Επί Χριστόφια οι παρακολουθήσεις

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Του Κυριάκου Πενηνταέξ

Αποκαλυπτικό αρχείο στο σπίτι λοχία της ΚΥΠ ο οποίος έχει μετατεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», τα έγγραφα, οι ταινίες και οι φωτογραφίες πολιτών και πολιτικών που εντοπίστηκαν στο σπίτι 45χρονου λοχία λήφθηκαν επί προηγούμενης Κυβέρνησης. Σάλος έχει προκληθεί, μετά την αποκάλυψη ότι μέλη της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) παρακολουθούσαν πολίτες και πολιτικά πρόσωπα. Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας ύστερα από τον εντοπισμό εγγράφων, ταινιών και φωτογραφιών από πολιτικές συγκεντρώσεις, στο σπίτι 45χρονου λοχία της ΚΥΠ στη Λάρνακα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, μετατέθηκε πρόσφατα σε άλλη υπηρεσία της Αστυνομίας.

Ο λοχίας τέθηκε το Σάββατο σε διαθεσιμότητα, με οδηγίες του Αρχηγού της Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου, ο οποίος διέταξε τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας. «Βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα, την οποία διέταξα, βάσει των αρμοδιοτήτων μου, με αφορμή αρχείο παρακολουθήσεων που βρέθηκε στο σπίτι λοχία», δήλωσε χθες στη «Σ» ο Αρχηγός της Αστυνομίας. Στη συνέχεια, διέψευσε πληροφορίες που έκαναν λόγο ότι ο εντοπισμός του αρχείου έγινε στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης αγοραπωλησιών τ/κ περιουσιών στη Δρομολαξιά. Σε ό,τι αφορά το αρχείο, αυτό εξετάζεται διεξοδικά από τους ανακριτές της Αστυνομίας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν διαρρεύσει ονόματα προσώπων που έπεσαν θύματα των παρακολουθήσεων.
O Yπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου δήλωσε στη «Σ» ότι δεν θέλει να προβεί σε κανένα σχόλιο.

Έγιναν επί προηγούμενης Κυβέρνησης
Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, το αρχείο παρακολουθήσεων που βρέθηκε στην κατοχή του λοχία λήφθηκε κατά την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης. Περιέχει ψηφιακούς δίσκους με βίντεο και φωτογραφίες από πολιτικές συγκεντρώσεις, κινήσεις πολιτών και δραστηριότητες πολιτικών προσώπων.
Μετά την αξιολόγηση του αρχείου, ο σχετικός φάκελος αναμένεται να σταλεί στη Νομική Υπηρεσία.

Γ. Περδίκης: «Αηδιαστική πρακτική»
Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση ζητεί το Κίνημα Οικολόγων, το οποίο καταγγέλλει τις παρακολουθήσεις των δραστηριοτήτων πολιτικών προσώπων και ομάδων από την ΚΥΠ. Ο Γ.Γ. του Κινήματος Γιώργος Περδίκης δήλωσε χθες πως «είναι απαράδεκτη η πρακτική που ακολουθείτο για χρόνια από την ΚΥΠ, να παρακολουθούνται τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα». Πρόσθεσε ότι, «αν συνεχίζεται αυτή η πρακτική, είναι πραγματικά αηδιαστικό». Ο κ. Περδίκης διερωτήθηκε αν αυτό ισχύει για την προηγούμενη Κυβέρνηση και το κόμμα που τη στήριζε, «και που σήμερα φωνάζουν ότι δεν πρέπει να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή, με την ευκαιρία της υπόθεσης του τέως Προέδρου, πώς επέτρεψαν ή προώθησαν την αστυνόμευση της πολιτικής ζωής;». Την ίδια ώρα, συνέχισε, θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις η νυν Κυβέρνηση και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «πώς και ποιος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποφάσισε να κρατήσει αυτές τις πληροφορίες μυστικές;

»Περιμένουμε λοιπόν απαντήσεις, γι’ αυτό έχουμε ζητήσει τη σύγκληση της σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων, για να δοθούν όλες οι πληροφορίες, με σεβασμό πάντα σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αλλά και συνεδρίαση της Βουλής για να συζητήσει αυτό το θέμα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Γ.Γ. των Οικολόγων.

Παρακολουθούσαν και τον Λιλλήκα
Το γεγονός προκάλεσε την παρέμβαση και της Συμμαχίας Πολιτών. Σε χθεσινή ανακοίνωση, αναφέρει ότι «σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, οι μυστικές υπηρεσίες του κράτους παρακολουθούν τους εχθρούς της χώρας και όχι πολιτικά πρόσωπα ή πολιτικά κινήματα. Δυστυχώς παρατηρούμε ότι και επί προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλά και σήμερα, ο χαρακτήρας της ΚΥΠ έχει αλλοιωθεί, με αποτέλεσμα να παρακολουθούνται και πολιτικά πρόσωπα. Υπενθυμίζουμε συναφώς», προσθέτει, ότι κατά την προεκλογική περίοδο είχε δημοσιευθεί στον Τύπο απόρρητη έκθεση της ΚΥΠ προς τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που αφορούσε μυστική παρακολούθηση του τότε υποψηφίου Προέδρου Γιώργου Λιλλήκα.

«Όπως είχε αποκαλυφθεί, η ΚΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Λιλλήκα ακόμα και στην Αθήνα, σε ομιλία του για το Κυπριακό στο Πολεμικό Μουσείο! Ως Συμμαχία Πολιτών τονίζουμε απερίφραστα ότι οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων από τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους δεν έχουν θέση στο δημοκρατικό μας πολίτευμα και επιβάλλεται το ταχύτερο να γίνει νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας και του έργου της ΚΥΠ. Επιβάλλεται να υπάρξει, όπως σε άλλα κοινοβουλευτικά πολιτεύματα, και κοινοβουλευτικός και κοινωνικός έλεγχος της ΚΥΠ, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών».

Δημιουργία ανεξάρτητης Επιτροπής
Η Συμμαχία Πολιτών τονίζει πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και ακεραίου χαρακτήρα, που να μπορεί να ελέγχει, ανά πάσα στιγμή, τη λειτουργία της ΚΥΠ. Παράλληλα, καλεί τη Βουλή να ζητήσει πλήρη ενημέρωση και κατάθεση όλων των στοιχείων που ανευρέθηκαν στο σπίτι του λοχία στη Λάρνακα, και αφορούν τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και πολιτικών κινημάτων από τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους. «Για όσους, δε, εμπλέκονται σε παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και πολιτικών κινημάτων πρέπει να εφαρμοστούν στο ακέραιο οι νόμοι που αφορούν στην προστασία πολιτικών δικαιωμάτων και προστασία της πολιτικής ζωής, και όσοι ενέχονται σε τέτοιες έκνομες ενέργειες να διωχθούν ποινικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Σημερινή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP