Σήμερα ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Συνολικά 545.491 Κύπριοι καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου (αλλά και του εξωτερικού), για να αναδείξουν τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 18:00 και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν έως τις 20:30.

Ως φαβορί μεταξύ των συνολικά 11 υποψηφίων εμφανίζεται ο ηγέτης του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ενώ σκληρός προμηνύεται ο αγώνας για τη δεύτερη θέση μεταξύ του Σταύρου Μαλά και του Γιώργου Λιλλήκα. Ο πρώτος στηρίζεται από το ΑΚΕΛ κι έτσι βαρύνεται με την αρνητική κληρονομιά της διακυβέρνησης Χριστόφια, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟ, εκφράζει την πολιτική κληρονομιά του Τάσσου Παπαδόπουλου, του οποίου υπήρξε κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Εξωτερικών.


Για πρώτη φορά στην ιστορία στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας δεν ήταν η επίλυση του Κυπριακού, αλλά η οικονομική κρίση και οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την διάσωση των κυπριακών τραπεζών. Το γεγονός αυτό ευνόησε τον Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος είχε εκτεθεί ανεπανόρθωτα (όχι μόνο το 2004, αλλά και πρόσφατα) ως υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν, να μεταθέσει την προσοχή του εκλογικού σώματος στο πεδίο της οικονομίας, όπου εμφανίζεται ως ειδικότερος των ανθυποψηφίων του.

Ο Ν. Αναστασιάδης, που σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζει ποσοστά της τάξης του 40% ελπίζει σε επικράτηση από τον σημερινό πρώτο γύρο. Εάν όμως δεν την επιτύχει, το αποτέλεσμα θα καταστεί αμφίρροπο, καθώς στον β' γύρο θα παίξουν ρόλο και οι αντισυσπειρώσεις που προκαλεί το "ανανικό" παρελθόν του Ν. Αναστασιάδη. Ειδικά ο Γ. Λιλλήκας εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις μεγαλύτερες ελπίδες επικράτησης έναντι του Ν. Αναστασιάδη στον β' γύρο, καθώς έχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα σε άλλους πολιτικούς χώρους από τον ΑΚΕΛικό Σ. Μαλά. Ως καθοριστικοί παράγοντες για την έκβαση του σημερινού α' γύρου θεωρούνται η αποχή, οι συσπειρώσεις των κομμάτων και οι ψήφοι του εξωτερικού.

9 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 17 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:26:00 μ.μ. EET  

Προ εἰκοσαετίας και πλέον,συζητώντας με Κύπριο που σπούδαζε στην Γερμανία,του ὀμολόγησα ότι δέν καταλαβαίνω πῶς πολιτεύονται οι ἀδελφοί μας στην Μεγαλόνησο.
Η ἀπάντηση του,κάπως σιβυλλική,χαράχθηκε στο πίσω μέρος της κρανιακῆς μου κοιλότητος:''οι κυβερνήσεις,ἀλλά και οι κρίσιμες ἀποφάσεις στην Κύπρο,προκύπτουν ἀπό καραμπόλα''.
Ἐλπίζω να προκύψει εὐνο'ι'κή για τον Ελληνισμό καραμπόλα.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 17 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:26:00 μ.μ. EET  

Άστο Αχέροντα. Χειρότεροι και από εμάς τους Ελλαδίτες φαίνονται. Στα exit poll βγαίνει οτι ψηφίζουν Σχέδιο Ανάν δαγκωτό...

Ευστάθιος Παλαιολόγος 17 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:37:00 μ.μ. EET  

Σαν Κύπριος θέλω να πω ότι λυπάμαι για την κατάντια μας. Ψηφίζουμε "οπαδικά". Να κερδίσει η ομάδα μας. Ομάδα δυστυχώς σημαίνει το κόμμα και όχι η Πατρίδα.
Ο Θεός να μας ελεήσει...

Manolis 17 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:52:00 μ.μ. EET  

Ενω εμεις οι ελληναρες, ψηφιζουμε (ειδικα απο το '74 και μετα) για την Πατριδα...

Ανώνυμος 17 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:56:00 μ.μ. EET  

Μανώλη με προλαβες, μόνο που θα έλεγα από το 1919 και μετά..

Ανώνυμος 17 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:22:00 μ.μ. EET  

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Με τον αναστασιάδη επιλύεται "αναίμακτα" κάθε "διαφορά", κάθε "εμπόδιο" και δισταγμός πηγαίνουν στην άκρη και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΙΓΟΥΡΑ θα βρεθεί η "λογικη " λύση στο Εθνικόν ζήτημα!
ΜΟΝΟ που "θα τρίζουν τα κόκκαλα" του ΤΑΣΣΟΥ και ΟΣΟΙ Κύπριοι έχουν ΛΙΓΟ μυαλό, καλο θα είναι να ετοιμάζουν τις "αποσκευές τους" για την ΟΡΙΣΤΙΚΗ διχοτόμηση του νησιού!!
ΚΡΙΜΑ ΤΟΣΕΣ ΘΥΣΙΕΣ! ΚΡΙΜΑ!

Ανώνυμος 17 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:32:00 μ.μ. EET  


για την........ Παρτή-δα

Ανώνυμος 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:24:00 π.μ. EET  

Αναστασιαδης - hersey vatan icin.
εγγύηση

ΥΓ. Το άτομο είναι στόκος, πέραν των άλλων.. IQ ραδικιού.

Geopolitics & Daily News 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:11:00 π.μ. EET  

Οι πολέμιοι του Ελληνισμού δείχνουν συνέπεια σε προγράμματα, εξαγγελίες και σχεδιασμούς. Εμείς όχι και τόσο! Πέρα αυτού και ως έθνος πρέπει να ομολογήσουμε ότι πάσχουμε από μερική …αμνησία! Το σχέδιο Ανάν μπορεί να μην πέρασε στην αρχή, ωστόσο 10 περίπου χρόνια αργότερα επέστρεψαν και μάλιστα δριμύτεροι.

Ο Κύπριος ΓΑΠ προ των πυλών!

.................................

Ἔχουμε στίς φλέβες μας τό σπέρμα τοῦ χαμοῦ.

Στό πεπρωμένο μας κάτι μοιραῖο ὑπάρχει.

Δέν συμπληρώσαμε οὔτε 200 χρόνια λευτεριᾶς

καί μᾶς ἔπιασε ἡ νοσταλγία τοῦ ραγιᾶ.

Κάποιοι προνοητικοί ἔχουν γίνει ἤδη γενίτσαροι...!

Σαράντος Καργάκος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP