Πέφτουν οι υπογραφές με την Τotal

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Πέφτουν σήμερα Τετάρτη, οι υπογραφές με την ΤΟΤΑΛ για τα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Το πράσινο φως άναψε το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού εμπορίου ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν με την εταιρεία ήταν επιτυχείς, σύμφωνα με τον κανονισμό 7 των σχετικών περί υδρογονανθράκων κανονισμών. Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός έχει εκφράσει την πρόθεση να τρυπήσει απευθείας για πετρέλαιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τοτάλ, έχει ισχυρές ενδείξεις πως στο θαλάσσιο όρος Ερατοσθένης, κομμάτι του οποίου εμπίπτει στα οικόπεδα 10 και 11, υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περί τα τέλη του 2013 ή αρχές του 2014 αναμένεται να βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ ειδική πλατφόρμα γεωτρήσεων.

Πρόσφατα, υπεγράφησαν τα συμβόλαια με την ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS για τα οικόπεδα 2,3 και 9. Ο συνολικός αριθμός των τεμαχίων εντός της κυπριακής ΑΟΖ για τα οποία χορηγήθηκαν άδειες στο πλαίσιο του 2ου γύρου, ανέρχονται στα πέντε.

Δέσμευση των εταιρειών είναι να ολοκληρώσουν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις εντός τριών ετών. Το Υπουργικό αποφάσισε την ίδια ώρα τη σύσταση συμβουλίου ενεργειακής πολιτικής. '''Ο ρόλος του θα είναι συμβουλευτικός και θα ενισχύει τα ζητήματα διαφάνειας και συλλογικότητας,''' τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Πρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι ο Υπουργός Εμπορίου. Μέλη θα είναι ένας εκπρόσωπος από κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα, οι Πρόεδροι ή εκπρόσωποι της ΡΑΕΚ και της ΚΡΕΤΥΚ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας και ο Διευθυντής Διεύθυνσης πολιτικού σχεδιασμού ενέργειας και θαλάσσιας πολιτικής του ΥΠΕΞ. Θα συμμετέχουν επίσης τρεις ακαδημαϊκοί ή τρεις εμπειρογνώμονες.

Αισιοδοξία για εξόρυξη πετρελαίου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του στις Τομές στα Γεγονότα, σε σχέση με τις γεωτρήσεις στα τεμάχια 10 και 11 με την Τοτάλ, ανέφερε ότι εκφράζονται θετικά μηνύματα. «Οι υπεύθυνοι πιστεύουν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να βρουν πετρέλαιο το πλεονέκτημα του οποίου είναι ότι μπορεί να καταστεί άμεσα εκμεταλλεύσιμο», επεσήμανε. Ο κ. Στεφάνου, είπε ότι δόθηκε και η τυπική έγκριση στους Ισραηλίτες για να μετέχουν στην γεώτρηση στο οικόπεδο 12 στο κομμάτι που τους αναλογεί με βάση της συμφωνίας με τη Noble. Επανέλαβε την διαφωνία της Κυβέρνησης σε σχέση με την έκθεση της Pimco, «Η Pimco έβγαλε τα δικά της συμπεράσματα σε αριθμούς, διατυπώσαμε τη διαφωνία μας και περιμένουμε τα συμπεράσματα του Eurogroup».



Sigma Live

9 σχόλια:

Μanolis 6 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:42:00 π.μ. EET  

Συνηθως οταν διαβαζουμε τα περι πετρελαιου στην Κυπρο , ο νους μας παει στις τουρκικες απειλες που θα ακολουθησουν. Υπαρχει και αλλη διασταση: επειδη τα πραγματα εχουν μπει καπως βιαστικα σε πορεια υλοποιησης , ελπιζω η εξεδρα και ο εξοπλισμος εξορυξης απο τον βυθο της Μεσογειου, να μην ειναι ιδια με την εξεδρα που κατερρευσε απο φωτια στον κολπο του Μεξικου. Δεν εχει κανενα νοημα να καταστρεψεις μια υπαρχουσα βιομηχανια (τουρισμος) για μια νεα (εξορυξη πετρελαιου).

Μanolis 6 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:44:00 π.μ. EET  

Αληθεια , σε ποιο διυλιστηριο θα πηγαινει το κυπριακο πετρελαιο?

Ανώνυμος 6 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:14:00 π.μ. EET  

@Μanolis
Ότι η εξέδρα στο Μεξικό πήρε φωτιά δεν φταίει η μάρκα της. (να το πω λαικά...) Στην Κύπρο πόσα λεφτά φέρνει ο τουρισμός και πόσα θα φέρουν τα πετρέλαια ?? Το έχεις ψάξει...?? Γιατί βλέπω κάποιοι μιλάνε για τεράστια κοιτάσματα. Αν το πετρέλαιο φέρει περισσότερα λεφτά για από τους άγγλους τουρίστες στην Αγία Νάπα νομίζω....πως συμφέρει μακράν.

Ανώνυμος 6 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:29:00 π.μ. EET  

Μανώλη πριν από μερικές μέρες ο διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας Σόλων Κασίνης είπε ότι το πετρέλαιο δεν χρειάζεται ούτε υποδομές ούτε διασωληνώσεις (όπως το ΦΑ). Θα φορτώνεται, πρόσθεσε, από εκεί που θα εξορύσσεται και θα πηγαίνει για διύλιση.

Υποθέτω και σε ελληνικά διυλιστήρια

Μanolis 6 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:37:00 π.μ. EET  

Δεν ξερω τι εφταιγε, μπορει να εφταιγε η συντηρηση, δεν το περιοριζω στη "μαρκα" του εξοπλισμου, εννοω την ολη χρηση. Ο τουρισμος και μαλιστα σχεδον ολο το χρονο λογω καιρου, ειναι ουσιαστικα το μονο εξαγωγιμο προιον της Κυπρου τωρα, εκτος απο τις πατατες και το πλυμμενο χρημα. Το πετρελαιο εχει ακομη λιγο καιρο να βγει. Μεχρι τοτε, μονο εικασιες υπαρχουν για τα μεγεθη. Επισης οταν βγει , πρεπει να μεταφερεται και να διυλιζεται - και η Κυπρος εκλεισε το μοναδικο της διυλιστηριο στη Λαρνακα το 2004...

Μanolis 6 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:51:00 π.μ. EET  

Ελα ντε , που ειναι τα ελληνικά διυλιστήρια να κανουν συμφωνιες...Γιατι κατα τα αλλα, η Χαιφα ειναι πιο κοντα στην Κυπρο.

Ανώνυμος 6 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:24:00 μ.μ. EET  

Πως να κάνουν συμφωνίες χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα το πετρέλαιο; Προς το παρόν υπάρχουν μόνο ενδείξεις.

Ανώνυμος 6 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:24:00 μ.μ. EET  

Yπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της γαλλικής εταιρείας Total,

Ο Αρνό Μπροϊάκ, Πρόεδρος της Total Μέσης Ανατολής για θέματα εξερεύνησης και παραγωγής, ανέφερε ότι η Total θα προχωρήσει με δισδιάστατες σεισμογραφικές μελέτες για το θαλάσσιο οικόπεδο 10 και σε τρισδιάστατες μελέτες για το οικόπεδο 11.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Total σκοπεύει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις τόσο για πετρέλαιο όσο και για φυσικό αέριο, προσθέτοντας όμως ότι είναι πολύ πρόωρο να λεχθεί ποιό από τα δύο θα έχει προτεραιότητα.

Μόνο για την υπογραφή η Κύπρος θα λάβει σύμφωνα με πληροφορίες 24εκ ευρώ.

Ανώνυμος 6 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:41:00 μ.μ. EET  

Με το καλο :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP