Συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Σε συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου κατέληξαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ύστερα από τις συνομιλίες που είχε στη Γενεύη με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως διευκρίνισε ο Κέρι, με βάση την συμφωνία, η Δαμασκός θα πρέπει να υποβάλει μία «πλήρη καταγραφή» του χημικού της οπλοστασίου εντός μίας εβδομάδας. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν ότι η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και ότι η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς, πρόσθεσε ο Κέρι.

Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως η συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την πιθανή χρήση βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Συρίας.

Ο αμερικανός ομόλογός του ανέφερε πως δεν υπάρχει ήδη κάποιο σχέδιο για την μορφή που θα έχουν τα μέτρα, τα οποία θα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει την συμφωνία. Επισήμανε πάντως ότι ο πρόεδρος Ομπάμα διατηρεί το δικαίωμα της στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας. «Δεν μειώθηκαν οι επιλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος είπε ότι η διεθνής κοινότητα περιμένει τώρα από το καθεστώς Άσαντ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν στην επιβολή του Κεφαλαίου 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Κέρι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και οι προετοιμασίες για την ειρηνευτική διάσκεψη "Γενεύη 2" για τη Συρία συνδέονται και κινούνται παράλληλα.

Χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «εξαιρετικές», ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση που ελήφθη ήταν το αποτέλεσμα «συμβιβασμών και κοινής συναίνεσης» και ότι «ο στόχος επιτεύχθηκε».

Σε διάγγελμά του λίγο πριν από την ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας καθώς, όπως επεσήμανε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς του προέδρου Άσαντ θα δεχτεί τον διεθνή έλεγχο και την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου.

«Είδαμε ενδείξεις προόδου. Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα, το καθεστώς Ασαντ δεν παραδεχόταν ότι διαθέτει χημικά όπλα. Σήμερα το παραδέχεται. Πρέπει να δούμε σαφείς κινήσεις που να αποδεικνύουν ότι ο Ασαντ δεσμεύεται πράγματι για τον έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου...Κι αν η διπλωματία αποτύχει, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνουν έτοιμες να δράσουν», είπε ο Ομπάμα.

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου των Κέρι και Λαβρόφ, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι υπάρχουν 45 τοποθεσίες στη Συρία που συνδέονται με το συριακό χημικό οπλοστάσιο.

«Πιθανόν να υπάρχουν 45 τοποθεσίες που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων» και «σχεδόν οι μισές έχουν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες από υλικά χημικών όπλων», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Όπως είπε, θεωρείται πως όλες αυτές οι τοποθεσίες τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων δεδομένου ότι η Δαμασκός μεταφέρει τέτοιο υλικό σε περιοχές που ελέγχει.

Απορρίπτουν τη συμφωνία οι αντάρτες


Τη συμφωνία απέρριψε, πάντως, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν θα επιλύσει τη συριακή κρίση, και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μάχεται για την ανατροπή του προέδρου Άσαντ.

«Η ρωσο-αμερικανική πρωτοβουλία δεν μας αφορά. Το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο», δήλωσε ο ηγέτης του Στρατού, ο στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς.

«Αδιαφορούμε πλήρως γι’ αυτή την πρωτοβουλία και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για να ανατρέψουμε το καθεστώς», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν αρχίσει τις τελευταίες μέρες τη μεταφορά τμήματος του συριακού χημικού οπλοστασίου στο Λίβανο και το Ιράκ, προκειμένου να αποφύγουν τον πιθανό έλεγχό του από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Σελίμ Ιντρίς, οι σύροι αντάρτες θεωρούν την αμερικανο-ρωσική συμφωνία πλήγμα για την εξέγερσή τους, που στοχεύει στην απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο

www.naftemporiki.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP