Τουρκικός Στρατός: Περισσότεροι οι αυτόχειρες από τους πεσόντες στο Κουρδιστάν

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Oι συνεχείς επιθέσεις του ΡΚΚ έχουν σοβαρές
επιπτώσεις στο ηθικό των Τούρκων στρατιωτών
Ο υπουργός αμύνης της Τουρκίας, Ισμέτ Γιλμάζ, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Κούρδου βουλευτή Αλτάν Ταν, του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), ανέφερε ότι οι αυτοκτονίες των Τούρκων στρατιωτών τη δεκαετία 1-1-2002 / 1-1-2012 είναι κατά 50% μεγαλύτερος από εκείνον των πεσόντων στον πόλεμο και τις μάχες εναντίον των Κούρδων ανταρτών. Συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι ο αριθμός των αυτόχειρων στρατιωτών τα τελευταία δέκα χρόνια ανέρχεται στους 965 ενώ εκείνος των πεσόντων στις μάχες με τους αντάρτες του ΡΚΚ στους 601. Πάντως ο κ. Γιλμάζ διευκρίνισε ότι το ποσοστό των αυτόχειρων στρατιωτών δεν διαφέρει από αυτό της υπόλοιπης κοινωνίας!

infognomonpolitics


Σημ Εν Κρυπτώ: Ενδεικτικός της άσχημης κατάστασης στο τουρκικό στράτευμα από άποψη ηθικού είναι και ο αριθμός των αιτούντων ψυχολογικής υποστήριξης. Τα μεχμετζίκ που ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη και μεταφέρθηκαν σε κατάλληλα κέντρα για θεραπεία, είναι συνολικά 52.000. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια οι αυτόχειρες στρατιωτικοί ανέρχονται σε 230 (2010 - 3 αξιωματικοί/2 δόκιμοι/80 οπλίτες, 2011 - 2 δόκιμοι/3 λοχίες/65 οπλίτες, 2012 - 5 αξιωματικοί/6 δόκιμοι/2 λοχίες/62 οπλίτες)

Σχετικό άρθρο:  Tουρκικό Κουρδιστάν : Καθυστερώντας το αναπόφευκτο

16 σχόλια:

Ανώνυμος 23 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:11:00 μ.μ. EET  

Καλησπέρα στους διαχειριστές του ιστολογίου. Μήπως είναι δυνατόν να παρατεθούν οι Τουρκικές πηγές του άρθρου? Ευχαριστώ

enkripto 23 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:52:00 μ.μ. EET  

Πηγή είναι ο ινφογνώμονας, αλλά αφού θες πηγές στην τουρκική μπορείς λχ να διαβάσεις την γιενι σαφακ
http://yenisafak.com.tr/gundem-haber/601-sehit-965-intihar-23.02.2013-491916

Την ακσαμ
http://www.aksam.com.tr/siyaset/10-yilda-601-sehit-965-intihar/haber-170257

Την σαμπαχ κτλ κτλ
http://www.sabah.com.tr/Gundem/2013/02/23/601-sehit-965-intihar

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:05:00 μ.μ. EET  

Κάτι που δεν διευκρινίζεται είναι εάν προσμετρούνται στις απώλειες από εχθρό και οι απώλειες της Στρατοχωροφυλακής (Jandarma). Στις πηγές γίνεται αναφορά για τις türk silahlı kuvvetleri (TSK), τις τούρκικες ένοπλες δυνάμεις και η απάντηση στην επερώτηση γίνεται από τον Υπουργό Άμυνας ενώ αν δεν κάνω λάθος η Στρατοχωροφυλακή υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το σώμα αυτό έχει επωμιστεί μεγάλο
επιχειρησιακό κόστος τα τελευταία χρόνια στο κουρδικό μέτωπο.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον ωστόσο είναι η πολιτική υφή του γεγονότος. Κούρδος βουλέυτής του BDP καταθέτει επερώτηση για τις αυτοκτονίες στο στράτευμα και βγάζει λαβράκι. Ουσιαστικά προκύπτει πως ο "εθνικός αγώνας" κατά της "τρομοκρατίας" έχει μικρότερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές από τις απάνθρωπες συνθήκες εντός του στρατευματος, γεγονός που μεταθέτει ευθύνες και προβληματισμό στην πλευρά του κεμαλικού-στρατιωτικού κατεστημένου.

Σε μια περίοδο που η κριτική του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο κυβερνών AKP για την προσέγγιση με τους Κούρδους και τις συνομιλίες με τον Οτσαλάν πυκνώνει, ο Ερντογάν πετάει το γάντι για τις απώλειες στο στράτευμα στους πολιτικούς του αντιπάλους. Το κουρδικό BDP έχει πολλές γέφυρες επικοινωνίας με το AKP και το ισλαμικό κίνημα και μια τέτοια σύμπραξη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων δεν είναι παράδοξη.

Χιτζάζ

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:17:00 μ.μ. EET  

Eυχαριστώ πάρα πολύ για τις πηγές. Συγχαρητήρια κ πάλι στους διαχειριστές του ιστολογίου για τις αναρτήσεις τους

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:24:00 μ.μ. EET  

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πολλοί από τους αυτόχειρες είναι κουρδικής καταγωγής, ανεπίσημα υπάρχουν ποσοστά που κάνουν λόγο για 90%. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το BDP ασχολείται με το θέμα. Εάν ποτέ ανακοινωθούν επίσημα στοιχεία θα γίνει προφανές. Επιπλέον υπάρχουν σε εξέλιξη έρευνες για περίεργες αυτοκτονίες και καταγεγραμένα περιστατικά για άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας σε στρατιώτες κουρδικής καταγωγής.
Ο αριθμός των Τούρκων αυτόχειρων είναι πολύ μικρότερος και για αυτό δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι αυτοκτονίες είναι πρόβλημα ενδημικό στις ΤΕΔ. Είναι πρόβλημα κυρίως εθνοτικό το οποίο αφορά τους στρατιώτες κουρδικής καταγωγής κυρίως.

enkripto 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:06:00 μ.μ. EET  

Ποιές είναι οι ανεπίσημες πηγές σου ανώνυμε φίλε;

Ιερολοχίτης 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:38:00 μ.μ. EET  

Με τόσους κρυπτοχριστιανούς,ελληνογενείς,Κούρδους κ.α. δεν είναι λογικό να υπάρχουν πολλοί που τρελαίνονται όταν καλούνται σε ένα πόλεμο που στην καλύτερη δεν τους αφορά? Αλλά ακόμη και όσοι έχουν τουρκικό φρόνημα, πως να πολεμήσουν υπό την ηγεσία Αξκων που τους συμπεριφέρονται σαν ζώα?Είναι τεράστια τα εσωτερικά τουρκικά ζητήματα και πολλές φορές δεν μπορούμε ούτε καν να τα φαντασθούμε...

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:11:00 π.μ. EET  

http://www.haberturk.com/gundem/haber/799628-intihar-eden-askerlerin-cogunlugu-kurt

Στο παραπάνω σύνδεσμο o Yılmaz σε ερώτηση του BDP απαντάει ότι δε τηρούνται στατιστικά σχετικά με τη καταγωγή των αυτόχειρων.
Τα φιλοκουρδικά μέσα είνα πιο παραστατικά

http://www.bianet.org/biamag/diger/119120-kislalarda-intiharlar

http://www.evrensel.net/news.php?id=42955

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή ενασχόληση του BDP με το θέμα, τις προσφυγές κουρδικής καταγωγής οικογενειών στα δικαστήρια για περίεργες αυτοκτονίες

http://www.askerhaklari.com/intihar/bir-kurt-asker-intihari-daha

και το μίσος για τους Κούρδους δεν πρέπει να εκπλήσει το γεγονός αυτό.

Επιπλέον στη Τουρκία οι νέοι που πάνε να υπηρετήσουν τη θητεία τους το γιορτάζουν (οι μακράς θητείας, μη απόφοιτοι ΑΕΙ ως επί το πλείστον) οι μοναδικοί που δυστηχούν με τη θητεία είναι οι κουρδικής καταγωγής και οι ιδεολόγοι, για ποικοίλους λόγους.
Για τους λόγους αυτούς υποστηρίζω ότι εάν θα θέλαμε να εχουμε μια σφαιρική εικόνα θα έπρεπε να είχαμε τις αυτοκτονίες στις ΤΕΔ με βάση τη καταγωγή. Πιθανών αφαιρουμένων των Κουρδών το ποσοστό να ήταν εφάμιλο των ΕΔ άλλων χώρών.

enkripto 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:01:00 μ.μ. EET  

Υπάρχει και ο γεωγραφικός παράγοντας στην μέση - η πλειοψηφία των περιστατικών αφορούν μονάδες που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις στα ΝΑ, και εκεί δεν νομίζω ότι πλειοψηφούν οι οπλίτες κουρδικής καταγωγής, για ευνόητους λόγους.

Alexandros 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:13:00 μ.μ. EET  

@ Anonymos 12:11

Σιγά μην το γιορτάζουν, εδώ ο Κουτλουάι είχε φέρει τα πάνω κάτω για να μην πάει φαντάρος και αυτό το ξέρουμε λόγω του ότι ήταν διάσημος και σιγά τι στρατό θα έκανε ο Κουτλουάι

Sifis Petac 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:46:00 μ.μ. EET  

Συγαρητήρια για το site.Είστε το μόνο που ασχολείται πραγματικά με εθνικά θέματα και όχι με παραπληροφορίες, εικασίες και μεγάλα λόγια..

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:09:00 μ.μ. EET  

@enkripto
http://www.sonsayfa.com/Haberler/guncel/Kurt-ailenin-2-oglu-da-sehit-oldu-160991.html

Κούρδοι υπηρετούν σε μονάδες της ΝΑ Τουρκίας, οι ανάγκες των ΤΕΔ είναι μεγάλες.

@Alexandros
http://millihakimiyet.com/haber/ak-partili-gencler-asker-ugurladi-4473.html

Η πραγματοποίηση εκδηλώσεων για τους νεοσύλεκτους είναι κάτι διαδεδομένο και εορτάζεται. Όπως ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο μου όσοι υπηρετούν κανονική θητεία είναι ως επό το πλείστον παιδιά φτωχών οικογενειών και για αυτούς η θητεία αποτελεί τιμή. Ο Kutluay και οι υπόλοιποι έχοντες και τη θητεία μπορούν να εξαγοράσουν και ασφαλώς και δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα του στρατού.
Θα ήθελα να μπω και σε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη θητεία αλλά φοβάμαι δεν αφορά το άρθρο.
Επαναλαμβάνω πάντως με αφορμή όσα δημοσιεύτηκαν ότι για να φθάσουμε σε ένα συμπέρασμα σχετικά με το ηθικό στις ΤΕΔ πρέπει να λάβουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους και να μη φθάνουμε σε βεβιασμένα συμπεράσματα.

@enkripto
Διαβάζω πολύ πυκνά την ιστοσελίδα αλλά πρώτη φορά δημοσιεύω σχόλια. Θα ηθελά να πω ότι είναι πολύ αξιόλογη ιστοσελίδα. Συγχαρητήρια

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:07:00 μ.μ. EET  

Διαβάζεις πυκνά ε;

Μεγάλε καλά το πάς το ελληνικό αλλά θές λιγάκι δουλειά ακόμα.

Aferin!

Mithridates 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:02:00 π.μ. EET  

@ 26 Φεβρουαρίου 2013 - 9:09:00

Kardesh γνωρίζεις που υπηρετούσαν οι Ίμβριοι και πόσο ξύλο έτρωγαν πριν απολυθούν κι απελαθούν; Από τιμή άλλο τίποτα! Εθνοκάθαρση και των γονέων! Τι μονάδες υπάρχουν στην ΑΥΤΟΝΟΜΗ Ίμβρο θα μας πεις;

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:49:00 π.μ. EET  

@ Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 - 9:09:00 μ.μ. EET

Γείτονα αν η γλωσσομάθεια επαφίονταν στας ικανότητας του Google Translate θα γνωρίζαμε όλοι εικοσιπέντε γλώσσες! Πήγαινε να παραδόσεις τώρα, να πάρεις και κανέναν υπνάκο γιατί έχεις και σκοπιά 4 με 6, μη κουτουλάς το πρωί και δεν μπορείς να πολυπυκνοδιαβάσεις την πολυπυκνοδιαβασμένη σου ιστοσελίδα enkripto! Άϊντε dilbilim, σε περιμένουμε πάλι στο επόμενο σχετικό με τον στρατό σου θέμα, iyi geceler.

Τόλης Β

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:27:00 π.μ. EET  

Απο προσωπική εμπειρία οι τούρκοι συμφοιτητές μου έφαγαν τρελό ξύλο και οι 3 στο κέντρο. ο ένας έφυγε στο 20ήμερο πληρώνοντας οι άλλοι κοντά στο μήνα. θυμάμαι οτι τον πρώτο του είχαν γαζώσει τη μούρη με ζώνη και παγούρι γιατί είχε αργήσει να ξυπνήσει. και οι 3 ήταν τουρκικού γένους και μισούσαν όσο τίποτα τους κούρδους. ούτε να ξανακούσουν για στρατό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP