Η Τρόικα απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και Πυρκάλ

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013


Την απάντησή της ετοιμάζει η κυβέρνηση ως προς την τύχη ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, μετά την απόρριψη της ελληνικής πρότασης από την τρόικα, η οποία αντιπροτείνει το κλείσιμο των τριών αμυντικών βιομηχανικών μονάδων, χωρίς την αποζημίωση των εργαζομένων, όπως δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ. Γεννηματά κατά την ενημέρωση των συντακτών, στο περιθώριο συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για την 39η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος.

Η κ. Γεννηματά επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο, ενώ νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους του ΥΠΕΘΑ, του υπουργείου Οικονομικών και συνεργάτες του πρωθυπουργού. Επίσης η κα Γεννηματά ζήτησε να γίνει παρέμβαση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού έχει αναλάβει να συντονίσει τα επόμενα βήματα. Μεταφέροντας συνολικά το κλίμα που υπάρχει στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό για το θέμα, ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα αλλά πάμε να δώσουμε μάχη και είμαστε όλοι στην ίδια κατεύθυνση. Η ελληνική πρόταση, ως προς τις αμυντικές βιομηχανίες, προέβλεπε εκκαθάριση εν λειτουργία, διαχωρισμό των εργοστασίων σε στρατιωτικά και πολιτικά, καθώς και κίνητρα εθελουσίας εξόδου.


Η τρόικα γνωστοποίησε την απάντησή της για απόρριψη της ελληνικής πρότασης μέσω ηλεκτρνικού μηνύματος στο υπουργείου Οικονομικών χτες το απόγευμα. Σύμφωνα με την κα Γεννηματά, στην απάντησή της η τρόικα, ειδικά για τα ΕΑΣ, αναφέρει ότι για τη λειτουργία της εταιρείας χρειάζονται 144 εκ. ευρώ. Ωστόσο, όπως επισήμανε η κα Γεννηματά, η ελληνική πρόταση τεκμηριώνει ότι χρειάζονται 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν μέσω αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας καθώς επίσης για άλλα 12 εκατομμύρια που αφορούν σε εθελουσία έξοδο για 350 άτομα, ποσό που επίσης δεν θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους.



Πηγή: Κέρδος



18 σχόλια:

Ανώνυμος 4 Σεπτεμβρίου 2013 στις 10:04:00 π.μ. EEST  

Μια απορια για οποιον ξερει.
Ακουω απο φιλους οτι εκει επαιζαν τρελοι μισθοι και παροχες ΚΑΙ ΣΗΨΗ ΓΕΝΙΚΩς.
Είναι αραγε αλήθεια η μερος της προπαγανδας που προηγειται καθε πολιτικης αποφασης κλεισιματος κτλ.?

Ακουσα επισης να λεει ο αρχισυνδικαλιστης της ΕΑΣ οτι μπορουσαν αυτοι ν ακατασκευασουν τα πολυθρύλητα βληματα των αρματων μας. ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΥΠΕΡΒΟΛΗ;;

Ανώνυμος 4 Σεπτεμβρίου 2013 στις 7:12:00 μ.μ. EEST  

Και τα δύο ισχύουν.
Και σήψη υπάρχει, και αργομισθίες τρελές, αλλά και μεγάλες δυνατότητες.
Μία από αυτές είναι η συμπαραγωγή των πυρομαχικών των 120 χιλ. για τα άρματα.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 5 Σεπτεμβρίου 2013 στις 1:15:00 π.μ. EEST  

Τι έγινε ρε παιδιά; Βρέχει ή μας φτύνουνε; Με email ; Ρε και οι γκεσταπίτες ακόμη περισσότερο σεβασμό έδειχναν στους δοσίλογους πρωθυπουργούς της κατοχής. Δεν πάει πιο κάτω η ξεφτίλα. Κλείστε τα πάντα, εκτελέστε τους όλους και όσοι ζήσουν να πληρώνουν τους τόκους για γενεές δεκατέσσερις. Όχι ρε. Όχι. Έχουμε παιδιά και αγωνιούμε όλοι για το μέλλον αλλά καλύτερα χρεοκοπία εδώ και τώρα παρά και άλλη ξεφτίλα. Δηλαδή αν αύριο ζητήσει ο Ερντογάν να αγοράσει τη Θράκη σε συμφέρουσα για την τρόικα τιμή, θα μας στείλουν κι άλλο τέτοιο email; Και καθόμαστε και το συζητάμε; Ρε όξω, που έλεγε ο αείμνηστος Διονύσης Παπαγιανόπουλος. Αυτοί πάνε να μας πετσοκόψουν και να κάψουν τα πάντα πριν μας αποτελειώσουν.

Ανώνυμος 5 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:00:00 π.μ. EEST  

καουμπόυ περίμενε, μη βιάζεσαι.
η "ελληνική κυβέρνηση" θα απαντήσει στο κάθε τσογλάνι υπαλληλίσκο του εξωτερικού και σίγουρα θα είναι "πατριωτικη" απάντηση, όπως ΠΑΝΤΑ δίνουμε σε κάθε πρόκληση.
και μη το ξεχνάμε, σαμαράς και μπένυ αυτή τη στιγμή σώζουν τον τόπο. Φτάνει πια, όχι άλλη γκρίνια.
θέλεις πάλι να μας πει ο πρετεντέρης και ο κώνστας αχάριστους? που οι ξένοι θέλουν να μας σώσουν και μεις τους γυρνάμε την πλάτη?

Ανώνυμος 5 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:23:00 π.μ. EEST  

@ΦΚΜΚ

Με email πούλησε η εταιρία μου φέτος 9εκΕ σε προιόντα και 1εκΕ σε σε υποστήριξη. το 2013 με email γίνεται η επικοινωνία καθώς τα αεροπορικά κοστίζουν.

Η τρόικα βλέπει 3 αμυντικές βιομηχανίες να κάθονται και τον κόσμο να πεινάει και να χρωστάει. Η μία έχει περισσότερους διευθυντές απο τα κεντρικά της Google στο Palo Alto. Λεφτά ή θέληση για παραγγελίες δεν υπάρχουν. Η τις κλείνεις τελείως ή κρατάς τους μηχανικούς και δίνεις μια ελαφριά σε κόστος δουλειά

τώρα τα λοιπά είναι "γραμμή". "γραμμή" κόμματος με πολλές απόψεις και γνώμες αλλά ελάχιστες λύσεις πυρήνας του οποίου είναι οι πρώην άρχοντες του τόπου που είναι υπεύθυνοι για αυτή τη κατάσταση.

το 1980-90 οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες ήταν ικανότατες για την εντόπια παραγωγή, έρευνα και εξέλιξη καθώς και για πωλήσεις στο εξωτερικό. το 2000-13 δεν ήταν ικανές ούτε να παράγουν τα αυτονόητα για ένα κράτος όπως πυρομαχικά ελαφρών τυφεκίων και τρέχαμε να αγοράσουμε 5,56 απο την αμερική.

μηδενιστής


Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 5 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:03:00 μ.μ. EEST  

Ο πρωθυπουργός κουμαντάρει χώρα. Δεν είναι ούτε μάνατζερ ούτε CEO ή ό,τι άλλο τίτλο εφηύρε η καπιταλιστική γραφειοκρατία για τους υπηρέτες της. Όταν του μιλάς για ζητήματα που αφορούν στρατηγικές εταιρίες για τον τόπο, πας και τον συναντάς. Ο,τιδήποτε άλλο είναι ασέβεια και αμερικανιά. Με email απαντάς σε χαζογκόμενες. Για σοβαρές περιπτώσεις έχει γεύμα ή πιάνο μπαρ. Γιατί κάποια πράγματα θέλουν πρόσωπο και όχι γραμματάκια ή chat.

Η τρόικα είδε επίσης πολλά νοσοκομεία, πολλά σχολεία, πολλές στρατιωτικές μονάδες και πολύ αντίστοιχο πλεονάζον προσωπικό. Επίσης είδε ότι οι περισσότεροι 'Έλληνες έχουν κατοικία, πράγμα κάκιστο γιατί ο μέσος Ευρωπαίος δεν έχει. Άσχετα αν ο μέσος Έλληνας για να φτιάξει ένα σπίτι ή κάναν οι γονείς του το σκ... τους παξιμάδι όπως οι δικοί μου ή πήρε o ίδιος δάνειο με όρους για συμβόλαιο μονομάχου σε αρένα. Άσχετο για το πόσα χρόνια μας πήρε να δούμε νοσοκομείο στην επαρχιακή πόλη μου - που τώρα τμήματά του τα κλείνουν. Άσχετο αν τα τελευταία σχολεία που χτίστηκαν είναι από τα τέλη της δεκαετίας του '80. Άσχετο αν η μονάδα μου στον Έβρο είναι όπως την άφησα πριν 22 χρόνια. Οι άνθρωποι επιθυμούν τη εθνική μας εξόντωση όπως ακριβώς έκαναν το χειμώνα του '41. Εδώ πάνω τα καλοριφέρ ανάβουν σε ενάμιση μήνα από τώρα. Τι θα κάψουν τώρα, άγνωστο.

Μηδενιστή, γιατρός με τσεκούρι στο χέρι που κόβει ό,τι δεν του αρέσει γίνομαι και εγώ άνετα. Μόνο που στο τέλος οι "γιατροί" θα είναι πολύ περισσότεροι από τους ασθενείς. ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ πληρώθηκαν με το υστέρημα του κόσμου και έχουν υποδομές να φτιάξουν θαύματα. Το κλείσιμό τους θα το έλεγα έως και εθνικά ύποπτη πράξη. Προφανώς και μπορούν οι εταιρίες να λειτουργήσουν καλύτερα, προφανώς και η κυβέρνηση, όσο και αν έχει επί σκηνής ό,τι απέμεινε στον πάτο του βαρελιού, έχει (ελπίζω) σοβαρότερα σχέδια από το ξερό λουκέτο. Αν συμφωνήσουν στο κλείσιμο, θα είναι άξιοι στρατοδικείου.

Ανώνυμος 5 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:49:00 μ.μ. EEST  

@ΦΚΜΚ

"Όταν του μιλάς για ζητήματα που αφορούν στρατηγικές εταιρίες για τον τόπο, πας και τον συναντάς."

πρωθυπουργός που έφερε το πασόκ σε όλα τα υπουργεία, συγνώμη αλλά η τρόικα θα έπρεπε να του στέλνει μυν σε χαρτοπετσέτες.

όταν του λένε ένα χρόνο να κλείσει τα @@ και τους γράφει τί να του πουν;;;;;

τον τελευταίο χρόνο ένας μέσος μάνατζερ στην πυρκαλ πήρε 60,000 καθαρά συμπληρώνοντας σταυρόλεξα. εσύ και γω;;;;

"Οι άνθρωποι επιθυμούν τη εθνική μας εξόντωση όπως ακριβώς έκαναν το χειμώνα του '41"

"γραμμή" όπως είπα. δεν φταίει η τρόικα. το πασόκ η νδ και το κκε που τους έφεραν ύστερα απο 40 χρόνια απραξίας.

"Το κλείσιμό τους θα το έλεγα έως και εθνικά ύποπτη πράξη"

ούτε εγώ το θέλω και έχω και ένα λόγο παραπάνω απο εσένα: μπορώ να βρω δουλειά εκεί.

είπα στο μυν να δώσουν μια ελαφριά σε κόστος δουλειά και να διώξουν το πλεονάζον προσωπικό. όπως είναι τώρα δεν παράγει και δεν πρόκειται να παράγει τπτ. ας δώσουν για παραγωγή το ARIS, ηλεκτρονικά για την ΕΑΒ και οτιδήποτε στην λάρκο.

πάντως χωρίς απολύσεις δεν θα γίνει τπτ.

μηδενιστής

Μάριος 5 Σεπτεμβρίου 2013 στις 8:54:00 μ.μ. EEST  

Ο πατέρας μου δούλεψε στην ΕΛΒΟ (τότε Steyr ΕΛΛΑΣ) από το 1979 ως το 1990. Ήταν στο σχεδιαστικό τμήμα. Συμμετείχε σε πολλά προγράμματα του ΕΣ και ταξίδεψε και σε αραβική χώρα το 1982 για να διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες μιας προσφοράς που θα έκανε η εταιρία για πώληση φορτηγών (οι κινητήρες ήταν της Steyr, το υπόλοιπο ελληνικό). Έπεσε μάλιστα στον πόλεμο του Λιβάνου και δυσκολεύτηκε να γυρίσει πίσω.

Αυτά που μου έχει διηγηθεί δεν διαφέρουν σε τίποτα από όσα θα περίμενε κανείς. Ρεμούλα και λοβιτούρα στο έπακρο. Στρατιωτικοί έδιναν συμβόλαια μόνο εαν έπαιρναν μίζα (ναι καλά ακούσατε) κλπ κλπ. Στο τέλος τον απέλυσαν ως "ερειστικό" επειδή είχε αηδιάσει και δεν ήθελε να συμμετέχει σε όλα αυτά. Μέχρι και για υπόθεση κατασκοπείας μου έχει πει, με άτομα που έκλεψαν τα σχέδια του Λεωνίδας-2, τα έδωσαν στους "κόκκινους" και όταν τελικά μαθεύτηκε και έγινε έρευνα εξαφανίστηκαν στο "παραπέτασμα". Οι μισθοί πάντως, τουλάχιστον τότε δεν ήταν πολύ υψηλοί - δεν είχαν καμία σχέση ας πούμε με μισθό της ΔΕΗ. Σήμερα δεν γνωρίζω.

Ανώνυμος 6 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:48:00 π.μ. EEST  

είτε βλέπουμε ή ακούμε ή διαβάζουμε εδώ, για το τι συμβαίνει στον τόπο, το ζητούμενο είναι απολύσεις και κόντρα απολύσεις, τόσο από το μηδενιστή όσο και από τους λοιπους γίγαντες της δημοσιογραφίας. άλλες λύσεις δεν υπάρχουν, όπως π.χ. παραγγελίες χωρίς μίζες,μειώσεις μισθών, ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού κ.λπ.

Ανώνυμος 6 Σεπτεμβρίου 2013 στις 10:30:00 π.μ. EEST  

@6 Σεπτεμβρίου 2013 - 9:48:00 π.μ. EEST

"τόσο από το μηδενιστή όσο και από τους λοιπους γίγαντες της δημοσιογραφίας"

εγώ και η πετρούλα!!!! σ ευχαριστώ!!! είσαι γλύκας!!!!

"παραγγελίες χωρίς μίζες"

απο προηγούμενο μου σχόλιο "κρατάς τους μηχανικούς και δίνεις μια ελαφριά σε κόστος δουλειά "

"μειώσεις μισθών"

απο προηγούμενο μου σχόλιο "κρατάς τους μηχανικούς και δίνεις μια ελαφριά σε κόστος δουλειά "

"ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού κ.λπ."

απο προηγούμενο μου σχόλιο "κρατάς τους μηχανικούς και δίνεις μια ελαφριά σε κόστος δουλειά "

όταν μια εταιρία 1200 ατόμων έχει 900 άτομα σε γραφείο να ασχολούνται με θέματα εκτός της παραγωγής η λύση δεν χρειάζεται Αϊνστάιν, εφ όσον το κράτος αποφασίσει οτι δεν θέλει να τις κλείσει ή να τις πουλήσει σε ιδιώτη.

είτε στο δημόσιο είτε στον ιδ τομέα πρώτον χρειάζονται μαζικές απολύσεις άνω του 75% και δεύτερον παραγγελίες.τα 900 άτομα τα διώχνεις με αποζημιώσεις ίδιες με αυτές που παίρνουν οι απολυμένοι του ιδ τομέα. με προϋπηρεσία δεκαετίας μπορούν να βρουν δουλειά. όχι φυσικά με τον πλουσιοπάροχο μισθό 1500-5000-10000+ που καθάριζαν ανάλογα με την θέση και τα πτυχία τους αλλά φυσιολογικούς 800-900-1200 για την εποχή.
αν φυσικά επιθυμείς ο ίδιος μπορείς να προσλάβεις κάποιον απολυμένο με τον ίδιο μισθό που έπαιρνε - αρκεί να μην τον πληρώνουμε με δημόσιο χρήμα που λείπει απο αλλού πχ παιδικούς σταθμούς

δυστυχώς θα υπάρχουν και κακόμοιροι που δεν είχαν σχέση με βύσματα και θα τους πάρει η μπάλα. συμμερίζομαι τη θέση τους και τους κατανοώ και λυπάμαι, αλλά φταίνε και οι ίδιοι που δεν έφυγαν νωρίτερα.
οι υπάλληλοι είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για την καριέρα τους μόνοι τους. δεν είμαστε εμείς. όταν εγώ δω οτι η εταιρία που δουλεύω πάει για λουκέτο θα ψάξω νωρίτερα να φύγω. γιατί ο υπάλληλος πρέπει να βουλιάζει με το πλοίο δεν το κατάλαβα ποτέ. πρέπει να μπει τέλος στην νοοτροπία του έλληνα εργαζόμενου που όταν προσληφθεί κάπου πρέπει ή να συνταξιοδοτηθεί απο αυτή.

μηδενιστής

Ανώνυμος 6 Σεπτεμβρίου 2013 στις 3:04:00 μ.μ. EEST  

μηδενιστή, θέλεις ψάξιμο και δουλειά ΠΟΛΥ. τι απωθημένα είναι αυτά? να απολυθούν και όσοι δεν φταίνε, αλλά και γιατί δεν έφυγαν νωρίτερα?
πας καλα, ρε μεγάλε? στον υγιή ΣΟΥ ιδιωτ. τομέα, αν αλλάζεις δουλειές σαν τα πουκάμισα, σου λένε ότι κάτι συμβαίνει και δεν στεριώνεις κάπου. αν πάλι μένεις για χρόνια στον ίδιο εργασιακό χώρο, έρχεσαι εσύ και άλλοι τόσοι και λέτε, έχεις νοοτροπία δημόσιου και δεν κάνεις. βγάζεις άκρη?
και για να τελειώνουμε: "ζήσε και άσε και τους άλλους να ζήσουν"
ο καθένας τραβάει το δικό του κανάλι.

Ανώνυμος 6 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:00:00 μ.μ. EEST  

"Ο καθενας τραβαει το δικο του καναλι" Οχι ομως στις πλατες της κοινωνιας ρε μεγαλε . Η συντηρηση προβληματικων εταιρειων ειναι τοσο λαθος οσο οι μιζες . Απλα στις εταιρειες κονομανε πολλοι ενω στις μιζες λιγοι . Ολα ομως ειναι κλεμενα και τα πληρωνει ο φορολογουμενος πολιτης . Ο Μηδενισταράς εχει δικιο 100% . Ξεκοληστε .

Ανώνυμος 6 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:15:00 μ.μ. EEST  

@6 Σεπτεμβρίου 2013 - 3:04:00 μ.μ. EEST

θα σχολιάσω μόνο αυτό:
"ζήσε και άσε και τους άλλους να ζήσουν"

όπου στο συμπληρώνω

"ζήσε χωρίς να είσαι βάρος και άσε και τους άλλους να ζήσουν όταν δεν είναι επίσης βάρος"

μηδενιστής

ΥΓ
700,000 Δημ εργάζονται, 1,2 ιδ είναι άνεργοι.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 6 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:31:00 μ.μ. EEST  

@μηδενιστή
Αυτό είπε και ο πρωθυπουργός. Δε μας είπε όμως ποιος τους έκανε ανέργους. Κάποια μαγική διαδικασία μήπως ή ίσως οι αλλοπρόσαλλες κυβερνήσεις που έχουμε ως σήμερα; Και αν το δεύτερο, ποιος τις ψήφιζε να διορίζουν τους κηφήνες (κατ' εσέ) στο δημόσιο; Κοντά 80% έπιαναν οι νυν συγκυβερνώντες τα χρόνια της σπατάλης. Αυτή είναι η Ελλάδα, μας αρέσει δε μας αρέσει. Κάποιοι ψήφισαν τη μελλοντική τους απόλυση. Όπως έκαναν και οι συνάδελφοί μου στα ΕΠΑΛ όπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μάζευαν ψήφους με το τσουβάλι.

Η μισή Πάρνηθα κάηκε, ας κάψουμε και την υπόλοιπη για λόγους ισότητας. Δε φτάνουν ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι, ας γίνουν τρία, τέσσερα. Κλασσική ελληνική νοοτροπία του στυλ "ο κόσμος γυρνά γύρω μου και οι άλλοι είναι άχρηστοι βλάκες ή λαμόγια και τεμπελχανάδες". Δε δουλεύεις μόνο εσύ, ούτε μόνο οι υπάλληλοι σε εταιρίες. Ούτε είναι λογικό επειδή υποβαθμίζονται οι δικές σου συνθήκες εργασίας σε έναν χώρο όπου ο εργαζόμενος έχει ως μόνο δικαίωμα το να παραιτηθεί, να μιμηθεί το κράτος ως εργοδότης τέτοιες μεσαιωνικές πρακτικές. Και εν τέλει ποιο κόμμα εξουσίας νοιάστηκε ποτέ για τους απολυμένους σε εταιρίες; Πάντα τα κόμματα της αριστεράς έτρεχαν από εργοστάσιο σε εργοστάσιο και από εταιρία σε εταιρία. Κάτι θυμάμαι από τα νιάτα μου. Ποιες εταιρίες δηλαδή, όλες από το δημόσιο ζούσαν και ζούνε. Και ποιο δημόσιο δηλαδή σήμερα, ό,τι έμεινε θα το πάρει με ανάθεση η ΆΚΤΩΡ.
http://www.amyntika.gr/me-apefthias-anathesi-e-150-ek-dothike-ston-aktora-o-lignitis-tis-florinas-me-axia-e-3-dis-kalo/
Ποιος ζει άραγε στις πλάτες της κοινωνίας; Οι καθαρίστριες και οι σχολικοί φύλακες ή ο Μπόμπολας;

ΥΓ1. Χρησιμοποιείς συνεχώς το πρώτο ενικό στο λόγο σου, μηδενιστή. Σκέψου το λίγο, σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα το "εγώ" είναι κακός σύμβουλος. Καλά σου το έγραψαν παραπάνω: ζήσε και άσε και τους άλλους να ζήσουν. Δε σου είναι βάρος οι άλλοι - τουλάχιστον όχι εκεί που κοιτάς. Αλλού είναι τα βάρη αλλά εκεί απαιτείται πολιτική σκέψη την οποία η εικοσαετής πασοκοκρατία ευτέλισε και εν τέλει εξαφάνισε από τους γεννημένους στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Όσοι παρακολουθούν τις δηλώσεις Πάγκαλου μπορούν να καταλάβουν τι σήμαινε πασοκοκρατία.

ΥΓ.2. Και για να γυρίσω στο θέμα επαναλαμβάνω: Το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών θα ισοδυναμεί με πράξη εσχάτης προδοσίας. Και αν υλοποιηθεί θα είναι απόδειξη ότι έχουμε μπει σε δρόμο που θα καταλήξει σε στρατοδικείο. Μόνο που δεν ξέρω ποιο θα είναι το τίμημα στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ανώνυμος 7 Σεπτεμβρίου 2013 στις 12:46:00 μ.μ. EEST  

Ποιος μπορεί να διαφωνήσει ότι για τη σημερινή κοινωνική και οικονομική κατάσταση υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;
Και κανένας δεν ξεχνά ότι τα κόμματα αυτά λάμβαναν μέχρι πρόσφατα, το 80% (αθροιστικά) των ψήφων.
Και γιατί γινόταν αυτό;
Διότι υιοθέτησαν το μοντέλο της κρατικοδίαιτης οικονομίας το οποίο βασίζεται σε:
α) πρόσληψη (βόλεμα) σε χρήσιμες αλλά και άχρηστες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, όσων γίνεται περισσότερων, πολλές φορές με αδιαφανείς διαδικασίες παρά το ΑΣΕΠ (ξεχάσατε τη "συνέντευξη").
β) οικονομία βασισμένη στις κρατικές προμήθειες και στα δημόσια έργα, με χρήματα βεβαίως δανεικά.

Αυτό το μοντέλο κατέρρευσε όταν έκλεισαν οι κάνουλες της χρηματοδότησης (δανεικά).
Δεν ήταν αναμενόμενο;

Ο ιδιωτικός τομέας, το πλήρωσε ακριβά. Όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες ζούσαν βασισμένοι είτε στις δημόσιες προμήθειες και έργα είτε στην εσωτερική αγορά (ιδιωτική κατανάλωση) που τροφοδοτούνταν από τα δανεικά, έκλεισαν ή φυτοζωούν και 1.300.000 είναι επισήμως άνεργοι, ενώ παράλληλα υπάρχουν πόσοι άλλοι που δεν μπορούν να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ και να καταμετρηθούν ως άνεργοι (π.χ. μηχανικοί).

Ο δημόσιος τομέας; Ναι, μειώθηκαν οι μισθοί και μερικές χιλιάδες (μικρό ποσοστό επί του συνόλου) βγήκαν σε διαθεσιμότητα. Αλλά, δυστυχώς για όλους μας, αυτό δεν φτάνει. Και δεν θα είχαμε κανένα λόγο να ασχολούμαστε, γιατί να επιθυμεί κάποιος να χάσει τη δουλειά του ο συνάνθρωπος του, αν δεν είχε αρνητική επίπτωση στην τσέπη μας.
Διότι ποιος τους πληρώνει όλους αυτούς που εργάζονται στον δημόσιο τομέα; Ναι, καλά υποθέσατε, όλοι μας, ακόμα και οι άνεργοι!

Επειδή λοιπόν δεν θέλουμε να μας επιβάλλονται επιπλέον φόροι για να συντηρείται ένας διογκωμένος δημόσιος τομέας πρέπει εδώ και τώρα ως λαός να εξετάσουμε τα εξής:
α) Πόσα χρήματα μπορούμε να εξασφαλίσουμε μέσω φόρων για να πληρώνουμε τις δομές του δημοσίου;
β) Ποια είναι τα ελάχιστα που θέλουμε από το κράτος μας και πρέπει να παραμείνουν δημόσια; Π.χ. άμυνα, ασφάλεια, δικαιοσύνη, υγεία, παιδεία, αμυντική βιομηχανία κ.λπ.
Ό,τι δεν μπορούμε να συντηρήσουμε, το κλείνουμε!
Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να μην απολυθεί κανείς. Πώς; Μειώνοντας τόσο τους μισθούς στον δημόσιο τομέα ώστε τα χρήματα να φτάνουν για όλους.
Παράδειγμα:
Αν έχω 1.000.000€/μήνα να διανείμω σε 2.000 εργαζόμενους, έχω την επιλογή είτε να κρατήσω τους 1.000 με 1.000€/μήνα, είτε να κρατήσω και τους 2.000 με 500€/μήνα, είτε οποιαδήποτε ενδιάμεση λύση.
Και αν δεν μου φτάνουν οι 1.000 εργαζόμενοι για να παρέχω τις υπηρεσίες που παρέχω;
Τότε είτε πάω στη λύση των 2.000 με 500€ είτε αποδέχομαι το γεγονός ότι κάποιες δημόσιες υπηρεσίες δεν θα μας παρέχονται πλέον.

Τα πράγματα είναι τόσο απλά για έναν επιχειρηματία.
Για την κυβέρνηση δεν είναι απλά, διότι αν τυχόν πουν την αλήθεια στον λαό και ακολουθήσουν παρόμοια πολιτική, τότε δεν θα δουν ποτέ ξανά την καρέκλα.
Οπότε τι κάνουν;
Συντηρούν τον δημόσιο τομέα με νύχια και δόντια, επαιτώντας κι άλλα δανεικά, φορολογώντας κι άλλο, κι άλλο, αυτούς που δεν μπορούν να δώσουν άλλο.

Και κλείνω με μια τελευταία αναφορά στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτός είτε θα στραφεί στην αγορά του εξωτερικού, είτε θα πεθάνει. Το κράτος δεν έχει να δώσει κι άλλο.
Εξαιρούνται βέβαια τα κάθε λογής λαμόγια που ακόμα και σήμερα βασιλεύουν.
Το μόνο που ζητά ο ιδιωτικός τομέας είναι το κράτος αρωγό στην εξαγωγική του προσπάθεια και όχι αντίπαλο.
Διότι το κράτος μέχρι στιγμής φέρεται ως εχθρός.
Πάρτε για παράδειγμα τον τομέα της ενέργειας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν 30% πιο ακριβά το αέριο απ' ό,τι οι γερμανικές. Αντί λοιπόν να χαλάσει τον κόσμο και να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους να γίνεται κοινή διαπραγμάτευση π.χ. με την Gazprom και να έχουμε ενιαία τιμή αερίου σ' όλη την Ε.Ε., στέλνει επιστολές στους Ρώσους και συζητά με την Τρόικα για νέα μέτρα, νέους φόρους που θα γονατίσουν κι όσους ακόμα στέκονται όρθιοι.

XMale

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2013 στις 12:55:00 π.μ. EEST  

γειά σου ρε καμπόυ, πέστε γιατί μας έχουν επιεικώς ζαλίσει.
μηδενιστής και λοιποί των ιδίων απόψεων είναι εκτός τόπου και χρόνου. όσο γνωρίζω απο ναυπηγική, αλλο τόσο γνωρίζουν απο οικονομία.
μήπως ξέρεις μηδενιστή, ποιός είχε διορίσει πρόεδρο στην αμαρτωλή ερτ, που πήγαινε στο καραϊσκάκη σε σουίτα με τα ουισκάκια του και τα λοιπά για να δει το θρύλο και χρέωνε τον ελληνικό λαό με 1 και 1,5 εκατ.? τελικά την πλήρωσαν οι χρυσοπληρωμένοι υπάλληλοι της ερτ.
δημόσιοι δεν είναι? φωτιά και τσεκούρι.

Ανώνυμος 9 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:20:00 π.μ. EEST  

@ΦΚΜΚ

οι απόψεις μας διαφέρουν γιατί θεωρείς ότι το δημόσιο ακόμα και όταν φταίει για την γιγάντωσή του ο ίδιος ο κόσμος πρέπει να μείνει ως είναι. εγώ διαφωνώ. το δημόσιο είναι κατάλοιπο άλλων εποχών και πρέπει να αλλάξει ή να διαλυθεί.

σχετικά με τα ΥΓ
"ΥΓ1. Χρησιμοποιείς συνεχώς το πρώτο ενικό στο λόγο σου, μηδενιστή".

την πάρτη μου εκπροσωπώ και γι αυτήν μιλάω.

"Δε σου είναι βάρος οι άλλοι - τουλάχιστον όχι εκεί που κοιτάς. Αλλού είναι τα βάρη..."

Αν πχ έπρεπε οι ΗΠΑ να φτιάξουν ένα φράγμα στον μισισιπι για να μην βγαίνει ούτε σταγόνα στην θάλασσα θα είχαν δύο επιλογές: μια να φράξουν το ποτάμι χλμ πριν γίνει δέλτα κάτι που θα αποτελούσε ένα τεράστιο έργο παρόμοιο με την κατασκευή του σινικού τοίχους ή του τοίχους του ατλαντικού. ή άλλη είναι να φράξουν με μικρά φράγματα 10-20 μέτρων τους ποταμούς που τροφοδοτούν το μεγάλο ποτάμι. 6-7 χιλιάδες αν θυμάμαι καλά αλλά το έργο ήταν τόσο εύκολο και τόσο φτηνό που έβγαινε απο τις τοπικές κοινωνίες. το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο.

αν είναι να διαλυθεί η κομματοκρατία και το βάρος αυτής στις πλάτες του κόσμου έχουμε δύο λύσεις: μια είναι το μαχαίρι στην ρίζα με πραξικόπημα διάλυση του συντάγματος και επιβολή νέων νόμων και νέου συντάγματος στο σύνολο. η άλλη είναι να κόψουμε ο καθένας μόνος του ότι έχει μείνει απο αυτή τη σαπίλα. μικρά ατομικά βήματα που στο σύνολο θα είναι σε απόδοση ότι μια "7ετία"

ένα μικρό βηματάκι είναι όσοι είναι στο δημόσιο και δεν έχουν πιάσει στυλό ή πληκτρολόγιο πάνω απο 6 μήνες να φεύγουν. το κάνουν είτε μόνοι τους είτε με διαταγή του προϊσταμένου τους σε όποιο κλιμάκιο είναι αυτός.

τώρα για παραπέρα που λες μπόμπολες και άκτωρ κτλ δεν μου λένε τπτ. τα κόμματα που τους στήριζαν και τους στηρίζουν ας τα κόψουν μόνα τους. 10,000 πορείες απο το ΠΑΜΕ(να φάμε), ούτε μια στον διόνυσο, στην εκάλη ή στην μύκονο...

"ΥΓ.2. Και για να γυρίσω στο θέμα επαναλαμβάνω: Το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών θα ισοδυναμεί με πράξη εσχάτης προδοσίας. Και αν υλοποιηθεί θα είναι απόδειξη ότι έχουμε μπει σε δρόμο που θα καταλήξει σε στρατοδικείο. Μόνο που δεν ξέρω ποιο θα είναι το τίμημα στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας."

είσαι λάθος. το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών ΔΕΝ ισοδυναμεί με πράξη εσχάτης προδοσίας. η μη έκδοση παραγγελιών ήταν η προδοσία και ξεκίνησε απο τα μέσα του 80. οι βιομηχανίες όπως είναι τώρα είναι άχρηστες. ΑΝ θέλει η ΝΔ(+ΠΑΣΟΚ) να τις κρατήσουν ας δώσουν παραγγελίες. ΑΝ θέλουν στρατό ας τον αφήσουν να πράξει μόνος του.

@8 Σεπτεμβρίου 2013 - 12:55:00 π.μ. EES


"μήπως ξέρεις μηδενιστή, ποιός είχε διορίσει πρόεδρο στην αμαρτωλή ερτ, που πήγαινε στο καραϊσκάκη σε σουίτα με τα ουισκάκια του και τα λοιπά για να δει το θρύλο και χρέωνε τον ελληνικό λαό με 1 και 1,5 εκατ.? τελικά την πλήρωσαν οι χρυσοπληρωμένοι υπάλληλοι της ερτ.δημόσιοι δεν είναι? φωτιά και τσεκούρι."

ξέρεις πόσα έπαιρνε ο καμεραμάν -του λυκείου- μηνιάτικο; ~1700 καθαρά προ δεκαετίας. είχες πάει ποτέ στο πάρκινγκ της ΕΡΤ να δεις συλλογή απο τζιπ; όλη η ερτ απο πάνω μέχρι κάτω ήταν για φυλακή και όχι για απόλυση. πολλοί δημ έχουν λόγο να κλαίνε που θα τους πάρει η μπάλα. κανένας στην ΕΡΤ. την εποχή του pc-winamp είχαν dj με δυχίλιαρα.... αν είναι δυνατόν!

"όσο γνωρίζω απο ναυπηγική, αλλο τόσο γνωρίζουν απο οικονομία."

δηλαδή αν είχα MBA απο το LSE θα δικαιολογούσα το δημόσιο;;;; υπάρχει οικονομολόγος που βγάζει νόημα με την ελληνική Ένωση Σοβιετικών Συνδικαλιστικών Δημαγωγιών;;;;

μηδενιστής

Nikos 9 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:56:00 π.μ. EEST  

Λοιπόν έχω μια ιδέα, είμαστε 10 εκ, ο καθένας θα πληρώνει 1 λεπτό του ευρώ το χρόνο για να προληφθώ εγώ στο δημόσιο με καθήκοντα πεταλωτή τζιτζικιών. Επειδή όμως δεν υπάρχουν πέταλα για τα τζιτζίκια απλά δεν θα κάνω τίποτα. Θα βγάζω 100 χιλιάρικα το χρόνο και θα τη περνώ άρχοντας. Τώρα για 1 λεπτό το χρόνο δεν νομίζω να έχει αντίρρηση κανένας …έλα μωρέ τώρα τι είναι 1 λεπτό, τίποτα …και φυσικά άμα προληφθώ και πάει κανείς να μου πει τίποτα θα του πω έλα μωρέ τώρα ζήσε εσύ και άσε και τους άλλους να ζήσουν… επειδή εσύ δεν βγάζεις 100 πρέπει να μη βγάζω ούτε και εγώ… κλασικέ ελληνάρα που θέλεις να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα… για να εξοικονομήσεις εσύ 1 λεπτό να βρεθώ εγώ στο δρόμο που έχω να ταΐσω παιδιά σκυλιά γατιά και ένα Cherokee 5.7 λίτρα που καίει τον…ποπό του…!!! Τέρμα η πλάκα, αυτά που ξέραμε τελείωσαν, προφανέστατα δεν είναι όλοι άχρηστοι στο δημόσιο, αυτοί που όμως περισσεύουν έξω τώρα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP