"Γιατί δεν σημειώνεις;"

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Μετά από επτά μήνες σιωπής, ο πρώην Α/ΓΕΣ Κ.Ζιαζιάς αποφάσισε να μιλήσει για τα όσα διαδραματίστηκαν στις έκτακτες κρίσεις του περασμένου Ιουλίου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Π.Καρβουνόπουλο, ο κ.Ζιαζιάς αναφέρει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία φρονούμε δεν έτυχαν της κατάλληλης προσοχής.

Να θυμίσουμε πως ο επίτιμος Α/ΓΕΣ (πλέον) είχε παραιτηθεί στις 25/7/12, λόγω των εντονότατων πιέσεων που του ασκήθηκαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ για παρεμβάσεις στις κρίσεις των ανώτερων αξιωματικών. Στην συνέντευξη ο κ.Ζιαζιάς αποκάλυψε πως όταν τον κάλεσαν στις 01.00 τα ξημερώματα στην Μεσογείων, δεν είχε ιδέα για τις έκτακτες κρίσεις. Αφού δήλωσε την αντίθεση του στην εξωθεσμική νομιμοποίηση της έτοιμης λίστας προαγωγών της πολιτικής ηγεσίας, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο απουσιάζει ο Α/ΓΕΕΘΑ ο οποίος κατόπιν εκλήθη και αυτός.  Σημειώνει δε, πώς ο τότε υφυπουργός όχι μόνο ήθελε να του υπαγορεύσει ποιά ονόματα προάγονται, αλλά και τις θέσεις στις οποίες θα τοποθετούνταν οι προαχθέντες..

"Πηγαίνοντας προς το γραφείο του υπουργού συνάντησα τον κ.Τσαντιράκη (σσ τον Α/ΓΕΑ), Αντώνη τι γίνεται;, κρίσεις απαντά, "με φτάσαν μέχρι το σμήναρχο". Πήγα στο γραφείο του υπουργού, όπου βρήκα τον κ.υπουργό, τους δύο υφυπουργούς, έναν συνταγματάρχη μέσα, όχι τον Α/ΓΕΕΘΑ βέβαια. Και εκεί η πρώτη αντίδραση αφού μου είπαν περί Μπεγλίτη, μετά μου έθεσε το θέμα ότι αύριο έχει ΚΥΣΕΑ και όσοι δεν συμφωνούν με την κυβερνητική απόφαση φεύγουν. Δηλαδή κοινώς, μας απείλησε κ.Καρβουνόπουλε".

"Εν συνεχεία ο κ.ΥΦΕΘΑ άνοιξε τα χαρτιά του και άρχισε να λέει, ένα ένα άτομο, προάγεται-αποστρατεύεται και που τοποθετείται. Δεν παραιτήθηκα για άτομα, ή ένα άτομο, όπως θελήσανε να πούν. Παραιτήθηκα μόνο για τις διαδικασίες και όπως είπα στην ανακοίνωση μου, που πολλοί την παρεξηγήσανε, για την τιμή και την αξιοπρέπεια του Στρατεύματος. Ήταν έντιμο στις 02.00 το βράδυ να κρίνονται συνάδελφοι, χωρίς να τους γνωρίζουν ούτε απο φωτογραφία; Χωρίς να έχουν δει τους φακέλους τους; Χωρίς απόφαση του ΣΑΓΕ και του ΑΣΣ, των θεσμικών μας οργάνων; Να εμφανιστώ την άλλη μέρα στο ΣΑΓΕ και να μαιμουδίζω, λέγοντας αυτούς προτείνω, ενώ μου τους είχαν υπαγορεύσει άλλοι;"


Χαρακτηριστική είναι η σκηνή που περιγράφει, με τον ΥΦΕΘΑ (και πρώην Α/ΓΕΝ) κ.Ελευσινιώτη, να τον κοιτά γεμάτος απορία και να ρωτά "Δεν σημειώνεις";

Δεν μπορούμε να πούμε πως προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η αναφορά του πρώην Α/ΓΕΣ στο όργιο βυσματικών μεταθέσεων οπλιτών το οποίο (κατα δήλωση του) προσπάθησε νε περιορίσει. Σύμφωνα με τον κ. Ζιαζιά έφτασαν να κυκλοφορούν σε μη-μάχιμες μονάδες της Αττικής συνολικά.... 3.917 (!) στρατιώτες, δηλαδή περίπου 2 ταξιαρχίες, την ώρα που οι μονάδες πρώτης γραμμής αντιμετώπιζαν προβλήματα επάνδρωσης.

Συνεχίζοντας "κάρφωσε" την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, λέγοντας πως δεν αντιμετωπίζει την δομή δυνάμεων του ΕΣ επιχειρησιακά, αλλά με πολιτικάντικους όρους, αφήνοντας μητροπολίτες/βουλευτές/δημάρχους/σουβλατζίδες να καθορίζουν την διάταξη των δυνάμεων του. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου "αντιμετωπίσθηκε επιχειρησιακά η δομή δυνάμεων;", η απάντηση ήταν ένα ξερό ΠΟΤΕ!. Μάλιστα έκανε λόγο για "βαθύ κράτος του στρατεύματος απο τον Νέστο μέχρι τα Γιάννενα", με μονάδες 50-60 στελεχών και 5-6 φαντάρων. Οι αξιωματικοί αυτοί, "δεν έκαναν ασκήσεις με στρατιώτες τα δύσκολα χρόνια του λογαγού του ιλάρχου, είχε κοπεί ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα διοικήσεως, το αποτέλεσμα το βλέπουμε όταν φτάνουν να γίνονται διοικητές, υποδιοικητές", συμπλήρωσε..

Σχετικά άρθρα:

Παραιτήθηκε ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς
Κίτρινη κάρτα, κύριε Παναγιωτόπουλε...
O παλαιο-κομματισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις
Κρύφτηκε η πολιτική ηγεσία

24 σχόλια:

ΗΛΙΑΣ 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:28:00 μ.μ. EET  

ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ Α/ΓΕΣ.ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ,ΟΤΑΝ ΑΝΕΛΑΒΕ Α/ΓΕΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ?

Ανώνυμος 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:39:00 μ.μ. EET  

Αξιος στρατηγός.
Πραγματικός μαχητής.

Στρατηγέ ευχαριστούμε για ότι πρόλαβες να κάνεις για το εφεδρικό κίνημα.
Δυστυχώς έφυγες νωρίς

Εθελοντής Εφεδρος

Ανώνυμος 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:56:00 μ.μ. EET  

ΟΛΩΝ λύνεται η γλώσσα όταν αποστρατεύονται.
Όταν όμως είναι αστεράτοι στρατηγοί μούγκα στην στρούγκα...
Προσωπικά θα ελάμβανα περισσότερο υπόψιν και θα εκτιμούσα κάποιον που θα έφευγε παραιτούμενος, μη δυνάμενος να ανεχθεί όλο αυτόν τον βόθρο.

Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:25:00 π.μ. EET  

μα αυτό ακριβώς έκανε: παραιτήθηκε

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:49:00 π.μ. EET  

Λοιπόν μου κάνει εντύπωση αυτό. Το βλέπω και στο OnAlert. Όποτε μιλά ένας ανώτερος στρατιωτικός για αναξιοκρατία και πολιτικές παρεμβάσεις, πέφτουν πενήντα να τον φάνε. "Τώρα μιλάς αλλά πριν δεν έλεγες τίποτα" ή "σιγά ρε και συ πως έγινες Α/ΓΕΣ" και άλλα τέτοια. Δηλαδή είναι τόσο άχρηστοι όλοι ώστε μόνο η πολιτική τους ταυτότητα τους οδήγησε στο όποιο αξίωμα; Άμα είναι έτσι να καλέσουμε τον Ερντογάν και να του δώσουμε το μισό Αιγαίο και να μην παιδευόμαστε και ξοδευόμαστε. Και για να τελειώνω εγώ βλέπω μια μιζέρια και εσωστρέφεια. Δε μπορεί, κάποιοι, αν και κομματικά στελέχη, θα την άξιζαν τη θέση. Και εν τέλει αφού όλες οι θέσεις είναι "δοσμένες" πολιτικά και εφόσον ο μόνιμος στρατιωτικός είναι εργαζόμενος, γιατί να μην έχει και συνδικαλιστικό φορέα επίσημα. Ανεπίσημα έχει, βλέπω, ένα σωρό.

Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:09:00 π.μ. EET  

Πολύ ενδιαφέρον αυτό που είπε ο στρατηγός για το βαθύ κράτος του στρατεύματος από τον Νέστο μέχρι τα Γιάννενα. Αυτό το παρακράτος έχει πολλές φορές εμφανιστεί και στο ιστολόγιο σας υπερασπιζόμενο μονάδες 50-60 στελεχών και 5-6 φαντάρων.

Αρματιστής 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:39:00 π.μ. EET  

@ ΗΛΙΑΣ
Ώστε αυτό έχεις να πεις; Το αν έγινε αρχηγός αξιοκρατικά; Και όχι το ότι τίμησε τα γαλόνια, τα παντελόνια του και ότι έδειξε το δρόμο της τιμής για αυτούς που ακολουθούν;

Τα παρακάτω που ανέφερε δεν σου έκαναν κανένα κλικ;;;
1) Οι κρίσεις των αξιωματικών από το βαθμό του συνταγματάρχη και πάνω γίνονται από τις κλαδικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
2) Οι υπηρεσίες και οι μονάδες των Αθηνών και του Εσωτερικού ευημερούν και αυτές που βρίσκονται στη Θράκη και τα νησιά δυστυχούν
3) Ότι μόνο στην Αθήνα βόσκουν 4.000 αδέσποτα
4) Ότι αναδιοργάνωση του στρατού δεν πρόκειται να γίνει, επειδή δεν το θέλουν οι πολιτικοί και οι κατά τόπους παράγοντες (μέχρι και οι σουβλατζήδες).

(Σημείωση: Και αν κάποια στιγμή αποφασιστεί αναδιοργάνωση, θα αφορά τη μείωση της δύναμης των μονάδων εκστρατείας και το κόψιμο κάποιων Ταξιαρχιών. Το ΚΕΝ Καλαμάτας στο οποίο βολεύεται η πελατεία του Σαμαρά και των Μεσσήνιων πολιτικών, δεν πρόκειται να κλείσει. Άλλωστε μόλις τώρα το άνοιξαν).

Ήταν άγνωστα αυτά;
Και ασφαλώς όχι. Όλοι οι ασχολούμενοι με την άμυνα τα γνωρίζαμε, αλλά και πολλές φορές είχαν αναφερθεί αυτές οι άθλιες καταστάσεις από τον ειδικό τύπο και από τις ιστοσελίδες που ασχολούνται με τα ζητήματα άμυνας.

Αλλά να τα αναφέρει κατά το πλέον επίσημο τρόπο ένας πρώην αρχηγός, δίνουν μια άλλη διάσταση σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Αποτελούν σημείο αναφοράς για το μέλλον.

Και ξέρεις κάτι Ηλία;
Αν έκλειναν όλα τα "άχρηστα στρατόπεδα", τα "άχρηστα ΚΕΝ" και οι "άχρηστες υπηρεσίες" στο εσωτερικό της χώρας, η επάνδρωση των Ταξιαρχιών στη Θράκη και τα νησιά θα πλησίαζε το 70%.

ΑΧΕΡΩΝ 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:05:00 μ.μ. EET  

@Αρματιστή
Ὄταν ο Μπεγλίτης ἔστειλε την γνωστή παναταχούσα περί νέας δομῆς δυνάμεων,ουσιαστικά την κατάργηση του μισοῦ Ε.Σ,ο Ζιαζιάς ἤταν ο μόνος Σωματάρχης που δέν κατέγραψε παρατηρήσεις.
Εννέα μήνες ἀργότερα,και ἀπέναντι σε πολιτικούς προ'ι'σταμένους διαφορετικῆς κομματικῆς ἀποχρώσεως,τίμησε γαλλόνια και παντελόνια.
Πῶς το ἐρμηνεύεις αὐτό;

Αρματιστής 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 3:55:00 μ.μ. EET  

@ ΑΧΕΡΩΝ

Αγαπητέ Αχέροντα.
Κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς προέβλεπε η αναδιοργάνωση του Μπεγλίτη, όπως και κανένας δεν γνωρίζει ποιοι έστειλαν προτάσεις και τι έγραψαν σε αυτές. Ότι έχει κυκλοφορήσει σχετικά, είναι κουτσομπολιό.

Εκείνο όμως που ξέρουμε είναι ότι ο Μπεγλίτης έκλεισε το ΚΕΝ Κορίνθου και κατέβασε στη Κόρινθο (ή συγκρότησε) ένα Τάγμα Μηχανικού.

Εγώ επιμένω. "Αρχή άνδρα δείκνυσι" και "τα στερνά τιμούν τα πρώτα".

Και εκείνο που έχει σημασία, είναι ότι ο Ζαζιάς ήταν ένας άριστος αξιωματικός των ΤΘ και στο τέλος τίμησε και τα αστέρια του.

Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:32:00 μ.μ. EET  

Δήλωση της βουλευτού Καστοριάς Μαρίας Αντωνίου (Ν.Δ) για τη συνάντηση με τον ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλο

«Συζήτησα για ακόμη μια φορά με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο το θέμα της παραμονής και της ενδυνάμωσης της 15ης ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ που εδρεύει στην Καστοριά.
Το αίσθημα της ασφάλειας των συμπολιτών μας, είναι αναγκαίος όρος για την προκοπή και την ανάπτυξη του τόπου μας. Δεν είναι δυνατόν ο Γράμμος να λαθροϋλοτομείται συστηματικά, τα ακριτικά χωριά μας να ζουν με το άγχος της κλοπής και εμείς να κλείνουμε τα μάτια.

Είμαι σίγουρη ότι ο Υπουργός αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα κλείσει οριστικά το θέμα.
Γι’ αυτό αγωνίζομαι και αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Yannis54 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:34:00 μ.μ. EET  

Ολα καλα, λοιπον...
Εγω λεω, εσυ λες, αυτος λεει...
Ενα πραγμα δεν ακουσα απο κανεναν διαμαρτυρομενο ή "ζηλωτη", εν ενεργεια ή αποστρατευμένο, απο Στρατο, Ναυτικο ή Αεροπορια. Και αυτο ειναι η "ταμπακιέρα" με ονομα :
ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΣΤΙΣ Ε.Δ.
Ποιοι, ποτε, ποσα, πως...

Αναμένουμε απαντησεις, εμεις οι καφροι της χώρας, η οποια επι 10ετίες προμηθευόταν οπλα καιυλικα ΕΔ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ (!!!!) ...ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ (;;)

ΑΧΕΡΩΝ 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:00:00 μ.μ. EET  

@Αρματιστή
Εὐχαριστῶ για την ἐπισήμανση περί κουτσομπολιοῦ.
Τελικά,ὄντως το πρόβλημα ἐν προκειμένω εἶναι ότι κυνηγάμε σκιές,ἐπειδή δέν ἔχουμε σαφή εἰκόνα.
Δεδομένο εἶναι πάντως ότι υπάρχει ἀσφυκτική παρέμβαση ἐκ μέρους των πολιτικῶν ἠγεσιῶν,με την σύμπραξη ὄμως ἀποστράτων,οι οποίοι ἔτσι δίνουν και εὐπρόσδεκτο ἄλλοθι στους πολιτικούς.

ΝΕΣΤΩΡ 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:54:00 μ.μ. EET  

Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να είναι αντίθετος με αυτά που λέει ο κ. Ζιαζιάς, ιδιαίτερα αυτοί που γνωρίζουν τα πράγματα από μέσα και έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν θα κάνω προσωπική κρητική στον πρώην Α/ΓΕΣ, άλλωστε μου είναι συμπαθής ως άνθρωπος, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι όλες οι απόψεις είναι σεβαστές καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει κάποιος τις όποιες προκλήσεις που του παρουσιάζονται στο δρόμο του, αλλά όταν στις υποθέσεις αυτές υπεισέρχεται η Πολιτική τότε τα πράγματα αλλάζουν. Πρέπει να δεχθούμε και νομίζω ότι είναι γνωστό ότι ο κ. Ζιαζιάς ήταν έντονα πολιτικοποιημένος και αυτό τον βοήθησε να εξελιχθεί. Εγώ θα ήμουν έτοιμος να συμφωνήσω με όλες τις τιμητικές λέξεις που τον κοσμούν όλοι οι όψιμοι/υποκριτές υποστηρικτές του, που είναι έντονα πολιτικοποιημένοι, εάν παρέμεινε στην θέση του και να παλέψει από μέσα, με την προσωπικότητά του να διορθώσει, όσο μπορέσει, τα κακώς κείμενα, όπως τόσοι άλλοι μέχρι τώρα Αξιωματικοί, και αυτοί που έχουν μείνει σήμερα και παλεύουν από μέσα, με τόσες δυσκολίες, σηκώνοντας στην πραγματικότητα έναν σταυρό μαρτυρίου και όχι να τα εγκαταλείψει κάνοντας στην συνέχεια εκ του ασφαλούς κριτική και δει Πολιτική εκμετάλλευση, αυτός και αυτοί που τον στηρίζουν, όπως ο κ. Π. Καρβουνόπουλος και όλο το υπόλοιπο γνωστό σινάφι των δημοσιογράφων, που είναι συνυπεύθυνοι γιαυτά που καταγγέλλουν και ότι μέχρι τώρα δεν γνώριζαν τίποτε για το έγκλημα και έχουν μετακομίσει όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ για να μας σώσουν ξανά ! ! !

Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:51:00 μ.μ. EET  

Νεστωρα, κανεις δεν ειναι αντιθετος λες, αλλα δεν σε βλεπω να καταδικαζεις την πολιτικη ηγεσια για την απαραδεκτη πραξη της, που αρμοζει μονο σε τριτοκοσμικες χωρες..

Αρα ειναι μαλλον προσχηματικη η καταφαση

Αρματιστής 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:20:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2013 - 8:51:00 μ.μ.

Προς τι η ερώτηση; Οι παρεμβάσεις έγιναν από τη κλαδική της ΝΔ. Αυτό είναι σαφές. Ως εκ τούτου οι οπαδοί της ΝΔ είτε τις βλέπουν με συγκατάβαση και κατανόηση, είτε τις συγχωρούν. Ψιχάλες... Αν όμως οι παρεμβάσεις προέρχονταν από τη κλαδική του ΠΑΣΟΚ, θα άρχιζαν οι κατάρες. Άλλωστε εδώ, σε αυτό το χώρο εκτοξεύθηκαν φαρμακερά βέλη εναντίον του Τόσκα.

Γενικά. Τις πολιτικές παρεμβάσεις στις ΕΔ, κάποιοι τις βλέπουν με χρωματιστά γυαλιά.

Και ο Ζαζιάς "όφειλε" να παραμείνει, να γίνει καραγκιόζης και να πολεμήσει τη κατάσταση από μέσα. Αφού προηγουμένως είχε βάλει την υπογραφή του στο πίνακα των προς προαγωγή και αποστρατεία που του προσκόμισε η πολιτική ηγεσία.

Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:20:00 μ.μ. EET  

Τέλος στα σενάρια που θέλουν τη ΣΜΥ να μετακινείται από τα Τρίκαλα έδωσε ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος στη συνάντηση που είχε ειδικά για αυτό το σκοπό με τον βουλευτή Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. κ. Κώστα Σκρέκα.

Ο κ. Σκρέκας σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα και με κατάθεση μάλιστα σχετικής ερώτησης...
στη Βουλή γι’ αυτό το θέμα, επεδίωξε και είχε συνάντηση την Τετάρτη με τον κ. Παναγιωτόπουλο.
Ανέπτυξε στον Υπουργό τα επιχειρήματά του, τονίζοντας πως «η ΣΜΥ στα Τρίκαλα έχει δημιουργήσει στρατιωτική παράδοση, αποδίδοντας υψηλής στάθμης Υπαξιωματικούς στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, τα πάσης φύσεως κτίρια και εγκαταστάσεις της Σχολής έχουν ανακαινισθεί ή βελτιωθεί πρόσφατα και καλύπτουν τις ανάγκες της, είναι απόλυτα και λειτουργικά ενταγμένη στον οικιστικό ιστό των Τρικάλων, ενώ η πόλη χαρακτηρίζεται από υγιή κοινωνική ζωή και βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, βοηθώντας να εξυπηρετούνται πολύ ικανοποιητικά από συγκοινωνίες από κάθε άκρη της χώρας».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα του κ. Σκρέκα και τον διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετακίνησης της ΣΜΥ από τα Τρίκαλα. Του τόνισε πως και ο ίδιος και το Στράτευμα αναγνωρίζουν την εξαιρετική λειτουργία της ΣΜΥ και την προσφορά αυτής, με άξια στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Pita Pan 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:21:00 μ.μ. EET  

Έλα Πάνο, με τους σουβλατζήδες πότε θα συναντηθείς;

Ανώνυμος 17 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:20:00 π.μ. EET  

Αφού κάποιος-ιοι θα πρέπει να τοποθετηθούν στις ανώτατες θέσεις ότι και να γίνει,γιατί δεν συνεννοούνται μια-δυο τάξεις, να τους γράψουν όλους στα παπάρια τους(όσοι έχουν) και να μην τους κάνουν καμία χάρη απολύτως;;

Και να εργαστούν ώστε να γίνονται οι κρίσεις με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση από την "πολιτική" "ηγεσία";

Τί θα τους κάνουν;Θα τους βγάλουν στη σύνταξη;;

Ας κελαηδήσουν κάποιοι επιτέλους για συγκεκριμένες προμήθειες,κατασκευές και αγορές που έγιναν και γίνονται.

Προβοκάτωρ

ΝΕΣΤΩΡ 17 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:46:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2013 - 8:51:00 μ.μ., θα συμφωνήσω μαζί σου, ότι δυστυχώς η Χώρα μας έχει τριτοκοσμική νοοτροπία. Όπως γνωρίζεις στις Δημοκρατίες, σε αντίθεση με τα αυταρχικά καθεστώτα, το προβάδισμα στις σχέσεις Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας την έχει η Πολιτική Ηγεσία. Η ανώτατη στρατιωτική Ηγεσία έχει το ένα πόδι στην Πολιτική και ως εκ τούτου σε πολλές δημοκρατικές χώρες δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να επιλέγονται για τις θέσεις αυτές πρόσωπα φίλα προσκείμενα προς την Κυβέρνηση. Στην Χώρα μας μετά την Δικτατορία, νομίζω ότι αυτό είναι γνωστό σε όλους, υπάρχει μεγάλη δυσπιστία στις σχέσεις πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Αυτή η δυσπιστία οδηγεί αναπόφευκτα, όποιο κόμμα και να έλθει στην εξουσία, σε καταστάσεις που συμβαίνουν σε τριτοκοσμικές χώρες και είναι νομίζω υποκριτική η συμπεριφορά ορισμένων που κατηγορούν πολιτικά μόνο τα δυο κόμματα εξουσίας γιαυτή την πράγματι καταδικαστέα συμπεριφορά τους, καθόσον όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα κατά βάθος συμφωνούν με αυτή την πρακτική. Αν κάνω λάθος, θα ήθελα να μου πει κάποιο παπαγαλάκι του ΣΥΡΙΖΑ, πως θα αντιμετωπίσει το θέμα κατά την δική του άποψη, σε πρακτική βάση, όχι γενικότητες και αερολογίες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει με το καλό στην εξουσία.

Ανώνυμος 17 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:43:00 μ.μ. EET  

Δηλαδή η κομματική άλωση των ΕΔ είναι απόρροια της δυσπιστίας έναντι των ΕΔ λόγω Χούντας; Τα αντίστοιχα φαινόμενα στην δικαιοσύνη, συνδικαλισμό, γενικές γραμματείες, πολεοδομείες, εφορίες,σώματα ασφαλείας κτλ ποιά Χούντα τα δημιούργησε;

Ας είμαστε σοβαροί.

Η δικαιολογία αυτή μπορούσε να σταθεί εύκολα το 1980, σήμερα όμως έχουμε 2013.

Να θυμήσω ότι πριν από λίγους μήνες ο τότε πρωθυπουργός απέξειξε την εμπιστοσύνη του στις ΕΔ, τοποθετώντας τον Στρατηγό Φράγκο στην ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Σημειωτέον, το ανωτέρω επιχείρημα που χρησιμοποιούν κατα κόρον απόστρατοι των δυο κλαδικών για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, είναι βαθύτατα προβλητικό και για τους ίδιους.

Pita Pan 17 Φεβρουαρίου 2013 στις 1:51:00 μ.μ. EET  

" Όπως γνωρίζεις στις Δημοκρατίες, σε αντίθεση με τα αυταρχικά καθεστώτα, το προβάδισμα στις σχέσεις Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας την έχει η Πολιτική Ηγεσία. "

Τότε ας φορέσουν οι ίδιοι τα αστέρια και ας κόψουνε τους "μεσάζοντες".

Αλλά να χρεωθούνε και οι ίδιοι τα αποτελέσματα των επιλογών τους...

Αρματιστής 17 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:41:00 μ.μ. EET  

@ ΝΕΣΤΩΡ

ΓΡΑΦΕΙΣ:
«Δεν θα κάνω προσωπική κρητική στον πρώην Α/ΓΕΣ, άλλωστε μου είναι συμπαθής ως άνθρωπος»

Δεν θα κάνεις κριτική αλλά εμμέσως πλην σαφώς του τραβάς ένα χοντρό κάρφωμα. Σου είναι συμπαθής ως άνθρωπος … αλλά όχι ως αξιωματικός. Με άλλο λόγια, κατ’ εσέ, ο πρώην Α/ΓΕΣ δεν αξίζει μία ως αξιωματικός. Και συνεχίζεις το δια της μη κριτικής κάρφωμα:

«Πρέπει να δεχθούμε και νομίζω ότι είναι γνωστό ότι ο κ. Ζιαζιάς ήταν έντονα πολιτικοποιημένος και αυτό τον βοήθησε να εξελιχθεί.»

Επειδή λοιπόν μας προτρέπεις να δεχθούμε το καρφί σου, σου λέω ότι δεν το «δεχόμαστε». Δεν «πιστεύουμε» και δεν «γνωρίζουμε» ότι ο πρώην Α/ΓΕΣ εξελίχθηκε επειδή, όπως λες εσύ (όχι εμείς), ήταν πολιτικοποιημένος. Και ούτε «πιστεύουμε» ότι ο πρώην Α/ΓΕΣ ήταν πολιτικοποιημένος, που στο κάτω-κάτω δεν είναι και κακό. Δεν ακούσαμε τον πρώην Α/ΓΕΣ να πολιτικολογεί. Δεν ξέρω αν έκανες λάθος και εννοούσες «κομματικοποιημένος». Αλλά ούτε και αυτό το γνωρίζουμε, εκτός και αν το δηλώσει επώνυμα κάποιος της κλαδικής της ΝΔ που γνωρίζει τους σχετικούς φακέλους. Όπως βεβαίως και οι της κλαδικής του ΠΑΣΟΚ έχουν τους αντίστοιχους δικούς τους φακέλους. Δεν ξέρω αν έχει και ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα όμως του τι εννοείς, θα πρέπει να μας πεις από πού διαθέτεις τέτοιες πληροφορίες για τον πρώην Α/ΓΕΣ. Και αυτό επειδή ανώνυμα έριξες καρφί.
Δεν είναι τίμιο να καρφώνεις ανώνυμα. Ο πρώην Α/ΓΕΣ στον οποίο αναφέρεσαι, ενήργησε επώνυμα ως Αρχηγός όταν παραιτήθηκε και επίσης έκανε επωνύμως δηλώσεις για τους λόγους της παραίτησής του και τις παθογένειες της παρέμβασης των πολιτικών στον ΕΣ.

ΓΡΑΦΕΙΣ
«εάν παρέμεινε στην θέση του και να παλέψει από μέσα, με την προσωπικότητά του να διορθώσει, όσο μπορέσει, τα κακώς κείμενα, όπως τόσοι άλλοι μέχρι τώρα Αξιωματικοί».

Πως τη βλέπεις τη δουλειά; Αν δηλαδή «σημείωνε» ότι του υπαγόρευε ο Ελευσινιώτης, τι θα μπορούσε να παλέψει στη συνέχεια; Να διώξει τα 4.000 αδέσποτα από την Αθήνα; Να κλείσει τα ΚΕΝ; Ή να μην ανοίξει το ΚΕΝ Καλαμάτας που διέταξε η «Μεσσηνία»; Η εκλογική περιφέρεια αυτού που μας δηλώνει ότι θα «τελειώσει» το πελατειακό κράτος!!! (Πόσα θαυμαστικά να βάλω;) Δηλαδή και σύμφωνα με αυτά που γράφεις, αν ο Ζαζιάς έσκυβε το κεφάλι και σημείωνε αυτά που του υπαγόρευε ο Ελευσινιώτης, δεν θα ήταν γραφιάς, αλλά Αρχηγός του Στρατού; Και εσύ έρχεσαι και μας «υπαγορεύεις» αυτές τις ….. και πιστεύεις ότι απευθύνεσαι σε χαχόλους που τα χάφτουν...

Και έρχομαι Νέστορα στο δεύτερο σχόλιο σου στο οποίο προσπαθείς ανεπιτυχώς να δώσεις άλλοθι στις πολιτικές παρεμβάσεις των δύο κομμάτων στο εσωτερικό των ΕΔ. Με πρόλαβε όμως στην απάντηση ο «Ανώνυμος 17 Φεβρουαρίου 2013 - 1:43:00 μ.μ.», ο οποίος πολύ σωστά γράφει ότι αν οι πολιτικοί θέλουν να έχουν πλήρως τον έλεγχο του στρατεύματος, δεν έχουν παρά να φέρουν ένα νόμο και να προβλέπουν ότι η πλήρης διοίκηση των ΕΔ ασκείται απ’ ευθείας από τον ΥΕΘΑ. Συνέβαινε αυτό πριν το 1940. Ας γράψουν ακόμη και ένα άρθρο που να λέει ότι οι κρίσεις των αξιωματικών από το βαθμό του συνταγματάρχη και πάνω γίνονται από ένα συμβούλιο από τον ΥΕΘΑ, τους 3 ΑΝΥΕΘΑ τους 100 γενικούς και ειδικούς γραμματείς του υπουργείου και αντιπρόσωπους της κλαδικής. Απλά πράγματα. Αλλά οι πολιτικοί δεν θέλουν ευθύνες. Θέλουν κάποιους να τους επιλέγουν για να τους φορτώσουν στη συνέχεια τις δικές τους αμαρτίες αν τύχει και κάτι πάει ανάποδα.

Νέστορα. Συναναστρεφόμενος πολιτικούς, μη νομίζεις ότι έχεις μάθει και τη τέχνη τους. Ως εκ τούτου μη πετάς τη μπάλα στην εξέδρα. Δεν κρίνεται το τι θα κάάάάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ΕΔ ααααν γίνει κυβέρνηση, αλλά το τι έκαναν οι πρώην κυβερνήσεις και το τι κάνει η σημερινή κυβέρνηση για τις ΕΔ.

Και έχω μια αγωνία ΝΕΣΤΟΡΑ. Το αξιόλογο πρόγραμμα της ΝΔ για τις ΕΔ, θα το δούμε να εφαρμόζεται; Θα δούμε κάποια στιγμή να μας παρουσιάζεται ο ψηφιακός στρατιώτης; Εσύ λογικά θα γνωρίζεις… Και κάτι που ξέχασα. Ευτυχώς που δεν βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποφεύχθηκαν περικοπές στο Π/Υ της εθνικής άμυνας...

Αναδελφος 17 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:48:00 μ.μ. EET  

Αν θελουμε να απαλλαγουμε μια και καλη απο παρομοια φαινομενα, θα πρεπει οι στρατιωτικοι να επωμιστουν ολοκληρωτικα τα θεματα αναδειξης ανωτατων ηγεσιων.Εχοντας διαβιωσει για τοσα χρονια απο κοινου, καθε ταξη ειναι σε θεση να κρινει και να προτεινει αυτους που κρινει οτι ειναι οι πλεον ικανοι για να διαχειριστουν επαξια την αμυνα της χωρας, οταν ερθει η σειρα τους, για την ανωτατη ηγεσια.Αυτη η αξιολογηση μπορει να γινεται σε ετησια βαση.Η αποδοχη των προτεινομενων θα πρεπει να ειναι υποχρεωτικη απο την εκαστοτε πολιτικη ηγεσια. Ετσι οταν θα ερχεται η προβλεπομενη ωρα, οι προτεινομενοι θα ειναι αφενος προετοιμασμενοι κατα τον καλυτερο τροπο, θα απολαμβανουν δε την εκτιμηση και συγκαταθεση ολων των συναδελφων τους.Αυτη θα ειναι και η εμπρακτη αποδοχη και εφαρμογη της αξιοκρατιας, για την οποια ολοι ομιλουν, αλλα κανεις δεν την ασπαζεται στην πραξη.

Ανώνυμος 18 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:15:00 π.μ. EET  

καραγκιόζηδες με παράσημα.

για την κατάντια του στρατού φταίει ο στρατός και μόνο αυτός.

μηδενιστής.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP