Επιβεβαιώνεται η πρόθεση ενοικίασης φρεγατών και ΑΦΝΣ

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Εκτόξευση βλήματος ΑΜ-39 Εxocet από αεροσκάφος
ναυτικής συνεργασίας Breguet Atlantique 2 
Απο τα πλέον επίσημα χείλη ήρθε σήμερα η επιβεβαίωση των πληροφοριών που ήθελαν Σαμαρά-Ολάντ να συζητούν την ενοικίασει δυο φρεγατών και τεσσάρων γαλλικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Σε σημερινή συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9 σήμερα το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου παραδέχτηκε ότι όντως γίνονται συζητήσεις, με πρωτοβουλία της Ελληνικής πλευράς.

Ερώτηση: "Επιβεβαιώνεται ή διαψεύδεται η πληροφορία περί ενοικίασης φρεγατών;"

Απάντηση: "Εδώ να διευκρινήσουμε ότι εμείς ζητήσαμε, επειδή έχουμε αμυντικές ανάγκες και παρά τις οικονομικές δυσκολίες δεν παραμελούμε την αμυντική θωράκιση της χώρας και αναζητάμε λύσεις. Αυτό που προτείναμε στους Γάλλους είναι να μας ενοικιάσουν δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη παρακολούθησης, και η πρόταση μας αυτή συζητείται. Επαναλαμβάνω είναι κάτι που τέθηκε από εμάς, γιατί πρέπει να εξασφαλίσουμε την αμυντική μας θωράκιση, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στο Αιγαίο θα είναι ήρεμα τα νερά.."

Ερώτηση: "Συνδιάζεται με την διερεύνηση κοιτασμάτων αυτή η ενοικίαση;"

Απάντηση: "Όχι δεν νομίζω ότι συνδιάζεται (..), μόνο υπο την έννοια ότι οι έρευνeς θα γίνουν αποτελεσματικότερα και γρηγορότερα όταν υπάρχει μια ήρεμη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο."

Όπως γράφαμε χθές, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να καθοριστούν σε προσεχή συνάντηση του Π. Παναγιωτόπουλου με το Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian, στα τέλη Φλεβάρη.

Σε ότι αφορά τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, το πιθανότερο σενάριο αφορά την ενοικίαση τεσσάρων αεροσκαφών Breguet Atlantique 2, εκ των 22 σε Γαλλική υπηρεσία. Δεκαοκτώ από τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα υποβληθούν σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού από το Γαλλικό Ναυτικό, με πιθανότερα για παραχώρηση στο ΠΝ, τα τέσσερα που απομένουν.  Τα προφανή πλεονεκτήματα μιας τέτοιας εξέλιξης (όπως λέει και ο φίλος HBS) είναι η σχεδόν άμεση παράδοση σχετικά νέων αεροσκαφών (κατασκευής '90), η επ' έργω εκπαίδευση από γαλλικά πληρώματα και  η εισαγωγή σε υπηρεσία ενός νέου φορέα για τα αεροεκτοξευόμενα ΑΜ-39 Εxocet της ΠΑ. Δεν θα πρέπει να συγχέονται τα αεροσκάφη Atlantique με τα Atlantique 2, καθώς τα μεν πρώτα αποσύρθηκαν από τη γαλλική υπηρεσία το 1996 και η παραδόσεις των δεύτερων στο γαλλικό ναυτικό ξεκίνησαν το 1989

Περισσότερο μυστήριο καλύπτει το θέμα των υπο ενοικίαση φρεγατών καθώς το Γαλλικό Ναυτικό έχει μόνο μία φρεγάτα FREMM σε υπηρεσία (D-650 Aquitaine) , με την δεύτερη (D-651 Normandie) να αναμένεται την άνοιξη του 2014.

15 σχόλια:

Ανώνυμος 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:10:00 μ.μ. EET  

la fayette στην καλύτερη, Cassard στην χειρότερη (δεν ξαναφέρνουμε πίσω τα adams. λιγότερο θα μας κοστίσει)
αααα παίζουν και τα floreal? χαχαχαχα

μηδενιστής

komninos 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:21:00 μ.μ. EET  

Σίγουρα 2 φρεγάτες Lafayette (FREMM δεν έπαιζαν από την αρχή) μαζί με 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας θα βελτιώσουν σημαντικά την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΠΝ.

Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω είναι πως είναι δυνατόν να ζητάμε νέα οπλικά συστήματα από τους ξένους, όταν δεν αξιοποιούμε και παραλαμβάνουμε οπλικά συστήματα τα οποία έχουμε ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΣΕΙ.

Ας παραλάβουν επιτέλους τα υποβρύχια 214, ας παραλάβουν και τις 2 πυραυλακάτους Super Vita, ας βρουν ανταλλακτικά για τα αερόστωμνα ZUBR που κοντεύουν να τα αχρηστεύσουν εντελώς και μετά ας ζητήσουν και περισσότερα ναυτικά συστήματα! Έλεος επιτέλους!

Έχουμε κρίσιμα ναυτικά οπλικά συστήματα που έχουμε χρυσοπληρώσει και δεν αξιοποιούμε καν, και ζητάμε να μας δώσουν και καινούρια...

Alexandros 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:32:00 μ.μ. EET  

Kαι αυτές είναι οι απορίες όλων όσοι διαθέτουν την ελαχιστη κοινή λογική! Τι να πρωτογράψει κανεις πραγματικά.

Ανώνυμος 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:43:00 μ.μ. EET  

@ komninos, οι ΤΠΚ και τα υποβρύχια αυτήν την στιγμή είναι άχρηστα. Το ΠΝ ενδιαφέρεται για πλοία AAW και όχι για πλοία γενικής χρήσης. Οι FREMM που έχουν οι Γάλλοι αυτήν την στιγμή στα χέρια τους, είναι γενικής χρήσης.
Μην ξαφνιαστείτε αν η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει φρεγάτες Horizon.

komninos 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:24:00 μ.μ. EET  

Φίλε Ανώνυμος "5:43:00 μ.μ. EET" θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι αυτά είναι τρίχες. Υποτίθεται ότι θέλουν να ενισχύσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΠΝ, λόγω της επικείμενης ανακήρυξης της ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

Οπότε το πως τα υποβρύχια 214, οι πυραυλάκατοι Super Vita και τα ZUBR είναι "άχρηστα" για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΠΝ, είναι πραγματικά δικής σου συλλογιστικής.

Πιθανώς τα πλοία AAW να είναι όντως κάτι που λείπει από το ΠΝ. Σε ένα πολεμικό ναυτικό όμως που έχει τόσο ανάγκη από σύγχρονες μονάδες, όλα τα παραπάνω σκάφη είναι απόλυτης ανάγκης.

Ιδίως αν κατείχαμε αυτήν την στιγμή τα υποβρύχια 214 - τα οποία είναι έτοιμα και πληρωμένα - η Τουρκία δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει την παραμικρή κίνηση στο Αιγαίο. Καθώς η διαφορά στον υποβρυχιακό στόλο - ποιοτικά και ποσοτικά - θα ήταν συντριπτική υπέρ του ΠΝ.

ΥΓ: Αν τώρα εσύ θεωρείς ότι οι δύο 20ετίας φρεγάτες Lafayette, ενισχύουν περισσότερο το ΠΝ απ'ότι 3 καινούρια υποβρύχια 214, τότε προφανώς έχεις την δική σου λογική...

Alexandros 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:43:00 μ.μ. EET  

@ Ο/Η Ανώνυμος 5:43


Ελπίζω να μην τα εννοείς αυτά που γραφεις!!!!!!

Ανώνυμος 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:02:00 μ.μ. EET  

Πολύ βλακεία μαζεμένη και που θα πάει θα βγει στην επιφάνεια η αλήθεια.

Έπρεπε να έρθει ο Ολάντ στην Αθήνα για μια ανούσια υποτιθέμενη συμφωνία Leasing, που γίνεται σε επίπεδο ναυτικού ακόλουθου.

Όχι ότι είναι έξυπνοι είτε στο ΥΠ.Εθ.Α ή στο επιτελείο του πρωθυπουργού(ποιός,το αργεντίνικο γκαρσόνι ή ο σαχλαμάρας με τα τσιμπούκια που την είδε στοχαστής?).

Καλές οι μπίζνες αλλά είναι συμφωνία αυτή που έπρεπε να ανακοινωθεί σε αυτό το επίπεδο λες και αγοράσαμε καμιά 80 Rafale F3 και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε ρ/φ σταθμό?

Λες να τους δίδαξε ο Αβραμό(πάλι ταξιδάκι στο αμέρικα δήθεν για εθνικά θέματα), κινήσεις διπλωματικού εντυπωσιασμού και υψηλής πολιτικής;Εε,ρε γλέντια..ε,ρε τι μας περιμένει..

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:12:00 μ.μ. EET  

@Ανώνυμο ώρα 5.43 π.μ
Τα υποβρύχια και τα ΤΠΚ είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για το Π.Ν. Ούτε γκρίζος λύκος δεν θα έλεγε αυτό που είπες.
Το Π.Ν και να θέλει πλοία AAW δεν μπορεί να τα αποκτήσει για οικονομικούς λόγους.
Για να πάρουμε Horizon δεν τίθεται θέμα ούτε κατά διάνοια. Τίποτα ανταλλακτικά θα πάρουμε για να φτιάξουμε μεγάλο πλοίο μας που είναι ακινητοποιημένο ενάμιση χρόνο ?? Έχεις ακούσει κάνα νέο σχετικά ?? Οι Horizon μας μάραναν....
(για ευνόητους λόγους δεν γράφω το όνομα του πλοίου)

Ανώνυμος 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:37:00 μ.μ. EET  

Στο αιγαίο ο φόβος και ο τρόμος μας είναι τα πλοία επιφανείας του ΤΝ και όχι η ΤΑ; νομίζετε ότι τα πλοία του ΠΝ κινδυνεύουν περισσότερο από το ΤΝ και λιγότερο από την ΤΑ; μπορεί με την δική σας λογική αυτό να είναι γεγονός. Με την δική μου λογική, η αεροπορία είναι ο Νο 1 κίνδυνος για το ΠΝ. Επιθέσεις κορεσμού σε πλοία του ΠΝ, είναι ο βασικός κίνδυνος και όχι οι τούρκικες φρεγάτες και υποβρύχια που με τα υπάρχοντα μέσα μπορούμε τα αντιμετωπίσουμε. Το ΠΝ πρέπει να αποκτήσει τα 3 Τ-214 που έχει ήδη πληρώσει, αυτό δεν το αμφισβητεί κάνεις, τις 2 ΤΠΚ και να μην τις πάρουμε δεν τρέχει τίποτα. Θα χρησιμοποιήσουμε ότι οπλισμό και μέσα έχουν αγοραστεί για την υποστήριξη των υπαρχόντων σκαφών, και για τον εκσυχρονισμό κάποιων άλλων μονάδων του ΠΝ όπως οι ΜΕΚΟ. Όμως η αναγκαιότητα απόκτησης πλοίων AAW είναι πάνω από όλα αυτά τα προγράμματα. Το ΠΝ είχε πάντα ως πρώτη προτεραιότητα αυτά τα σκάφη, όμως η πολιτική ηγεσία είχε άλλα σχέδια. Όπως φαίνεται αυτά τα σχεδία εγκλώβισαν το ΠΝ, θέτοντας σε κίνδυνο την χώρα. Για τα ZUBR τι να πω, ας βάλουν πωλητήριο. Είμαι σίγουρος ότι οι Κινέζοι θα ενδιαφερθούν. Αν ζορίσουμε λίγο τους Γάλλους, μπορεί να μας δώσουν δωρώ τίποτα L-CAT. Μπορεί και κανένα LSD που έχουν προς πώληση.

strategy 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:09:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμο 7:12:00

Mην αγχώνεσαι για τα ανταλλακτικά του πλοίου, οι φρεγάτες θα κάνουν στάση στις πλατφόρμες εξόρμησης για ανεφοδιασμό καυσίμου. Κλαυσίγελος.

strategy 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:09:00 μ.μ. EET  

Διόρθωση: εξόρυξης.

komninos 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:20:00 μ.μ. EET  

Ανώνυμος 7:37:00 μ.μ. νομίζω ότι εξακολουθείς να επιμένεις σε μια διαστροφική λογική.

Αυτήν την στιγμή το Τουρκικό Ναυτικό διαθέτει σε υπηρεσία τον μεγαλύτερο υποβρυχιακό στόλο του ΝΑΤΟ, με 14 υποβρύχια 209 σε υπηρεσία, εκ των οποίων τα 4 είναι τα προσφάτως παραλυφθέντα 209/1400.

Το ελληνικό ναυτικό διαθέτει σε υπηρεσία 7 υποβρύχια 209 και ένα υποβρύχιο 214. Σύνολο 8.

Θεωρείς ότι με αυτήν την αναλογία εις βάρος του, το ΠΝ "δεν χρειάζεται" τα τρία υποβρύχια 214?? Η μήπως το ΠΝ θα έπρεπε να αγχώνεται για την Τουρκική Αεροπορία, όταν ο πρωταρχικός του αντίπαλος θα είναι το ΤΝ?

Καλή αεροπορία φίλε ανώνυμε, αλλά οι μονάδες επιφανείας κρατάνε τα θαλάσσια σύνορα. Και ακόμα και 1000 F16 να είχε η Τουρκία, αν βυθιστούν τα πλοία της (από τα ελληνικά υποβρύχια), ούτε ΑΟΖ θα μπορέσει να υπερασπιστεί, ούτε θαλάσσια σύνορα.

ΥΓ: Η απλουστευτική λογική σου να "πουλήσουμε τα ZUBR στους Κινέζους", φανερώνει το πόσο επιφανειακά βλέπεις τα πράγματα. Η δυνατότητα του ΠΝ στείλει ενισχύσεις με πεζοναύτες ταχύτατα σε όποια νησιά έχουν πρόβλημα, είναι ύψιστης σημασίας για την άμυνα των νησιών. Και τέτοιων δυνατοτήτων πλοία (όπως τα ZUBR) δεν έχει ούτε κατά διάνοια το Τουρκικό Ναυτικό...

Ανώνυμος 21 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:16:00 π.μ. EET  

Εγώ πάλι δεν θα βιαζόμουν να βγάλω συμπεράσματα , εκτός αν όλοι εσείς είστε παρόντες και στις συζητήσεις και γνωρίζετε πως έχουν τα πράγματα.

Alexandros 21 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:54:00 μ.μ. EET  

Ξέρεις το τι με προβληματίζει με τις συζητήσεις, το ότι μας λένε μόνον τις μπούρδες, γιατί δεν μας είπε κανεις τι θα γίνει με τα ήδη πληρωμένα με διεκατομμύρια όπλα που περιμένουν στα ναυπηγεία και δε μας λένε αν αυτά τα ζήτησε το Πολεμικό ναυτικό κάνοντας μελέτη ας πούμε, για τις ανάγκες του, εκτος και αν η πολιτική ηγεσία ξέρει καλύτερα να κάνει τον προγραμματισμό των ενοπλων δυνάμεων για τις ένοπλες δυνάμεις.....

Νικολάκη Εφέντης 21 Φεβρουαρίου 2013 στις 5:53:00 μ.μ. EET  

Βλέπω τα μη εκσυγχρονισμένα Atlantique-2 να καταντούν σε λίγα χρόνια όπως τα μη εκσυγχρονισμένα Mirage-2000EGM...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP