Τα παιδιά με τα μαλλιά και με τα μαύρα μάτια

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Του Στέφανου Κασιμάτη

Για τον σημερινό τίτλο παραλλάσσω (χωρίς την άδεια του ποιητή) τον στίχο του Σαββόπουλου από τη «Μαύρη Θάλασσα», γιατί το θέμα μας είναι τα παιδιά με τα μαύρα ρούχα, τα Καλάσνικοφ και τα μαυρισμένα μάτια τους. Τα έδειραν οι αστυνομικοί, αφού είχαν συλληφθεί; Ιδού η απορία.

Από τις χιλιάδες των λέξεων που διάβασα στον Τύπο σχετικά με το θέμα, τεράστια εντύπωση μου προξένησε το εξής απόσπασμα από προχθεσινή εφημερίδα: «Επί τέσσερις ώρες τον είχαν πεσμένο στα γόνατα, φορώντας του κουκούλα. (σ.σ.: η χρονική αλληλουχία των ρημάτων είναι προβληματική, αλλά το παρακάμπτω...) Τον χτυπούσαν στο πρόσωπο λέγοντάς του, πέραν των άλλων ύβρεων και απειλών: «Ηρθατε οι Αθηναίοι να κάνετε ληστεία. Θα σας γ... εμείς οι χωριάτες"».

Η περιγραφή της φρικώδους σκηνής προέρχεται από «μια μητέρα», όπως διαβάζουμε. Με ειλικρινή σεβασμό προς την ίδια και την αγωνία για το παιδί της, αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να ξέρει τι ακριβώς συνέβη στην Ασφάλεια Κοζάνης. Ηταν εκεί ενόσω συνέβαιναν τα αδιανόητα που περιγράφει; Ή μήπως της τα μετέφερε ο «αιχμάλωτος πολέμου»; (Χρησιμοποιώ τον εντός εισαγωγικών όρο, επειδή έτσι αυτοπροσδιορίσθηκε εις εκ των συλληφθέντων).

Αν η μητέρα του κακοποιηθέντος ήταν πράγματι παρούσα την ώρα της κακοποίησης, τότε οι αστυνομικοί, εκτός από «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι», είναι και τελείως Κ.Δ.Ω.Α.*, αφού βασανίζουν τον συλληφθέντα μπροστά στα μάτια της μητέρας του. Αν της τα μετέφερε ο γιος της, αδυνατώ να καταλάβω πώς γίνεται να εισβάλλεις σε μια τράπεζα με σκοπό να τη ληστέψεις, οπλισμένος με ένα από τα ισχυρότερα τυφέκια εφόδου της Ιστορίας (Καλάσνικοφ: 400 μ. δραστικό βεληνεκές, 600 r/min δραστικό βεληνεκές) και έπειτα να καλείς τη μαμά σου και να της κλαίγεσαι, επειδή οι κακοί άνθρωποι σου έκαναν «βαβά» όταν σε τσάκωσαν!

Μα πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά; Συγχωρήστε με, αλλά οιαδήποτε εκ των παραπάνω εκδοχών του συμβάντος και αν ευσταθεί, τότε έχουμε τη δημοκρατικότερη αστυνομία του κόσμου! Σε συλλαμβάνουν, αφού έχεις ληστέψεις τράπεζα και έχεις διαφύγει με έναν όμηρο (κλοπή όπλου και οχήματος, οπλοκατοχή, οπλοχρησία, ληστεία, απαγωγή, σύσταση συμμορίας κ.ά.) και σε πλακώνουν στις σφαλιάρες ενώπιον των γονέων σου. Αν όμως είσαι ορφανός, τι κάνουν; Ποιον καλούν να παρακολουθήσει τον βασανισμό σου; (Το ξέρω ότι δεν είναι της παρούσης, αλλά είναι κι αυτό ένα θέμα, ας μην το υποτιμάμε...)

Διαισθάνομαι ότι η σύνδεση όλων αυτών πρέπει να βρίσκεται κάπου στους χαζοχαρούμενους τίτλους των μυθιστορημάτων της μαμάς ενός εκ των συλληφθέντων («Μαμάδες βορείων προαστίων» και «Μύκονος μπλουζ»), όπως επίσης στη γλώσσα με την οποία η ίδια έχει αυτοπροσδιορισθεί ως «πριγκιπέσα που σκοτώθηκε η ψυχή της». Εννοώ την κατάσταση που οι Γάλλοι ονομάζουν «Gauche caviar», οι δε Αγγλοι «champagne left». Αυτό δηλαδή το οποίο, στην καθ’ ημάς, λέμε «Αριστερά της αστακομακαρονάδας»: ελάχιστη έως μηδαμινή επαφή με την πραγματικότητα των πολλών, είτε στο επίπεδο της καθημερινότητας είτε σε εκείνο της θεωρίας. Αν είναι έτσι -και το λέω ειλικρινά- συμπονώ τα παιδιά που παγιδεύτηκαν σε έναν εύθραυστο κόσμο όπου η καλοπέραση και η επανάσταση μπορούν να συνυπάρχουν, διότι αυτή η αντίληψη είναι, πολύ φοβάμαι, μια μορφή αναπηρίας...

Η αναφορά στην καθημερινότητα, όμως, με πάει σε μια άλλη πτυχή του ζητήματος. Πόσα να παίρνουν τον μήνα άραγε αυτοί που συνέλαβαν τους τέσσερις ληστές; Εξακόσια ή επτακόσια ευρώ; Και με τι ήσαν οπλισμένοι όταν αντιμετώπισαν τους ληστές με τα Καλάσνικοφ και τους συνέλαβαν; Υποθέτω με αυτόματα πιστόλια (σε κάθε περίπτωση, υποδεέστερα όπλα εν σχέσει με τα όπλα των ληστών) και, κατά πάσα πιθανότητα, ήσαν προστατευμένοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα, τα οποία αγοράζουν με τον γλίσχρο μισθό τους. Υπό αυτήν τη συγκεκριμένη γωνία, η πράξη τους μπορεί να θεωρηθεί αυτοθυσία.

Οσον αφορά τις εμφανείς κακώσεις των συλληφθέντων -που είναι και το θέμα μας- πολλά μπορεί να εικάσει ο καθένας. Λόγου χάριν, ότι οι αστυνομικοί, ως «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι», κακοποίησαν σκοπίμως τέσσερα καλά παιδιά, τα οποία λήστεψαν για καλό σκοπό μια τράπεζα και πήραν -πάντα για καλό σκοπό- μαζί τους και έναν όμηρο ή, από την αντίθετη πλευρά, ότι οι μώλωπες ήταν αποτέλεσμα της συμπλοκής, χωρίς την οποία οι δράστες της ληστείας δεν θα είχαν συλληφθεί. (Εξάλλου, αν δεν κάνω λάθος, ένας εκ των συλληφθέντων δεν φαίνεται να έχει υποστεί την παραμικρή κακοποίηση.) Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα γιατί «πειράχτηκαν» οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αστυνομία. Υπήρχε λόγος να γίνει αυτό, εφόσον η σύλληψη έγινε κατόπιν συμπλοκής;

Τις απαντήσεις ελπίζω ότι θα έχουμε από το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας που έχει ήδη παραγγελθεί. Αυτό που δεν μπορούν οι εισαγγελείς να απαντήσουν είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Γραφείου Τύπου του, έσπευσε να παράσχει -εμμέσως έστω- κάλυψη στους τρομοκράτες, κρίνοντας εκ των προτέρων ότι οι κακώσεις των συλληφθέντων οφείλονται σε βασανισμό και ότι η στάση της κυβέρνησης υπόκειται «σε μια λογική ακραίου αυταρχισμού, σε πλήρη σύμπλευση με την υλοποίηση της αντικοινωνικής πολιτικής του Μνημονίου», ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει να πει κουβέντα για τη στάση των αγωνιστών - ληστών με τα Καλάσνικοφ. Δηλαδή τι ακριβώς περίμενε από την κυβέρνηση, να αφεθούν ελεύθεροι οι ληστές; Αλλά για τα ερωτήματα που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ αρμοδιότεροι είναι οι ψυχίατροι...

* Κτηνώδης Δύναμις Ωγκώδης Αγνοια, η οποία όμως για να είναι όντως ογκώδης πρέπει να είναι ανορθόγραφη, όπως πολύ σωστά μου επεσήμανε φίλος αναγνώστης...

www.kathimerini.gr

84 σχόλια:

Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:10:00 μ.μ. EET  

Η δουλειά της αστυνομίας είναι να συλλαμβάνει και όχι να αποδίδει δικαιοσύνη. Είναι πασιφανές ότι έριξαν πολύ ξύλο στους συλληφθέντες που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί κατά την σύλληψη. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι υπήρξε ομηρία, πόσες μπάτσες πρόλαβαν να ρίξουν στα 4-5 κρίσιμα δευτερόλεπτα του αφοπλισμού? Είναι εντελώς γελοίοι όσοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν χρυσαυγίτες μπάτσους ιδιαίτερα όταν στην περίπτωση της ληστείας Κασιδιάρη δεν άνοιξε μύτη και ούτε διαπομπέυτηκε κανείς από τους ληστές.

Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:47:00 μ.μ. EET  

Εμεις φταίμε που δίνουμε το βήμα σε λιστές που σκοπό έχουν να σκοτώσουν κόσμο.

Ο Αλάσκας.

Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:51:00 μ.μ. EET  

@ 7:10:00 μ.μ

Εξίσου γελοίοι είναι οι υποστηρικτές των "επαναστατών" της Εκάλης και του Χολαργού.

Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:10:00 μ.μ. EET  

Ελεεινό κείμενο.

Λυπάμαι βαθύτατα που το Εν Κρυπτώ αναπαράγει ένα τέτοιο κείμενο. Μου θυμίζει την τρέχουσα ρητορική σε ιστοχώρους τύπου πραβδανετ.

Το όλο γεγονός με τη σύλληψη των 20χρονων στην Κοζάνη είναι σημαντικότατο και θα πρέπει να απασχολήσει, με όλες του τις προεκτάσεις όσους ενδιαφέρονται για την πορεία αυτού του τόπου.

Δυστυχώς σε προηγούμενη σχετική ανάρτηση ακολούθησε ένας καταιγισμός χρυσαυγίτικων σχολίων που καθιστούσε την επιχειρηματολογία άθλο μέσα σε νέφος ανορθολογικών κραυγών. Χαρά στο κουράγιο όσων την επιχείρησαν.

Στην ουσία αυτό που έχουμε είναι 20χρονα παιδιά να στελεχώνουν μαζικά ένα αντάρτικο πόλεως με πλήρη συνείδηση των συνεπειών που αναλαμβάνουν καθώς πολλοί σύντροφοί τους είναι ήδη έγκλειστοι και καταδικασμένοι. Τα παιδιά αυτά προέρχονται κατά πλειοψηφία από τη μέση κοινωνικά τάξη και είναι σαφώς καταρτισμένα. Ως ανθρώπινο δυναμικό ανήκουν στο πιο δυναμικό και "εφοδιασμένο" τμήμα της νεολαίας.

Τι συμβαίνει άραγε και τα παιδιά αυτά επιλέγουν συνειδητά να εκχωρήσουν την όποια ασφάλεια ή δυνατότητα που τους παρέχει η κοινωνική και οικογενειακή τους κατάσταση, την όποια δυνατότητα τους προσφέρει η μορφωτική τους θέση και να αφοσιωθούν με όλο τους το είναι στην σύγκρουση με την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων;

Οι φλυαρίες για πλουσιόπαιδα που πλήττουν είναι για κατανάλωση σε χρυσαυγίτικα forum. Ανέκαθεν υπήρχαν γόνοι μεγαλοαστών που έκαναν το αγροτικό τους σε αριστερίστικες νεολαίες ή τους συνέπαιρνε ένα εξεγερτικό lifestyle αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν επεξηγεί τίποτα αυτό.

Τα παιδιά που συλλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια ως μέλη ενόπλων ομάδων αντάρτικου πόλεων είναι το πλέον ριζοσπαστικοποιημένο τμήμα της γενιάς του Δεκέμβρη του 2008. Είναι ένας ένοπλος βραχίωνας μιας εξεγερμένης γενιάς. Ιδεολογικά μπορεί να ανήκουν στην αναρχοατομικιστική παράδοση αλλά αυτό δεν είναι το ενδιαφέρον.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αντάρτικο πόλεως από 20χρονα σε τέτοια μαζική διάσταση είναι η πρώτη φορά που συναντάται παγκοσμίως. Το ενδιαφέρον είναι τι φανερώνει αυτό το στοιχείο για την ελληνική κοινωνία των τελευταίων δεκαετιών.

Δε θα το προεκτείνω, το θέτω ως θέμα περίσκεψης. Και επανέρχομαι στο άθλιο κατά την άποψή μου παραπάνω κείμενο.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:11:00 μ.μ. EET  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

Πρώτα από όλα η γλώσσα του κειμένου και το ύφος είναι απαράδεκτα. Η έκφραση λόγου χάρη:..."σου έκαναν «βαβά»" θυμίζει οπαδικό φρασεολόγιο σε αθλητικές ραδιοσυχνότητες. Η Ελένη Βλάχου θα έφριττε εάν γνώριζε το επίπεδο της αρθρογραφίας στην Καθημερινή.

Στην ουσία τώρα, ο συντάκτης-υπάλληλος Αλαφούζου-υφιστάμενος Παπαχελά, το μόνο που δηλώνει είναι την απέχθεια του στην αριστερά. Αυτό το στοιχείο δεν είναι πρωτότυπο και είναι άχρηστο να φλυαρεί κανείς με τέτοιο τρόπο για να το δηλώσει.

Το κείμενο είναι εντελώς ηλίθιο από επιχειρηματολογία. Μέμφεται τους συλληφθέντες, μειώνει τις οικογένειές τους και υποστηρίζει τη δυνατότητα ξυλοδαρμού τους. Αυτή είναι η ουσία. Το υποκριτικό είναι πως μια εφημερίδα που υποτίθεται εκφράζει την κλασική φιλελεύθερη αστική κουλτούρα όπως αυτή διαμορφώθηκε στο δυτικό κόσμο τους τελευταίους αιώνες, επιτίθεται σε θεσμούς δομικούς για την κουλτούρα αυτή.

Οι αξίες της νεωτερικότητας όπως η ισότητα, η ισονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα καθόρισαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για πρώτη φορά καταστρατηγήθηκαν μαζικά στον 20ο αιώνα από τους Ναζί. Οι φρικαλεότητες στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο τόσο σε στρατιωτικό όσο και εξωστρατιωτικό επίπεδο που διαπράχτηκαν από τους Ναζί ουσιαστικά εξέφρασαν μια άρνηση και καταστρατήγηση όλων αυτών των αξιών της ευρωπαϊκής νεωτερικότητας. Ο ανορθολογισμός της χιτλερικής ιδεολογίας ουσιαστικά εξέφραζε την επιστροφή στον προνεωτερικό κόσμο, την άρνηση της ορθολογικότητας. Όποιος θυμάται τον αποτροπιασμό των ανώτατων Πρώσων αξιωματικών για τις πρακτικές των SS αντιλαμβάνεται πως αυτή η στάση εξέφραζε την απέχθεια των συντηρητικών αριστοκρατών στο πνεύμα που έφερε ο Χίμλερ και οι Ναζί στο στράτευμα.

Στον ελληνικό δημόσιο λόγο της εποχής μας διογκώνεται ένα ανάλογο πνεύμα. Αρθρογράφοι δηλώνουν επώνυμα την αποδοχή τους στη χρήση βασανιστηρίων, την παρότρυνση σε εξωθεσμική δράση των σωμάτων ασφαλείας, ανώνυμοι και επώνυμοι κραυγάζουν το μίσος τους για παιδιά που στην τελική η δράση τους δεν εντάσσεται στην αποκαλούμενη αντικοινωνική παρανομία (ληστείες και κλοπές πολιτών) ενώ ακόμη και με πολιτικούς όρους η τρομοκρατική δράση των οργανώσεων δεν τρομοκρατεί την κοινωνία.

Όλα τα παραπάνω δε δηλώνουν συμφωνία ή αποδοχή για τη δράση και τον πολιτικό λόγο ανάλογων οργανώσεων, κάθε άλλο. Δηλώνουν αντίδραση όμως στην επέκταση και αποδοχή του ανορθολογικού και εμπαθή λόγου της σύγχρονης ελληνικής ακροδεξιάς.

Συγνώμη που μακρηγόρησα, Χιτζάζ

Alexandros 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:54:00 μ.μ. EET  

@7 Φεβρουαρίου 2013 - 7:10:00 μ.μ. EET

Ορθώς φιλε λες πως δουλειά της αστυνομίας δεν είναι να αποδίδει δικαιοσύνη, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση μαζέψανε λίγες τα καλόπαιδα. Οποιος σκοτώνει αστυνομικό και κυκλοφορεί με "καλασνικοβ" εισβάλλοντας σε σπίτια, τράπεζες, κλέβοντας, δολοφονώντας και ληστεύοντας, πρέπει να τρώει πολύ ξύλο, πολύ όμως!

Όσον αφορά τους συγκεκριμένους, θα πρέπει να περιμένουμε, αν και σίγουρα είναι αναμεμειγμένοι στην τρομοκρατία και μήπως είναι μπλεγμένοι και στο φονικό της Πάρου, να δούμε όμως και να δούμε και ποιοι είναι αυτοί που ξεφύγανε και αν τους συλλάβουνε αλλα και ποιοι τους καθοδηγούν, προσωπικά θεωρώ τρομερά υποπτους και τους γονείς, οι οποιοι από ο,τι φαίνεται γνώριζαν τη δράση των παιδιών τους!

Να δούμε θα τους αφήσουν αυτούς που πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να μπαγλαρώσουν τα καθάρματα! Αυτά τα περί επανάστασης είναι τουλάχιστον αστεία, γιατί αυτοί "δρουν" προς συμφέρον ξένων δυνάμεων ξεκάθαρα, μπορεί και πρεσβείες να τους καθοδηγούν! Όλα αυτά τα ρεμάλια και η οργάνωση τους ακόμα και από τα επεισόδια κατά καιρούς στην Αθηνα δείχνει έξωθεν καθοδήγηση και σε συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις! Μιλάμε για κανονική πέμπτη φάλαγγα

Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:56:00 μ.μ. EET  

@Χιτζάζ

Υποστήριξα στην προηγούμενη ανάρτηση το αντίθετο των απόψεών σου,δεν είμαι χρυσαυγίτης,βλέπω οτι οι αφορισμοί τέτοιου τύπου βολεύουν πολύ όταν υπάρχει απλά μια αντίθετη άποψη,όντως μακρυγόρησες...

Μέντωρ

Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:03:00 μ.μ. EET  

Εχω την εντυπωση πως ενας δεξιου τυπου νεοπολποτισμος (βλ. enemies of the people)ειναι στα σπαργανα στην Ελλαδα συνεπικουρουμενος απο μεγαλο μερος των ΜΜΕ αλλα κ μιας απεριγραπτης αμαθειας/ημιμαθειας περι των κινδυνων μιας τετοιας κατρακυλας,
Ας ελπιζουμε οτι πεφτω εξω.

Alexandros 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:06:00 μ.μ. EET  

Φιλε Hitzaz,

νομίζω πως η οπτική σου γωνια είναι εντελώς λανθασμένη.
Καταρχάς πες μου ποιοι είναι οι άλλοι 20χρόνοι που έχουν συλληφθεί.

Κατά δεύτερον, ποια πράξη επαναστατική έκαναν, το να ληστέψουν τράπεζα? E τότε όλοι οι μέχρι τώρα ληστές τραπεζών είναι επαναστάτες και δεν έπρεπε να τους έχουμε στη φυλακή, γιατί για καλο πήγαιναν. Είναι καλο να μην μπερδεύουμε τα εγκλήματα κοινού ποινικού δικαιου με τις επαναστάσεις. Ο Τσε και ο Κάστρο δε λήστευαν τράπεζες.

Μετά επανάσταση εναντίον ποιου και υπέρ ποιου? Τι είδους αριστερά εκπροσωπούν? Μήπως δουλεύουν για αλλα συμφέροντα?

Και όμως είναι όλοι κακομαθημένοι γόνοι εύπορων οικογενειών, οι οποιοι δεν είναι αριστεροί καν αλλα αναρχικοί και αυτό έχει τεραστια διαφορα και οι οποιοι από τα πολλά ναρκωτικά, ασχολούνται μόνον με το πως θα καταστρέψουν, δεν "νοιαζοντια" για καμια κοινωνία και δυστυχώς τα ΜΜΕ, τα οποια κατηγορείς, διαφήμιση τους κάνουν. και αυτό είναι που απασχολεί εμενα περισσότερο, γιατί τους κάνουν διαφήμιση, για να κρατάνε την προσοχή του κόσμου η κρύβεται και τίποτα άλλο από πίσω.

Οι επαναστάσεις δεν γίνονται ληστεύοντας τράπεζες και παίρνοντας Ομηρους, ούτε σκοτώνοντας ταξιτζήδες! Ας τελειώσει αυτό το παραμύθι επιτέλους!

Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:31:00 μ.μ. EET  

Καλά τα λέει στα περισσότερα το άρθρο, αλλά δεν πείθει ότι αυτού του είδους τα τραύματα προκλήθηκαν κατά τον αφοπλισμό. Επομένως, ας μην αθωώνουμε τους αστυνομικούς που ενδέχεται να έδειραν ως μη όφειλαν επειδή κάποιοι συνάδερφοί τους με αυτοθυσία και χαμηλούς μισθούς τους έπιασαν. Το ότι κάποιοι πάν ή θα παν να αθωώσουν τους κακούργους επειδή μπορεί να δάρθηκαν είναι άλλη τεράστια βλακεία. Για να μη μιλήσω για την εξυπνάδα όσων έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες των συλληφθέντων με τραύματα και φώτοσοπ, όπως διάβασα και κάπου: χάθηκε να δίναν των ταυτοτήτων τους τις φωτογραφίες;

ΠΚΠ

Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:45:00 μ.μ. EET  

7:51 Ειναι ενθαρυντικο που συμφωνεις με την καταδικη της καταχρησης εξουσιας. Μια απορια, με τους επαναστατες του Κερατσινιου και του Περιστεριου δεν παιζει προβλημα ε?
Kamikaze

Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:49:00 μ.μ. EET  

Mα δεν προσπαθεί να πείσει ότι δεν τους δειραν, λέει απλά ότι αυτό θα το διαπιστώσει η έρευνα του εισαγγελέα και όχι οι συριζαίοι και άλλοι συμπαθούντες των τρομοκρατών

Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:56:00 μ.μ. EET  

@καμικαζε

Και οι ληστές με τα ΑΚ ασκούν εξουσία, για ρώτα τον όμηρο και τους ¨καπιταλιστες¨ ταμίες..

Πρόβλημα παίζει με κάθε ανεγκέφαλο που νομίζει ότι μπορεί να αρπάζει το τουφέκι και να πυροβολεί αδιακρίτως αθώους ανθρώπους.

Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:07:00 μ.μ. EET  

@ Alexandros
Από την στιγμή που ο μπάτσος παίρνει το νόμο στα χέρια του, τότε εγώ που είμαι γιατρός να μην πάρω κι εγώ το νόμο στα χέρια μου? Έχω κι εγώ απωθημένα και ξέρεις τι εύκολο είναι να αρχίσω να απονέμω δικαιοσύνη σε όποιον δεν γουστάρω και μάλιστα χωρίς συνέπειες... Ξέρεις πόσο εύκολο είναι??
@9:56 Το πρόβλημα είναι ότι η αστυνομία κατάφερε μια επιτυχία να την μετατρέψει σε αποτυχία.
Ο ρόλος του αστυνομικού είναι να κάνει την δουλειά του σωστά. Αλλιώς, ξέρω κι εγώ να κάνω τα ίδια και χειρότερα μη σου πω.

Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:48:00 μ.μ. EET  

@καμικαζε

Ποιός σου είπε ότι το Κερατσίνι έχει αναρχικούς? Το Δεκέμβρη του 2010 στην έφοδο της Αστυνομίας στο αυτοδιαχειριζόμενο αναρχικό στέκι στο Κερατσίνι, γνωστό και ως "ρεσάλτο", συνελήφθησαν τα 2 παιδιά του γνωστού και μη εξαιρετέου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Νιώτη... Να τη πάλι η αριστερά του καναπέ...

Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:50:00 μ.μ. EET  

Ε όχι και επαναστάτες τα 20χρονα που με πώρωση εκστόμιζαν την κασέτα του ινστρούχτορα! Αυτά τα παιδάκια μοιάζουν με τους λήσταρχους του τέλους του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα. Και ο Γιαγκούλας "επαναστάτης" το έπαιζε αλλά μόνο το χρήμα είχε στο μυαλό του και έφτασε στο σημείο να σκοτώσει μέχρι και παιδί (εκτός του ότι δεν ξέρουμε κατά πόσο ήταν Έλληνας στην καταγωγή). Η επανάσταση είναι κάτι μαζικό και ο στόχος δεν είναι οι τράπεζες βέβαια αλλά οι κυβερνώντες και οι αριστοκράτες. Ποτέ αυτά τα παιδαρέλια δεν τόλμησαν να χτυπήσουν κάποιον πολιτικό ή κάποιον αριστοκράτη, γιατί ξέρουν πως εκεί περνάει στο πολύ σοβαρό του θέματος. Αντίθετα, η 17Ν είχε από πίσω της ολόκληρη Στάζι ενώ τώρα οι ινστρούχτορες ίσως είναι και εγχώριοι. Αλήθεια, αυτός ο Νάσιουτζικ (Νάσιουτζιτς), μήπως είναι βουλγαρομακεντόνσκι;

Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:50:00 μ.μ. EET  

9:56 Ρώτα κι εσύ τον ταμία, ποια τρομοκρατία είναι χειρότερη: Του ληστή μια στο τόσο ή η καθημερινή τρομοκρατία απολύσεων και περικοπών...
Kamikaze

Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:23:00 μ.μ. EET  

@Μέντωρ: Θα συμφωνήσω με Χιτζάζ. Όχι για το ότι είσαι χρυσαυγίτης, δεν έχω δει το παλιό σχόλιο που λέει.

Και επί της ουσίας, δεν είναι εκεί το θέμα. Δε λέει κάτι της προκοπής αυτό το άρθρο. Αν δεις τι γράφει, θα καταλάβεις ότι αερολογεί και πιθανολογεί με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και αυτοί που κατηγορεί. Από τη μια για παράδειγμα δεν πιστεύει τη μητέρα (σημ:ουτε εγώ εν προκειμένω, αλλά αυτό είναι άσχετο) ή τους ισχυρισμούς των συλληφθέντων αλλά από την άλλη και αυτοί θα μπορούσαν με την ίδια αφοριστική λογική να απορρίψουν την εγκυρότητα της εισαγγελικής έρευνας. Άλλωστε, οι εισαγγελείς και η δικαιοσύνη μας εν γένει δεν είναι και η πλέον αδιάφθορη. Δες την περίπτωση Κασιδιάρη και πολλές άλλες.

Και όσο για τις ληστείες, σίγουρα δεν είναι επανάσταση, αλλά θα μπορούσε να είναι προπαρασκευή για μια τέτοια (λεφτά για κάτι άλλο).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τέτοιες πρακτικές είναι μάτιες γιατί δεν ανατρέπουν τίποτα κατά τη γνώμη μου. Προκαλείς το σύστημα που πολεμάς να αντιδράσει, με σκοπό να αντιδράσεις και εσύ, και απλά δημιουργείς ένα φαύλο κύκλο. Ηλίθια πρακτική δηλαδή.

Φιλικά,
Δημήτρης

Αρματιστής 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:28:00 μ.μ. EET  

Θα μπορούσα να γράψω ότι το άρθρο είναι για τα σκουπίδια και να τελειώσω. Δυστυχώς όμως, το άρθρο είναι προς συζήτηση και προβληματισμό. Διότι εμμέσως πλην σαφώς δίνει άλλοθι στη παράνομη κρατική βία. Με άλλα λόγια το υπόψη άρθρο όπως και άλλα ανάλογης φρασεολογίας και κατεύθυνσης, ανοίγουν τις πύλες της κολάσεως. Αν κλείσουμε τα μάτια στο τι γίνεται πίσω από τους τοίχους των αστυνομικών καταστημάτων σε βάρος όσων συλλαμβάνονται, δεν βρισκόμαστε μακριά από το μεσαίωνα.

Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κράτος δικαίου, με όσα κουσούρια μπορεί να έχει το νομικό μας σύστημα. Και το κράτος δικαίου προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για την ανακάλυψη της αλήθειας και την απόδοση της δικαιοσύνης. Σε αυτές τις διαδικασίες δεν χωράνε τα βασανιστήρια. Και οι μπουνιές είναι βασανιστήρια.

Οι συλληφθέντες νεαροί τρομοκράτες θα τιμωρηθούν όπως προβλέπει ο ποινικός κώδικας (δηλαδή αυστηρά), εφόσον η αστυνομία θα κάνει σωστά τη δουλειά της. Δηλαδή αν συλλέξει και δέσει καλά την υπόθεση.

Και ασφαλώς θα συμφωνήσω με τον Χιτζάζ στα όσα γράφει, αναφορικά με το ότι θα πρέπει να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο κάποιοι νέοι που είχαν εξασφαλισμένη μια άνετη ζωή, αποφάσισαν να ακολουθήσουν δύσκολα μονοπάτια, τα οποία με βεβαιότητα οδηγούν στη φυλακή για πολλά χρόνια, ή ακόμη και στο θάνατο.

Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:35:00 μ.μ. EET  

κλεβεις?σου κοβεται το χερι
βιαζεις?σου κοβεται το...
σκοτωνεις?σου κοβεται το κεφαλι και παιζουμε μπαλα

μονο αμα ισχυσουν αυτα σαν νομοι η Αθηνα θα καθαρισει

επισης η βλακεια που ακουω μα πηγαν σε τραπεζα
κανεις δεν εχει το δικαιωμα να ληστεψει τραπεζα

η τραπεζα σου δανειζει επειδη ΕΣΥ ΠΗΓΕΣ
ΧΑΡΗ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ..μονο στην Ελλαδα ο κοσμος παιρνει δανεια μεχρι και για το κινητο και μετα κλαιγεται

αμα δεν σας αρεσουν οι τραπεζες μην ξαναπατε

αμα δεν σας αρεσει η κυβερνηση μην την ξαναψηφισετε

αμα δεν σας αρεσει η Ελλαδα αλλαχτε χωρα

Alexandros 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:52:00 μ.μ. EET  

Δεν είναι θέμα απωθημένων φίλε, είναι θέμα ότι η αντιμετώπιση τέτοιων ατόμων πρέπει να είναι παραδειγματική.

@Αρματιστή

Νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός "βασανιστήρια" είναι τουλάχιστον ατυχής! Νομίζω κάνουμε την τρίχα τριχιά!

Η αστυνομία έκανε τη δουλειά της μια χαρά, δεν σκότωσαν κανέναν τους συνέλαβαν και έφαγαν και μερικές ψιλές μπορεί κατά τη διάρκεια της σύλληψης μπορεί λίγο μετά, δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση αυτού του περιστατικού με τη ζαρντινιέρα, δηλαδή θα μας τρελάνετε τελείως. Η αστυνομία δεν παίρνει το νόμο στα χέρια της, τον προστατεύει και αυτοί είναι οι αρμόδιοι για αυτό! Το παραμύθι καλύτερα να τελειώσει, αυτό που έγινε δεν είναι παράβαση καθήκοντος και όποιος το πιστεύει κοροϊδεύει τον εαυτό του και είναι τουλάχιστον υποκριτής, ειδικά όσοι γράφουν στον ιστοχώρο τακτικά και έχουν υπερασπιστεί άλλες και άλλες τακτικές!

Alexandros 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:55:00 μ.μ. EET  

@ Αρματιστή

Το φαινόμενο των τρομοκρατών πλουσιόπαιδων δεν είναι και ιδαίτερα καινούριο, γιατί παίρνουν ναρκωτικά και πεθαίνουν από υπερβολικές δόσεις ας πούμε καταστρέφοντας τη ζωή τους? Γιατί μπορούν, γιατί είναι κακομαθημένοι, γιατί έχουν μεγαλώσει σε προβληματικά σπίτια, γιατί νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι γουστάρουν. Άντε τώρα θα κάνουμε και τους ηλίθιους ήρωες τώρα!

enkripto 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:17:00 π.μ. EET  

Συγνώμη αλλά νομίζω ότι κάποιοι αφήνουν τις κομματικές τους παρωπίδες να θολώσουν την κρίση τους. Πώς ακριβώς δικαιολογεί την παράνομη κρατική βία το άρθρο;

Αυτό που λέει, είναι ότι αυτός που θα αποφασίσει αν προέβησαν σε παράνομες πράξεις οι αστυνομικοί, είναι η δικαιοσύνη και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η μαμάδες των δραστών. "Τις απαντήσεις ελπίζω ότι θα έχουμε από το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας που έχει ήδη παραγγελθεί."

Και για τον φίλο παραπάνω που δίνει άλλοθι στους τρομοκράτες εξισώνοντας τα ΑΚ με τις περικοπές, να πώ το εξής - απόψεις που στρεφονται εναντίον της δημοκρατίας (όπως το ντελιριο ορισμενων οπαδων της ΧΑ στο παρελθον) δεν είναι ευπροσδεκτες εδώ. Διακρίσεις δεν κάνουμε..

Υπάρχουν καταλληλότερες σελίδες τόσο για τους χουντικούς όσο και για τους ακροαριστερούς.

Ανοχή τέλος.

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:23:00 π.μ. EET  

@Αγαπητέ Δημήτρη

Η αιτία της διαμαρτυρίας μου ήταν οι ατυχείς χαρακτηρισμοί του Χιτζάζ όσον αφορά σε όσους εξέφρασαν μια αντίθετη απο τη δική του άποψη σε προηγούμενη ανάρτηση επί του ίδιου θέματος. Όσοι με γνωρίζουν μέσω των σχολιασμών μου στο΄΄εν κρυπτώ΄΄,πιστεύω πως έχουν αντιληφθεί οτι είμαι συνειδησιακά ευγενής και θεωρώ οτι η βάση ενός καλού διαλόγου ξεκινά απο τις εκατέρωθεν καλές προθέσεις.Δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με τη ποιότητα του κειμένου που αναφέρεις,ούτε είναι το ζητούμενό μου στη προκειμένη περίπτωση.Μπορεί η ποιότητά του να ανταποκρίνεται στην αναφορά σου,δεκτό .Επί της ουσίας του γεγονότος έχω τοποθετηθεί όπως σου ανέφερα σε προηγούμενη ανάρτηση.

Φιλικά,
Μέντωρ

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:25:00 π.μ. EET  

Μην το ξεχάσω ως το τέλος: + 1 στον Χιτζάζ.
Υποθέτω ότι το κείμενο του γερμανοπροσκυνημένου υπάλληλου της πιο εμετικής φυλλάδας στον ελληνικό τύπο δίδεται προς συζήτηση και δε δηλώνει ταύτιση απόψεων.

Νομίζω όμως ότι το θέμα έχει εξαντληθεί. Η τρομοκρατία και οι ποινικές πράξεις δεν έχουν δικαιολόγηση σε μια δημοκρατία, όσο ανάπηρη και αν είναι. Από την άλλη και τα βασανιστήρια δε δικαιολογούνται σε καμιά δημοκρατία που διατηρεί έστω και το όνομά της. Φοβάμαι πάντως ότι η από τη δημοκρατία μας πάντως πολύ λίγο έχει απομείνει στην ουσία. Και ας παραβλέψουμε την αστυνομική καφρίλα που δεν εξισώνεται με εκείνη των τρομοκρατών. Διότι ο αστυνομικός είναι υπάλληλος του κράτους και ενεργεί σύμφωνα με τους νόμους και όχι με το θυμικό του. Και εγώ έχω υποχρέωση να ανέχομαι κάθε ανάγωγο και αναιδή να μου πουλά μούρη ή να κοροϊδεύει αλλά δεν τον πλακώνω στη σφαλιάρα. Θα έπρεπε και θα το ήθελα αλλά δεν έχω το δικαίωμα να το κάνω. Υπάρχουν τρόποι τιμωρίας βάσει των νόμων.

Το πρόβλημα είναι ότι καταργούνται πια φανερά συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών. Στην απεργία στα ΜΜΜ πολλοί φώναζαν ότι είναι υψηλόμισθοι, προνομιούχου, δημόσιοι υπάλληλοι και δε συμμαζεύεται και άκουσα τα μύρια όσα. Έγραφα για φάπες-μήνυμα και το συσχέτισα με το ξύλο των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Με έβγαλαν κάποιοι συνωμοσιολόγο. Τώρα επιστρατεύουν τους απλήρωτους ναυτεργάτες για να βολέψουν τα αφεντικά τους και να συνεχίσουν να μην τους πληρώνουν. Αύριο θα έχω σειρά εγώ ή εσείς. Με συγχωρείτε αλλά ένα καλό που έμαθα στο στρατό είναι πως διάφορα δήθεν άσχετα γεγονότα δεν είναι καθόλου άσχετα όταν συγκλίνουν στον ίδιο στόχο. Και ο στόχος είναι ξεκάθαρα η δημοκρατία. Δεν είναι απλώς αυταρχισμός αλλά επιχειρείται στραγγαλισμός της δημοκρατίας και επίσημη παράδοση της χώρας στην τρόικα μέσω κυβέρνησης Ράλληδων και Τσολάκογλου με ταυτόχρονη φίμωση κάθε διαμαρτυρίας. Οι φάπες είναι μήνυμα και όχι τυχαίο γεγονός.

Νομίζω λοιπόν ότι πολύ ασχοληθήκαμε με πέντε τσογλαναράδες και άλλους τόσους ψυχοπαθείς μπάτσους. Όσο για την Καθημερινή να την αγοράσετε την Κυριακή οπωσδήποτε. Έχει εδώ και τέσσερις Κυριακές cd του Μάνου Χατζιδάκη, Τέσσερα ευρώ το cd είναι καλή τιμή. Η εφημερίδα πάλι είναι τυλιγμένη σε πλαστικό, οπότε δε χρειάζεται να λερώσετε χέρια. Κατευθείαν σε κάδο ανακύκλωσης (οικολογική συνείδηση).

Quiz: Ποιανού συνήγορος είπαμε είναι ο Φαήλος Κρανιδιώτης; Τι ρόλο παίζει αυτό στην πώληση του ΟΠΑΠ; Ε, ρε δημοκρατία που έχουμε...τρέχει από τα μπατζάκια μς

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:58:00 π.μ. EET  

@Αρματιστή

Φίλε μου,

Αν και εχθές μόλις συμφωνήσαμε οτι διαφωνούμε σχετικά με τις πρακτικές της ΕΛ.ΑΣ στη συγκεκριμένη περίπτωση,θα μου επιτρέψεις να εκθέσω την άποψή μου αναφορικά με την απορία σου γιατί γόνοι εύπορων οικογενειών καταλήγουν να γίνονται επαναστάτες-χωρίς αιτία θα έλεγα εγώ.
Ποτέ δεν πίστεψα στην κοινωνική επανάσταση που υποτίθεται οτιπρεσβεύουν οι νεαροί αυτοί.Θεωρώ οτι η παρεκκλίνουσα συμπεριφορά τους αντανακλά την γονε'ι'κή αποτυχία των δικών τους να τους δώσουν την παιδεία να λειτουργήσουν σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο που διέπεται απο τις ανάλογες αρχές .
Μεγάλωσα σε μια απο τις πιο εύπορες περιοχές της Θεσσαλονίκης και βίωσα στα μαθητικά μου χρόνια τις σχολικές καταλήψεις.Οι πρωτοστατούντες κατά πλειοψηφία ήταν παιδιά εύπορων οικογενειών οι οποίοι απλά δεν ήθελαν να κάνουν μάθημα,άνευ συγκεκριμένων αιτημάτων και απέκλειαν ταυτόχρονα αυτό το δικαίωμα στους υπόλοιπους συμμαθητές τους .Κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η νοοτροπία του μπλαζέ μαθητή που η οικογένειά του του εξασφάλιζε τα πάντα και με το παραπάνω και θεωρούσε οτι μπορεί να καταστρέφει(στις καταλήψεις οι ζημιές ήταν πολύ μεγάλες)και να αυθαιρετεί εις βάρος της πλειοψηφίας.Εάν του πήγαινες κόντρα,δεν σε αντιμετώπιζε με επιχειρήματα,αλλά με λακτίσματα.
Όλα αυτά τα πρόσωπα είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό γονείς με τάσεις νεοπλουτισμού,αδιάφορους για τη κοινωνική τους συμπεριφορά και για το αν τα παιδιά τους δεν λάμβαναν τη σωστή παιδεία,θεωρώντας οτι η οικονομική ευχέρεια που διέθεταν ήταν πανάκεια.Άλλος στόχος δεν υπήρχε,λέξη που θεωρώ οτι έχει βαρύνουσα σημασία.
Κάποιοι εξ'αυτών κατέληξαν χρήστες ουσιών,βάνδαλοι των γηπέδων,αλλά και γνωρίζω οτι κάποιοι επίσης εντάχθηκαν στον αναρχικό χώρο.
Κάτι ανάλογο θεωρώ οτι έχει γίνει και σε αυτή τη περίπτωση με τις γονε'ι'κές ευθύνες πρωτίστως να είναι τεράστιες και έπειτα της ΄΄κακούργας κοινωνίας΄΄.
Κάποιοι επιμένουν να βλέπουν στα Δκεμβριανά του 2008 μια νεανική επανάσταση,εγώ είδα βρώμικα παιχνίδια απο εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες στη πλάτη της χώρας μας και βανδαλισμούς εις βάρος περιουσιών ανθρώπων για τις οποίες μοχθήσαν μια ζωή.Αλλά αυτό είναι αντικείμενο άλλης κουβέντας.

Ο Χιτζάζ θα πει οτι του έκανα υποδείξεις οτι μακρυγόρησε και έπραξα το ίδιο και θα έχει και δίκιο.

Μέντωρ

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:13:00 π.μ. EET  

Δεν είναι "παιδιά", ληστές και τρομοκράτες είναι!

Αρματιστής 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:00:00 π.μ. EET  

@ Ανώνυμος 7 Φεβρουαρίου 2013 - 11:35:00 μ.μ.

Αυτά που προτείνεις, δεν τα κάνουν ούτε αυτοί που κάποιοι φαντάζομαι και εσύ, αποκαλούν ισλαμοφασίστες .... και τους οποίους ... δεν τους θέλουμε στην Ελλάδα (και εγώ).
Εσένα τι πρέπει να σε κάνουμε από τη στιγμή που έχεις την Ελληνική υπηκοότητα; Σε ποιο σκουπιδότοπο πρέπει να σε απορρίψουμε;

Επειδή "Ελληναρά" ο Ελληνικός πολιτισμός δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που προτείνεις. Ο Ελληνικός πολιτισμός θεωρούσε ότι η βία εναντίον του ανθρώπινου σώματος, αποτελούσε ύβρι. Και για αυτό το λόγο, στην αρχαία τραγωδία, την υψηλότερη έκφραση του πολιτισμού στο διάβα των αιώνων, δεν επιτρεπόταν να παρουσιαστεί καμιά πράξη βίας επί του ανθρώπινου σώματος επί σκηνής.

Σε αυτά διαφέρουμε από τους "άλλους". Αυτό σημαίνει Ελλάδα και Έλληνας.

Ελληναρά

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:10:00 π.μ. EET  

"Αλήθεια, αυτός ο Νάσιουτζικ (Νάσιουτζιτς), μήπως είναι βουλγαρομακεντόνσκι;"
Αν ψάχνεις για καθαρότητα ελληνικής φυλής μέσα από ονομασίες και τοπονύμια, ο Νάσιουτζικ είναι βουλγαρομακεντόνσκι όσο και ο Αβέρωφ είναι Ρώσος

Αρματιστής 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:15:00 π.μ. EET  

Αγαπητέ φίλε εν κρυπτώ

Επειδή ασφαλώς τα σχετικά με τη παράνομη κρατική βία αναφέρονται σε μένα, θα μου επιτρέψεις να απαντήσω το απόγευμα. Τώρα θα πάω στη παλαιά βουλή που διεξάγεται μια διημερίδα για τους Βαλκανικούς. Μέσα στη μιζέρια των ημερών που διαβαίνουμε, υπάρχουν και ανάσες ανάτασης.

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:38:00 π.μ. EET  

Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που έχει γράψει σχόλιο και έχει κάποια γνώση των πραγματικών γεγονότων. Όλοι εικάζουμε και άρα δεν μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τόσο έντονα τις εικασίες μας. Σε κάθε περίπτωση η αστυνομία έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να δρα. Σε κάθε περίπτωση το προσωπικό πρέπει να είναι επιλεγμένο με συγκεκριμένο τρόπο και να έχει εκπαιδευτεί με συγκεκριμένο τρόπο. Όμως ισχύουν όλα αυτά; Μάλλον όχι. Από την άλλη θέλω να πω ότι ο τρόπος που δρα ο κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους δεν είναι κάτι σταθερό. Μεταβάλλεται μέσα από τη νομοθεσία και μπορεί να γίνει λιγότερο ή περισσότερο αυστηρός. Αν μεταφερθούμε νοητά στην Αμερική σε μια αντίστοιχη περίπτωση ποιος από τους δράστες θα ήταν τώρα ζωντανός; Μάλλον κανείς. Αν αυτό θεωρείται μια ανεδαφική σύγκριση θα πω ότι πριν από 20 χρόνια αν έλεγες ότι θα γίνονται ένοπλες ληστείες με καλάσνικοφ θα σου απαντούσαν ότι αυτά γίνονται μόνο στην Αμερική. Αυτό που πιστεύω τελικά είναι ότι αργά ή γρήγορα η κοινή γνώμη "εκπαιδεύεται" με αμερικανικά στάνταρτς και όταν θα έρθει ο καιρός και η αστυνομία θα "καθαρίζει" ανάλογα περιστατικά επί του πεδίου θα είναι και νομικά καλυμμένη αλλά και η κοινή γνώμη θα είναι ήσυχη.

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:39:00 π.μ. EET  

"Νομίζω λοιπόν ότι πολύ ασχοληθήκαμε με πέντε τσογλαναράδες και άλλους τόσους ψυχοπαθείς μπάτσους"

σωστός

"Δεν είναι "παιδιά", ληστές και τρομοκράτες είναι!"

σκέτο ληστές και απαγωγείς.

μηδενιστής

Υγ οι αναφερόμενοι για βασανιστήρια ας μας πουν και μας πότε έγιναν τα τελευταία, ποιοι τα έκαναν, με τί μέσο και με ποιό σκοπό.
σφαλιάρες, ορθοστασίες στο σκοτάδι με την μύτη στο τοίχο, κτλ είναι βασανιστήρια όσο η πορδή χημικό όπλο. απορώ τί θα λέγαν ορισμένοι αν έτρωγαν μπούφαλο βρεγμένη στη μάπα...

Μanolis 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:23:00 μ.μ. EET  

Η αποψη μου ειναι οτι σε μια πολιτισμενη κοινωνια , πρεπει πρωτα να ψαξουμε τους λογους που βαζουν οπλα στα χερια των (οποιωνδηποτε) νεων - και επειτα αν οι μπατσοι ειναι υπολογοι για ΚΔΟΑ η απλως ανεκπαιδευτοι , αν τους βαρεσαν πριν ή μετα και τι απωθημενα εχουν οι επαρχιωτες με τους Αθηναιους ή τί ειπε η μαμα του καθενος και τι μπαμπα εχει η μαμα αυτη. Εννοειται παντως , οτι δεν κακοποιουμε συλληφθεντα , εκτος ισως αν πρεπει να παρουμε ΑΜΕΣΑ , ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, κρισιμες πληροφοριες για τη ζωη πχ. απαχθεντων ομηρων ή την αμεση συλληψη των ενοπλων διαφυγοντων.
O συλληφθης τρομοκρατης και επιδοξος ληστης Ρωμανος, ηταν κολλητος φιλος του σκοτωμενου τον Δεκεμβρη του 2008 απο τον ανεκδιηγητο αστυνομικο Κορκονεα, Αλεξη Γρηγοροπουλου . Ηταν και μαρτυρας στη δικη αλλα αρνηθηκε να καταθεσει. Αυτο απανταει καποια βασικα ερωτηματα που τεθηκαν? Τι απαντηση δωσαμε ως κοινωνια για τον , οπωσδηποτε αδικο, φονο του Γρηγοροπουλου? Τι εξελαβαν -καποιοι- νεοι ως απαντηση?
Παρεπιπτοντως, θεωρω το αρχικο αρθρο ειναι τουλαχιστον βιαστικο στα συμπερασματα που περναει. Αληθεια, ειμαστε πολιτισμενη κοινωνια?

Alexandros 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:09:00 μ.μ. EET  

Περιμένω να δω τι θα γράψετε τώρα μετά το πόρισμα, μάλλον πως είναι στημένο και οι "ήρωες" "επαναστάτες" (πραγματικά ντροπή να χρησιμοποιούν τη λέξη αυτοί για τα άτομα αυτά ορισμένοι).

Πάντως μια παρατήρηση, στον άγνωστο που δηλώνει γιατρός. Φιλε ο τρόπος που απάντησες με ανησυχεί παρα πολύ, μονο και μονο που σκέφτηκες αυτό που υπονοείς.....ελπίζω να μην υπάρχουν κι άλλοι σαν εσένα!

Escherichia 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:32:00 μ.μ. EET  

"Από την στιγμή που ο μπάτσος παίρνει το νόμο στα χέρια του, τότε εγώ που είμαι γιατρός να μην πάρω κι εγώ το νόμο στα χέρια μου?"

Δηλαδή μας λές αν ο άλλος είναι ζώο, εγώ θα γίνω δυο φορες ζωο και ας στείλω και κανα δυο στα θυμαράκια..

Να σε χαίρονται οι καθηγητές σου και οι ασθενείς σου..

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:37:00 μ.μ. EET  

@Μέντορα
Έχεις δίκιο για τις καταλήψεις και την κοινωνική θέση κάποιων καταληψιών. Άλλωστε κάμποσα τα είδα live και ξέρω. Έχουμε στο σχολείο μου κάνει αγώνα να αποτρέψουμε καταλήψεις γιατί ξέραμε τι θα συνέβαινε. Σχεδόν πάντα το καταφέραμε (υποσχέσεις, μπλαμπλα, απειλές για μάθημα Σ/Κ και γιορτές, καλοπιάσματα). Η αμοιβή είναι ότι κάθε φορά που γίνεται κατάληψη το υπουργείο κοιτά τους εκπαιδευτικούς με μισό μάτι. Τελοσπάντων αυτά και κάτι άλλα κάνουν στο δημόσιο χρήσιμους και εργατικούς ανθρώπους επαγγελματίες λουφατζήδες. Από την άλλη όμως αγαπητέ Μέντορα,αν κάποιοι καταλήγουν αναρχικοί μέσω των καταλήψεων, κάποιοι άλλοι περνάνε το σχολείο με την παρουσία των γονέων και μόνο, σπουδάζουν στο Lοndon School of Economics με εργασίες άλλων και έρχονται μετά εδώ και σε βάζουν στο μνημόνιο ή στηρίζουν τα μνημόνια. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης βέβαια αλλά αν (δίκαια) βάζουμε χέρι στους πρώτους, λογικά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί και με τους δεύτερους και όχι να τους στηρίζουμε με την ψήφο μας. Και αν οι πρώτοι είναι άξιοι σφαλιάρας, πόσες σφαλιάρες πρέπει να ρίξουμε στους δεύτερους που όχι μόνο δεν κάνουν καλά αυτό που εκλέχτηκαν να κάνουν και πληρώνονται αδρά για αυτό αλλά και οδηγούν τον τόπο σε δυστυχία και εξαθλίωση.

@μηδενιστή
Είναι δυνατόν ρε μεγάλε να δικαστεί κάποιος για βασανιστήρια όταν το κράτος κάνει τα στραβά μάτια και εκδίδει ανακοινώσεις κάλυψής του; Εδώ οι χουντικοί που ήπιαν το αίμα του κόσμου δε δικάστηκαν για αυτά. Αν θυμάσαι η 17Ν σε αυτό στηρίχτηκε αρχικά. Ποτέ δε φτάνουν καταγγελίες για βασανιστήρια στο κοινό αν δεν αλλάξει ριζικά κυβέρνηση. Οπότε για τα συγκεκριμένα οι πολλοί δε θα μάθουν ποτέ τίποτα.

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:05:00 μ.μ. EET  

"Από την στιγμή που ο μπάτσος παίρνει το νόμο στα χέρια του, τότε εγώ που είμαι γιατρός να μην πάρω κι εγώ το νόμο στα χέρια μου?"

Δηλαδή θα δεν θα δίνεις σιρόπι σε εγκληματίες; θα τους ράβεις στραβά; θα τους βάζεις σε γύψο; Δεν κατάλαβα και ρωτάω απο ενδιαφέρον. Είμαι υδραυλικός και σκέφτομαι να χαλάσω - παίρνοντας το νόμο πάνω μου - το καζανάκι της νάσιουτσικ.

Πάντως αν θες να πάρεις το νόμο πάνω σου υπάρχει τηλ στην αστυνομία όπου δίνεις πληροφορίες για ιατρούς που τα παίρνουν με το ζόρι.
Καλό να ξεκινήσεις με τον κλάδο σου όπως και οι μπάτσοι.

@Αλέξανδρε
Φυσικά και είναι στημένο το πόρισμα. Οι εγκληματίες βασανίστηκαν φυσικά. Εθεάθη έξω απο την γαδα κινέζος με αυγά καθώς και αρχιλοχίας με μαγνητικό τηλέφωνο.

μηδενιστής

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:35:00 μ.μ. EET  

Επειδή αναφέρθηκε απ΄τους υποστηρικτές του ξυλοδαρμού ("φάπες"), προσωπικά θα προτιμούσα να τους σκότωναν παρά να τους δείρουν.
Πολύ αμφιβάλλω αν η Αμερικάνικη Αστυνομία δικαιολογεί "φάπες" σε συλληφθέντες....

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:02:00 μ.μ. EET  

Αλέξανδρε το πόρισμα είναι μνημείο ψεύδους και ντροπή για αυτούς που το έβγαλαν, κατάλληλο μόνο για χρήση από το MEGA. Αν σε βολεύει κράτα το. Εγώ ντρέπομαι για λογαριασμό αυτών που το έβγαλαν και τώρα ανησυχώ ακόμα περισσότερο για το που πάμε.

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:06:00 μ.μ. EET  

Ανώνυμε συνάδελφε ιατρέ,θα σε παρακαλούσα να είσαι πιο προσεκτικός.Εμείς έχουμε χρέος να τηρούμε τον ιπποκρατικό όρκο και τίποτε παραπάνω.Η εφαρμογή των νόμων είναι αρμοδιότητα των οργάνων της πολιτείας.Αυτοεκτίθεσαι.

Μέντωρ

Αρματιστής 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:10:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ φίλε εν κρυπτώ

Το θέμα στο οποίο πρέπει να τοποθετηθώ αφορά τη παράνομη κρατική βία και στο εάν το άρθρο δίνει άλλοθι σε αυτή.

Θα αρχίσω όμως λίγο ανάποδα. Και αυτό για να μην απαιτείται κάθε φορά να αποδεικνύω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Ως εκ τούτου (αν και δεν χρειάζεται) θα καταδικάσω εκ προοιμίου τη τρομοκρατία και ειδικότερα τα τυφλά τρομοκρατικά κτυπήματα. Η βία από όπου και αν προέρχεται μου προκαλεί αποστροφή. Ειδικά η βία της τρομοκρατίας. Δηλώνω ακόμη ότι αρνούμαι να δεχτώ τη τρομοκρατία ως πολιτική πράξη, ή ως πολιτική διαμαρτυρία. Δεν δίνω σε κανένα ανόητο – ηλίθιο – αναρχοαυτόνομο – τρελαμένο - επίδοξο μεσσία – σωτήρα – «επαναστάτη» - «πράκτορα» κλπ, το δικαίωμα να πάρει τα όπλα για να ανατρέψει το πολιτικό καθεστώς και να επιβάλει το πολίτευμα της αναρχίας ή τη «δικαιοσύνη» και την «ηθική». Άλλωστε ποτέ στην ιστορία η τρομοκρατία ως «αντίσταση» δεν πέτυχε να ανατρέψει την έννομη τάξη και να πετύχει τους σκοπούς της. Αντιθέτως η τρομοκρατία είχε ως τελικό αποτέλεσμα να ενδυναμώνονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους και να ….. κλπ. Ακόμη πιστεύω ότι οι συλλαμβανόμενοι τρομοκράτες θα πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά. Όπως οι νόμοι προβλέπουν. Και ασφαλώς με κανένα τρόπο το «όπως οι νόμοι ορίζουν», δεν είναι η εφαρμογή της «σαρίας».

Πιστεύω όμως ότι η τρομοκρατία αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο και ως τέτοιο θα πρέπει να εξετάζεται. Μια δημοκρατική πολιτεία, οφείλει να αναλύει το φαινόμενο και να ανιχνεύει τους λόγους που κάποια άτομα παίρνουν τα όπλα και αποφασίζουν να αλλάξουν τον κόσμο. Όπως ακόμη θα πρέπει να εξετάζεται και το τι άλλο μπορεί να κρύβεται πίσω από τους τρομοκράτες…. Επειδή πιστεύω ότι μέσα στο κύκλο των «κοινωνικών επαναστατών», των αναρχικών, των αντιεξουσιαστών, των μπαχαλάκηδων κλπ, υπάρχει πολύ πρακτοριλίκι. Πρακτοριλίκι δυνάμεων που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Παράνομη κρατική βία

Θα πρέπει να πούμε ότι ή βία μπορεί να είναι φραστική, ψυχολογική και σωματική.

Κατ’ αρχάς υπάρχει η νόμιμη κρατική βία. Είναι αυτή που ασκείται στα πλαίσια της εφαρμογής του νόμου. Πχ κατά τη σύλληψη ενός κακοποιού που αντιστέκεται. Ή η διάλυση μιας συγκέντρωσης όταν αυτή εκτρέπεται σε βιαιότητες. Όλα αυτά όμως γίνονται στα πλαίσια που προβλέπει ο νόμος και πολλές φορές με τη παρουσία εισαγγελέα. Πολλές φορές όμως, όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες όταν οι αστυνομικοί και ειδικά οι δυνάμεις καταστολής διαλύουν συγκεντρώσεις, να επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο. Παρ’ όλα ταύτα και αφού όλα γίνονται με τη παρουσία εισαγγελέα, θεωρούνται νόμιμη κρατική καταστολή, ή νόμιμη κρατική βία.

Παράνομη κατ’ εμέ είναι η κρατική βία που ασκείται από τα όργανα της τάξεως πίσω από τους τοίχους των αστυνομικών καταστημάτων ή και στο φως της μέρας. Παράνομη κρατική βία είναι η αστυνομική αυθαιρεσία. Αν δεν θέλετε να τη πούμε παράνομη κρατική βία, ας τη πούμε παράνομη αστυνομική βία.
Υπάρχει;
Ασφαλώς. Πάρα πολλοί την έχουν γευτεί. Και εγώ τρεις φορές: 1) Πριν πολλά χρόνια οδηγούσα νύκτα σε επαρχιακή πόλη. Είχα ένα SEAT 127 χιλιάρι. Με σταματάνε σε μπλόκο (χωροφυλακή τοτέ). Στο δεξιό προβολέα ήταν καμένη η λάμπα. Μου κόβουν κλίση. Ενώ με γράφουν σταματούν μια μερσεντές (σήμερα έχει γεμίσει ό τόπος από δαύτες - τότε ήταν το όοοόνειρο) με βλάβη του αριστερού προβολέα. Αναγνωρίζουν τον οδηγό και τον διώχνουν. Διαμαρτύρομαι. Μου λένε να το βουλώσω γιατί θα με πάνε μέσα για αντίσταση κατά της αρχής… σκεφτείτε μυαλό… είχαν μπροστά τους αξιωματικό του στρατού και τον απειλούσαν… 2) Πριν 5 χρόνια βρέθηκα σε αντιδικία με κάποιο «τύπο» για ζήτημα αστικής μορφής. Η κόρη και ο γαμπρός του «τύπου» υπαξιωματικός κ’ αξιωματικός της αστυνομίας. Καλώ το 100. Με ενημερώνει ένας γείτονας ότι ο «τύπος» μιλάει με το γαμπρό του στο τηλέφωνο. Το περιπολικό έρχεται μετά από 90’ και αφού ο «τύπος» είχε εξαφανίσει τα τεκμήρια της ανομίας του. Ο γαμπρός του «τύπου» έρχεται την άλλη μέρα στο χώρο μου και μου τη λέει «ευγενικά». Το θεωρώ ευθεία απειλή και απευθύνομαι στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων. Όχι για να βρω λύση, αλλά για να προστατεύσω το τομάρι μου…
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:13:00 μ.μ. EET  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
3) Στις διαδηλώσεις που είχαν γίνει στο τέλος του 2010, οι κρανοφόροι έριχναν χημικά και απωθούσαν τον κόσμο προς τις στήλες του Ολυμπίου. Οι πάντες είχαν διαλυθεί, αλλά τα χημικά έπεφταν χωρίς έλεος. Εκεί στο ύψος του Ζαππείου πλησίασα τον επικεφαλή μιας διμοιρίας, του είπα ότι είμαι συνάδελφος του στρατού και το ρώτησα γιατί ψεκάζουν χωρίς λόγο. Η απάντηση: «Κάνε στην άκρη ρε κωλόπαιδο να μη σε γαμήσω».

Ευτυχώς, ξύλο δεν έχω φάει ακόμη.

Ρωτώ λοιπόν:
Αποτελούν τα παραπάνω περιστατικά αστυνομική βία, ή όχι; Κατά την άποψη μου ναι. Και τα περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς είναι πολλά. Τα περισσότερα όμως θάβονται. Θυμάστε τη ζαρντινιέρα… Ο Κύπριος πεσμένος κάτω και ο κάθε ένας χωροφύλακας που περνούσε, του έκοβε και μια κλωτσιά. Τι ανανδρία και αυτή… Θυμάστε το περιστατικό στο ΑΤ της Ομόνοιας που ο αστυνόμος έβαζε τον ένα αλλοδαπό να ρίχνει σφαλιάρες στον άλλο; Ή το Κορκονέα που σήκωσε το όπλο και πυροβόλησε εν ψυχρώ ένα δεκαπεντάχρονο. Αλλά και η φωτογραφία της ανάρτησης, φανερώνει κατά την άποψή μου, το τι ακριβώς συνέβη στους συλληφθέντες.

Το ξύλο, ήταν μέσο συμμόρφωσης των παλαιών αιώνων. Επιτρεπόταν. Και στο σχολείο. Εγώ έχω φάει αρκετό. Οι δάσκαλοι κρατούσαν βίτσα και έριχναν τεσσαράκοντα παρά μία. Οι αστυνομικοί έδερναν. Στο στρατό και στις στρατιωτικές σχολές επιτρεπόταν το καψόνι. Στη ΣΣΕ ως πρωτοετείς μας έγινε άγριο καψόνι, αλλά ποτέ δεν περάσαμε το στίβο εμποδίων. Νομίζω ότι αυτές οι μέθοδοι σωφρονισμού και υποταγής θα πρέπει να βρίσκονται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όπως οι δάσκαλοι και οι γονείς απαγορεύεται να δέρνουν, έτσι και το κράτος δικαίου δεν μπορεί να δέρνει τους πολίτες του. Διαφορετικά δεν θεωρούμαστε ελεύθεροι πολίτες, αλλά υπήκοοι που υποτάσσονται.

Ας έρθουμε τώρα στο άρθρο.
Όλο το κείμενο το θεωρώ ανάξιο λόγου για σχολιασμό. Κατώτερης ποιότητας. Διαπνέεται γενικά από μια προσπάθεια στην οποία κυριαρχεί η ειρωνεία, για αποδόμηση των γεγονότων που οδήγησαν στους εμφανείς μώλωπες στο πρόσωπο που φέρουν οι συλληφθέντες. Και για να το επιτύχει αυτό προσπαθεί να αποδομήσει αυτά που αναφέρει η μητέρα ενός των συλληφθέντων (που και για μένα δεν έχουν ιδιαίτερη αξία). Και αυτό είναι αστείο και συνάμα τραγικό. Το τι λέει μια μητέρα για να προστατεύσει το κατηγορούμενο παιδί της, ουδόλως ενδιαφέρει και πολύ περισσότερο δεν χρειάζεται να κρίνεται. Ο κάθε γονιός θα προσπαθήσει να στηρίξει το παιδί του όταν κατηγορείται. Με κάθε τρόπο. Λέγοντας ακόμη και ψέματα (και ο κατηγορούμενος μπορεί να πει ψέματα για να υποστηρίξει την αθωότητά του και για αυτό δεν ορκίζεται). Διαφορετικά δεν θα ήταν γονιός. Και κανένας δεν μπορεί να κατηγορεί τους γονείς που στηρίζουν τα παιδιά τους, όταν ο νομικός μας πολιτισμός προβλέπει ότι ο κάθε άνθρωπος που κατηγορείται δικαιούται να έχει τη καλύτερη νομική υποστήριξη (βεβαίως είναι προνόμιο των εχόντων). Και αν δεν μπορεί να πληρώσει για να έχει νομική υποστήριξη, τότε του τι παρέχει η πολιτεία. Ως εκ τούτου με ποιο δικαίωμα κάποιοι κατηγορούν τους γονείς που στηρίζουν τα παιδιά τους, ή ακόμη χειρότερο τους ειρωνεύονται;
Θεωρώ λοιπόν δημοσιογραφική απρέπεια ένας λειτουργός του τύπου (αν και σήμερα σχεδόν εξέλιπαν οι λειτουργοί και περισσεύουν οι παπαγάλοι) να χρησιμοποιεί τα λόγια μιας μάνας για να αποδομήσει κάποια γεγονότα, για τα οποία όπως και ο ίδιος αναφέρει διεξάγεται ΕΔΕ. Θα πρέπει να περιμένουμε λοιπόν το πόρισμα της ΕΔΕ, αλλά καλό θα είναι να μη ξεχνάμε και τη ζαρντινιέρα που κτύπησε το φοιτητή. Και τότε έγινε της ΕΔΕ.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:14:00 μ.μ. EET  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Δεν θα ασχοληθώ με το άρθρο για τους λόγους που ανέφερα. Είναι απόλυτα αστείο και ανερμάτιστο. Προσπαθεί να αποδομήσει αυτά που αναφέρει η μάνα, λέγοντας στην ουσία ότι αυτή δεν μπορούσε να βρίσκεται στο χώρο που κτυπούσαν (αν κτυπούσαν) το γιό της. Τι δημοσιογραφικός λόγος είναι τούτος; Και ασφαλώς η μάνα δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στο χώρος κράτησης ή ανάκρισης… Αναφέρει ότι «τις είπε» ο κατηγορούμενος γιός της, ή ότι νομίζει ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο για την υπεράσπισή του. Δεν έχουν καμιά αξία το τι δηλώνει για να γραφτεί άρθρο. Σημασία έχει η εικόνα, το photoshop και το τι θα βγάλει η ΕΔΕ. Αυτό όμως που έμεινε είναι η εικόνα.

Διαβάστε όμως και την ακόλουθη πρόταση του άρθρου και βγάλτε συμπέρασμα:
«Μα πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά; Συγχωρήστε με, αλλά οιαδήποτε εκ των παραπάνω εκδοχών του συμβάντος και αν ευσταθεί, τότε έχουμε τη δημοκρατικότερη αστυνομία του κόσμου! Σε συλλαμβάνουν, αφού έχεις ληστέψεις τράπεζα και έχεις διαφύγει με έναν όμηρο (κλοπή όπλου και οχήματος, οπλοκατοχή, οπλοχρησία, ληστεία, απαγωγή, σύσταση συμμορίας κ.ά.) και σε πλακώνουν στις σφαλιάρες ενώπιον των γονέων σου».
Αλήθεια! Το δημοκρατικότερη που μπαίνει; Ότι σε πλακώνουν σε σφαλιάρες ενώπιον των γονέων σου…

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:40:00 μ.μ. EET  

Τελικά ούτε στά στοιχειώδη δέν μπορούμε νά συνενοηθούμε. Ούτε κάν στά ελάχιστα, νά συμφωνήσουμε.
Επόμενο φυσικά, αφού αξίες, αρχές, ιδεολογίες, κομματικές γραμμές, απωθημένα, έχουν γίνει αχταρμάς.
Τό αυτονόητο αγνοείται, σ' αυτή τή ρημαδοχώρα καί ούτε πρόκειται ποτέ νά επιστρέψει.
Αυτά πού γιά κάποιους είναι αξίες καί πρότυπα, γιά κάποιους άλλους είναι κατάρες. Καί αντιστρόφως.
Οί (όποιες) αντίθετες απόψεις διατυπώνονται μέ φανατισμό καί εμπάθεια.
Ταμπέλες, χαρακτηρισμοί, στερεότυπα καί στό βάθος τών "διαλόγων" μίσος. Ετοιμοι νά φάμε ο ένας τόν άλλον.
Ωρες ώρες προσπαθώ νά φανταστώ τό μέλλον αυτού τού τόπου.
Ισως δέν έχω φαντασία, αλλά μέλλον δέν βλέπω. Σίγουρα όχι μέ τά μυαλά πού κουβαλάμε.
Ο βαθύς ανεγκεφαλισμός μας, πού (έστω καί μέ τό ζόρι) κρυβόταν όσο υπήρχαν τά (δανεικά) φράγκα, βγήκε απότομα στήν επιφάνεια μόλις αυτά στέρεψαν.
Εχουμε καταντήσει μιά αξιοθρήνητη παρακμασμένη μάζα.

Αρματιστής 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:05:00 μ.μ. EET  

@ Μέντωρ

Αγαπητέ φίλε

Νομίζω ότι συμφωνούμε. Η τρομοκρατία είναι κοινωνικό φαινόμενο το οποίο μια δημοκρατική πολιτεία θα πρέπει να το εξετάζει και να βρίσκει τις αιτίες που το προκαλούν.
Ερώτημα:
Ποια μπορεί να είναι τα αίτια που η τρομοκρατία στην Ελλάδα η προερχομένη από ακροαριστερές οργανώσεις συνεχίζει τη δράση της της εδώ και 38 χρόνια χωρίς ανάπαυλα;
Γιατί στις χώρες της δυτικής Ευρώπης το φαινόμενο σχεδόν έχει εξαλειφθεί;

Alexandros 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:20:00 μ.μ. EET  

Συμφωνώ σε όλα με την τελευταία ανάλυση του αρματισth, αλλα το περιστατικό αυτό για το οποιο συζητάμε ουδεμία σχέση έχει με τα περιστατικά που αναφέρει στην ανάλυση του! Πάντα θα πρέπει να επιδιώκουμε καλύτερη εκπαίδευση και εξοπλισμό για τους αστυνομικούς, γιατί η αλήθεια είναι πως η εκπαίδευση είναι αστεία, αλλα στη συγκεκριμένη περίπτωση έπραξαν σωστά, κάτι που με εξέπληξε κιόλας θετικά, ίσως γιατί δεν πρόλαβαν να εμπλακούν τα κέντρα από την Αθηνα και να απελευθερώσουν τους "επαναστάτες"

Ο κατηγορούμενος μπορεί να μην ορκίζεται, αλλα ο δρόμος που διαλέγει και η μάνα και ο πατέρας καταδεικνύει το ηθικό υπόβαθρο, πάνω στο οποιο χτίστηκαν οι προσωπικότητες των παιδιών και τους οδήγησαν σε αυτό τον δρόμο.

Πραγματικά θα ήταν πολύ ωφέλιμο να δούμε τις αιτίες της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, αλλα και γιατί "δρουν" ακόμα τρομοκράτες και ποιοι τους υποθάλπουν και τι εξυπηρετούν, γιατί δεν εξυπηρετούν καμια επανάσταση, παρα μονο τα ίδια συμφέροντα που εξυπηρετεί ο Θεοδωρίδης, ο Πάγκαλος, ο Mpoumpoukos και ο GAP.

Και καλώ είναι να ξεκαθαρίσουμε πως η Τρομοκρατία στην Ελλάδα δεν έχει καμια σχέση με επανάσταση! Ποτε και σε καμια προκήρυξη δεν διαβάσαμε κάποιο συγκεκριμένο στόχο, μονο κάτι αοριστίες, που δεν έχουν ούτε καν πολιτικο υπόβαθρο και δε σημαίνουν και τίποτα! Άλλο ο IRA, άλλο ο ETA και άλλο τα παραστρατημένα τσογλάνια, που ούτε ξέρουν από ποιον καθοδηγούνται!

Φιλε Φτωχέ και μονέ cowboy, εξήγησε μου σε παρακαλώ με ποια κριτήρια επιλεγεις να πιστέψεις τους απατεώνες, τους κατσαπλιάδες και όχι την αστυνομία.

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:56:00 μ.μ. EET  

@Αρματιστή

Θέτεις ένα καίριο και αρκετά ενδιαφέρον ερώτημα.Θα ήθελα λοιπόν να εκθέσω τη δική μου προσωπική εκτίμηση για το συγκεκριμένο προβληματισμό,με ενδεχόμενο φυσικά και να σφάλλω σε ορισμένα σημεία.
Θεωρώ οτι οι παράγοντες που καθόρισαν και καθορίζουν τη μακρά διάρκεια του φαινομένου είναι εξωγενείς και ενδογενείς.
Όπως ορθά αναφέρεις η δράση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα κατά μια βαθειά πεποίθηση που με βρίσκει σύμφωνο, υπαγορεύεται και απο τη δράση ξένων μυστικών υπηρεσιών που δρούσαν και δρουν κατά το δοκούν,με συνήθεις στόχους τη πρόκληση αποσταθεροποίησης.Θα έλεγα μάλιστα οτι η πρώτη τέτοια εμφανής απόπειρα λαμβάνει χώρα επί των ημερών της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου όπου σύμφωνα με το πόρισμα του αειμνήστου Δ.Τσεβά(για να μιλώ με αδιάσειστα στοιχεία) τριανταεννέα συμπολίτες μας φονεύθηκαν υπο αδιευκρίνιστες συνθήκες( αναφέρεται π.χ.γυναίκα που έβγαινε απο το κατώφλι του σπιτιού της και της ήρθε μια αδέσποτη) εκτός του χώρου του Πολυτεχνείου,ενώ υπήρξαν αναφορές αυτοπτών μαρτύρων ,π.χ για άνδρα με πολιτική περιβολή,γένια και μακρυά μαλλιά που εθεάθη με οπλοπολυβόλο.Εκείνη τη περίοδο λοιπόν πολύς λόγος γινόταν και για παρουσία ξένων πρακτόρων στην Αθήνα της CIA,αλλά και της γνωστής μας Μοσσάντ.
Όσον αφορά στους ενδογενείς παράγοντες,έχω την εντύπωση οτι το μετεμφυλιακό ΄΄όραμα΄΄ για έναν ένοπλο αριστερό αγώνα δεν πέθανε ποτέ(προσοχή,Δ Ε Ν ενοχοποιώ την αριστερά για το φαινόμενο της τρομοκρατίας,μη βρεθούν κάποιοι θερμοκέφαλοι και μου αποδώσουν μομφές,αναφέρομαι σε παρακλάδια της άκρας αριστεράς).Ήταν φυσικό μετά απο τον εμφύλιο ο νικητής να πάρει τα πάντα και να οργανωθεί προς τη κατεύθυνση του αποκλεισμού αριστερών κινήσεων(μη νομιμοποίηση του ΚΚΕ,το εφεύρημα του Γ.Παπανδρέου των εξοριών στα ξερονήσια,κτλ),πρακτικές που φυσικά συνεχίστηκαν και απο τη χούντα των Συνταγματαρχών,για να αλλάξουν όλα αυτά με τη παλινόρθωση της δημοκρατίας.
(Συνεχίζεται)

Μέντωρ

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:16:00 π.μ. EET  

(Συνέχεια)

Κατά τα χρόνια της μεταπολίτευσης που βιώνουμε,παράγοντες όπως η μή ομόφωνη καταδίκη και αντιμετώπιση της βίας στο σύνολό της απο τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας στην οποιαδήποτε μορφή ,η ολιγωρία της πολιτείας να ελέγξει θύλακες στρατολόγησης και κατήχησης νεαρών,όπως τα Εξάρχεια, στην ένοπλη βία,αλλά και η διαχρονική ύπαρξη ιδιάζοντων ανέγγιχτων καθεστώτων όπως η δράση ομάδων μέσα στο χώρο των Πανεπιστημίων,νομίζω οτι δίνουν την εικόνα της ερμηνείας.Ζητήματα που αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται ως ταμπού ή ακόμη ως ζητήματα υψίστου πολιτικού κόστους ή όφελους και οδήγησαν σε αυτή τη διαχρονικότητα του φαινομένου...

@ΦΚΜΚ

Συμφωνώ,αν συμφωνώ λέει!Ειδικά για τους δεύτερους,να μη πω τι τους αξίζει,γιατί θα παρεκτραπώ...

Κλείνοντας,θα προβώ και σε μια αποκάλυψη,Ο δολοφόνος-τρομοκράτης της Πάρου Τ.Θεοφίλου υπήρξε απόφοιτος του σχολείου μου που σας περιέγραψα,αρκετές τάξεις μετά τη δική μου αποφοίτηση.Δεν τον γνώριζα προσωπικά.Νομίζω τα είπα όλα....


Φιλικά,
Μέντωρ

Ν.Μ.Π. 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:33:00 π.μ. EET  

Αγαπητέ φίλε ΦΚΜΚ

Πριν 7 μήνες συζητούσαμε για την εγκληματικότητα στην Ελλάδα στην ανάρτηση του ΕνΚρυπτώ Ο νόμος του ΑΚ-47 και σε ένα σημείο, μεταξύ άλλων, είχες γράψει:

"Προς το παρόν είναι 2-3 συμμορίες αλλά θα αυξηθούν. Γιατί και να τους πιάσουν δε θα πάθουν και τίποτα στη φυλακή...φιλαράκια θα συναντήσουν και θα οργανωθούν καλύτερα. Πιστεύετε οτι αν δυο τρεις από όσους πιάστηκαν αρχικά βρίσκονταν κρεμασμένοι στην απομόνωση και οι υπόλοιποι σκοτώνονταν σε "απόπειρες απόδρασης" θα είχαμε ανάλογα κρούσματα;"

Είχα διαφωνήσει μαζί σου.

Στην τωρινή ανάρτηση έγραψες:

"Η τρομοκρατία και οι ποινικές πράξεις δεν έχουν δικαιολόγηση σε μια δημοκρατία, όσο ανάπηρη και αν είναι. Από την άλλη και τα βασανιστήρια δε δικαιολογούνται σε καμιά δημοκρατία που διατηρεί έστω και το όνομά της. Φοβάμαι πάντως ότι η από τη δημοκρατία μας πάντως πολύ λίγο έχει απομείνει στην ουσία. Και ας παραβλέψουμε την αστυνομική καφρίλα που δεν εξισώνεται με εκείνη των τρομοκρατών. Διότι ο αστυνομικός είναι υπάλληλος του κράτους και ενεργεί σύμφωνα με τους νόμους και όχι με το θυμικό του. Και εγώ έχω υποχρέωση να ανέχομαι κάθε ανάγωγο και αναιδή να μου πουλά μούρη ή να κοροϊδεύει αλλά δεν τον πλακώνω στη σφαλιάρα. Θα έπρεπε και θα το ήθελα αλλά δεν έχω το δικαίωμα να το κάνω. Υπάρχουν τρόποι τιμωρίας βάσει των νόμων."

Προφανώς άλλαξες γνώμη.

Πες μου όμως γιατί θεωρείς ότι οι συγκεκριμένοι ληστές αξίζουν διαφορετική αντιμετώπιση; Επίσης εξήγησε μου σε παρακαλώ γιατί πολλοί αριστεροί ταυτίστηκαν με αυτούς τους νεαρούς; Τι κοινό μπορεί να έχει ένας αριστερός με αυτούς;

Όσων αφορά την αστυνομική βία, την καταδικάζω. Όλοι όμως είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Ακόμη και οι αστυνομικοί. Δεν είναι οι πεπειθήσεις μας, αλλά οι αποδείξεις που καταδικάζουν έναν άνθρωπο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε 8 μάρτυρες που αναφέρονται και στα γεγονότα και στο πότε ασκήθηκε βία. Αυτοί που βγάζουν το πόρισμα κάνουν μία διαπίστωση βάσει στοιχείων και όχι δημοσκόπηση. Προσωπικά δέχομαι το πόρισμα ως αληθές.

Ν.Μ.Π.

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:25:00 π.μ. EET  

@Αρματιστή

Μάλιστα ενέπλεξα και τη δράση των ξένων μυστικών υπηρσειών,γιατί κατά τη γνώμη μου ο σαφής διαχωρισμός μεταξύ εξωγενών παραγόντων και αμιγούς ελληνικής ακροαριστερής τρομοκρατίας δεν είναι πάντα εύκολος.Θεωρώ οτι υπήρξε σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλη αλληλοεμπλοκή,με ακροαριστερούς να αποτελούν τα εκτελεστικά όργανα,αλλά ο επιχειρησιακός σχεδιασμός να ανήκει πιθανότατα σε παράγοντες εκτός Ελλάδας.Γι'αυτό κι έδωσα την ανάλογη έκταση στο κείμενό μου...Την καλημέρα μου.

Μέντωρ

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:22:00 μ.μ. EET  

@Ν.Μ.Π
Δεν άλλαξα καθόλου γνώμη αγαπητέ. Συνεχίζω να θεωρώ ότι η αστυνομία πρέπει να είναι βαρύτερα οπλισμένη και να κάνει χρήση του οπλισμού όταν απειλείται. Συνεχίζω επίσης να πιστεύω ότι για την εισαγόμενη ποινική βία η λύση είναι δυναμική καταστολή. Υπάρχει ειδοποιός διαφορά ωστόσο ανάμεσα στο καθαρά ποινικό έγκλημα και την τρομοκρατία. Στο ποινικό έγκλημα η αυστηρότητα στην εφαρμογή της ποινής και η φυλάκιση σε ζόρικες συνθήκες θα περιορίσουν - πιστεύω - σε σημαντικό βαθμό την εισαγωγή εγκληματικότητας και θα αποτρέψουν νεαρούς, αλλοδαπούς κυρίως, από το να στρατολογηθούν σε τέτοιες μαφίες. Ο Αλβανός, ο Γεωργιανός, ο Ρουμάνος έμαθε στη σφαλιάρα γιατί αυτό ήταν το καθεστώς στη χώρα του (και παραμένει δηλαδή...). Εδώ είδε ότι τον έχουν λάσκα και ξεσάλωσε. Αν τον ζορίσεις, θα μαζευτεί ξανά χωρίς πολλά πολλά. Καλό το χρήμα αλλά μόνο αν το ρίσκο είναι μικρό. Και μόνο η φυλάκιση σε απομόνωση είναι πολύ χειρότερη από δεκάδες μπούφλες και κλωτσιές. Η φυλακή δε σε κάνει εύκολα ήρωα στα μάτια των άλλων. Οπότε εκεί με τη βία και μόνο η δουλειά γίνεται εύκολα. Άσε που δύσκολο να υπήρχαν και σοβαρές αντιδράσεις στην κοινή γνώμη.

Το αντίθετο αποτέλεσμα ακριβώς θα φέρει η βία σε άτομα που επέλεξαν να παρανομήσουν για λόγους ιδεολογικούς. Όσο σκληραίνει η καταστολή, τόσο θα γεννιούνται περισσότεροι τρομοκράτες. Οι νέοι άνθρωποι σήμερα ξεχειλίζουν από οργή γιατί δεν έχουν πια μέλλον. Τα άτομα αυτά στράφηκαν προς τον ακροαριστερό ακτιβισμό γιατί το κοινωνικό περιβάλλον τους ήταν αριστερό φλου αρτιστίκ. Αν ζούσαν σε φτωχογειτονιά ή ανήκαν σε νεόφτωχες οικογένειες (μικροαστοί που προλεταροποιούνται μέσα στην κρίση, κατά τη μαρξιστική ορολογία)θα στρέφονταν στον ακτιβισμό της δεξιάς - ο οποίος έχει δώσει δείγματα γραφής αλλά περιέργως ουδέποτε τα ΜΜΕ το συντηρούν για πάνω από δυο μέρες. Σχηματοποιώ βέβαια αλλά έτσι περίπου κατανέμονται οι τάσεις.

Οπότε εδώ δε χωράει φάπα και ρετσινόλαδο. Το μόνο που θα πετύχει η αστυνομία με τέτοιες πράξεις θα είναι να ηρωοποιήσει τον τρομοκράτη. Αν τα μέλη της 17Ν τα έσπαζαν στο ξύλο και δημοσίευαν τις φωτό, το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργούσαν μια γενιά τρομοκρατών δέκα χρόνια νωρίτερα και χωρίς οι οικονομικές συνθήκες να το ευνοούν. Αντίθετα, φρόντισαν να αποδομήσουν το ηρωικό προφίλ των μελών της παρουσιάζοντάς τους ως ποινικούς. Ποιος θα θελήσει να τους μιμηθεί όταν εντέχνως τους έδειξαν ανθρωπάκια; Βέβαια αυτό συνέφερε κιόλας για να μην ψαχτεί το ζήτημα περισσότερο και βγουν οι σκελετοί από το ντουλάπι της αμερικάνικης πρεσβείας... (συνεχίζεται)

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:22:00 μ.μ. EET  

(συνέχεια)
Η δημοσίευση των φωτογραφιών αποδεικνύει δύο πράγματα: Ή μήνυμα που στέλνεται σε πολύ περισσότερους αποδέκτες από τα 20-30 άτομα στο χώρο της τρομοκρατίας ή ότι η αστυνομία έχει χάσει κάθε μέτρο και έλεγχο. Τα γραφόμενα του Αρματιστή είναι αρκετά για πειστείτε για το δεύτερο επειδή οι περισσότεροι θεωρείτε υπερβολές το πρώτο. Το να πετάς δακρυγόνα σε συγκεντρώσεις (διότι μόνο η ΧΑ διαδηλώνει ειρηνικά φαίνεται, να καθυβρίζεις και να απειλείς πολίτες σε έλεγχο αυτοκινήτων (γνωρίζω περιστατικό που ο μάγκας που το έκανε έπεσα πάνω σε γυναίκα εισαγγελέα), να προστατεύεις προκλητικά τη ακροδεξιά και να εκτονώνεσαι μόνο στην ακροαριστερή τρομοκρατία είναι σημάδια εκφασισμού και προάγγελος δεινών. Δείχνει ότι η αστυνομία γίνεται μέρος του προβλήματος και διχάζει τους πολίτες. Οι δεξιοί - ακροδεξιοί μπορούν εύκολα να δεχτούν αυτές τις πράξεις στο όνομα του νόμου και της τάξης. Και επίσης θα δεχτούν και τη σκαιή συμπεριφορά και τη βαρβαρότητα "για λόγους ασφαλείας". Άλλωστε πολλοί το γουστάρουν κιόλας. Στην αριστερά όλα αυτά τα ζήσαμε σχετικά πρόσφατα και ξέρουμε που οδηγούν. Είναι ανόητοι όσοι νομίζουν ότι η αστυνομία θα περιορίσει το ξύλο στους τρομοκράτες αφού στα μάτι του μέσου οργάνου της τάξης όλοι αριστερότερα της ΝΔ είναι εν δυνάμει τρομοκράτες.

Θα μπορούσα μα συνεχίσω αλλά δεν έχει νόημα περισσότερο. Όσο για τις μαρτυρίες του συμβάντος, ακόμα γελάω. Έχεις δει τις φωτογραφίες; όχι τις τέσσερις, τις άλλες; Σου κάνουν από συμπλοκή; αυτοί μοιάζουν να τράκαραν με νταλίκα. Άσε που υπάρχουν ένα σωρό ψέμματα για το πότε έγινε η συμπλοκή και το τι είδαν οι αυτόπτες μάρτυρες - όχι αστυνομικοί - που για 2-3 μέρες δεν είχαν δει τίποτα και ξαφνικά είδαν και συμπλοκή και όλα. Άστο καλύτερα, ψάξε, καλά όμως, το θέμα στο google και δες τι πληροφορίες έδιναν οι μάρτυρες στον ηλεκτρονικό τύπο της περιοχής αρχικά. Δεν μπορώ να πω άλλα. Εκπλήσσομαι μόνο με τα ψεύδη που γράφτηκαν, η ανακοίνωση της αστυνομίας και το πόρισμα με παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Στο κάτω κάτω εσύ και όλοι οι υπόλοιποι εδώ δεν έχετε να φοβάστε για τίποτα. Η αριστερά όμως έχει πολλά να φοβάται.

Γι αυτούς έχουμε πληροφορίες; πρόσωπα; φάγανε ξύλο; έχουν συνεργάτες; παίχτηκε η σύλληψη στα ΜΜΕ; Αλλά ξέχασα: Η ΧΑ στο απυρόβλητο της αστυνομίας και της κυβέρνησης. http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=191080&catid=6

Alexandros 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:25:00 μ.μ. EET  

@Φτωχό και μόνο Καου-μπόυ

Φίλε διαφωνώ πλήρως με την ανάλυσή σου και νομίζω διακατέχεται από παρωπίδες κομματισμού. Βγήκε κανένας με Καλασνικοφ από τη Χρυσή Αυγή ή να βάλει βόμβες? Αλλά πέρα από αυτό, πιστεύεις ότι όταν τους συνέλαβαν οι αστυνομικοί στην Κοζάνη τους ρώτησαν αν είναι αριστεροί πριν τους συλλάβουν ή πιστεύεις ότι οι "ήρωες" το βροντοφώναξαν?

Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε, δεν τους ηρωωποίησε η αστυνομία, αλλά αυτά τα καθάρματα οι πρακτορίσκοι των καναλιών, κανένας άλλος και ο μόνος λόγος είναι για να τραβήξουν λίγο την προσοχή του κοσμάκη και να έχουν να μιλάνε για κάτι στα κανάλια.

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:10:00 μ.μ. EET  

Απο κοινωνικη-ταξικη αποψη,αναρχικοι-αντιεξουσιαστες ,γινονται η μπορουν να γινουν οι παντες.Και αφου στην ελληνικη κοινωνια πλειοψηφουν τα μικροαστικα-μεσοαστικα στρωματα,ετσι και η πλειοψηφια των αναρχικων προερχεται απο αυτα τα μικροαστικα-μεσοαστικα στρωματα.
Αυτοι που γραφουν οτι ειναι πλουσιοπαιδα,το γραφουν γιατι ετσι θα ηθελαν να ειναι.Γιατι αυτη η συνθηκη-αξιωμα εξυπηρετει την περαιτερω αναπτυξη της σκεψης και της ρητορικης τους.Κατι σαν την ρητορικη της κυβερνησης''οι απεργοι(οι εκαστοτε απεργοι)ανηκουν στα προνομιουχα δημοσιουπαλληλικα ρετιρε,οποτε ...κλπ...κλπ''.
Στην πορεια για την ''βιλα Αμαλια'',αυτος ο πολιτικος χωρος μαζεψε 10000 ατομα περιπου.Ηταν ολα αυτα τα ατομα παιδια μεγαλοαστικων οικογενειων?
Τα παιδια που συμμετεχουν σε αναρχικες συλλογικοτητες,αν θελουμε να ακτινογραφησουμε καπως αυτο το κοινωνικο φαινομενο,ανηκουν σε οικογενειες με αριστερες-δημοκρατικες καταβολες,ειναι περισοτερο ψαγμενα και με μεγαλυτερο ενδιαφερον ''για τα κοινα'',τους αρεσει να μετεχουν σε ομαδες που τις χαρακτηριζει η ΄΄αμεση δραση'' και ο ακτιβισμος,και εχουν μια αρκετα ορθολογικη σκεψη ωστε να μην καταφυγουν σε ακροδεξια μορφωματα,που επισης ρεπουν προς πολιτικες ''αμεσης δρασης''.
Αυτος ειναι ο χωρος μεσα στον οποιον φυονται οι αναρχικες-αριστεριστικες ομαδες ενοπλης επαναστατικης παλης.

Τα υπολοιπα εχουν την ιδια αξια,που εχουν και τα γνωστα φληναφηματα περι συνομωσιολογιας,αορατων καθοδηγητων και φοβερων και τρομερων μυστικων υπηρεσιων που τα υποκινουν κλπ.
Ειδικα τις αναρχικες-αντιεξουσιαστικες οργανωσεις που εμφανισθηκαν μετα την μεταπολιτευση,αυτο που τις διακρινει ειναι ο ερασιτεχνισμος,η αναποτελεσματικοτητα και η αστοχια στις επιχειρησιακες τους ενεργειες.
Δηλαδη αυτα τα οκτω παιδια στον Βελβεντο Κοζανης,η οι συλληφθεντες του Επαναστατικου Αγωνα,σας μοιαζουν οτι δημιουργηθηκαν και καθοδηγουνται απο την ΣΙΑ και την Μοσαντ?Ισως απο τα παιδικα τμηματα της Μοσαντ.

Τωρα για τους λογους που αναπτυσονται και πληθαινουν οι ενοπλες δρασεις,ο αντικτυπος και το αποτελεσμα που αυτες εχουν στον κοινωνικο-πολιτικο αγωνα για την σωτηρια της πατριδας απο την ''κατοχη των μνημονιων'',ποιες πρεπει να ειναι οι ενδεδειγμενες κοινωνικες δρασεις ωστε να τελεσφορησει νικηφορα για τον λαο αυτος ο αγωνας,και πολλα ακομα,ειναι μια μεγαλη συζητηση που δεν μπορει να διεξαχθει εδω.
Και μια ερωτηση προς τους υποψιασμενους και οσους εχουν μια καποια γνωση ενδοπολιτικων καταστασεων.
Αν εισασταν προκτορας της ΣΙΑ,της Μοσαντ η της ΜΙΤ και το κακο συναπαντημα και σας καλουσε ο διευθηντης σας και σας ελεγε.
-Παιδι μου θα σε στειλουμε πρακτορα στην Ελλαδα.Και θα σε βοηθησουμε να ανελθεις ιεραρχικα ωστε να επηρεαζεις και να υποκινεις καταστασεις.Που νομιζεις οτι σου ειναι πιο ευκολο να δρασεις?Μελος της Χ.Αυγης?κοινοβουλευτικων κομματων απο Ν.Δ εως ΚΚΕ?η μεσα σε αναρχικες ομαδες και συνελευσεις?.
Ποια απ ολες δεν θα επιλεγατε με την καμμια,και γιατι?ΚΧΡ

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:03:00 μ.μ. EET  

@Μέντωρ: Το χαρακτηρισμό του χρυσαυγίτη δεν τον απηύθυνα σε εσένα αλλά σε όσους επιδοκίμαζαν τον ξυλοδαρμό των συλληφθέντων και κατέληγαν στην κλασική ρητορική της χρυσής αυγής (για κόπρους και τσογλάνια που θα έπρεπε να πυροβοληθούν κλπ). Αν συμπεριλαμβάνεται σχόλιό σου μέσω της ταύτισης με την χρυσαυγίτικη ρητορική τότε αυτό δε σε προβληματίζει, στο βαθμό που δεν αποδέχεσαι το χαρακτηρισμό;

@Alexandros και άλλοι: Δεν θεωρώ τους συλληφθέντες ως επαναστάτες ή κοινωνικούς αγωνιστές. Τουλάχιστον στο βαθμό που η επανάσταση προσβλέπει στη μαζική συμμετοχή για την ανατροπή μιας υπαρκτής κοινωνικής οργάνωσης και τη θέσμιση μια άλλης. Ως αντάρτες πόλεως τους αντιμετωπίζω. Ως συντρόφους τους εννοούσα τα καταδικασμένα και καταζητούμενα μέλη της ΣΠΦ.

Στην ουσία, για το κειμένου και ως γενική προσέγγιση του πράγματος με κάλυψαν οι Αρματιστής και ΦΚΜΚ.

Αυτό που ήθελα να τονίσω και στο προηγούμενο σχόλιο είναι αυτό που μένει από το όλο γεγονός ως χαρακτηριστικό των πολιτικών χειρισμών, των πρακτικών του κράτους αλλά και ως αίσθηση από τον δημόσιο λόγο: μια βαθμιαία μετακύλιση σε απολυταρχικές και εξωθεσμικές μεθόδους και η αποδοχή αυτών ως σχεδόν φυσική κατάσταση.

Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια απαιτείται να προσαρμοστεί στη συνθήκη μιας πτωχοποιημένης χώρας. Το δημόσιο απαιτείται να εκποιήσει τον πλούτο του και τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Ο λαός να εκποιήσει την περιουσία του, να πτωχοποιηθεί, να συρρικνωθούν οι υλικές και πνευματικές του απαιτήσεις. Στην πράξη η χώρα πρέπει να καταστεί ένα πεδίο ευνοϊκό για την οικονομία της αγοράς. Η εφαρμογή αυτών των νεοφιλελεύθερων οικονομικών δογμάτων και σε συνδυασμό με το συνεπαγόμενο περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας γεννάει αυτόματα και κοινωνικές αντιστάσεις. Οι αντιστάσεις αυτές καταστέλλονται τόσο σε επίπεδο συνείδησης όσο και πρακτικό με ένα κύμα βίας, ψυχολογικής και υλικής.

Αυτό το "καθεστώς εκτάκτου ανάγκης" όπως το ορίζει ο Ιταλός φιλόσοφος Agamben προβλέπει λήψη έκτακτων μέτρων που απαιτούνται ως αναγκαία συνθήκη για μια εξαιρετικά ειδική περίσταση. Στην πράξη τα μέτρα αυτά τείνουν να γίνουν μια κανονικότητα και να μονιμοποιηθούν. Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια ανάλογη κατάσταση. Θεσμικές παρεκτροπές "νομιμοποιoύνται" και μονιμοποιούνται, η διάκριση των εξουσιών ατονεί, δομικά στοιχεία μιας δυτικής δημοκρατίας απαξιώνονται ενώ ευδοκιμεί ένας κοινωνικός κανιβαλισμός.

Όλα αυτά αγαπητοί φίλοι, μου φαίνεται ότι δε θα μας βγουν σε καλό. Το μένος για τα 20χρονα που καταφεύγουν σε αδιέξοδες και αυτοκαταστροφικές επιλογές πιστεύω ότι αποτελεί και ένα κλείσιμο του ματιού σε ένα κράτος που μεθοδεύει τον εκφοβισμό και την διαίρεση του κοινωνικού σώματος, του κράτους που έχει θέσει σε εφαρμογή μια ειδική διαχείριση της πραγματικότητας, ενός "καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης".

Χιτζάζ

Ανώνυμος 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:15:00 π.μ. EET  

@Χιτζάζ

Φίλε μου,στο σχόλιό μου στην προηγούμενη ανάρτηση κάνω λόγο ουσιαστικά για καταστολή η οποία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι επόμενο και αναγκαίο να εμπεριέχει και το στοιχείο της βίας κατά τη ταπεινή μου άποψη.Επ'ουδενί όμως δεν είμαι υπέρ μεθόδων υποκινούμενες απο μισαλλοδοξία ή σαδισμό.Προσωπικά επικροτώ αν θες τη βία στη συγκεκριμένη περίπτωση ως μέσο καταστολής κατά τη σύλληψη των ενόπλων και μόνο.Τίποτε περισσότερο,τίποτε λιγότερο....

Μέντωρ

Alexandros 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:29:00 π.μ. EET  

@ Ανώνυμο 9 Φεβρουαρίου 2013 - 8:10:00 μ.μ. EET

Η πλειοψηφία των αναρχικών προέρχεται από μεγαλοαστικές οικογένειες, οι υπόλοιποι συμπληρώνουν, γιατί συνήθως πληρώνονται και είναι άνεργοι, μιλάμε για χούλιγκανς, χωρίς υπερβολή, ελάχιστοι έχουν ιδεολογικό υπόβαθρο και συνήθως αυτοί είναι οι στρατολόγοι, ενώ όλοι μαζί έχουν απεριόριστη πολιτική προστασία!

Οι στρατολόγοι δε είναι σχεδόν σίγουρο ότι συνεργάζονται με ξένα κέντρα και δη μυστικές υπηρεσίες, ο σκοπός που έχουν είναι πολύ συγκεκριμένος και συνήθως αν όχι πάντα δουλεύουν για το συμφέρον της καθεστηκυίας τάξης, όχι μόνο δηλαδή δεν είναι επαναστάτες, αλλά η δράση τους βοηθάει τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης! Το γιατί τέτοιες οργανώσεις στηρίζονται από μυστικές υπηρεσίες, μπορείς εύκολα να το αντιληφθείς από το τι επακολούθησε μετά την ομολογουμένως άδικη δολοφονία Γρηγορόπουλου, όπου ουσιαστικά όλα αυτά τα γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση μιας κυβέρνησης και τον ερχομό μιας άλλης, η οποία μας οδήγησε στα νύχια του ΔΝΤ. Όσο για τα περιστατικά της βίλλας Αμαλίας, όλοι αυτοί οι ξένοι αγνώστου ταυτότητας, που μαζεύονται και παρελάζουν και λαμβάνουν και μέρος σε οργανωμένα επεισόδια, αν νομίζεις ότι μαζεύονται για την ψυχή της μάνας τους και για τα καταπατημένα δήθεν δικαιώματά τους, δεν έχεις παρά να διαβάσεις κάποια άρθρα, πολύ πρόσφατα, για τον "πρόεδρο" των Πακιστανών στην Ελλάδα, ο οποίος καταζητείται στο Πακιστάν, και το οποίο έχει πολλάκις ζητήσει την έκδοσή του, ως σωματέμπορου και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, ενώ μάλιστα έσπευσε να συγχαρεί και τον Ερντογάν, που προσφέρθηκε ο "φιλεύσπλαχνος" να μας δώσει και λεφτά για να φτιάξουμε τζαμί.

Αυτοί που συνελήφθησαν είναι παπαγαλάκια των πιο χαμηλών βαθμίδων, που ποιος ξέρει τι προβλήματα έχει ο καθένας και παρασύρθηκε στο χαμό!

Όλο αυτό που γράφεις για το που ανήκουν τα παιδιά είναι ανέκδοτο και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Οι λόγοι που αναπτύσσονται και πληθαίνουν οι ένοπλες δράσεις στην Ελλάδα είναι γιατί έχουμε γίνει ξέφραγο αμπέλι και τα καλάσνικοφ τα βρίσκεις πιο εύκολα από ό,τι βρίσκεις ψεύτικα cd. Αν παρατηρήσεις η μεγάλη πλειοψηφία των ένοπλων εγκλημάτων αφορά ληστείες και εισβολές σε σπίτια από ένοπλες συμμορίες, ενώ ακόμα και τα εγκλήματα που έχουν πολιτικά κίνητρα μάλλον είναι ελάχιστα αλλά είναι και εμπλεκόμενα με εγκλήματα κοινού ποινικού δικαίου, όπως αποδείχτηκε και σχετικά πρόσφατα στην Κύπρο με τη δολοφονία επιχειρηματία.

Alexandros 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:29:00 π.μ. EET  

@ Χιτζάζ,

Η προσπάθεια επανάστασης δε σκοπεύει σε καμία μαζική συμμετοχή, σκοπεύει όμως σε περίπτωση που πετύχει σε μαζική υποστήριξη. Καμία από τις μεγάλες επαναστάσεις δεν είχε μαζική συμμετοχή, ούτε η Γαλλική, ούτε στη Ρωσία, ούτε στην Κούβα αν θες, ωστόσο όλες οι επαναστάσεις είχαν να αρθρώσουν σοβαρό λόγο και είχαν θέσει στόχους, οι οποίοι ήταν επιδιώξεις της πλειοψηφίας μεν, αλλά όπως ξέρεις λίγοι θα ρισκάρουν τα πάντα για να ανατρέψουν μια κατάσταση, οι πολλοί συμβιβάζονται, αν δουν όμως ότι κάτι γίνεται τότε συμμετέχουν!

"Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια απαιτείται να προσαρμοστεί στη συνθήκη μιας πτωχοποιημένης χώρας. Το δημόσιο απαιτείται να εκποιήσει τον πλούτο του και τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Ο λαός να εκποιήσει την περιουσία του, να πτωχοποιηθεί, να συρρικνωθούν οι υλικές και πνευματικές του απαιτήσεις. Στην πράξη η χώρα πρέπει να καταστεί ένα πεδίο ευνοϊκό για την οικονομία της αγοράς. Η εφαρμογή αυτών των νεοφιλελεύθερων οικονομικών δογμάτων και σε συνδυασμό με το συνεπαγόμενο περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας γεννάει αυτόματα και κοινωνικές αντιστάσεις. Οι αντιστάσεις αυτές καταστέλλονται τόσο σε επίπεδο συνείδησης όσο και πρακτικό με ένα κύμα βίας, ψυχολογικής και υλικής."

Ωραία όλα αυτά, μπορείς να μου πεις τώρα αυτών οι πράξεις σε τι αποτελούν κοινωνική αντίσταση, σε τι αποτελούν αντίδραση για την απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης? Ποια πράξη όλων αυτών των οργανώσεων έχει συμβάλλει σε τίποτα από αυτά και σε ποια διακήρυξή τους έχουν εκφράσει τέτοιον πολιτικό λόγο? Για την ακρίβεια σε ποια διακήρυξή τους έχουν εκφράσει τον οποιοδήποτε πολιτικό λόγο, πέρα από κάτι ασυναρτησίες και αοριστίες με διάφορες ερμηνείες θολοκουλτούρας?
Όσο για αναφορά σε έθνος και σε Ελλάδα, ποτέ και καμία! Και αυτό φίλε είναι η απόδειξη της υποκίνησης τους από έξω. Ο Κάστρο επαναστάτησε για την Κούβα, αυτοί εδώ πυροβολάνε για τα Ευρώ, το έπιασες το νόημα?

παπατζής 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:27:00 π.μ. EET  

Κάθε χώρα έχει την τρομοκρατία που τις ταιριάζει...

H Επανάσταση των Prada ...Οι τρομοκράτες Βορείων Προαστίων !

Οι μεζονέτες των Βορείων προαστίων με την αυθαίρετη πυλωτή ..στο καταπατημένο καμένο δάσος θυμίζουν οπλοστάσια της Φατάχ ! Οι μαμάδες των τέκνων και τεκνών ΒΠ δεν γαλουχήθηκαν με Μάρξ , όπως ο Κουφοντίνας , δεν ήταν στο Μάη του 68 όπως ο Γιωτόπουλος . Έχουν εντρυφήσει στο NIΤRO , το ΚΛΙΚ το ΕLLE , και το ...
Μarie Claire !

Δεν αγόραζαν Κάθε πρωί Ριζοσπάστη στην Ομόνοια, αλλά Εspresso από το κιόσκι του Αστέρα Βουλιαγμένης! Oύτε κάθε βδομάδα Οδηγητή και Προλεταριακή Σημαία...αλλά έχουν περάσει ατέλειωτες ώρες μελετώντας CIAO , και DOWN TOWN . 

Δεν έκαναν διακοπές στα στέκια των Χίπις με αντίσκηνο ! Είχαν πρώτη ξαπλώστρα στο Super Paradise και στο Namos ! 

Δεν έκαναν πορείες στα Πολυτεχνεία ! Ομως έχουν οργώσει το Mercedes , To Βuzios , Δεν πετούσαν πέτρες ...αλλά πανερογαρύφαλλα στους ΛΕΠΑ, Μαζωνάκη, Τερτζή, Καρά. 

Κάπως έτσι γαλουχήθηκε η "μήτρα" της Nεοτρομοκρατίας στην ΕΛΛΑΔΑ ! 

Οταν είδαν οτι οι πολιτικάντηδες άρχισαν να οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση, να αδειάζουν τα μαγαζιά της παραλιακής , από τους μεροκαματιάρηδες που συνέρρεαν τα ΠΣΚ να ζήσουν λίγο από την αίγλη τους , τον Κωστόπουλο να χρεοκοπεί , τον Γαβαλά να οδηγείται με χειροπέδες στις φυλακές και τον Παλαιοκώστα να δραπετεύει με ελικόπτερο ...που αυτές νοίκιαζαν να πεταχτούν μέχρι Μύκονο για την «αρπακτή» του Ρέμου και Σάκη ,είπαν ως εδώ ! 

Έζωσαν τα βλαστάρια τους με Καλάσνικοφ από τις λεηλατημένες αποθήκες του Αλβανικού Στρατού ...και ξεκίνησαν το αντάρτικο ! Μέχρι που αυτά έπεσαν στους ράμπο του Δένδια ...Και αυτοί με την σειρά τους τους σάπισαν στο ξύλο, σιδερώνοντας τις μούρες τους για να μάθουν τι εστί επαρχία ...και λαϊκός τιμωρός ! Κάθε χώρα έχει και την τρομοκρατία που της ταιριάζει ! 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟY ΑΚΗ ,ΤΟΥ ΓΑΒΑΛΑ ΚΑΙ TOY ΛΟΥΑ ΛΟΥΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ !
http://papatzides.blogspot.gr/2013/02/h-prada.html

Ανώνυμος 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:53:00 μ.μ. EET  

Προς Αλεξανδρο.
Φιλε μου πραγματικα αδυνατω να συνομιλησω μαζι σου,διοτι η σκεψη σου ειναι ''πλινθοι και κεραμοι ατακτα ριγμενοι''.
Δεν μπορω να κατανοησω το πως οι δρασεις των αναρχικων(πολλοι πρακτορες μεγαλοαστικης καταγωγης και λιγοι πληρωμενοι παρακατιανοι)βοηθουν στην διατηρηση της κυβερνησης και της καθεστηκυιας ταξης.Δηλαδη με ποιον ακριβως τροπο βοηθιεται η κυβερνηση απο την υπαρξη και δραση των αναρχικων?Απο τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ,που επισης εχουν αντικυβερνητικο-αντιμνημονιακο λογο και δρασεις,βοηθιεται επισης η κυβερνηση?Και αυτοι ενεργουμενα και πρακτορες?Τοτε ποιοι οι πραγματικοι αντιπαλοι της κυβερνησης?Υπαρχουν αντιπαλοι η ολοι βοηθουν τον Σαμαρα?

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι οι μυστικες υπηρεσιες(αραγε ποιες ακριβως υποψιαζεσαι?η ολες οι μυστικες υπηρεσιες ανταμα?)επρεπε να καψουν το πελεκουδι στην Αθηνα,ωστε να ριξουν την κυβερνηση Καραμανλη και να οδηγησουν την χωρα στο ΔΝΤ.Επι Καραμανλη δεν δρουσαν ενοπλες οργανωσεις?Αυτες βοηθουσαν τοτε τον Καραμανλη,οπως τωρα βοηθουν τον Σαμαρα?Και αν οι μυστικες υπηρεσιες μεσω των ενοπλων οργανωσεων βοηθουσαν τον Καραμανλη,οι ιδιες η μηπως αλλες θελησαν μεσω των ''μπαχαλακηδων'' να τον ριξουν ωστε να φερουν το ΔΝΤ?
Οι υπουργοι,τα στελεχη,οι συμβουλοι της κυβερνησης Καραμανλη,καθως και ο ιδιος ο Καραμανλης,ποια σταση εχουν απεναντι στις εφαρμοσμενες πολιτικες του ΔΝΤ,αφου ηταν τοσο καθετα και ανενδοτα αντιθετοι με αυτες τις πολιτικες του μνημονιου,ετσι ωστε χρειασθηκε να καει η Αθηνα ωστε να πεσουν και να ληθουν τα χερια των ''μνημονιακων''?
Μηπως αυτοι οι ιδιοι ειναι τα πρωτοπαληκαρα της πολιτικης εφαρμογης του μνημονιου απο τον Σαμαρα?Τοτε προς τι να καει η Αθηνα,ωστε η κυβερνηση Καραμανλη να αντικατασταθει εν πολλοις απο τον εαυτο της?Γιατι τωρα συγκυβερνουν με τους Πασοκους,χαριν των οποιων οι μυστικες υπηρεσιες καψαν την Αθηνα ωστε να αντικαταστησουν τους Νεοδημοκρατες?

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι οι μετεχοντες σε δρασεις και πορειες για την βιλα Αμαλια ειναι πρακτορες και χουλιγκανς,επειδη ο Πακιστανος προεδρος της πακιστανικης μειονοτητας στην Αθηνα καταζητειται στην χωρα του και ειναι και υμνητης του Ερντογαν.Ο Ινδος ομως απ οτι ξερω,μια χαρα ανθρωπος ειναι οποτε το σκορ γινεται 1-1.
Δεν συνεχιζω γιατι πραγματικα στραμπουληξα τον εγκεφαλο μου γραφοντας το παραπανω κειμενο.

Επειδη αυτες τις μερες διαβαζω ενα βιβλιο σχετικα με το πως αντιμετωπιζαν οι ευρωπαιοι λογιοι της εποχης του διαφωτισμου την βυζαντινη ιστορια και γραμματεια.
Αν αντιμετωπιζεις ενα θεμα με εξαρχης καχυποψια,αφορισμους και αντιπαθεια,ειναι εξ ορισμου αδυνατο να ανακαλυψεις την ουσια και την αληθεια του,ωστε να το ερμηνευσεις στις πραγματικες του διαστασεις.Απλως εμμενεις στο να αντιμαχεσαι την καρικατουρα του θεματος,που ο ιδιος εθεσες στην θεση αυτου του ιδιου θεματος που τωρα καταπιανεσαι.ΚΧΡ

NOX 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:01:00 μ.μ. EET  

"Δεν μπορω να κατανοησω το πως οι δρασεις των αναρχικων(πολλοι πρακτορες μεγαλοαστικης καταγωγης και λιγοι πληρωμενοι παρακατιανοι)βοηθουν στην διατηρηση της κυβερνησης και της καθεστηκυιας ταξης."

Αποπρονατολισμός.

Αρματιστής 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:04:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2013 - 8:10:00 μ.μ.

Αγαπητέ φίλε. Το σχόλιο σου με καλύπτει σχεδόν πλήρως. Πιστεύω ακόμη ότι ασχέτως αν κάποιος διαφωνεί με τον χώρο της αριστεράς και της ακροαριστεράς, ή το χώρο του κοινωνικού ακτιβισμού, τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτούς τους χώρους είναι κατά βάση ψαγμένα, έντονα πολιτικοποιημένα, διαθέτουν γνώση και δομημένο λόγο, ανεπτυγμένο κοινωνικό ένστικτο, αναλυτική ικανότητα των πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων και καταστάσεων και εξαιρετική επιχειρηματολογία. Όλως βεβαίως αντιθέτως με τα άτομα που επανδρώνουν τις αστικές και εθνικές οργανώσεις παρατάξεις και κομματικούς μηχανισμούς.

Ακόμη και σε αυτό το χώρο η διαφορά είναι ολοφάνερη. Δεν χρειάζεται να συμφωνεί κάποιος με κάποια από τα σχόλια, αλλά το επίπεδο της γνώσης, της ανάλυσης και της επιχειρηματολογίας, ξεφεύγει κατά πολύ.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το παρακάτω σχόλιο σου με το οποίο συμφωνώ απόλυτα και νομίζω ότι βρίσκει σύμφωνο και τον Μέντορα.

«Αν εισασταν προκτορας της ΣΙΑ, της Μοσαντ η της ΜΙΤ και το κακο συναπαντημα και σας καλουσε ο διευθηντης σας και σας ελεγε. -Παιδι μου θα σε στειλουμε πρακτορα στην Ελλαδα. Και θα σε βοηθησουμε να ανελθεις ιεραρχικα ωστε να επηρεαζεις και να υποκινεις καταστασεις. Που νομιζεις οτι σου ειναι πιο ευκολο να δρασεις? Μελος της Χ. Αυγης? κοινοβουλευτικων κομματων απο Ν.Δ εως ΚΚΕ? ή μεσα σε αναρχικες ομαδες και συνελευσεις?»

Εξαιρετικό! Και βεβαίως αυτούς που καλεί ο διευθυντής της ΣΙΑ, δεν είναι τυχαία πρόσωπα, αλλά διαθέτουν τις «κρίσιμες ικανότητες» για να ασκήσουν επιρροή και καθοδήγηση. Διαθέτουν μόρφωση γνώση λόγο πειθώ επιχειρηματολογία κ.α. σημαντικά προσόντα που τους καθιστούν ικανούς να εκτελέσουν την αποστολή τους. Και βεβαίως οι ικανότητες που διαθέτουν δεν έχουν καμιά σχέση με το πώς παρουσιάζονται στη κοινότητα.

Πιστεύω ότι αν ανατρέξουμε στην ιστορία μας των τελευταίων 45 ετών και αναλύσουμε, πέρα από τις ιδεολογικές και κομματικές παρωπίδες μας, κάποια πολύ «ενδιαφέροντα γεγονότα» που επηρέασαν καθοριστικά (ή καταλυτικά) το πολιτικό γίγνεσθαι, θα διαπιστώσουμε την ανάμιξη του «ξένου δακτύλου», η οποία (ανάμιξη) έγινε δυνατή μέσα από το λόγο τη δράση και την επιρροή που άσκησαν στην πορεία των «ενδιαφερόντων γεγονότων» κάποια «ενδιαφέροντα» άτομα. Και βεβαίως αυτό δεν αρέσει καθόλου στην αριστερά και την ακροαριστερά που δηλώνουν ότι η «επαναστατική ριζοσπαστική και ανατρεπτική δράση τους» ήταν αυτή που οδήγησε (και καθοδήγησε) στα «ενδιαφέροντα γεγονότα» και επιπλέον εκμεταλλεύονται πολιτικά τα «ενδιαφέροντα γεγονότα».

Ακόμη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να αναφερθούμε σε κάποια (αρκετά) «άτομα» που ξεκίνησαν από αριστερές οργανώσεις («Ρήγας») και κινήματα, στα οποία είχαν σημαντικό λόγο και ρόλο και εκ των οποίων («ατόμων») κάποια ανέπτυξαν πρωταγωνιστική δράση στα «ενδιαφέροντα γεγονότα». Ποιο ήταν το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ατόμων; Η αξιόλογη πανεπιστημιακού επιπέδου γνώση και μόρφωση, ο δυνατός μεστός και συμπυκνωμένος λόγος, η ασκούμενη πειθώ και επιρροή στη κοινότητα και η ικανότητα ανάλυσης των γεγονότων και σύνθεσης συμπερασμάτων και επιχειρημάτων. Ποια ήταν όμως η εν συνεχεία εξέλιξη και η πορεία αυτών των «ατόμων»; Παρέμειναν ενεργά μέλη των αριστερών κινημάτων ή έστω των αριστερών κομμάτων; Νομίζω (και όλοι γνωρίζουμε) ότι πολλά εκ των υπόψη «ατόμων» κατέληξαν κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και υπουργοί των αστικών κομμάτων, σύμβουλοι πρωθυπουργών, εκδότες και δημοσιογράφοι συντηρητικών εφημερίδων ραδιοφώνων και καναλιών, ιδιοκτήτες εταιρειών δημοσκοπήσεων και δημοσίων σχέσεων, παπαγάλοι των μεγάλων αφεντικών, διαπρύσιοι υποστηρικτές του μνημονίου και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, απάτριδες κοσμοπολίτες του κερατά, κρεμάστρες ακριβών συνόλων της υψηλής ραπτικής και βεβαίως πάντα σοσιαλιστές που αγωνίζονται για τη κοινωνική δικαιοσύνη.

Άλλωστε οι πράκτορες των σοβαρών υπηρεσιών ασφαλείας, αναζητούνται και στρατολογούνται μέσα στα πανεπιστήμια. Και επιλέγονται βεβαίως άτομα ικανά που μπορούν να ανέλθουν και που παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε. Οπωσδήποτε δεν στρατολογούνται εργάτες ή απλοί άνθρωποι.

ΝΟΧ 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:18:00 μ.μ. EET  

Μάλιστα. Οι "ακροδεξιοί" (κατα Τσίπρα) σύμβουλοι του Σαμαρά, είναι και πράκτορες (κατα Αρματιστή)

Και άλλοι αγαπήσανε αλλά δεν κάνουν έτσι.

Αρματιστής 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:02:00 μ.μ. EET  

@ Χιτζάζ

Αγαπητέ φίλε. Η παρακάτω παράγραφος είναι εξαιρετική:

«Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια απαιτείται να προσαρμοστεί στη συνθήκη μιας πτωχοποιημένης χώρας. Το δημόσιο απαιτείται να εκποιήσει τον πλούτο του και τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Ο λαός να εκποιήσει την περιουσία του, να πτωχοποιηθεί, να συρρικνωθούν οι υλικές και πνευματικές του απαιτήσεις. Στην πράξη η χώρα πρέπει να καταστεί ένα πεδίο ευνοϊκό για την οικονομία της αγοράς. Η εφαρμογή αυτών των νεοφιλελεύθερων οικονομικών δογμάτων και σε συνδυασμό με το συνεπαγόμενο περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας γεννάει αυτόματα και κοινωνικές αντιστάσεις. Οι αντιστάσεις αυτές καταστέλλονται τόσο σε επίπεδο συνείδησης όσο και πρακτικό με ένα κύμα βίας, ψυχολογικής και υλικής.»

Δυστυχώς αυτά που γράφεις είναι πέρα για πέρα ΑΛΗΘΙΝΑ αλλά ορισμένοι δεν μπορούν να τα αντιληφθούν. Ένας λαός που καταδικάζεται σε φτωχοποίηση δεν είναι ικανός για τα μεγάλα. Ένας έθνος που ο λαός του φτωχοποιείται και καταστρέφεται, δεν είναι ικανό για τα μεγάλα. Μια νεολαία που της στέρησαν το μέλλον της, δεν μπορεί να προσφέρει. Μια νεολαία που φεύγει στο εξωτερικό χάνεται δια παντός για τη πατρίδα. Ένας λαός που πεινάει, που δεν έχει εργασία, που στερείται τη ζωή του, δεν μπορεί να σκεφτεί τις υποχρεώσεις του προς το έθνος και τη πατρίδα.

Τελικά:
Διαλύεται ο κοινωνικός ιστός; Και ασφαλώς διαλύεται και επικρατεί το ατομικό έναντι του συλλογικού.
Υπάρχουν Έλληνες που πεινάνε; Καλά δεν είδατε τις φωτογραφίες έξω από το υπουργείο ανάπτυξης;
Καταστρέφεται η μεσαία τάξη; 100%
Ποιοι πληρώνουν φόρους; Αυτοί που πλέον δεν έχουν τίποτε άλλο να δώσουν.
Είναι δυνατό να ισχυρίζονται κάποιοι ότι το κράτος βάζει χαράτσια στους έλληνες; Είναι ψέμα 100%.
Και οι φοροδιαφεύγοντες; Αστεία λέμε τώρα. Στο τέλος του 2013 θα έχουν εισπράξει 10 εκ.
Και από τη λίστα Λαγκάρντ δεν θα εισπράξουν κάτι; Μέχρι το τέλος του 2013 θα την έχουν χάσει.
Μα υπάρχει και η λίστα Λιχτενστάιν! Σοβαρά;
Μα γίνεται έλεγχος σε 54.000 Έλληνες που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό! Καλά κρασιά. Όταν τελειώσει ξύπνα με.

Εκποιείται η δημόσια περιουσία; Και ασφαλώς εκποιείται. Για ένα κομμάτι ψωμί.
Έχει εκχωρηθεί η εθνική κυριαρχία στους δανειστές; Βεβαίως. Ένα μεγάλο κομμάτι έχει εκχωρηθεί. Ο δημοσιονομικός έλεγχος βρίσκεται στα χέρια των δανειστών. Η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ούτε τουφέκια.
Η κυβέρνηση ελέγχεται από τη βουλή ή τη τρόικα; Μόνο από τη τρόικα.
Και η βουλή τι κάνει; Ψηφίζει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με το πιστόλι στο κρόταφο.
Και το σύνταγμα; Καλά. Πλάκα μου κάνετε;

Μα όλοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα σώθηκε!
Μα πως θα μπορούσε να χαθεί η Ελλάδα; Εκατομμύρια χρόνια τώρα βρίσκεται στη θέση της. Το ζήτημα είναι αν σώθηκαν οι Έλληνες αυτοί που αποτελούν το κορμό του έθνους…

Και για να αναφερθώ σε κάτι που είναι ιδιαίτερα σοβαρό:
Ένας στρατός που στερείται τα αναγκαία, δεν είναι ικανός για τα μεγάλα. Τα στελέχη ενός στρατεύματος που περιφρονούνται λοιδορούνται εγκαταλείπονται φτωχοποιούνται και πεινάνε, στερούνται ηθικού.
Θα κάνουν το καθήκον τους αν η ώρα το καλέσει;
Και ασφαλώς θα το υπηρετήσουν στο ακέραιο και με αυταπάρνηση.
Αλλά σήμερα το ηθικό βρίσκεται χαμηλά ότι και αν λέει ο Παναγιωτόπουλος. Η καθημερινότητα και οι ανάγκες της οικογένειας είναι αδυσώπητες, αποτελούν τη προτεραιότητα του καθ’ ενός (δεν βρισκόμαστε σε πολεμο) και δεν πρέπει να παραγνωρίζονται.
Και ότι και αν λένε οι διάφοροι ανιστόρητοι ανόητοι, η ιστορία έχει αποδείξει την αλήθεια των λόγων μου. Κάποια στιγμή θα γράψω για το ηθικό της Μικρασιατικής Στρατιάς και ίσως τότε να καταλάβετε πως εκείνα τα παιδιά που πέρασαν την Αλμυρά Έρημο τον Αύγουστο του 22 πέταξαν τα όπλα τους και έφυγαν τρέχοντας.

Και όσοι αμφιβάλουν ότι όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά κινητοποιούν εθνικές και κοινωνικές αντιστάσεις πλανώνται.

Αρματιστής 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:12:00 μ.μ. EET  

@ ΝΟΧ

Δεν ανέφερα ονόματα, ούτε προσδιόρισα χώρους. Και ούτε μεταφέρω λόγια τσίπρα. Γράφω ότι εγώ πιστεύω και για ότι έχω άποψη. Και ούτε γνωρίζω κάτι σχετικό με τους συμβούλους του Σαμαρά.

Τώρα ποιοι είναι οι επαναστάτες και οι κοινωνικοί αγωνιστές που πρωτοστάτησαν σε "ενδιαφέροντα γεγονότα" και στη συνέχεια αντάλλαξαν το ζιβάγκο με αξιώματα και νεοφιλελεύθερο λόγο, γνωρίζω αρκετά πρόσωπα. Για συμβούλους του Σαμαρά δεν γνωρίζω κάτι σχετικό. Αν μπορείς θα παρακαλούσα να με διαφωτίσεις.

ΝΟΧ 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:43:00 μ.μ. EET  

Δεν πήγες ακόμα απο Κουμουνδούρου;

Αρματιστής 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:55:00 μ.μ. EET  

@ ΝΟΧ

Πολύ-πολύ φτήνια. Αδυνατείς να αρθρώσεις πιο σοβαρό λόγο;

Ανώνυμος 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:36:00 μ.μ. EET  

@Αρματιστή

Τόσο ολοκληρωμένα δε θα μπορούσα να τα πω!Το ομολογώ!Φυσικά και συμφωνώ και με κάλυψες πλήρως!Εύγε!

@ΚΧΡ
Φίλε μου,θύματα της τρομοκρατίας όπως ο Ρ.Ουέλλς και ο Σ.Σώντερς πιστεύω οτι αποδεικνύουν περίτρανα την ανάμιξη ξένων υπηρεσιών.Και αυτό διότι και οι δύο υπήρξαν δυο εξ'απορρήτων προσωπικότητες.Θεωρώ οτι ο εκάστοτε Έλληνας ΄΄Τσε Γκεβάρα΄΄ δεν θα ήταν εύκολο,ουτοπικό θα το χαρακτήριζα να ενεργήσει αυτοβούλως ουτωσόστε να γνωρίζει τον ακριβή ρόλο,τις προθέσεις και το βιογραφικό αυτών των ανθρώπων.
Τώρα,όντως υπάρχει ένα οξύμωρο όσον αφορά στους μπαχαλάκηδες,αλλά κατά τη δική μου ερμηνεία,εξυπηρετούνται ένθεν κι ένθεν σκοπιμότητες.Δηλαδή,αφενός ο κουκουλοφόρος μπορεί να είναι απο αναρχικός έως και ΚΥΠαδόρος,αφετέρου η έκταση την οποία πήραν κάποια γεγονότα όπως οι πυρκα'ι'ές στην Ηλεία το 2007,αλλά και τα Δεκεμβριανά του 2008 μου θέτουν ορισμένους προβληματισμούς....

@ΝΟΧ

Και εγώ δεξιόφρων είμαι φίλε μου,απο τα γεννοφάσκια μου,αλλά θέλω να έχω ευήκοα ώτα και να ακούω και την άλλη άποψη.Ζούμε σε εποχές όπου οι πολιτικοί ταγοί μας έχουν κάνει να αμφισβητήσουμε τα πάντα.Θεωρώ την επίθεσή σου στο πρόσωπο του Αρματιστή άδικη.Και εγώ ίσως έχω διαφωνήσει στα σημεία μαζί του,αλλά επί της ουσίας συμφωνούμε...Ο άνθρωπος δεν ανέλαβε να γίνει συνήγορος των τρομοκρατών,κάθε άλλο,ήμαρτον...


Μέντωρ

Ανώνυμος 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:17:00 μ.μ. EET  

Κατσε να καταλαβω, στα 18 δηλαδη ειμαστε υπευθυνοι πολιτες και μπορουμε να εκλεξουμε αυτους που θα μας κυβερνησουν, στα 18 η πατριδα μας εμπιστευεται οπλα για να τη φυλαξουμε και για το κρατος ειμαστε αρκετα υπευθυνοι ωστε να οδηγησουμε αυτοκινητο απο σμαρτ μεχρι φερραρι και οταν συλληφθουν καποιοι με καλασνικοφ, μολοτωφ και κουκουλες, οσο ετων κι αν ειναι γινονται αυτοματα ''παιδια που παρασυρθηκαν λογω κρισης και κοινωνικης αδικιας''? Οχι κυριοι, ειναι ενηλικα ατομα με ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ των πραξεων τους! Δεν τους κατακρινω για τον τροπο ζωης που διαλεξαν αλλα για το οτι δεν συνειδητοποιησαν οτι με το να ζουν επικινδυνα μπορει καποια στιγμη να τους εκαναν τσακωτους (οπως και ο αστυνομικος που διαλεξε να γινει αστυνομικος ξερει οτι μπορει να φαει απο ξυλο μεχρι σφαιρα). Ας μην μυξοκλαινε λοιπον για το ξυλο, γιατι μπορουσε να ηταν ακομη χειροτερα, και να το δεκτουν ως ανδρες. Ευχαριστω, Γατος

Αρματιστής 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:25:00 μ.μ. EET  

Θα μου επιτρέψετε να διευκρινίσω το παραπάνω σχόλιο μου προς αποφυγή άσκοπων παρεξηγήσεων και σχολίων

Σε καμιά περίπτωση δεν γενικεύω και δεν υποστηρίζω ότι όλοι όσοι στη πορεία των χρόνων αλλάζουν ιδεολογία χρώμα ή κομματική παράταξη, είναι πράκτορες ξένων συμφερόντων. Όλοι οι άνθρωποι μεγαλώνοντας γίνονται περισσότερο συντηρητικοί και σοφότεροι. Απλά μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η «ελαστικότητα και προσαρμαστικότητα» που ανάλογα με τις εκάστοτε πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, εμφανίζουν πολλοί πρώην «επαναστάτες». Και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι η παρουσία και ο δημόσιος λόγος των πρώην επαναστατών, προβάλλεται με εμφαντικό τρόπο από τα ΜΜΕ. Ακόμη, οι υπόψη πρώην «επαναστάτες» κατέχουν σημαντικές και καλά αμειβόμενες θέσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατέχουν κυβερνητικά αξιώματα σε αστικές κυβερνήσεις και είναι από αυτούς που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, της πολιτικής και της καθημερινής ατζέντας. Και ενώ οι τακτικές οβιδιακές μεταμορφώσεις ορισμένων ξεπερνούν και τη πλέον οργιαστική φαντασία, δεν τυχαίνουν κανενός ψόγου ή κριτικής από την επίσημη δημοσιογραφική ενημέρωση. Όλως αντιθέτως, οι πολιτικοί χαμαιλέοντες είναι τα αγαπημένα παιδιά της συστημικής ενημέρωσης και αυτοί που δίνουν γραμμή και χαράσσουν πορεία. Και βεβαίως έχουν λόγο… Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας πρώην επαναστάτης που από το «πολιτμπιρό» του ΚΚΕ βρέθηκε στο συνασπισμό, στη συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ και ύστερα από τις τελευταίες εκλογές εγκατέλειψε το μπαταρισμένο καράβι και δήλωσε ότι επιθυμεί να παίξει το ρόλο του γεφυροποιού ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ… για να του απαντήσει η Παπαρήγα ότι γνωρίζουμε ότι ο ….. ποτέ δεν ήταν για τα δύσκολα.

Ακόμη, ένα χαρακτηριστικό σημείο αυτού του ζητήματος, είναι ότι ο πολιτικός και ιδεολογικός χαμαιλεοντισμός αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο (σχεδόν) πρώην ή μεταμεληθέντων «επαναστατών». Δηλαδή αυτών που διαθέτουν μόρφωση, γνώση, λόγο, ευφράδεια, Μαρξιστική κατάρτιση, αναλυτική ικανότητα, πειθώ, επιρροή, κοσμοπολιτισμό …. και ιδεολογική ασυνέπεια.

Προσωπικά, το παραπάνω φαινόμενο το θεωρώ ολίγο τι ύποπτο. Τώρα αν αγγίζει και κάποιους που τους αγαπάτε, δικό σας το πρόβλημα. Επιμελώς απέφυγα να αναφέρω ονόματα. Μπορώ όμως να πω ότι υποπτεύομαι το Τσίπρα. Πέρασε από τις καταλήψεις και τη ΚΝΕ και τώρα ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχω την υποψία ότι τον χρησιμοποιεί η ΣΙΑ. Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά το ότι δίνει εύσημα στη πολιτική Ομπάμα.

Ανώνυμος 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:46:00 μ.μ. EET  

@Alexandros

Τελικά τι είναι αυτοί οι γνωστοί-άγνωστοι, οι δέκα κουκουλοφόροι κλπ., πλουσιόπαιδα που βαριούνται, πρεζάκια και χούλιγκαν που χαρτζιλικώνονται, πράκτορες ξένων κέντρων, παρακρατικοί, χρήσιμοι ηλίθιοι;

Η θεώρησή σου για τους αναρχικούς πέρα από εκτός τόπου είναι κι εντελώς παρωχημένη. Τη δεκαετία του '90 ανάλογες προσεγγίσεις μπορεί να έπειθαν, τώρα θεωρώ προβληματικό ακόμα και για ακροδεξιό να πιστεύει τέτοια πράγματα. Διαφορετικά τίθεται θέμα αντιληπτικής ικανότητα ή σχεσης με την πραγματικότητα.

Εν πάσει περιπτώσει, η διαπίστωση του πράματος είναι εφικτή. Ο λόγος που παράγει ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος και η γενικότερη κουλτούρα που εκφράζει είναι προσιτά και από το διαδίκτυο. Μπορεί ο καθένας να αξιολογήσει την ποιότητά του και ασχέτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί να καταλάβει τα "κοινωνιολογικά" χαρακτηριστικά αυτού του χώρου. Κατά την άποψή μου είναι ο πλέον πολυσυλλεκτικός και δραστήριος χώρος σε επίπεδο ζυμώσεων και επεξεργασίας πολιτικών ιδεών και πρακτικών.

Κατά τα λοιπά ο τρόπος σκέψης σου αδυνατεί να διακρίνει την εκτίμηση μιας συνθήκης ή την έποψη επί ενός φαινομένου-κατάστασης κλπ από την ταύτιση μαζί του. Όταν κάνω λόγο για κοινωνικές αντιστάσεις δε σημαίνει πως επιδοκιμάζω ή προκρίνω κάποιο συγκεκριμένο μέσο και τρόπο έκφρασης. Ως κοινωνικές αντιστάσεις μπορούμε να δεχθούμε τις δράσεις και τον παραγόμενο λόγο που εναντιώνονται στην κυρίαρχη πολιτική.

Διαχρονικό γνώρισμα της ακροδεξιάς ρητορικής είναι η θέση περί εγκάθετων, πρακτόρων κλπ κι αυτό γιατί αρνείται να αναγνωρίσει την κοινωνικά παραγόμενη διαδικασία. Εάν δέχονταν οι ακροδεξιοί την προέλευση των αναρχικών ή των ακτιβιστών από ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα και την πολιτική συνείδηση ως αποτέλεσμα των κοινωνικών συνθηκών, θα έπρεπε να δεχτούν και την ταξική ανάλυση, την ταξική συνείδηση κ.ο.κ. Άρα αναπαράγοντας τη ρητορική του Alexadros δηλώνουν μια εξω-κοινωνική προέλευση αυτού του πολιτικού υποκειμένου. Το παράδοξο είναι πως το ίδιο δηλώνει και το ΚΚΕ. Φυσικά είναι και θέμα πολιτικής σκοπιμότητας.

Η εκτίμηση αυτή δεν ακυρώνει τον ρόλο πρακτόρων και εγκάθετων στην ιστορία αλλά δεν μπορεί να αναγάγεται αυτή η υπόθεση σε μέθοδο ανάλυσης των κοινωνικών φαινομένων και της πολιτικής.

Το θέμα των επαναστάσεων προτιμώ να μη το θίξω υπό αυτούς τους όρους γιατί θα αδικηθεί.

Χιτζάζ

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:56:00 μ.μ. EET  

"Οι Ιρλανδοί Εθνικιστές/Πατριώτες πολέμησαν μαζικά με τον Φράνκο στον Ισπανικό Εμφύλιο. Γιατί; Για να μην γίνουμε Αλβανία" Τάδε έφη ο γίγαντας της πολιτικής σκέψης και βαθύς γνώστης της ιστορίας...ποιος; ο μπουμπούκος; ο Βορίδης; ο Πλεύρης; Όχι κύριοι, είναι δήλωση του παμμέγιστου πολιτικού αναλυτή και μυστικοσύμβουλου του πρωθυπουργού μας, του Φαήλου Κρανιδιώτη. Και σε ανώτερα, να ενωθεί πια η πολυκατοικία της δεξιάς όχι προς το κέντρο αλλά προς τα ακροδεξιά. Κατά τα άλλα μου χρεώνονται κομματικές παρωπίδες... Τι δεν καταλαβαίνετε; Το ότι το εν λόγω αγλάισμα της λαϊκής δεξιάς είναι δικηγόρος του Μελισσανίδη (του γνωστού...)που διεκδικεί τον ΟΠΑΠ; Όταν ο Μελισσανίδης είδε τα άπλυτά του για το λαθρεμπόριο καυσίμων να βγαίνουν στην φόρα, πήρε τηλέφωνο - επώνυμα και από τα γραφεία του - και απείλησε τον δημοσιογράφο του UNFOLLOW που έκανε το ρεπορτάζ. Τον ίδιο την οικογένειά του, όλους. Την άλλη μέρα ο Φαήλος έσπευσε να διαψεύσει (άντρες ρε, με παντελόνια λέμε..) και όταν το θέμα έφτασε στη βουλή ο γίγαντας τσεκουροφόρος Βορίδης, ο μέγιστος των τριών μεταγραφών της ΝΔ από τη βουλιαγμένη ακροδεξιά βάρκα του Καρατζαπαίρνη, χαρακτήρισε το συμβάν "πλημμέλημα". Θέλετε κι άλλα; περισσότερη δημοκρατία; Τέλος οι απεργίες λοιπόν. Ο ένας τρόπος οι επιστρατεύσεις, ο άλλος εδώ: http://tinyurl.com/b49souy. Ρε, μήπως πάνε να φάνε το ψωμί του Μιχαλολιάκου; Μπα δε γίνονται αυτά. Έχει παντού φίλους ο Μιχαλολιάκος: http://tinyurl.com/bkrec8f Τι; ακόμη δεν καταλάβατε; Και αυτά προπαγάνδα είναι;

@ΝΟΧ
Καλά, εκεί στην ασφάλεια ούτε μια παρακολούθηση της προκοπής δεν μπορείτε να κάνετε. Δεν ξέρεις αν πήγε ή όχι στην Κουμουνδούρου ο Αρματιστής; Ερασιτέχνες... Μάθε λοιπόν ότι δεν πήγε αλλά του τα έγραψε όλα ο φίλος του ο Αμηράς σεε e-mail. Και για να μην ψάχνεσαι, εγώ έδωσα το κείμενο που ο φίλος μου ο Μπογιόπουλος το δημοσίευσε στο Ριζοσπάστη με το όνομά του (έτσι ζήτησα να γίνει για λόγους ανωνυμίας)και προσαρμοσμένο στο δικό του λόγο για να μην υπάρξει και θέμα copyright που ανήκει στο εν κρυπτώ, άσχετα αν έχουν πια οι άνθρωποι πάθει ανοσία από τις αυθαίρετες αναδημοσιεύσεις: http://www.rizospastis.gr/wwwengine/page.do?id=14442&publDate=9%2F2%2F2013&direction=&pageNo=31. Ελπίζω τώρα να πάρουν το μήνυμα και στο ΚΚΕ. Γιατί μετά τα σπασμένα κεφάλια υπάρχουν τα κομμένα κεφάλια: http://sarantakos.wordpress.com/2013/02/03/kefali/#more-8232

Ανώνυμος 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:34:00 μ.μ. EET  

Συμπληρωματικά στα λεγόμενα του φίλου Αρματιστή θα έλεγα το εξής:
Το έθνος δεν είναι κάτι αφαιρετικό, άυλο και απροσδιόριστο. Το έθνος είναι περισσότερο από όλα ο ίδιος ο λαός. Είναι η πολιτισμική ταυτότητα του λαού, το εκτόπισμά του στο διεθνή χώρο, η υλική και πνευματική του ισχύς.

Ένας λαός υλικά εξαρτημένος και καχεκτικός, πνευματικά ασήμαντος και πολιτιστικά μιμητικός δεν μπορεί να διαμορφώνει ένα σπουδαίο έθνος.

Και θα επιμείνω πάνω στην έννοια του λαού. Αν εντοπίσουμε ιστορικά τις φάσεις που το ελληνικό έθνος πέτυχε τις ιστορικές του υπερβάσεις θα διαπιστώσουμε ότι είχε προηγηθεί για το λαό μια υλική και πνευματική ανάταση. Της επανάστασης του 1821 είχαν προηγηθεί γεγονότα και παράμετροι κοινωνικοπολιτικού ενδιαφέροντος που προλείαναν το έδαφος ώστε ο υπόδουλος λαός να ενστερνιστεί τα επαναστατικά κελεύσματα και να υποστηρίξει υλικά το εγχείρημα. Ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός που ανύψωσε την έννοια του Ελληνικού πολιτισμού στη συνείδηση των ευρωπαϊκών λαών, ο νεο-ελληνικός διαφωτισμός για την αφύπνιση του απανταχού ελληνισμού της εποχής, η αλλαγή της διοικητικής μεταχείριση του Μοριά που ευνόησε την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, η θεαματική ισχυροποίηση του ελληνικού νησιώτικου στόλου μετά τη συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζί, η ευημερία του παροικιακού ελληνισμού από Μαύρη Θάλασσα έως Κεντρική Ευρώπη (μην ξεχνάμε από που ξεκίνησαν οι Φιλικοί) αποτελούν όλα παραμέτρους που συνέβαλαν καίρια στην επαναστατική έκρηξη και την εξέλιξή της.

Όσο ο ελληνικός λαός πάσχει σε όλα τα επίπεδα τόσο το ελληνικό έθνος θα συρρικνώνεται μακροπρόθεσμα. Θα κλείσω με μια σημαντική παραπομπή στον Π.Κονδύλη, σε κείμενο του 1992 (!!!) που κάνει λόγο για την Ελλάδα ως περίπτωση φθίνοντος έθνους (http://www.e-keimena.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=320%3A2011-05-16-14-03-23&catid=126%3A2010-06-09-12-12-05&Itemid=64&showall=1).

Εάν στην ανάλυση του Κονδύλη συμπεριλάβει κανείς τις σημερινές εξελίξεις μπορεί να αναλογιστεί το προδιαγραφόμενο μέλλον και το άμεσο παρόν.

Φιλικά, Χιτζάζ

Alexandros 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:11:00 μ.μ. EET  

@ Προς όλους και κυρίως προς ανώνυμο φίλο 12:53

Πως Βοηθούν τις κυβερνήσεις? Καταρχάς ήταν ο αποτελεσματικότερος τρόπος διάλυσης όλων των πορειών που έγιναν από τους αγανακτισμένους πολίτες και ήταν αυτός ο λόγος που οι αριστερές συγκεντρώσεις πήραν το μέρος της αστυνομίας, αν θυμάσαι καλά, είναι αυτοί που δίνουν την τροφή στα κανάλια, για να ασχοληθούν με το θάμνο ούτε καν το δένδρο και να χαθεί η σημασία 1 εκατομμυρίου κόσμου που διαδηλώνει ειρηνικά! Εάν πάρεις μαρτυρίες για το πως λειτουργούν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, θα καταλάβεις πως πρόκειται για στρατό.
Αυτές οι οργανώσεις αποτελούν έναν από τους μηχανισμούς ελέγχου της εκάστοτε κυβέρνησης, είτε της δημιουργούν πρόβλημα είτε τη βοηθούν, αναλόγως, τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνεις και δεν είναι δομημένο σωστά, αν στο εξηγήσω πιο λεπτομερώς.

Στα επεισόδια μετά το άδικο χαμό του Γρηγορόπουλου ήρθαν στην Ελλάδα όλες οι φυλές του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων η αστυνομία είχε ρητές εντολές να μην επεμβαίνει!

Η Κυβέρνηση Καραμανλή δεν αντικαταστάθηκε από τον εαυτό της κάνεις μεγάλο λάθος, προσωπικά δεν τη συμπαθούσα την κυβέρνηση αυτή, αλλά ήταν η μοναδική κυβέρνηση που έκανε πράξη το άνοιγμα στη Ρωσία και για αυτό το λόγο τη ρίξανε και φέρανε το Γιώργο! Το πρώτο πράγμα που είπε ο Γιώργος, το πρώτο, η πρώτη φράση που έβγαλε από το στόμα του, ήταν πως θα επαναδιαπραγματευτεί τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Τι άλλο να πούμε δηλαδή.

Δεν είναι όμως μόνον αυτό, για παράδειγμα, αυτοί καταστρέφουν το κέντρο της Αθήνας ώστε να ευνοούνται εμπορικά κέντρα μακριά από αυτό και να χάνουν την αξία τους τα ακίνητα στο κέντρο! Οι ξένες υπηρεσίες που οργανώνουν αυτές τις ομάδες είναι κυρίως η CIA και η ΜΙΤ, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι που να δουλεύουν για τα συμφέροντά τους στα υπόλοιπα κόμματα, σαφώς και υπάρχουν, αλλά ο καθένας έχει το ρόλο του, άλλωστε που βρίσκουν αυτοί την πολιτική κάλυψη? Γιατί η αστυνομία τους γνωρίζει έναν προς έναν, όλους και κανένα δεν μπορεί να συλλάβει! Δεν άφησαν προχτές τους εγκληματίες ελεύθερους και μετά και καλά έψαχναν να βρουν ποιος ευθύνεται?

Τα παιδιά αυτά ούτε ξέρουν για ποιον δουλεύουν και οι στρατολόγοι τους βεβαίως τους έχουν παραμυθιάσει με δήθεν ιδεολογίες, αλλά όλοι αυτοί δεν έχουν καμία ιδεολογία, πως άλλωστε γίνεται να μου λέτε πως από αριστερές οικογένειες τα παιδιά γίνονται αναρχικοί? Δεν υπάρχει καμία ιδεολογική ταύτιση, η αναρχία με την αριστερά και τη δημοκρατία ουδεμία σχέση έχουν!

Δεν ξέρω φίλε ποιος είναι ο Ινδός εκπρόσωπος, εγώ ξέρω πως αυτός ο τύπος που περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι είναι κοινός εγκληματίας και η αριστερά,που δήθεν ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν ενδιαφέρεται πως αυτός είναι σωματέμπορας!

Αυτά που σου γράφω είναι πολύ απλά, είναι δικαίωμά σου να επιλέγεις ότι δεν τα καταλαβαίνεις, δικαίωμά σου να ψάχνεις να βρεις ήρωες και επαναστάτες εκεί που δεν υπάρχουν, αλλά έχω κι εγώ την υποχρέωση να σε προειδοποιήσω πως σφάλεις, πως δεν υπάρχει καμία ομορφιά και κανένα ιδεώδες σε αυτό τον χώρο, μόνο μπάχαλο, ναρκωτικά και εγκλήματα!

Ακόμα κανείς δεν μου έχει απαντήσει πως οι ενέργειες αυτές αποτελούν αντίδραση σε όλα αυτά που αναφέρει ο Αρματιστής, που όλους μας αγανακτούν, κανένας δε λέει πως η κατάσταση είναι καλή, όλοι τα καταλαβαίνουμε τα προβλήματα και όλοι αντιδρούμε, που κολλάει όμως στο θέμα που συζητάμε και εντέλει, που αναφέρουν αυτοί οι δήθεν επαναστάτες ότι αγωνίζονται για την Ελλάδα και τους Έλληνες, σας παρακαλώ διαφωτίστε με.

Υ.Γ Ο πιο καλός πελάτης της Αμερικάνικης Πρεσβείας είναι ο Τσίπρας, ενώ έτρεξε να γλείψει και λίγο εντός Αμερικής!

Με εξέπληξε αρνητικά η τελευταία παράγραφος που αφορά τη στρατολόγηση εκ μέρους των σοβαρών Μυστικών Υπηρεσιών, το αντίθετο, οι σοβαρές μυστικές υπηρεσίες στρατολογούν από όλα τα κοινωνικά στρώματα!

Εννοείται πως απλά διαφωνώ μαζί σας, πραγματικά σέβομαι την αντίθετη άποψη, αλλά και τη λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψιν και δεν έχω καμία διάθεση ειρωνίας η οτιδήποτε παρόμοιο, ο Αρματιστής και ο ΦΜΚ θα πρέπει ήδη να τα γνωρίζουν αυτά, αλλά οφείλω να τα γράψω και για τους υπόλοιπους!

Ανώνυμος 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:42:00 μ.μ. EET  

Φιλε Αρματιστη.
Κατ αρχας επειδη τωρα παραειναι πονηροι οι καιροι,και πολλοι παιζουνε τα ρεστα τους,ουτε εγω ειμαι απολυτος σε θεματα μυστικων υπηρεσιων,παρακεντρων εξουσιας,παρακρατους κλπ.Απλα βαζουμε κατω την λογικη,την πειρα μας,τις πιθανοτητες και εκφερουμε αποψη.
Παμε λοιπον.
Δεν αμφισβητω οτι ''πρακτορες''παρεισφρειουν,απο το λυκαυγες της ανθρωπινης ιστοριας σε πολιτικους-κοινωνικους χωρους.Το προβλημα για τους χωρους αυτους αρχιζει,οταν αυτοι οι πρακτορες,αρχιζουν να καθοριζουν και να παραλλασουν την γραμμη πορειας αυτων των χωρων.Να ''τροποποιουν την ατζεντα''τους η να θετουν νεους στοχους που εξυπηρετουν τους εντολεις των ''πρακτορων''.
Την παραγραφο που σου αρεσε,την εγραψα κυριως επειδη πιστευω οτι ο αναρχικος χωρος ειναι ο περισοτερο δυσκολος για να ''πρακτορευθει''.
Αυτο διοτι ειναι ενας χωρος οπου δεν υφισταται ιεραρχια,δημοκρατικος συγκεντρωτισμος των μαρξιστικων-λενινιστικων κομματων,ουτε η κομματικη πειθαρχια των αστικων κομματων.Συνηθως οι αποφασεις εκει,για μειζονα θεματα παρεμβατικης δρασης,λαμβανονται μεσα σε ανοικτες συνελευσεις η εστω σε συνδιασκεψεις αναρχικων ομαδων.Συνηθεστατα οι οποιες αποφασεις λαμβανονται μεσω συγκαταθεσης και πολυ σπανια μετα απο ψηφοφορια οπου εφαρμοζεται η πλειοψηφικη αποφαση.Δηλαδη κοβει λιγο η μια ομαδα η αποψη απο εδω,κοβει λιγο η αλλη αποψη απο κει,και βρισκεται ετσι ενας παραδεκτος μεσος ορος κινηματικης δρασης.

Προσθεσε σε αυτα οτι τα ατομα που μετεχουν και εχουν ''βαρυνοντα λογο'',σε αυτες τις συνελευσεις,εκτος απο τα θετικα που εσυ εγραψες,εχουν και αλλα τοσα αρνητικα.Εμφυτη καχυποψια,πολιτικες εμμονες και ιδεοληψιες,μια λατρεια στο να διαφυλαχθει η ''ιδεολογικη καθαροτητα του χωρου'',και εκτος αρκετων αλλων και πολυ τρελα.
Ασφαλως πρακτορες μπαινουν στον χωρο αυτο(και παλι οχι τοσο ευκολα οσο φανταζονται καποιοι),για να αντλησουν πληροφοριες που θα φανουν χρησιμες στην ευκολοτερη καταστολη ατομων και του χωρου γενικα.Ομως πολυ δυσκολο εως αδυνατο υπ αυτες τις συνθηκες που περιεγραψα παραπανω να χαραξουν πολιτικες κατευθηνσεις ,δρασεις και πραξεις.

Και ασφαλως δεν χρειαζοταν κανενας πρακτορας,ωστε το 2008 οι αναρχικοι και οι φιλα προσκειμενοι σ αυτους,να αρχισουν να τα κανουν γης μαδιαμ στην Αθηνα,ακολουθουμενοι απο καθε καρυδιας καρυδι απο ενα σημειο και μετα.Θα το εκαναν,οπως το εκαναν και απο μονοι τους.
Ουτε χρειαζεται πρακτορας το 2013,να τους πει να το επαναλαβουν,στον βαθμο που το μπορουν,η να επιτεθουν σε δημοσιες υπηρεσιες,αστυνομικα τμηματα κλπ,οταν το ξαναμπορεσουν.Νομιζεις οτι υπαρχει αναρχικος στην Ελλαδα,που περιμενει πρακτορα να του υποδειξει κατι τετοιο?

Ενας πρακτορας της ΜΙΤ,για να μιλησουμε συγκεκριμενα,ισως μπει στα κοινοβουλευτικα κομματα,αναριχουμενος εκει στον βαθμο του στελεχους,ωστε να επηρρεασει και να χαραξει πολιτικες(ειτε ως κυβερνηση,ειτε ως αξιωματικη αντιπολιτευση,ειτε ως κοινοβουλευτικος σχηματισμος)που εσυ και εγω φανταζομαστε η υποψιαζομαστε οτι εξυπηρετουν την τουρκικη κυβερνηση σε ποικιλλα επιπεδα.
Απο τους αναρχικους τι αλλο μπορει να ζητησει,περα απο το να κανουν επεισοδια και μπαχαλα?
Αυτα ομως τα κανουν απο μονοι τους,οταν και οποτε μπορουν.
Αρα ποιος ο λογος να μπλεξει η τουρκικη κυβερνηση σε μια τετοια περιπετεια,για να πετυχει κατι που ουτως η αλλως θα γινοταν?
Εκτος εαν θελησει η τουρκικη κυβερνηση να δημιουργησει επεισοδια σε χρονο που αυτη επιθυμει.Δηλαδη σε ελληνοτουρκικες κρισεις,σε επικινδυνη οξυνση του προβληματος της Θρακης και ουτως ειπειν.
Τωρα αν την βραδυα των Ιμιων η του Οτσαλαν,καλουσαν οι ''αναρχικοι-πρακτορες της ΜΙΤ'',συνελευση με θεμα ''ας βγουμε στους δρομους τωρα που η κυβερνηση ειναι απασχολημενη με τους Τουρκους'',νομιζεις οτι κατι τετοιο υπηρχε πιθανοτητα να περασει?Η για να το πω αλλιως,με ποσες φαπες θα εγκατελειπαν την αιθουσα Γκινη οι ''πρακτορες-αναρχικοι''?ΚΧΡ.
Αν βρω χρονο θα επανελθω για τα υπολοιπα που εγραψες.

Alexandros 11 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:05:00 π.μ. EET  

@ Ανώνυμο 7:42

Ένα σημαντικό περιστατικό αναταραχής και αναμπουμπούλας και επεισοδίων μεγάλης κλίμακας να μας πεις που έγινε σε άσχετο και τυχαίο χρόνο. Παραλίγο να μας τους παρουσιάσεις τους χώρους αυτούς ως το άνδρο της δημοκρατίας, η αλήθεια όμως είναι ότι επικρατεί ο νόμος των γκανγκστερ, ο δυνατότερος βασιλεύει!

Οι αρχηγοί των ομάδων αυτών είναι οι πράκτορες της μεγάλης πρεσβείας!

Ν.Μ.Π. 11 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:25:00 π.μ. EET  

@ ΦΚΜΚ

Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου, δεν έχω να σχολιάσω τίποτα. Τις απόψεις μου τις γνωρίζεις άλλωστε πάνω σ' αυτά τα θέματα, ας μην επαναλαμβάνομαι.
Υ.Γ. Ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση, αυτές τις μέρες έχω πολύ δουλειά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
(Μιας και η συζήτηση οδηγήθηκε στην δράση μυστικών υπηρεσιών στην χώρα μας)
Όσους ενδιαφέρει η δράση της ΜΙΤ στην Ελλάδα, μπορούν να διαβάσουν τα βιβλία του Μάνου Ηλιάδη για να αποκτήσουν μια πιο καθαρή εικόνα. Τα προτείνω ανεπιφύλακτα.


Ν.Μ.Π.

Alexandros 11 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:20:00 π.μ. EET  

@Χιτζάζ

Το αν είναι παρωχημένη η αντίληψη για τις ομάδες αυτές αποδεικνύεται από τα άτομα που τις ελέγχουν και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Δεν γνωρίζω οι ακροδεξιοί αν δέχονται τις ταξικές διαφορές, πάντως οι αναρχικοί σίγουρα δεν τις δέχονται, αφού η αναρχική ιδεολογία απορρίπτει τις τάξεις, όπως επίσης συνήθως απορρίπτει και τη βία, την οποία τη θεωρεί πρακτική της εξουσίας. Ακόμα, ο αναρχισμός δεν δέχεται την ύπαρξη καμίας κρατικής οντότητας, οπότε ας μην προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι πως αυτά τα κινήματα ενδιαφέρονται για πατρίδα, κάτι τέτοιο δεν είναι μέρος της ιδεολογίας τους.

Άλλο Κομμουνισμός, άλλο Φασισμός, άλλο αναρχισμός και άλλο Δημοκρατία, καλό είναι να μην τα μπερδεύουμε. Ο αναρχισμός έχει να κάνει με την οχλοκρατία και τον νόμο της ζούγκλας.

Αν υπάρχει ένα σύστημα, το οποίο βολεύεται περισσότερο από όλα με τον αναρχισμό και ειδικά στην εποχή μας, όπου ο κομμουνισμός έχει ουσιαστικά πεθάνει, όπως και ο φασισμός, αυτός είναι ο άκρατος καπιταλισμός!

Μanolis 11 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:10:00 μ.μ. EET  

Ωραια τα μακρυα σεντονια με τις ιδεολογικες αποχρωσεις σε ολα τα χρωματα. Αυτο που κανεις δεν απαντα ομως, ειναι τι περιμενουμε να σκεφθει/κανει ενας νεος που: Α) αστυνομικος σκοτωνει - περιπου εν ψυχρω και παντως χωρις σοβαρη αφορμη - τον κολλητο του σε βολτα στα εξαρχεια , και Β) αφου βγαζει , οπως βγαζει , την υποχρεωτικη εκπαιδευση , η χωρα του εχει μπει σε βαθια κριση και το 50%+ των συνομηλικων του δεν βρισκει δουλεια. Γ) Συγχρονως, βρισκει πολλους αεργους συνομηλικους του (οι "πυρηνες της φωτιας" ειναι αποδεδειγμενα η πιο ευαριθμη τρομοκρ. οργανωση) οι οποιοι , χωρις προβλημα βασικων αναγκων επιβιωσης λογω γονεων, ονειρευονται πολεμο πολεων...

Ανώνυμος 11 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:03:00 μ.μ. EET  

"Αυτο που κανεις δεν απαντα ομως, ειναι τι περιμενουμε να σκεφθει/κανει ενας νεος που..."

να πάει στρατό
να ψάξει για δουλειά
να ψάξει για δουλειά στην ελλάδα.

το κάνουν χιλιάδες που δεν έχασαν φίλο απο σφαίρα αλλά πατέρα, μάνα απο καρκίνο, γκόμενα απο τροχαίο και ελπίδα απο το κράτος.

δεν καταλαβαίνω που το πας.

μηδενιστής

ΥΓ άπαντες στο γραφείο με 2-3 παιδιά ονειρευόμαστε πόλεμο πόλεων όπου τρέχουμε το ΣΚ να βρούμε φτηνές πάνες και κρέμες στο λεκανοπέδιο. άπαντες σφυραμε κλέφτικα. ουδείς πήρε καλάσνικοφ (ξέρουμε άπαντες χρήση) να τρέξει στα γαυγάμηλα να κλέψει.

Ανώνυμος 11 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:42:00 μ.μ. EET  

@Alexandros

Έχεις μεγάλο δίκιο όσον αφορά στις αρχές που πραγματικά διέπουν τον αναρχισμό,μιλώ φυσικά ως περιστασιακός αναγνώστης του ζητήματος,δεν είμαι μέλος του συγκεκριμένου χώρου ούτως ή άλλως.Τι θα έλεγε άραγε ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης αν έβλεπε τις πρακτικές των αντιεξουσιαστών;Τι θα έλεγε ο επίσης αείμνηστος Ρένος Αποστολίδης επ'αυτού;Τι θα λέει ένας απο τους μεγαλύτερους σύγχρονους διανοητές ,ο Γιώργος ο Καραμπελιάς όταν βλέπει να πυρπολείται το εθνικό σύμβολο;Απλές απορίες....

@Manolis

Ο μεγαλύτερος φόβος μου Μανώλη που απορρέει απο τους βλακώδεις χειρισμούς των κυβερνήσεων των τελευταίων τριών ετών και η αντιμετώπιση των πολιτών ως λογιστικά νούμερα άνευ άλλης αξίας είναι αυτός.Και δεν αφορά μόνο εικοσάρηδες νέους,αλλά και λογής άλλους απελπισμένους που ήδη δεν έχουν τα βασικά για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.Αυτό το βίαιο και ανεξέλεγκτο ξέσπασμα....

@Χιτζάζ

Η Ελένη η Βλάχου πάντως σίγουρα θα έφριττε με το έκτρωμα που καταφέραμε να δώσουμε ως ερμηνεία στη σύγχρονη δημοκρατία.Είτε λόγω δεξιών,είτε λόγω αριστερών αυθαιρεσιών και παρεκκλίσεων...

Μέντωρ

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 11 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:54:00 μ.μ. EET  

Φίλοι, δεν έχω αρκετές γνώσεις για τον λεγόμενο ΄΄αντιεξουσαστικό΄΄ χώρο΄΄ για να συμβάλω ουσιαστικά στο διάλογο. Δύο πράγματα μόνο: Από τα λίγα κείμενα που έχω διαβάσει σε ΄΄αντιεξουσιαστικές΄΄ προκηρύξεις έχω την εντύπωση ότι αυτοί δεν αντιδρούν απλά σε κάτι άδικο αλλά έχουν ένα συνολικό και ριζοσπαστικό κοινωνικό όραμα. Και το όραμα αυτό μοιάζει να μην έχει καμιά σχέση με την σημερινή μορφή κοινωνικής οργάνωσης, όχι απλά στην Ελλάδα αλλά γενικά στον κόσμο. Δεν φαίνεται το πρόβλημα τους να είναι αν η Ελληνική Δημοκρατία είναι δίκαιη ή όχι, ή τι μέτρα θα πάρει αλλά ότι τελικά κάθε εξουσία εμπεριέχει αδικία.
Υπό αυτή την έννοια ο ΄΄αντιεξουσιαστικός χώρος΄΄ και οργανώσεις όπως η 17Ν δεν φαίνεται να μοιάζουν ενώ επιπλέον όλα αυτά τα ρεύματα μάλλον δεν επιθυμούν οπουδήποτε εθνικό προσδιορισμό για τα άτομα (π.χ. Έλληνας).
Δεύτερον, η εντύπωση που μου έχει δοθεί από τον προηγηθέντα διάλογο είναι ότι η βάση του αποτελεί το αιώνιο ερώτημα των ελλήνων που αφορά στην τήρηση των νόμων (ή ΄΄νόμων΄΄). Δηλαδή πότε και με ποιο τρόπο ο έλληνας έχει το δικαίωμα να παραβεί τον νόμο (ή και να βιαιοπραγήσει) για ιδεολογικούς λόγους. Το ερώτημα αυτό από τον Σωκράτη (ή μήπως από τον Όμηρο) έως τις μέρες μας απασχολεί πάντοτε τους Έλληνες και νομίζω ότι αποτελεί και ένα από τα ΄΄καύσιμα΄΄ του αιώνιου διχασμού.

Manolis 11 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:42:00 μ.μ. EET  

μηδενιστη,
δεν το παω πουθενα και κυριως απεχθανομαι τις πραξεις τρομοκρατιας , απο οπου και αν προερχονται. Το κρατος ομως , θα ωφειλε να ψαχνει τι μπορει να σπρωξει νεους σε τετοιες πραξεις και να το αποτρεπει.
Εαν ομως εσυ , εγω και οι συναδελφοι σου , ενω ξερουμε απο καλασνικοφ (FN εγω , πιο παλιός) και δεν διανοουμαστε να τα χρησιμοποιησουμε , δυστυχως υπαρχουν πολλοι που το εντασσουν στα ...επιχειρησιακα τους σχεδια. Με τη βαθια πολωση και θυμο που υπαρχει, φοβουμαι για τα χειροτερα... Οι πολιτικοι μας δεν φοβουνται ,αφου δεν ασχολουνται πλεον με τους πολιτες της χωρας αλλα με τις προσωπικες τους ατζεντες. Εξαλλου, εχουν αποδεδειγμενες ικανοτητες επιβιωσης , ηδη απο τον Αγωνα του 1821 που παρ'ολιγο να σβησει...
Σε αφηνω τωρα γιατι παω Σ.Μαρκετ με 3 κουπονια προσφορα απο κυριακατικη εφημεριδα. Οι πανες της κορης μου ειδικα , εχουν ριξει εξω τον οικογενειακο προυπολογισμο.

Μέντωρ,
συμφωνω μαζι σου , φοβουμαι το χειροτερο (αυτο που λεγoταν εδω Ελληνας εναντιον Ελληνα...).





Ανώνυμος 11 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:56:00 μ.μ. EET  

Και καποια λιγα φιλε Αρματιστη για το υπολοιπο του κειμενου σου.Το θεμα γαρ τεραστιο,ομως ο χωρος της ιστοσελιδας και ο χρονος ο δικος μου λιγος.

Αρχικα πρεπει να γινει ενας ασφαλης διαχωρισμος,αναμεσα στα ατομα που εμπλεκονται καθοριστικα στα ''ενδιαφεροντα γεγονοτα''που γραφεις απο την μια και στα ατομα εκεινα τα οποια με αφετηρια την αριστερα,προωθουνται σε διαφορους χωρους του δημοσιου βιου,ωστε να αποκτησουν μια αναγνωρησιμοτητα και ετσι να μπορουν να εκφερουν εναν δημοσιο λογο,που λογω αυτης της αναγνωρησιμοτητας και δημοσιας προβολης τους,να μπορει να φθανει σε πλατια ακροατηρια και να διαμορφωνει αποψεις αυτων των πλατιων ακροατηριων.

Πριν απο αυτο ομως πρεπει να συμφωνησουμε,που συμφωνουμε ασφαλως,οτι ενα μεγαλο μερος των ''ταγων και ηγητορων'',του συγχρονου ελληνικου δημοσιου βιου,ειναι στον εναν η στον αλλον βαθμο ,με τον εναν η τον αλλον τροπο,εντολοδοχοι ''ξενων κεντρων αποφασεων''.
Οταν αναφερεσαι σε ''ενδιαφεροντα γεγονοτα'',ασφαλως περιγραφεις γεγονοτα που σημαδεψαν και εγιναν η αιτια για ουσιωδεις στροφες του συγχρονου πολιτικου μας βιου.(Πολυτεχνειο 73,Κυπρος 74,Χρηματιστηριο,Ιμια,Δεκεμβρης 2008,Καστελοριζο-Μνημονιο κλπ).
Λοιπον πολλα απο τα ατομα που τα χειρισθηκαν απο ελληνικης πλευρας,ειναι οι εντολοδοχοι που λεγαμε παραπανω των ''ξενων κεντρων''.(Ο λογος μου ειναι πολυ σχηματικος,ωστε να προχωρω και να τελειωνω γρηγορα.Συγγνωμην.)
Δηλαδη ατομα που τα κρισιμωτατα αυτα ''ενδιαφεροντα γεγονοτα''τα χειρισθηκαν οχι με γνωμονα τα συμφεροντα του λαου και του τοπου,αλλα με την αλλη τους ιδιοτητα,αυτη των εντολοδοχων.
Πραγμα που δεν συμβαινει,τουλαχιστον σε τετοιο υπερθετικο βαθμο στις λοιπες συγχρονες αστικες δημοκρατιες,δυστυχως ουτε στην κυρια αντιπαλο του Εθνους μας Τουρκια.
Γιατι συμβαινει αυτο στην χωρα μας ειναι μεγαλη συζητηση.Η αποψη ,για να προχωρησω παρακατω,ειναι πως η μεγαλυτερη καταρα του νεοελληνικου κρατους ειναι οτι οικοδομησαμε μια κοινοβουλευτικη αστικη δημοκρατια,χωρις να διαθετουμε ελληνικη αστικη ταξη.Τουλαχιστον με τα γνωρισματα και χαρακτηριστικα που διαθετουν και λειτουργουν οι αστικες ταξεις της Δυσης.

Αυτα τα ατομα εμπλεκονται και διαβουλευονται με τα ''ξενα κεντρα'',μεσω λεσχων,υπερεθνικων οργανισμων,μη κυβερνητικων οργανωσεων κλπ,ομως αυτα τα ''ενδιαφεροντα ατομα'' με τα ''κρισιμα προσοντα'' δεν νομιζω οτι εμπιπτουν ουτε ταυτιζονται με το θεμα και τους πρωταγωνιστες σε μια συζητηση περι ''πρακτορων ξενων μυστικων υπηρεσιων''.

Νομιζω δηλαδη πως το αντικειμενο μιας συζητησης περι ''πρακτορων μυστικων υπηρεσιων''δεν συμπιπτει με την δραση αυτων των ''ενδιαφεροντων ατομων'',αν και σε πλειστες περιπτωσεις οι δρασεις και οι κινησεις τους εχουν τον ιδιο στοχο και τους ιδιους εντολεις.Νομιζω οτι απλα κινουνται σε αλλα επιπεδα και πολλες φορες οι διαδρομες τους δεν συναντιουνται.

Τωρα για τα ατομα που εγραψες οτι εκκινωντας απο την αριστερα,εφθασαν να γινουν κηνσορες και κερβεροι του δημοσιου λογου,και προβεβλημενα ηχεια της συστημικης οπτικης και ιδεολογιας,νομιζω πως τελικα απαντας μονος σου,στο επομενο κειμενο σου.
Πιστευω παντως οτι αυτοι οι ανθρωποι απο την εποχη ακομα της ''αριστεροφανους νεοτητας'' ησαν σαν απο παντα ετοιμοι και σε παρα ποδα κατασταση αναμονης,να αναλαβουν τα κατοπινα καθηκοντα της συστημικης ενηλικιωσης τους.ΚΧΡ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP