H κατάσταση στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

H κοιλάδα του ποταμού Hezil. Το 2011 η Άγκυρα
 σχεδίαζε  την  κατασκευή φραγμάτων στην περιοχή,
 με την ελπίδα πως το υδάτινο εμπόδιο θα περιορίσει
 τις μετακινήσεις των ανταρτών. Η κατάσταση έχει
 αλλάξει δραματικά..
Του Σάββα Καλεντερίδη

Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στην πολιτική του ελεγχόμενου χάους που ασκείται στη Συρία και στην εκτίμηση ότι η πολιτική αυτή, όταν και με όποιο τρόπο κλείσει ο κύκλος της Συρίας, θα εφαρμοστεί στην Τουρκία.
Επειδή μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ως μια εμμονή την ενασχόλησή μας στην παρούσα στήλη με την Τουρκία και το Κουρδικό, πέραν του ότι τα ζητήματα αυτά λόγω της εμβέλειας και του τεράστιου ενδιαφέροντος που έχουν απασχολούν τους διεθνείς αναλυτές και αρθρογράφους παγκοσμίως, να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι ένεκα της εξ Ανατολών απειλής και των συνεχιζόμενων διεκδικήσεων της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, η χώρα μας επί δεκαετίες έχει επιδοθεί σε κούρσα εξοπλισμών, με τεράστιο κόστος για όλους μας.

Αν το ποσοστό των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας σε σχέση με το ΑΕΠ, ήταν στο μέσο όρω της Ε.Ε., τώρα όχι μόνο θα ήταν διαχειρίσιμο, αλλά είναι πιθανόν να μην υπήρχε καν το δημόσιο χρέος, που τείνει να καταπιεί την πατρίδα και την κοινωνία, ενώ τα υπέρογκα ποσά που δαπανήθηκαν για εξοπλισμούς, αφ’ ενός μεν λείπουν από τις παραγωγικές επενδύσεις, αφ’ ετέρου δε χρησιμοποιήθηκαν και ως μέσον διαφθοράς του πολιτικού συστήματος, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία ή και εκείνοι που την ωθούν στις πολιτικές των παράλογων διεκδικήσεων εναντίον της χώρας μας, πέτυχαν ανέμακτα την καταστροφή της πατρίδας μας, που την βλέπουμε να είναι σε εξέλιξη, χωρίς ακόμη να έχουμε δει το περιπόθητο πραγματικό φως στο τούνελ.

Άρα, η Ελλάδα και εμείς οι Έλληνες, έχουμε καθήκον και ιερή υποχρέωση όσο και η υπεράσπιση της πατρίδας μας, να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, για να είμαστε σε θέση να σταθμίζουμε κάθε φορά την κατάσταση, για να επιλέγουμε πολιτικές για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής με τον πιο ανώδυνο και ανέξοδο τρόπο.

Επανερχόμενοι λοιπόν στο θέμα της πολιτικής ελεγχόμενου χάους και του ενδεχομένου αυτή να επεκταθεί και να εφαρμοστεί στην Τουρκία, αφού υπενθυμίσουμε την πιθανότητα να εκλείψει από την πολιτική σκηνή ο Ερντογάν λόγω προβλήματος υγείας, εξέλιξη που θα επηρεάσει αρνητικά το δείκτη αστάθειας στην Τουρκία, που ήδη προβληματίζεται με τι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, να δούμε τις εξελίξεις στο Κουρδικό, με τα «μάτια» Τούρκων αναλυτών:
Ο Ουμίτ Οζντάγ, ακαδημαϊκός με καρριέρα καθηγητή στις Στρατιωτικές Ακαδημίες και στις Ακαδημίες Ασφάλειας της Τουρκίας, σε άρθρο του στην εφημερίδα Γενί Τσαγ (12-9), μεταφέρει μήνυμα που του έστειλε στέλεχος των δυνάμεων ασφαλείας που υπηρετεί στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, το οποίο παραθέτουμε μεταφρασμένο κατά λέξιν:

“Το ποτάμι Χεζίλ πηγάζει στο νομό Βαν και αφού διαρρεύσει την ομώνυμη κοιλάδα, περνάει από τις περιοχές Ουλούντερε και Μπεϋτούσεμπαπ του νομού Σίρνακ, και μερικά χιλιόμετρα αφού διέλθει τα σύνορα με το Ιράκ, ενώνεται με τον Τίγρη ποταμό. Μετά το Δεύτερο Άνοιγμα του ΡΚΚ (21 Μαρτίου 2013), οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) έχουν εκκενώσει σχεδόν όλα τα φυλάκια στο ρου του ποταμού Χεζίλ στην παραμεθόριο με το Βόρειο Ιράκ.

Αν και οι στρατιώτες εντοπίζουν με ακρίβεια τις θέσεις των ανταρτών με πληροφορίες που λαμβάνουν από διαφόρους μηχανισμούς συλλογής πληροφοριών, οι νομάρχες δεν τους δίνουν άδεια να επιχειρήσουν εναντίον τους. Την περίοδο αυτή στο όρος Τζούντι (βρίσκεται εντός της τουρκικής επικράτειας, σ.τ.μ.) έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι αντάρτες από ποτέ!

Οι φίλοι και οι συγγενείς πηγαίνουν με άνεση και επισκέπτονται τους αντάρτες στα λημέρια τους στο βουνό. Ολες οι ανάγκες διοικητικής μέριμνας των ανταρτών εξασφαλίζονται και μεταφέρονται στο βουνό χωρίς καμία ενόχληση. Επίσης, επειδή οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κάνουν ελέγχους στους δρόμους, το κάθε είδους λαθρεμπόριο δίνει και παίρνει με μεγάλη άνεση.

Οι φατρίες πολιτοφυλάκων που χρόνια τώρα υποστηρίζουν το κράτος, επειδή η δύναμη του κράτους έχει χαθεί από την περιοχή, για να εξασφαλιστούν και να μην έχουν προβλήματα την επόμενη μέρα, έχουν αρχίσει να κάνουν συμφωνίες με το ΡΚΚ. Τα προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωριών της περιοχής, γνωστοποιούνται στην Οργάνωση του ΡΚΚ, και ζητείται από εκεί η επίλυσή τους. Εκείνοι που στο παρελθόν ήταν κοντά στο κράτος, τώρα το μετανοιώνουν. Γιατί το κράτος δεν είναι κοντά τους για να τους υποστηρίξει".


Ο ίδιος αρθρογράφος, αφού παραθέτει στοιχεία με βάση τα οποία τα τελωνεία στα σύνορα με Ιράκ και Ιράν ελέγχονται από το ΡΚΚ, για να δείξει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, επικαλείται απόσπασμα άρθρου του Saygı Öztürk, ο οποίος έγραψε στην εφημερίδα Sözcü: "Οι 'αδειούχοι' αντάρτες κατεβαίνουν από τις μονάδες τους που είναι στο βουνό, στις οικογένειές τους, και όταν λήξει η άδεια, επιστρέφουν στη βάση τους. Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ότι δεν τους βλέπουν. Γιατί αυτό θέλει η κυβέρνηση. Ένα μείγμα κωμωδίας και τραγωδίας."

Αυτά συμβαίνουν στη γείτονα και θα πρέπει να αποτελέσουν όχι μόνο αντικείμενο συνεχούς παρακολούθησης, αλλά και επισταμένης καθώς και εμβριθούς μελέτης, για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω. Είπαμε, είναι καθήκον και ιερή υποχρέωση όσο και η υπεράσπιση της πατρίδας μας.

infognomon

Βλέπε επίσης :
Tουρκικό Κουρδιστάν : Καθυστερώντας το αναπόφευκτο
Το Κουρδικό αντάρτικο και η ελληνική ασφάλεια..

8 σχόλια:

Vangelis M. 16 Σεπτεμβρίου 2013 στις 3:16:00 μ.μ. EEST  

Γραφεται στο αρθρο...

"Αν το ποσοστό των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας σε σχέση με το ΑΕΠ, ήταν στο μέσο όρω της Ε.Ε., τώρα όχι μόνο θα ήταν διαχειρίσιμο, αλλά είναι πιθανόν να μην υπήρχε καν το δημόσιο χρέος, που τείνει να καταπιεί την πατρίδα και την κοινωνία, ενώ τα υπέρογκα ποσά που δαπανήθηκαν για εξοπλισμούς, αφ’ ενός μεν λείπουν από τις παραγωγικές επενδύσεις, αφ’ ετέρου δε χρησιμοποιήθηκαν και ως μέσον διαφθοράς του πολιτικού συστήματος, με τα γνωστά αποτελέσματα."

Οχι κυριε Καλεντεριδη. Δεν ευθυνονται οι αμυντικες δαπανες για την χρεοκοπια της χωρας. Ευθυνεται η διαφθορα σε ανωτατατο επιπεδο και η διαχεριση με γνωμονα το πολιτικο κερδος ολων των κυβερνησεων της μεταπολιτευσης.

Δεν υπηρχει περιπτωση μεγαλης επενδυσης χωρις να τα ακουμπησει ο επιχηρηματιας σε ποσοστο απο 15% εως 35% του υψους της επενδυσης στους πολιτικους νταβαντηδες του κρατους. Σε μεσαιες και μικρες επενδυσεις τα ποσοστυα αυτα πηγαινουν μαλλον σε κατωτερα κλιμακια της πολιτικης και δημοσιας διοικησης.

Ποιος σοβαρος θα κανει δουλεια σε αυτην την χωρα; Και πως η χωρα δεν θα καταρρευσει με αυτην την μαφια να κυβερνα 37 χρονια τωρα; (Σημ. Και πριν την μεταπολιτευση υπηρχε διαφθορα φυσικα, αλλα θεωρουμε την μεταπολιτευση σημειο αφετηριας του σημερινου μας κρατους).

Τα επισημαινω γιατι αν δεν κατανοουμε τις αιτιες του προβληματος πως θα βρουμε τις λυσεις;

Ανώνυμος 16 Σεπτεμβρίου 2013 στις 3:38:00 μ.μ. EEST  

...Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ότι δεν τους βλέπουν. Γιατί αυτό θέλει η κυβέρνηση. Ένα μείγμα κωμωδίας και τραγωδίας."

σίγουρα είναι κυβερνητική γραμμή, σίγουρα έχουν την έγκριση και τις ευλογίες του "πλανητάρχη", για να ελέγχουν το "νέο" κουρδιστάν, όποτε και όταν αυτό δημιουργηθεί και σίγουρα οι πασάδες ενδιαφέρονται και θέλουν το μοίρασμα ή την αποκλειστική εκμετάλλευση του Αιγαίου, κάτι για το οποίο σίγουρα τους έχουν εγγυηθεί. οι μόνοι που δεν το γνωριζουν είναι οι διάφοροι έπαρχοι της ανατολίας, που μιλάνε για ιλαροτραγωδίες στις περιοχές τους.

Ανώνυμος 16 Σεπτεμβρίου 2013 στις 8:40:00 μ.μ. EEST  

όχι αγαπητέ βαγγέλη, δεν είναι ΠΑΝΤΑ ότι τα ακουμπάς στους πολιτικούς νταβατζήδες ή για αρκετούς όπως εκείνος "ο μηδενιστής" οι δημ. υπάλληλοι.
είναι ότι τα νεα οικονομικά μυαλά δεν ξέρουν τι τους γίνεται.
ακούσαμε για την μεταφορά της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο βέλγιο.
τι μας είπε ο δημοσιογράφος στο τηλεοπτ. κανάλι: όταν αρμέγεις χωρίς ορια την αγελάδα ή θα ψοφήσει ή θα πάει σε άλλο χωραφι.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ εταιρείες ΚΟΛΟΣΣΟΙ φέυγουν στο εξωτ. πως θα έρθουν ξένοι επενδυτές, για να πληρώνουν το σαμαρά και το συνάφι του?
ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι άνθρωποι είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ και ΔΥΣΤΥΧΩΣ για μας ζούμε ακόμη ΕΔΩ.

Ανώνυμος 17 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:14:00 π.μ. EEST  

@16 Σεπτεμβρίου 2013 - 8:40:00 μ.μ. EEST

"...ή για αρκετούς όπως εκείνος "ο μηδενιστής" ...."

κουτσομπολιό;;;;; χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα


μηδενιστής

TED 17 Σεπτεμβρίου 2013 στις 12:01:00 μ.μ. EEST  

@ μηδενιστή

Είναι σχέση μίσους και πάθους αυτή που έχετε εσείς οι δυο. Πρόσεχε πως θα εξελιχθεί.

Χαχαχααααα...

Vangelis M. 17 Σεπτεμβρίου 2013 στις 12:52:00 μ.μ. EEST  

@ Ανωνυμο 16 Σεπτεμβρίου 2013 - 8:40:00 μ.μ. EEST

Εγραψα: "Ευθυνεται η διαφθορα σε ανωτατατο επιπεδο και η διαχεριση με γνωμονα το πολιτικο κερδος ολων των κυβερνησεων της μεταπολιτευσης."

Φιλε μου το δευτερο σκελος δεν το προσεξες μαλλον.

Αυτη η αεριτζηδικη πολιτικη της μεταπολιτευσης που εφαρμοστηκε απο τα δυο κομματα που κυβερνησαν ευθυνεται. Ειτε ειχε αμεσο στοχο τον πλουτισμο των στελεχων ειτε την εκλογικη νικη, υπηρξε καταστροφικη για την οικονομια.

Ανθρωποι σοβαροι και τιμιοι, ικανοι να αποτρεψουν την παρουσα κριση δεν επεζησαν στο πολιτικο συστημα. Απομακρυνθηκαν απο το συστημα ως ξενα σωματα, ανθρωποι που δεν εκαναν για τους σκοπους του...

Η σημερινη φυγη επιχειρησεων ειναι ισως η τελευταια σε μια σειρα εμμεσων διωγμων της υγιους οικονομιας κατα την διαρκεια της μεταπολιτευσης. Μια μακρα πορεια απωλειας ανταγωνιστικοτητας της οικονομιας που ξεκινησε με την απομακρυσνη της ναυτιλιας απο την χωρα και των εφοπλιστων απο τον Πειραια. Συνεχιστηκε με την πολιτικη εκμεταλλευση των επιχειρησεων (κρατικοποιησεις) και εχθρικο κλιμα του κρατους στις υγιεις επιχειρησεις. Εκλεισε με την στρεβλωση της αγορας με την καλλιεργεια διεφθαρμενων-διαπλεκομενων επιχειρηματιων και τον παραγκωνισμο των αλλων. Τελειωνει με την αναγκαστικη για την επιβιωση του συστηματος υπερφορολογηση των παντων χωρις να εχει αλλαξει τιποτα στην διαθεσεις και τους στοχους του συστηματος.

Απλα προσδοκουν να ξεπερασουν οσο πιο αλωβητοι γινεται την κρριση χρεους και να συνεχισουν τα ιδια. Το συστημα εβγαλε μονο του τα ματια του αν και πολλα μελη του συστηματος εξασφαλισαν το πλουσιο μελλον πολλων γεννεων απογονων τους με την βοηθεια υπερακτιων εταιριων και ξενων τραπεζων.

Εγω φωναζω σε ιδιωτικες συζητησεις απο τα μεσα του '80 οτι και αμορφωτους περιπτεραδες να εβαζες στην κυβερνηση, που θα ηταν τιμιοι και δεν ενδιαφεροταν για την επανεκλογη τους και το βολεμα των ημετερων αλλα θα κοιτουσαν μονο για το καλο της χωρας, θα πετουσε τωρα η Ελλαδα...

Εχω πια χασει τις ελπιδες μου οτι θα τα παμε ποτε καλα γιατι διαισθανομαι οτι καθε χωρα εχει τελικα την κυβερνησεις που της ταιριαζουν...

Ανώνυμος 17 Σεπτεμβρίου 2013 στις 1:21:00 μ.μ. EEST  

@TED

χαχαχαχαχαχαχ

μηδενιστής

Ανώνυμος 17 Σεπτεμβρίου 2013 στις 3:04:00 μ.μ. EEST  

....Εγω φωναζω σε ιδιωτικες συζητησεις απο τα μεσα του '80 οτι και αμορφωτους περιπτεραδες να εβαζες στην κυβερνηση, που θα ηταν τιμιοι και δεν ενδιαφεροταν για την επανεκλογη τους και το βολεμα των ημετερων αλλα θα κοιτουσαν μονο για το καλο της χωρας, θα πετουσε τωρα η Ελλαδα...

συμφωνώ απολύτως και επαυξάνω.
με κείνον τον αδιόρθωτο νεαρό μηδενιστή δεν ξέρω τι θα κάνουμε.
καλά όλα τα βλέπει παιδική χαρά κι όλη την ώρα μπουχαχαχα?
δηλ. τις περισσότερες φορές, αν δεν αναλύει πολεμικά γεγονότα--πόσοι αμερικ.λοχαγοί σκοτώθηκαν στον ειρηνικό στον βππ ή τι έκαναν οι ισραηλίτες στα υψώματα του γκολάν το ΄73, καλά κάθε μέρα πολεμικά συμβάντα διαβάζει?-- συνεχώς γελάει...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP