίσει μεγάλο μέρος της επετηρίδας μέχρι να φτάσει στους εκλεκτούς του. Καμία αντίρρηση επ' αυτού. Το γνωρίζεις από πρώτο χέρι, και κάτι ξέρω κι εγώ.

Η διαφορά μας έγκειται σε δύο σημεία:

1. Εσύ θεωρείς ότι, είναι υποκριτικό να παραιτείται ο Ζιαζιάς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι του ζητήθηκε να ακολουθήσει και αυτός την πρακτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, και μέσω της οποίας αναδείχτηκε και ο ίδιος στη θέση του Α/ΓΕΣ.
2. Θεωρείς ότι, δυστυχώς, έτσι είναι το σύστημα κι ότι είναι αναπόφευκτα φαύλος κύκλος, διότι η επιλογές που έχει ένα κόμμα είναι είτε με τη σειρά του να συνεχίσει τον φαύλο κύκλο, είτε να παραιτηθεί από αυτό και, κατ' ουσίαν, να επιτρέψει στο αντίπαλο κόμμα να νέμεται την κομματική εξουσία στις ΕΔ.

Για να διευκρινίσω, λοιπόν, την δική μου θέση:

1. Δεν αρνήθηκα ότι ο Ζιαζιάς είναι προϊόν της ίδιας διαδικασίας. Και για να υπερθεματίσω σε ότι αφορά τον κομματισμό του Ζιαζιά: όχι μόνον είναι παιδί του κομματικού σωλήνα, αλλά είναι κι ο (τότε) Διοικητής Μείζονος Σχηματισμού στον οποίο αναφέρθηκε στο κείμενό του ο Παναγόπουλος, και ο οποίος είχε την απαράδεκτη συμπεριφορά κατά τις προηγούμενες κρίσεις. Όμως, η κατάσταση θυμίζει τον φοροφυγά που εκβιάζεται από τον εφοριακό. Ό,τι και να έχει κάνει ο φοροφυγάς πριν, το βασικό πρόβλημα είναι ο διεφθαρμένος εφοριακός. Και ο φοροφυγάς που αρνείται να συνεργαστεί και καταγγέλλει, εκ των πραγμάτων, κάνει κάτι σωστό – ανεξαρτήτως των δικών του προτέρων αμαρτημάτων. Ακριβώς γιατί ο εφοριακός που εκβιάζει είναι κατά τάξη μεγέθους μεγαλύτερο πρόβλημα.
2. Εδώ διαφωνώ κατηγορηματικά με τη θέση αυτή. Το σύστημα είναι έτσι, αλλά αυτό δεν έχει την ισχύ φυσικού νόμου που δεν είναι δυνατό να σπάσει. Αυτή η άποψη είναι τερατώδης. Το βασικό είναι αν μία κυβέρνηση έχει πρόθεση να το σπάσει και να αποκαταστήσει αξιοκρατία ή έχει πρόθεση απλώς να απολαύσει τη σειρά της στη νομή κομματικής εξουσίας στις ΕΔ. Αυτό – και μόνον – είναι το ζήτημα. Τα άλλα όλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Αν θέλει να εγκαθιδρύσει καθεστώς αξιοκρατίας, μπορεί. Τρόποι υπάρχουν, και δεν αναφέρομαι σε διαδικασίες αλλά στον πρακτικό και πολιτικό χειρισμό του θέματος.

Και το κυριότερο: το πώς πολιτεύεται μία κυβέρνηση κι ένας πολιτικός χώρος στο θέμα των κρίσεων κι εν γένει στα θέματα προσωπικού των ΕΔ είναι εξόχως ενδεικτικό για την εν γένει αντίληψή τους για τα "εθνικά θέματα". Η στρατιωτική ισχύς είναι εξόχως πολιτικό θέμα. Όποιος πολιτικός ή, πολύ περισσότερο, όποια πολιτική ομάδα, έχει ιστορική συνείδηση ηγέτη ή ηγετικής ομάδας έθνους, κήδεται των ΕΔ γιατί αναγνωρίζει σε αυτές ένα θεμελιώδες εργαλείο πολιτικής. Όποιος απλώς τις αντιμετωπίζει σαν πεδίο άσκησης εσωτερικής εξουσίας φροντίζει για τον έλεγχό τους και όχι για την ισχύ τους. Την πολιτική αντίληψη του κ. Παναγιωτόπουλου τη διαπιστώσαμε έμπρακτα.

Βελισάριος

(ΥΓ: προς αποφυγήν παρεξηγήσεως, η αναφορά σε "πανικό" δεν αφορούσε εσένα αναφερόταν στα ΜΜΕ).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP