Στρατιωτική Ιστορική Έρευνα

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου εκδόσεων Δούρειος Ίππος

Οι Εκδόσεις ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, παρουσιάζουν στον απαιτητικό αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την στρατιωτική ιστορία, την «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ», ένα περιοδικό, ξεχωριστής ποιότητος. Την ύλη διαμορφώνουν εκλεκτοί και δοκιμασμένοι συνεργάτες, τα ονόματα των οποίων είναι οικεία σε όποιον μας έχει παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμαστε με τον ειδικό Τύπο.

Σημειώνουμε ότι οι συντελεστές αυτοί του πρώτου τεύχους, είναι ήδη συγγραφείς ορισμένων ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος βιβλίων, ή ήδη ασχολούνται με την συγγραφή κάποιου. Κάτι που υπογραμμίζει την επιλογή μας, η ύλη του «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ», να απαρτίζεται από εργασίες έγκυρων προσώπων που έκαναν και κάνουν σοβαρή ιστορική έρευνα. Έρευνα, είτε μέσω αναζητήσεως και εντοπισμού τεκμηρίων και επισήμων πηγών, αγνώστου φωτογραφικού υλικού και σπανίων πηγών βιβλιογραφίας, είτε μέσω της προσωπικής επαφής με άτομα που έχουν να καταθέσουν προσωπικές μαρτυρίες.

Στους συντελεστές, περιλαμβάνονται και μέλη της νεοσύστατης Ομάδας Μελέτης Ιστορίας της Στρατιωτικής Τεχνολογίας στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Βογιατζή Δημήτριο. Η ομάδα αυτή βεβαίως, ασχολείται κυρίως με την εξειδικευμένη τεχνολογική διάσταση της Ιστορίας, η οποία όμως εμπλέκεται κατά κανόνα με το εξαιρετικά απαιτητικό και σημαντικό έργο της έρευνας των αρχειακών πηγών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες.

Στα περιεχόμενα του 1ου τεύχους περιλαμβάνονται:
• Σμήναρχος Spiros (Steve) Pisanos: Η συμβολή του στην αγορά των Phantom από την Ελλάδα (του Κυριάκου Παλουλιάν).
• Πετώντας με την 309 TFS. Η εκπαίδευση των Ελλήνων στην Φλόριντα (του Σάββα Δ. Βλάσση).
• Η συγκρότηση της πρώτης Μοίρας Phantom (του Αντιπτεράρχου ε.α. Σωτηρίου Κοντογιάννη).
• Ευάγγελος Αρτέμης: Το πρώτο κατευθυνόμενο βλήμα στην ιστορία ήταν ελληνικό (του Νικολάου Χριστοφίλη).
• Από τα αερόπλοια – φαντάσματα στα ναζιστικά διαστημόπλοια. Αεροπορία, υψηλή τεχνολογία και συλλογικό φαντασιακό (του Δρ. Δημητρίου Βογιατζή).
• Αποστολή στον θάνατο και στην αιχμαλωσία: Το δράμα του 10ου Λόχου (του Λευτέρη Γιαννουλόπουλου).
• Ο Μουσταφά Κεμάλ στόχος του Ελληνικού Ναυτικού. Μια άγνωστη ανορθόδοξη επιχείρηση (του Κωνσταντίνου Δ. Βλάσση).
• Η δράση των Τούρκων στην Κορέα. Η δημιουργία ενός μύθου (του Σάββα Δ. Βλάσση)

Ελπίζουμε να απολαύσετε το διάβασμα!


Σάββας Δ. Βλάσσης
Εκδότης








5 σχόλια:

Ανώνυμος 23 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:45:00 π.μ. EEST  

Ο Αρτέμης είναι μεγάλη άγνωστη ιστορία είναι και εφευρέτης του μικρομετρικού ραντάρ.
Για το οποίο ενδιαφέρονταν οι Άγγλοι αλλά δεν τους το έδινε και πήγαν να τον εξοντώσουν τα καθάρματα.
Μεταπολεμικά δεν έκανε καμιά νέα ερεύνα για όπλα γιατί γνώριζε ότι θα τα αρπάξουν πρώτα οι ξένοι (τον δικαίωσε η ιστορία με τα Άρτεμις).
Πριν πολλά χρόνια στο High Channel στη τότε εκπομπή του Κ.Χούντα είχε κάνει μια συγκλονιστική παρέμβαση η κόρη του αν την έχει κρατήσει κανείς σε βίντεο είναι ιστορικό ντοκουμέντο.

Ανώνυμος 23 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:23:00 π.μ. EEST  

Πάλι θα βγουν κάποιοι "εξυπνάκηδες" και θα που πως ο Αρτέμης δεν έκανε τίποτα, πως ήταν ένας μυθομανής (ναι, είναι γνωστό το όνομα ενός μυθομανή που δεν βρίσκεται εν ζωή και πήγε να συνδέσει τ' όνομα του μέχρι και με τα αντιαεροπορικά Άρτεμις) και πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει καινοτομία. Πιθανόν τέτοιες κριτικές να τις κάνουν άτομα που δεν έχουν προσπαθήσει να κάνουν τίποτα στην ζωή τους εκτός από βαρετές δουλειές του τύπου που βρίσκει κανείς στο Δημόσιο. Ναι, είναι δύσκολη η καινοτομία σε μια χώρα ημι-προτεκτοράτο, αλλά δεν σημαίνει αυτόματα πως δεν υπάρχει ή ότι όλοι όσοι έχουν καινοτομήσει σε διάφορους τομείς σ' αυτή τη χώρα είναι μυθομανείς. Πολλά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα, έχουν εμφανιστεί στο εξωτερικό χωρίς καν να έχουν πληρωθεί τα δικαιώματα για πατέντες. Θυμάμαι το σύστημα για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων με φερρομαγνητικά υλικά το οποίο όχι μόνο απορρυπαίνει την θάλασσα, αλλά μπορεί να επανακτήσει το πετρέλαιο και τα φερρομαγνητικά υλικά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Αυτό λοιπόν εμφανίστηκε μετά από λίγα χρόνια στο εξωτερικό και δεν νομίζω να πληρώθηκαν τα δικαιώματα. Επίσης άλλος γνωστός μεγάλος Έλληνας εφευρέτης είναι ο Σαντορίνης.

Ανώνυμος 24 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:14:00 μ.μ. EEST  

''Εν Κρυπτώ'' ποσες σελίδες είναι το τεύχος και πότε θα κυκλοφορήσει στην Πάτρα ;

Υ.Γ: Το λέω, γιατί δεν το έχω βρεί ακόμη σε κεντρικά καταστήματα.

Ανώνυμος 24 Σεπτεμβρίου 2013 στις 6:34:00 μ.μ. EEST  

Στην Αθήνα έχει κυκλοφορήσει. Τιμή 5 ευρώ, 82 σελίδες

tancred de hauteville 24 Σεπτεμβρίου 2013 στις 10:34:00 μ.μ. EEST  

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια στον αγαπητό ΣΔΒ, μας είχε λείψει η πένα του στον ιστορικό τομέα (εμένα μου είχε λείψει και του Κωνσταντίνου βέβαια που είχα να τον διαβάσω από το παλαι ποτέ Π&Ι και ελπίζω σύντομα να διαβάσω και το πόνημα του για τους εξοπλισμούς της Ελλάδος).

Είναι ακόμη αρχή αλλά θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Το εξώφυλλο θέλει ακόμη δούλεμα, είναι λίγο αντιαισθητικό να είναι τόσες εικόνες μαζεμένες με τόσα χρώματα. Επίσης καλό θα ήταν να είχε και μόνιμες στήλες (φαντάζομαι θα μπουν στην συνέχεια), κυρίως μια ταινιοκριτική. Ο ΣΔΒ γράφει καλά και εδώ αλλά εγώ προσωπικά θα ήθελα τον Μάνο Μαστοράκο.

Θετικό το γεγονός με τις υποσημειώσεις, και τις παραπομπές, οπού ο συγγραφέας τεκμηριώνει την άποψή του παρά με γενικότητες βιβλιογραφίας όπου χρειάζεται να ψάχνουμε ποιος είπε τι.

Εν γένει πολύ καλή προσπάθεια, αναμένουμε ενημέρωση σχετικά με τον χρόνο κυκλοφορίας του περιοδικού (μηνιαίο, διμηνιαίο, τριμηνιαίο;).

υγ.1, Το σήμα της Leibstandarte τηα είναι και το επίσημο σήμα του περιοδικού;

υγ.2, Αν δεν κάνω λάθος το άρθρο για τους Τούρκους στην Κορέα είναι αναδημοσίευση. Έχει δημοσιευτεί και στο "εν κρυπτώ".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP