Βόρεια Ήπειρος: "Με πορδές δεν βάφονται αυγά"..

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Σχόλιο του ΦκμΚ σχετικά με την απουσία στήριξης του επίσημου Ελληνικού κράτους στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό:

"Tο ελληνικό κράτος την έχει γραμμένη την ελληνική μειονότητα στην Β.Ήπειρο και κάθε ελληνική μειονότητα παγκοσμίως. Δεξιά και Αριστερά σε αγαστή συνεργασία γύρισαν την πλάτη σε κάθε τι που εθνικό που ξεφεύγει από τα σύνορα του ψευτορωμέικου. Υποτίθεται για διαφορετικούς λόγους αλλά σε κάθε περίπτωση με το ίδιο αποτέλεσμα. Η στήριξη του ελληνισμού της Β.Ηπείρου δεν ήταν δύσκολη υπόθεση ούτε θα κόστιζε υπέρογκα ποσά. Θα απαιτούνταν:

1. Ένα δίκτυο νομικών που θα παρακολουθούν τα μειονοτικά ζητήματα και θα επεμβαίνει άμεσα σε κάθε περίπτωση αυθαιρεσίας των Αλβανών.

2. Ενίσχυση των σχολικών δομών με δασκάλους βιβλία και εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών με έμφαση στην ελληνική γλώσσα και στην ιστορία.

3. Στενή συνεργασία των πολιτικών φορέων της μειονότητας με την ελληνική πολιτική ηγεσία και αποφυγή όσο το δυνατόν ενδομειονοτικών αντιθέσεων και τριβών. Συχνές επισκέψεις επίσημες και μη Ελλήνων αξιωματούχων στη βόρεια Ήπειρο.

4. Ενίσχυση από μέρους της ελληνικής εκκλησίας της αρχιεπισκοπής στην Αλβανία με μορφωμένους ιερείς, κατά προτίμηση μειονοτικούς σπουδαγμένους εδώ. Και φυσικά χρηματοδότηση χωρίς τσιγκουνιές. Η θρησκευτική πίστη στην Αλβανία πουλιέται και αγοράζεται εύκολα. Οι Σαουδάραβες και Καταριανοί το ξέρουν καλά.

5. Εισαγωγή χωρίς εξετάσεις ή έστω με ισχυρή μοριοδότηση των μαθητών της μειονότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια και στις στρατιωτικές σχολές.

6. Εξαγορά των τοπικών αρχών με οποιοδήποτε τρόπο. Δεν είναι τρομερά δύσκολο. Οι θεοί στην Αλβανία είναι τρεις: το ευρώ, το δολάριο και το καλάσνικοφ.

7. Ενίσχυση των εμπορικών δραστηριοτήτων της μειονότητας μέσω άτυπων "προνομιακών" εμπορικών συμφωνιών με ντόπιους επιχειρηματίες (που δεν τους πειράζει κι αν χάσουν εκεί χρήματα αφού το κράτος μπορεί να τους δείξει ...ευγνωμοσύνη σε άλλες συναλλαγές τους). Στόχος ο έλεγχος της αγοράς και των βασικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής. Αντίστοιχα τράπεζες, επικοινωνίες, επιχειρήσεις πρέπει να ελέγχονται σε σημαντικό βαθμό από την μειονότητα ή από Ελλαδίτες.

8. Τέλος απαιτείται η μυστική οργάνωση, στρατιωτική εκπαίδευση και διάθεση οπλισμού - όπλα, σφαίρες, ασύρματοι και χρήματα σε δολάρια - σε κρύπτες στην Αλβανία ή σε δικά μας στρατόπεδα κοντά στα σύνορα (στις δυο-τρεις ώρες από Αλβανία έχει κάμποσες αποθήκες πυρομαχικών). Αν στραβώσει η δουλειά ή αν επιχειρηθεί ένα πογκρόμ να μην την πάθουμε σαν τα Σεπτεμβριανά. Καλό θα είναι να υπάρχουν και μερικές μονάδες στα σύνορα με στελέχη που θα έχουν αποστολή την άμεση διείσδυση σε περίοδο κρίσης και οργάνωση αντάρτικων ομάδων ή και πολιτοφυλακής ακόμη με τη χρήση του οπλισμού που προανέφερα.

9. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να καλυφθούν χωρίς κόστος όπως προανέφερα γιατί υπάρχουν ακόμα πρόθυμα χέρια για να γίνουν οι εργασίες που απαιτούνται. Θα γινόταν έτσι χρήσιμος και ο Φαήλος αντί να ρητορεύει και να βάφει αυγά δια των εντερικών αερίων, κατά την εύστοχη ρήση του μηδενιστή. Και αν κάποιος αμφιβάλλει για το αν μπορούν να γίνουν αυτά, να υπενθυμίσω ότι την ένοπλη φάση του Μακεδονικού αγώνα την διεξήγαγε μετά το 1903 η ελληνική στρατιωτική ηγεσία χρησιμοποιώντας αντίστοιχα με τα παραπάνω μέτρα και μέσα. Και πέτυχε απόλυτα.

15 σχόλια:

Nikos 22 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:43:00 μ.μ. EET  

Όνειρα καλοκαιρινής νύχτας… ας κοιτάξουμε πρώτα να συμμαζέψουμε τη δράση των τούρκων στη Θράκη ή τη δράση των πάσης φύσεως πρακτόρων βλ. φωτιές το 2007 και γεγονότα Δεκ 2008… μετά κάνουμε και τους μάγκες στους αλβανούς… οι οποίοι προς το παρόν μάλλον πιο έτοιμοι είναι να ξεκινήσουν αντάρτικο στην Ελλάδα παρά εμείς στη Β. Ήπειρο…

Ανώνυμος 22 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:46:00 μ.μ. EET  

Με ναπάλμ και ότι άλλο ληγμένο έχουμε, μπορούμε να ισοπεδώσουμε την Αλβανία αν μας παίξει τον μάγκα. Πολλών τα μάτια γυαλίζουν, δεν μας έχουν δει από την ανάποδη ακόμα οι τουρκαλβανοί!

Αναδελφος 22 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:18:00 μ.μ. EET  

Εχω την εντυπωση, οτι αυτα που προτεινει ο ΦΚΜΚ, τα εφαρμοζει η Τουρκια στην Ελληνικη Θρακη.Καλο θα ειναι λοιπον να υπαρχει και εξισου στοχευμενη αντιδραση, που να αναιρει την αποτελεσματικοτητα των εν λογω δρασεων.Δυστυχως το συμπερασμα ειναι, οτι για ολα "Δη δει χρηματων", ενω σε εμας αυτο ειναι αγαθο εν ανεπαρκεια...

TED 22 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:02:00 μ.μ. EET  

@ ΑΝΩΝΥΜΟ 22 Φεβρουαρίου 2013 - 4:18:00

Ίδε σχόλιο μου στις 22 Φεβρουαρίου 2013 - 12:03:00 μ.μ. εδώ ).

Ανώνυμος 22 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:20:00 μ.μ. EET  

Μα μπορεί να περιμένει κανείς τίποτα σοβαρό από υπουργούς που ακόμα και στην τουαλέτα να πάνε πρέπει να πάρουν οδηγίες από την άλφα ή τη βήτα πρεσβεία;...

Ανώνυμος 22 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:34:00 μ.μ. EET  

Στην Βόρειο Ήπειρο χάνουμε σιγά σιγά τους Αρβανιτόβλαχους με το ΑΚΕΡΑΙΟ και ΦΛΟΓΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ. Βαστάνε ακόμα, αλλά για πόσο, βάλλονται από παντού. Έχουν καταπικραθεί που το Ελληνικό κράτος δεν τους υποστηρίζει ούτε εκεί (τα σχολεία μας σιγά σιγά κλείνουν εκεί πάνω) ούτε εδώ, και δεν τους δίνει τίποτα απολύτως, την στιγμή που μοιράζει αθρόα υπηκοότητες κτλ σε αλβανογκέγκηδες και μάλιστα μουσουλμάνους. Πετάει και η Ρουμανία από πάνω τους σαν το όρνιο και με την ανθελληνική προπαγάνδα του διαχωρισμού των βλάχων από το Ελληνικό Έθνος, τα χρήματα και τα δωράκια κάνει την δουλειά της σιγά σιγά και η Ελλάς, ως συνήθως, ή κοιμάται όρθια ή κάνει πως δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε. Μάτωσαν κυριολεκτικά τα αδέρφια μας εκεί πάνω επί Χότζα για να επιζήσει ο Ελληνισμός, και σήμερα το επίσημο κράτος τους κλείνει την πόρτα στα μούτρα για να μην παρεξηγηθούν οι αλβανοί. Αν χαθούν οι Αρβανιτόβλαχοι θα χαθούν όλα, ΟΛΑ όμως. Ευτυχώς πάντως που υπάρχει και η Εκκλησία, αλλιώς θα είχε σχεδόν τελειώσει το θέμα.

Για την Αλβανία και τους Αλβανούς διαβάστε οπωσδήποτε το άρθρο «Αλβανία» του ρωμανιστή-βαλκανολόγου κ. Αχιλλέα Γ. Λαζάρου, δημοσιευμένο στο περιοδικό «Νέα Εστία», τεύχος 1619 (1994) σελίδες 80-97. Όλα τα τεύχη της Νέας Εστίας έχουν ψηφιοποιηθεί από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και είναι προσβάσιμα από την ιστοσελίδα του, βάλτε στο google την φράση «Ψηφιοποιημένα λογοτεχνικά περιοδικά - Εθνικό Κέντρο Βιβλίου» και θα σας βγάλει την σελίδα του ΕΚΒ με τα περιοδικά, επιλέξτε τη Νέα Εστία και βρείτε το τεύχος που παραθέτω παραπάνω (με διπλό κλικ στις σελίδες γίνεται μεγέθυνση και το κείμενο διαβάζετε άνετα).

Για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, τους Αρβανιτόβλαχους κτλ διαβάστε και τις μελέτες του Αχιλλέα Λαζάρου στο τετράτομο έργο του, «Ελληνισμός και Λαοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Διαχρονικές και Διεπιστημονικές Διαδρομές», Αθήνα 2009-2010, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 160 μελέτες του εμβριθέστατου και πολυβραβευμένου αυτού Πανεπιστημιακού καθηγητή και φλογερού πατριώτη, που έως τώρα ήταν σκόρπιες σε επιστημονικά περιοδικά, επετηρίδες και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και συμποσίων. Για να μην μακρηγορήσω, κάντε την έρευνα σας για να διαπιστώσετε για ποιον σας μιλώ και τι έργο έχει παρουσιάσει, βρείτε και αγοράστε το τετράτομο και τα υπόλοιπα βιβλία του και μάθετέ τα απ’ έξω σαν να είναι ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ.

Τόλης Β

ΑΧΕΡΩΝ 23 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:34:00 π.μ. EET  

Τα συγχαρητήρια μου στον Φκμκ και τους ἀδελφικούς μου χαιρετισμούς.
Να λελεύω τ΄ἐμέτερον.

Ανώνυμος 23 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:05:00 μ.μ. EET  

Σταδιακή απέλαση από την Ελλάδα ΟΛΩΝ των Αλβανών. Είναι υπήκοοι εχθρικού κράτους.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 23 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:57:00 μ.μ. EET  

Να ευχαριστήσω το εν κρυπτώ για την τιμή που μου κάνει με την ανάρτηση αυτή. Η ποντιακή μου καταγωγή δικαιολογεί την ευαισθησία μου στα ζητήματα του του εξωελλαδικού ελληνισμού, φορέα της αυθεντικής ρωμιοσύνης και όχι του ψευτορωμέικου έθνους - κράτους στο οποίο μας καταδίκασαν η ανικανότητα πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών το 1922 και έπειτα (η προδοσία της Β.Ηπείρου και της Κύπρου δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε μια και έξω αλλά έχει εξελιχτεί σε κακόγουστο σήριαλ μέσα στην ιστορία). Το χειρότερο είναι όμως ότι στους άθλιους καιρούς που ζούμε η προδοσία έχει αποκτήσει και άλλες διαστάσεις.

Βίοι παράλληλοι οι Βορειοηπειρώτες με τους Ποντίους της Σ.Ένωσης. Αφού πέρασαν τα πάνδεινα κάτω από μια σταλινική δικτατορία (φυλακίσεις, βασανιστήρια, εκτοπισμοί)μπόρεσαν τελικά να καταφύγουν ως πρόσφυγες στην μητρόπολη. Που δεν τους φέρθηκε παρά σαν μητριά. Τους μεν Βορειοηπειρώτες τους λέγαν Αλβανούς και του Πόντιους Ρώσους. Ξένοι στον τόπο τους, ξένοι και στην Ελλάδα. Οι απόγονοι προσφύγων βρίζανε και λοιδορούσαν Έλληνες πρόσφυγες. Η μαφιόζικη πολιτική του Σημίτη να "βαφτίσει" χιλιάδες Ρώσους και Γεωργιανούς "Πόντιους" εξασφαλίζοντας έτσι την εκλογική του νίκη μετά από τα Ίμια και το χρηματιστήριο χειροτέρεψε τα πράγματα. Το ίδιο και η αλβανική πονηριά να δηλώνουν "Βορειοηπειρώτες". Είναι χαρακτηριστικό ότι για χρόνια στο σχολείο όλοι οι Αλβανοί έρχονταν με εξελληνισμένα ονόματα και όλοι δήθεν από Κορυτσά ή Αργυρόκαστρο...Το τελικό χτύπημα ήλθε όμως τώρα, με την διακοπή των συντάξεων του ΟΓΑ σε όλους τους πρόσφυγες, οδηγώντας τα γεροντάκια στην εξαθλίωση. Προς τιμήν του ο Κρανιδιώτης πήρε ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα αλλά σκοπός είναι να πιέσει και τον πρωθυπουργό και εκεί δεν είδα να τίποτα. Τα περί ανάπτυξης με έναν τρόπο μπορούν να γίνουν, με την πρόταση επτά (7) στην ανάρτηση. Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος και Σία τρώνε και πίνουν από τις σάρκες του κράτους. Ας προσφέρουν και κάτι στο κράτος για να δικαιολογηθεί εν μέρει η αρπαχτή τους.
(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:02:00 π.μ. EET  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Οι προτάσεις μου "χτίστηκαν" έτσι που να μην κοστίζουν παρά ελάχιστα ή και καθόλου στο κράτος. Οι μισοί δικηγόροι είναι δεξιοί, εύκολα θα αναλάμβανα αρκετοί την υλοποίηση της πρώτης (1) πρότασης. Και εδώ βέβαια το κράτος θα είναι ευγνώμων και ...χρεώστης σε τέτοιες εθελοντικές προσφορές.
Τα (2) και (3) δεν έχουν κόστος. Υπάρχουν και ομογενείς και ελλαδίτες εκπαιδευτικοί που ζητούν κάθε χρόνο να σταλούν και στην Αλβανία. Απλώς να σταλούν περισσότεροι. (Μόλις πριν πέντε μέρες έφτασε στα σχολεία η κατάσταση με αυτούς που έχουν επιλεγεί για φέτος. Πολύ λίγοι).
Η εκκλησία στο (4) έχει πολύ χρήμα παρά την κλάψα της. Να βάλει το χέρι στην τσέπη. Εν αιχμαλωσία βρίσκεται η εκκλησία σε Τουρκία και Αλβανία. Όπως τα έγραφε ο sir Steven Runciman: The Great Church in Captivity. Όμηρος παραμένει στις διαθέσεις ενός κράτους με αλλοπρόσαλλη και συχνότατα αντιορθόδοξη-ανθελληνική πολιτική. Διότι ιεραποστολή είναι και αυτό. Δε χρειάζεται να τρέχεις μόνο στο Κογκό, έχει και πιο κοντά θηρία.
Το (5) είναι τζάμπα αλλά να ενισχυθεί με υποτροφίες και δωρεάν διαμονή στις εστίες. Το κόστος βέβαια ασήμαντο - μπορεί να καλυφθεί με δωρεές άλλωστε.
Το (6) κοστίζει αλλά βέβαια υπάρχει πάντα η ιδιωτική πρωτοβουλία. Και εξηγούμαι: μέθοδος Narin Korkmaz. Με ένα δίκτυο από κ...μπαρα και μερικά.. μπαλέτα θα επιτευχθούν, όπως αποδείχτηκε, θεαματικά αποτελέσματα. Η ΕΥΠ θα αναλάβει τα περαιτέρω, όπως και το να "πειστεί" η τοπική μαφία να αφήσει ήσυχα τα μαγαζιά και τα μπαλέτα. Ομολογώ ότι αυτό είναι αρκετά δύσκολο κομμάτι επειδή η αλβανική μαφία είναι διεθνής και πολύ ισχυρή. Θα πρέπει να βρεθεί γρήγορα ένα modus vivendi ανάμεσα στις δυο πλευρές ώστε η σύγκρουση να είναι σύντομη να μην θέσει σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα. Εν ανάγκη ας πληρώσουμε κάποια προστασία.
Το (7) είναι σχεδόν αυτοχρηματοδοτούμενο, όπως σχολίασα παραπάνω.
Και μένει το (8). Υποθέτω ότι δεν θα υπάρχουν δυσκολίες να μιμηθούμε τους Τούρκους στην Θράκη. Αλλά είμαι σίγουρος ότι στο στρατό υπάρχει know-how για τη δουλειά αυτή. Κάτι μας είχαν πει στη Σχολή Πληροφοριών σχετικά τη μακρινή δεκαετία του 90. Μαγκιές με όπλα, αναίτια στρατιωτική δράση και εμπρηστικές δηλώσεις πρέπει να αποφεύγονται διότι ενισχύουν τα αντανακλαστικά του αντιπάλου.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:03:00 π.μ. EET  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Μένει ένα μόνο ζήτημα που δεν έθιξα. Ο συντονισμός των παραπάνω δράσεων δεν μπορεί να γίνει άμεσα από το ελληνικό κράτος χωρίς τον κίνδυνο αποκάλυψης του εγχειρήματος. Δεν πρέπει επίσης να αναμιχθούν άμεσα ούτε τα ελληνικά προξενεία. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχουν τέσσερις, πέντε ή και περισσότερες ΜΚΟ οι οποίες θα αναλάβουν τις δράσεις (1) έως (5) και οι οποίες θα χρηματοδοτούνται (στα χαρτιά αλλά ίσως και ως ένα ποσοστό) από κεφάλαιο εκτός Ελλάδας (σύνδεσμοι ομογενών στον Καναδά, στην Γερμανία, στην Αυστραλία). Εννοείται ότι οι παραπάνω ΜΚΟ θα "πιέζουν" και το ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα δικαιώματα των ομογενών και θα αποσπούν και τα ανάλογα ποσά. Κάποιες θα εδρεύουν στην Ελλάδα και κάποιες στη Γερμανία ή οπουδήποτε αλλού υπάρχουν ισχυρές κοινότητες ομογενών. Τέλος θα πρέπει να υπάρχουν και μία - δύο στην Αλβανία - οι πιο "ακίνδυνες" (λχ αυτή της εκκλησίας). Το γενικό συντονισμό προφανώς θα τον έχει ειδικό τμήμα της ΕΥΠ που θα αναλάβει και τις δράσεις 6,7 και 8. Καλό θα είναι τέλος το τμήμα αυτό να έχει και κάποιον άλλο ρόλο - βιτρίνα. Διότι από ηλίθιους πολιτικούς υπάρχει μεγάλο περίσσευμα και ένας ηλίθιος αρκεί για να τα χαλάσει όλα χώνοντας τη μύτη του εκεί που δεν πρέπει.

Τελικός σκοπός των παραπάνω είναι πολιτική, οικονομική και πολιτιστική κυριαρχία της μειονότητας στα εδάφη που κατοικεί (δυστυχώς έχει μειωθεί λόγω της μετανάστευσης στην μητριά πατρίδα) με απώτερο στόχο, εν ευθέτω χρόνω,την αυτονόμησή της από το Αλβανικό κράτος. Τα υπόλοιπα είναι εύκολα... Να σημειωθεί τέλος ότι η βορειοηπειρώτικη μειονότητα είναι η μόνη πια αλύτρωτη ελληνική μειονότητα με τέτοιο μέγεθος και σε τέτοια έκταση που να δικαιολογεί ένα τόσο ευρείας έκτασης εθνικό εγχείρημα. Μακάρι να μπορούσα να κάνω ανάλογες προτάσεις για τους κρυπτοχριστιανούς του πόντου αλλά τα κόλπα αυτά δύσκολα να πιάσουν στην Τουρκία και επιπλέον αμφιβάλλω πια αν πέρα από τη θρησκεία διατηρήθηκε και η εθνική συνείδηση, τουλάχιστον στους νεώτερους.

ΝΕΣΤΩΡ 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:28:00 π.μ. EET  

Θα ήθελα να κάνω μια σύντομη παρέμβαση στα σχόλια του ΦκμΚ που αφορούν το μεγάλο αυτό εθνικό θέμα, το Βορειοηπειρωτικό. Δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική αλήθεια ότι το Ελληνικό Κράτος δεν έχει κάνει τίποτα ή δεν κάνει τίποτα μέχρι σήμερα. Νομίζω ότι έχει κάνει πολλά και εξακολουθεί να κάνει, ασχέτως εάν τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντοτε θετικά. Ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε 3 φορές την Β. Ήπειρο ( 1912-13, 1914, 1940-41), αλλά λόγω των διεθνών συγκυριών αναγκάσθηκε και τις 3 φορές να εγκαταλείψει τα εδάφη που κατέλαβε. Μετά τον Β΄ ΠΠ το Ελληνικό Κράτος συνέχισε τις προσπάθειές του με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον. Υπάρχει ένα βιβλίο του Σταύρου Τζίμα, «Στον αστερισμό του εθνικισμού-ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑ ΧΟΤΖΑ ΕΠΟΧΗ»(εκδόσεις Επίκεντρο), το οποίο αναφέρεται σε πολλά γεγονότα που αφορούν την πρόσφατη περίοδο και μπορεί κανείς να διαβάσει και να ενημερωθεί ως γεγονότα, ασχέτως εάν δεν συμφωνεί με την πολιτική τοποθέτηση του συγγραφέα, πολλά και περισσότερα έγιναν από την πλευρά του Κράτους και όχι μόνο, πέραν από τις προτάσεις του ΦκμΚ. Είναι επίσης γνωστό ότι την περίοδο 1990-93, επί Κυβερνήσεως Μητσοτάκη, έγιναν και μετακινήσεις Στρατιωτικών Δυνάμεων στην περιοχή, μεταξύ άλλων και Μ/Κ ΤΑΞΠΖ και δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Η Εκκλησία έχει να επιδείξει ένα πολύ μεγάλο έργο με παραδείγματα, όπως του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου και του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, και έξαρχο πάσης Βορείου Ηπείρου, Σεβαστιανού, η δράση των οποίων έχει παρεξηγηθεί από τους εδώ προοδευτικούς κύκλους. Γνώμη μου είναι ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα για την μειονότητα είχε ως αποτέλεσμα δυστυχώς να αδειάσει η Β. Ήπειρος από τους Έλληνες.
Νομίζω ότι δεν είναι δίκαιο να βάζουμε πολιτικά την Δεξιά και Αριστερά στο ίδιο σακί το υπόψιν θέμα. Η προδοσία της Ηγεσίας του ΚΚΕ (κι όταν λέμε του ΚΚΕ, εννοούμε όλους αυτούς που ανήκαν στην αριστερά και που μέχρι το 1968 είχαν ενιαία έκφραση στο ΚΚΕ) στο Βορειοηπειρωτικό, είναι νομίζω γνωστή σε όσους έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
΄΄…. Πράγματι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ ανάγκασαν τον ΕΔΕΣ να περάσει στα Επτάνησα. Οι δυνάμεις του Σαράφη και του Αρη αναλάμβαναν «την ασφάλεια των συνόρων» με τα βαλκανικά κράτη. Ο ΕΛΑΣ γινόταν η προφυλακή του «αντιιμπεριαλιστικού στρατοπέδου» στα ελληνοαλβανικά σύνορα…..
…. Η παρουσία του ελληνικού αντάρτικου στα ελληνοαλβανικά σύνορα έμοιαζε και σαν μια δύναμη προφυλακής και υπεράσπισης της Αλβανίας από ενδεχόμενες επιθετικές ενέργειες της επίσημης ελληνικής πλευράς, στην προσπάθειά της να καταλάβει τη Βόρειο Ηπειρο. Ηταν μια μορφή προειδοποίησης του σχηματιζόμενου «λαϊκοδημοκρατικού στρατοπέδου», που είχε την έγκριση και την επιδοκιμασία του Τίτο, του Χότζα, του Στάλιν, που ήθελε να διασφαλίσει τη σοβιετική επιρροή στα Βαλκάνια, όπως επίσης και του Ζαχαριάδη……΄΄ , για την συνέχεια του άρθρου στην διεύθυνση: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:7JXCdBThKt4J:www.istorikathemata.com/2011/07/blog-post_10.html+&cd=11&hl=el&ct=clnk&gl=gr&client=firefox-a
Πάντως θα ήθελα να συγχαρώ τον αγαπητό ΦκμΚ για τις Εθνικιστικές του απόψεις που αφορούν τα εθνικά μας θέματα, οι οποίες σε πολλά σημεία με ξεπερνούν και θα ήθελα να του θυμίσω ότι σε αυτό το Ελληνικό Κράτος, που τόσο κακολογούμε, ανήκουμε και όλοι εμείς, ας προσπαθήσουμε λοιπόν να το βελτιώσουμε, ξεκινώντας φυσικά ο καθένας μας από τον εαυτό του.

Ανώνυμος 24 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:21:00 μ.μ. EET  

@ Νέστορα

Το ελληνικό κράτος μετά τον Β'ΠΠ και ειδικά μετά την δικτατορία του '67, αδιαφόρησε πλήρως για την Β. Ήπειρο και σιγά-σιγά έχει υιοθετηθεί μάλλον τον όνομα "Νότια Αλβανία", που κάποτε χρησιμοποιούσαν μόνον οι κομμουνιστές γι αυτήν.

Το 1987, η Ελλάδα ήρε μονομερώς το εμπόλεμο με την Αλβανία, χαρίζοντάς της ουσιαστικά την Β. Ήπειρο.

Την άρση του εμπολέμου, ακολούθησε το άνοιγμα των συνόρων για δήθεν τους Β/Ηπειρώτες Έλληνες μόνο, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Χρόνια τώρα, το ελληνικό στοιχείο της Β. Ηπείρου ευρίσκεται υπό διωγμόν. Τρομοκρατία, καταπίεση, βιαία αλλαγή τοπωνυμιών, αρπαγή περιουσιών, με λίγα λόγια κανονική πολιτισμική γενοκτονία. Και το αθηναϊκό κράτος διακηρύττει σε όλους τους τόννους τις φιλικές του σχέσεις με την γείτονα Αλβανία, όπως κάνει και με την "δασκάλα" της, την Τουρκία.

Πριν τρία-τέσσερα χρόνια, η ελληνική βουλή έδωσε το πράσινο φως στην ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη για τα ασυστόλως καταπατούμενα δικαιώματα των Ελλήνων της Β. Ηπείρου.

Πού είναι η μέριμνά του, λοιπόν; Να μην λέμε ό,τι θέλουμε.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:22:00 π.μ. EET  

@Νέστορα
Οι θέσεις μου δεν έχουν σχέσεις με ηλίθιους εθνικισμούς τύπου πιστολάδων της ΜΑΒΗ ή εκείνου του ανεκδιήγητου Βρακά. Στα εθνικά θέματα πρέπει να δουλεύει κανείς με μακροχρόνιους και συγκεκριμένους στόχους και χωρίς χοντράδες. Στον ταλαίπωρο αυτό τόπο η δεξιά περιορίζεται σε ρητορείες και εθνικιστικές κορώνες για τα εθνικά και όταν έλθει η ώρα βάζει την ουρά στα σκέλια (Κύπρος). Αν δεν κάνω λάθος και στη δίκη των έξι υπήρχε η κατηγορία για εγκατάλειψη της Β.Ηπείρου. Η αριστερά πάλι κάθε αναφορά σε εθνικό ζήτημα τη θεωρεί εθνικισμό και με τη σειρά της αναπτύσσει μια εξίσου ηλίθια ρητορεία για ανυπαρξία εθνών και άλλα τέτοια γραφικά και έωλα. Τελευταίο "επίτευγμα" είναι η δήθεν ανεκτική και πολυπολιτισμική Οθωμανική αυτοκρατορία. (Τουλάχιστον πάντως οι δικοί μου μαθητές δεν πρόκειται να φάνε τέτοιο παραμύθι μετά από τη συζήτηση για την επαναστατική προκήρυξη του Ρήγα). Λείπουν τα σοβαρά πατριωτικά κόμματα και από τους δύο χώρους - και ας μην πιάσουμε την κεντροδεξιά και κεντροαριστερά που είναι για πολύ ξύλο και οι δυο.

Δεν τρέφω αυταπάτες ότι θα βρεθεί κυβέρνηση να εφαρμόσει κλάσμα έστω των παραπάνω. Μπορώ ωστόσο να ελπίζω ότι μπορεί να υπάρξει ένα Βορειοηπειρώτικο Κομιτάτο που θα μπορέσει να συντονίσει έναν σε πρώτη φάση (και τελική εύχομαι)ειρηνικό αγώνα της μειονότητας να πάρει κεφάλι στις περιοχές της, με πρόβλεψη όμως και για τις δύσκολες ώρες μια πιθανής ένοπλης δράσης. Αν περιμέναμε από το ελληνικό κράτος να μπει μπροστά στον Μακεδονικό Αγώνα, τώρα εδώ πάνω θα μιλούσαμε βουλγάρικα. Από την άλλη όμως άμα η προσπάθεια αρχίσει να αποδίδει, θα υπάρξουν πολλοί που θα την στηρίξουν και από την πολιτική και την στρατιωτική ηγεσία.

enkripto 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:42:00 μ.μ. EET  

@Φκμκ

Η τιμή είναι δική μας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP