Έφεδροι και «έφεδροι»..

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία ορθώς διαχωρίζει την θέση της από ορισμένα νοσηρά φαινόμενα του χώρου:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται, για μία ακόμη φορά, στη δυσάρεστη θέση, να διαχωρίσει τη θέση και τον ρόλο της, καθώς και των Σωματείων που την απαρτίζουν, από ενέργειες «Εφέδρων» που δεν συνάδουν ούτε με τον ηθικό κώδικα των Εθελοντών Εφέδρων, ούτε με τις διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος και των οικείων νόμων περί Εφεδρείας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνταγματική υποχρέωση όλων των Ελλήνων Εφέδρων, δηλαδή όσων έχουν υπηρετήσει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι να διατηρούν εαυτούς αξιόμαχους, ώστε, εφόσον η πατρίδα το απαιτήσει, να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην άμυνά της και τη διαφύλαξη της εδαφικής της ακεραιότητας και της εθνικής της ανεξαρτησίας. Καταστατικός σκοπός των σωματείων των Εθελοντών ΠΟΛΙΤΩΝ-ΟΠΛΙΤΩΝ της Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ. είναι η, με ιδία πρωτοβουλία και την κατά το δυνατόν συνεργασία με την Πολιτεία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, εκπλήρωση αυτής ακριβώς της συνταγματικής επιταγής. Τίποτε άλλο.

Ως εκ τούτου, ενέργειες «εφέδρων» που επιδίδονται συστηματικά σε πολιτικές δραστηριότητες, εξυπηρετώντας – άγνωστο ποιους – μύχιους σκοπούς και επιδιώξεις, υπονοώντας σαφώς και αποδεχόμενοι το ενδεχόμενο διασάλευσης της κοινωνικής ειρήνης και της εθνικής και κοινωνικής ενότητος, δεν έχουν καμία σχέση με τις επιδιώξεις και το πνεύμα των Εθελοντών Εφέδρων.

10 σχόλια:

Ανώνυμος 13 Σεπτεμβρίου 2013 στις 8:54:00 μ.μ. EEST  

Θα ήταν σκόπιμο να αναφερθούν είτε οι ενέργειες ή οι "σύλλογοι εφέδρων" που τις έκαναν (από τις οποίες ο ΠΟΕΦΕΔ αποστασιοποιείται) είτε οι σύλλογοι-μέλη του ΠΟΕΦΕΔ, ούτως ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ξέρουν τί να αποφύγουν ή εναλλακτικά να ξέρουν τί να αναζητήσουν.

Κ.Γ 13 Σεπτεμβρίου 2013 στις 10:35:00 μ.μ. EEST  

Μεσα απο αυτα τα περιστατικά γινεται εμφανες πως η εθελοντική εφεδρια πρεπει να περασει δια νομου στο στρατευμα και οχι σε εξωτερικες οργανωσεις και τ αποτελεσμα θα βελτιστοποιηθει και τ ασχημα περιστατικά θα εκλείψουν και περισσότερος κοσμος θ ασχοληθεί λογο μειωσης του κοστους για τους εθελοντες...Αλλωστε υπαρχει η πείρα απ την Π.Σ και το Λ.Σ

Κ.Γ

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2013 στις 2:51:00 π.μ. EEST  

Κατι εδεδροι καταδρομεις που ΔΕΝ ασκούνται οπως τα μελη της ΠΟΕΦΕΔ , επι του πεδιου αλλα επι της τραπεζης , ετοιμαζονται να κανουν "επανασταση" στο Συνταγμα και να μπουνε (???) στην Βουλή . Ειναι προφανες οτι τετοιες ενεργειες οι οποιες δεν εχουν καμια σχεση με το κινημα της εθελοντικης εφεδρειας οπως το ζουμε τα τελευταια χρονια , μονο κακο μπορουν να κανουν στην σχεση των εθελοντων εφεδρων και του κρατους αλλα και την κοινωνια .

Unknown 14 Σεπτεμβρίου 2013 στις 6:36:00 π.μ. EEST  

ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ?

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:46:00 π.μ. EEST  

υπαρχει κατα την γνωμη μου σοβαρη ελλειψη υπευθτνιτητας στα θεματα εφεδρειας. Θυμαμαι χαρακτηριστικα, οταν σρην μοναδα ποτ υπηρετουσα ηρθαν ΟΙ ΕΦΕΔΡΟΙ για ''εκπαιδευση''. Ανυπακοη, εμφανιση τυπου ασκερι ατακτων κτλ. Καμια συνειδηση ιεραρχιας πειθαρχιας και υπευθυνοτητας. Αυτα αλκωστε ειναι χαρακτιριστικα του λαου μας γενικα

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:59:00 π.μ. EEST  

Άμα ξέραμε για ποια περιστατικά πρόκειται ....

enkripto 14 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:23:00 π.μ. EEST  

Η Εφεδρεία διαχωρίζει την θέση της από κάποιους συλλόγους-βιτρίνες της Χ.Α

Νομίζω ότι είναι προφανές.

Ο ανώνυμος 2.51 δίνει μια αρκετά παραστατική περιγραφή

"Κατι εδεδροι καταδρομεις που ΔΕΝ ασκούνται οπως τα μελη της ΠΟΕΦΕΔ , επι του πεδιου αλλα επι της τραπεζης , ετοιμαζονται να κανουν "επανασταση" στο Συνταγμα και να μπουνε (???) στην Βουλή . Ειναι προφανες οτι τετοιες ενεργειες οι οποιες δεν εχουν καμια σχεση με το κινημα της εθελοντικης εφεδρειας οπως το ζουμε τα τελευταια χρονια , μονο κακο μπορουν να κανουν στην σχεση των εθελοντων εφεδρων και του κρατους αλλα και την κοινωνια"

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:50:00 π.μ. EEST  

Γενικά ο χώρος της εθελοντικής εφεδρείας είναι γεμάτος με "δήθεν" και "βιτρίνες".
Ακόμη και στα Πανελλαδικά σωματεία που διαχωρίζουν ή όχι την θέση τους από τις συγκεκριμένες συμπεριφορές επίσημα, έχει μαύρα πρόβατα που λειτουργούν υπογείως.

Το ΓΕΕΘΑ ή έστω το ΓΕΣ επιβάλλεται να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στον έλεγχο όλων των σωματείων και των συλλόγων, με την έννοια της ενεργότερης και επίσημης αξιοποίησης, και φυσικά με την επιβολή κριτηρίων-προϋποθέσεων.
Βέβαια ακόμη καλύτερα θα ήταν να γίνει ορθή εκμετάλλευση της εφεδρείας, ώστε η ύπαρξη τέτοιων σωματείνω να είναι απλά περιττή.

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:37:00 μ.μ. EEST  

@ Κ.Γ. Πολύ σωστά. Μια νομοθετημένη και στοχευμένη σε συγκεκριμένες ειδικότητες και σχηματισμούς συστηματική κλήση επιστράτων σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι ο καλύτερος τρόπος για την αξιοποίηση της εφεδρείας επ' ωφελεία της Πατρίδας. Σχετικοί νόμοι υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Πότε και πως εφαρμόζονται είναι μια πικρή ιστορία.

navigator 16 Σεπτεμβρίου 2013 στις 8:33:00 μ.μ. EEST  

Ένας από από τους συλλόγους στον οποίο προφανώς αναφέρεται η ανακοίνωση, είναι ο ΚΕΕΔ ο οποίος έχει πλούσια "πολιτική" αλλά ανύπαρκτη στρατιωτική δραστηριότητα. Θυμίζω τη γελοία πασαρέλα του συλλόγου στο Ζάπειο κατά την επίσκεψη της Μέρκελ με συνθήματα όπως "μαζί-μαζί να φύγουν οι ναζί", διάφορες συγκεντρώσεις στο σύνταγμα, στο σπίτι του Σημίτη και αλλού, όπου είδαμε το θλιβερό θέαμα ένστολων εφέδρων (που παρανόμως φορούσαν εθνόσημο, και καταδρομόσημα) να τσαμπουκαλεύονται στα ΜΑΤ... Πάντως δεν έχω καμία ένδειξη ότι ο εν λόγο σύλλογος έχει οποιαδήποτε σχέση με τη Χ.Α. όχι ότι θα ήταν κακό κάτι τέτοιο. Κακό είναι ένας στρατιωτικός σύλλογος να ασχολήται με μη στρατιωτικά θέματα. Άλλος σύλλογος με τον οποίο είχε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανακοίνωσή της η ΠΟΕΦΕΔ, είναι η Πατριωτική Πολιτοφυλακή. Και μια διευκρίνηση: Ο Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2013 - 9:46:00 π.μ. προφανώς αναφέρεται σε επίστρατους έφεδρους κι όχι σε εθελοντές. Αν πάς σε άσκηση εφέδρων όπως ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ, θα πάθεις πλάκα από το επίπεδο της κι από τη πειθαρχία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP