Τίμησαν τον Κώστα Περρίκο

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

H ανατίναξη της ναζιστικής ΕΣΠΟ υπήρξε μια από
τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σαμποτάζ στην
κατεχόμενη Ευρώπη
Σε μία σεμνή τελετή στον χώρο που ήταν τα γραφεία της ΠΕΑΝ  (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) επί κατοχής [Φιλαρέτου 108, Καλλιθέα , Αθήνα ] και το οποίο σήμερα αναπαλαιώνεται, ετιμήθη χθες ο Αρχηγός της και αντιστασιακός αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας Κώστας Περρικος και οι συναγωνιστές τους για την αντιστασιακή τους δράση με κορυφαία εκείνης της ανατίναξης της ΕΣΠΟ (Εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση συνεργαζομένη με τα SS) τον Σεπτέμβρη του 1942. Στη συνέχεια ο Κ. Περρικος και οι συντροφοί του εκτελέστηκαν στην Καισαριανή το 1943.

Αρχικώς ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση για τους δολοφονηθέντες από τα γερμανικά εκτελεστικά αποσπάσματα, στελεχών της ΠΕΑΝ, και στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες σε παρακείμενο κινηματοθέατρο.

Μίλησαν εκπρόσωποι των Χιακων Οργανώσεων (ο Κ. Περρικος κατηγετο από τη Χιο), ο Αντισμήναρχος [Ι] Παντελής Βατάκης , ως κεντρικός ομιλητής και ,ο Καθηγητής Βασίλης Φίλιας, ο οποίος ως νεαρός μαθητής τότε ηταν εκ των βασικών μελών της Ιεράς Ταξιαρχίας οργάνωσης συνδεδεμένης με την ΠΕΑΝ και η οποία δραστηριοποιήθηκε στον μαθητικό χωρο, κυρίως μετά την εκτέλεση των παραπάνω ηρωικών στελεχών της ΠΕΑΝ.

Τη σεμνή τελετή έκλεισε χορωδία ,συνοδεία καλλιτεχνων, Χιακων οργανώσεων, η οποία απέδωσε με εξαιρετική επιτυχία αντιστασιακά έργα αναφερόμενα στην εποχή, κυριως των συνθετων Μίκη Θεοδωράκη, και Μάνου Χατζιδακη.

Επισυνάπτεται η ομιλία του Αντισμηνάρχου Παντελή Βατακη , καθώς και στο παρακάτω link μπορείτε να βρείτε στα τευχη 6,7 και 8 άρθρα του Αντισμηνάρχου Π.Βατακη για τον Κώστα Περρικο.
http://www.haf.gr/el/articles/artices_ikaros.asp

Δημήτρης Αλευρομάγειρος


Σημ Εν Κρυπτώ: το παραπάνω απόσπασμα από τον λογαριασμό facebook του αντιστράτηγου ε.α. και επίτιμου γενικού επιθεωρητή στρατού Δημήτρη Αλευρομάγειρου, ο οποίος το '74 υπερασπίστηκε την Λευκωσία με το 336 Τάγμα Κυπριακής Εθνοφυλακής (1,2)

14 σχόλια:

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:24:00 μ.μ. EET  

Αιώνια ΔΟΞΑ στα μέλη της ΠΕΑΝ και σε όσους αντιστάθηκαν στον κατακτητή.

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:26:00 μ.μ. EET  


Η ανατίναξη του κτηρίου της ΕΣΠΟ ήταν μεγαλειώδης αντιστασιακή πράξη.

Στο σύνδεσμο υπάρχει αναλυτική περιγραφή:

http://www.sansimera.gr/articles/309

Χιτζάζ

Mithridates 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:25:00 μ.μ. EET  

Ο Αντισμήναρχος (ΙΓΥ) επ΄ ανδραγαθεία Κ.Περρίκος ήταν ένας ο"ιδεολόγος Αεροπόρος" που με το σαμποτάζ του απέτρεψε την στρατολόγηση Ελλήνων από τα Waffen SS!

Αθάνατος!

Περισσότερα εδώ:

http://www.haf.gr/el/articles/pdf/ikaros_06.pdf

http://www.pasoipa.org.gr/lefkoma/pilot_details/?id=277

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:13:00 μ.μ. EET  

Συγχαρητήρια στον Στρατηγό κ. Αλευρομάγειρα για την ενημέρωση σχετικά με την εκδήλωση!
Επίσης, συγχαρητήρια στον Καθηγητή κ. Φίλια και τον Αντισμήναρχο κ. Βατάκη για τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες τους για τον Κώστα Περρίκο.

ΑΧΕΡΩΝ 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:05:00 π.μ. EET  

Ἄς φρονηματιστοῦμε ἀπό την ΠΕΑΝ,οι γερμανοτσολιάδες περίσσεψαν και στις μέρες μας.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:15:00 π.μ. EET  

Η ΕΣΠΟ ήταν μια από τις νεώτερες ακροδεξιές οργανώσεις που έσπευσαν να συνεργαστούν με τον κατακτητή. Τα μέλη της είχαν ήδη θητεία σε προπολεμικές φασιστικές οργανώσεις που υπήρχαν ήδη πριν τη δικτατορία του Μεταξά. Τα περισσότερα μέλη της επιβίωσαν του πολέμου και ουδέποτε δικάστηκαν ή αθωώθηκαν μετά από παρωδίες δίκης. Πολλοί από αυτούς πολέμησαν στα Δεκεμβριανά στο πλευρό των Άγγλων. Το τραγικό είναι ότι μαζί τους πολέμησαν και κάποια μέλη της ΠΕΑΝ. Ευτυχώς που ο Περρίκος και η Μπίμπα δεν έζησαν να το δουν. Αν και ποτέ δε θα μάθουμε την αλήθεια (τα αρχεία του εμφυλίου και των δικών των δοσιλόγων ανοίγουν μόνο σε ερευνητές και με αρκετή δυσκολία, πέρα από τα "κενά" που εμφανίζουν) η δεύτερη ΠΕΑΝ δε μοιάζει να έχει πολύ σχέση με την πρώτη.

Στο Ινφογνώμων (http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2010/09/100_21.html#.US02tFdI2-1) υπάρχουν τα ονόματα των μελών της ΠΕΑΝ και άλλα στοιχεία. Κάποια παραθέτω και συμπληρώνω παρακάτω.Ενδιαφέρουσες οι φωτογραφίες εδώ : http://jungle-report.blogspot.gr/2012/09/20-1942.html. Τέλος, αναλυτικά για την ΠΕΑΝ στο βιβλίο του Στάθη Τουρνάκη ΠΕΑΝ, ΟΙ ΒΟΜΒΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, Εκδόσεις Περισκόπιο, Αθήνα 2010.

Τον Νοέμβρη του 43, 14 μέλη της ΠΕΑΝ συλλαμβάνονται μετά από προδοσία του μέλους της οργάνωσης, του ενωμοτάρχη Πολύκαρπου Νταλιάνη. Ο προδότης δεν χάρηκε πολύ την αμοιβή του. Ένα μήνα μετά τον βρήκαν τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, τον ανέκριναν και τον σκότωσαν με σφυρί! Ο Περρίκος εκτελέσθηκε στο σκοπευτήριο της Καισαριανής στις 4 Φεβρουαρίου 1943. Μαζί του οι Λόης, Παπαδόπουλος, Σκούρας και Κατεβάτης. Να σημειωθεί ότι η Ιουλία Μπίμπα καταδικάστηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό και για να εκτελεστεί η ποινή (δεν υπήρχε λαιμητόμος στην Ελλάδα)μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωση στη Γερμανία, όπου και εκτελέστηκε τελικά με πέλεκυ. Δεν ξέρουμε ακόμη πού θάφτηκε.. Ο Μυτιληναίος δραπέτευσε δυο φορές και επιβίωσε με μυθιστορηματικό τρόπο. Ο Γαλάτης γλύτωσε την εκτέλεση με πολύ χρήμα (ήταν εύπορη η οικογένεια) και έμεινε σε φυλακισμένος ως την απελευθέρωση.

Αμφιλεγόμενο παραμένει αν το χτύπημα στην ΕΣΠΟ απέτρεψε τη στρατολόγηση Ελλήνων για τα SS και αποστολή στο Ανατολικό μέτωπο. Υπάρχει η άποψη ότι τελικά οι Ιταλοί διαφώνησαν με τον εξοπλισμό Ελλήνων (διότι οι γερμανόφιλοι ήταν πολλοί αλλά ιταλόφιλοι ελάχιστοι και οι Ιταλοί είχαν κάθε λόγο να φοβούνται οπλισμένους Έλληνες). Πάντως αν ιδρύονταν Ελληνική Λεγεώνα, δεν θα είχε πρόβλημα επάνδρωσης. Για να μην ψάχνουμε πού βρέθηκαν σήμερα τόσοι και τόσοι φιλοναζί

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί : http://www.mediafire.com/view/?79nbpb9c37delit υπάρχει ένα χρησιμότατο βιβλίο "Η Μαύρη Σκιά πάνω από την Ελλάδα" του Ιάκωβου Χονδροματίδη. Παρά την σαφή εθνικοσοσιαλιστική τοποθέτηση του συγγραφέα, οι πληροφορίες που παρέχονται είναι πολύτιμες. Για την ΕΣΠΟ στις σελίδες 63-65. Διαβάστε το όλο πάντως. Τρεις φορές το έχω αγοράσει και το έχω δώσει.

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:21:00 π.μ. EET  

@φίλε ΦΚΜΚ

Πιστεύεις οτι μια ελληνική λεγεώνα στα waffen ss θα έβλαπτε την ελλάδα στο τέλος;

Πιστεύω οτι ή θα διαλυόταν και θα φυλακίζονταν άπαντες όπως στο βέλγιο με τον ντεγκρέλ ή θα αποτελούσε μια βάση στην οποία θα χτιζόταν ο ελληνικός στρατός το 46 για τον εμφύλιο. μπορεί να μην γινόταν καν εμφύλιος αν ερχόταν απο το ανατολικό μέτωπο μια μ/κ μεραρχία φουλ κομπλε με οπλισμό το 45... η αυλή θα γούσταρε τρελά μια τέτοια σωματοφυλακή και το παράδειγμα των ισπανών προϋπήρχε.

για τον περρίκο και την μπίμπα δεν είχα ακούσει ποτέ κάτι... ο αγών της ελλάδος στην κατοχή εστιάζει σε κάτι αξύριστους καβάλα σε άλογα...και στην μετέπειτα εξέλιξη τους ως ήρωες του πολυτεχνείου και ευρωβολευτές... πολύ κρίμα.

μηδενιστής

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:17:00 μ.μ. EET  

@μηδενιστή
Καμιά μεραρχία SS δεν επιβίωσε στο να επιστρέψει ατόφια ή με τον οπλισμό της στην χώρα προέλευσης. Οι περισσότεροι λιποτάκτησαν, άλλοι σκοτώθηκαν στις μάχες γύρω και μέσα στο Βερολίνο και άλλοι παραδόθηκαν στους Αμερικάνους - διότι οι Σοβιετικοί δεν χάριζαν κάστανα... Στην Ελλάδα ήδη υπήρχε η μαγιά για "εθνικό" στρατό. Υπήρχε ο Ιερός Λόχος που φτιάχτηκε από τα απομεινάρια των δύο Ταξιαρχιών στην Αίγυπτο (και φυσικά οι Εγγλέζοι επέλεξαν αποκλειστικά σκληρούς βασιλόφρονες, ούτε καν δεξιούς ή κεντρώους). Υπήρχε η αστυνομία και χωροφυλακή, μόνιμοι συνεργάτες των Γερμανών (δες ποιοι εκτελούσαν τα μπλόκα σε Κοκκινιά και Βύρωνα και αλλού). Υπήρχε και στο τέλος η δεξαμενή των ταγμάτων ασφαλείας την οποία και χρησιμοποίησαν οι Άγγλοι κατά κόρον.

Ο εμφύλιος θα γινόταν πάση θυσία διότι ο βασιλιάς έπρεπε να επιστρέψει και οι Έλληνες δεν έπρεπε να πάρουν καμιά ανταμοιβή για τις θυσίες τους. Ούτε στιγμή δε φοβήθηκαν οι Άγγλοι μήπως χάσουν την Ελλάδα, έπαιξαν ακόμη και με το σενάριο να τα βρουν με το ΕΑΜ αν ζορίσει πολύ η κατάσταση σε βάρος του βασιλιά. Αλλά δε χρειάστηκε να πάνε τόσο μακρυά. Τα διαδοχικά σφάλματα σε στρατιωτικό επίπεδο της ηγεσίας του ΕΑΜ και η βλακεία της Βάρκιζας οδήγησαν μαθηματικά στην επιδιωκόμενη από τους Άγγλους και τους δοσίλογους λύση. Λύση που καμιά από τις δυο ελληνικές πλευρές (εξαιρούνται οι συνεργάτες των Γερμανών) δεν επιθυμούσε και προσπάθησαν να εκατέρωθεν να αποφύγουν.

Η ανατίναξη της ΕΣΠΟ αναφέρεται στα σχολικά εγχειρίδια μαζί με το όνομα του Περρίκου. Αν έχει και κανείς μεράκι με τα γεγονότα της κατοχής λέει και κάτι παραπάνω. Στο επόμενο σχολικό βιβλίο πάντως υπάρχει πιθανότητα να διαβάσεις ότι Περρίκος και Μπίμπα ήταν τρομοκράτες που χτύπησαν μια πατριωτική οργάνωση. Αυτή είναι η χρυσαυγίτικη εκδοχή και η νυν κυβέρνηση έχει μια συμπάθεια προς τα κει.Και είναι αλήθεια ότι διάφοροι αξύριστοι πάνω σε άλογα έγιναν αργότερα βουλευτές. Προφανώς αναφέρεσαι στον Ναπολέοντα Ζέρβα. Δεν ήξερα όμως ότι ήταν, γέρος άνθρωπος, και στο Πολυτεχνείο.

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:17:00 π.μ. EET  

Φίλε ΦΚΜΚ (και όποιος άλλος γνωρίζει),
Το γράμμα του Περρίκου στο παιδί του λίγο πριν εκτελεστεί είναι αληθινό;

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:43:00 π.μ. EET  

@φίλε ΦΚΜΚ

ποιά νομίζεις ότι ήταν η επιθυμία των άγγλων για την ελλάδα; να μείνει ως ήταν πριν το 40 ή κάτι λιγότερο;

η παραχώρηση των 12νησων δεν ήταν και λίγη αν και η ελλάς δεν πήρε ούτε την β ήπειρο ούτε την αν ρωμυλία ως όφειλε. ίσως έβλεπαν μακριά και προς κύπρο μεριά... ποιός ξέρει...
το θέμα είναι και οτι ελάχιστα πολεμήσαμε μετά το 41.

οι άγγλοι είναι υπεύθυνοι σχεδόν για το 90% των πολέμων του 20ου αιώνα και πάνε καλά και σε αυτόν.

μηδενιστής

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:36:00 μ.μ. EET  

@Κλεάνθη
Δεν έχω καμιά ιδιαίτερη πληροφόρηση για το θέμα αυτό φίλε μου αλλά δε νομίζω να υπάρχει λόγος ώστε να θεωρηθεί ψεύτικο.

@μηδενιστή
Ως την τελευταία στιγμή του πολέμου οι Άγγλοι σκόπευαν να δώσουν τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία με σκοπό να την τραβήξουν στον πόλεμο ενάντια στη Γερμανία. Η επιφυλακτικότητα των Τούρκων (που εν πολλοίς σχετίζονταν με τις "ειδικές" σχέσεις που διατηρεί με τη Γερμανία από τον ΑΠΠ)να μπουν σε έναν πόλεμο που από τα μέσα του 43 και μετά είχε κριθεί έκρινε την κατοχή των νησιών. Και πάλι βέβαια φτάσαμε ως το 1947 για να παραχωρηθούν. Αισχρότατη προδοσία των Εγγλέζων η υπόθεση της Β.Ηπείρου, εξυπηρετήθηκε για άλλη μια φορά η φίλη και σύμμαχος Ιταλία. Μας έβαλαν σε εμφύλιο και μας έκαναν να χρωστάμε εκεί που μας χρωστούσαν. Τελικά οι νικημένοι του πολέμου βγήκαν πολύ πιο κερδισμένοι από εμάς.

Ανώνυμος 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:59:00 μ.μ. EET  

@φίλε ΦΚΜΚ

ευχαριστώ

μηδενιστής

TED 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:22:00 μ.μ. EET  

@ ΦΚΜΚ

προσωπικά πιστεύω ότι οι Άγγλοι ήδη πριν το 1939-40 είχαν υποσχεθεί τα Δωδεκάννησα στην Ελλάδα. Άλλωστε έτσι ερμηνεύουν πολλοί το "Τα Δωδεκάννησα προδικάζουν", με την οποία ο Μεταξάς τελείωσε την περίφημη ομιλία προς τους αρχισυντάκτας.

Φυσικά - και έχοντας υπόψη την διαχρονική Εγγλέζικη "μπέσα" μπροστά στην οποιά κι αυτοί ακόμη οι Σκιπετάροι ωχριούν - η παραπάνω άποψη δεν αποκλείει τη μεταπολεμική π@@στιά στην οποία αναφέρεσαι.

Κάτι άλλο. Προς επίρρωσιν του ορθού "μας έκαναν να χρωστάμε εκεί που μας χρωστούσαν" (ΦΚΜΚ), γωρίζατε ότι μετά τον πόλεμο η Ελλάς χάρισε τα χρέη που είχε έναντί της η Γερμανία, προκειμένου η τελευταία να ανεγερθεί;
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/feb/27/greece-spain-helped-germany-recover

Ανώνυμος 2 Νοεμβρίου 2013 στις 2:54:00 μ.μ. EET  

@ΦΚΜΚ

από το ξεκαθάρισμα μετά την στάση που υποκινήθηκε από τους κομμουνιστές, των δύο ταξιαρχιών πεζικού στην Αίγυπτο, 1ης ΤΞ/πΖ που πολέμησε στο Ελ Αλαμέιν και 2ης ΤΞ/ΠΖ, δημιουργήθηκε η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία 3ΕΟΤ, η οποία πολέμησε στην Ιταλία, ο Ιερός Λόχος ήταν μία μικρή επίλεκτη μονάδα στα πρότυπα της SAS και δεν είχε σχέση με το ξεκαθάρισμα των δύο ταξιαρχιών, θα δημιουργούνταν ούτως ή άλλως. και οι δύο αυτές μονάδες θα ήταν βάση για τον εθνικό στρατό, όπως επίσης θα μετείχαν και ισάριθμες αριθμητικά δυνάμεις του ΕΛΑΣ συν 2 ταξιαρχίες που θα δημιουργούνταν από τις νέες τάξεις των κληρωτών την εποχής και θα αποτελούσαν την βάση του στρατού της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας του Γ. Παπανδρέου και σε όλα αυτά είχε συμφωνήσει η ηγεσία του ΚΚΕ με εντολές (βλέπε νεύματα) της σοβιετικής ένωσης, φυσικά λίγες μέρες μετά υπαναχώρησε με συνέπεια τα δεκεμβριανά όπως γνωρίζουμε.

Αν και συμφωνώ μαζί σου με τα παζαρέματα των Άγγλων με τα Δωδεκάνησα στους Τούρκους και ίσως και άλλα ελληνικά εδάφη όπως Βόρεια Ήπειρος και Κύπρος, δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να γίνει εμφύλιος για να γυρίσει ο βασιλιάς?

κατά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα υπήρχε βασιλευομένη δημοκρατία και αυτό το καθεστώς θα συνέχιζε και μετά την επιστροφή της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, έως τουλάχιστον τις πρώτες εκλογές οι οποίες θα γινόταν σύντομα. μετά αυτές τις εκλογές θα γίνονταν, αν γίνονταν, η οποιαδήποτε αλλαγή πολιτεύματος. Τον βασιλιά δεν ήθελε το ΚΚΕ αλλά δεν ξέρω αν τα πρώην Βενιζελικά/κεντρώα/αστικά κόμματα θα ήθελαν. αυτό που ήθελε το ΚΚΕ δεν εξέφραζε και την πλειοψηφία του ΕΑΜ του οποίου οι μαχητές στην πλειοψηφία βγήκαν στο αντάρτικο για να φύγει η τριπλή κατοχή στην Ελλάδα και δεν ενδιαφέρονταν για τις πολιτικές επιδιώξεις της κάθε παράταξης. Το ΚΚΕ βρίσκονταν από πίσω από το ΕΑΜ αλλά στα κρυφά (Βλέπε τον Γιουγκοσλάβο Βουκμάνοβιτς- Τέμπο όταν ήρθε απεσταλμένος του Τίτο για να δημιουργήσει το κοινό βαλκανικό στρατηγείο ανταρτών και ήθελε να ομιλήσει στους αντάρτες του ΕΑΜ ανοιχτά για τον κομμουνισμό και την δυνατότητα ένωσης της Μακεδονίας ή και της Ελλάδας στην ενωμένη Γιουγκοσλαβία μετά τον πόλεμο, του απαγορεύθηκε να ανακινήσει αυτά τα δύο θέματα από την ελληνική ηγεσία του ΚΚΕ γιατί κάτι τέτοιο θα τίναζε το ΕΑΜ στον αέρα όπως είχε γίνει κάθε φορά που το ΚΚΕ είχε υπακούσει στην κομιντέρν και είχε μιλήσει ανοιχτά για ανεξάρτητη Μακεδονία είχε καταρρεύσει στις ψήφους στις δεκαετίες του 20 και του 30. όταν ετοιμάστηκε να φύγει το ΚΚΕ προσφέρθηκε να του δώσει συνοδεία έως τα σύνορα και ο Τέμπο αρνήθηκε και τους ειρωνεύθηκε λέγοντας "και δεν ανησυχείτε μήπως σας κακό-χαρακτηρίσουν συνοδεύοντας μας? (εννοούσε συνοδεύοντας κομμουνιστές!) το να υποθέτουμε ότι η μάζα του ΕΑΜ ήθελε να φύγει ο βασιλιάς είναι αυθαίρετο. όπως επίσης το ότι ήθελαν οι Άγγλοι τον εμφύλιο για να μείνει ο βασιλιάς είναι επίσης, να μείνει στην αγγλική επιρροή ήθελαν και για αυτό δεν ήταν απαραίτητο να υπάρχει βασιλιάς, μιά χαρά θα ήταν και με αβασίλευτη δημοκρατία με κυβέρνηση αστικών κομμάτων. Τον αφοπλισμό του ΕΑΜ ήθελαν γιατί κατά την άποψή μου είτε πίστευαν ότι θα έπρατταν κάτι χωρίς την εντολή της Σ.Ε. είτε ίσως πίστευαν ότι ο Στάλιν δεν θα τηρούσε την συμφωνία των ποσοστών λέγοντας ότι το ΚΚΕ δρούσε ενάντια στις εντολές του. με τον αφοπλισμό του ΕΑΜ και την εγκαθίδρυση σταθερής κυβέρνησης γιατί να επιδιώξουν τον ελληνικό εμφύλιο? θα διατηρούσαν την επιρροή τους στην Ελλάδα, αντίθετα ο εμφύλιος και το κόστος του έκανε την Αγγλία να αποσυρθεί το 1948 νομίζω και να αναλάβουν την υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων οι ΗΠΑ σε όπλα και χρήμα με αποτέλεσμα να πάρουν την θέση της Αγγλίας οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, δεν νομίζω ότι ήταν κάτι που το ήθελαν οι Άγγλοι αυτό, αλλά ήταν επακόλουθο των εξελίξεων του εμφυλίου.

Πέτρος Κ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP