60 χρόνια "Μάτια"

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

© Ιωάννης Λέκκας,  www.eagleaviation.gr
Στις αρχές της δεκαετίας  του 50 με την είσοδο της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και ουσιαστικά στον ψυχρό πόλεμο, η ανάγκη για δημιουργία Μοίρας με εξειδικευμένα αναγνωριστικά α/φη μιας και μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν τροποποιημένα Spitfire, έγινε φανερή. Μέχρι να πάρουν τη σκυτάλη τα RF-84G και τα RT-33Α με τη συγκρότηση του 348 Σμήνους Αναγνωρίσεως στην αυγή της εποχής της αεριοπροώθησης και την άφιξη των RF-84F οι αποστολές έγιναν συστηματικές και στοχευμένες σε χώρες του ανατολικού μπλοκ. Ένας ψυχρός πόλεμος με πραγματικές αποστολές επάνω από χώρες του "από βορρά κινδύνου" μέχρι αποστολές και στην Κύπρο στην κρίση του 1964 που οι χειριστές της 348ΜΤΑ έφεραν πίσω τις φωτογραφίες εκτελώντας επιτυχώς την αποστολή τους αφού πρώτα ανάγκασαν τα Αγγλικά Lightning που σηκώθηκαν από την Βάση του Ακρωτηρίου για να τα αναχαιτίσουν και που χρησιμοποίησαν τα αέρια εκτόνωσης των κινητήρων τους προκειμένου να μην αφήσουν τα Ελληνικά αναγνωριστικά να έρθουν σε ΕΟΠ (ευθεία και οριζόντια πτήση) προκειμένου να φωτογραφίσουν τους στόχους τους,  σε overshoot! Φυσικά η προσφορά της Μοίρας στην χώρα δεν περιορίστηκε μόνο σε αποστολές αναγνώρισης στα πλαίσια ΝΑΤΟϊκών κι εθνικών (ειδικά από το 1974 και μετά) αποστολών αλλά επεκτάθηκε και σε αποστολές επ' ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Την Παρασκευή η Μοίρα γιόρτασε τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της.



Ευχόμαστε στα 'Μάτια' να πετούν και να βλεπουν για πολλα χρόνια ακόμα! Το γεωπολιτικό περιβάλλον της περιοχής μας παραμένει το ίδιο ρευστό όσο πριν 60 χρόνια και η ανάγκη για μια εξειδικευμένη πλατφόρμα αναγνώρισης παραμένει ιδιαίτερης επιχειρησιακής σημασίας και η ΠΑ το γνωρίζει πολύ καλά! Τα RF-4E μπορεί να είναι "γερασμένα" και να "αποσύρονται" κάθε φορά που η ανάγκη περικοπών κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια, αλλά η σωστή συντήρηση και η εμπειρία ιπταμένων και τεχνικών τα κρατά ακόμα αξιόμαχα εκτελώντας με επιτυχία όχι μόνο την εκπαίδευση και την συντήρηση προσωπικού και μέσων, αλλά και κάθε αποστολή που ανατίθεται στη Μοίρα! Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε ευχή, είναι η πραγματικότητα! Phly saphe Eyes!


1 σχόλια:

Ανώνυμος 22 Σεπτεμβρίου 2013 στις 10:33:00 π.μ. EEST  

Με το καλό και στα 100!
Καλές προσγειώσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP