Σε ισραηλινές εταρείες το 30% του οικοπέδου 12 της Κύπρου

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Μια νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ σφραγίστηκε με την υπογραφή, τη Δευτέρα, της μεταβίβασης 30% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στο «οικόπεδο 12» («Αφροδίτη») της κυπριακής ΑΟΖ που έχει η Noble Energy στις εταιρείες Delek και Αvner, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Συλικιώτης, μιλώντας μετά την υπογραφή της συμφωνίας, τόνισε ότι πρόκειται για «στρατηγική συνεργασία που περιλαμβάνει οικονομικές και πολιτικές πτυχές».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε οικονομίες κλίμακας μεταξύ των δύο χωρών τόσο για τη εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στο «τεμάχιο 12» όσο και σε αυτό του «Λεβιάθαν» που βρίσκεται εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, το πλειοψηφικό πακέτων των μετοχών του οποίου κατέχουν οι τρεις εταιρείες. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η αναφορά του «για συνέργιες και οικονομίες κλίμακας παραπέμπουν στη μεταξύ μας συνεργασία για την υγροποίηση του φυσικού αερίου και μεταφορά του στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές».

Η συμφωνία μεταβίβασης που υπογράφηκε είναι αποτέλεσμα αιτήματος της Noble προς την κυπριακή κυβέρνηση, το οποίο και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας στις 5 Φεβρουαρίου.  Η Λευκωσία δεν δημοσίευσε τις οικονομικές πτυχές της συμφωνίας.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η Noble είναι ήδη εταίρος με το ισραηλινό σχήμα στην ανάπτυξη των σημαντικών κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν στα ανοιχτά του Ισραήλ.

Προς τα τέλη του 2011, η Noble ανακοίνωσε την ύπαρξη και άλλου κοιτάσματος φυσικού αερίου, σε κυπριακά ύδατα, όγκου 7 τρισ. κυβικών ποδιών (tcf) περίπου.  Η Noble αναμένεται να διεξάγει εφέτος και δεύτερη γεώτρηση. Όπως είπε ο κ. Συλικιώτης, η Λευκωσία αναμένει από τη Noble «τους επόμενους μήνες να προχωρήσει στη δεύτερη ερευνητική γεώτρηση και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο να κηρύξει την εμπορευσιμότητα των κοιτασμάτων σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις».

Noble: Σημαντικό έργο για το λαό της Κύπρου


Την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας μεταβίβασης, εξέφρασε ο διευθυντής της Noble στην Κύπρο Τζον Τόμιτς.

«Θα συνεχίσουμε μαζί να αξιολογούμε την ανακάλυψη που έγινε στο τεμάχιο 12 και επίσης να θέτουμε επιπρόσθετους στόχους όσον αφορά τις εργασίες εξερεύνησης», είπε. Προσβλέπουμε, πρόσθεσε, «στην κοινή μας δουλειά έτσι ώστε να καταστήσουμε αυτό το έργο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για το λαό της Κύπρο, τόσο επιτυχές όσο όλοι μας ελπίζουμε», είπε.

Delek: Ενεργειακό κέντρο η Κύπρος


Μιλώντας εκ μέρους των εταιρειών Delek και Avner, ο διευθύνων σύμβουλος της πρώτης, Γκίντεον Τάντμορ, είπε ότι «νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η Κύπρος έχει μια πραγματική δυνατότητα να γίνει ενεργειακό κέντρο σ’ αυτή την ιδιαίτερη περιοχή στην οποία ζούμε».

Εξέφρασε την άποψη ότι είναι μόνο η αρχή με μια «πολύ σημαντική ανακάλυψη που έγινε στο «Αφροδίτη», η οποία θα, ελπίζουμε, πως θα μετατραπεί σε ένα πολύ προσοδοφόρο έργο», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα προσελκύσει και άλλες εταιρείες να επενδύσουν στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, είπε ο κ. Τάντμορ ότι πρόκειται για ένα κοινό εγχείρημα όχι μόνο μεταξύ ανθρώπων που εργάζονται σε εταιρείες αλλά και μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ισραήλ, οι οποίες εργάζονται από κοινού προς όφελος των λαών τους και ολόκληρης της περιοχής.

www.in.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος 12 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:50:00 π.μ. EET  

Δηλώσεις στη Λεμεσό την Κυριακή 10/2

«Με τις ενέργειες και τις αποφάσεις που πήραμε και την υπογραφή των συμβολαίων αυτό το διάστημα, πρώτα πρέπει να δούμε τις πολιτικές προεκτάσεις θωρακίζεται πολιτικά η Κύπρος, θα έλεγα θωρακίζεται και προστατεύεται η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία και δημιουργεί ευρύτερες ενέργειες", είπε ο κ. Συλικιώτης.

http://goo.gl/8TXTW

Ανώνυμος 13 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:38:00 μ.μ. EET  

από τον σημερινό Φιλελεύθερο

Το Ισραήλ από χθες εφοδιάζεται με υγροποιημένο φυσικό αέριο στο πλαίσιο της δικής του «ενδιάμεσης
λύσης» από την Κύπρο και συγκεκριμένα από τις ακτές
μπροστά σε Άγιο Τύχωνα και Μονή στη Λεμεσό. Εκεί αγκυροβόλησε –σε απόσταση περίπου 1,3 ναυτ. μιλίων από την ακτή– τεράστιο ειδικό τάνκερ για LNG (87.000 τόνων) με βελγική σημαία που ανήκει στην BP το οποίο ήλθε από την αμερικανική ήπειρο. Δίπλα του, «κολλημένο είναι δεύτερο ειδικό τεράστιο σκάφος με βρετανική σημαία, το οποίο αποθηκεύει 140.000 κ. μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, με
εγκαταστάσεις αεριοποίησης του. Πρόκειται ουσιαστικά για πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης.

Ειδικές εγκαταστάσεις, που έγιναν από την κυπριακή EDT Offshore παρέχουν ασφάλεια για όλες τις ενέργειες και με εσωτερικό αγωγό το ένα σκάφος φορτώνει το δεύτερο –η εκφόρτωση διαρκεί 40 ώρες– το
οποίο αποπλέει για τις ακτές της Χαδέρας του Ισραήλ, όπου υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις σε παρόμοια
απόσταση από τη θάλασσα. Εκεί, με τη χρήση της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού αεριοποιεί το
υγροποιημένο φυσικό αέριο και το παραδίδει σε ηλεκτροπαραγωγό σταθμό και αγωγούς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP