"Προμηθεύς" στην υπηρεσία των ανθρώπων

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Το ΠΓΥ "Προμηθεύς", εκτοπίσματος 13.400 τόνων
με πλήρη φόρτο
Απέπλευσε προχθες από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» στο πλαίσιο του Προγράμματος Προληπτικής Ιατρικής Αναβαθμισμένης Δυνατότητας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας περίθαλψης των κατοίκων των μικρών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.
Το ΠΓΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» διαθέτει μια πλήρη θεραπευτική μονάδα, εξοπλισμένη με χειρουργείο, μονάδα εντατικής θεραπείας, θάλαμο ασθενών, ακτινολογικό – μικροβιολογικό εργαστήριο και οδοντιατρείο. Στο πλοίο επιβαίνει μια διευρυμένη διακλαδική ομάδα αποτελούμενη από 9 ιατρούς των ακόλουθων ειδικοτήτων: Γενικός Χειρουργός (ΣΞ), Παθολόγος (ΣΞ), Καρδιολόγος (ΠΑ), Γυναικολόγος (ΠΝ), Ακτινολόγος (ΠΝ), Οφθαλμίατρος (ΠΝ), Παιδίατρος (ΠΝ), Μικροβιολόγος (ΠΝ), Οδοντίατρος (ΠΝ), καθώς επίσης και 4 νοσηλευτές. Ο πλους έχει σχεδιασθεί να διαρκέσει έως τις 23 Σεπτεμβρίου και οι ενδιάμεσοι σταθμοί είναι η Γαύδος, η Ανάφη, η Αμοργός, το Αγαθονήσι, η Δονούσα, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Ίος και η Σίκινος.

Η παραπάνω κίνηση αποτελεί την απάντηση του Ελληνικού ΠΝ στην εξαγγελθείσα ναυπήγηση τουρκικού πλοίου-νοσοκομείου, που θα παρέχει υπηρεσίες υγείας στα νησιά του Αιγαίου.

hellarmforces2010

9 σχόλια:

Ανώνυμος 12 Σεπτεμβρίου 2013 στις 7:02:00 μ.μ. EEST  

Πολλά μπράβο στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Αυτή η κίνηση έχει πολλαπλασιαστή ισχύος. Το αίσθημα ασφάλειας και η έμπρακτη απόδειξη ότι το κέντρο του Κράτους φροντίζει τους Έλληνες πολίτες ακόμα και στα μακρινά μικρονήσια δεν αντικαθίσταται ούτε με όλα τα οπλικά συστήματα που θα μπορούσαμε να αποκτήσομε.....

Ανώνυμος 12 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:07:00 μ.μ. EEST  

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα της κυβέρνησης.
Αλήθεια τι νομίζετε ότι θα κάνει το πλοίο με την συγκεκριμένη ομάδα γιατρών πέραν από κάποιες φωτογραφίες και κάποιες εξετάσεις στο πόδι (κυριολεκτικά) ;
Ασχολείται κανείς με την υποστελέχωση των Περιφερειακών Ιατρείων στις εν λόγω περιοχές μετά τις τραγικές περικοπές στις αποδοχές των αγροτικών γιατρών (850€ μηνιατικο + 300€ εφημερίες ΌΤΑΑΑΝ καταβληθούν) ; ; ;
Γνωρίζει κάποιος ότι το Πολυδύναμο Ιατρείο στον Αή Στράτη έμενε επί μακρόν χωρίς γιατρό με αποτέλεσμα να αναγκαστεί το ΥΠΕΘΑ να στείλει -προσωρινά- στρατιωτικό γιατρό ;
Ασχολείται κανείς με τις υποδομές των Ιατρείων στα εν λόγω νησιά (αχρηστευμένοι Αναλυτές Αίματος, ανυπαρξία Τηλεϊατρικής) κτλ ;
Γνωρίζω πως δεν είναι το κατάλληλο site για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στις ακριτικές περιοχές, αλλά ορισμένα απ' τα παραπάνω έχουν δημοσιευτεί επανειλημμένα στον Τύπο και το "Πλοίο της Αγάπης" (όπως το αποκαλούν δίκην αστεϊσμού οι γιατροί που συμμετέχουν) δεν τα λύνει.

HBS 13 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:26:00 π.μ. EEST  

Η συγκεκριμένη κίνηση σαφώς και δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα: μεταφέρει ένα μήνυμα αντίστοιχο αυτού που στέλνουν οι Κουρσάροι όταν πετάνε πάνω από το Καστελόριζο, μόνο και μόνο για να χαιρετίσουν, πως "Η Ελλάδα ΔΕΝ σας ξεχνά". Η κίνηση είναι περισσότερο συμβολική, μια απάντηση στην εξαγγελθείσα πρόθεση των απέναντι να ναυπηγήσουν πλωτό νοσοκομείο. Η υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας στην Ελλάδα και η υγειονομική αποψίλωση των νησιών μας είναι διαχρονική και αποκλειστική ευθύνη του ελληνικού κράτους. Μέχρι τη στιγμή λοιπόν που θα αποφασίσει να νοιαστεί πραγματικά για ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες πολίτες, αποστολές τύπου "Προμηθέα" δεν θα πρέπει να λογίζονται ως πολυτέλεια, αλλά ως ανάγκη. Τραγικό συμπέρασμα, αλλά αληθινό.

Ανώνυμος 13 Σεπτεμβρίου 2013 στις 12:57:00 μ.μ. EEST  

Εχει σκεφτει κανεις τι μπορουσε να κανει κανεις με τα λεφτα που κοστησε η πλους και η παραμονη του πλοιου εκει? Μηπως θα ηταν αποτελεσματικοτερο (για τους ασθενεις) και φθηνοτερο να ΤΟΥΣ ΠΑΝΕ στο νοσοκομειο Ηρακλειου και να τους ξεφαχνισουν στις εξετασεις? Επισης μηπως η παραμονη εκει ενος ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ παθολογου θα ηταν φθηνότερη απο την ελευση του πλοιου? και φυσικα αποτελεσματικοτερη?

Ανώνυμος 13 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:36:00 μ.μ. EEST  

Τουλάχιστον οι στρατιωτικοί γιατροί δεν σκεφτούν καν να ζητήσουν φακελάκι....

Η δημόσια υγεία υποβαθμίστηκε εδώ και πολλά χρόνια, όταν ο κάθε ασθενής έβγαζε από την τσέπη του το "δωράκι" για να δελεάσει τον γιατρό και να τον προσέξει περισσότερο από τον "γείτονά" του που δεν έδινε "δωράκι" ή ο γιατρός ζητούσε "δωράκι" για να τον προσέξει περισσότερο από αυτόν που δεν είχε ή δεν ήθελε να δώσει.....
Αυτός που το δίνει και αυτός που το παίρνει το "δωράκι" έχουν την ίδια ακριβώς ευθύνη.....

Manolis 16 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:41:00 π.μ. EEST  

Για την μη υπαρξη γιατρων στην αγονη γραμμη (και οχι μονο), δεν φταιει ουτε το φακελακι ουτε το κρατος 100% . Αλλιως κενες θεσεις σε ιατρεια , ηδη προκυρηγμενες χρονια , με τατοια ανεργια και στους ιατρους, δεν θα παρεμεναν κενες...
Οσο για τον Προμηθεα και το πολυιατρειο του, αν κρινουμε απο τις φωτογραφιες που δημοσιευτηκαν στο defencepoint, στα δημοτικα ιατρεια εξεταζουν τον κοσμο... Αυτο τον τροπο διαλεξε η (πρωην τραπεζουπαλληλος) Κα Φωφη Γεννηματα για να επεκτεινει στα νησια το εργο του πατερα της (Ε.Σ.Υ.) εν ετει 2013... Αν ειναι να κανουν το τουρ καθε χρονο, 135 ατομα πληρωμα για 12 υγειονομικους, καλυτερα να επανενεργοποιησουν τον "Αρη"...

Ανώνυμος 16 Σεπτεμβρίου 2013 στις 4:34:00 μ.μ. EEST  

Ποιός είπε ρε παιδιά ότι στους γιατρούς υπάρχει ανεργία ;
Οι αναμονές στις ιατρικές ειδικότητες έχουν πέσει, σε βαθμό που στις περισσότερες ξεκινάς άμεσα και σε μεγάλο νοσοκομείο.
Αντίθετα, πολλοί έχουν φύγει στο εξωτερικό, και δικαίως δεν αποδέχονται την ξεφτίλα (άσχημη συμπεριφορά από κατοίκους) των 850€, ακάλυπτοι (σε περίπτωση που στραβώσει κάτι) και με ελλειπή εκπαίδευση (οι αγροτικοί εκπαιδεύοναι ΜΟΛΙΣ 1 ΜΗΝΑ στο νοσοκομείο).

Ανώνυμος 16 Σεπτεμβρίου 2013 στις 7:11:00 μ.μ. EEST  

Το κακό είναι οτι γι'ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται μια τραγική διαπίστωση.Οτι σχεδόν τα πάντα σε αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάδα,λογίζονται βάσει του επικοινωνιακού κέρδους και του συνεπαγόμενου πολιτικού κόστους.Είναι εξώφθαλμο,οτι εάν οι Τούρκοι δεν είχαν προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση,δεν επρόκειτο η ελληνική πολιτεία να κινητοποιηθεί όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα της υγειονομικής κάλυψης των νησιών.
Κάνοντας βέβαια μια γενικότερη παρατήρηση,θα έλεγα οτι ευτυχώς που υπάρχουν και οι ΕΔ της χώρας στα νησιά που φιλοξενούν μονάδες των και προσφέρουν υγειονομική κάλυψη.Θυμάμαι τον εαυτό μου προ δεκαετίας κατά τη διάρκεια της θητείας στο 41ΣΠ στη Σαμοθράκη που είχα εξουσιοδότηση απο το διοικητή μου(προς τιμήν του ιδίου και αυτού που το προέβλεψε) να παρέχω οδοντιατρική κάλυψη ως οπλίτης (ΥΟ) οδοντίατρος που ήμουν και στους κατοίκους και επισκέπτες πολίτες του νησιού,ελλείψει αντίστοιχου συναδέλφου ιδιώτη.
Και άντε η δική μας ειδικότητα αφορά ιδιώτες,που είμαστε οι περισσότεροι που ασκούμε το επάγγελμα.Το θέμα είναι όμως τι γινόταν και τι γίνεται με τις υπόλοιπες ειδικότητες.Θα γίνει ποτέ λόγος για την εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου στο τομέα της δημόσιας υγείας που θα ενθαρρύνει και θα δώσει κίνητρα σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, για να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών στα νησιά της άγονης γραμμής;


Μέντωρ

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2014 στις 10:16:00 μ.μ. EET  

Το ξερετε οτι κανεις δεν ασχολειται με τους γιατρους εκει και 2 μερες το καραβι εκανε κυκλους γιατι δεν μπορουσε να δεσει? Επισης οτι αντι να αφησουν τους γιατρους στο καραβι τους πηγαν σε ξενοδοχειο; Γιατι, για να κυνδινεψουν και αυτοι? Και να προσθεσω οτι ειναι και ψυχολογος μαζι με τους 9 γιατρους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP