Περί Πεζικού..

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Σχόλιο του Μηδενιστή (Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων: Φοβού τους Δαναούς), σχετικά με την σύγχιση ειδικών/επίλεκτων μονάδων και την απαξίωση του βασιλιά των Όπλων: του Πεζικού 

 Η μονάδα ορίζεται βάση του όπλου, των υλικών, των μέσων μεταφοράς και του χώρου δράσης.

Η 1η ΜΑΛ είναι αερομεταφερόμενο πεζικό - έτσι ορίζεται απο το ΝΑΤΟ όποια μονάδα πέφτει με αλεξίπτωτα. Ελαφριά καθώς δεν διαθέτει οχήματα όπως οι ρώσοι (bmd-3). Η 71η ΤΑΞΠΖ είναι ελαφρύ πεζικό - δεν είναι ούτε αερομεταφερόμενη (καθώς δεν ρίπτεται) ούτε και αεροκίνητη (καθώς δεν έχει πλήρη ικανότητα μεταφοράς με ελικόπτερα. Δεν έχει οχήματα, άρα ελαφριά.

Το ελαφρύ πεζικό συνήθως είναι ειδική δύναμη γιατί έχει ειδική εκπαίδευση. Στην Ελλάδα υπάγονται όλες οι μονάδες ελαφρύ πεζικού στην Δ/ΕΔ. Αν και δεν υπάγονται στην ίδια διεύθυνση, "ειδικές δυνάμεις" είναι και άλλες μαχιμότατες μονάδες όπως το ΤΕΝΞ, το ΤΕΝΕΦ, οι ΛΑΤ, οι ΕΑΝ μέχρι και οι μικροσκοπικές αλλά χρησιμότατες ΔΑΕ των νήσων.

Οι ονομασίες στον ΕΣ είναι πολύ μπερδεμένες και έχουν να κάνουν με την άγνοια των ανωτάτων στελεχών. Ένας καταδρομέας ακούγεται πιο καλά απο ελαφρύς πεζικάριος άσχετα αν οι καταδρομές είναι αποστολές που εκτελούνται απο όλες τις μονάδες ελιγμού. Ένας αερομεταφερόμενος ακούγεται πιο καλά στο καφενείο συνταξιούχων απο τον "απλά κάθομαι μέχρι να αγοράσουμε ελικόπτερα για μια 20ετία".

Φυσικά οι κόκκινοι έφεδροι και τα μικρά στελέχη δεν φταίνε. Ο σχηματισμός δημιουργήθηκε κατα λάθος δυστυχώς και διατηρείται επίτηδες για να ζει το Κιλκίς... Καμάρι σου πάντως που τέλειωσες από τα μοναδικά τάγματα πεζικού που έκαναν εκπαίδευση. Μακάρι την ίδια εκπαίδευση να πέρναγα και γω που για να περάσω σχολείο έπρεπε να παρακαλάω τον δκτη μου να με στέλνει.

Δυστυχώς όμως έμεινες στην ταμπέλα "ειδικός" και δεν έμεινες στην ουσία, όπως και οι ανώτατοι, μέσοι, κατώτεροι αξκοι και λοιπά στελέχη. Σημασία δεν έχει η ονομασία αλλά το αποτέλεσμα: ήσουν ο καλύτερος σε ότι έκανες; Ήταν η καλύτερη η υπομονάδα σου; Η μονάδα σου; Αυτό μετράει.

Το όπλο-μονάδα του καθένα δεν είναι χειρότερο ή λιγότερο χρήσιμο απο κάποιο άλλο. Όλα χρειάζονται και στον πόλεμο όλα δοξάζονται εφ όσον έχουν μάθει και εκτελούν ΣΩΣΤΑ τη δουλειά τους. Και οι σωστοί μάγειρες εν καιρώ πολέμου φίλε είναι πιο χρήσιμοι απο οποιονδήποτε. Ουδείς πολεμάει νηστικός.

Να προσθέσω επίσης οτι σαν χώρα που δεν σεβόμαστε την ιστορία μας φυσικά και έχουμε ξεφτιλίσει το Πεζικό.

Το Πεζικό, ελαφρύ και μ/κ, είναι το Α και το Ω του στρατού. Το Πεζικό έφαγε τους Ιταλούς, το Πεζικό έφαγε τους "αριστερούς", το Πεζικό τίμησε τα παντελόνια μας σε κύπρο επι 30ετία, ενώ απελευθέρωσε την χώρα νωρίτερα. Πεζοί αγράμματοι με φουστανέλες και τσαρούχια.

Και δεν ήταν ούτε ειδικό - με εξαίρεση το ελαφρύ ευζωνικό γιατί είχε ειδική ρουμελιώτικη προφορά και στριφτό λαδωμένο μουστάκι - ούτε με κάποιο τρόπο ενισχυμένο.

Πάντα ήταν ο πάτος των όπλων σωμάτων απο το 1828. Πάντα. Η ΣΣΕ έφτιαχνε ΠΒ και ΜΧ και όποιος λοχίας ήξερε να γράφει τον στέλνανε στην σχολή "υπαξιωματικών" να επανδρώσει το Πεζικό. Όταν η ΣΣΕ άρχισε να στέλνει κόσμο στα "τζιτζίκια" επέλεξε με την μέθοδο της τυχαίας επίλογής όπλων να στέλνει την συντριπτική πλειοψηφία στελεχών στις ΔΒ, ΠΒ, ΜΧ και πρόσφατα στην ΑΣ.

Πάει κάποιος ΣΣΕ για να γίνει χειριστής ασυρμάτου και όχι λοχαγός 180 λογχών;;;;

Τρίζει ο Βελισαριου, ο Δαβάκης, ο Πλαστήρας, Ο Γέρος, ο Ιφικράτης, ο Φίλιππος κι ο γιός του, ο Ξενοφών και οι υπάκουοι στον Λυκούργο, στον τάφο τους. Μέχρι και τα είλωτα που έσφαξαν 300,000 Περσες σε μια μέρα με πέτρες και καλάμια.

Τί να κάνουν οι άμοιροι που τέλειωσαν 150στοί στην ΣΣΕ και έβλεπαν να τελειώνει η καριέρα τους σε φυλάκια και βραχονησίδες; Έφτιαξαν τις "ειδικές δυνάμεις" κατ όνομα. Αποστολές και εκπαίδευση μέσου ελαφρού και ορεινού και αργότερα αμφίβιου πεζικού κόλλησαν σε απλά συντάγματα πεζικού μαζί με ονομασίες και μπερέδες. Πριν η 71η ή η 32 γίνουν ταξιαρχίες ήταν μαχιμότατα συντάγματα πεζικάριων: Έσφαζαν μόνο με το βλέμα τους. Γλύτωσαν την σαμοθράκη, έμεναν Αθήνα και έπεφτε και το μωρό με την πουλάδα στο στήθος.

Με την "ειδίκευση" και την μηχανοποίηση -και τον φόβο μη και χαλάσει το Λεωνίδας... - το απλό μέσο και Μ/Κ Πεζικό απαξιοποιήθηκε. Οι τεμπέληδες έφτιαξαν μέχρι και τα μάχιμα ΤΕ με ΔΕΑ-ΤΕ να τα στελεχώνουν(κάτι σαν ΔΕΑ αλλά για στρουμφάκια). Ήρθαν και οι ΕΠΟΠ με την πτώση της θητείας στα 9μηνα και όλεεεεεεεεεεεεεεε: στρατός παρελάσεων. Μπροστά τα απάτσι, πίσω τα λέοπαρντ, μετά τα παντζερ2000 και πίσω ο κόσμος με σημαιάκια... Άρβυλο πουθενά. 3-4 μονάδες με μπερέ για το τουίτερ.

Ρε σείς ποιος θα πατήσει το έδαφος; Ποιός θα στερεώσει το φλάμπουρο με το αίμα του; Ποιός θα κρατήσει το γιοφύρι;

Από πότε ο πεζός είναι ντροπή;

49 σχόλια:

HBS 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:38:00 μ.μ. EET  

Αγαπώ Μηδενιστή...

Αρματιστής 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:36:00 μ.μ. EET  

@ Μηδενιστής

Αν κατάλαβα καλά, πιστεύεις ότι στο πεζικό πηγαίνουν οι Ευέλπιδες με σειρά αποφοίτησης από το 150 και μετά, ή από το 130 και μετά… Αλλά ο πρώην Α/ΓΕΣ Φράγκος, ήταν αρχηγός της τάξης του. Νομίζω ότι το γνωρίζεις….

Η κατανομή λοιπόν στα Όπλα, γίνεται ως εξής:
Αρχικά, έχει γνωστό ποια θα είναι η αριθμητική (και ποσοστιαία) κατανομή των τεταρτοετών στα διάφορα όπλα. Με άλλα λόγια πόσους θα πάρει πχ το πεζικό. Και πάντοτε του πεζικού είναι οι περισσότεροι. Σχεδόν οι μισοί.
Μετά την ανακοίνωση της σειράς αποφοίτησης και αρχαιότητας, γίνεται κλήρωση (παρουσία όλων των τεταρτοετών), κατανομής των αποφοίτων σε Ομάδες. Στη κληρωτίδα μπαίνουν οι αριθμοί 15, 16, 17, 18, 19, 20.
Αν πχ κληρωθεί ο αριθμός 18, οι απόφοιτοι κατανέμονται σε 18άδες ως εξής: 1η 18άδα: 1ος-18ος … 2η 18άδα: 19ος-36ος. 3η 18άδα: 37ος-54ος . κ.ο.κ..
Συγχρόνως είναι γνωστή εκ των προτέρων η αριθμητική κατανομή των αποφοίτων στα όπλα, για κάθε ομάδα (15αδα, 16αδα κλπ) που μπορεί να κληρωθεί, η οποία βεβαίως έχει σαν βάση τη συνολική ποσοστιαία κατανομή. Δηλαδή αν το πεζικό θα πάρει το 50%, τότε η κάθε 18αδα θα έχει 9 θέσεις πεζικού. Αντιληπτό φαντάζομαι…
Στη συνέχεια οι απόφοιτοι της κάθε 18αδάς και με βάση της σειρά αρχαιότητας, δηλώνουν ποιο όπλο επιλέγουν… Αντιληπτό;
Επομένως αν στη πρώτη 18αδα οι 9 πρώτοι επιλέξουν ΑΣ – ΔΒ – ΜΧ – ΠΒ - ΤΘ, τότε οι έχοντες σειρά αρχαιότητας από το 10-18 θα πάνε στο πεζικό.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, στο πεζικό δεν πάνε οι τελευταίοι. Και νομίζω ότι σήμερα, το τελευταίο σε επιθυμία 1ης επιλογής είναι τα τεθωρακισμένα και όχι το πεζικό. Έτσι γινόταν η κατανομή-επιλογή στα όπλα επί των ημερών μου, αλλά και πολλά-πολλά χρόνια αργότερα. Αν κάτι έχει διαφοροποιηθεί στη πορεία δεν το γνωρίζω.

Ανώνυμος 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:48:00 μ.μ. EET  

Συγχαρητήρια για την ανάλυση.
Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους και να δούμε την πραγματικότητα κατάματα.

Δυστυχώς είναι τέτοια η απαξίωση του Πεζικού δηλαδή της εφεδρείας που μπορούμε να πούμε με λίγα λόγια, ότι Στρατό δεν έχουμε.

Φυσικά δεν είανι δυνατόν να τα περιμένουμε όλα μα όλα, από μερικές "χούφτες ανθρώπων" ΄π.χ ΔΥΚ,ΕΤΑ,Ζ ΜΑΚ,ΔΕΛΤΑ κλπ, κι αυτό όχι γιατί δεν θα πράξουν το καθήκον τους, με αυταπάρνηση απλά δεν επαρκούν αριθμητικά, για να καλύψουν, όλα τα μέτωπα κι όλων των ειδων τισ επιχειρήσεις.
Κι αν επαναπαύονται κάποιοι ότι όλα θα "τελειώσουν" σε λίγες ώρες, θα βρεθούν προ μεγάλων και δυσάρεστων εκπλήξεων.

Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο μάχιμο εκπαιδευμένο Πεζικό, είτε αυτο είναι αερομεταφερόμενο, είτε μηχανοκίνητο, είτε αμφίβιο.

Χρειαζόμαστε μια ετοιμοπόλεμη εφεδρεία.

ΣΕΛΕΥΚΟΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ-ΕΦΕΔΡΟΣ

ΑΧΕΡΩΝ 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:17:00 μ.μ. EET  

Kαι εγκώ αγκαπάει μηντενιστή,
αλλά ντέν αντέχει μηντενιστή,
οὔγκ!

SPY_GR 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:19:00 μ.μ. EET  

Τα σχόλια του φίλου Μηδενιστή άν και σωστά στη βασική τους πτυχή στην αξία και σπουδαιότητα του ΠΖ σαν θεμέλιο των χερσαίων δυνάμεων, είναι ισοπεδωτικά (λόγω ονόματος?) και το λιγότερο μελαγχολικά, άσε που το στύλ γραφής του μου θυμίζει έντονα άρθρα των Μ.Ηλιάδη και Κ.Καββαθά!

Δυστυχώς είναι κοινός τόπος τουλάχιστον στις αναπτυγμένες χώρες (δεν υπολογίζω τις μπανανίες γιατί εκεί γίνεται το αντίθετο για ευνόητους λόγους) να δίνεται περισσότερο βαρύτητα σε πιό "πιασάρικα" Οπλα και οπλικά συστήματα πόσο μάλλον όταν έχεις και περιορισμένους οικονομικούς πόρους να διαχειριστείς.Θυμάμαι παλιά δήλωση του Ακη με ΑΓΕΕΘΑ τον Μ.Παραγιουδάκη ότι περισσότερο βάρος θα δοθεί στην ενίσχυση ΤΘ, ΠΒ, ΔΒ οπότε αναγκαστικά ότι περισσέψει θα πάει στους φτωχούς συγγενείς ΠΖ και Διοικητική Μέριμνα (κάτι επίσης βασικό, βασικότατο, αλλά που δυστυχώς συνέχεια το ξεχνάμε).

Παρ΄όλα αυτά το ΓΕΣ με την αρμόδια Δνση ΠΖ προσπαθεί και έχει ξεκινήσει προγράμματα ενίσχυσης του ΠΖ από τα πιό "ταπεινά" (κράνη, εξαρτήσεις κλπ) μέχρι τα μεγάλης σπουδαιότητας (εκπαίδευση, ανανέωση οπλισμού, οργανογράμματα, ψηφιακός στρατιώτης κλπ), μην ξεχνάμε επίσης ότι σε μια κίνηση υφηλού συμβολισμού το ΓΕΣ ανακήρυξε το έτος 2012 σαν έτος ΠΖ σηματοδοτώντας έτσι μια πορεία απαραίτητου εκσυχρονισμού του Οπλου μέσα στα επόμενα έτη...

Αρματιστής 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:22:00 μ.μ. EET  

@ Μηδενιστής

Επομένως και σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, σήμερα η Ελλάδα διαθέτει αρκετές μονάδες ΠΖ. Και βαρέως (Ταξιαρχίες ΠΖΝ και 71) και ελαφρού (Αλεξιπτωτιστές, ΚΔ και αμφίβιοι ΚΔ). Οι ονομασίες δεν έχουν σημασία. Θα χρησιμοποιηθούν ως πεζικό. Ως επίλεκτο πεζικό.

Βεβαίως υπάρχουν και πολλά ενεργά και επιστρατευόμενα τάγματα βαρέως πεζικού-πεζικού. Όλα όμως σχεδόν έχουν αραχνοΰφαντη επάνδρωση με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση και την εφεδρεία.

Θα ήταν όμως δυνατό να συγκροτηθούν καμιά 20αρια τάγματα με μια μέση επάνδρωση 500 ανδρών (ή 4 ταξιαρχίες), με τα 4.000 αδέσποτα που βόσκουν στην Αθήνα, το κλείσιμο όλων των ΚΕΝ (βασικής), καθώς και τη κατάργηση ενός μεγάλου αριθμού άχρηστων μονάδων και υπηρεσιών που βρίσκονται δυτικά του Νέστου και νότια του Αλιάκμονα. Μόνη της η Καλαμάτα θα μπορούσε να επανδρώσει ένα Τάγμα.

Τα παράπονά σου λοιπόν στους πολιτικούς σου, στους βολευτές σου, στους μητροπολίτες σου και στους σουβλατζήδες της πόλης σου. Και οπωσδήποτε και στους Έλληνες πολίτες (και στον εαυτό σου), στις Ελληνίδες μανάδες και ειδικότερα στην Ελληνική κοινωνία, που θεωρούν βλασφημία να υπηρετήσει ο κανακάρης τους στον Έβρο, στο Αγαθονήσι ή στη Κούλα... ή που πιστεύουν ότι η απαιτητική εκπαίδευση είναι έγκλημα και βασανιστήριο...

Να μη ξεχνάς ότι οι ΕΔ είναι το είδωλο της κοινωνίας μας. Και αν δεν είναι "όμορφες" όταν τις παρατηρείς, δεν φταίει ο καθρέφτης αλλά η "κοινωνία" που είναι "άσχημη".

Και ακόμη να μη ξεχνάς (ή εσκεμμένα να αγνοείς) ότι η ποιότητα των ΕΔ είναι κατ' εξοχή ζήτημα αποκλειστικά πολιτικό και όχι στρατιωτικό.

Ανώνυμος 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:53:00 μ.μ. EET  

Κάπου έχουμε μπερδέψει τα πράγματα, από που και ως που οι Ειδικές δυνάμεις γίναν επίλεκτο πεζικό? Άλλο πράγμα η κακή χρήση τους ως επίλεκτο πεζικό και άλλο πράγμα το τι είναι (ή τι θα έπρεπε να είναι). Οι αλεξιπτοωτιστές είναι οι αντίστοιχοι Rangers. Δηλαδή ο μηδενιστής λέει ότι ο ανταρτοπόλεμος, οι αμφίβιες επιχειρήσεις, ο ορεινός αγώνας, οι αεραποβάσεις είναι αντικείμενο του πεζικού? Θα τρελαθούμε εντελώς? Ωραίο το προβοκατόρικο,λίγο προκλητικό ύφος αλλά να μην λέμε και κοτσάνες...Μάλλον μπερδεύει τα περίπολα μάχης και αναγνωρίσεως τα οποία είναι (ή θα έπρεπε να είναι) και αντικείμενο του πεζικού και άλλο οι ειδικές δυνάμεις/ειδικές επιχειρήσεις. Επιχειρείται μια απαξίωση των ειδικών δυνάμεων από διάφορους ημισχετικούς, δεν θα επιτρέψουμε να ισοπεδωθούν τα πάντα. Άλλο το πεζικό, άλλο οι ειδκές δυνάμεις.-

Ανώνυμος 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:05:00 μ.μ. EET  

Το πεζικό στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως κρέας για τα κανόνια. Στο πεζικό στέλνονται πάντα οι λιγότερο έξυπνοι, οι αγράμματοι και γενικά αυτοί που δεν κάνουν για τίποτα πιο σημαντικό από χαμαλοδουλειές. Αυτή είναι η εικόνα που έχουν στις ένοπλες δυνάμεις για το πεζικό. Χαμένοι για χαμένοι, ας τους χρησιμοποιήσουμε για να κάνουν σκοποβολή οι απέναντι.

Ανώνυμος 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:08:00 μ.μ. EET  

Νομίζω οτι το ανωτέρω σχόλιο δείχνει ξεκάθαρα για ποιο λόγο ανέβασε το θέμα το ενκρυπτώ..

Επικρατεί η απόλυτη συγχυση - του λες του άλλου οτι αποτελεί ελαφρύ πεζικό και νομίζει οτι τον βρίζεις.

Διάβασε εδώ φίλε μου
http://www.enkripto.com/2012/01/blog-post_12.html
http://www.enkripto.com/2012/01/blog-post_20.html

Ανώνυμος 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:37:00 μ.μ. EET  

"Οι αλεξιπτοωτιστές είναι οι αντίστοιχοι Rangers."

Mάλλον ο φίλος παραπάνω δεν γνωρίζει κάποια βασικά πραγματα για το 75ο Σύνταγμα Rangers.

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:06:00 π.μ. EET  

ή μπορεί και να ξερώ κάτι παραπάνω για τους rangers....αλλά να λαμβάνω υπ'όψιν τους περιορισμούς που μπορεί να έχει μια μονάδα εφέδρων σε σχέση με επαγγελματίες. Ουσιαστικά τις αποστολές των Rangers καλούνται να εκτελέσουν στην Ελλάδα η 2η ΜΑΛ και η Ζ ΜΑΚ (με τη διαφορά ότι η δεύτερη εξειδικεύεται και στην αμφίβια κρούση). Να μην απαξιώνουμε τις μονάδες εφέδρων...Άλλο το εαν μπορούν να δράσουν και ως ελαφρύ πεζικό και άλλο εαν είναι ειδικές δυνάμεις! Με δεδομένο ότι η 2η ΜΑΛ/Ζ ΜΑΚ μπορούν να δράσουν και ως ελαφρύ πεζικό, το να τους αποκαλείς έτσι και να ξεχνάς τη σημαντικότερη ιδιότητα τους που είναι η διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων, τότε ναι αυτό είναι υποβιβασμός και βρισιά!
Κώστας

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:08:00 π.μ. EET  

Επιπλέον απόδειξη πως είμαστε λαός εντυπώσεων κι όχι ουσίας, είναι η άρνηση να δεχτούν κάποιοι τη πραγματικότητα που τους χαλάει το όνειρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά βύσματα, στην εποχή μου, βρέθηκαν να είναι γραμμένοι στο Μεγάλο Πεύκο για να φωτογραφηθούν με τον πιασάρικο μπερέ, ούτε ότι τα τελευταία χρόνια ο μπερές, πέρασε και στο ΠΖ. Η ανάγκη διαφοροποίησης κι επίδειξης για φιγούρα είναι ένα καρκίνωμα που εμφανίζεται από τη πιο μικρή λεπτομέρεια έως τη πιο σημαντική και κανένας δεν δίνει σημασία για τον ευρύτερο ρόλο που υπηρετεί.

Τα τζιτζίκια, όπως τους λένε, είναι τροφή για τα πυροβόλα. Περήφανα θα έπρεπε να απαντούν ότι τα τζιτζίκια καταλαμβάνουν και υψώνουν σημαία, όχι τα πυροβόλα ή πως αν γίνουν τροφή αυτά θα γίνουν τροφή και τα φίλια πυροβόλα. Αντ' αυτού στις μέρες μου τουλάχιστον, κόπτονταν, όχι για να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να μην γίνουν εύκολη λεία αλλά για να "παλαιώσουν" τη παραλλαγή τους στη χλωρίνη ή για να εξοικονομήσουν καμιά φαιοπράσινη να φανούν ακόμα πιο "μάχιμοι".

Αυτοί δε που τους αναφέρετε ως επίλεκτο πεζικό είναι σίγουρο ότι περισσότερο κόπτονται για την ονομαστική εξίσωση με τον "τζίτζικα" έστω "επίλεκτου τζίτζικα" παρά για την ουσία του ρόλου τους.

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:54:00 π.μ. EET  

Αρε κατι κολλημενοι που υπαρχουν...η ΜΑΛ καλειται να αναλαβει ιδιες αποστολες με τους Rangers!

κατα τα αλλα "ξερει" ο φιλος απο rangers.. Πως το ειχαν πει καποτε; Εφε-μπουφε-μπερε

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:42:00 π.μ. EET  

@ενκρυπτώ
Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνεις.

@Αρματιστή
Φίλε μου! Γνωρίζω την διαδικασία επιλογής όπλων. Με την παρούσα μορφή πες πχ 100 θέσεις μη πεζικού και οι 100 θα πάνε στους πρώτους σε σημείο που οι τελευταίοι θα μείνουν με το πεζικό. Μπορεί το πεζικό να πάρει αρκετούς απο τους 50 πρώτους αλλα συνήθως ούτε τους μισούς. Αυτό έχει να κάνει και με την μετέπειτα εξέλιξη ενός αξκου. Επειδή έχω 2 αρχηγούς γνωστούς -και οι 2 εκτός πζ - διάλεξαν το όπλο τους για 3 λόγους: μεταθέσεις, πανεπιστήμιο, έλλειψη φαντάρων δημοτικού. όσο τους ξέρω - πέρα απο 10 χρόνια νομίζω - τα μισά είναι αθήνα σε πανεπιστήμιο και στα κεντρικά στην μεσογείων και τα άλλα μισά σε πρωτευουσες νομών. Την καβύλη την έχουν δει με το κιάλι. Να σου πω και κάτι δεν τους αδικώ - ούτε εγώ ήθελα να είμαι τουρίστας - αλλά επέλεξα να μην γίνω μηχανικός μέσω της ΣΣΕ.
Όσο για τον Φράγκο οι εποχές που έμπαιναν οι νέοι στην ΣΣΕ γιατί γούσταραν και έβραζε το αίμα τους πέρασε. Χακί και πηλήκιο βάζουν πια οι νέοι για να μην φάνε 10 χρόνια ανεργία...
Την άποψή μου για την ΣΣΕ την έχω πει: 3 όπλα πεζικό, τθ και πβ μάχης. πτυχίο μάνατζμεντ με μάστερ. οι λοιποί απο σχολές αξκων αφού τελειώσουν πανεπιστήμιο.
έτσι κάποιος που θέλει να γίνει χημικός μηχανικός θα έχει και καλύτερη εκπαίδευση και δεν θα περάσει 4 χρόνια μαθαίνοντας όλμους και άλλα 4 τουρίστας στην αθήνα με τα λεφτά μου.

@Φίλε Σέλευκε
Να καταλάβεις τί εστί ΓΕΕΘΑ και εφεδρεία: έφτιαξαν τα τσακάλια διακλαδικό κέντρο βασικής εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων.
τους διέφυγε οτι τα αντικείμενα είναι όλα του ΣΞ και συγκεκριμένα του πεζικού. μετά την καταπληκτική - τουρκικής επινόησης- παρέλαση με καπνούς και μονόκερους να σέρνουν το άρμα του άιβασίλη μέσα απο ουράνια τόξα, οι νέοι πάνε 8 μήνες σκοπάνθρωποι στο ΠΝ/ΠΑ, απολύονται και καταλήγουν που;;;; φυσικά στο πεζικό...

@φίλε SPY_GR
Χώρες με μελέτες και οργάνωση που δεν έχουν τα δικά μας χάλια την πάτησαν με την ίδια νοοτροπία. να θυμίσω τον γιομ κιππουρ που έψαχναν οι εβραίοι να βρουν πεζικάριο και λιάνισαν σε λογχομαχίες αλεξιπτωτιστές και ειδικοδυναμίτες χωρίς να τους αναθέσουν ούτε μια αποστολή απο όσες ήταν εκπαιδευμένοι να κάνουν. ο παραγιουδάκης δεν έκανε ασκήσεις κατάληψης λόφου με καταδρομείς;;; χαχαχαχαχαχα
όσο για το στυλ γραφής επιλέγω σκόπιμα κωμικό. γλιτώνουμε τα δάκρυα τσαντίλας έτσι.

μηδενιστής

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:44:00 π.μ. EET  

@φίλε Αρματιστή
διαβάζω και απαντώ με την σειρά - να με συγχωρείς
Φυσικά και θα χρησιμοποιηθούν σαν πεζικό. Και φυσικά δεν θα κάνουν ότι πρέπει για την ονομασία τους δηλαδή την καταδρομή και καταστροφή πχ 40 μοιρών πυροβολικού ή 150 άβακ... αυτά ποιος θα τα χτυπήσει;;;; ακούω για 40 λόχους καταδρομών εσωτερικούς λες και δεν έχουμε αστυνομία. τα 40 τάγμα δκσης απέναντι θα κάθονται ανενόχλητα; βλέπεις χρησιμοποιώντας επίλεκτες δυναμεις για συμβατικές αποστολές αφήνεις τους επίλεκτους στόχους ανενόχλητους.

Διαφωνώ και στο έχω ξαναπεί οτι για την κατάντια φταίει η κακούργα η κενωνία και οι πολιτικοί. ο στρατός έχει πιστόλι. Αν πχ ο Α/ΓΕΣ που είναι ο πρώτος πολεμιστής, ο πρώτος μαχητής, ο πρώτος φονιάς ακούει @@@ και δεν τους @@@@ το σόι όλο, συγνώμη αλλά ο κάθε πολιτικός θα τους πιάσει το πωπό που λέμε και στο χωριό μου.
είναι δυνατόν να έχουμε αρχηγό φονιάδων και να μην τον φοβάται ουδείς; έπρεπε να πέφτει πολυ σφαλιάρα.

Πάμε στο θέμα επάνδρωσης και οργάνωσης: 2 οι τρόποι ->
εύκολος: διάλυση πεζικού. μεταφορά όλων των μ/κ μονάδων στα ΤΘ με πλήρη προσωπικό. μεταφορά όλων των μονάδων εδ στους πεζοναύτες που φτιάχνουν 2 μεραρχίες. το πζ μένει με τα κέντρα και τα ΤΕ. γερμανική λύση
δύσκολος: ΕΠΙΛΕΚΤΟΠΟΙΗΣΗ αλα τθ δεκαετίας 60/70. 7 ταξιαρχίες πλήρεις με το καλύτερο προσωπικό. όλες ΕΔ ακόμα και οι μ/κ. ισραηλινή λύση.

Η συγκέντρωση όλου του προσωπικού σε 15 ταξιαρχίες το πολύ είναι εφικτό

@18 Φεβρουαρίου 2013 - 10:53:00 μ.μ. EET

Είσαι λάθος φίλε μου. Τα αντικείμενα αυτά είναι αποστολές του πεζικού το οποιο συγκροτεί μονάδες αυτού με ειδική εκπαίδευση για να τα αντιμετωπίσει. όπως φτιάχνει μ/κ τάγματα έτσι φτιάχνει και αερομεταφερόμενα. αν δεις οι rangers έχουν οπλόσημο πεζικού στο πέτο. δεν υπάρχει στην ελλάδα όπλο ΕΔ ούτε όπλο ΕΕ. Η 2η ΜΑΛ δεν έχει καμία σχέση με την ΖΜΑΚ που είναι μονάδα ειδικών επιχειρήσεων. άλλο εδ και άλλο εε.
Σε άλλες χώρες - αλλά και στην ελλάδα - ειδικές δυνάμεις φτιάχνουν όλα τα όπλα άσχετα αν τις έχουν σε κοινό κλάδο εκπαίδευσης-διαχείρησης (δ/ΕΔ)
πχ στο ισραήλ υπάρχουν μοίρες ανιχνευτών των ΤΘ και μοίρες ΛΑΤ του ΠΒ. εδώ πχ έχουμε το ΤΕΝΞ ή το ΤΕΝΕΦ. επειδή δεν φοράνε μπερέ - γιατί το όπλο τους δεν έχει μπερέ - δεν σημαίνει οτι δεν έχουν ειδική αποστολή και εκπαίδευση. η ναρκοπουλάδα δεν είναι κατώτερη απο την απλή. αν αμφιβάλεις μπούκαρε σε ναρκοπέδιο.
όπως είπα και στο άρθρο πάνω στην ελλάδα έχουμε μπερδέψει τα μπούτια μας με ονομασίες.

μηδενιστής

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:51:00 π.μ. EET  

@19 Φεβρουαρίου 2013 - 8:54:00 π.μ. EET

Η 2 ΜΑΛ δεν είναι καθαρό α/φ τάγμα όπως η 82η Α/Φ μεραρχία αλλά καθαρό καταδρομικό τάγμα όπως οι ranger (που και αυτοί δεν είναι SΟ όπως οι πρασινομπερέδες). γι αυτό και είναι στην ΔΕΔ.
οι ελληνικές εδ έχουν σαν πρότυπο τις βρετανικές αλεξ-πν δηλαδή ελαφρές μονάδες πεζικού με ικανότητα μερικών αποστολών εε και σε αυτές βασίστηκαν και οι ranger.
στην αμερική υπάρχουν και οι MEU(SOC).
αν δεις στην wikipedia υπάρχει οργανόγραμμα.

μηδενιστής

Lewnidas 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:46:00 μ.μ. EET  

καπου μπερδευομαστε και καπου εχεις δικιο. το πεζικο ειναι οι δημοσιοι υπαληλοι του Σ.Ξ. παντελης αγνοια επι οποιοδηποτε αντικειμενου, παντελης ελειψη διψας για οποιαδηποτε γνωση. παρτε το manual του ΝΑΤΟ και βαλτε το πεζικο να κανει ενα πυρ και κινηση απλο η κατοικημενων τοπων (χωρις ετοιμες τρυπες στους τοιχους για να βαζουμε ποδι) στο τελος οι μισοι θα ξερνανε και οι αλλοι μισοι θα ειναι εκτος απο ριξεις χιαστων.

Οι ειδικες δυναμεις ειναι επιλεκτο πεζικο. οπως και στην αμερικη αλλη δουλεια κανουν οι rangers και αλλη Green berrets. αν περιμενεις απο τα φανταρια να σου κανουν διεισδυση και καταστροφη πλανιεσαι πλανη οικτραν(για αυτο εχεις τα ΕΤΑ , την Ζ-ΜΑΚ την εχεις για τα επομενα ημια). αλλα θα περπατησουν χωρις να σπασουν, θα πυροβολησουν χωρις να καταστρεψουν την πανιδα και την χλωριδα της περιοχης και θα το κανουν με μενος, με στελεχη (ειδικα υπαξωματικους) σοβαρα.



Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:13:00 μ.μ. EET  

όσα δεν φτανει η αλεπού (πράσινος μπερές) τα κάνει κρεμαστάρια (ελαφρύ πεζικό). Ας μας πει κάποιος φίλος ποια αποστολή των Ranger δεν μπορεί να αναλάβει η ΜΑΛ και να την εκτελέσει στο βαθμό που η επάνδρωση της από εφέδρους το επιτρέπει. Για να μην αναφερθώ στα αντικείμενα ανταρτοπολέμου των Μ/Κ που στις ΗΠΑ είναι αντικείμενο των SF. Ελαφρύ πεζικό κατά τα άλλα....
Κώστας

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:06:00 μ.μ. EET  

@Κώστα
Οι Rangers και η ΜΑΛ όπως είπα έχουν την ίδια αποστολή. Δυστυχώς η αποστολή αυτή δεν υφίσταται πια (κατάληψη στρατηγικού στόχου)

Γι αυτό και οι Rangers δεν χρησιμοποιήθηκαν απο τους αμερικανούς στα τελευταία 30 χρόνια με εξαίρεση 2 αποστολές: ενίσχυση των ΕΕ στο μογκαντίσου και ενίσχυση των EE στο αφγανιστάν. Να πούμε την αλήθεια είχαν καταργηθεί οι 2 μεραρχίες ελαφρού πεζικού και την γλύτωσαν. Αν υπήρχε η 7 θα είχαν καταργηθεί όπως μετά τον ΒΠΠ.
Υπάρχει ένα καταπληκτικό άρθρο στο μπλογκ του Βελισάριου.

Τα ίδια και οι άγγλοι PARA. Μετά το φιάσκο στα φώκλαντ που τους δούλεψαν ως απλό πεζικό τώρα τους έχουν καθαρά σαν υποστήριξη των SAS

Μια απο τις δουλειές της ΔΕΔ του ΕΣ είναι μεταμόρφωση της ΜΑΛ σε κάτι βιώσιμο και αυτό είναι η ενίσχυση μαζί με μια αμφίβια και μια ορεινή μοίρα (ίσως γίνει ένα μικτό πιο ελίτ σύνταγμα απο τα 3 κουτσουρεμένα) της ΖΜΑΚ/ΕΤΑ. Εκτός της ενίσχυσης θα πρέπει να επιστρέψουν στον παραδοσιακό ρόλο τους που είναι βαθιά (20-50 χλμ) κρούση.

Τον πιο "βαρύ" ρόλο ενίσχυσης και ίσως απώθησης του εχθρού θα έχει η 71 και η 32 που όπως το βλέπω πάνε βουρ για πεζικό

Τέσπα θα δείξει στον επόμενο χρόνο ποιές και με τί ρόλο μονάδες θα μείνουν και ανάλογα με τα σουβλατζίδικα των εκάστοτε περιοχών θα πορευτούμε στο μέλλον.

μηδενιστής

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:14:00 μ.μ. EET  

Ακόμη και τα δυσκολότερα ζητήματα μπορείς να τα εξηγήσεις ακόμη και στον πλέον βραδύνοα εάν αυτός δεν έχει ήδη διαμορφώσει άποψη για αυτά. Όμως, το απλούστερο πράγμα είναι αδύνατον να το αποσαφηνίσεις ακόμη και στον πλέον νοήμονα εάν αυτός είναι ακλόνητα πεπεισμένος, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, ότι ήδη γνωρίζει όσα του αναφέρεις.

Λέων Τολστόι, 1894

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:28:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ μηδενιστή
κανείς, μα κανείς!!!! δεν αμφισβήτησε την παρουσία των μονάδων ΠΕΖΙΚΟΥ...(αρκεί να είναι επανδρωμένες και να τηρούν πιστά το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως)
Άλλος ώμος ο ρόλος του πεζικού και άλλος των καταδρομών...
Μην τα μπερδεύεις.
Υ.Σ
ΔΕΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ = ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΆΡΧΗΣ ΠΕΖΙΚΟΥ.... στα χρόνια μου....

ΤΕΟ ΧΑΛΙΜ
ΕΦΕΔΡΟΣ Λ\ΓΟΣ ΠΖ(ΚΔ)

Αρματιστής 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:14:00 μ.μ. EET  

@ Μηδενιστής

Αγαπητέ φίλε

Επί των ζητημάτων που και οι δύο αναφερόμαστε, μπορούμε να συζητάμε ώρες ατέλειωτες και να μη καταλήξουμε πουθενά.

Εγώ θα επιμένω στο ότι η ποιότητα των ΕΔ είναι ζήτημα κατ' εξοχή πολιτικό και όχι στρατιωτικό. Έχουμε δημοκρατία και ως εκ τούτου οι "φονιάδες" αρχηγοί με τα "κουμπούρια" επιλέγονται από τη πολιτεία. Πιστεύω ότι τα τελευταία 15 χρόνια κατά βάση επιλέγονται ικανοί. Όχι βεβαίως οι ικανότεροι, ή τουλάχιστο όχι όσοι διαθέτουν "κουμπούρια". Σε κάθε περίπτωση όμως, πέρα από την ικανότητα των προσώπων, το πολιτικό-κομματικό κριτήριο στην επιλογή της ανωτάτης στρατιωτικής ηγεσίας, αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο.

Πέρα όμως από τα κριτήρια επιλογής της στρ ηγεσίας, αλλά και πέρα από την ικανότητα των προσώπων, οι κρίσιμες αποφάσεις για την ανάπτυξη των ΕΔ είναι καθαρά πολιτικές. Και δυστυχώς, στην Ελληνική μπανανία, κρίσιμο και αποφασιστικό ρόλο στα ζητήματα των ΕΔ, περά από τη πολιτική ηγεσία διαθέτουν και εξωθεσμικοί και μη παράγοντες. Όπως οι κλαδικές των ΕΔ (που διατηρούν τα κόμματα), οι μητροπολίτες, οι τοπικοί οικονομικοί παράγοντες, οι πολιτικοί φίλοι, οι πολιτευτές, οι «κομματικές νεολαίες» και γενικά το κομματικό-πελατειακό κράτος.

Και επειδή αναφερόμαστε στο πεζικό, θα επαναφέρω ένα σχόλιο μου που στο άρθρο «Περί κατάργησης 1ης Στρατιάς/ΧΧ ΤΘΜ» (http://www.enkripto.com/2012/11/1.html):

«Ακόμη υποστηρίζω ότι όταν αντιμετωπίζεις απειλή και ενδεχόμενες απειλές, δεν συγκροτείς το στρατό σου για να κάνει ειρηνευτικές αποστολές, αλλά στη βάση ΣΤΡΑΤΙΑ, Σ.Σ., Μεραρχία, Ταξιαρχία, Σύνταγμα. Πιστεύω ακόμη ότι πέρα από τα ΤΘ, τα Α/Κ και τα Μ/Κ, ο ΕΣ χρειάζεται Μηχανοποιημένα Συντάγματα και Μηχανοποιημένες Ταξιαρχίες ΠΖ (συμπληρώνω και Ταξιαρχίες ΠΖ). Η αμυντική τοποθεσία του Έβρου πρέπει να τηρείται από μηχανοποιημένα συντάγματα ειδικής συνθέσεως, ενισχυμένα ίσως από κάποιο Συγκρότημα ΙΜΑ για την εκτέλεση αμέσων αντεπιθέσεων, προκειμένου οι ΤΘ και Μ/Κ Ταξιαρχίες να παραμείνουν κατά το δυνατό ανέπαφες για να χρησιμοποιηθούν σε ευρύτερα σχέδια (μόνο στον Έβρο υπάρχει δυνατότητα να αποκτήσουμε πλεονέκτημα). Η τοποθεσία του Ιερού Όρους-Κεφάλι και οι (επ’ αυτής) διαβάσεις, πρέπει να τηρούνται από Δυνάμεις Μηχανοποιημένου ΠΖ, ισχυρά εγκατεστημένων επί της τοποθεσίας. Η Ε-Β μεθόριος στη Θράκη και οι πεδιάδες της Ξάνθης και Κομοτηνής πρέπει να εξασφαλίζονται από ισχυρές δυνάμεις Μηχανοποιημένου ΠΖ, λόγω των γνωστών λόγων (εχθρική αεραπόβαση- διείσδυση εχθρικών ομάδων από τη περιοχή της Ροδόπης – Μουσουλμανικό στοιχείο). Το έδαφος στα περισσότερα νησιά είναι ορεινό και επιτρέπει τη δράση δυνάμεων του εχθρού που θα αερομεταφερθούν σε κάποιες περιοχές και μετά άντε να τους βγάλεις. Χρειάζονται λοιπόν δυνάμεις ΠΖ.»

Για να διαθέτεις όμως τις δυνάμεις που απαιτούνται, απαιτούνται στρατιώτες και εκπαίδευση. Αυτά τα δύο πάνε μαζί. Και αυτά τα προσφέρει και τα απαιτεί η πολιτεία. Δεν στρατολογεί ο Α/ΓΕΣ αλλά η πολιτεία. Δεν έχει χρήματα ο Α/ΓΕΣ αλλά η πολιτεία. Αν θελήσει σήμερα η πολιτεία να ενισχύσει τις μονάδες που έχουν αποστολή, μπορεί να το πράξει με μια απόφαση άμεσα εκτελεστή. Αυξάνει τη θητεία, κλείνει αμέσως όλα τα ΚΕΝ βασικής και ειδικής εκπαίδευσης κληρωτών, διώχνει από κάθε τρύπα το κάθε αδέσποτο, κλείνει όλες τις άχρηστες υπηρεσίες, διαλύει όσες μονάδες δεν διαθέτουν αποστολή που να απαντά σε υπαρκτές απειλές, απαγορεύει δια ροπάλου την υπηρέτηση στο κέντρο χωρίς προηγούμενη υπηρεσία στα σύνορα, κλπ. Γίνονται αυτά. Βεβαίως. Αρκεί να υπάρχει θέληση.
Όπως όμως έχεις αντιληφθεί, τέτοια διάθεση δεν υπάρχει.

Σχετικά με τη παραγωγή των αξιωματικών. Και συμφωνώ και διαφωνώ. Οπωσδήποτε η λύση που προτείνεις για τα τεχνικά όπλα και σώματα είναι ενδιαφέρουσα και πιστεύω ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί. Νομίζω όμως ότι πιο ενδιαφέρον είναι το παράδειγμα της ΣΣΑΣ. Αλλά και το πρόγραμμα της ΣΣΕ θα πρέπει να αλλάξει. Σήμερα είναι μια χωριάτικη σαλάτα με λίγο απ’ όλα.

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:29:00 μ.μ. EET  

Η "χρησιμοποίηση" από την ηγεσία των "ειδικών" και "επίλεκτων", σε πάσης φύσεως αποστολές ειδικών ή μη επιχειρήσεων,λόγω ελλείψεως αξιόπιστων και αξιόμαχων μονάδων Πεζικού, θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατασπατάληση τους, την εξάντληση τους και φυσικά την πλήρη εξόντωση τους, στερώντας έτσι την δυνατότητα της χρήσης τους, σε κάποιο ανταποδωτικό πλήγμα που πραγματικά θα πονέσει τον αντίπαλο και θα είναι σχεδιασμένο και μελετημένο από τον καιρό της ειρήνης.

Σέλευκος
Εθελοντής Εφεδρος

Geologos 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:01:00 μ.μ. EET  

@Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 - 2:13:00 μ.μ. EET

Κανείς δεν αμφισβητεί την εκπαίδευση/ικανότητες και την ποιότητα του προσωπικού των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων αλλά η αποστολή τους περιορίζεται από τα διαθέσιμα μέσα. Με UH-1 ΔΕΝ γίνεσαι JSOC ή SOCOM. Να δω τι θα πρωτοπρολάβουν να κάνουν σε εμπόλεμη κατάσταση τα 8-10 Hercules, 8 Chinook και 5-6 ΝΗ-90. Πού θα μοιραστούνε, στην 32ΤΑΞΠΖΝ, στις ΜΑΛ, στα ΛΟΚ, στις ΜΑΚ, στη ΔΥΚ, στην 71, στα ΣΣ, θα μεταφέρουνε κινητήρες για την ΠΑ, θα κανουνε μεταφορά επιτελών, αναγνώριση, ρίψη εφοδίων, ναυτικλες περιπολίες? κτλ κτλ κτλ Και μιας και είναι σχετικό της συζήτησης, όπως είπε ένας σοφός ξένος "Few units are elite, most are elitist" (δεν θυμαμαι που το διάβασα, όποιος γνωρίζει ας ρίξει ένα σχόλιο)

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:22:00 μ.μ. EET  

Φίλε ανώνυμε 19 Φεβρουαρίου 2013 - 4:14:00 μ.μ. EET έσκισες! Το αντιγράφω και το κρατάω!
Τ.Τ.

Ανώνυμος 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:37:00 π.μ. EET  

Η διαχείριση των μονάδων "ειδικών", "επίλεκτων" ακι μη πρέπει να κινηθεί σε τρεις γενικούς άξονες.
1.οι μονάδες στα νησια και σο έβρο πρέπει να είναι επανδρωμένες πλήρως αξιόμαχες οχυρωμένες επαρκώς (ειδικά στα νησιά), ώστε να αντέξουν τπ πρωτο αιφνιδιαστικό πλήγμα και να κρατήσου άμυνα μέχρι να φτάσουν οι όποιες ενισχύσεις (να μην επαναληφθει η διαλυση που επηλθε στην εξέχουσα...)
2.σε πρώτο χρόνο να ενισχύσουν την απειλούμενη περιοχή , να σφραγίσουν το όποο ρηγμα και να εξαλείψουν τη κύρια απειλή, οι ειδικές μονάδες (ΜΑΛ,71η, Πεζοναύτες),και σε δεύτερο χρόνο μονάδες Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (καμία σχέση μετην σημερινή άθλια εφεδρεία), μια που οι ειδικές μονάδες δεν επαρκούν αριθμητικά
3.οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων (ΕΤΑ,ΔΥΚ,ΜΥΑ,Ζ ΜΑΚ),να κινηθούν ανεξάρτητα, επιφέρωντας στρατηγικά πλήγματα στο μαλακό υπογάστριο του αντιπάλου ,μη αναμενόμενα , με μεγάλο κόστος, προετοιμασμένα και δουλεμένα από τον καιρό της ειρήνης.
Για να έχουμε κάποια ελπίδα.

ΣΕΛΕΥΚΟΣ
Εθελοντης Εφεδρος

Ανώνυμος 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:22:00 π.μ. EET  

@19 Φεβρουαρίου 2013 - 4:14:00 μ.μ. EET

ο Τολστόι ανέφερε επίσης οτι δεν ισχύει όταν πας να εξηγήσεις κάτι σε κάποιον και αυτό που του λες είναι λάθος. είναι δύσκολο να τον πείσεις οτι ο ήλιος είναι μπλε. χαχαχαχαχα πιάσαμε και τις φιλοσοφίες χαχαχαχαχα

@19 Φεβρουαρίου 2013 - 9:01:00 μ.μ. EET

Υπάρχουν και πολιτικά μέσα και φυσικά τα αρχαιότατα αλλά πάντα χρήσιμα ποδαράκια.
Στον ΒΠΠ οι μονάδες ΕΕ σχεδόν πάντα χρησιμοποιούσαν το μέσο που πέρναγε λιγότερο απαρατήρητο στον εχθρό είτε ήταν καΐκι είτε φορτηγό του ΑΠΠ. μια καταδρομή απο ένα ΕΤΕΘ 20 χλμ μέσα στην μ ασία ούτε με ε/π γίνεται λόγω τουρκικής αεροπορικής υπεροχής ούτε με οχήματα.

Лев Николаевич μηδενιστής

Ανώνυμος 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:11:00 π.μ. EET  

@φίλε Σέλευκε

Απο τα 3 σχόλια το 2ο είναι λάθος. Γιατί; Γιατί χαλάμε σε αμυντικές επιχειρήσεις ενίσχυσης την ελίτ των ανδρών μας.
Ουδέποτε κατάλαβα ποιός ο λόγος να έχουμε 3 ταξιαρχίες (κδ, πν, α/φ) για να κλείνουν τρύπες. Ααααα ναι... δεν έχουμε πεζικό. Τρύπες κλείνει το απλό πεζικό. Τις βουλώνει και πάει στην επόμενη. Και όχι πεζικό πρώτης γραμμής αλλά εφεδρικό (εκτός αν διαλυθεί όλο το μέτωπο και ψάχνουμε μονάδες όπως οι γερμανοί το 44). Δεν στέλνουμε τα ΟΥΚ στα ίμια αλλά δρία με 2 MG3.

Οι 3 ταξιαρχίες (κδ, πν, α/φ) είναι επιθετικοί σχηματισμοί οι οποίες είναι πολλαπλασιαστές ισχύος για τα ελληνικά σχέδια.
Οι πν έχουν την δυνατότητα να καταλάβουν τα 2 τουρκικά νησιά (ιμβρ-τενεδ) κλείνοντας τα στενά ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.
οι κδ έχουν εκατοντάδες στόχους πέρα των συνόρων.
οι αφ μπορούν να κρατήσουν το δυτικό μέτωπο πρακτικά μόνοι τους.
οι ειδικές δυνάμεις δεν είναι αμυντικά μέσα. τα ετεθ και οι μαλ δεν είναι μονάδες πυρόσβεσης. το πεζικό είναι.

δεν βιδώνεις με μαχαίρι - το μαχαίρι κόβει.
το μαχαίρι βιδώνει όταν είσαι άχρηστος και τεμπέλης να πας να πάρεις ένα φτηνό αξιόπιστο και αθάνατο κατσαβίδι.
ένα κατσαβίδι θέλουμε. πόσο δύσκολο είναι;;;;;;;;

μηδενιστής

Geologos 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:28:00 μ.μ. EET  

@ΣΕΛΕΥΚΟ

Να δώ Έλληνα εκλεγμένο πολιτικό να υπογράφει διαταγή (σε ώρες κρίσης) για καταδρομή στις αποθήκες του B'ΣΣ στο Koruköy της Καλλίπολης, τις εγαταστάσεις Early Warnign/Αεράμυνας στα Δίδυμα ή στη βάση των SAT στη Μαρμαρίδα και να πεθάνω ευτυχισμένος

@μήδενιστής

Η Ιμβρος και Τένεδος ακούγονται εύκολοι στόχοι αλλά μην ξεχνάς το 5ο Συνταγμα Καταδρομών στην Ίμβρο

Ανώνυμος 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:05:00 μ.μ. EET  

@Geologos

Στο πρώτο σχόλιο: μα δεν είναι ο σκοπός των καταδρομών αυτός;;;;; οι αποστολές υπογράφονται απο στρατηγούς και όχι πολιτικούς

Στο δεύτερο σχόλιο: το 5ο ΣΚ δεν θα είναι ίμβρο. θα είναι λέσβο, λήμνο, σαμοθράκη, θάσο, καβάλα κτλ

μηδενιστής

Ανώνυμος 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:17:00 μ.μ. EET  

Φίλε μηδενιστή,
το συμπέρασμα ειναι ένα και κοινό για όλους, ο "βασιλιάς" των όπλων είναι γυμνός, η έλλειψη αξιόπιστου και αξιόμαχου πεζικού, τα συμπαρασύρει όλα.
Δεν θα διαφωνούσα σε τίποτα να απελευθερώναμε την Ιμβρο και την Τένεδο.
Αλλά νομίζω ότι δεν επαρκούν τα μέσα και οι δυνάμεις.
Οταν θα γίνεται χαμός σε κάποιο νησί του ανατολικού αιγαίου και θα χρειάζονται ισχυρές ενισχύσεις που θα δώσουν τον κυριο αγώνα, εγώ θα έστελνα και τους πεζοναύτες και την 71η και τις ΜΑΛ (φυσικά οχι όλους μαζί).
Δεν νομίζω να υπήρχε καμία δυνατότητα με την δέσμευση των μέσων που θα υπήρχε για την μεταφορά όλων των δυνάμεων να κάναμε αποβαση σε Ίμβρο και Τένεδο.
Μην ξεχνάμε ότι "κάποιοι" θα έπρεπε να πάνε και Κύπρο.
Εξ αλλου τα αποτελέσματα που έφερε η θρυλική αποστολή της ΜΑΛ το 1975 δεν νομίζω ότι είναι υποτιμιτική (σαν επίλεκτο πεζικό δεν χρησιμοποιήθηκε;)
Οσο αφορά τις βόρειες μοίρες συμφωνώ απόλυτα με εσένα
Οσο αφορά τις ΜΑΚ νομίζω ότι θα πρέπει να επικέντρωθουν στα προγεφυρώματα και στις απέναντι ακτές.
Επίσης επιμένω στην ύπαρξη ετοιμοπόλεμης εφεδρείας υψηλής ετοιμότητας γαι την κάλυψη των όποιων κενών, από "Ηπειρο" μέχρι Έβρο κι απο Εβρό μέχρο Καστελόριζο.
Τέλος όσο αφορά το σχόλιο σου για τις βραχονησίδες, εγώ προσωπικά δεν θα έστελνα ούτε ΠΖ, αρκεί ένα Α-7 με δύο το πολύ ναπάλμ και ΤΕΛΟΣ
Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τις πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις σου.

ΣΕΛΕΥΚΟΣ
Εθελοντης Εφεδρος

ΟΠΛΙΤΗΣ 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:49:00 μ.μ. EET  

Περί Πεζικού:
Αξιόμαχες και αξιόπιστες μονάδες δεν έχουμε ούτε ''εμείς'', οι καημένοι πεζικάριοι, μα και κανείς άλλος, για τον απλό λόγο ότι δεν έχουμε πολεμήσει.
Τα παράπονα περί εκπαιδεύσεως, ετοιμοπόλεμης εφεδρείας , θα επαναλάβω και εγώ, να απευθύνονται στις πολιτικές ηγεσίες και στο κάθε γονιό.Εντύπωση μου κάνει ακόμα και τώρα πως είναι δυνατόν μονάδες υποστήριξης να διαθέτουν περισσότερους Ι1 από αυτές του πεζικού.Εναγωνίως όλοι προσπαθούν να υπηρετήσουν σε ένα ΤΥΠ παρά σε ΜΤΠ.
Για το μορφωτικό επίπεδο, που ανέφερε κάποιος,του απαντώ ότι η λύση- αρμολόγηση πολυβόλου, η ρίψη χειροβομβίδος, η επιλογή μίας θέσης μάχης δεν απαιτούν να είσαι απόφοιτος του ΕΜΠ.Συνήθως οι πολύ ''μορφωμένοι'' ήταν μεμψίμεροι,φυγόπονοι και αιωνίως διαμαρτυρόμενοι.
Για τους κομμάντος που μέμφονται το πεζικό, θα ήθελα να πω ότι είναι θεμιτό να θέλεις να ξεχωρίζεις, μα δεν σε τιμά να ειρωνεύεσαι άλλους που δεν υπηρετούν σαράντα λεπτά από το σπίτι τους, αλλά στο Μανταμάδος, στο Προβατώνα και στη Σύμη.

Ανώνυμος 21 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:14:00 π.μ. EET  

@Σέλευκε φίλε δεν έχω χρόνο σήμερα δυστυχώς

πάρε ένα χάρτη, κόψε την ελλάδα και την κύπρο απο αυτόν. χώρισε τον εχθρό σε τομείς και δώσε σε ανα τομέα μια μοίρα κδ.

αμυντικές επιχειρήσεις απο εδ ή ενισχύσεις φίλιου εδάφους απο πεζοναύτες ή κρούση ακτής απόβασης με ετεθ υπάρχουν μόνο στην αρρωστημένη φαντασία κάποιων επιτελών.

μηδενιστής

ΑΧΕΡΩΝ 21 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:28:00 μ.μ. EET  

@Μηδενιστή
''Στο δεύτερο σχόλιο: το 5ο ΣΚ δεν θα είναι ίμβρο. θα είναι λέσβο, λήμνο, σαμοθράκη, θάσο, καβάλα κτλ''.
Διαφωνῶ με το σκεπτικό σου.
Μήν καταφεύγεις σε εὔκολες παραδοχές,διότι εἶσαι τότε ἐσύ που γίνεσαι προβλέψιμος για τον ἀντίπαλο.
Οι Τούρκοι ἔχουν ἀφθονία πεζικοῦ για να διαθέσουν ἐπαρκείς φρουρές σε Ἴμβρο και Τένεδο,ἄν μάλιστα θέλεις την γνώμη μου,το 5οΣΚΔ δέν βρίσκεται στην Ἴμβρο για να την χρησιμοποιήσει ὠς ὀρμητήριο,ἀλλά ἀκριβῶς για να την υπερασπίσει ἀπό ἐνδεχόμενο ελληνικό ἐγχείρημα ΕΔ.
Η σημασία της νήσου τους το ἐπιβάλλει,ἀλλά και η -ἀριθμητική τουλάχιστον- ἐπάρκεια μονάδων ΕΔ,τους το ἐπιτρέπει.

Ανώνυμος 21 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:33:00 μ.μ. EET  

Ο Μηδενιστής αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που υπάρχει στο πεζικό αλλά και γενικώς στον ΕΣ. Λύσεις, απόψεις, ιδέες ειπώθηκαν αρκετές και ειλικρινά δεν έχει καμία σημασία αν συμφωνώ ή διαφωνώ. Και πείτε ότι όλοι συμφωνούμε σε κάτι. Τι θα γίνει; Και μην βιαστείτε να μου πείτε "ναι ρε μεγάλε, τότε να μην συζητάμε ή να μην ασχολούμαστε". Κάθε άλλο θα σας πω και θα εξηγήσω παρακάτω για ποιο λόγο ΔΕΝ πρόκειται να γίνει τίποτα και η απάντηση είναι στα λόγια του Αρματιστή.
Ποιος λοιπόν θα εφαρμόσει όλα αυτά; Αξιωματικοι. Και κατά πόσο αυτό θα γίνει είναι τόσο πιθανό όσο το να πάτε στο συνδικαλιστικό όργανο ΔΕΚΟ και να ζητήσετε να δουλέψουν και λίγο και να μειωθούν οι μισθοί τους. Εκεί θα κατέβουν διακόπτες, θα σταματήσουν τρένα, θα κλείσουν δρόμοι. Στον ΕΣ απλά θα σαμποταριστεί.
Ο χειρότερος συνδικαλιστικός κλάδος να ξέρετε είναι των αξιωματικών. Μπορούν να αφήσουν τον στρατό να διαλύσει αλλά δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους για τα κεκτημένα της κάστας τους. Αποτελούν δε και τους μεγαλυτερους εργατοπατέρες (φανταροπατέρες για την ακρίβεια). Και εννοείτε ποτέ δεν φταίνε αυτοί αλλά οι αγράμματοι-ανίκανοι από κάτω αλλά και η πολιτική ηγεσία, γενικότερα πολιτικοί άρχοντες.
Βέβαια όσο φόραγαν την στολή γνώριζαν μόνο το "Μάλιστα κύριε υπουργέ/βουλευτά/δήμαρχε" αδιαφορώντας για το αν αυτό το μάλιστα είχε αντίκτυπο στην επιχειρισιακή ετοιμότητα και δυνατότητα των υφισταμένων του και του υλικού.
Θυμηθείτε κύριοι πότε εξεγέρθησαν οι Αξκοι. Όταν η "κακή" πολιτική ηγεσία απαίτησε μείωση ανωτάτων και θέλησε να βάλει χέρι στην ασυδοσία τους. Στα Ίμια που παρέδωσαν σημαίες και πρόδωσαν τους άντρες και τις γυναίκες των ΕΔ δεν έγινε τίποτα. Δεν ήταν δα τόσο σημαντικό. Τότε έπαιρναν ακόμα μέρισμα καλό και έμπαιναν και σε καμιά θεσούλα στο δημόσιο μετά αν ήταν καλά παιδιά (πχ Ντούβας).
Καθίστε τώρα εσείς να προτείνετε 15 Ταξιαρχίες πλήρους δύναμης όταν με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν στο μισό οι θέσεις ανωτατων, διοικητών και 100αδες θέσεις γραφείων, κάτι που σημαίνει κάποιοι θα πρέπει να βγάλουν την υπ'αριθμόν 8 και να βάλουν την παραλλαγή και να πάνε στο πεδίο. Και η μεγαλύτερη πλάκα θα είναι ότι δεν θα έχουν ιδέα τι θα κάνουν εκεί! Περιμένετε εσείς από αυτούς τους ανθρώπους να αλλάξουν τον στρατό;
Περιμένετε να εκπαιδεύσουν προσωπικό άνθρωποι που το νου τους έχουν στο άσχετο μεταπτυχιακό (κάβα για μετά) και το πως θα βολευτούν σε γραφείο και επιτελείο;

Κύριοι ο στρατός έχει καρκίνο και εσείς μιλάτε για το αν αυτό που βλέπουμε είναι οίδημα ή αν σωστά το λέμε μελανιά.
Και όπως πολύ σωστά θα πείτε αν ένα όργανο έχει καρκίνο δεν σημαίνει ότι είναι όλο το όργανο άρρωστο, αλλά όπως επίσης πολύ σωστά γνωρίζεται ανάλογα τον βαθμό εξάπλωσης και το είδος, το όργανο σε βαριές καταστάσεις πρέπει να αφαιρεθεί τελείως. Επίσης γνωρίζω ότι στις φυλακές Κορυδαλλού υπάρχουν και κάποιοι που θα αθωωθούν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναστατήσουμε αν ακούσουμε κάποιον να λέει ότι στις φυλακές πάνε οι παράνομοι και να τους "αθωωσουμε" για το 5-10% πραγματικά αθώων. Και οι αθώοι Αξιωματικοί είναι χωμένοι σε "φυλακές" ή εκτός στρατού. Κάπου πάντως που η ικανότητα τους και οι γνώσεις τους δεν θα είναι επικίνδυνες για το σύστημα.

Ανώνυμος 21 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:48:00 μ.μ. EET  

@φίλε ΑΧΕΡΩΝ

Αν οι τούρκοι είναι τόσο βλάκες ώστε να βάλουν αμυντικά ένα σύνταγμα 2,500 καταδρομών μακάρι να το κάνουν.
Ελαφρύ όσο είναι δεν έχει ελπίδες κάτω απο ναυτικό + αεροπορικό βομβαρδισμό, τα zubr και κανα 5,000 πεζοναύτες με άρματα και βαρύ πυροβολικό μαζί με τον μισό στόλο.
Δεν το νομίζω. Επιθετική η χρήση του και αναμενόμενη όπως αναμενόμενη και η παρουσία τους σε 1 καθαρότατα ελληνικό νησί. ούτε εμεις θα βάζαμε φρουρά γιωτάδες.

Τα δύο νησιά πριν μια σύγκρουση θα γεμίσουν απο τουλάχιστον 4 ταξιαρχίες μ/κ πεζικού απο τις προσκείμενες ακτές και ΣΣ. με τα τομα τους, τα ατ τους, τα φιρτίνα και τις ρουκέτες τους.
έτσι έκαναν και στην κύπρο το 96. απο τις 28 είχαν αρχίσει να στέλνουν βαρύ μ/κ πεζικό με εμα, εαν κτλ.

μηδενιστής

Ανώνυμος 21 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:33:00 μ.μ. EET  

@21 Φεβρουαρίου 2013 - 1:33:00 μ.μ.

Αφού γνωρίζεις για το όργιο που το καβατζώσανε στα μαζουτ, αυτόν που ξεκίνησε την διάλυση του Σ.Ξ. και των Ε.Δ. και λίγο έλειψε να ολοκληρώσει το έργο του με δώρο άγαλμα από τους τουρκομογγόλους, είτε είσαι πρώην συνάδελφος ή δημοσιοκάφρος.

Όχι πως δεν συμφωνώ μέχρι κεραίας με τα σχόλια σου.

Υ.Γ: Για τους φίλους μου, που έσπευσαν να με πατάξουν όταν έγραφα για καραβανάδες, νοοτροπίες και καθεστηκυία τάξη..

Προβοκάτωρ

ΑΧΕΡΩΝ 21 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:29:00 μ.μ. EET  

@Μηδενιστή
Ἀγαπητέ Лев Николаевич
''κανα 5.000 πεζοναύτες... με τον μισό στόλο''
Ποῦ τους βρήκες ρε θηρίο 5.000 πεζοναύτες;
Λοιπόν,το σκεπτικό μου εἶναι το ἐξῆς ἀπλό:η Ἴμβρος,ἐκτός ἀπό την ὄποια στρατηγική ἀξία,ἔχει και κολοσσιαία συμβολική.
Εἶναι ἀπό τα ἐλάχιστα σημεία της τουρκικῆς ἐπικράτειας που μπορεί να χαθεί στο πλαίσιο μίας Ε/Τ συρράξεως,χωρίς μάλιστα να ἀπαιτηθοῦν τεράστιες δυνάμεις ἐκ μέρους της Ελλάδος,και ἐννοῶ βεβαίως ένα καταδρομικό ἐγχείρημα,και ὄχι μία Ἴβο Τζίμα.
Για την Τουρκία,είτε κεμαλική είτε νεοοθωμανική,αυτό θα εἶναι περίπου εὐνουχισμός,και ἀνάλογη εἶναι και η πρεμούρα.
Οι ΠΕΠ Κασσίργκα που ἐπιβεβαιωμένα βρίσκονται ἐκεί,δέν προσφέρονται για την ἀντιμετώπιση καταδρομέων,και το 5ο ΣΚΔ αὐτήν ἀκριβῶς την ἀποστολή ἔχει,να ἀναλάβει τους Έλληνες καταδρομείς.
Γνωρίζεις ότι λιγοστοί εισβολείς μπορεί να ἀπαιτήσουν πολλαπλάσια δύναμη για να ἐξουδετερωθοῦν,ὄταν πρόκειται για ΕΔ.
Στην περίπτωση της Ἴμβρου,οι Τούρκοι ἀκολουθοῦν το σκεπτικό του ''κάλλιο γα'ι'δουρόδενε''.

Ανώνυμος 22 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:51:00 π.μ. EET  

@ΑΧΕΡΩΝ

Дорогие товарищи 5,000 λίγοι είναι. η ταξιαρχία πλήρης είναι στις 4,000 με τις υπομονάδες καπάκι τις εφεδρείες που είναι αρκετά τάγματα. αν βγάλουμε τα ανεξάρτητα τακτ αποβατικά συγκροτήματα που θα σκάσουν μούρη σε άλλα μέρη με άλλου τύπου "πλωτά" μια δύναμη 5,000 είναι συντηρητική.

Προσπαθώ να θυμηθώ αποβατική δύναμη που να τα έβαλε με ειδικά στρατεύματα και μου έρχεται μόνο στο νου η αντεπίθεση των ιαπώνων με της ελιτ aoda στο γκουανταλκαναλ που έπεσαν σε πυροβολικό και 50ρια των πεζοναυτών και διαλύθηκαν. ούτε το σουηδικό δόγμα ούτε το νορβηγικό είχε εδ σε νησί για φρουρά, ούτε η ισλανδία, ούτε η δανία...θυμάσαι κάτι άλλο;;;;;

πάντως ότι και να έχουν πάνω ισχύει ότι και σε ελληνικό νησί. ο έχων αεροπορική υπεροχή στέλνει επιθετικά ελικόπτερα και bye bye.
μόνο ανταρτοπόλεμος μετά, όπου εκεί μόνο έχει νόημα το συντ καταδρ.

μηδενιστής

enkripto 22 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:03:00 π.μ. EET  

Το νησί έχει και θώρακα επάνω..

Ανώνυμος 22 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:37:00 π.μ. EET  

@enkripto

στο νου μου έχω 3 μ/κ ταξπζ στην ίμβρο και 1 στην τένεδο ανεξάρτητα του 5ου σκδ.

μιλάμε για 45 Χ 3 + καμιά ιλαν.

αρκετό πράγμα και άντε μια το πολύ δύο βόλτες για ένα ΤΕΕΠ σε περίπτωση που υπάρχει πλήρη αεροπορική υπεροχή.αλλιώς οι πιθανότητες κατάληψης των νήσων είναι όσες και στα νησιά μας.

ωραία να μιλάμε για αποβάσεις και όχι "ανακαταλήψεις" πάντως.

μηδενιστής.

ΑΧΕΡΩΝ 23 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:19:00 π.μ. EET  

@Μηδενιστή
Дорогие товарищи
Νά΄σαι καλά ἀδελφέ,με ταξίδεψες για λίγο στο Στάλινγκραντ.
Επίτρεψε μου να ἐπισημάνω ότι υποπίπτεις σε μία ἀντιφαση:πρώτα προτρέπεις σε κατάληψη της Ἴμβρου και της Τενέδου ἀπό τους π/ν,προς ἐκμετάλλευση της ἀπουσίας του 5ου ΣΚΔ,κατόπιν θεωρείς δεδομένη την παρουσία 3-4 ταξιαρχιῶν στα δύο νησιά,μερικές μέρες ΠΡΙΝ την ἐκδήλωση τουρκικῆς ἐπιθετικῆς ἐνεργείας κατά της Ελλάδος.
Ἄρα,στέλνεις τους 5.000 π/ν
(ξαναρωτάω,πού τους βρήκες;δέν θέλω να υπεισέλθω σε ἀριθμητικούς υπολογισμούς,ἀλλά οι ἐνεργοί π/ν εἶναι πολύ λιγὼτεροι ἀπό 4.000,και ὄσο για τις ἐφεδρείες...ἴδωμεν),ἐπάνω σε 3-4 ταξιαρχίες,προεξοφλώντας ότι ένα ΤΕΕΠ θα ἔχει προηγουμένως την δυνατότητα και την ευκαιρία να τις κάνει κιμᾶ.
Φρονῶ ότι εἶσαι υπεραισιόδοξος.
Ἐπίσης,ἄλλο το τί ἔκαναν οι Ἰάπωνες στο Γκουανταλκανάλ,και ἄλλο το τί μποροῦν να κάνουν οι Τούρκοι στην Ἴμβρο.
Οι Ἰάπωνες ἔστειλαν τους ρικουσεντά'ι' ἐκ των ἐνόντων στο ἀνατολικό ἄκρο της διατάξεως τους,χιλιάδες χιλιόμετρα ἀπό την Ἰαπωνία,ἀλλά και το δυτικό ἄκρο που βρισκόταν στην Βιρμανία,οι Τούρκοι εἶναι ἐντός ἔδρας και καλά προετοιμασμένοι.
Βρίσκω,πάντως,ότι 3 ταξ. εἶναι πολλές για την Ἴμβρο ἀπό ἄποψη χωροταξίας.
Ἀνέφερα κάτι για ΠΕΠ Κασσίργκα στην Ἴμβρο,ἀλλά μᾶλλον δέν ἔπιασες το υποννοούμενο,θα το κάνω λιανά: αὐτοί οι ἐκτοξευτές ἀπειλοῦν την Λήμνο,και οι Τούρκοι ἔχουν λόγους να φοβοῦνται ότι ένας τολμηρός και ἀποφασισμένος ἀντίπαλος θα μετέλθει καταδρομικοῦ ἐγχειρήματος για να τους ἐξουδετερώσει-το ΄73 οι Ἰσραηλινοί ἔστειλαν κομμάντος να ἐξουδετερώσουν SAM-2 και SAM-3 στην Ἰσμαηλία.
Ἐπαναλαμβάνω,οι Τούρκοι στην Ἴμβρο προσπαθοῦν να ἔχουν τον γά'ι'δαρο τους δεμένο.
Υποθέτω ότι στο ΓΕΕΘΑ δέν ἀγνοοῦν την Ἴμβρο και τί αὐτή ἀντιπροσωπεύει,ἀλλά οι ὤρες εἶναι,για να το διατυπώσω κομψά, δυσκοίλιες.

Akis Daglas 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:31:00 π.μ. EET  

Εγω αγαπητοι μου φιλοι, υπηρετησα την θητεια μου,στην 1η Μοιρα Αλεξ/των, στο Μαλεμε Χανιων,με διοικητη μοναδος,τον τοτε Αντσυν/ρχη ΠΖ κ. Ντουβα Νικολαο. Ειχα τον βαθμο ,του εφεδρου Λοχια. Υπηρετησα την περιοδο 1991-1992 οποτε πιστευω σιγουρα, μεχρι σημερα θα εχουν αλλαξει αρκετα πραγματα. Τοτε δεν υπηρχε η Ζ' ΜΑΚ. Ιδρυθηκε μετα το "φιασκο" των Ιμιων. Εως τοτε η μοναδα μου (1η Μ.ΑΛ.) ειχε τον χωρο ευθυνης και την αποστολη,που εχει αναλαβει σημερα η Ζ' ΜΑΚ. Η μοναδα μας, ητανε ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ κι ας αποτελειτο απο εφεδρους. ΔΕΝ ειμασταν αερομεταφερομενο πεζικο. Προς θεου, δεν μειωνω ΚΑΝΕΝΑ ΟΠΛΟ η' ΣΩΜΑ. Βεβαια... το βαρος της αποστολης,καλως το εχουν αναλαβει τα στελεχη,των Ειδικων Δυναμεων,καθως ειναι πιο εμπειροι. Αλλα σας πληροφορω υπευθυνα,οτι και τοτε αν συνεβαινε ¨ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ" την αποστολη μας θα την εκτελουσαμε ΤΕΛΕΙΑ!!!!

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:52:00 π.μ. EET  

@Φίλε ΑΧΕΡΩΝ

Με κάνεις να σκέφτομαι κάθε φορά οπότε η κουβέντα μαζί σου είναι ευχαρίστηση!

Καμία αντίφαση. Η ΤΑΞΠΝ ενισχυμένη θα πρέπει να χτυπήσει τα 2 νησιά με την σειρά και οργανωμένα.
(5,000 λίγοι είναι το ξαναλέω. υπάρχει και η 71 αν η 32 φάει τα μούτρα της και θέλει επειγόντως κόσμο)

Δεν είμαι καθόλου υπεραισιόδοξος. Ως γνωστών το σχέδιο υπάρχει και απο τις 2 μεριές.
Η τουρκική ταξπν ενισχυμένη (~9,000 και βάλε) έχει και σαν στόχο τα 2 μεγάλα νησιά που θα ξεπερνούν τους 20,000 άνδρες αμυντικά. Και εκεί η αεροπορία και τα ελικόπτερα θα δείξουν ποιός θα κερδίσει.
Οι αποβάσεις πια βασίζονται στους πολλαπλασιαστές ισχύος όπως όλες οι επιχειρήσεις. Αλλιώς με 90,000 κόσμο θα είχαμε δείξει λευκή σημαία.

Η χωροταξία είναι σχετική πχ στο peleliu πολέμησαν 30,000 άντρες σε 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα! Ούτε όλοι θα είναι στην ξηρά ταυτόχρονα (δικοί μας) ούτε όλοι στην επιφάνεια (δικοί τους)

Τώρα αν δεν κάνουμε απόβαση και μείνουμε σε καταδρομή η παρούσα αμυντική διάταξη με το 5ο ΣΚ και την μια ΤΑΞΠΖ (βλέπω στο google maps πολύ υπόστεγο) δεν αφήνει και πολλές ελπίδες παρά μόνο για αεροπορική επιχείρηση.
Αν κάποιος στο ΓΕΣ αποφασίσει οτι το νησί δεν είναι καταλήψιμο διάφορες μικρές καταδρομές θα κρατήσουν το ΣΚΔ εκεί σε αδράνεια κοιτάζοντας τις ακτές.

όλα είναι σχετικά ανάλογα με την ώρα και τα μέσα. κανένα σχέδιο δεν επιζεί της πρώτης επαφής. ουδείς γνωρίζει την εξέλιξη! ούτε οι τούρκοι το 74 περίμεναν να κερδίσουν κάτι παραπάνω απο μια ακτή και το τρίγωνο.

μηδενιστής

ΑΧΕΡΩΝ 25 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:56:00 μ.μ. EET  

@Μηδενιστή
Ἀπολαμβάνω την ἀνταλλαγή πυρῶν έεε ἀπόψεων μαζί σου.
Ωστόσο,οι τοποθετήσεις σου στα διαδοχικά σχόλια εἶναι καταγεγραμμένες,και η ἀντίφαση προκύπτει ἀβίαστα,ὄπως και η ἰκανότητα σου να αὐτοσχεδιάζεις-μήν νομίζεις ότι δέν σε ἔχω μάθει πλέον(χέ,χέ!).
Μία ἀπορία:τί ἐννοείς ὄτων γράφεις ότι ''η τουρκική ταξ π/ν ἐνισχυμένη θα ἔχει στόχο και τα δύο νησιά που θα ξεπερνούν τους δύο χιλιάδες άνδρες ἀμυντικά''.
Ποιά νησιά θα ἔχει στόχο;
Γράφεις ''ἄν η 32 φάει τα μούτρα της''.Και ἐσύ,να φᾶς την γλώσσα σου.

''Δεν είμαι καθόλου υπεραισιόδοξος. Ως γνωστών το σχέδιο υπάρχει και απο τις 2 μεριές.''
Δέν εἶναι μόνο θέμα σχεδίων,ἀλλά,κυρίως,δυνατοτήτων.

''όλα είναι σχετικά ανάλογα με την ώρα και τα μέσα. κανένα σχέδιο δεν επιζεί της πρώτης επαφής. ουδείς γνωρίζει την εξέλιξη! ούτε οι τούρκοι το 74 περίμεναν να κερδίσουν κάτι παραπάνω απο μια ακτή και το τρίγωνο.''
Προσυπογράφω.
Το πρόβλημα μας εἶναι ότι ἐμείς βρισκόμαστε σε ύφεση,ἐνῶ οι ἀπέναντι σε ἔξαρση,τους ἔχουμε ἀφήσει πολλές ἐπιλογές,μειώνοντας τις δικές μας.
Ὄταν ἔχεις ἐπάρκεια δυνάμεων,ἀκόμα και ἄν δέν τις πολυεμπιστεύεσαι,ἔχεις μεγαλύτερη εὐελιξία στις ἐπιλογές σου:μπορείς να ἀρκεστείς σε συντηρητική στάση,ἀρκούμενος σε λίγα ἀλλά ἀσφαλή κέρδη,ἤ να ρισκάρεις ἐπιθετικώτερα,θέτοντας μαξιμαλιστικούς στόχους.
Ἐδῶ βεβαίως υπεισέρχεται η πολιτική στοχοθεσία,και στον τομέα αὐτόν δυστυχῶς ἔχουμε ἀφήσει το γήπεδο στον ἀντίπαλο.
Θα κλείσω,ρίχνοντας ένα πάρθιο βέλος,ὠς υπόθεση ἐργασίας:ἔχει ἀπαχολήσει κάποιον ποιές εἶναι οι δυνατότητες ἀντιδράσεως μας στην περίπτωση που οι Τούρκοι κάνουν μία ἀεραπόβαση σε κάποιο νησί που δεν φρουρείται ὄπως τα μεγάλα νησιά του ἀνατολικοῦ Αἰγαίου,λέω τώρα,Σκιάθο π.χ;
Ντοσβιντάνιε.

μηδενιστής

ΑΧΕΡΩΝ 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:38:00 π.μ. EET  

Στο σχόλιο μου των 11:56 μ.μ χρειάζεται μία διόρθωση,και συγκεκριμένα το ἐδάφιο
''η τουρκική ταξ π/ν ἐνισχυμένη θα ἔχει στόχο και τα δύο νησιά που θα ξεπερνοῦν τους δύο χιλιάδες ἄνδρες ἀμυντικά''.
Η σωστή δια τύπωση εἶναι''η τουρκική ταξ π/ν ἐνισχυμένη θα .εχει στόχο τα 2 νησιά που θα ξεπερνοῦν τους 20.000 ἄνδρες ἀμυντικά''.
Ὄτι και να πεί κανείς για τον μηδενιστή,η γενναιοδωρία δέν του λείπει.
Ξανά-μανά ντοσβιντάνιε.

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:46:00 μ.μ. EET  

@φίλε ΑΧΕΡΩΝ
δεν επιζεί σταθερή σκέψη στο μυαλό μου για παραπάνω απο 5 λεπτά αν δω κάτι καλύτερο εντωμεταξύ. αυτοσχεδιάζω που και που χωρίς να το θέλω οπότε μην βαράς αδερφέ:δεν το κάνω επίτηδες.
πες μου τώρα που έπεσα σε αντίφαση για να το διορθώσω! χαχαχαχαχαχα

"Ποιά νησιά θα ἔχει στόχο;"

Ρόδο ή Λέσβο. είναι πιθανοί στόχοι που θα χτυπήσει αρχικά η τουρκική ταξπν.
ούτε η δικιά μας ΤΑΞΠΝ ούτε η δικιά τους θα πάει κάπου μόνη της αλλά δεν σημαίνει αυτό οτι η βοήθεια θα έρθει την πρώτη μέρα. όλα είναι σχετικά.

"Δέν εἶναι μόνο θέμα σχεδίων,ἀλλά,κυρίως,δυνατοτήτων."

και τύχης και ικανότητας και προδοσίας.

"Ὄταν ἔχεις ἐπάρκεια δυνάμεων... θέτοντας μαξιμαλιστικούς στόχους."

μμμμμ.....

"Θα κλείσω...λέω τώρα,Σκιάθο π.χ;"

το παρατάμε. συγκεντρώνουμε στο αδύνατο σημείο τους κάνοντας τους να αντιδράσουν σε μας και όχι εμείς σε αυτούς. αν πχ τους πάρουμε την ίμβρο όσα νησιά και να έχουν πάρει θα είναι δικά μας σε ελάχιστο χρόνο λόγω έλλειψης ΔΜ.
και πιόνια έχουμε, και αξκους και άλογα και πύργους, μέχρι και βασίλισσα. η νίκη μετράει

μηδενιστής

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:02:00 μ.μ. EET  

@Akis Daglas

Αγαπητέ φίλε κανείς δεν διαφωνεί μαζί σου αλλά η 1η ΜΑΛ είναι επίλεκτο α/φ πεζικό και σαν επίλεκτο α/φ πεζικό είναι ειδικές δυνάμεις. δεν αναιρεί το ένα το άλλο.

Σαν επίλεκτο πεζικό μπορεί να εκτελέσει: Αεραπόβαση, άμεση δράση-κρούση, επιδρομές, κατάληψη αεροδρομίου ή άλλου στρατηγικού στόχου και υποστήριξη μονάδων πεζικού ή ειδικών επιχειρήσεων

τα ΟΥΚ ή το ΕΤΑ τότε που ήσουν φαντάρος έχει σαν αποστολές:
ανορθόδοξο πόλεμο, ξένη εσωτερική άμυνα, ειδική-στρατηγική αναγνώριση, άμεση δράση-κρούση συν τα πολύ ειδικά καθήκοντα: την έρευνα και διάσωση μάχης, διάσωση ομήρων, ανθρωπιστική βοήθεια, πληροφορίες, διατήρηση ειρήνης, ψυχολογικές επιχειρήσεις, σωματοφυλακή, ανθρωποκυνηγητό, καταπολέμηση ναρκωτικών και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς πχ αντιτρομοκρατία

Οι πρώτες αποστολές θέλουν κομάντα 20 χρονών που να μην μασάνε. Οι δεύτερες θέλουν επιστήμονες γνώστες 2-3 ξένων γλωσσών και ευρύτερου στρατιωτικού αντικειμένου πχ απο οδήγηση άρματος μέχρι ήθη και έθιμα άλλων λαών.

μηδενιστής

Ανώνυμος 1 Μαρτίου 2013 στις 12:04:00 μ.μ. EET  

Αμην!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP