Αυξημένος ο αμυντικός προϋπολογισμός της Τουρκίας για το 2013

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η αύξηση κατά 11,5%
οφείλεται στον αγώνα κατά του ΡΚΚ
Σημαντικά αυξημένος για το 2013 θα είναι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Τουρκίας, φτάνοντας στο ποσό των 20,3 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (8,6 δισ. ευρώ), έναντι του ποσού των 18,2 δισ. τουρκικών λιρών (7,68 δισ. ευρώ) που ήταν το 2012. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 11,5% είναι αποτέλεσμα του αγώνα του τουρκικού κράτους κατά του PKK αλλά και του συνεχιζόμενου πολέμου στη Συρία. Επιπλέον, σημαντικό ποσοστό των δαπανών αυτών αφορά στην απόκτηση νέου στρατιωτικού υλικού, καθώς και στην εγχώρια ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων.

Εκτός από τα 20,3 δισ. τουρκικών λιρών για το υπουργείο Άμυνα, το τουρκικό κράτος πρόκειται να δαπανήσει το 2013 συνολικά 5,843 δισ. τουρκικές λίρες (2,468 δισ. ευρώ) για τη Στρατοχωροφυλακή και 432 εκατ. τουρκικές λίρες (182,467 εκατ. ευρώ) για την Ακτοφυλακή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα ποσά αυτά προστίθενται ακόμα 1,2 δισ ευρώ του υφυπουργείου Πολεμικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τη φορολόγηση αγαθών ευρείας κατανάλωσης, τυχερών παιχνιδιών, από δωρεές, καθώς και από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνολικά, ο προϋπολογισμός άμυνας και εξοπλισμών της Τουρκίας το 2013 φτάνει τα 12,268 δίσ. ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά στις δαπάνες για τις μυστικές υπηρεσίες, το τουρκικό κράτος έχει προβλέψει 995,569 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (420,5 εκατ. ευρώ) για τις λειτουργικές δαπάνες και τις μυστικές επιχειρήσεις της MIT.

Επίκαιρα 14/2/13

1 σχόλια:

Nikos 22 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:18:00 π.μ. EET  

Για όποιους ζουν ακόμα στην πραγματικότητα των δεκαετιών του 80 και 90 όπου οι οικονομίες των δυο χωρών ήταν παρόμοιες σε μέγεθος και άρα μπορούσαν να ξοδεύουν παρόμοια ποσά σε εξοπλισμούς ας δουν το παρακάτω γράφημα.

http://www.google.co.uk/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:TUR&dl=en&hl=en&q=gdp%20turkey#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:TUR:GRC&ifdim=region&hl=en_US&dl=en&ind=false

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP