Σε αραβικά χέρια ο Hellas Sat

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Στην ArabSat, εταιρεία σαουδαραβικών συμφερόντων, πέρασε πλέον η ιδιοκτησία του δορυφόρου Hellas Sat, με τίμημα ύψους 208 εκατ. ευρώ. Οι λόγοι που οδήγησαν τους Γερμανούς του ΟΤΕ στην πώληση, είναι η "ανάγκη αποπληρωμής των χρεών της εταιρείας που ανέρχονται στα 5,5 δις ευρώ", όπως δήλωσε ο Γενικός διευθυντής του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, σε πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων. Ο Ηellas Sat 2 αποτελούσε σημαντικό στρατηγικό εργαλείο για τις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδος και Κύπρου επιτρέποντας την δορυφορική επικοινωνίας και μετάδοσης εικόνας σε αληθινό χρόνο. Τα Κέντρα Ελέγχου του δορυφόρου σε ελλαδικό και κυπριακό χώρο θα παραμείνουν ενεργά.

Τα συνολικά έσοδα του -γερμανικού πλέον- ΟΤΕ από την πώληση του μεριδίου του στην Hellas Sat ανέρχονται σε €208 εκατομμύρια που αντιστοιχούν σε ποσοστό 99,05%: της αξίας των δραστηριοτήτων της Hellas Sat, η οποία ανέρχεται στα €157 εκατομμύρια, και των διαθεσίμων της Hellas Sat κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής που εκτιμώνται σε €53,4 εκατομμύρια. Επιπλέον ο ΟΤΕ θα εισπράξει €7 εκατομμύρια ως μέρισμα.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε: «Πετύχαμε μια σημαντική συμφωνία, η οποία εξασφαλίζει τους καλύτερους δυνατούς και πλέον συμφέροντες όρους και επιπλέον αξία για όλους τους εταίρους.

Το Ελληνικό και Κυπριακό Δημόσιο θα αποκτήσουν έναν αξιόπιστο επενδυτή που έχει τους πόρους για να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις. Έτσι διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στο διάστημα και ο χαρακτήρας τους ως διαστημικές χώρες (Space-faring nations). Η Hellas Sat πωλείται σε μια κορυφαία εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές και με πρόδηλο ενδιαφέρον να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο ΟΤΕ από-επενδύει από την Hellas Sat αποκομίζοντας ικανοποιητικό τίμημα, γεγονός που του επιτρέπει να επικεντρωθεί στις κύριες δραστηριότητές του».


Οι οποίες απαπτύσονται με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των μετόχων της Deutsche Telekom, και όχι των Ελλήνων πολιτών, να συμπληρώσουμε εμείς. Aυτά συμβαίνουν όταν ξεπουλάς δημόσιες εταιρίες στρατηγικού χαρακτήρα έναντι πινακίου φακής..

20 σχόλια:

HBS 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:22:00 π.μ. EET  

Με βάση τις παρούσες συνθήκες πάντως, το deal μοιάζει καλό, τόσο για τους Γερμανούς όσο και(κυρίως) για την ΕΑΒ η οποία μοιάζει να βελτιώνει σημαντικά τη θέση της στο νέο σχήμα (σε σχέση με το παλαιό) και αποκτά τη δυνατότητα να προωθήσει τις λοιπές δραστηριότητές της στην ευρύτερη περιοχή.

Alexandros 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:12:00 μ.μ. EET  

Τώρα τα πιάσαμε τα λεφτά μας, άμα ελέγχουν οι Σαουδάραβες τον δορυφόρο μας....

Πάντως κάτι άλλο μου κάνει τεραστια εντύπωση, πως είναι δυνατόν μια εταιρία, που έχει το μονοπώλιο στις τηλεπικοινωνίες είναι μέσα 5,5 dis? Πραγματικά είναι άξιο απορίας πως δεν έχει ξεκινήσει κανεις καμια ερευνα, εγώ στοιχηματίζω πως αν γίνει κανένας έλεγχος θα μιλάμε για σκάνδαλα δεκάδων δισεκατομμυριων!

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:13:00 μ.μ. EET  

Χρυσή Αυγή να ξεβρωμίσει ο τόπος. Μας ξεπουλάνε!!!

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:32:00 μ.μ. EET  

@Alexandros 8 Φεβρουαρίου 2013 - 12:12:00 μ.μ. EET

Πολύ απλά Αλέξανδρε, "μαζί τα φάγαμε" θα σου πουν και δεν θα χρειαστεί να σου δώσουν περαιτέρω διευκρινήσεις. Έτσι η ευθύνη μοιράζεται στον απλό λαό και όλοι οι πολιτικοί και οι μεγάλοι κρατικοδίαιτοι παράγοντες νομίζουν πως εξασφαλίζουν το απυρόβλητο...

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:00:00 μ.μ. EET  

Άρχισε το ξεπούλημα της πατρίδας από τους αλήτες προδότες πολιτικούς ,τους δημοκρατικά εκλεγμένους από έναν αποχαυνωμένο λαό από το σάπιο καραμανλικό-πασοκικό κατεστημένο της μεταπολίτευσης (με πρώτους και καλύτερους τους δημοσιογράφους) , αυτό που ρήμαξε την εθνική οικονομία, μας χρεοκόπησε, μας διέσυρε διεθνώς και τώρα μας ξεπουλά.

Unknown 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:27:00 μ.μ. EET  

το deal ηταν πολυ καλο...μαλλον έχετε αρχισει να εχετε τασεις πραβντανετ... δύστυχος!

tancred de hauteville 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:41:00 μ.μ. EET  

Χαρά που θα κάνει ο Χιτζάζ! Άλλος ένας πομπός να μεταφέρει το μήνυμα του Προφήτη στον Ουμά!

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:08:00 μ.μ. EET  

Δηλαδή αυτό μας το παρουσιάζουν για καλό;!
Ας μας εξηγήσει κάποιος...

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:40:00 μ.μ. EET  

Εγω μένω σε 3 γραμμές "Ο Ηellas Sat 2 αποτελούσε σημαντικό στρατηγικό εργαλείο για τις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδος και Κύπρου επιτρέποντας την δορυφορική επικοινωνίας και μετάδοσης εικόνας σε αληθινό χρόνο" Τα υπόλοιπα περι καλου ντιλ και τα λοιπα τα ακουω βερεσέ! Ευτυχώς που δεν τον έδωσαν δωράκι στους τούρκους μαζι με τις μαρίνες! Αλλα τι αραβικα χερια, τι τούρκικα, σχεδόν το ίδιο είναι.

ΥΓ. Σιγά μην εχει ανάγκη ο γερμανικός ΟΤΕ τα φραγκοδίφραγκα του δορυφόρου.

Ανώνυμος 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:26:00 μ.μ. EET  

ΩΡΑΙΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ!
1ο ΒΗΜΑ. ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.
2ο ΒΗΜΑ. ΣΠΑΣΙΜΟ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ.
3ο ΒΗΜΑ. ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗ"
ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΤΗΝ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" !

ΕτΑ 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:16:00 μ.μ. EET  

Ο λόγος της πώλησης από όσο γράφουν άλλα άρθρα είναι η αδυναμία του ΟΤΕ να επενδύσει ποσό περίπου 200 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καινούργιου δορυφόρου, ο οποίος θα αντικαθιστούσε την ερχόμενη πενταετία αυτόν που ήδη υπάρχει στην εθνική τροχιακή θέση των 39 μοιρών Ανατολικά (λόγω λήξης της «ζωής» του), οδήγησε τη διοίκηση του Οργανισμού στην πώληση του Hellas Sat.

Μεταξύ άλλων σημαντικές λεπτομέρειες που δεν αναφέρονται στο άρθρο είναι κι αυτές:

Ο επενδυτής δεσμεύεται για παραγγελία και εκτόξευση νέου δορυφόρου στην τροχιακή θέση που κατέχει η Ελλάδα διασφαλίζοντας τη λεγόμενη “διαστημική παρουσία” της χώρας στην τροχιακή θέση 39ο ανατολικώς καθώς και τη συμμετοχή της στη διεθνή λίστα των λεγομένων “διαστημικών χωρών” με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται σε εθνικό και οικονομικό επίπεδο»

Παράλληλα, με τη συμφωνία εξασφαλίζεται:
- η διατήρηση του ονόματος Hellas Sat στο συγκεκριμένο δορυφόρο και
- η παραμονή των Κέντρων Έλεγχου στην Ελλάδα και την Κύπρο.

enkripto 8 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:12:00 μ.μ. EET  

To deal είναι όντως πολύ καλό. Κυρίως για την Deutsche Telekom.

Yπάρχει στ'αλήθεια κάποιος που πιστεύει ότι οι Άραβες θα επενδύσουν υπο αυτές τις συνθήκες 200 εκ ευρώ για νέο δορυφόρο; Τι δεσμεύσεις υπάρχουν; Σαν αυτές του Σάφα; Η μήπως θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε που ο αραβικός πλέον δορυφόρος διατηρεί το όνομα "hellas sat"; Επειδή το γράφει το δελτίο τύπου της ΕΑΒ;

Τώρα για όσους βλέπουν τάσεις πράβδανετ στο Εν Κρυπτώ - Δεν σας κρατάμε παίδες, υπάρχει ελευθερία επιλογής. Μπορείτε να ενημερώνεστε απευθείας από το..πρωτότυπο

ΥΓ να ευχαριστήσουμε το περιοδικό Ηot Doc για την αναδημοσίευση μερικών φωτογραφιών μας από το άρθρο για την Yunus-1. Κατάλληλα κροπαρισμένων για να μην φαίνεται το υδατόγραμμα...

Ανώνυμος 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:47:00 π.μ. EET  

Εάν οι Άραβες πουλήσουν τον δορυφόρο στούς Τούρκους, τότε τί γίνεται???

HBS 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:54:00 π.μ. EET  

Λίγη ψυχραιμία: το ξεπούλημα δεν άρχισε τώρα -ο Hellas Sat ανήκε ΗΔΗ στους Γερμανούς του ΟΤΕ. Όποιες κρίσεις λοιπόν γίνονται καλό είναι να εστιάζονται στις παραμέτρους πώλησεις, τη διατήρηση των (όποιων) κεκτημένων από ελληνικής πλευράς και τις επιχειρηματικές δυνατότητες που προσφέρονται. Στο εν λόγω deal Η ΕΑΒ αποκτά μόνιμη εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Hellas Sat και διατηρεί το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ σε περίπτωση που η ArabSat θελήσει να μεταβιβάσει τις μετοχές της. Εννοείται πως τα Κέντρα Ελέγχου παραμένουν στην Ελλάδα και την Κύπρο = συνεχίζουν να αποτελούν στρατηγικό εργαλείο των ΕΔ. Εννοείται πως το deal είναι καλό και για τους Γερμανούς, θα ήταν αδιανόητο να μην ήταν. Τουλάχιστον εξασφαλίζει (και ελαφρώς ενισχύει) τα κεκτημένα από πλευράς ΕΑΒ και παρέχει τη δυνατότητα προώθησης των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στον αραβικό κόσμο.

* καλό είναι όταν διαφωνούμε να το κάνουμε διατηρώντας ένα σχετικό επίπεδο =ψυχραιμία

Caspian 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:38:00 μ.μ. EET  

O δορυφόρος αυτός προβλέπεται να είναι σε λειτουργία για άλλα 5 χρόνια. Η τιμή στην οποία πουλήθηκε αντιστοιχεί στα κέρδη 7 ετών (με βάση το 2012). Επίσης, το γεγονός ότι η ζωή του δορυφόρου είναι πεπερασμένη, σημαίνει πως χρόνο με το χρόνο η τιμή του θα πέφτει με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς. Σε 2 χρόνια δε θα άξιζε τίποτα. Άρα από πλευράς τιμήματος η συμφωνία ήταν κάτι παραπάνω από συμφέρουσα.

Αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία τώρα που ο ΟΤΕ χρειάζεται ρευστό και δεν μπορεί να το βρει εύκολα λόγω της κατάντιας των εγχώριων τραπεζών. Να υπενθυμίσω ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η ρευστότητα του ΟΤΕ, μέχρι στιγμής έχει πωληθεί η επένδυσή του στη Σερβία και έχει πέσει στο τραπέζι και η πώληση της Globul στη Βουλγαρία. Πρώτοι μνηστήρες φυσικά οι πανταχού παρούσες τουρκικές εταιρείες. Η πώληση του Hellas-Sat είναι πολύ πιθανόν να ανατρέψει την πώληση της Globul. Και αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο. Εκτός και αν θεωρούμε θετικό να γκρεμίσουμε την όποια οικονομική επιρροή έχουμε χτίσει στο Βαλκανικό χώρο όλα αυτά τα χρόνια και -ακόμη χειρότερα- αυτή να αντικατασταθεί από τουρκική επιρροή. Μετά θα γκρινιάζουμε και για αυτό.

Φυσικά τίθεται το θέμα της ασφάλειας και αυτό είναι πολύ λογικό να έχει προτεραιότητα απέναντι σε οτιδήποτε άλλο. Αλλά στην πραγματικότητα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μείνει ο ΕΣ ή η ΕΦ χωρίς τις υπηρεσίες του δορυφόρου; Από ότι έχω καταλάβει από τις ανακοινώσεις, αυτό που αλλάζει είναι το μάνατζμεντ. Οι εγκαταστάσεις επίγειου ελέγχου του δορυφόρου παραμένουν εκεί που ήταν, στην Ελλάδα. Πόσο ρεαλιστικό είναι σε μία περίοδο κρίσης, οι υπάλληλοι που διαχειρίζονται τον δορυφόρο, να υπακούσουν σε κάποια αραβική εντολή για "βλάβη" ώστε να μην εξυπηρετηθεί ο ΕΣ και η ΕΦ; Και πόσο ρεαλιστική είναι η υπόθεση ο ΕΣ να μην έχει εξασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί, ειδικά όταν ο δορυφόρος ελέγχεται από ελληνικό έδαφος; Μην ξεχνάμε ότι στις συμφωνίες υπάρχουν όροι που δεν ανακοινώνονται για διάφορους λόγους. Συνεπώς... ψυχραιμία! :)

Αυτό που θα έπρεπε να μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι ακόμα δεν έχει δρομολογηθεί ο αντικαταστάτης του Hellas-Sat.

enkripto 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:45:00 μ.μ. EET  

Κατα την γνώμη μου, η ουσία της συζήτησης είναι το κατα πόσο συνέφερε τον μέσο Έλληνα πολίτη η πλήρης αποχώρηση του Ελληνικού Δημοσίου από μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας όπως ο ΟΤΕ.

Και ποιές είναι οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις από αυτή την κίνηση.

Μanolis 9 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:14:00 μ.μ. EET  

Aσχετως με την αρχικη συμφωνια, η επικυρωση της ειναι υπο την αιρεση του Ελληνικου Δημοσιου για καποιο καιρο ακομη.

Ανώνυμος 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:11:00 π.μ. EET  

Το ερώτημα λοιπόν είναι: γίνεται οικονομία της αγοράς και προάσπιση των εθνικών συμφερόντων μαζί;

Όποιος απαντήσει το ερώτημα κερδίζει: είτε a) σαφή πολιτική θέση είτε b) καλή εκτίμηση για αγορά μετοχών στο χρηματιστήριο.

υ.γ.: Φίλτατε tancred de hauteville, εμείς οι Σούφι διαθέτουμε τα δικά μας "τηλεπικοινωνιακά" μέσα. Πάντως και οι Νορμανδοί είχαν κατέβει προς Μέση Ανατολή για κάτι φεγγάρια.

Χιτζάζ

Ανώνυμος 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:43:00 π.μ. EET  

Σαφώς και γίνεται. Οι υπόλοιποι πως το κάνουν δλδ;

Caspian 10 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:38:00 μ.μ. EET  

Για το θέμα θα μπορούσε άνετα να γραφτεί βιβλίο (ή και βιβλία). Οι παγίδες της συμμετοχής του κράτους σε μία επιχείρηση είναι πάρα πολλές και στην Ελλάδα το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό.

Σε "ιδιόμορφα" καθεστώτα όπως αυτό της Κίνας και της Ρωσίας όπου το κράτος ελέγχει επειχειρήσεις μέσω των οποίων προωθεί εσωτερικά και παγκοσμίως πολιτική ατζέντα, η στρατηγική είναι κατασταλαγμένη και το δημοκρατικό έλλειμμα εξασφαλίζει ότι οι παρεκκλίσεις στην εθνική στρατηγική θα είναι ελάχιστες.

Στις δυτικές χώρες όπου υπάρχει συμμετοχή του κράτους σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα (τα οποία αποτελούν και όργανα πολιτικής), υπάρχουν πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ήθη τα οποία δεν πιστεύω ότι κάποτε θα υπάρξουν στην Ελλάδα.
Και επίσης υπάρχει εθνική στρατηγική με ορίζοντα.

Στην Ελλάδα δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αν στο λιμάνι της Σμύρνης υπήρχε συνωστισμός ή σφαγή. Αν υπάρχει ανάγκη για θητεία ή όχι.
Αν έχουμε πετρέλαιο η όχι. Αν θα ανακυρήξουμε ΑΟΖ, ή αν θα καταθέσουμε συντεταγμένες. Ή τίποτα από τα δύο. Σήμερα κυβερνά ο Χ και αποφασίζει να εξορθολογίσει τη λειτουργία των ΔΕΚΟ ώστε να είναι και παραγωγικές και ανταγωνιστικές και κάτω από δημόσιο έλεγχο. Σε 4-8 χρόνια κυβερνά ο Ψ που θεωρεί ακατάλληλα τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης και μεταρρυθμίζει τη λειτουργία των ΔΕΚΟ κατά τη δική του αντίληψη.

Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι ο προβληματισμός για τον ρόλο μίας κρατικά ελεγχόμενης επιχείρησης ως εργαλείο στην (ανύπαρκτη) εθνική μας στρατηγική αποτελεί για τους υπευθύνους διδακτορική διατριβή όταν επί του παρόντως φοιτούν στο δημοτικό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP