ΗΠΑ: Επικίνδυνη η εθνικιστική πολιτική της Αλβανίας

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Oι προκλητικές δηλώσεις από την αλβανική ηγεσία
αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο
Την απογοήτευση και την ανησυχία τους για το γεγονός ότι "οι Αλβανοί ηγέτες εγκαταλείπουν τον παραδοσιακό εποικοδομητικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Αλβανία στην περιοχή" εκφράζουν οι ΗΠΑ, σε υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επιδόθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις πρόσφατες εθνκιστικές δηλώσεις από την αλβανική ηγεσία. Το περιεχόμενο του εγγράφου, το οποίο φέρεται να επιδόθηκε στο αλβανικό ΥΠΕΞ πριν από περίπου δύο εβδομάδες, έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή "Top Story" του μεγαλύτερου αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού "Top Channel" και, σήμερα, απασχολεί σύσσωμο τον αλβανικό Τύπο, που κάνει λόγο για "αποκάλυψη βόμβα".

"Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι και μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι Αλβανοί ηγέτες εγκαταλείπουν τον παραδοσιακό εποικοδομητικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Αλβανία στην περιοχή" αναφέρεται στο υπόμνημα, στο οποίο ασκείται έντονη κριτική στις πρόσφατες εθνικιστικές δηλώσεις Αλβανών πολιτικών.

"Οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις Αλβανών πολιτικών [...] πέρασαν τη γραμμή της υπεύθυνης πολιτικής συζήτησης προς μία αντιπαραγωγική και δυνάμει επικίνδυνη ρητορική. Όχι μόνο προάγουν μία ακόμη πιο εμπρηστική συμπεριφορά και αποσπούν την προσοχή από τις προτεραιότητες της περιοχής αλλά δυνητικά υποκινούν τη βία, υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα και έχουν αντίκτυπο στις μεταξύ μας σχέσεις. Η χρησιμοποίηση αρνητικών εθνικών μηνυμάτων για πολιτικούς σκοπούς είναι αποσταθεροποιητική και αντιπαραγωγική" τονίζεται - μεταξύ άλλων - στο υπόμνημα.

"Η χρησιμοποίηση αρνητικών εθνικών μηνυμάτων για πολιτικούς σκοπούς πρέπει να σταματήσει τώρα. Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές δεν αποτελούν δικαιολογία για ανεύθυνη ρητορική" υπογραμμίζεται.

"Παροτρύνουμε τους Αλβανούς πολιτικούς και την πολιτική ηγεσία να ενεργούν υπεύθυνα και να μείνουν μακριά από τις (εσωτερικές) υποθέσεις της Σερβίας. Αντ' αυτού, να επικεντρωθούν στις προτεραιότητες του αλβανικού λαού στη Αλβανία- ελεύθερες και δίκαιες βουλευτικές εκλογές, προσχώρηση στην ΕΕ, βελτιωμένες οικονομικές ευκαιρίες κ.λπ." προστίθεται.

"Η Αλβανία μπορεί και πρέπει να είναι ένας υπεύθυνος και συνεργάσιμος γείτονας αλλά οι πολιτικοί της θα πρέπει να μείνουν μακριά από τον πειρασμό να 'παίζουν' το χαρτί του εθνικισμού. Δεν κάνετε καλή εντύπωση, καθώς μάλιστα ετοιμαζόμαστε για τη νέα ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μην μας αναγκάσετε να σας καταδικάσουμε δημοσίως" καταλήγει το υπόμνημα.

Eλεύθερος Τύπος

11 σχόλια:

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:06:00 μ.μ. EET  

Μια ζωή όργανα άλλων οι Αλβανοί. Λεονταρισμοί με ξένες πλάτες (πέραν του Ατλαντικού πρόσφατα) και από στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνο πλιάτσικο σε αμάχους. Τους είδαμε και στον Β΄ΠΠ και με τον UCK. Μόνο που η υποτέλεια απαιτεί να ξέρεις επακριβώς πότε αλλάζουν οι διαθέσεις των αφεντικών. Και εδώ και καιρό οι Αμερικάνοι έχουν κάθε λόγο να ενοχλούνται με τον αποσταθεροποιητικό ρόλο των Αλβανών στην περιοχή, μόνο που οι ηγέτες τους έχουν μείνει δέκα χρόνια πίσω.

Ας είναι. Όλοι στα Βαλκάνια μαζέψαμε κάποτε τον τραχανά του μεγάλου εθνικού οράματος. Ίσως πιο επώδυνα από όλους η Ελλάδα,γιατί είμασταν οι μόνοι που είχαμε σοβαρά εθνολογικά ερείσματα στις διεκδικήσεις μας και γιατί ήταν ασύγκριτα μεγάλο το μέγεθος της καταστροφής. Αν από τα λόγια οι Αλβανοί περάσουν σε πράξεις, μέχρι και το Μαυροβούνιο θα τους δείρει. Περιμένω να δω μόνο από πού θα πέσει η σφαλιάρα. Θέμα χρόνου είναι. Θα είναι ηλίθιοι πάντως αν ξεκινήσουν κάτι με μας. Έχει γυαλίσει το μάτι ολονών και όλοι ψάχνουν κάπου να ξεσπάσουν...

Ανώνυμος 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:30:00 μ.μ. EET  

@ Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ

Σωστά είναι αυτά που λες, αλλά η σφαλιάρα δεν θα πέσει από εμάς.

Αντιθέτως, φαινόμαστε μάλλον στριμωγμένοι.

Ανώνυμος 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:18:00 μ.μ. EET  

Είχαμε "απάντηση" από τον Μπερίσα

"Ο αλβανικός εθνικισμός είναι ένας πολιτισμένος εθνικισμός, που βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας, με βάση το πνεύμα της ελευθερίας, το ζωτικό εθνικό συμφέρον, που δεν μπορεί ποτέ να νικηθεί. Ο αλβανικός εθνικισμός είναι το κίνητρο και η δύναμη του κάθε πολίτη, του κάθε πολιτικού αυτής της χώρας για την πραγματοποίηση των ευγενών στόχων του έθνους μας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που θα εκπληρώσει τις προσδοκίες γενεών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια. Ο εθνικισμός αυτός δεν βασίζεται σε εδαφικές διεκδικήσεις και δεν έχει στη βάση του το δόγμα της εξόντωσης ούτε τη φοβία απέναντι στους άλλους. Είναι απλώς ένας εθνικισμός με βάση τις αξίες των πολιτών"

Πηγή:www.capital.gr

Ανώνυμος 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:48:00 μ.μ. EET  

Αφού κατάλαβαν τι μαλακία έγινε στο
Κόσσοβο όταν τους ανέδειξαν και συνειδητοποίησαν με τί είδους ζώα έχουν να κάνουν, έψαξαν για λίγο καιρό να δουν μήπως και υπάρχει διαδικασία να επαναφέρουν το προηγούμενο status quo παραλλαγμένο και δίχως να ξεφτιλιστούν στους Σέρβους.

Αντελήφθησαν πολύ γρήγορα πως δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο άμεσα και έθεσαν σε λειτουργία τον αυτόματο πιλότο(Eulex,Osce,κ.τ.λ.).

Μην υποτιμάτε καθόλου τα Αλβανά, διότι συσπειρώνονται τάχιστα εάν απαιτηθεί ή τεθεί κάποιο "ζήτημα" και η απόδοση τους σε διάφορες δουλειές όπως τρομοκρατία, πλιάτσικο, εν ψυχρώ δολοφονίες, κυριολεκτικές σφαγές αμάχων για εμπόριο οργάνων ή και για "θρησκευτική ικανοποίηση" είναι αποδεδειγμένη και την έχω γνωρίσει ιδίοις όμμασι. Ότι πιο άνανδρο, ελεεινό και τρισάθλιο ανθρωποειδές υπάρχει στην Ευρώπη.

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 7:50:00 μ.μ. EET  

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΗΛΙΑΣ 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:33:00 μ.μ. EET  

ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ "MADE IN USA".ΑΣ ΑΝΑΤΡΕΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Ανώνυμος 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:40:00 μ.μ. EET  

@ΦΚΜΚ

΄΄'Εχει γυαλίσει το μάτι ολονών και όλοι ψάχνουν κάπου να ξεσπάσουν΄΄!Αυτό μου άρεσε...!Πραγματικά!Όντως,ας το ξανασκεφτούν!

Μέντωρ

Ανώνυμος 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:53:00 μ.μ. EET  

Δυστυχώς την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ την έχουμε καταλάβει πρώτοι από όλους εμείς, με τις επανωτές σφαλιάρες στα ελληνοτουρκικά θέματα αλλά και στο σκοπιανό! Ο Μπερισα φανατίζει τον λαό του και ζηταει Τσαμουριες, για μένα καλά κάνει, αφού μπορεί γιατί να μην το κάνει? Το σίγουρο όμως είναι ότι οι αλβανοί δεν είναι τόσο ηλίθιοι ώστε να δράσουν μόνοι τους, αλλά περιμένουν τους τούρκους. Και ρωτω, σε περίπτωση που γίνει κάτι με την Τουρκία, εμεις μπορούμε να προστατέψουμε τον λαο μας από το 1 εκατομμύριο μουσουλμάνους, τους χιλιάδες ουτσεκαδες και τα 100,000 καλαζνικωφ που κυκλοφορούν ανενόχλητα σε όλη την επικράτεια? Μπορούμε να προστατέψουμε τον Ελληνικό πληθυσμό στην Β. Ήπειρο που πιθανότατα θα σφαγιαστεί? Πολλοί θα πείτε ότι ρωταω βλακείες και ότι ο Μπερισα τα κάνει για πολιτικούς λόγους, πόσο σίγουροι είστε ότι δεν θα γίνει τίποτε με όλους αυτούς σε περίπτωση σοβαρού ελληνοτουρκικού επεισοδίου? Πόσο σίγουροι είστε ότι η ετοιμόρροπη μαμα Αμερική δεν θα αφήσει ποτέ να γίνει σοβαρό επεισόδιο με την Τουρκία, η ότι θα μπορέσει να συγκρατήσει τους χιλιάδες ισλαμοφασιστες και τους χιλιάδες ουτσεκαδες που υπάρχουν στην χώρα μας? Μήπως θα έπρεπε να μεταφέρουμε καμιά εκατοστή άρματα και άλλα τόσα ρυμουλκούμενα πυροβόλα σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα? Μήπως θα έπρεπε να οργανώσουμε πολιτοφυλακή στην Ήπειρο και στις μεγάλες πόλεις? Το χειρότερο πάντως κατά την γνώμη μου είναι να σνομπάρουμε τον "αντίπαλο" και να θεωρούμε ότι έχουμε δεμένο τον γάιδαρό μας κάτω από την προστασία των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων.

oikologia-gea 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:35:00 π.μ. EET  

Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι και μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι Αλβανοί ηγέτες εγκαταλείπουν τον παραδοσιακό εποικοδομητικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Αλβανία στην περιοχή"

Πολύ θα ήθελα να μάθω ποιοί φωστήρες του State Department ανεκάλυψαν τέτοια σπάνια προσόντα στους Αλβανούς ..... "ηγέτες"(!).

Ακόμη περισσότερο θα ήθελα να μάθω ποιοί ήσαν εκείνοι οι ατσίδες του State Department οι οποίοι έπεισαν τους δικούς μας "λεβέντες" πολιτικούς, ώστε να σπεύσουν να ενισχύσουν όλο αυτό τον όμορο εσμό με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, κατά τα πρώτα "δημοκρατικά" του βήματα.

Για τους Αλβανούς θα βρείτε περισσότερα στοιχεία στο βιβλίο "Η Αλβανική Μαφία - Μια Απειλή για την Ευρώπη" των Ξαβιέ Ροφερ Καθηγητή του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας(!) του Παρισιού και του Στεφάν Κερέ Υπεύθυνου της Βιβλιοθήκης του Αρχείου του Κέντρου Μελετών των Συγχρόνων Εγκληματικών Απειλών (MCC), ΛΙΒΑΝΗΣ, Αθήνα 2001.

Είναι μεν λίγο παλιό βιβλίο αλλά καλό. Αν κανείς γνωρίζει κανένα καλό νεώτερο να μας το πεί!


Ευμένης Καρδιανός

tancred de hauteville 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 6:25:00 μ.μ. EET  

Το έγγραφο είναι αν όχι πλαστό, αμφίβολης προέλευσης.

Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:00:00 μ.μ. EET  

Απλά έριξαν ένα πυροτέχνημα τα τζιμάνια προς τέρψη του φιλοθεάμονος κοινού, σαν αυτά που ρίχνουν συχνά πυκνά προς τα εμάς και έσπευδαν τα εγχώρια γιουσουφάκια και οι ημεδαποί γενίτσαροι για PR, καθότι πίστευαν ακράδαντα και εξακολουθούν να το πράττουν, πως έχουν το OK από το embassy-ies για ανέλιξη.

Προβοκάτωρ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP