Ελιγμός Ομπάμα για Συρία: ζήτησε την έγκριση του Κογκρέσου για επέμβαση

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Αναβολή ως τις 9 Σεπτεμβρίου (το νωρίτερο) παίρνει η δυτική επίθεση στη Συρία,καθώς ο πρόεδρος Μ. Ομπαμα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης περιορισμένης διάρκειας κατά της Συρίας.

Πρόκειται για ευφυή ελιγμό, που βελτιώνει τη δυσχερή θέση στην οποία είχε βρεθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν η "κόκκινη γραμμή" της χρήσης χημικών όπλων που ο ίδιος είχε χαράξει πέρσι, φάνηκε να παραβιάζεται με χρήση χημικών κατά αμάχων (για την οποία πάντως δεν έχει αποδειχθεί ευθύνη του καθεστώτος Άσαντ). Η απροθυμία του Μ. Ομπάμα να εμπλακεί στη συριακή κρίση ήταν εμφανής, αλλά από την άλλη πλευρά η παραβίαση της "κόκκινης γραμμής έθετε ζήτημα αξιοπιστίας των ΗΠΑ, που καθιστούσε το πλήγμα κατά της Συρία μονόδρομο.

Με το αίτημα έγκρισης της επέμβασης από το Κογκρέσο ο Αμερικανός πρόεδρος ανταποκρίνεται στη δυσπιστία της εγχώριας και διεθνούς κοινής γνώμης έναντι της επέμβασης, και μάλιστα εμμέσως αποδοκιμάζει τον τρόπο δράσης του προκατόχου του Τζωρτζ Μπους, που είχε θεσμοθετήσει (και χρησιμοποιήσει) το δικαίωμα του προέδρου να εμπλέκει τις ΗΠΑ σε πολεμικές επιχειρήσεις χωρίς άδεια του Κογκρέσου. Επιπλέον, δεδομένου ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως, το αίτημα Ομπάμα συνεπάγεται κέρδος χρόνου, ο οποίος ενδεχομένως να δώσει ενδιαφέροντα νέα στοιχεία για τους δράστες της χρήσης χημικών...

Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την χρήση χημικών στην Συρια προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και των Συμμάχων. «Θέτει σε κίνδυνο φίλους και εταίρους» σημείωσε, όπως το Ισραήλ, την Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ και «μπορεί να οδηγήσει στην κλιμάκωση της χρήσης χημικών όπλων ή της διάδοσής τους σε τρομοκρατικές ομάδες, που μπορούν να κάνουν κακό».

«Πιστεύω ότι η ισχύς μας δεν εδράζεται μόνο στη στρατιωτική ισχύ αλλά και στη νομιμοποίηση από το λαό γι΄ αυτό πήρα μια δεύτερη απόφαση. Θα επιδιώξω έγκριση για τη χρήση βίας από το Κογκρέσο», δήλωσε, ώστε να ακουστεί η φωνή των εκπροσώπων του λαού. «Η κυβέρνηση θα διαθέσει στοιχεία σε όποιον ζητήσει από το Κογκρέσο», ενώ απηύθυνε έκκληση στα μέλη του να αποφασίσουν πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις στο όνομα της ασφάλειας των ΗΠΑ και των αξιών που υπηρετεί ως μια από τις παλαιότερες δημοκρατικές χώρες στον κόσμο.

Συνεχίζοντας ο Μ.Ομπάμα δήλωσε « πεπεισμένος ότι δεν χρειάζεται απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», απαντώντας στις επικρίσεις όσων ζητούν την έγκριση του ΟΗΕ. «Σέβομαι τις απόψεις εκείνων που ζητούν να είμαστε προσεκτικοί», επεσήμανε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόρριψη από τη Βουλή στη Βρετανία.

Σε κάθε περίπτωση, ο αμερικανός Πρόεδρος εμφανίστηκε πανέτοιμος για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, υπογραμμίζοντας ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων τον ενημέρωσε πως οι ΗΠΑ είναι σε ετοιμότητα για «χτύπημα» οποιαδήποτε στιγμή επιλεγεί. «Μην κάνετε κανένα λάθος, αυτό δεν αφορά μόνο το χημικό πόλεμο», επεσήμανε και υπονόησε ότι ανάλογη αντιμετώπιση θα έχουν κυβερνήσεις που επιλέγουν να προχωρήσουν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

3 σχόλια:

Ανώνυμος 1 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:21:00 μ.μ. EEST  

Προφανώς, εκείνες οι "αποδείξεις" που ο αμερικάνος ΥπΕξ έλεγε ότι είχε , ότι ο Ασάντ χρησιμοποίησε τα χημικά, δεν έπεισαν ούτε τον Ομπάμα

Μάριος 2 Σεπτεμβρίου 2013 στις 5:59:00 π.μ. EEST  

Εμένα μου αρέσει που βγαίνουν και λένε συνέχεια για
"αποδείξεις" αλλά κανείς δεν παρουσίασε ούτε μία.

Ανώνυμος 2 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:38:00 π.μ. EEST  

ποίαν χρείαν έχομεν αποδείξεων, όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κάθε καταδυναστευομένου λαού?
μέχρι και ο μπένυ μας διαβεβαίωσε, πως θα τιμωρηθεί παραδειγματικώς ο σφαγεύς 'ασαντ. οι αμερικάνοι υπέρμαχοι των ανθρωπ. δικαιωμάτων θα έμεναν απαθείς?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP