Επίσκεψη του Τούρκου υπουργού άμυνας στην Αλβανία

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Σε εξαιρετικά εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση
Imami-Yilmaz
Επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε στις 7 Φεβρουαρίου ο Τούρκος υπουργός άμυνας Ismet Yilmaz, συνεδευόμενος από αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στρατιωτικών. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με τά από πρόσκληση του Αλβανού ομολόγου του Arben Imami, με τον οποίο συζήτησαν θέματα "για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια με μια ισχυρή παρουσία της Αλβανίας"... Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αλβανό ΥΠΑΜ, ο Yilmaz είχε συναντήσεις με με τον Αλβανό πρόεδρο Bujar Nishani και τον πρωθυπουργό της χώρας Sali Berisha, επαφές ενδεικτικές της υψηλής σημασίας που δείχνουν στην συνεργασία με τους Τούρκους οι βόρειοι γείτονες.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν να επεκτείνουν την συνεργασία τους στον τομέα των ειδικών δυνάμεων, ενώ στην επίσημη ανακοίνωση του Αλβανικού ΥΠΑΜ γίνεται ευθεία αναφορά στα προγράμματα αναβάθμισης της αεροπορικής βάσης Kuçova και της ναυτικής βάσης Pashaliman, στα οποία είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο Εν Κρυπτώ προ τριετίας (Τουρκο-αλβανική στρατιωτική συνεργασία : Πρόκληση για την Ελληνική ασφάλεια).


Στιγμιότυπο από την συνάντηση Berisha-Yilmaz

Οι συναντήσεις του Yilmaz με τον πρωθυπουργό Sali Berisha και τον Αλβανό Πρόεδρο Bujar Nishani έγιναν σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αλβανικής προεδρίας ο Υilmaz δήλωσε πως τα Βαλκάνια "θα είναι ήσυχα όταν όλες οι χώρες ζούν σε αρμονία μεταξύ τους", συμπληρώνοντας πως "η Αλβανία είναι ένας ισχυρός παράγοντας για την σταθερότητα στην περιοχή".. Ο Αλβανός πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την γενικότερη υποστήριξη από τους Τούρκους, τονίζοντας ειδικότερα την βοήθεια στην αποδοχή της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Και οι δυο συνομιλητές συμφώνησαν στο ότι το Κόσοβο αποδεικνύεται ένας σημαντικός παράγοντας για την ειρήνη στα Βαλκάνια και η Τουρκία πρέπει να προωθήσει την περαιτέρω αναγνώριση του από την διεθνή κοινότητα.

O Tούρκος ΥΠΑΜ Yilmaz με τον Αλβανό Πρόεδρο

Ακολουθεί απόσπασμα της επίσημης ανακοίνωσης του Αλβανικού ΥΠΑΜ,σε μετάφραση του Εν Κρυπτώ:

7 Φεβρουαρίου, 2013

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός άμυνας κ.Arben Imami δέχτηκε τον υπουργό άμυνας της Τουρκίας κ Ismet Yilmaz, ο οποίος επισκέπτεται την χώρα μας, επικεφαλης υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας. Μετά από την ειδική τελετή απόδοσης τιμών, ο κ.Yilmaz άφησε τις εντυπώσεις του στο Βιβλίο των Τιμών του Yπουργείου Aμύνης, και κατόπιν ακολούθησε συνάντηση των δύο υπουργών. Ακολούθως συνεχίστηκαν οι διμερείς επαφές με συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, υπό τους δύο υπουργούς. Στις συναντήσεις παρίστατο και ο πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας στα Τίρανα, κ Hasan Ashan.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων τονίστηκε ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας υπήρξε καρποφόρα και πολύ επιτυχημένη. Η συνεργασία αυτή επεκτείνεται σε διάφορους τομείς και εφαρμόζεται μέσω διμερών συμφωνιών και πρωτοκόλων, καθώς και ετησίων προγραμμάτων συνεργασίας.

H συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών μας άρχισε το 1992, λίγο μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος. Η Τουρκία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που παρείχαν βοήθεια στις Αλβανικές ένοπλες δυνάμεις. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας μπορούμε να υπογραμμίσουμε: την δωρεά υλικών και διαφόρων μεταφορικών μέσων, την συμβολή στην εκπαίδευση Αλβανών μαθητών στρατιωτικών σχολών,  εφέδρων και μόνιμων αξιωματικών, την παροχή υγειονομικής κάλυψης σε στρατιωτικό προσωπικό της Αλβανίας και τις οικογένειες τους στο GATA (σσ Σχολή στρατιωτικής ιατρικής, αντίστοιχο της ΣΣΑΣ), την παροχή υποστήριξης σε Αλβανικά στρατεύματα στο εξωτερικό, βοήθεια στην ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό της ναυτική βάσης στο Pashaliman, συνεχιζόμενη βοήθεια στην ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου Kucova κτλ

Στο τέλος της επίσκεψης, οι δύο υπουργοί παρέθεσαν συνέντευξη τύπου.

Aλβανός ΥΠΑΜ Ιmami: H συνεργασία των δύο χωρών στο στρατιωτικό πεδίο είναι εξαιρετική. Χωρίς αμφιβολία, οι συνεχιζόμενες μεταρυθμίσεις των τελευταίων 20 ετών, έκαναν δυνατή την είσοδο της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, στην οποία η συμβολή των ενόπλων δυνάμων και του ΥΠΑΜ της Τουρκίας ήταν σημαντική.

Το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας για το 2012 εκτελέστηκε στο 100% και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Η συνεργασία εκτείνεται σε όλους τους τομείς του Στρατού Ξηράς, ενώ έχουμε αποκλειστική συνεργασία για την ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό του τάγματος Κομάντο (σημ Εν Κρυπτώ Eννοεί το Τάγμα Ειδικών Επιχειρήσεων ΒΟS/Batalioni i Operacioneve Speciale με έδρα τα Τίρανα. Το προσωπικό της μονάδας φέρει μπορντώ μπερέ..). Παρομοίως, το αεροδρόμιο Kucova είναι ένας σημαντικός τομέας συνεργασίας στο οποίο θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη συνεργασία τα επόμενα χρόνια. Εκτιμούμε την βοήθεια στην εκπαίδευση των πιλότων της πολεμικής μας αεροπορίας και των ειδικών μας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Οι ναυτικές δυνάμεις έχουν επίσης ένα πρόγραμμα συνεργασίας στην βάση Pashaliman.

Η βοήθεια των ΤΕΔ προς τις Αλβανικές ένοπλες δυνάμεις στον τομέα της εκπαίδευσης υπήρξε εξαιρετική. Περίπου 2.400 μαθητές πέρασαν από όλα τα επίπεδα των τουρκικών στρατιωτικών σχολών αυτά τα χρόνια, και η πολιτική της εκπαιδευτικής υποστήριξης θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Τούρκος ΥΠΑΜ Ismet Yilmaz:Aυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη ως ΥΠΑΜ στην φίλη και σύμμαχο ΑΛβανία. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την συνάντηση που είχα με τον Υπουργό κ.Ιμάμι. Στην συνάντηση, εξετάσαμε όλες τις διαστάσεις των διμερών σχέσεων σε στρατιωτικό επίπεδο. Για ιστορικούς, πολιτισμικούς κτλ λόγους η Τουρκία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ειρήνη και την σταθερότητα στα Βαλκάνια (σσ: Εδώ γελάμε..) Παρά το γεγονός ότι οι χώρες μας δεν έχουν κοινά σύνορα, μέσω των δραστηριοτήτων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, θεωρούμε την Αλβανία γειτονική χώρα. Προς στιγμή, εξετάζουμε τα πεδία της στρατιωτικής εκπαίδευσης και αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και συνεργασία σε άλλους τομείς.

Σχετικά άρθρα:

Τουρκο-αλβανική στρατιωτική συνεργασία : Πρόκληση για την Ελληνική ασφάλεια
Η κινητικότητα στα Βόρεια σύνορά μας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP