Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων: Φοβού τους Δαναούς

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Το λάβαρο της νέας διοίκησης του ΓΕΕΘΑ.
Του Σάββα Βλάσση

13-2-2013: Απονομή Λαβάρου στην ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ

Παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας απονεμήθηκε στην Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, λάβαρο με το έμβλημα της Διοικήσεως. Το έμβλημα αποτελείται από τρεις δαφνοσκεπείς σπάθες που υποδηλώνουν την ισχύ διά της ενώσεως των δυνάμεων των τριών Κλάδων. Ρητό είναι το "Φοβού τους Δαναούς" από την Αινειάδα. Στην τελετή παρέστησαν αγήματα από το ΕΤΑ, την Ζ΄ΜΑΚ, την ΔΥΚ, την 31 ΜΕΕΔ και την ΜΥΑ ενώ παραβρέθηκαν κι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας. ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!

Περισσότερες φωτογραφίες:


51 σχόλια:

Ανώνυμος 13 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:50:00 μ.μ. EET  

Βλέποντας τις φωτογραφίες του ΓΕΕΘΑ από τη σημερινή τελετή δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εμφανίζονται 100 διαφορετικές στολές (Αμερικάνικη παραλλαγή η μια μονάδα, Αγγλική παραλλαγή η άλλη, Ελληνική παραλλαγή, ψηφιακή παραλλαγή! ) Ένας τριτοκοσμικός αχταρμάς κατά την άποψη μου...

http://www.geetha.mil.gr/media/anakoinoseis/2013/13-2-ed/album/index.html

Ανώνυμος 13 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:19:00 μ.μ. EET  

Στην ΠΑ και στο ΠΝ νομίζουν ότι άμα έχουν διαφορετική παραλλαγή από τον ΕΣ, είναι καλύτεροι. Στην Ελλάδα έχουμε ένα πρόβλημα, θέλουμε να ξεχωρίζουμε από τους άλλους, να δείχνουμε ανώτεροι. Στις ΕΔ αυτό είναι πολύ εύκολα εντοπίσιμο. Όταν κάποιος παλιώνει φορά οχτάγωνο πηλήκιο και άλλες ανωριμότητες.

Ανώνυμος 13 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:34:00 μ.μ. EET  

εν κρυπτώ τελικά τ έγινε στην Κάλυμνο?

Ανώνυμος 13 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:23:00 μ.μ. EET  

Και αυτοί οι ΟΥΚάδες, να μην φορέσουν διακριτικά χαμηλής ευκρίνειας και δεν φαίνονται οι πουλάδες και τα επιρράμματα... Α, ρε, είμαστε για τα πανηγύρια!

Αρματιστής 13 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:08:00 μ.μ. EET  

Επιτέλους. Καθυστέρησε πολλά χρόνια, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Και αυτό είναι κρίνεται. Όχι οι στολές. Κρίνεται η απόφαση του ΓΕΕΘΑ να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας κρίσιμης Διοίκησης. Και τα θετικά αποτελέσματα από αυτή την ενέργεια δεν θα αργήσουν να φανούν. Ως εκ τούτου όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες που δεν έχουν καμιά απολύτως σημασία.

Ανώνυμος 13 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:24:00 μ.μ. EET  

Για να είμαστε ακριβείς η φράση "φοβού τους Δαναούς" είναι μετάφραση από την Αινειάδα του Βιργιλίου και αναφέρεται στην προειδοποίηση του Λαοκόοντα ότι ο Δούρειος Ίππος είναι παγίδα των Ελλήνων. Στα λατινικά η φράση του Βιργιλίου είναι "timeo Danaos et dona ferentis" που αποδίδεται ως "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας". Με τη λέξη Δαναοί ο Βιργίλιος εννοεί όλους τους Έλληνες καθώς ο Όμηρος δεν κάνει διάκριση μεταξύ Αργείων, Αχαιών και Δαναών. Εξάλλου οι Δαναοί είναι ο αρχαίος βασιλικός οίκος του Άργους. Η φράση πέρασε στα αγγλικά ως "beware of Greeks bearing gifts".

Ανώνυμος 13 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:40:00 μ.μ. EET  

Το θέμα είναι ότι η διοίκηση αυτή πρέπει να δει και να αλλάξει πολλά. Ο συντονισμός μάλλον θα αποτελέσει ένα πρόβλημα, αφού η κάθε μονάδα, έχει την δική της νοοτροπία. Γνώμη μου είναι ότι οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, πρέπει να ενωθούν σε μια μονάδα, η οποία θα δέχεται υποψηφίους και από τα 3 όπλα.

Ανώνυμος 13 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:10:00 μ.μ. EET  

Πάλι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Αντί να χαρούμε που επιτέλους έγινε μία σωστή κίνηση και να ελπίζουμε να ευοδώσει, μας πειράζουν τα διακριτικά των ΟΥΚ και η παραλλαγή της 31 ΜΕΕΔ. Λες και στην μάχη θα κουβαλάνε διακριτικά ή θα φοράνε την BDU αντίστοιχα.

Ανώνυμος 14 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:15:00 π.μ. EET  

@ 13 Φεβρουαρίου 2013 - 10:24:00 μ.μ

Ευχαριστώ!!

Ανώνυμος 14 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:53:00 π.μ. EET  

"Ένας τριτοκοσμικός αχταρμάς κατά την άποψη μου."

Κλασικοί καραγκιόζηδες που νομίζουν οτι με πορδές και όχι με επιχειρήσεις δοξάζονται. Αλήθεια ΠΝ: μούσια με μηχανή κατευθείαν απο κομμωτήριο ;;;; που θα πολεμήσουμε στα στούντιο του σταρ; ο ΕΣ πήγε με ψηφιακές και κανονικές. Η ΠΑ με την στολή BAOR. απίστευτα πράγματα! να πω οτι δεν υπάρχουν βίντεο απο αντίστοιχες αμερικανικές γιορτές...

"Καθυστέρησε πολλά χρόνια, αλλά ποτέ δεν είναι αργά."

Το μόνο θετικό. Αρκεί να έχει ο υποστράτηγος γνώμη και να μην τον έχουν για γλάστρα στο γεεθα για αγήματα κηδειών και επισήμων.
Απο την σύσταση λείπουν 2 μονάδες που μένει να σχηματιστούν: μια πληροφοριών και μια υποστηρίξεως.
Στο μέλλον μένει να δούμε την εξέλιξη της 31 ΜΕΕ που πρέπει να χάσει το CSAR κομμάτι σε άλλη μονάδα και να επικεντρωθεί σε ρόλο ελεγκτών και ανιχνευτών, την ένωση ETA/ZMAK σε "ιερό λόχο" αλα SAS, και την εξέλιξη της ΔΥΚ σε πιο ναυτικές αποστολές απο τον παράκτιο ρόλο που έχει τώρα μαζί με άλλες 20 μονάδες του ΕΣ, 1 του λιμενικού και 3 των προσκόπων.
Φυσικά κάποιος θα πρέπει να τους πει οτι θα πρέπει να έχουν το ίδιο κέντρο, ίδιες σχολές, ίδια αφεντικά, ίδια μέσα μεταφοράς και την ίδια δεξαμενή άντλησης προσωπικού.

"Πάλι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος."

Απο τα θεμέλια χτίζεται μια πολυκατοικία. Να θυμίσω οτι έχουμε καταστρέψει στο παρελθόν 2 φορές τις ΕΔ μας με τέτοιες κινήσεις: μια με την διάλυση του ΙΛ και την μετατροπή αυτού σε λόχους ορεινού πεζικού και την καταστροφή των 3 συνταγμάτων ΕΔ γύρω στο 70-80 μετατρέποντας αυτά σε ταξιαρχίες πάλι ελαφρού και ανεκπαίδευτου πεζικού προσθέτοντας στην συνέχεια και άλλες 1-2. τόσες ταξιαρχίες ούτε η πυροσβεστική. για να δούμε...

---------------
Ένα μεγάλο "μπράβο" στο ΓΕΕΘΑ που έβγαλε τέτοιες φώτο! Το ταλέντο του σε φώτο τύπου espreso/ciao είναι καταπληκτικό!Τί να πρωτοθαυμάσω... μιλάμε για φωτογραφίες που θα μείνουν στην ιστορία και όχι σε άλμπουμ απο βαφτίσια. Ρε σεις κανα φωτογράφο απο γάμο να πάρετε καλύτερη δουλειά θα γίνεται και δεν θα βαριέται και μέχρι θανάτου ο μπαρμπακώστας ο προποτζής εεεε συγνώμη ο υποστράτηγος δκτης, που είναι ο μόνος με 9αρα (και πιστολοθήκη...) γιατί δεν του το σφυρίξανε οτι θα είχε μπουφέ μετά την υπηρεσία. φυσικά ο τουιτμαν του είπε να βγάλει το πιστόλι για να μην δείχνει απειλητικός στους followers του πακοκ που έχει και ελπίζει μελλοντικά για έδρα.

Μήπως να παίρνατε και ένα τηλ τους ισραηλινούς; θα σας έλεγαν οτι καλό το τουίτερ του αρχηγού αλλά οι τούρκοι μόλις έχουν τις φάτσες, τις διευθύνσεις και τα μέλη των οικογενειών όλου του προσωπικού. και των καλεσμένων που είναι έφεδροι κτλ. ειδικές ή ανοιχτές επιχειρήσεις;;;;;

Γαμώ την ασφάλεια προσωπικού και πληροφοριών και γαμώ την ουγκάντα που ζούμε!!!!! Α ΡΕ ΓΕΕΘΑ ΚΛΟΤΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ!

Τέλος ένα μεγάλο υπερ "μπράβο" στο ΓΕΣ που έστειλε προσωπικό με τις στολές 1.
Η στολή αυτή που βγήκε μέσα απο τα πεδία μαχών του Α και Β Βαλκανικού φοριέται σε ειδικές περιπτώσεις μνήμης και τιμής και όχι σε παρέλαση επίδειξης μόδας όπου βγήκαν όλα τα μοντελάκια με 1,2,8,9 κτλ. Η την τιμάς και την φοράνε όλοι ή άστην σπίτι της για τις 2 παρελάσεις. Πάλι καλά που δεν ήταν καλοκαίρι και δεν έσκασαν οι του πν με τις κοντομάνικες.... Αλήθεια ποιός έδωσε διαταγή την στιγμή που είναι άπαντες μόνιμοι να έρθουν με ότι είχαν έτοιμο απο το καθαριστήριο; ο μίστερ τουίτερ;;;;

προς μεγάλη μου λύπη δεν είδα πουθενά τις πρώην αεροσυνοδούς, πρώην σταρ ελλάς του ΠΝ, καθώς και την οικογένεια πατίτσα μου ξέρει όπως καμία άλλη να τιμά τέτοιες πρόχειρες και μη τιμητικές εκδηλώσεις.

μηδενιστής - μετά απο τόσο εμετό έχασα το δάσος.

μηδενιστής

enkripto 14 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:30:00 μ.μ. EET  

Μηδενιστή, περίμενα με ανυπομονησία το σχόλιο σου..

Υπερθεματίζω τα περι ασφάλειας προσωπικού.

Ανώνυμος 14 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:30:00 μ.μ. EET  

@enkripto

όταν έφτιαχναν οι αμερικάνοι την D, και δεν κάνω κόπο καν να αναφέρω την SAS/SBS ή την sayeret matkal ή την zenith/alpha, γιατί εκεί τα μμε είναι κρατικά, την φάτσα τους την ήξερε μόνο η υπηρεσία, κυκλοφορούσαν με στολές και σήματα οδηγών ή μαγείρων και ήταν ο περίγελος όλων των ένστολων που κυκλοφορούσαν με πουλάδες και αετούς. που να ήξεραν...

ξέρετε πώς μάθαιναν οτι κάποιος ήταν D ή SEAL; στην κηδεία

όταν βγαίνουν φάτσα κάρτα έχουν ίδια στοιχεία πχ άπαντες μουστάκι και γυαλιά-καπέλο. όταν πάνε σε επιχειρήσεις έχουν τα χαρακτηριστικά του εχθρού: γενειάδες, γλώσσα, έθιμα, περπάτημα μέχρι και περιττώματα (δεν κάνω πλάκα)

το @@@ το ισραήλ που δεν κάνουν τον @@@ κόπο να αντιγράψουν το 1% δεν δείχνει φάτσες απο πιλότους, εδ, αξκους κτλ κτλ

ελλάδα: όλα ανοιχτά. η βαζελίνη λείπει να ανοίξουμε μια και καλή.

φτάσαμε 2013 και δεν έχει κανείς ιδέα τί εστί ειδικές επιχειρήσεις. δεν έχει κάτσει να διαβάσει ένα βιβλίο για τους μπραντενμπούργκερ. οι δυνάμεις Ειδικών επιχειρήσεων είναι νίτζα. δεν τους βλέπει ποτέ και κανείς.
σκοτώνουν; το έκανε ΑΛΛΟΣ .

φτάσαμε στο σημείο να είναι άπαντες ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. άρα δεν χρειάζονται οι ανυψώσεις που χρειάζονται οι 17χρονοι έφεδροι δηλαδή μπερέδες, σήματα, χρώματα. χρειάζονται ξένες γλώσσες, ένα ταξιδάκι για 2ετή δουλειά στην χώρα του εχθρού να μάθουν τον τρόπο ζωής. χρειαζόμαστε επαγγελματίες που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ έλληνες γεννηθέντες στην ελλάδα, έλληνες με σκιστά μάτια και μελαψό χρώμα.
με ένα πυρήνα 100 ανθρώπων κάνεις δουλειά. ούτε ρούχα, ούτε ράσα, ούτε δάφνες, ούτε αστέρια. μια καλά εκπαιδευμένη ψυχή θέλουμε.

ξαναλέω δεν μιλάμε για ΕΔ δηλαδή για ειδικές δυνάμεις ελαφρού πεζικού, ανεφοδιαστών, εκκαθαριστών ναρκών ή ανιχνευτών ζωνών ρίψης.
μιλάμε για άτομα που μια ομάδα τους πρέπει να βγάζει δουλειά φρεγάτας ή μοίρας ή επιλαρχίας.

ένας αριέλ σαρόν δεν υπάρχει στην ελλάδα να τους βάλει τα πόδια σε ένα παπούτσι;

μηδενιστής

Nikos 14 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:08:00 μ.μ. EET  

Νομίζω αυτό ήταν το καλύτερο ρεσιτάλ του Μηδενιστή… δεν παίζεσαι ρε φίλε…αλλά έχεις δίκιο… όχι άλλη παπάτζααααααααααα!!!!

Ανώνυμος 14 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:06:00 μ.μ. EET  

Η ίδρυση της Διακλαδικής διοικήσεως είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, και θα έλεγα ένα από τα ελάχιστα καλά που έγιναν εν μέσω της κρίσης που βιώνουμε και της απαξίωσης των ενόπλων δυνάμεων.
Θα επιφέρει κατά την άποψη μου καλύτερη εκμετάλλευση των διαθέσιμων μέσων, αναβάθμιση της εκπαίδευσης και το κυριότερο ξεκάθαρη εικόνα και δυνατότητες επιλογής δράσεως στον αρχιστράτηγο σε περιόδους κρίσεων (τύπου Ίμια) και πολεμικών επιχειρήσεων.
Τον αρθρογράφο του παραπάνω κειμένου τον θυμάμαι εδώ και χρόνια στα περιοδικά του ειδικού τύπου να φωνάζει γι’αυτό. Φαίνεται ότι τελικά των άκουσαν για κάτι που υπάρχει σε σύγχρονους στρατούς εδώ και δεκαετίες, και υπήρχε και στην Ελλάδα παλαιότερα υπό την μορφή της 3ης Μεραρχίας Ειδικών δυνάμεων που διαλύθηκε.
Με τις στολές μην αρπάζεστε παιδιά, μια τελετή ήταν. Σε περίοδο επιχειρήσεων μπορούν να φορέσουν ότι θέλουν, και τουρκικές άμα λάχει..
Κατά την άποψη μου στην Διακλαδική διοίκηση θα πρέπει να ενταχθούν το σύνολο των μονάδων Ειδικών δυνάμεων του στρατού και όλα τα τάγματα μεταφορικών ελικοπτέρων (καθώς αυτά φτάνουν μόνο για αεροκίνηση μικρού αριθμού καταδρομέων και των υλικών τους –τζιπ εφόδου-σκάφη- βαρέα όπλα- και των πυρομαχικών τους και όχι για να υποστηρίξουν έναν ολόκληρο στρατό). Αυτό θα επιφέρει και αναβάθμιση των ικανοτήτων των χειριστών της αεροπορίας στρατού, αφού θα συμμετάσχουν σε νυχτερινές ασκήσεις, πτήσεις σε χαμηλό ύψος κτλ (από σο ξέρω αυτό έχει αρχίσει να γίνεται εν μέρει και άτυπα).
Η 71η «αερομεταφερόμενη» ταξιαρχία είναι ανέκδοτο κατά την άποψη μου, καθώς δεν υπάρχουν τα μέσα για να κινηθεί και με 9 μήνες θητεία είναι και πολυτέλεια (αν και έχει αριθμό ΕΠΟΠ). Καλύτερα θα ήταν να διαλυθεί και όσοι από το προσωπικό της θέλουν, μπορούν μετά να πάνε (μετά από την αντίστοιχη εκπαίδευση) σε μονάδες ειδικών δυνάμεων (αυξάνοντας την επάνδρωση).
Και τώρα τα κακώς κείμενα
1) Όπως σωστά έγραψε κάποιο παιδί παραπάνω ΕΤΑ και Ζ ΜΑΚ πρέπει να ενωθούν. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν δύο διαφορετικές μονάδες για ουσιαστικά ίδιες αποστολές. Η Ζ ΜΑΚ είναι άλλη μία μονάδα ανέκδοτο που φτιάχτηκε μετά την κρίση των Ιμίων και για πολλά χρόνια είχε κύρια αποστολή την ανακατάληψη βραχονησίδων.… Φυσικά αντί να ήταν σε κανένα νησί, ήταν στο Πεύκο και έκανε επιδείξεις στους υψηλούς προσκεκλημένους του Υπουργείου άμυνας……Το ΕΤΑ το 1999 όπως το πρόλαβα στον Ασπρόπυργο ήταν μία υψηλού επιπέδου (ως προς το προσωπικό που την επάνδρωνε) μικρή επαγγελματική μονάδα με ικανότητες αναγνωρίσεως μακράς ακτίνας. Μετά το ΕΤΑ μεταφέρθηκε στο Πεύκο και οπόσο ξέρω από πρώτο χέρι, κύρια ασχολία του είναι η προετοιμασία και εκτέλεση επιδείξεων!!!
Άρα ένωση ΕΤΑ-Ζ ΜΑΚ σε μία μονάδα και απαλλαγή από τις επιδείξεις που τρώνε πολύτιμο χρόνο εκπαιδεύσεως για επανάληψη του ίδιου σεναρίου .

2) Θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η συνεκπαίδευση με την Πολεμική αεροπορία. Οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και Ιράκ έδειξαν ότι ένας πόλεμος μπορεί να κερδηθεί σε μεγάλο βαθμό από την συνεργασία Αεροπορίας με τις Ειδικές δυνάμεις. Δεν ξέρω αν θα είναι η 31η μοίρα της Αεροπορίας? ή όλες οι μονάδες ειδικών δυνάμεων? αλλά θα πρέπει να γίνει εκπαίδευση στην επικοινωνία με την αεροπορία, και στην κατεύθυνση από το έδαφος αεροπορικών πυρών ακριβείας. Απόσο γνωρίζω αυτό έχει γίνει προς το παρόν μόνο από το ΕΤΑ με αριθμό συσκευών κατάδειξης λέιζερ.
3) ¨Όλο το επιλεγμένο προσωπικό πρέπει να περνάει εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού (και οι πεζοναύτες). Στις αερολέσχες οι υποψήφιοι κάνουν εκπαίδευση εδάφους μίας μέρας και σε ένα Σαββατοκύριακο έχουν κάνει 5-6 άλματα. Αν τα C-130 είναι ακριβά ας πάρουν 3 Twin Otter και ας εκπαιδεύουν όλο τον κόσμο που έχει ολοκληρώσει την προκεχωρημένη εκπαίδευση στα αλεξίπτωτα για μία εβδομάδα (φτάνει ο χρόνος και περισσεύει). Θα είναι και αυτό μέρος της επιλογής.

Ανώνυμος 14 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:08:00 μ.μ. EET  

Μηδενιστή, όλο ειρωνίες και σαχλαμαρίτσες τα σχόλιά σου. Τα περιμένουν κάποιοι, επειδή απλώς κάνεις γραφικό ταρατατζούμ όπως κάποιο γνωστό σάιτ. Περιορίσου στα της ραπτικής στολών κ.λπ που εκεί μπορεί να γράφει ο κάθε άσχετος όπως εσύ ότι βλακεία θέλει και μην προσβάλεις ανθρώπους με τους οποίους ούτε είχες ούτε θα έχεις ποτέ καμία σχέση γιατί η μόνη θέση σου είναι σεα πολυθρόνα. Άντε, μπουζούκι./

Ανώνυμος 14 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:09:00 μ.μ. EET  

Συνέχεια
4)Επιλογή!!! Κατά την άποψη μου είναι το κύριο πρόβλημα που μαστίζει τις Ελληνικές μονάδες και με την είσοδο των ΕΠΟΠ επιδεινώθηκε αντί να βελτιωθεί.
Θα μπορούσε να γίνεται ένα πρόγραμμα επιλογής στο Πεύκο, με χρονομετρημένες πορείες 25-30χλμ στην ευρύτερη περιοχή του Κονδυλίου-όρος Πατέρας, ημέρα-νύχτα με φόρτο-τοπογραφία (μετά από την αντίστοιχη ενημέρωση-εκπαίδευση) και άλλες αθλητικές δοκιμασίες, χρονομετρημένο στίβο μάχης κτλ. Ο χρόνος που μένει ένας νεοσύλλεχτος στο Πεύκο (2 μήνες στην εποχή μου) φτάνει και περισσεύει. Οι αδιάφοροι και οι καιροσκόποι θα έφευγαν και δεν θα πήγαιναν μετά στις μονάδες. Ας είχαμε μονάδες με λιγότερους λόχους κρούσεως ή λιγότερες μονάδες αλλά ας είχαν περάσει όλοι από το ίδιο κόσκινο. Κατά την διάρκεια της θητείας μου διαπίστωσα ότι υπήρχαν άτομα από γυμναστικές ακαδημίες, εκπαιδευτές πολεμικών τεχνών, αθλητές κτλ που είχαν έρθει να υπηρετήσουν στις Ειδικές δυνάμεις. Όλοι αυτοί σε μεγάλο ποσοστό πέρασαν ανεκμετάλλευτοι ενώ ένα ποσοστό 10% της μονάδας αποτελείτο από άτομα (λυπάμαι που το λέω) που θα έπρεπε να ήταν στο πεζικό.

Οι ΕΠΟΠ ήταν μία πλήρη αποτυχία των πολιτικάντηδων (που θα έφτιαχναν επαγγελματικό στρατό με δανικά λεφτά γιατί άλλο??? Για τους ψήφους!!) . Οι στρατιωτικοί (με την γνωστή νοοτροπία που κουβαλάν οι περισσότεροι) με το που εμφανίστηκαν οι ΕΠΟΠ, απαξίωσαν τους κληρωτούς και τους πέρασαν σε δευτερεύουσες αποστολές εντός των μονάδων . Τώρα θα αναγκαστούν να αλλάξουν νοοτροπία μιας και οι ΕΠΟΠ σε λίγα χρόνια θα είναι παρελθόν.
Δεν θα μιλήσω για το επίπεδο των ΕΠΟΠ που υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις εκτός του ότι και αυτοί είναι ανεπίλεκτοι είναι και κλαψιάρηδες τώρα που τους μείωσαν τα λεφτουδάκια τους (πράγμα που δεν θα απασχολούσε ποτέ έναν κληρωτό).

Οι μονάδες ειδικών δυνάμεων θα πρέπει να αποτελούνται από μικρό αριθμό 20-25 μόνιμων επιλεγμένων στελεχών και όλοι οι υπόλοιποι επιλεγμένοι κληρωτοί εθελοντές που θα υπηρετούν την θητεία τους για την πατρίδα και μόνο και μετά θα περνάν στην εφεδρεία.
Δεν θα ξαναπώ το πόσο ηλίθιο είναι όλα αυτά τα χρόνια ο Ελληνικός Στρατός να έχει πετάξει στα σκουπίδια όλους τους έφεδρους καταδρομείς και να μην τους καλεί ούτε για μια βολή. Του περισσεύουν μάλλον όταν έχει απέναντι του έναν στρατό 500000 εν ενεργεία.

Ανώνυμος 14 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:10:00 μ.μ. EET  

Συνέχεια
Τέλος!!!
Η 2α ΜΑΛ η καλύτερη μονάδα των ειδικών δυνάμεων (Αυτό δεν το έχω πει εγώ αλλά ο σημερινός υποδιοικητής του Δ σώματος στρατού που ήταν κάποτε διοικητής της) δεν είναι μέρος της Διακλαδικής διοικήσεως!!!
Η μονάδα που δεν θέλει κανείς ΜΟΝΙΜΟΣ να πάει!!!!
Ακόμη θυμάμαι εν έτη 1999-2000 όταν κάναμε ασκήσεις με το ΠΝ για ανακατάληψη βραχονησίδας, που βλέπαμε τους επαγγελματίες!!! της ΖΜΑΚ να περνάνε μια βόλτα το μεσημεράκι από το ναύσταθμο και μετά 3 η ώρα έφευγαν για το σπιτάκι τους. Εμείς το βράδυ με 40 μίλια άνεμο και τις φουσκωτές λέμβους πηγαίναμε στην άσκηση σε ένα άγνωστο μέρος στο Αιγαίο. Μας έβλεπαν οι ναυτέοι πάνω στο αντιτορπιλικό που κατεβάζαμε τις βάρκες και μας περνάγανε για τρελούς… Περισσότερα δεν θα πω για τακτικές απόκρυψης παραπλάνησης της απεικόνισης και τους κινδύνους, αλλά ο τότε διοικητής έκανε ενημέρωση ώστε και ο τελευταίος αλεξιπτωτιστής να ξέρει το έργο που θα παιχτεί. Αυτό βέβαια δεν θεωρείτε ειδική επιχείρηση!!!
Ούτε η νυχτερινή αεραπόβαση (από επιχειρησιακό ύψος) με πλήρη φόρτο και η κρούση είναι ειδική επιχείρηση, ούτε όταν φύγαμε 5 C-130 από Ελευσίνα για να πάμε στον Ασκό-προφήτη για αεραπόβαση με πλήρη φόρτο και συγκεκριμένη αποστολή, με τους πιλότους να πηγαίνουν ανάγλυφη πτήση με C-130!!!!ΧΑΧΑΧΑΧΑ ευτυχώς μόνο ένας αλεξιπτωτιστής από όλη την έξοδο έκανε εμετό!!! Αυτά δεν είναι ειδικές επιχειρήσεις (είναι τα τουριστικά συντηρήσιμα άλματα της ΖΜΑΚ και οι επιδείξεις στο Πεύκο) αλλά η 2α ΜΑΛ είναι η καλύτερη μονάδα των Ειδικών δυνάμεων!!!!Κοινό μυστικό, το είχε πει ο διοικητής!!!……….το είχαν πει και άλλοι……….κάποτε σε ένα άλμα περιμέναμε στην Ελευσίνα και έρχεται ένας λοχαγός ειδικοδυναμήτης που ήταν για συντήρηση, και μας λέει ότι πρέπει να είστε πολύ περήφανοι για την μονάδα σας γιατί είναι η καλύτερη στον Ελληνικό στρατό!!! Είχε υπηρετήσει πριν 10 χρόνια στην 2α Μαλ και ακόμα θυμόταν εκείνα τα χρόνια σαν τα καλύτερα αλλά και τα δυσκολότερα στις καταδρομές ..…συνάντησα τον λοχαγό μου μετά από χρόνια και ενώ υπηρετούσε σε άλλη μονάδα των ειδικών δυνάμεων, μου είπε δεν υπάρχει τίποτε σαν την 2η ΜΑΛ……..Θυμάμαι τους μονιμάδες που είχαν καθήκοντα αρχηγού ρίψεως να τρέχει κρύος ιδρώτας ποτάμι… κάποιοι ήταν ψύχραιμοι, άλλοι έχαναν τον έλεγχο και ούρλιαζαν μέσα στο C-130.

Η μονάδα που κανείς δεν ήθελε να πάει!!!!!!!!!!! Πρόσφατα συνάντησα έναν φίλο Βατραχάνθρωπο ΟΥΚ του στρατού με σχολεία στην Αμερική (Αμερικάνικο Combat Diver, ναρκαλιείας κτλ) , σχολείο περιπόλων στην γερμανία κτλ, κτλ και 18 χρόνια υπηρεσίας στις Ειδικές δυνάμεις και αφού άκουσα τα γνωστά μπινελίκια για τον στρατό το μπουρδέλο τους αξιωματικούς τους άχρηστους (τα γνωστά κομπλεξικά των υπαξιωματικών) , τα λεφτουδάκια του, πότε θα παραιτηθεί με τα 6μηνα που έχει για να πάρει σύνταξη, μετά άκουσα το καλύτερο από όλα!!! Αν του έρθει μετάθεση στην 2α ΜΑΛ θα ΚΟΠΕΙ από ειδικές δυνάμεις!!!!!! Και θα δηλώσει στρατονομία ή πεζικό!! Βλέπεται τα εκτός έδρας δεν πληρώνονται πια ούτε κατ ελάχιστον, και η 2α ΜΑΛ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ πρωταθλήτρια σε αυτά όπως και στους συναγερμούς!!!!

Καλή επιτυχία στην νέα διοίκηση αλλά πολλά πράγματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν.

aviationlive 14 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:35:00 μ.μ. EET  

Μήπως να παίρνατε και ένα τηλ τους ισραηλινούς; θα σας έλεγαν οτι καλό το τουίτερ του αρχηγού αλλά οι τούρκοι μόλις έχουν τις φάτσες, τις διευθύνσεις και τα μέλη των οικογενειών όλου του προσωπικού. και των καλεσμένων που είναι έφεδροι κτλ. ειδικές ή ανοιχτές επιχειρήσεις;;;;;


Συμφωνώ ο γείτονας έχει δώσει δείγματα.

http://www.sabah.com.tr/Gundem/2011/09/26/mavi-marmarayi-basan-askerlere-internet-avi

Ανώνυμος 14 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:59:00 μ.μ. EET  

Έγινε κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια και λόγω του ότι άρχισαν να ξεφυτρώνουν καινούριες "ειδικές μονάδες".

Τώρα πως θα λειτουργήσει όλο αυτό δίχως μέσα, προσωπικό, νοοτροπία, οργάνωση και κατάλληλο επιχειρησιακό σχεδιασμό(οι μισές Μ/Κ αφιερωμένες για ανακατάληψη βραχονησίδας) είναι άγνωστο ή μάλλον σχεδόν γνωστό αλλά ας περιμένουμε πρώτα να δούμε έργα.

Όσο για το στήσιμο και τις φώτο καλό θα ήταν να αποδώσετε ευθύνες σε όποιον είχε το γενικό πρόσταγμα και όχι αόριστα.

Σε ότι αφορά την πλειοψηφία των άστοχων σχολίων,δεν αναφερθώ καθόλου,διότι ως γνωστό στο Ελλαδιστάν,μεταξύ πολλών άλλων, περισσεύει η φαντασία, το κόμπλεξ κατωτερότητας και ο φθόνος.

15 ή 12 ή 9 μήνες φαντάροι και τα έμαθαν,έκαναν,είδαν όλα..

Προβοκάτωρ

enkripto 14 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:10:00 μ.μ. EET  

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, συμφωνώ με το σχόλιο του μηδενιστή σε ότι αφορά το κομμάτι της ασφάλειας προσωπικού. Ως προς τα υπόλοιπα φρονώ πως τιμά το ψευδώνυμο του.

Πρέπει να τιμούμε την αιχμή του δόρατος των ΕΔ, ακόμα και αν δεχτούμε πως έγιναν κάποιες ατυχείς επιλογές, σίγουρα οι τελευταίοι που ευθύνονται για αυτές είναι οι παρευρισκόμενοι καταδρομείς. Έχει δίκιο ο Προβοκάτορας.

Ανώνυμος 14 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:37:00 μ.μ. EET  

Λυπάμαι, αλλά διαβάζω απαράδεκτα πράγματα: ΠΟΙΟΣ είπε πως η 2 ΜΑΛ είναι εκτός της ΔΔΕΕ; Είναι ΑΝΕΚΔΟΤΟ η Ζ ΜΑΚ ή η 31 ΜΕΕΔ; Οι άνθρωποι που είναι δίχως προσωπική ζωή, 24ωρες το 24ωρο διαθέσιμοι στο καθήκον; Καταλαβαίνω κάποιος να διαφωνεί με το επιχειρησιακό δόγμα των ΕΔ, αλλά από αυτό το σημείο μέχρι να γράφονται διάφορες αστειότητες η απόσταση είναι χαώδης! Εχω βαρεθεί την ΤΟΥΡΚΟΛΑΤΡΕΙΑ, την ώρα που οι "φημισμένοι" bordo bereli μόνο πασαρέλα δεν έχουν κάνει στο διαδίκτυο. Συμφωνώ με τα όσα καυτηριάζει ο Μηδενιστής, φαντάζομαι συμφωνεί κάθε σκοπτόμενος άνθρωπος που επιθυμεί την πρόοδο των ΕΔ της χώρας, αλλά το να φτάνουμε στην απαξίωση επειδή κάθε μονάδα χρησιμοποιεί διαφορετική παραλλαγή ή γιατί κάποτε υπηρετήσαμε στα αλεξίπτωτα και την έχουμε ακούσει κομάντα είναι παραφροσύνη.

Αρματιστής 14 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:57:00 μ.μ. EET  

@ μηδενιστής

Φίλε μου πρέπει να χαλαρώσεις λιγάκι.

enkripto 14 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:42:00 μ.μ. EET  

Σχόλια εκτός θέματος και προσωπικές επιθέσεις δεν θα ανεβαίνουν. Η κριτική μπορεί να γίνει και κοσμίως.

Ανώνυμος 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:25:00 π.μ. EET  

@14 Φεβρουαρίου 2013 - 5:08:00 μ.μ. EET

"Άντε, μπουζούκι"

Συνάδελφε βρίζεις ή όχι τον Σαμαρά, τον Τζέφρυ και τον Μπένυ για τα χάλια μας;
Έχεις τελειώσει οικονομικά στο Πρίστον ή Πολιτικές Επιστήμες στην Γενεύη;
Άρα κατα τη γνώμη σου δεν έχεις δικαίωμα κρίσης άσχετα αν πληρώνεις φόρους και οι άνω επηρεάζουν την καθημερινότητά σου;

Αυτό μου λες;

Άκου φίλε: όσο πληρώνω είναι υπάλληλοί μου. Έχουμε δημοκρατία και έχω δικαίωμα κρίσης όπως έχω υποχρέωση θητείας, φόρων και υπακοής στους νόμους και στο σύνταγμα.
Ο καναπές πληρώνει τα F-16.

Αν εσύ νιώθεις οτι τα λεφτά σου μπορεί να πηγαίνουν όπου νά ναι γιατί έτσι γουστάρει ο κάθε τυχάρπαστος δικαίωμα σου.
Αν εσύ νιώθεις οτι η ζωή σου μπορεί να τελειώσει στο πι και φι γιατί διοικεί λάθος ή όπως γουστάρει ο κάθε τυχάρπαστος δικαίωμα σου.

μάντεψε ποιός είναι το μπουζούκι τελικά.

@aviationlive
Σωστότατος. Συν οτι έχουν κόψει 2 επιθέσεις απο ποστ στο facebook. Ο παθών μαθαίνει και οι εβραίοι μαθαίνουν γρηγορότερα απο οποιονδήποτε στο πλανήτη.

Ας σκεφτούμε τώρα την προσπάθεια των τούρκων να δείξουν τους ενόχους του μαβί που είναι 90% έφεδροι και ας σκεφτούμε με πόση λιγότερη προσπάθεια θα βγάλουν λαβράκια απο τις φωτογραφίες του ΓΕΕΘΑ που είναι άπαντες μόνιμοι.
Υπάρχουν τάγματα 800+ ανθρώπων που ασχολούνται ΜΟΝΟ με ανοιχτές πηγές.
Πάω όσο στοίχημα θες ήδη τσεκάρουν τραπεζικούς λογαριασμούς να δουν ποιοι είναι ευάλωτοι.

@Προβοκάτωρ
"Όσο για το στήσιμο και τις φώτο καλό θα ήταν να αποδώσετε ευθύνες σε όποιον είχε το γενικό πρόσταγμα και όχι αόριστα."

Σίγουρα.

"15 ή 12 ή 9 μήνες φαντάροι και τα έμαθαν,έκαναν,είδαν όλα.."

Μέχρι και ΕΣΥ που πέρασες απο τον χώρο μπερδεύεις τις ειδικές επιχειρήσεις με τις ειδικές δυνάμεις.
δεν έχουν απολύτως καμία σχέση μεταξύ τους.


@Εν κρυπτώ
" Ως προς τα υπόλοιπα φρονώ πως τιμά το ψευδώνυμο του."

Σου έχω ξαναπεί πάταξον με άκουσον δε.

Τα στελέχη εντός των μονάδων δεν φταίνε για τους σχεδιασμούς των άνω φυσικά.

@Φίλε Αρματιστή

Ξέρεις τί είναι ειδικές επιχειρήσεις;
Ναι.
Έχουμε αυτές που θέλουμε;
Όχι.
Έχουμε πληρώσει τα μαλιοκέφαλά μας για αυτές;
Ναι.
Μας λείπουν απο την τσέπη μας μέχρι και είδη διατροφής;
Ναι.
Έχουν οι απέναντι 800,000 στρατό
Ναι.
Θα χαλαρώσω όταν νιώσω χαλαρός. Ευχαριστώ για τις ιατρικές συμβουλές. Φαντάζομαι εσύ θα ήσουν χαλαρός αν έβλεπες 4000 Μ48 απέναντι και είχες 500 Μ47 με πληρώματα ημιεκπαιδευμένα, κακοπληρωμένα, και δόγμα μάχης του ΑΠΠ.

Η εποχή που ο στρατός (και η εκκλησία, και η βουλή και οι δικαστές και όλοι οι μισθωτοί των 3,000-15,000Ε) κάθονταν ανενόχλητοι ΤΕΛΕΙΩΣΕ.

Η 'άλωση της Πόλης' έρχεται πιο κοντά μέρα με τη μέρα. Η την προλαβαίνουμε ή θα συναντήσουμε τους προγόνους μας.

------------------

"Η κριτική μπορεί να γίνει και κοσμίως"

Φαντάζομαι έκοψες καμια 50ριά μυν με γαλλικά για μένα. άσε τα παιδιά να μας πουν πώς κόψαμε αυτιά ή βάψαμε φρεγάτες ροζ. με 40,000 τούρκους στις ειδικές δυνάμεις και 2,000 σε οεε - όσο το (ΔΣΣ+ΒΣΣ) μαζί - θα νανουριστούμε σίγουρα πιο ήσυχοι.

μηδενιστής

Υγ για τους αδαείς σαν κι εμένα:
http://en.wikipedia.org/wiki/Brandenburgers
στο τέλος έχει και βιβλιογραφία.

Ανώνυμος 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:09:00 μ.μ. EET  

@μηδενιστή

Πως και από που συμπέρανες ότι μπερδεύω τις ειδικές επιχειρήσεις;

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:19:00 μ.μ. EET  

@Προβοκάτωρ

Γιατί ασχολείσαι με το τί θα πει ένας πρώην φαντάρος (που πήγε 2η μαλ και νόμισε οτι τέλειωσε την λεγεώνα...)

Ο τελευταίος φαντάρος που μπήκε σε μονάδα εε πρέπει να 45ρησε φέτος.

μηδενιστής

Ανώνυμος 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:32:00 μ.μ. EET  

@μηδενιστή

Λανθάνεις φίλε μου,δεν ασχολήθηκα διόλου.

Υ.Γ: Οι φαντάροι στις μονάδες Ε.Ε.,ήταν απλώς χειρότερα από ότι στο Αρσάκειο εε, τον Λ/Δ της Ζ'.

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:06:00 μ.μ. EET  

@Προβοκάτωρ

Λάθος μου - δεν κατάλαβα καλά.

μηδενιστής

Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:37:00 μ.μ. EET  

@μηδενιστη

Οι δημιουργια ομαδων τυπου bradenburgers σε συνεργασια με την ΕΥΠ , ειναι κατι τελειως διαφορετικο απο την συσταση διακλαδικης διοικησης . Οι ομαδες αυτες , ολιγομελεις και προσανατολισμενες σε περιοχες ευθυνης , δεν ειναι απιθανο να υπαρχουν ηδη με διαφορες μορφες.
Καποια απο τα θεματα που βαζεις , θεωρω οτι θα αντιμετωπιστουν κατα την εξελιξη του παραπανω εγχειρηματος .
Καλη συνεχεια . Καιρος ηταν.

Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:22:00 μ.μ. EET  

Ένας φαντάρος, που υπηρέτησε στα 18του , 18 μήνες Θητεία στις ειδικές Δυνάμεις το 1999-2000 είναι 32 χρονών σήμερα και όχι 45.

Λέτε ότι σας κατέβει μου φαίνεται.

Ο λόχος διοικήσεως της Ζ Μακ, αποτελείται από κληρωτούς βίσματα, που θέλαν να βγαίνουν εξωδούχοι στις 3 το μεσημέρι!!!όπως και η υπόλοιπη "ειδική" μονάδα!!!
Εκεί υπηρέτησες προβοκάτωρ-μηδενιστή? (ειδικοί επί όλων των θεμάτων) ή σε κανένα γραφείο στο πεντάγωνο? ή μόλις γυρίσατε από το Βιετνάμ μαζί με τον Ράμπο 5?

Έχετε κάτι να προτείνετε για την αναβάθμιση των ειδικών δυνάμεων? ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ? όχι να πάρουμε το Atlantis που αποσύρανε οι Αμερικάνοι για διείσδυση σε εχθρικό έδαφος..
Άμα έχετε τίποτε να πείτε? πές τε το. Τις ειρωνίες (προς τους πάντες) και τις ψευτομαγκίες σας (από το ιντέρνετ) τις έχουμε χορτάσει.

Ο αρθογράφος του παραπάνω άρθρου, είχε γράψει κάποτε μία μελέτη στο περιοδικό Περίπολος (αν δεν κάνω λάθος)για την Ροδεσιανή SAS και πως μία διμοιρία της αποτελείτο από εθελοντές επίλεκτους κληρωτούς 9 μηνών Θητείας οι οποίοι αναλάμβαναν και εκτελούσαν το ίδιο καλά με τους υπόλοιπους επαγγελματίες της μονάδας ειδικές επιχειρήσεις.

Για να έρθουμε στα δικά μας, την επιχείρηση ΝΙΚΗ (αποστολή αυτοκτονίας) στην Κύπρο το 74 την εκτέλεσε η Πολεμική Αεροπορία με την Α Μοίρα Καταδρομών (έφεδροι και οι περισσότεροι αξιωματικοί της). Η επιχείρηση αυτή όπως και η δράση της Α μοίρας καταδρομών στις επιχειρήσεις, τιμά στο σύνολο της τις Ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος της εποχής εκείνης, και επιβεβαιώνει την ζημιά που μπορούσαν να κάνουν στον εισβολέα άμα είχαν χρησιμοποιηθεί.

Άρα μία μονάδα επίλεκτων κληρωτών με μερικά αποφασισμένα και επιλεγμένα στελέχη μπορεί να λητουργήσει άψογα και να εκτελέσει πλήθως αποστολών και αυτό έχει αποδειχθεί πολλάκις στην στρατιωτική ιστορία.






Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:59:00 μ.μ. EET  

good wines

Ανώνυμος 17 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:13:00 π.μ. EET  

Αφού διαβάσουμε κάτι,βεβαιωνόμαστε πως έχουμε κατανοήσει το νόημα του κειμένου.
Αν όχι,τότε σημειώνουμε τις απορίες μας και αν μας ενδιαφέρει πραγματικά να μάθουμε,ψάχνουμε για τις κατάλληλες απαντήσεις στις απορίες μας.

Παρουσιάζεται μια αλλαγή στη συχνότητα και στην ένταση του τρολλαρίσματος εδώ μέσα τον τελευταίο καιρό ή μου φαίνεται;

Υ.Γ:Indeed,good wines..

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 17 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:23:00 π.μ. EET  

@Ανώνυμος 11:22:00 μ.μ.
"όπως και η υπόλοιπη "ειδική" μονάδα!!!"

Αδερφέ, δεν έχεις ιδέα από τη ζωή στη Ζ ΜΑΚ. Άστο και μην τη λερώνεις με το στόμα σου

Ανώνυμος 17 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:31:00 μ.μ. EET  

Στο Ισραήλ έχει γίνει θέμα η δημοσίευση της πιο κάτω φωτογραφίας γιατί μερικά συστήματα παραλλαγής είναι απόρρητα!

http://oi49.tinypic.com/73mhc7.jpg

Ανώνυμος 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:43:00 π.μ. EET  

@16 Φεβρουαρίου 2013 - 10:37:00 μ.μ. EET

"Καποια απο τα θεματα που βαζεις , θεωρω οτι θα αντιμετωπιστουν κατα την εξελιξη του παραπανω εγχειρηματος"

φίλε μου πολύ δύσκολο. βλέπεις κανένας δεν υπολογίζει τις ΕΕΔ για τον πραγματικό τους ρόλο που είναι ο πόλεμος. τις έχουν καταντήσει μια δεξαμενή ψηφοφόρων και ευεργεσίας τοπικών συμφερόντων. ο τελευταίος πολιτικός που μίλησα προσωπικά που ανέφερε οτι οι ΕΕΔ είναι πια ένα απο τα τελευταία που μπορεί να αναμιχθεί κάνοντας χάρες και κερδίζοντας ψήφους. Σε άλλο άρθρο έχουμε τον πρώην Α/ΓΕΣ να μαϊμουδίζει...
Δεν υπάρχει ελπίδα.

@16 Φεβρουαρίου 2013 - 11:22:00 μ.μ. EET

Καλημέρα

Έχεις μπερδευτεί δεν καταλαβαίνεις την διαφορά ΕΔ και Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΕ)

Το 2000 κανένας έφεδρος δεν υπηρετούσε σε μια απο τις 4 μονάδες ΕΕ (ΕΤΑ, ΜΥΚ, ΜΕΕ, ΖΜΑΚ)

Οι φαντάροι που λες υπηρετούσαν σε επίλεκτες ελαφρές μονάδες πεζικού με συγκεκριμένες αποστολές. Οι αλεξιπτωτιστές, καταδρομείς, αμφίβιοι είναι ειδικές δυνάμεις αλλά όχι ειδικές επιχειρήσεις.

Σε άλλα άρθρα έχω γράψει τί πρέπει να γίνει με τις ΕΔ και τις ΕΕ. Αν δεν σου κάνει κόπο ρίξε ένα ψάξιμο.

Η ροδεσιανή SAS είχε μόνο έφεδρους και όχι επαγγελματίες καθώς ήταν αποικιακή μονάδα και δεν άνηκε στο SAS. Πολέμησαν ενάντια μαύρων ιθαγενών. Υπάρχουν καταγεγραμμένα σκορ νεκρών 1 προς 400 που δείχνει σε τί επίπεδο ήταν οι μαύροι οι οποίοι μετά την ανακάλυψη της φωτιάς κάποιος τους έδωσε ΑΚ-47. Ξέχασε ο αρθρογράφος να γράψει οτι δεν υπάρχει πια ροδεσία γιατί έχασαν τον πόλεμο απο αυτούς τους μαύρους.
Αν πάντως σε ενδιαφέρει εκείνη η σύγκρουση το αντίστοιχο με αυτό που έχεις στο μυαλό σου ήταν οι Rhodesian Light Infantry (αερομεταφερόμενοι καταδρομείς-αλεξιπρωτιστές) και όχι οι SAS ή οι Selous Scouts (δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων γενικών καθηκόντων η πρώτη και αντι-ανταρτοπολέμου η δεύτερη)

Στην κύπρο το 74 στείλαμε μια μονάδα αερομεταφερόμενο ελαφρού πεζικού. Ο πόλεμος χάθηκε και εκεί.


"Άρα μία μονάδα επίλεκτων κληρωτών με μερικά αποφασισμένα και επιλεγμένα στελέχη μπορεί να λητουργήσει άψογα και να εκτελέσει πλήθως αποστολών και αυτό έχει αποδειχθεί πολλάκις στην στρατιωτική ιστορία."

Φυσικότατα. Μέχρι και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων φτιάχνει. Οι brandenburgers που ανέφερα -και είναι το πρότυπο γιατί είχαν δομή για όλα τα περιβάλλοντα- ήταν 99% φαντάροι.
Αν οι ΕΕΔ επιθυμούν να φτιάξουν σωστές μονάδες υπάρχει και δόγμα και οργάνωση να αντιγράψει και να εξελίξει.

Όταν πας στρατό πχ καταδρομές και δεις την διαφορά μονάδας ΕΔ και ΕΕ θα τα ξαναπούμε. Μέχρι τότε καλύτερα να εστιάσεις στις φετινές πανελλήνιες. Τα επόμενα 60 χρόνια σου είναι πιο σημαντικά απο 9 μήνες σκοπέτο.

μηδενιστής

Ρενος 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:37:00 μ.μ. EET  

Ενταξει διαφωνω με αυτο που ειπε ο Μηδενιστης οτι στην Κυπρο η 1η ΜΑΛ ηταν "ελαφρυ πεζικο" αλλα τεσπα... Εμεις τοτε οι κοκκινομπερεδες τι ειμαστε μαγειρες; Τεσπα Ολοι χρειαζονται (τα κοκκινα λιγοτερο η αληθεια ειναι) Δειτε παντως εδω, οι Τουρκοι πηραν φυσικα τις φωτο...

www.birlikgazetesi.info/haberler/6721-yunanstan-egede-oezel-operasyonlar-komutanlii-oluturdu.html

Ανώνυμος 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:13:00 μ.μ. EET  

@Φίλε Ρένο καλησπέρα

Η μονάδα ορίζεται βάση του όπλου, των υλικών, των μέσων μεταφοράς και του χώρου δράσης.

Η 1η ΜΑΛ είναι αερομεταφερόμενο πεζικό - έτσι ορίζεται απο το ΝΑΤΟ όποια μονάδα πέφτει με αλεξίπτωτα. ελαφριά καθώς δεν διαθέτει οχήματα όπως οι ρώσοι (bmd-3)


Η 71η ΤΑΞΠΖ είναι ελαφρύ πεζικό - δεν είναι ούτε αερομεταφερόμενη (καθώς δεν ρίπτεται) ούτε και αεροκίνητη (καθώς δεν έχει πλήρη ικανότητα μεταφοράς με ελικόπτερα. Δεν έχει οχήματα άρα ελαφριά.

Το ελαφρύ πεζικό συνήθως είναι ειδική δύναμη γιατί έχει ειδική εκπαίδευση. Στην ελλάδα υπάγονται όλες οι μονάδες ελαφρύ πεζικού στην Δ/ΕΔ.
Αν και δεν υπάγονται στην ίδια διεύθυνση "ειδικές δυνάμεις" είναι και άλλες μαχιμότατες μονάδες όπως το ΤΕΝΞ, το ΤΕΝΕΦ, οι ΛΑΤ, οι ΕΑΝ μέχρι και οι μικροσκοπικές αλλά χρησιμότατες ΔΑΕ των νήσων.

Οι ονομασίες στον ΕΣ είναι πολύ μπερδεμένες και έχουν να κάνουν με την άγνοια των ανωτάτων στελεχών. Ένας καταδρομέας ακούγεται πιο καλά απο ελαφρύς πεζικάριος άσχετα αν οι καταδρομές είναι αποστολές που εκτελούνται απο όλες τις μονάδες ελιγμού. ένας αερομεταφερόμενος ακούγεται πιο καλά στο καφενείο συνταξιούχων απο τον απλά κάθομαι μέχρι να αγοράσουμε ελικόπτερα για μια 20ετία.
Φυσικά οι κόκκινοι έφεδροι και τα μικρά στελέχη δεν φταίνε. Ο σχηματισμός δημιουργήθηκε κατα λάθος δυστυχώς και διατηρείται επίτηδες για να ζει το κιλκίς...

Καμάρι σου πάντως που τέλειωσες απο τα μοναδικά τάγματα πεζικού που έκαναν εκπαίδευση. Μακάρι την ίδια εκπαίδευση να πέρναγα και γω που για να περάσω σχολείο έπρεπε να παρακαλάω τον δκτη μου να με στέλνει.

Δυστυχώς όμως έμεινες στην ταμπέλα "ειδικό" και δεν έμεινες στην ουσία όπως και οι ανώτατοι, μέσοι, κατώτεροι αξκοι και λοιπά στελέχη.

Σημασία δεν έχει η ονομασία αλλά το αποτέλεσμα: ήσουν ο καλύτερος σε ότι έκανες; Ήταν η καλύτερη η υπομονάδα σου; Η μονάδα σου; Αυτό μετράει.
Το όπλο-μονάδα του καθένα δεν είναι χειρότερο ή λιγότερο χρήσιμο απο κάποιο άλλο. Όλα χρειάζονται και στον πόλεμο όλα δοξάζονται εφ όσον έχουν μάθει και εκτελούν ΣΩΣΤΑ τη δουλειά τους.

Και οι σωστοί μάγειρες εν καιρώ πολέμου φίλε είναι πιο χρήσιμοι απο οποιονδήποτε. ουδείς πολεμάει νηστικός.

μηδενιστής.

Ανώνυμος 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:07:00 μ.μ. EET  

Να προσθέσω επίσης οτι σαν χώρα που δεν σεβόμαστε την ιστορία μας φυσικά και έχουμε ξεφτιλίσει το πεζικό.

Το πεζικό ελαφρύ και μ/κ είναι το Α και το Ω του στρατού. Το πεζικό έφαγε τους ιταλούς, το πεζικό έφαγε τους "αριστερούς", το πεζικό τίμησε τα παντελόνια μας σε κύπρο επι 30ετία, ενώ απελευθέρωσε την χώρα νωρίτερα. πεζοί αγράμματοι με φουστανέλες και τσαρούχια.

και δεν ήταν ούτε ειδικό - με εξαίρεση το ελαφρύ ευζωνικό γιατί είχε ειδική ρουμελιώτικη προφορά και στριφτό λαδωμένο μουστάκι - ούτε με κάποιο τρόπο ενισχυμένο.

Πάντα ήταν ο πάτος των όπλων σωμάτων απο το 1828. Πάντα.
Η ΣΣΕ έφτιαχνε πβ και μχ και όποιος λοχίας ήξερε να γράφει τον στέλνανε στην σχολή "υπαξιωματικών" να επανδρώσει το πεζικό. όταν η σσε άρχισε να στέλνει κόσμο στα τζιτζίκια επέλεξε με την μέθοδο της τυχαίας επίλογής όπλων να στέλνει την συντριπτική πλειοψηφία στελεχών στις δβ, πβ, μχ και πρόσφατα στην ας.
πάει κάποιος ΣΣΕ για να γίνει χειριστής ασυρμάτου και όχι λοχαγός 180 λογχών;;;; τρίζει ο Βελισαριου, ο Δαβάκης, ο Πλαστήρας, Ο Γέρος, ο Ιφικράτης, ο Φίλιππος κι ο γιός του, ο Ξενοφών και οι υπάκουοι στον λυκούργο, στον τάφο τους. Μέχρι και τα είλωτα που έσφαξαν 300,000 περσες σε μια μέρα με πέτρες και καλάμια.

τί να κάνουν οι άμοιροι που τέλειωσαν 150στοί στην σσε και έβλεπαν να τελειώνει η καριέρα τους σε φυλάκια και βραχονησίδες;
έφτιαξαν τις "ειδικές δυνάμεις" κατ όνομα. αποστολές και εκπαίδευση μέσου ελαφριού και ορεινού και αργότερα αμφίβιου πεζικού κόλλησαν σε απλά συντάγματα πεζικού μαζί με ονομασίες και μπερέδες. πριν η 71η ή η 32 γίνουν ταξιαρχίες ήταν μαχιμότατα συντάγματα πεζικάριων: έσφαζαν μόνο με το βλέμα τους.
γλύτωσαν την σαμοθράκη, έμεναν αθήνα και έπεφτε και το μωρό με την πουλάδα στο στήθος.

με την "ειδίκευση" και την μηχανοποίηση -και τον φόβο μη και χαλάσει το λεωνίδας... - το απλό μέσο και μ/κ πεζικό απαξιοποιήθηκε. οι τεμπέληδες έφτιαξαν μέχρι και τα μάχιμα ΤΕ με ΔΕΑ-ΤΕ να τα στελεχώνουν(κάτι σαν ΔΕΑ αλλά για στρουμφάκια)
ήρθαν και οι εποπ με την πτώση της θητείας στα 9μηνα και όλεεεεεεεεεεεεεεε στρατός παρελάσεων. μπροστά τα απάτσι, πίσω τα λέοπαρντ, μετά τα παντζερ2000 και πίσω ο κόσμος με σημαιάκια... άρβυλο πουθενά. 3-4 μονάδες με μπερέ για το τουίτερ.

ρε σείς ποιος θα πατήσει το έδαφος; ποιός θα στερεώσει το φλάμπουρο με το αίμα του; ποιός θα κρατήσει το γιοφύρι;

από πότε ο πεζός είναι ντροπή;

μηδενιστής

TED 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:04:00 μ.μ. EET  

Μηδενιστή,

για το τελευταίο σου σχόλιο,

ΕΥΓΕ !

HBS 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:03:00 μ.μ. EET  

@ Μηδενιστής
Με πώρωσες βραδιάτικο ρε, μια ελάχιστη παρατήρηση μόνο:

"Στην Κύπρο το 74 στείλαμε μια μονάδα αερομεταφερόμενο ελαφρού πεζικού. Ο πόλεμος χάθηκε και εκεί."

Η Α' μοίρα καταδρομών της επιχείρησης ΝΙΚΗ την έκανε ΜΙΑ ΧΑΡΑ τη δουλειά -με το αεροδρόμιο Λευκωσίας κάτω από την ημισέληνο ούτε γεωστρατηγική αναφορά θα υπήρχε για το νησί, ούτε για τα σημερινά πετρελαιοοικόπεδα θα συζητούσαμε. Και σήμερα, οι αντίστοιχες Μ/Κ μια χαρά θα την κάνουν αν χρειαστεί. Μακάρι, σύσσωμο το πεζικό να 'χε την εκπαίδευση των "καταδρομών" και οι "καταδρομείς" ακόμη καλύτερη, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...

Ανώνυμος 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:29:00 μ.μ. EET  

@μηδενιστή

Υπηρετούσαν στους Λ/Δ ΕΤΑ,ΜΥΚ,ΖΜΑΚ και εξακολουθούν, ως σκοπάνθρωποι και λοιπά.

Κάπου τα μπερδεύεις με την ιστορία των Ε.Δ. και παραλείπεις και τον Ιερό Λόχο(μην τρίζουν και άλλο τα κόκαλα του Καλλίνσκη)

Για την 71, μια από τα ίδια,κακή αντιγραφή και πεταμένα λεφτά.

Οι εκπαίδευση των κληρωτών των Μ/Κ απλά είναι εκπαίδευση σωστού ΠΖ και αυτό συμβαίνει για ευνόητους λόγους που δεν αφορούν τις Ε.Δ. μόνο αλλά όλη τη νεοελληνική κοινωνία.

Κάτι παραπάνω είναι οι Μ.Α.Λ. και Π.Ν. λόγω ιδιαίτερου αντικειμένου.

Μην κολλάτε στις ονομασίες όμως γιατί τα ίδια συμβαίνουν και σε αρκετές σοβαρές χώρες(Special Forces & Special Operations μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του label SF και ας πούμε ότι έπειτα γίνεται διανομή) αλλά φυσικά και δεν δίνουν σημασία γιατί πολύ απλά δεν ισχύει το "είσαι ότι δηλώσεις".

Και φυσικά μην παραβλέπετε το ποιές είναι οι ανάγκες μας και όχι αυτές του ΝΑΤΟ ή της τηλεόρασης και του σινεμά.

Υ.Γ: Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει περίπτωση να πάνε κληρωτοί σε επιχείρηση αν δεν υπάρξει κατάσταση μερικής ή ολικής επιστράτευσης.

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:09:00 π.μ. EET  

Μηπως πρεπει στη ΔΔΕΕ να ενταχθει και ενα επιλεκτο τμημα των πεζοναυτων;;; Οι αλεξιπτωτιστες αντιπροσωπευονται απο ΕΤΑ, οι καταδρομεις απο Ζ ΜΑΚ μηπως οι Πεζοναυτες μενουν στην απεξω;;;; Οι recon marines θεωρουνται elite force!

Η μαχη στη Λερο 1943 μας δειχνει πως πρεπει να λειτουργουν οι ειδικες δυναμεις στο Αιγαιο!

Δ.Ν.

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:46:00 π.μ. EET  

Προς μηδενιστή 18 Φεβρουαρίου 2013 - 9:43:00 π.μ. EET

Ναι θα ξαναπάω να υπηρετήσω στα 35 μου στην 2α ΜΑΛ όπως έκανα το 99.
Έτρεξα μαραθώνιο φέτος 42χλμ, μου φαίνεται είμαι σε καλύτερη φυσική κατάσταση απότι στα 21 μου.. Ελπίζω κάποτε ο Ελληνικός Στρατός να με φωνάξει να κάνω και μία βολή σαν έφεδρος.

Σου είπα έχουμε χoρτάσει από τις ειρωνίες σου, και ξέρω πολύ καλά τι θα κάνω τα επόμενα 30 χρόνια, δεν χρειάζεται να μου πεις εσύ. Εσύ δίνε διαλέξεις στο ίντερνετ να μας δώσεις τα φώτα σου.

Χαίρομαι που το 1999 υπηρέτησα στην 2α Μαλ και όχι σε καμιά μονάδα "ειδικών επιχειρήσεων" όπως ήταν τότε η ΖΜΑΚ και η 31ΜΕΕ (!!!!!)

Όλα τα ΕΤΕΘ στα νησιά έχουν τα ίδια πλωτά μέσα, και εκπαίδευση με την ΖΜΑΚ, με την μόνη διαφορά ότι εκεί εκπαιδεύονται στο περιβάλλον που θα πολεμήσουν και είναι άμεσα διαθέσημοι.
Διαθέτουν μοτοσυκλετιστές για αναγνώριση, βατραχανθρώπους, τα πάντα όπως η ΖΜΑΚ, με μόνη διαφορά ότι αυτοί είναι απέναντι από τους τούρκους, ενώ η ΖΜΑΚ στο Πεύκο!!!
Τα ΕΤΕΘ για σένα είναι επίλεκτο πεζικό!!!και η ΖΜΑΚ μονάδα ειδικών επιχειρήσεων!!!!

Η μόνη μονάδα στον Ελληνικό στρατό που μπορεί να χαρακτηριστεί Ειδικών Επιχειρήσεων, είναι το ΕΤΑ, υπό την ένοια ότι έχει δυνατότητα αναγνωρίσεως μακράς ακτίνας, και έχει ικανότητα διείσδυσης με τεχνικές όπως επιχειρησιακά άλματα ελευθέρας κτλ.
Η ΜΥΚ του ΠΝ μπορεί να αναλάβει κάποιοες Ναυτικές αποστολές κρούσης και διείσδυσης που δεν μπορεί μία μονάδα καταδρομών, και υπό αυτή την ένοια μπορεί να χαρακτηριστεί μονάδα " ειδικών επιχειρήσεων", αν και δεν έχει ούτε σκοπευτικά για τα Μ-16..

Η 31 μοίρα της αεροπορίας όταν αποκτήσει πραγματική ικανότητα combat controler τότε θα χαρακτηριστεί μονάδα " ειδικών επιχειρήσεων".


Είσαι πολύ μικρός για να μιλάς για την Α μοίρα καταδρομών και την επιχείρηση " Νίκη". Αύτη ήταν Ειδική επιχείρηση και όχι οι επιδείξεις στο Πεύκο. Η' μάλλον Ειδική Επιχείρηση χωρίς τα τεχνικά μέσα!!!δηλαδή επιχείρηση "αυτοκτονίας" όπως έμεινε στην ιστορία...Πτήση Νύχτα πάνω από την θάλασσα με εντελώς ακατάλληλα μέσα (αεροσκάφη τεχνολογίας σχεδόν Β παγκοσμίου Πολέμου που πολλά τα ενεργοποίησαν από τα χωράφια που τα είχαν παρατημένα), στα όρια της ακτίνας δράσης τους, overload πάνω από περιοχή με πλήρη αεροπορική κυριαρχία του εχθρού.
Όπως έγραψε και φίλος πιο πάνω η μοίρα όπου ενεπλάκη στις επιχειρήσεις κυριάρχησε και αυτή έσωσε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, που αλλιώς θα είχε επιφέρει πλήρη κατάρευση στο μέτωπο από τις 22 Ιουλίου.
Το ότι χάθηκε το 38% της Κύπρου, ασφαλώς δεν φταίει η Α Μοίρα Καταδρομών και θα πρέπει να ντέπεσαι και μόνο που το λες.

Για την Ροδεσία, ο πόλεμος χάθηκε σε Πολιτικό επίπεδο και όχι σε στρατιωτικό.
Η Ροδεσία άντεξε για 19 χρόνια με διεθνές εμπάργκο από τον ΟΗΕ και ναυτικό αποκλισμό από το Royal Navy, και με κινητοποίηση ελάχιστων μονάδων σε ένα τεράστιο γεωγραφικό χώρο όπου διεξαγόταν ο ανταρτοπόλεμος.

Αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα, για το πως ένας μικρός στρατός με πενιχρά μέσα κατάφερε να διεξαγάγει αντιαντάρτικο αγώνα μέσω της τέλειας εφαρμογής του αεροδαφικού πολέμου (συνεργασία αεροπορίας με ειδικές δυνάμεις).
Οι μαυροί ιθαγενής αντάρτες αναβαθμίζονταν συνεχώς και ήταν βαρύτατα οπλισμένοι και εκπαιδευμένοι από τους Σοβιετικούς.
Η Ροδεσιανή SAS είχε μόνο μία διμοιρία με κληρωτούς. Όλοι οι άλλοι ήταν επαγγελματίες.

Για να στο πω και ευγενικά μην γράφεις πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ή με τα γεγονότα.


Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:57:00 π.μ. EET  

@HBS
Δεν με έπιασες. είπα για την ΑΜΚΔ για μόνη της δεν κέρδισε τον πόλεμο. ο πόλεμος χάθηκε όταν το κυπριακό πεζικό διαλύθηκε απο την κάκιστη επιστράτευση και εκμετάλλευση. οι ΕΔ μόνες τους δεν κερδίζουν πολέμους.

@Προβοκάτωρ

Φίλε υπηρετούν ως καφετζήδες και όχι σε δριες κρούσης.
Ξέχασα τον ΙΛ; ντροπή μου!!!!!

@ΔΝ
Οι πν έχουν ανιχνευτές αλλά τους χρειάζονται για τις μονάδες τους. δεν έχει νόημα να φτιάξουν καταδρομικό τμήμα την στιγμή που υπάρχουν οι αμφίβιοι.
οι μακ και τα τπν είναι άλλη μια ελληνική πρωτοτυπία όπου ορεινό πεζικό έγινε αμφίβιο αντί να μεγεθυνθούν οι πεζοναύτες...

μηδενιστής.

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:39:00 π.μ. EET  

Αντιγραφή:

ΓΕΕΘΑ ->Διακλαδική Δκση Ειδικών Επιχειρήσεων: Ζ' ΜΑΚ (μονάδα γενικών καθηκόντων με έμφαση τον παράκτιο αγώνα), ΕΤΑ (μονάδα στρατηγικής αναγνώρισης και κατάδειξης στόχων), ΜΥΚ (μονάδα γενικών καθηκόντων με έμφαση τον παράκτιο αγώνα), ΜΥΑ (μονάδα γενικών καθηκόντων με έμφαση τον αντιτρομοκρατικό αγώνα), 13 ΜΕΕΔ (μονάδα έρευνας και διάσωσης μάχης με ικανότητα πρόσκτησης (και αποτελεσμάτων) στόχων

ΕΚΤΟΣ ΓΕΕΘΑ και ΥΠΑΜ-> ΕΚΑΜ (μονάδα με έμφαση τον αντιτρομοκρατικό αγώνα)

ΣΞ: Ειδικές και Επίλεκτες Δυνάμεις
1η ΤΑΞΚΔ-ΑΛ - επιβλέπεται απο την ΔΕΔ
480 ΤΔΒ, 1ο ΣΚΔ:Β, Δ, Ε ΜΚ, 14ος ΛΔΒ (μονάδες ελαφρού πεζικού με έμφαση αποστολές άμεσης κρούσης),
2ο ΣΑΛ:1η, 2η ΜΑΛ, 18ος ΛΔΒ (μονάδες ελαφρού πεζικού με έμφαση αποστολές άμεσης κρούσης),
13η Δκση Ειδικών Επιχειρήσεων - επιβλέπεται απο την ΔΕΔ: Α, Γ ΜΑΚ, 13ος ΛΔΒ (μονάδες ελαφρού πεζικού με έμφαση αποστολές άμεσης κρούσης), 32η ΤΑΞΠΝ - επιβλέπεται απο την ΔΕΔ: 505, 521, 575 ΤΠΝ (μονάδες ελαφρού πεζικού με έμφαση αποστολές απόβασης), 32η ΙΜΑ, 32η ΜΠΠ, 32ος ΛΔΒ, 32ος ΛΜΧ, 32η ΠΕΑΑΠ, 32ο ΤΥΠ, 32ος ΛΣ
71η Α/Φ ΤΑΞΠΖ - επιβλέπεται απο το ΠΕΖΙΚΟ και τα λοιπά όπλα ανα μονάδα: 595, 596, 601 ΤΠΝ (μονάδες ελαφρού πεζικού ταχείας αντίδρασης), 116η Α/Φ ΜΠΠ, 71ος ΛΔΒ, 71ος ΛΜΧ, 71η ΠΕΑΑΠ, 71ο ΤΥΠ, 71ο ΛΣ

Σε άλλους σχηματισμούς
ΤΕΝΞ - επιβλέπεται απο το ΜΧ
ΤΕΝΕΦ - επιβλέπεται απο το ΣΕΜ
Μονάδες ΗΠ, ΨΠ, ΡΒΧΠ - επιβλέπεται απο το ΔΒ, ;;;, ΜΧ αντίστοιχα
ΕΛΔΥΚ - επιβλέπεται απο το ΠΖ
Προεδρική Φρουρά - επιβλέπεται απο το ΠΖ

Κάθε όπλο έχει και επίλεκτους λόχους εκπαιδεύσεως πχ χιονοδρόμοι, βατραχάνθρωποι, ελεγκτές πυρών,ΥΕΑ κτλ

μηδενιστής

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:28:00 μ.μ. EET  

@19 Φεβρουαρίου 2013 - 1:46:00 π.μ. EET

ουπς να σκεφτείς οτι νόμιζα οτι ήσουν μόνο 16 άντε 18 το πολύ. να με συγχωρείς για αυτό. βλέπεις μου είναι δύσκολο να καταλάβω πως συγκρίνεις μονάδα με στελέχη 30 ετών και 12 ετή εμπειρία και 17χρονα που σε 18 μήνες 'έμαθαν' όσα οι άλλοι σε 12.
οκ η ζμακ δεν είναι δέλτα αλλά έλεος δεν είναι και ετεθ. δεν έχει να κάνει ούτε με υλικά ούτε με μέσα αλλά με το προσωπικό. εκτός αν στα 21σου ήσουν αποτελεσματικός όσο ένας αλχιας 35 χρονών.
Λες οτι τα ΟΥΚ δεν είναι εε γιατί δεν έχουν σκοπευτικά; τα υλικά κάνουν την μονάδα; η εκπαίδευση την κάνει. με 18 μήνες και σήμερα με 9 μονάδα εε απλώς δεν υπάρχει.

η μαλ δεν είναι μονάδα εε.

για την ΑΜΑΚ στην κύπρο απάντησα νωρίτερα.

η ροδεσία είναι μεγάλη ιστορία. άλλη φορά και θα χαρώ πολύ να την κουβεντιάσουμε. ειδικά οι α/φ με ε/π επιχειρήσεις ήταν καταπληκτικές. αν σε ενδιαφέρει υπάρχει και ο στρατός της ν αφρικής με παρόμοιες μονάδες και αποτελέσματα και ενάντια σε πραγματικό εχθρό και όχι στον κούντα κίντε.

μηδενιστής - διαλέξεις στο ιντερνετ χαχαχαχαχ

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:24:00 μ.μ. EET  

@ανωνυμος 1:46

Φίλε ούτε γω το πολυγουστάρω το στυλάκι του μηδενιστη, αλλα αυτο δεν έχει να κάνει. Όταν έχει δικιο έχει δίκιο. Τιμη σου που υπηρετησες στη 2 ΜΑΛ κι εμένα τιμη μου που ήμουν στην Ε ΜΚ και θα συμφωνήσω με τον φίλο απο πάνω ότι τη δουλεια θα την κάνουν όταν χρειαστεί, αλλα ποια ακριβώς θα ειναι αυτη η δουλεια; Η Α ΜΚ στη Λευκωσια έκανε τη δουλεια πεζικού και την έκανε πολυ καλα. Σε εναν ενδεχόμενο πολεμο πάνω κατω την ίδια δουλεια θα κάνει. Το να συγκρίνουμε τις μονάδες μας με το ΕΤΑ, τη Ζ ΜΑΚ ή τη ΔΥΚ ειναι επιπολαιότητα. Έχουν και τα μέσα και την εκπαίδευση να αναλάβουν ειδικες επιχειρήσεις γιατι εκπαιδεύονται καθημερινά γιαυτο, οι μονάδες μας όχι. Τόσο απλά. Και επειδη έχω ίδια γνώση για τη ζ ΜΑΚ (απο πολυ κοντινό πρόσωπο) η ζωή τους φίλε δεν ειναι αυτη του δημ υπαλλήλου που περιγράψεις. Για την ακρίβεια δεν έχει καμία σχέση. Και κάτι για τον μηδενιστη: φίλε κατ εμε καλώς κάνουν και υπάρχουν και διαχωριζονται και γουστάρουμε οι κατα δρομείς, αλεξίπτωτιστες, πεζοναυτες απο το υπόλοιπο πζ, ακομη και αν στην πραγματικότητα ειναι απλά "υπερπεζικάριοι". Κι αυτο γιατι πανε εθελοντικά κάπου που εκπαιδεύονται όπως θα πρεπε να εκπαιδεύονται όλοι οι έφεδροι. Τους αξίζει λοιπόν το πράσινο μπερε ή η πουλαδα κι ας τη μοστραρουνε κι ας ριχνουνε με αυτη και κανά γκομενακι, δε χάλασε ο κόσμος. Κι επειδη η εμπειρία μου στη Ε ήταν πρόσφατη μπορω να σε βεβαίωσω πως και δουλεια γίνεται και τα παλικάρια που πανε ειναι καυλωμενα με την ιδέα και την εκπαίδευση και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν απο τους παλαιότερους που τίμησαν τις ΜΚ.

82 Φαντομ

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:56:00 μ.μ. EET  

@φίλε '82 Φαντομ'

Προς θεού δεν έχω τπτ με τους φαντάρους που πάνε εθελοντές στις ΕΔ. τιμή τους και μαγκιά τους.
καλώς φυσικά και ξεχωρίζουν.

καμία όμως σχέση με ότι λέω τα οποία αφορούν τους αξκους οι οποίοι απαξίωσαν το πεζικό αρχικά και στην συνέχεια έφτιαξαν όσοι άντεχαν και μπορούσαν τις ΕΔ για να καλύψουν τα κενά τους.

υπο φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να υπάρχει ο διαχωρισμός και άπαντες να εκπαιδεύονται σωστά. στον ΑΒΠ καταλάβαμε τα νησιά με ναύτες με στολή πιγκουίνου και ξιφολόγχη.

Ούτε φωνάζω γιατί η αξία της μαλ ή της εμκ είναι κατώτερες ή δεν αξίζουν ένα μπράβο τα παιδιά που υπηρέτησαν εκεί. φωνάζω γιατί απαιτώ το καλύτερο και βέλτιστο απο αυτές και γι αυτές.
με ενδιαφέρει ΠΡΙΝ τη μάχη να μην υπάρχει τουρκικό πυροβολικό ή επικοινωνίες. εκεί εστιάζω.

φτιάξαμε 10 μονάδες και χάσαμε 10 μεραρχίες.

μηδενιστής

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:13:00 μ.μ. EET  

Μηδενιστης

Φίλε, εγω δεν έχω τις γνώσεις σου γύρω απο τα στρατηγική και τον πόλεμο, τουλάχιστον στο θεωρητικό επίπεδο δε μπορω να σου τη βγω. Μια γνώση έχω, να σημάδευω, να κρατάω το κορμί μου σε καλη κατάσταση να προσέχω τον δίπλα μου και να χω τα ματια και τα αυτιά μου ανοιχτα. Απο αυτα που έχω δει κι έχω καταλάβει δε χρειαζόμαστε πολλα, ούτε χρήμα ούτε νέες αγορές. Στο ποτάμι και γύρω απο αυτο θα μαζέψουμε 300 καλα αυτοκινουμενα. Οι απέναντι περιμένουν αυτα να χουν 20χλμ βεληνεκές. Κάτσε κατω λοιπόν και μάζεψε τα μυαλά να φτιάξεις προωθητικα γεμισματα ή δεν ξέρω κι εγω τι άλλη πατέντα να τα πας στα 30-40χλμ να τους ξελωλιασεις σε τακτικό αιφνιδιασμό. Διαβάζω για νεα άρματα κλπ, να τα πας που; Τα εποχουμενα κορνετ έχουν ακτίνα 6 χλμ και τρύπας τα παντα για πλάκα. Ταίριαζε και τα απατσι δίπλα στις λεοπαρδαλεις να κοιμουνται και να ξυπνανε μαζι και γίνεται μακελειό. Αν πραγματικά χρειαζόμαστε κάτι αυτο ειναι ελικόπτερα. Πίεσε τα αμερικάνικα να πάρεις τα μπλακχοκ να μπορείς να κανεις με ασφάλεια τη δουλεια ώστε να μπορείς να γεμιζεις οποία τρύπα χρειάζεται άμεσα. Όσο για τις επικοινωνίες τι σκατα έχουμε τα σκαλπ; Αυτα που ζητάς κατα καιρούς με το φτωχό μου το μυαλό τα λεω ουτοπικα, όσο δίκιο και να χεις εδω ειναι Ελλάδα ούτε Ισραήλ, ούτε τίποτα. Ούτε τακτική ξέρουμε, ούτε πως ναδιοικησουμε. Αντερα και ψυχή έχουμε και αυτα μας έδωσαν νίκες, κρεατομηχανή ήτανε κάθε νικηφόρα μάχη. Κι επειδη πια οι απέναντι ειναι μιλιουνια και δεν έχουμε κορμιά για χαλασμα ας τους αιφνιδιασουμε κι ας εκμεταλλευτούμε ότι καλο έχουμε μέχρι βιδας.

enkripto 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:04:00 μ.μ. EET  

@Προβοκάτορα

Νομίζω ότι το σχόλιο σου σχετικά με την μονάδα καλύτερα να μην ανέβει.

Ανώνυμος 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:27:00 μ.μ. EET  

@μηδενιστή Σου έγραψα Λ/Δ..λες να μην ξέρω.. Για να ξεδιαλυνθεί η άγνοια αρκετών, η κάθε μονάδα Ειδ.Δυν. έχει διαφορετική αποστολή-λες και προσανατολισμό στην εκπαίδευση δίχως να σημαίνει αυτό πως δεν αναλαμβάνει ή μπορεί να αναλάβει όλες τους τύπους αποστολών(με ή χωρίς μέσα). Όλα τα στελέχη κάνουν κύκλο στις μεταθέσεις των Ειδ.Δυν. με λογικό αποτέλεσμα την εντριβή τους σε όλα τα αντικείμενα των μονάδων. Απλά με την Ζ΄ πλέον,λόγω απαιτήσεων σωματικών και προγράμματος, φροντίζουν να ________________________ έπειτα ακολουθούν τον κύκλο και ενδέχεται να ________. Πλην ελαχίστων αλλά βυσμάτων όλων των βαθμών. Προβοκάτωρ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP