Πρωτοφανής έφοδος στο Κολωνάκι για υποβρύχια

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

«Εισβολή» στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας
της Rheinmetall Defence Electronics Systems και
στην κατοικία του Ελληνα αντιπροσώπου της, για
συμβάσεις παλαιότερων  υποβρυχίων του ΠN.
Του Τάσου Τέλλογλου

Δύο Γερμανοί και μία Ελληνίδα εισαγγελείς κατέσχεσαν υπολογιστές και έγγραφα εταιρείας.

Δύο Γερμανοί εισαγγελείς από την εισαγγελία της Βρέμης και μία Ελληνίδα συνάδελφός τους από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών εισέβαλαν την περασμένη εβδομάδα στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall Defence Electronics Systems στο Κολωνάκι και στην κατοικία του Ελληνα αντιπροσώπου της εταιρείας.

Η έρευνα, πρωτοφανής στα χρονικά της χώρας μας, έγινε μία μόλις εβδομάδα μετά την αντίστοιχη έρευνα των γερμανικών εισαγγελικών και φορολογικών αρχών σε κτίρια γραφείων και εταιρειών στη Γερμανία, για την υπόθεση των συμβάσεων του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των παλαιότερων υποβρυχίων τύπου 209 του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά τη διάρκεια της έρευνας κατασχέθηκαν υπολογιστές και έγγραφα.

Η εισαγγελία της Βρέμης είπε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο «δικαστικής συνδρομής» κατόπιν εντάλματος που είχε εκδοθεί στη Γερμανία στα μέσα Αυγούστου. Σύμφωνα με αυτό, ο Ελληνας αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας, που ήταν ταυτόχρονα και αντιπρόσωπος στη χώρα μας της Atlas Electronics, μιας άλλης εταιρείας της Βρέμης που ανήκει και αυτή στον όμιλο ThyssenKrupp, διέθεσε συνολικά 18 εκατομμύρια ευρώ σε «διακριτικές πληρωμές» αξιωματούχων του ελληνικού Πενταγώνου που αποφάσιζαν για τις αναθέσεις των σχετικών έργων.

Τα ποσά κατευθύνονταν από τους λογαριασμούς των δύο γερμανικών εταιρειών στους λογαριασμούς των εταιρειών του Λονδίνου, με τελικό δικαιούχο τον Ελληνα αντιπρόσωπο, και οι πληρωμές στη μία τουλάχιστον από τις εταιρείες, σύμφωνα με την εισαγγελία της Βρέμης, έφθαναν ώς και 15% του ύψους του σχετικού έργου, χωρίς η υπεράκτια αυτή εταιρεία να εισφέρει ουσιαστικό έργο. Η εισαγγελία της Βρέμης είχε εισηγηθεί, στις αρχικές έρευνες στη Γερμανία, να υπάρξει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της μητρικής εταιρείας Rheinmetall, επειδή είχε εμφανισθεί πιο συνεργάσιμη με τις εισαγγελικές αρχές και είχε παραδώσει έγγραφα στην εισαγγελία πολύ πριν εκδηλωθεί η έφοδος της τελευταίας στα γραφεία εταιρειών και επιχειρήσεων.

Ωστόσο, οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές εντόπιζαν στελέχη της Rheinmetall που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση και θα είχαν τη δυνατότητα να καταστρέψουν ένα μέρος των στοιχείων. Οι υποψίες των γερμανικών αρχών συνδέονται κυρίως με ένα άτομο, που είχε σχέση με τις δουλειές της εταιρείας στην Ελλάδα.

Ο Ελληνας αντιπρόσωπος και η μία από τις δύο γερμανικές εταιρείες είχαν οικονομικές διαφορές, γεγονός που οδήγησε έναν συνεργάτη του, το 1997, να δώσει κατάθεση σε γερμανικό δικηγορικό γραφείο που είχε εξουσιοδοτηθεί από την Atlas σε ελβετικό έδαφος. Στη διάρκεια αυτής της κατάθεσης ο Ελληνας υπάλληλος της αντιπροσωπείας παραδέχθηκε ότι ένα μέρος του ποσού έχει χρησιμοποιηθεί για «ευαίσθητες πληρωμές». Οι εισαγγελικές αρχές της Βρέμης επισημαίνουν ότι, με μοχλό τις μίζες, ο στόχος ήταν να παρακαμφθούν οι νόμιμες διατάξεις κατά τις αναθέσεις και να προτιμηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό οι γερμανικές εταιρείες.

www.kathimerini.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος 4 Σεπτεμβρίου 2013 στις 2:05:00 μ.μ. EEST  

Ποιες περιόδους άραγε αφορά ο έλεγχος; Μήπως, εκτός από τον ωραίο Μπρούμελ, μπαίνουν κι άλλοι στο κάδρο;

Vangelis M. 4 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:31:00 μ.μ. EEST  

Μην απορειτε που φτασαμε στην χρεοκοπια. Το 15% προμηθειας σε δωροδοκιες ηταν το στανταρ. Ειχαμε ξεπερασει και τους Αφρικανους διεφθαρμενους που απαιτουσαν 10% επι του ποσου της προμηθειας.

Απο οτι εχω πληροφορηθει σε περιπτωσεις επενδυσεων απαιτουσαν (και μαλλον συνεχιζουν να απαιτουν) το 30 - 35 % σε κτηση της επενδυσης. Φυσικα κανεις δεν ερχοταν να του τα κλεβουν οι απατεωνες της πολιτικης. Μην απορειτε που δεν εχουμε ξενες επενδυσεις. Δεν αφηνουν οι πολιτικοι μας να ερθουν με λογικους ορους ξενα κεφαλαια.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ειναι δυο αχορταγες συμμοριες αρπακτικων του δημοσιου πλουτου της χωρας.

Με εχουν κανει να ντρεπομαι που ειμαι Ελληνας.

Nativist 5 Σεπτεμβρίου 2013 στις 6:47:00 μ.μ. EEST  

Γιατί οι έλεγχοι έχουν εστιάσει στο ΥΠΕΘΑ και δεν προχωράνε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου εικάζω ότι έχει γίνει το μεγαλύτερο πάρτυ με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, ειδικά τον καιρό της κατασκευής των ολυμπιακών έργων;

AXEΡΩΝ 5 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:03:00 μ.μ. EEST  

@Nativist
Ἑντελῶς,μα ἑντελῶς συμπτωματικά,στην Ἑλλάδα για ὅλα φταίει ἡ Ἄμυνα και ὁ Στρατός.
Ἄ,και ἡ θητεία.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 5 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:22:00 μ.μ. EEST  

@Vangelis
80% των Ελλήνων εξέφραζαν οι εκλεγμένοι μαφιόζοι της μίζας και της διαφθοράς. Τι να λέμε τώρα και για ποιον να πρωτοντραπούμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP